ZEMĚPLOCHA - DÁMY a PÁNOVÉ

24.08.2023 10:09

Dámy a pánové (Lords and Ladies) je čtrnáctá kniha ze série Zeměplocha. Český překlad: Jan Kantůrek.

Znovu inspirace: William Shakespear a jeho hra Sen noci svatojánské.

Na začátku léta dochází v království Lancre k zeslabení hranice mezi dvěma vesmíry - "běžným" zeměplošským vesmírem obývaným lidmi a vesmírem elfů, kam byla tato rasa zatlačena a uzamčena díky jejímu odporu k železu. Vybudovaná bariéra proti elfům je ale narušena a elfům se podaří proniknout do světa lidí - nejprve "telepaticky" s cílem ovládnout na dálku mysl vhodných lidí na druhé straně, později i fyzicky.

Elfové jsou v této knize líčeni jako v podstatě zlé bytosti považující lidi za nižší tvory na úrovni zvířat - podle toho s nimi také zacházejí. Jedinými dostatečně silnými jedinci, kteří jsou schopni se mentální síle elfů postavit, jsou místní lancreské čarodějky v čele s Bábi Zlopočasnou, kterým se nakonec podaří po velkém úsilí nad elfy zvítězit a zatlačit je zpátky.

 

Podrobnější obsah:

Propojení pohádkového světa Lancre s Pratchettovskými čarodějkami a světa zákeřných Pratchettovských elfů.

Během magické svatojánské noci se v maličkém království Lancre stane spousta nečekaných věcí. Magráta se chystá na svatbu s králem Verencem a na roli královny. 

Tento příběh je další v linii vyprávění o třech čarodějkách.

Zase se v Lancre něco děje, rostliny chřadnou a v obilí se objevují kruhy. Je na čase s tím něco dělat. Ale obě starší čarodějky jako by něco tajily a Magrátu z toho chtějí vynechat. Že by nějaká temná minulost? Objevuje se tu nová mladá čarodějka Diamanda a spolu s ostatními děvčaty s čarodějnickými ambicemi, vyvolává prastaré síly. Korunu tomu nasadí, když vyzve na souboj přímo Bábi Zlopočasnou. Tak trochu podvodem Bábi vyhraje, ale právě to způsobí, že Diamanta skočí do říše elfů a elfové tak mohou projít do našeho světa.

Jediné čeho se elfové bojí je železo, je jejich slabinou a nesnášejí ho. Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová se snaží zamezit invazi elfů z jiné dimenze. Do příběhu se postupně zapletou nejen místní obyvatelé, ale i další hosté přijíždějící na svatbu z různých koutů Zeměplochy.

Z říše elfů Diamanda i Bábi uniknou, ale nezabrání tomu, aby se špatné věci neděly. Shodou náhod Morissonovy tance na plácku u Tanečníků nacvičují i divadelníci. Tím mají elfové zase o trochu víc prostoru na svá kouzla. Do toho přijíždí z Ankh-Morporku arcikancléř Výsměšek, Ctibum Rozšafín, Knihovník, Kvestor a Cassanovlez na královskou svatbu Magráty a Verence. Zjistí se, že Bábi Zlopočasná a Výsměšek měli kdysi románek, ale rozhodli se pro jinou životní cestu.

Královna elfů unese krále Verence. Magráta shání brnění aby mohla do říše elfů. Tam už spřádá kouzlo Bábi, ale musí použít to nejmocnější u kterého jde o záměnu a o roj včel. Magráta se do toho také vloží, ale královnu elfů nakonec nezabije.

Magráta Česneková se konečně vdává. Bábi Zlopočasná ukáže i svou druhou stránku, když si nakonec vyrazí na malé rande se svým přítelem z dávných dob. Knihovník rozdá pár úderů a zlí elfové dostanou, co zaslouží. Stařenka Oggová se odváže jako vždy a její nápadník Casanovlez se zjeví vždy v tu pravou chvíli.

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět