Jména a osobnosti z blog-cz

20.08.2020 09:23

Filip

května | dvě TeReziA

 

Filip

jméno řeckého původu a znamená "milovník koní".

Svatý Filip

byl jedním z dvanácti Ježíšových učedníků.

Legenda: Filip a drak

Patron: cukrářů, kramářů

Atributy: kříž, kniha nebo svitek, také koš s bochníky a rybami

Skutky 8: 26-40

Anděl Páně řekl Filipovi: "Vydej se na jih k cestě, která vede z Jeruzaléma do Gázy." Ta cesta je opuštěná.

Filip se vydal k té cestě a hle, právě přijížděl etiopský dvořan, správce všech pokladů kandaky, to jest etiopské královny. Ten vykonal pouť do Jeruzaléma
a nyní se vracel na svém voze a četl proroka Izaiáše.
Duch řekl Filipovi: "Běž k tomu vozu a jdi vedle něho!"
Filip k němu přiběhl, a když uslyšel, že ten člověk čte proroka Izaiáše, zeptal se: "Rozumíš tomu, co čteš?"
On odpověděl: "Jak bych mohl, když mi to nikdo nevyloží!" A pozval Filipa, aby nastoupil a sedl si vedle něho.
To místo Písma, které četl, znělo: 'Jako ovce vedená na porážku, jako beránek, němý, když ho stříhají, ani on neotevřel ústa.
Ponížil se, a proto byl soud nad ním zrušen; kdo bude moci vypravovat o jeho potomcích? Vždyť jeho život na této zemi byl ukončen.'
Dvořan se obrátil k Filipovi: "Vylož mi, prosím, o kom to prorok mluví - sám o sobě, či o někom jiném?"
Tu Filip začal u toho slova Písma a zvěstoval mu Ježíše.
Jak pokračovali v cestě, přijeli k místu, kde byla voda. Dvořan řekl: "Zde je voda. Co brání, abych byl pokřtěn?"
Filip mu řekl: "Jestliže věříš celým svým srdcem, nic tomu nebrání." On mu odpověděl: "Věřím, že Ježíš Kristus je Syn Boží."
Dal zastavit vůz a oba, Filip i dvořan, sestoupili do vody a Filip jej pokřtil.
Když vystoupili z vody, Duch Páně se Filipa zmocnil a dvořan ho už neviděl, ale radoval se a jel dál svou cestou.
Filip se pak ocitl v Azótu. Procházel všemi městy a přinášel jim radostnou zvěst, až se dostal do Cesareje.

 

Viola

25. května 2020 v 10:26 | dvě TeReziA

 

Viola

Toto překrásné jméno není u nás bohužel příliš rozšířeno. Jedná se o latinské jméno květiny fialky.

 

Viola Těšínská

byla manželka posledního přemyslovského krále Václava III., a jak vyčetl František Palacký z historických pramenů, "jednou z největších krás věku svého". Jako vdova se provdala v roce 1316 za jihočeského velmože Petra z Rožmberka, ovšem nebylo jí dopřáno dlouhého věku, neboť zemřela již následujícího roku. Je pohřbena v rožmberské hrobce ve vyšebrodském klášteře.

Jana

24. května 2020 v 10:38 | dvě TeReziA

 

Jana

Jan a Johan existovalo vždy mnoho. Historicky nejstarší je asi Jana, která doprovázela Ježíše. Byla prý manželkou správce Chuzy. Spolu s ostatními ženami se stala svědkyní vzkříšení svého Mistra.

 

Johana Bavorská

byla první manželkou krále Václava IV. Českou vladařkou byla korunována roku 1370, roku 1376 spolu s manželem přijala i korunu římskou. Jejich manželství však nepatřilo ke šťastným. Nebylo požehnáno dětmi, a navíc Johana zemřela 31. prosince 1386 na následky zranění, které jí způsobil lovecký pes jejího manžela.

 

 

Johana z Rožmitálu

českou královnou byla od 8. května 1458. Byla dcerou Jana z Rožmitálu, od roku 1450 byla druhou manželkou Jiřího z Poděbrad. Patřila k jeho nejdůvěrnějším rádcům a po jeho boku osvědčila úžasný politický rozhled. V roce 1470 se za nepřítomného manžela úspěšně ujala i obrany Čech proti vojskům uherského krále Matyáše Korvína. Po Jiřího smrti žila na Mělníku, politiku však neopustila a velice se zasadila o to, aby byla naplněna politická závěť jejího manžela. Pomohla na český trůn polským Jagelloncům.

 

Vladimír

23. května 2020 v 15:45 | dvě TeReziA

 

Vladimír

Toto jméno je velmi rozšířené především ve slovanském světě. A není divu, vždyť znamená, že jeho nositel je "velký svou mocí".

 

velkokníže Vladimír

kyjevský velkokníže z 10. století, kterého u nás proslavil Karel Havlíček Borovský svou epickou básní Křest svatého Vladimíra. Narodil se kolem roku 960 a byl vnukem svaté Olgy, ale přesto dlouho zůstával pohanem. Prožil bouřlivé mládí, teprve v roce 989 se nechal pokřtít a stal se z něho veliký bojovník za křesťanství. K jeho obrácení došlo především z důvodů dynasticko-politických: měl totiž před svatbou s byzantskou princeznou Annou, dcerou císaře Basila, a jako pohan by si ji nemohl vzít. Vladimírovo přijetí křtu však bylo vše jiné, než jen nutné zlo nebo povrchní gesto. Křesťanský životní kodex jej zcela změnil. Prohlásil víru v Krista za státní náboženství a zakázal pohanství, začal si také více všímat života svých poddaných. Svými činy tak popřel svou bývalou krutost. Jeho příkladu brzy následoval takřka celý národ a Kyjevská Rus se zařadila mezi křesťanské státy. V římském církevním kalendáři má Vladimír svátek 17. července.

