Mágové, opice?, počítač?? a ženy??? na NU... a v zahradě je trpaslík!

14.07.2023 13:27

Vzoromil Výsměšek
je arcikancléř Neviditelné Univerzity ve městě Ankh-Morporku. Kupodivu ke svému místu nepřišel cestou zavraždění svého předchůdce (jak je zaběhnutým zvykem), ale povoláním z venkova. Výsměšek venkov miluje, je to místo, kde se dá střílet po všem, co se hýbe. Miluje také zvířata, zejména ta, která jsou na dostřel jeho příruční kuše.
Po příchodu na NU se chvíli snažil zavést studené koupele, ranní rozcvičky a běhy kolem univerzity, ale potom co to několik starších mágů nepřežilo, to vzdal. Jeho klobouk je zajímavou zásobárnou zbraní, alkoholu a věcí denní potřeby. S řízením univerzity si nedělá těžkou hlavu, papírování nechává na Kvestorovi, problémy sice ne vždy správně pochopí, ale téměř vždy dobře vyřeší.

 

Mrakoplaš
je hubený, vysoký, s řídkým plnovousem, nedostudovaný mág, který původně na Neviditelné univerzitě vypomáhal jako pomocník knihovníka. Neumí kouzlit, zato však umí výborně utíkat z jakéhokoliv nebezpečí (které však neustále přitahuje), a umí též mnoho jazyků a nářečí Zeměplochy. Na jeho mágském klobouku lze spatřit nápis - MÁK. Osud si s ním rád hraje, proto už Mrakoplaš přežil setkání s draky, příšerami z podzemních rozměrů, samotným SMRTĚM, přepadl přes okraj Plochy, byl přítomen stvoření vesmíru, porazil nejmocnějšího arcimága, přežil na kontinentu XXXX, a jako jeden z mála lidí přežil i požití více uzenek Kolíka A.S.P. Vyznačuje se nešikovností, neschopností a odporem k práci.

 

Knihovník
je velký stopadesátikilový a po svalové stránce nesmírně vyvinutý samec orangutana. Byl to původně člověk, mág, který pracoval v knihovně a byl při magické nehodě proměněn v lidoopa. Tato podoba mu ale prospěla (neuvěřitelná síla a obratnost vhodná pro pohyb mezi knižními regály, ostré zuby které budí respekt atd.), proto důsledně odmítá jakékoliv pokusy jej vrátit do původní podoby. Miluje knihy, banány, pivo, buráky a spravedlnost (přibližně v tomto pořadí). Na naši otázku jak se mu daří odpovídá lakonicky: "Oook!!"

 

Afekt
je univerzitní zahradník a trpaslík "pro všechno", kterého často vidíme s krumpáčem nebo jak tlačí své kolečko s hnojem. Miluje kompost a hned po kompostu růže, ty představují něco, pro co může kompostovat kompost.

 

Děkan
Děkanem ankh-morporské Neviditelné univerzity je velmi tlustý mág, který je ze všech nejvíce nenažraný a také poměrně hloupý. Často na něj působí módní vlny, snadno propadl kouzlu filmu, a ještě více jej poznamenal příchod rockové hudby, kdy nosil vlasy na patku a sám si ušil koženou bundu pobitou stříbrnými cvočky (měl tam jimi napsáno "Hudbou zroněný").

 

HEX
je vlastně samostatně myslící počítač, kterého na Neviditelné Univerzitě v Ankh-Morporku sestavil tým mladých mágů. Jeho základem je obrovská mravenčí farma propojená skleněnými trubicemi, dále pak obsahuje lebku z berana (RAMku), myš a včelí plásty. Na zadávání úkolů do něj nejprve sloužily děrované kartičky. A při jedné magické události začal projevovat i vlastní vůli (k vánocům si např. přál plyšového medvídka).

 

Eskarina Kovářová

Esk je devítileté děvčátko s dlouhými hnědými vlasy a tváří posetou pihami. Častokrát ji lze vidět s její vysokou kouzelnou holí, zamaskovanou do podoby koštěte. Esk je hodné dítě, ale občas velmi paličaté. Když si postaví hlavu a jde si za svým cílem, jen tak lehko ji něco nesvede z cesty. Je chytrá a dost zvědavá. Po nedorozumění s kouzelnou holí byla Esk před její mocí chráněna svými rodiči a rodinnou přítelkyní Bábi Zlopočasnou. Ale časem se u ní začaly projevovat náznaky magie. Jelikož se ženy nemohly stát mágy, pomáhala jí Bábi Zlopočasná. Esk se přesto toužila stát mágem. Proto odjíždí do Ankh-Morporku na Neviditelnou univerzitu. Po dlouhé a obtížné cestě, dosáhla svého cíle a byla přijata mezi studenty na této škole.

—————

Zpět