Patricij, jeho úředníci a esence města A-M

17.07.2023 17:12
Patricij

Lord Havelock Vetinari je pánem dvou spojených měst pyšného Ankhu a kacířského Morporku. Je nejdokonalejším politikem Zeměplochy, protože se mu podařilo zkrotit tohle město špíny a zločinu, a dokonce Ankh-Morporku vtisknul určitý řád. Provedl to tak, že veškerou odpovědnost svedl na cechy, které pak poštval proti sobě a vzniklé napětí způsobilo stabilitu.
Je absolventem Cechu vrahů. Patricij je vyšší, velmi vyzáblý muž, má černé vlasy, pečlivě upravený vous a nosí zásadně černé oblečení. Neholduje ani jídlu ani ženám. Nade vše miluje pořádek. Je svobodný a má psa Hafala.

 

Rufus Važuzel (Rufus Drumknott)

je osobní sekretář lorda Vetinariho po smrti Lupina Zavoněla a jeho nejoddanější úředník. Mladík má bledou tvář, umí těsnopis a je na svou práci patřičně pyšný. Poprvé se objeví v knížce Muži ve zbrani. Je běžně vídán při vstupu a odchodu z přítomnosti Patricije s papíry nebo informacemi o aktivitách ostatních obyvatel města nebo obyvatel Zeměplochy. Někdy se zdá, že moc nepřemýšlí o politických důsledcích informací, se kterými pracuje, a že věří jen na vlastní prospěch.

 

Lupin Zavoněl (Lupine Wonse)

byl tajemník lorda Vetinariho. Život se s ním v mládí vůbec nemazlil. Byl vychován v té nejhorší, nejšpinavější a nejnebezpečnější části Ankh-Morporku, na Stínově. Zde vyrůstal společně se Samuelem Elániem. Lupin byl tím hubeným, bledým chlapcem, který vždy přijde s dobrým nápadem, ale když není nikdo jiný po ruce, tak si právě na něm každý vybije vztek. Po uplynutí několika let se však karta obrátila a Lupin to dotáhl díky své inteligenci a ctižádosti až do paláce, kde pracoval po boku lorda Vetinariho.

Byl vždy dokonale upravený, s perfektně uhlazenými a naolejovanými vlasy, až vypadaly jako namalované.

Přes všechno, co měl, nebyl Lupin pořád spokojený. Tak ukryl svou tvář pod dlouhou kápi a dal do kupy společenství s názvem Osvícené bratrstvo ebenové noci, s nimž se pokusil svrhnout vládu současného patricije. K tomu jim měla pomoci magická kniha, přivolávající obrovského draka. Z počátku se zdálo vše v pořádku, ale s postupem času začal Lupin nad drakem ztrácet kontrolu. Vše vyústilo spálením celého bratrstva. Drak převzal kontrolu nad celým palácem i nad městem a Lupin nakonec přišel o život.

 

(V Zeměploše se vyskytuje ještě jeden Lupin, který má rád dceru paní Bochánkové.)

 

Starý Smrďa Rum (Foul Ole Ron) a Smrad Starého Smrdi Ruma

jsou dvě postavy, které se od nepaměti táhnou ulicemi města Ankh-Morporku. Oba jsou to žebráci a oba velice osobití. Patří k nim mluvící pes Gaspoda, který se sem tam táhne s nimi, ale to je natolik vlastní osobnost, nakolik je to jen u psa možné. Starý Smrďa Rum se poctivě protlouká ulicemi a často podává hlášení o pouličním životě ve městě i samotnému Patricijovi nebo podává zprávy veliteli hlídky Samuelu Elániovi.

Starý Smrďa Rum je člen skupiny pouličních pobudů nazývaných Pokrytecká parta. Jako jeden z mála má výjimku, díky níž nemusí být součástí Cechu žebráků.

Smrďa Rum je typický svými nesmysly a kletbami, které si mumlá pod svou neoholenou bradou, a které ve většině případů nedávají žádný smysl. To je také jeho největší triumf při vykonávání své "práce". K tomu ještě přidejte ten nejhorší zápach, jaký si jen dokážete představit a je nulová šance, že by Smrďa při žebrání neuspěl. Jelikož není příliš obratný ve věci myšlení a mluvení, ujal se geniálního oříška, obdařeného schopností mluvit, Gaspody, jenž je jeho "mozkem".

Tak jako většina žebráků i tento nemá jediný kus oblečení, na kterém by se nenašla nějaká díra či skvrna. Chodí neoholený, neumytý a jeho Smrad je tak silný, že si vypěstoval vlastní osobnost, jenž se dokáže pohybovat i bez přítomnosti svého majitele.

Nejpoužívanější kletba Starého Smrdi Ruma zní: „Vyprdnoutsenaně, vyprdnoutsenato, vyprdnoutsenavšechno, tisíciletej brouk, kreveta a záprtek! Prdlajs, prdlajs, já jsem jim to říkal, vyprdnoutsenato! “

—————

Zpět