Emil

22. května 2020 v 21:30 | dvě TeReziA

 

Emil

Toto dnes velmi rozšířené a světově oblíbené jméno nosil slavný římský rod Aemiliů. Základem je latinské přídavné jméno aemilianus, jehož význam bychom mohli přeložit jako "soutěžící" nebo "soupeřící". Emil si tedy rád hraje a není lehké hned tak jej porazit. Církevní kalendář slaví tento svátek až 28. května.

Malou galerii Emilů začněme dobrodružně a na cestách: jedním ze slavných nositelů tohoto jména byl totiž cestovatel a lékař

 

Emil Holub

(1847-1902). Po studiích vykonával lékařskou praxi v jižní Africe a v letech 1872-79 a 1883-87 podnikl tři výpravy do jejího nitra. Holub do vlasti přivezl bohaté sbírky přírodnin a etnografického materiálu. Sbírky jsou dnes rozptýleny ve světových muzeích a exponáty, které odmítlo Národní muzeum, byly předány školám a jiným muzeím.

K soutěživým Emilům patřil bezesporu Emil Škoda (1839-1900). Tento český podnikatel se stal v roce 1868 majitelem strojírny v Plzni, ze které vybudoval nejvýznamnější zbrojovku Rakouska-Uherska. V roce 1890 byly Škodovy závody transformovány v akciovou společnost a Škoda se stal jejím prvním generálním ředitelem. Tuto funkci zastával až do své smrti v roce 1900. Po první světové válce se výrobní program závodu rozšířil o lokomotivy, energetická zařízení a velké investiční celky.

Emil Kolben

(1862-1943) a byl naším předním elektrotechnikem. V letech 1887-92 dělal asistenta samotnému T. A. Edisonovi. V roce 1896 sám založil elektrotechnickou továrnu v Praze-Vysočanech, z níž později vznikla ČKD (Českomoravská Kolben-Daněk) Praha. Emil Kolben zahynul v koncentračním táboře Terezín.

Monika

21. května 2020 v 18:51 | dvě TeReziA

 

Monika

Toto jméno má skutečně nevšední původ - jedná se o prastaré fénické jméno s významem "bohyně".

 

Svatá Monika

Narodila se kolem roku 332 v Tagaste (Alžírsko) a vstoupila do manželství s Patriciem, s nímž měla tři děti. Nejstarší z nich byl pozdější světec Augustin, který jí dělal velké starosti. "Syn tolika slz se nemůže ztratit," řekl jednou milánský biskup Ambrož, když opět zoufale prosila Boha, aby napravil jejímu výstřednímu synovi život. Její prosby byly skutečně vyslyšeny, Augustin cestu k Bohu našel, a navíc se stal jedním z největších křesťanů všech dob. Avšak matka se toho již nedožila, zemřela roku 387 v Ostii (Itálie). Její ostatky odpočívají v Římě a také v klášteře Arrouaise v severní Francii. Augustin později ve svých překrásných Vyznáních vyjádřil své matce dík. Římský kalendář slaví Moniku 27. srpna.

Patronka: křesťanských žen a matek, lidé se k ní modlí za záchranu dětských duší

Rejčka

21. května 2020 v 17:58 | dvě TeReziA

 

Rejčka

Toto jméno nosilo několik českých a polských královen. Nejznámější z nich asi byla Rejčka (* 1. září 1288), manželka českého krále Václava II. Při sňatku přijala jméno Eliška (Alžběta). Po smrti svého manžela (21. června 1305) se provdala podruhé, tentokrát za Rudolfa Habsburského (16. října 1306), ale již v červenci následujícího roku ve svých osmnácti letech znovu ovdověla. Jako dvojnásobná česká královna vdova získala velké bohatství a usadila se v Hradci Králové, s novou českou královnou Eliškou Přemyslovnou (manželka Jana Lucemburského) se ale nenáviděly. Kolem roku 1315 se Rejčka sblížila s vůdcem českého panstva Jindřichem z Lipé, s nímž po roce 1321 žila v Brně, kde také 18. října 1335 zemřela.

Zbyšek

20. května 2020 v 16:37 | dvě TeReziA

 

Zbyšek

Jméno je vlastně domáckým tvarem Zbyslava nebo Zbyhněva. První složku jména tvoří sloveso "zbýti", takže dohromady by je šlo vyložit jako "zbyl hněv", ale jazykovědci se domnívají, že jde spíše o "člověka, kterému zbývá hněv". Najdou se i výklady jako "posilující hněv" nebo "rozlícený bojovník". Toto jméno je velmi oblíbené především v Polsku.

 

Ivo

19. května 2020 v 12:21 | dvě TeReziA

 

Ivo

Jde patrně o naši domáckou podobu ke jménu Ivan. Ale pravdou je, že toto jméno nosili i mnozí středověcí světci z neslovanských zemí. Někteří byli z Persie, jiní z Francie nebo z Bretaně. Zde musíme předpokládat původ zcela jiný. Jazykovědci se proto domnívají, že základem tohoto jména by mohlo být staroněmecké slovo íwa (dnes Eibe), což znamenalo "tis". Šlo tedy o "bojovníka s tisovým lukem". Nabízí se také srovnání s keltským jménem Iwein či francouzským Yvainem, rekem družiny krále Artuše.

 

Ivo Hélory

přišel na svět roku 1253 v Minihy-Tréguieru (Francie). Studoval teologii a kanonické právo a stal se advokátem. Ve věku 31 let přijal kněžské svěcení a stal se farářem v celé řadě francouzských vesnic. Po čtrnácti letech si uvědomil, že jej tato práce neuspokojuje, vrátil se na svůj statek a začal se starat o všechny utiskované. Zdarma poskytoval právní radu, svým klientům vypomáhal i materiálně. Jeho život se stal příkladem pro další, a tak brzy začala vznikat tzv. Ivova bratrstva, která se starají o právní ochranu potřebných dodnes. Ivo Hélory zemřel 19. května 1303 v Kermartinu (Francie). Pochován je ve svém rodišti. Již v roce 1347 jej papež Klement VI. prohlásil za svatého a od té doby je také patronem Bretaně, soudců, advokátů, notářů, farářů, ale i soustružníků a všech chudých a sirotků.

