Na poště, železnici i v bance má podvodník své zastánce

16.07.2023 16:56
Vlahoš von Rosret

je mimořádně úspěšný podvodník, padělatel a tzv. "lhář z povolání". Jenže i na něj jednou spravedlnost dopadla a tak byl za své skutky "popraven". Dostal však od Patricije ještě jednu šanci jak přežít, a to pokud se mu podaří dát do pořádku Poštovní úřad v Ankh-Morporku. Tak se stal vrchním poštmistrem. Vydatnou i když "bolestivou" pomocí mu je slečna Srdénková, která není až tak něžnou ženou, na kterou vypadá. Vlahoš se později stává také mincmistrem a záhy též majitelem psa vlastnícího 51% Královské banky, která stojí vedle mincovny.

 

Krasomila Adoráta Srdénková

(zvaná také Bodlinka) byla dcerou zakladatele Velké Semaforové linky.
Slečna Srdénková založila golemí Společnost starající se o práva golemů v Ankh-Morporku. Její společnost, ale téměř nikoho nezajímala, dokud jí jednoho dne nenavštívil Vlahoš Van Rosret, novopečený správce Ankh-Morporské pošty.
Slečna Srdénková je krásná, mladá žena s bledou pletí, nosí prosté tmavé šaty a černé vlasy má pevně sčesané dozadu, takže vypadají jako namalované. Vlahoše velmi zaujala tím, že neustále kouří cigarety z dlouhé špičky.

 

Sacharóza Rezámková

je mladá a emancipovaná žena, dcera vynikajícího ankh-morporského rytce Rezámka. Mikuláš ze Slova ji přijal jako svoji první redaktorku do svých novin Ankh-Morporská Kometa.

 

Toliver Grešle

je mladší pošťák ačkoli má něco kolem šedesáti let. Mladší pošťák Grešle si navíc pamatuje staré dobré časy, kdy si pošty lidé ještě vážili.

Slavoj Zálepka

je vydavatelem časopisu Špendlíkář znalec. Jeho hlavním koníčkem je sbírání špendlíků. Je to mladík prohnutý jako banán. Přes široký nervózní úsměv a blýskavé oči z něj vyzařuje bystrost. Byl vychován v Dobročinném ústavu Offlerových sirotků.

 

Pan Pedant (Mr. Fusspot)

je čtyřnohý ředitel ankh-morporské banky.

Pan Pedant je možná nejdůležitější a určitě nejbohatší pes v Ankh-Morporku. Má výrazný pohled, s vypoulenýma očima a skrčeným obličejem. Vlastnila ho paní Opulentová, předsedkyně banky, a byl mu odkázán 1% podíl v bance, zatímco Geňa Opulentová dostala 50% díky štědrosti svého manžela. Když paní Opulentová zemře, ve své závěti určila, že obdrží jejích 50% a že bude svěřen do péče Vlahoše von Rosreta, který se stane mincmistrem královské mincovny. Vlahoš bude dostávat i nemalou částku, když pes zůstane naživu. Ale peníze dostává i Cech vrahů, pokud by psa potkala nějaká nešťastná nehoda. Jak však sám Vetinari podotýká, poněkud kysele, Vlahošovi zde udělali velkou laskavost, protože Cech vrahů nepřijme druhou smlouvu na jeho život.

Pan Pedant je okamžitě z Vlahoše celý nadšený, když se poprvé setkají, a hned se mu posadí na klín. Pravidelně chodí na procházky s panem Korouhvičkou, který ho nemá rád. Ten pocit je vzájemný a pan Korouhvička musí nosit těžké rukavice, aby zvedl svého malého svěřence. Pan Pedant je pozoruhodný tím, že je jediným malým psem, se kterým komunikuje Angua von Überwald ve své vlkodlačí podobě.

Na konci knihy pan Pedant opouští svůj domov s Vlahošem, mincmistrem mincovny, a najde si jiný domov s laskavým a vděčným novým pánem Vetinarim.

 

Mavolio Korouhvička (Bent)

je hlavní účetní a pokladník ankh-morporské banky. Pan Korouhvička se zajímá pouze o čísla, umí bleskově počítat a nemá smysl pro humor.

 

Geňa Opulentová (Topsy Lavish, roz. Turvy)

měla na starosti Royal Bank of Ankh-Morpork až do své smrti. Byla to milenka Jošuy Opulenta, která se později stala jeho manželkou a manžel jí odkázal 50 % banky. Další 1% ponechal jejímu psovi, panu Pedantovi. Paní Opulentová byla velmi chytrá žena a strávila většinu času, tím že chránila banku proti ostatním Opulentovým, kteří ji chtěli zahrabat ještě hlouběji do země, než už byla. Aby se ochránila před pokusy o atentát, trávila veškerý čas ve svém apartmá v Bance a na dveře měla namířeno několik kuší, které byly kdykoli připraveny spustit palbu na ohrožujícího návštěvníka.

Byla částečně zodpovědná za nástup Vlahoše von Rosreta na její pozici po její smrti. Viděla Vlahoše při jeho první návštěvě Banky a poznala v něm všestranného lháře a podvodníka, kterým skutečně byl. Přirozeně se jí nesmírně líbil, a když konečně zemřela, přenechala svých 50 % akcií banky panu Pedantovi, čímž se stal oficiálním předsedou.

Pokusila se zastřelit Smrtě, když se objevil, aby ji vyzvedl a řekla: "Nemůžete vinit tělo za to, že se o to pokouší". Nyní odpočívá v Chrámu malých bohů, tak daleko od zbytku rodiny Opulentových, jak jen může být.

 

Jindřich Král, Jindřich Močka (Harry King, alias Piss Harry) a král Zlaté řeky

je obchodník v Ankh-Morporku. Je to velký muž s růžovou tváří, který obvykle kouří velký doutník. Jeho zaměstnanci za poplatek vyprazdňují kanály Ankh-Morporku. Sbírá také odpadky z okolí města a řeky Ankh. Ledek a čpavek prodává alchymistům, moč a výkaly koželuhům a farmářům, ztracené cennosti zastavárnám atd. Lidé mu platí za odvoz nežádoucího materiálu. Jediný problém s podnikáním má, že to není nežádoucí obchod, aby se z vás stal člověk uznávaný vyšší společnosti, po čem touží jeho žena. Koneckonců, nemůžete mluvit o tomto druhu podnikání u jídelního stolu.

Jindřich Král zaměstnává velký personál včetně trollů, golemů, skřetů..., kteří obsluhují dopravní pásy, aby probírali odpadky. Kromě působivé flotily vozů, vozíků a povozů tažených koňmi, také Jindřich Král provozuje flotilu říčních člunů. Má osobní člun pojmenovaný po své manželce. Není členem žádného cechu.

Efi, manželka Jindřicha Krále

je potěšená, když Jindřich začne podnikat u železnice společně s Vlahošem, Efi chce udělat ze svého manžela lepšího člověka. Královi dávají peníze na různé sirotčince, dětské domovy a podobné věci.

 

Štědrovka Mandlomil ‘Mandlík’ (Dick Simnel)

je vynálezce parního stroje, lokomotivy a železnice. Mandlík umí zkrotit živou páru. Má zajímavou dohodu se siny a cosiny. Mandlíkův otec jako první sestrojil parní stroje, ale nedokázal je ovládat. Mladý Madlík objevil knihovnu a tajemný svět matematiky.

Emilka Králová (Emily  King)

je neteř Jindřicha Krále, která je zamilovaná do Mandlíka Štědrovky.

 

—————

Zpět