Jména a Osobnosti - Soběslav

08.08.2023 09:17

Soběslav
jméno slovanského původu a znamená "sám sobě slavný, mající (nějakou slávu)". Toto jméno bylo velmi oblíbené u Přemyslovců.

 

Soběslav Slavníkovec
bratr svatého Vojtěcha žil v 10.století. Po smrti svého otce Slavníkovce se stal vládcem slavníkovského panství. Na slavníkovském hradišti Malíně (město Malín) byla mincovna. Razily se tam denáry. Roku 995 byl odvolán do boje proti slovanským Pohanům. Unikl tak smrti, když byli Slavníkovci vyvražděni. Azyl našel ve Hvězdně u svého nevlastního bratra.

 

Soběslav I.
narodil se koncem 11.století. Byl českým knížetem a nejmladším synem krále Vratislava II. a Svatavy Polské. Nechal nově opevnit Pražský hrad.

 

Soběslav II.
žil ve 12.století. Byl český kníže z dynastie Přemyslovců. Byl to syn Soběslava I. a Adléty Uherské. Je znám jako "kníže sedláků".

 

Jan Soběslav Lucemburský
žil ve druhé polovině 14.století. Byl to syn moravského markraběte Jana Jindřicha Lucemburského a Markéty Opavské. Jan Soběslav byl vychováván v Praze než se narodil Václav IV. Roku 1380 se stal kanovníkem v Brně. Byl jmenován biskupem litomyšlským, potom olomouckým a patriarchou aquilejským. Zemřel násilnou smrtí.

—————

Zpět