Nataša

18. května 2020 v 18:03 | dvě TeReziA

 

Nataša

Toto jméno je ruskou domáckou formou Natálie. Původně dostávaly toto jméno dívky, které se narodily o Vánocích (Christi natalia). Základem je latinské slovo natalis, jež znamená "rodný". Později jméno zevšeobecnělo.

 

Aneta (také Anetta)

17. května 2020 v 11:21 | dvě TeReziA

 

Aneta (také Anetta)

je hebrejského původu, ve skutečnosti pouze francouzská zdrobnělina hebrejského jména Anna. Stejně jako jméno Anna vzniklo z hebrejského "channah", "hannah" s významem "milá", "milostná", "milostivá", "milostiplná" nebo "líbezná". Z latiny, kdy bylo z původního "hannah" odstraněno první písmeno H, vzniklo jméno Anna.

 

Žofie

15. května 2020 v 14:33 | dvě TeReziA

 

Žofie

Základem tohoto jména je řecké slovo sofía, po našem "moudrost". Vězte tedy, že všechny Žofinky, Žofky, ale i Sophie jsou ženy nejen krásné, ale i moudré.

 

Žofie Římská

narodila se ve 3. století v Římě. Přijala evangelium a v době císaře Diocletiana, kdy vrcholilo pronásledování křesťanů, podstoupila asi roku 305 mučednickou smrt. Kolem roku 846 přenesl papež Sergius II. její ostatky do kostela sv. Martina di Monti v Římě, kde je pochoval pod hlavním oltářem. Někdy je zobrazována s mečem a neckami, což snad ukazuje na její smrt stětím, ale většinou ji můžeme spatřit s knihou a palmou. K Žofii se lidé modlili, aby se přimluvila proti pozdním mrazům a podpořila růst polních plodin.

Servác

13. května 2020 v 14:26 | dvě TeReziA

 

Servác

další z "ledových mužů". Základem je patrně latinské slovo servare, "uchovávat". Znamená tedy něco jako "strážce" nebo "ten, který uchovává".

 

Servác

O Servácově životě existuje jen málo historických údajů. Víme jen, že pocházel z Arménie a přišel na svět asi ve 4. století. Zřejmě v roce 340 jej jmenovali biskupem v Tongernu. Zemřel 13. května roku 384 v Maastrichtu (Holandsko). Zde se také koná posvátná pouť, která se nyní odbývá každých 7 let. Při procesí (ommegang) nesou věřící ulicemi Servácovu hlavu a další ostatky. Slavnost je to vždy veliká, jenom v roce 1990 se jí účastnilo kolem 2000 účinkujících a přes 700 hudebníků.

Český církevní kalendář si dnes připomíná Ondřeje Huberta Fourneta. Narodil se 6. prosince roku 1752 v Maillé (Francie) a rodiče chtěli, aby se věnoval duchovní dráze. To se však mladíkovi příliš nezamlouvalo, dokonce jednou z koleje utekl. Nakonec však přijal svěcení a stal se farářem ve svém rodišti. Nadále se však choval více jako hejsek než jako služebník Boží. Obrat v Ondřejově životě přineslo až setkání s jedním žebrákem, který jej prosil o almužnu. Vyhnal jej od svých dveří, ale náhle se v něm vše zlomilo a uvědomil si svou vnitřní prázdnotu. Vzápětí rozdal vše, co měl, a stal se nejchudším z chudých. Život v bídě a pomoci bližním jej morálně zocelil. Když vypukla francouzská revoluce, odmítl přísahat na republikánskou ústavu, a musel proto uprchnout do Španělska. Do vlasti se vrátil až po pádu Robespierrovy hrůzovlády. Zde s podporou Jany Alžběty Bichierové založil Kongregaci křížových sester od svatého Ondřeje. Řád se věnoval především péči o chudé a nemocné. Fournet vedl tuto kongregaci až do roku 1832. Zemřel 13. května roku 1834 v Poitiers (Francie) a 4. června roku 1933 byl svatořečen.

 

Patron: Maastrichtu, Goslaru, Limburgu/Lahn, Quedlinburgu a wormského biskupství. To samo svědčí o velké úctě, které se tento patron těší. Navíc jej berou za svého ochránce i zámečníci a stolaři, lidé se k němu modlí, když je sužuje revmatismus, bolesti nohou a horečka. Také je vzýván, aby pomohl proti mrazu, který v těchto dnech přichází nikým nezván ani nevolán.

Atributy: v biskupském oděvu, brýlemi a kniha jako znaky učenosti, někdy také s berlou a klíči. I dřeváky jsou k němu občas přidávány, neboť podle legendy byl zabit takovou botou. Biskup byl také zobrazován, jak holí zabíjí draka nebo jak ho, poutníka spícího na slunci, ovívá šlechtic. Na drahocenné schránce s ostatky v maastrichtském kostele sv. Serváce je světec znázorněn spolu se dvěma anděly, kteří nesou knihu a berlu.

Pankrác

12. května 2020 v 15:07 | dvě TeReziA

 

Pankrác

V lidové pranostice je jedním ze tří "zmrzlých mužů". Význam tohoto jména tomu však příliš neodpovídá. Základem je totiž řecké slovo pankration, jež znamenalo "celkový závod" nebo "víceboj", mnozí badatelé také vycházejí ze slova pankratés a překládají je jako "vševládný".

 

 

Pankrác

je patronem dětí, to ve Francii, a prvokomunikantů. Pomáhá také mladým rostlinám a květům, proti bolestem hlavy a křečím a také proti křivé přísaze. Pankrác se narodil okolo roku 290 ve Frýgii (Malá Asie). Legenda vypráví, že se narodil v rodině váženého křesťana, jeho matka zemřela hned po jeho narození a otec o rok později. Žil proto u svého strýce Dionýse a odešel s ním do Říma. Zrovna v té době však císař Diocletianus velmi tvrdě pronásledoval křesťany, přiznání se k této víře se rovnalo smrti. Mladý Pankrác se však nezalekl, své vyznání nijak neskrýval, a tak byl brzy zajat a uvězněn. Jeho věznitelé mu nabídli život, když se své víry vzdá. Chlapec se však ani ve svých čtrnácti letech nedal přesvědčit, a smrt přišla vzápětí - 12. května roku 304 byl Pankrác veřejně sťat. Jeho tělo zachránila jedna statečná žena, která je odnesla do římských katakomb. Nad hrobem postavil papež Symach v roce 500 na Pankrácovu počest kostel, dnes zde stojí bazilika sv. Pankráce. Pankrácův kult se rozšířil po celé Evropě, především pak v Německu.

Svatava

11. května 2020 v 13:56 | dvě TeReziA

 

Svatava

Ve starších dobách se považovala za protějšek Luitgardy. Nejde sice o překlad, avšak praslovanské slovo svet ("silný") do jisté míry odpovídá slovu gard ze jména Luitgarda, jež označuje "strážce".

 

Svatava

S dcerou polského knížete se oženil roku 1053 přemyslovský kníže Vratislav II. (vládl v letech 1061-92). V pořadí již třetí manželka mu přinesla nebývalé štěstí - český kníže byl roku 1085 korunován na prvního českého krále a jeho manželka Svatava si této pocty užila také.

Blažena

10. května 2020 v 10:34 | dvě TeReziA

 

Blažena

Toto staročeské jméno je vlastně překladem latinských jmen Beata/Beáta a Beatrice.

 

Beatrice Aragonská

A věřte nebo ne, byla i českou královnou. Narodila se 14. listopadu 1457 v Castel Nuovo v Neapoli. Byla vdovou po uherském králi a českém vzdorokráli Matyáši Korvínovi, s nímž žila jako jeho druhá manželka v letech 1476-90. I po manželově smrti si jako uherská královna udržela značný vliv mezi uherskými magnáty, dokonce si na nich vymohla slib, že ji provdají za nově zvoleného uherského krále Vladislava Jagellonského. Ten sňatek zprvu odmítal, nakonec však podlehl nátlaku uherských stavů i samotné Beatrice a slíbil vše. Na sklonku roku 1490 s ní Vladislav v Ostřihomi uzavřel tajný sňatek, který však podle kanonického práva neplatil. Celá historie měla totiž jeden velký háček: ženich byl již předtím formálně ženatý s Barborou z rodu Hohenzollernů. Vladislav ostatně považoval manželství s Beatricí za svazek povýtce formální, a tak s ní pobyl jenom nutný čas, aby bylo manželství naplněno i po stránce tělesné. Brzy však dal najevo, že z tohoto svazku odchází. Beatrici vzápětí opustila většina jejích uherských přívrženců a nakonec ji nechali na holičkách i příbuzní. Roku 1500 papež Alexandr VI. nevydařené manželství rozvedl. Bývalá uherská královna, která do té doby žila v Ostřihomi, se uchýlila do rodné Neapole a po zbytek života požadovala na českém a uherském králi finanční náhradu, kterou však nikdy nedostala. Nakonec v Itálii 13. září 1508 Beatrice zemřela ve věku nedožitých 51 let.

Ctibor

9. května 2020 v 11:46 | dvě TeReziA

 

Ctibor,

i Stibor

Jméno slovanského původu, lze vyložit jako "bojovník (boj) za čest" - slovo bor totiž pochází ze staroslovanského boriti, "bojovat". Mimochodem, myslíte, že lze považovat za náhodu podobu dnešního "bořiti" a dávného "bojovati-boriti"?

 

Stanislav

7. května 2020 v 13:10 | dvě TeReziA

 

Stanislav

 

Základem tohoto jména je staroslovanské stan, jež znamenalo "pevnost".

 

Stanislav z Krakova

narodil se roku 1030 v rodině drobného šlechtice u Krakova a stal se nejuctívanějším polským národním světcem.

Patron : Polska
Atributy: Je zobrazován jako biskup s mečem nebo se vzkříšeným mrtvým. Na větších obrazech je na soudu nebo klečí před oltářem a přijímá osudnou ránu.

 

Stanislav ze Znojma

(narozen okolo 1360, zemřel v říjnu 1414). Tento teolog a filozof byl jedním z prvních pražských stoupenců Viklefových. Po roce 1388 vyučoval na pražské artistické i teologické fakultě a v roce 1404 se stal rektorem pražské univerzity. Napsal komentáře k některým Aristotelovým spisům a k Sentencím Petra Lombarda. Z jeho traktátů je vedle De vero et falso ("O pravdě a omylu") a De felicitate ("O štěstí") zvláště významný De universalibus ("O univerzáliích"). V letech 1410-12 se rozešel s Viklefovým učením i s jeho zastáncem Janem Husem. Zemřel cestou na koncil v Kostnici.

Radoslav

6. května 2020 v 12:58 | dvě TeReziA

 

Radoslav

První složkou jména je "rád", což jistě není třeba vysvětlovat. Jméno ale také může pocházet od starého slovesa radět, "starat se". Druhá část se vztahuje ke slovu "slavit", takže Radoslav buď "rád slaví", nebo je "dobrým rádcem".

 

Toto jméno bylo dříve velmi oblíbeno u jihoslovanských velmožů.

 

Klaudie

5. května 2020 v 12:29 | dvě TeReziA...

 

Klaudie

Základem je latinské slovo claudus a znamenalo "kulhavý".

Císař Claudius

vládl v letech 41-54 římskému impériu a skutečně kulhal. Panoval s rozvahou a bez zbytečných ukrutností, což nebývalo v Římě zvykem. Byl spíše spisovatelem a historikem než vladařem.

 

Květoslav

4. května 2020 v 13:42 | dvě TeReziA...

 

Květoslav

Základem latinské slovo Florianus, které vychází ze slovesa florere - "kvést". Od stejného základu jsou odvozena i slova flos ("květ") a "rostlinstvo", které se latinsky řekne flora. Ten, kdo nese jméno Florián nebo Květoslav, by se tedy měl co nejlépe cítit právě teď na jaře, kdy se všechno znovu rodí a rozkvétá.

 

Květoslav Minařík

žil ve 20. století. Byl to český mystik a spisovatel duchovní literatury.

Alexej, Alex

3. května 2020 v 10:38 | dvě TeReziA...

 

Alexej, Alex

slovanské jméno řeckého původu ve slově alexein, což znamená "bránit". Alexej je tedy "člověk, který něco nebo někoho brání a zachraňuje". Nejvíce Alexejů je samozřejmě v Rusku. Toto jméno nosili jak carové, tak prostí lidé.

Car Alexej I. Michajlovič Romanov

vládl v 17. století. Jeho vládou počíná ruská absolutistická monarchie. Byl otcem Petra I. V roce 1649 zákoníkem Sobornoje uloženije kodifikoval nevolnictví v Rusku. Se střídavými úspěchy vedl války s Polskem a Švédskem, během své vlády musel čelit povstání Stěpana Razina a hrozícímu církevnímu rozkolu.

Zikmund Lucemburský

2. května 2020 v 13:38 | dvě TeReziA

 

Zikmund

 

Toto jméno se překládá jako "vítězná ochrana" nebo "ochránce vítězství". Základem je totiž germánské sieg ("vítězství") a mund, jež označuje "ochranu" nebo "ochránce".

Zikmund Lucemburský

byl synem Karla IV. a jeho čtvrté manželky Alžběty Pomořanské. Narodil se 14. února roku 1368 v Norimberku. V roce 1373 obdržel Braniborsko a podle otcových představ byl předurčen k tomu, aby nastoupil na polský trůn. Proto byl roku 1379 zasnouben s jeho dědičkou Marií, dcerou polského a uherského krále Ludvíka I. V zápase o polskou korunu 1382-84 však byl poražen. Navíc byla jeho nevěsta Marie v rozporu s předchozími dohodami zasnoubena s Ludvíkem Orleánským. Proto Zikmund roku 1385 vojensky vpadl do Uher, přiměl Marii k sňatku a 31. března 1387 dosáhl zdejší královské korunovace. Tím se však finančně vyčerpal, a tak roku 1388 zastavil Braniborsko bratranci Joštovi Lucemburskému. Jako uherský panovník tvrdě zápasil s Benátkami o dalmatské pobřeží a s osmanskými Turky. Okusil i to, jak chutná domácí vzpoura - v roce 1401 byl zajat nespokojenými uherskými šlechtici a internován na hradě Siklos. Přes tuto nepříjemnou zkušenost neváhal a po svém propuštění podpořil českou vyšší šlechtu proti nevlastnímu bratru Václavu IV.

Jeho panování v Uhrách bylo celkem úspěšné. Za základ své ekonomické moci považoval města, která podporoval udělováním privilegií. Nikdy však nepřipustil jejich větší emancipaci, než jakou dovolil on sám. Ve vztahu k církvi dal najevo, že v politických záležitostech je podřízena světské vládě, tedy jemu. Demonstroval to například v letech 1403-04, kdy po sporu s papežem zakázal odvádět peněžní dávky kurii a sám se rozhodl obsazovat některé církevní úřady, včetně biskupských. Po smrti Václavova římského protikrále Ruprechta Falckého usiloval o římskou korunu. Poprvé byl sice neúspěšný, ale při druhé volbě (21. července 1411) získal pět kurfiřtských hlasů a s Václavovým souhlasem se stal faktickým římským králem (korunovace 8. listopadu 1414 v Cáchách). Položil základy budoucímu habsburskému soustátí, když v roce 1411 zasnoubil v Bratislavě dceru Alžbětu Albrechtu Rakouskému. Jako římský panovník usiloval o reformu římské církve a odstranění papežského schizmatu. Proto podpořil svolání kostnického koncilu (1414-18), jehož průběh a volba jediného papeže Martina V. zvýšily Zikmundův mezinárodní kredit.

Po smrti Václava IV. se snažil získat české dědictví kombinací politického a vojenského nátlaku. V roce 1419 byl přijat a 1420 korunován českým králem, husitská strana ale tyto akty neuznala. Zikmundovy křižácké výpravy proti husitům (1420, 1421-22) skončily velkým krachem. Za to si vysloužil kritiku kurfiřtů, hrozící sesazení z římského trůnu v letech 1424-25, které jen s námahou odvrátil politickými prostředky. Jeho diplomacie však dosáhla pozoruhodných výsledků, když v roce 1431 podpořil konání basilejského koncilu, jehož cílem bylo pokračovat v církevní reformě a ukončit spor s husity. O dva roky později (31. května 1433) získal císařskou korunu a konečně v roce 1436 byl přijat po sjednání kompaktát a dalekosáhlých ústupcích za českého krále i husity.

U nás má Zikmund pověst horší, než jakou by si zasloužil; kronikáři jej počastovali přízviskem "šelma ryšavá", ale při hodnocení jeho vladařských kroků není možné hodnotit jeho jednání pouze v úzké vazbě k bratru Václavu IV., Janu Husovi či husitským válečníkům. Jeho osobní podíl na smrti Husově je nesporný, současně však dokázal v Kostnici překonat krizi papežství. A jeho česká politika se vyvíjela od potlačování husitství až k dohodě s nimi v Chebu roku 1431. Konec vlády mu však přesto přinesl utrpení, a to jak fyzické, tak psychické. Na prahu smrti doslova prchal z Čech, aby nemusel zemřít v "kacířské zemi", která jej nakonec stejně nepřijala. Ujet smrti však nestačil, a tak 9. prosince roku 1437 naposledy vydechl ve Znojmě.

Zikmund patřil k významným evropským panovníkům.

Atanáš Alexandrijský

2. května 2020 v 12:40 | dvě TeReziA

 

Atanáš Alexandrijský

Atanáš znamená v řečtině doslova "nesmrtelný" a dnešní světec se takovým skutečně stal. Narodil se kolem roku 295 v Alexandrii (Egypt). Církev jej považuje za jednu z nejvýznamnějších osobností křesťanského starověku. Říkali mu "sloup církve" a mnohde přidávají k jeho jménu přídomek "Veliký". Ve 33 letech se stal patriarchou alexandrijským, ale úřad mu nepřinesl mnoho klidu, několikrát musel uprchnout do vyhnanství. Tato kalvárie trvala až do roku 366, od té doby již svou diecézi neopustil. Byl mužem míru, díky němu se opět vrátil do Alexandrie klid. Skutečně nesmrtelným se Atanáš stal především svými spisy, knihami a dopisy. Významné bylo také jeho tvrzení, že Bůh Otec a Bůh Syn mají jedinou podstatu bytí. Zemřel 2. května roku 373 v Alexandrii, jeho hrob je nyní v kostele sv. Kříže v Benátkách.

Patron: je vzýván jako pomocník proti bolestem hlavy

Atrybuty: starší biskup s delším vousem a někdy i s pleší, svitek spisu

Blahoslav

30. dubna 2020 v 12:18 | dvě TeReziA...

 

Blahoslav

jméno slovanského původu a znamená v latině "požehnaný", nebo jména Makarius, což lze přeložit jako "blahoslavený".

 

Jan Blahoslav

biskup jednoty bratrské. Jan Blahoslav se narodil 20. února roku 1523 v Přerově. Byl to vzdělaný člověk, jenž se vypracoval mezi nejvýznamnější představitele českého humanismu. Proti odpůrcům vzdělání ve své církvi vystoupil roku 1567 ostrou Filipikou proti misomusům. Staral se pečlivě a obětavě o bratrské školství, přeložil do češtiny Nový zákon a sestavil Gramatiku českou. Zemřel v Moravském Krumlově 24. listopadu 1571.

Robert

29. dubna 2020 v 16:34 | dvě TeReziA...

 

Robert

jméno germánského původu. Nejstarší známá podoba tohoto jména zní Hruodperaht, teprve z tohoto základu vznikl Robert, ale i Ruprecht. Základem je slovo hruod, které znamenalo "slávu"; bert se vykládá jako "skvělý/ jasný".

Robert Olomoucký

Žil v první polovině 13.století. Byl původem Angličan, člen nového reformního cisterciáckého řádu a převor kláštera v Nepomuku, muž značně teologicky vzdělaný a učený, vzorného života. Podařilo se mu vrátit olomoucké diecézi potřebný klid. Jeho snahám napomáhal přátelský vztah k moravskému markraběti Vladislavu Jindřichovi a králi Přemyslu Otakarovi I.

Šířil na Moravě nový cisterciácký řád, který usadil na Velehradě a v Oslavanech, a jeho ženskou větev v Tišnově. Obnovil v kapitule hodnost kapitulního probošta, jehož úřad spojil Přemysl Otakar I. s hodností moravského kancléře.

10. května 1204 zachvátil olomouckou katedrálu požár, který zničil mnohé listiny a další cennosti. Biskup Robert proto okamžitě zahájil obnovu katedrály.

Jeho kladný postoj vůči královskému dvoru v bojích reformně zaníceného pražského biskupa Ondřeje vynesl biskupství a kapitule potvrzení velkých imunit s důležitou výsadou volby biskupa kapitulou. V roce 1206 zaručil Přemysl Otakar I. olomoucké kapitule i právo svobodné volby biskupa. Tuto výsadu potvrdil papež Inocenc III. dne 8. ledna 1207.

Pro své stáří a nezhojitelnou nemoc 17. ledna 1240 na biskupství rezignoval. 17. října téhož roku pak zemřel. Byl pohřben na Velehradě.

Vlastislav

28. dubna 2020 v 10:01 | dvě TeReziA

 

Vlastislav

Jedná se o prastaré, pravé a nefalšované české jméno. Jeho význam je jasný.

 

Vlastislav

píší o něm čeští kronikáři od nejstarších dob v souvislosti s luckou válkou. V pověsti stojí proti sobě středočeský kmen Čechů a Vlastislavův kmen z Lucka (Žatecko). Kronikář Dalimil líčí Vlastislava jako mladého krasavce a vojevůdce, který padl v rozhodné bitvě na Turském poli nedaleko Levého Hradce. Vojevůdce Čechů Tyr tu padl také, nicméně jeho bojovníci zvítězili. Vlastislav byl pravděpodobně osobou historickou. Svědčí o tom slovanské hradiště Vlastislav u stejnojmenné obce v Českém středohoří (západně od Lovosic). Podle archeologického výzkumu tu v 9. století bylo skutečně význačné sídlištní centrum.

Jaroslav

27. dubna 2020 v 10:07 | dvě TeReziA

 

Jaroslav

nositelé tohoto jména "slaví jaro". Toto staroslovanské jméno je však složeno ze slova jaryj, jež znamená jak "prudký, vznětlivý", tak i "silný, tvrdý a přísný". Druhá část jména je zřejmá. Jaroslavové jsou tedy "slavní svou silou" nebo, chcete-li, "prudkostí".

Jaroslav I. Vladimirovič zvaný Moudrý

velký kníže Kyjevské Rusi (v letech 1019-54). Od svého otce, knížete Vladimíra, dostal jako dědičné úděly Rostov a Novgorod. To však nehodlal respektovat nejmladší syn Svatopluk a nechal zavraždit své bratry Borise a Gleba. Jaroslav bleskově sehnal armádu a v lítém boji vzpurného bratra porazil a zahnal až za hranice. Stal se velkoknížetem a usídlil se v Kyjevě. Celé období jeho vlády se do historie zapsalo zlatým písmem.

Jaroslav

hrdina jedné z šesti epických básní Rukopisu královédvorského. Tato báseň se jmenuje O velikých bojech křesťan s Tatary nebo také jen Jaroslav a patří mezi naše nejkrásnější. Ve 289 verších barvitě líčí památné vítězství Čechů a Moravanů nad Tatary u Olomouce (1241), kde se obzvláště slavně proslavil rek jménem Jaroslav. Později se sice ukázalo, že Rukopis královédvorský je padělek z 19. století, ale slávu a oblibu tohoto jména to již neohrozilo.

 

Oto

26. dubna 2020 v 11:04 | dvě TeReziA

 

Oto

Jméno Ota či Oto se kdysi psalo Otto, Otho i Odo. Zdá se, že jméno vzniklo jako domácká zkratka jmen Otokar, Ottomar, Otfried a jim podobných. První slabika znamená "majetek", takže Oto je buď "strážcem majetku", nebo "tím, koho majetek proslavil".

 

Otto z Bambergu

 

Přišel na svět kolem roku 1061 v lůně šlechtické rodiny ve Frankenu (Bavorsko). Tím bylo dáno mnohé. Žil v klidu a spokojeně studoval, nakonec si vybral duchovní dráhu. Stal se schopným duchovním, a tak nebylo divu, že v roce 1102 nastoupil na biskupský stolec bamberské diecéze. Ve své funkci se pokoušel být prostředníkem ve vzniklém sporu mezi papežem a císařem. Rozhodující měrou se účastnil závěrečných jednání wormského konkordátu, který roku 1122 konečně urovnal tento nebezpečný konflikt. Přitom však Otto nezapomínal na svůj hlavní úkol. Při svých misijních cestách v Pomořanech pokřtil prý v letech 1124 a 1128 spolu se svými kněžími kolem 22 tisíc lidí. Zemřel ve věku 80 let dne 30. června 1139 v Bambergu (Bavorsko), pochován byl v klášteře Michelsberg; jeho sarkofág je ještě zachován. Už 50 let po své smrti byl biskup Otto z Bambergu, zvaný "apoštol Pomořanska", svatořečen papežem Klementem III. Mimořádné působení této velké církevní osobnosti tak dostalo své ocenění. Je patronem berlínského biskupství a bamberského arcibiskupství. Lidé se k němu modlí, aby zabránil horečce a uchránil je před vzteklinou.

Marek

25. dubna 2020 v 11:26 | dvě TeReziA

 

Marek

Jméno Marek pravděpodobně vzniklo zkrácením z delšího Martius, tj. "Martův" nebo "náležející Martovi", římskému bohu války. Dalo by se tedy říci, že Marek znamená totéž, co "bojovník" nebo "válečník". Tento výklad ještě podporuje řecké slovo marnamai, jež znamenalo "bojuji".

 

Svatý Marek

Marek je jedním ze čtyř evangelistů, podle výzkumů i tradice právě tím nejstarším. Původně se jmenoval Jan, ale protože byla Palestina římskou provincií, přidávali si zdejší obyvatelé k vlastním jménům i římská. Ve Skutcích apoštolů se můžeme dočíst, že Petr, když byl vysvobozen ze žaláře, šel do domu Marie, matky Jana zvaného Marek. Mladík se stal věrným průvodcem starého apoštola na misijních cestách, později pobýval s ním a s apoštolem Pavlem v Římě a sepsal na žádost zdejších křesťanů podle Petrova vyprávění evangelium. Po Petrově smrti odešel r. 65 do Alexandrie, aby zde založil církev a stal se prvním biskupem. Asi po dvou letech svého pobytu byl přímo při bohoslužbě přepaden a lanem obtočeným kolem krku usmýkán k smrti. Teprve za 750 let přivezli křesťané jeho pozůstatky do Benátek. Na místě jeho druhého pohřbu byla v letech 1063-73 vystavěna úchvatná bazilika, nesoucí jeho jméno. Marek byl jmenován patronem Benátek a jeho symbol - okřídlený lev - je od té doby znakem tohoto překrásného města na lagunách. Marek se stal také patronem notářů, písařů, ale i stavebních dělníků, zedníků, sklenářů, malířů na skle a košíkářů. Lidé se k němu také modlili vždy, když hrozilo krupobití nebo blesk.

Patron: ostrova Reichenau, Benátek, notářů, stavebních dělníků, zedníků, sklenářů, košíkářů, malířů na skle, píšařů; za dobré počasí a dobrou úrodu, proti blesku a krupobití, proti náhlé smrti

Atributy: okřídlený lev (protože začíná své evangelium kázáním sv. Jana Křtitele na poušti), psací náčiní, kniha nebo svitek

Jiří

24. dubna 2020 v 12:31 | dvě TeReziA

 

Jiří

Základem jména je řecké slovo geórgós, jež znamená "zemědělec". Stejně jako český překlad jména můžeme i řeckou variantu dále dělit: gé znamená "země", druhá část souvisí se slovem ergon, tj. "dílo" nebo "práce". Je to jméno celosvětově velmi oblíbené a existuje v mnoha národních variantách. Německy a dánsky zní Georg, anglicky, francouzsky a holandsky zase George, italsky Giorgio, španělsky Jorge či Jorje. V Irsku bychom nalezli Sheoirse a ve Švédsku Görana, v Maďarsku Györge. Našemu Jiřímu jsou bližší polský Jerzy, ruský Jurij anebo slovenský Juraj. Jiří zkrátka patří celému světu.

 

Svatý Jiří

je asi nejznámější mučedník, ale z jeho života se příliš historických údajů nezachovalo. Jeho legenda je natolik fantastická, že mnozí dokazovali, že snad ani nikdy neexistoval a že se jedná jen o pokřesťanštěnou podobu nějakého pohanského mýtu - to by ostatně nebylo zase nic tak neobvyklého, řada legend a představ žije v historickém povědomí dále pod příkrovy dalších ideologií. Od raných křesťanských dob byl Jiří uctíván jako patron vojáků; centrem jeho kultu byla Palestina, kde měl být počátkem 4. století umučen. Středověká Legenda aurea ("Zlatá legenda", dílo Jakuba de Voragine, představuje vyvrcholení významného literárního žánru středověku - legendy; jde o rozsáhlý soubor cca 170 legend, záhy po svém vzniku přeložený z latiny do mnoha národních jazyků) ukazuje Jiřího jako rytíře z Kappadokie, který v Silene v Libyi zachránil dívku před drakem, čímž obrátil na víru tisíce lidí. K historickým údajům patří, že byl snad vysokým důstojníkem římských legii za Diocletiana. Kdosi zjistil, že je křesťanem, a pochopitelně jej rychle udal. Jeho věznitelé ho nejprve přesvědčovali, aby se křesťanství vzdal, a když to nepomohlo, přišla krutá smrt. Umučený Jiří byl prý pohřben v Lyddě, malé vesničce blízko přístavu Jaffa, kde po necelých dvou desetiletích postavil římský císař Konstantin I. Veliký první svatojiřský chrám na světě.

Jiří byl jako světec uctíván hned po své smrti a od počátku byl zobrazován jako bojovník na koni probodávající draka. Toto vypodobnění je symbolické, saň zde znázorňuje pokořené zlo. Úcta ke sv. Jiří se z Malé Asie šířila doslova všemi směry, proto není divu, že vedle vojáků si jej zvolili za svého patrona i zemědělci, horníci, sedláři, kováři, bednáři, ale také artisté a skauti. Dokonce se stal i ochráncem hrdé Anglie, kde bylo jeho jméno známo již před příchodem Normanů. Tzv. vlajka sv. Jiří (červený kříž na bílém poli) je poprvé doložena roku 1284 a anglický Podvazkový řád byl v roce 1347 králem Eduardem III. založen také pod svatojiřskou patronací. Přesto byl Jiří v roce 1970 zařazen mezi světce, jejichž existence je sporná. Zůstává nicméně po celá staletí světcem váženým a uctívaným. Dokladem velmi rané svatojiřské tradice u nás jsou i některé z našich nejstarších kostelů, především v Modré u Velehradu (vybudovaný mezi roky 830-40 irsko-skotskou misií), dále sv. Jiří na Pražském hradě, na Řípu i jinde.

Patron: skautů a skautek, dále zemědělců, horníků, sedlářů, kovářů, bednářů

Vojtěch

23. dubna 2020 v 15:08 | dvě TeReziA

 

Vojtěch

Toto jméno znamená, že jeho nositel "přináší útěchu a posilu vojsku". Jedná se o jméno čistě slovanské. Někdy se uvádí, že německou obdobou je Adalbert. Toto jméno však vychází ze starogermánského Adal-beraht, což znamenalo "skvělý původ".

 

Vojtěch Slavníkovec

dostal jméno Vojtěch při biřmování od magdeburského biskupa stejného jména.

Vojtěch patří k naprosto nejvýznamnějším postavám našich raných dějin. Byl synem Slavníka, vévody zlických Slavníkovců, kteří sídlili na hradišti v Libici nad Cidlinou a byli nejvážnějšími konkurenty vládnoucích Přemyslovců. Oba soupeřící vladařské rody pojilo určité příbuzenství, patrně i Slavníkovec Vojtěch měl trochu přemyslovské krve. Narodil se kolem roku 956, a poněvadž byl velmi nadaný, získal na svou dobu skvělé vzdělání, především v proslulé škole v Magdeburgu. Po návratu ze studií pomáhal krátce Dětmarovi, od roku 973 prvnímu biskupu v Čechách. Zcela logicky jej proto zvolili po jeho smrti druhým pražským biskupem. Svůj úřad bral Vojtěch velmi vážně, a proto to měl v našich zemích těžké. Snažil se totiž o prohloubení duchovního života, a chápal tedy křesťanství úplně jinak, než tomu bylo v jeho vlasti doposud. Jak mezi prostým lidem, tak mezi šlechtou i duchovenstvem přetrvávala totiž nadále spousta pohanských přežitků a nešvarů. K nejhorším u nás patřil obchod s otroky, mnohoženství a nezměrné opilství. Vojtěchův boj byl od začátku odsouzen k nezdaru. Nebyla vůle něco měnit; nikdo navíc nemá rád, když ho někdo zbytečně umravňuje. Když to Vojtěch zjistil, odešel raději s bratrem Radimem do Říma, kde oba vstoupili do kláštera a v meditacích prohlubovali svou víru. Tím dostal pražský biskup svého knížete do nepříjemné situace, neobsazené biskupství totiž nebylo v křesťanské Evropě myslitelné. Boleslav II. tedy vypravil do Říma poselstvo se žádostí, aby se Vojtěch vrátil a ujal svého úřadu. Ten svolil. Po návratu do vlasti však našel zemi v ještě horší situaci, než ji opustil. Rozhodl se ale dát svému lidu poslední šanci. O jeho druhém, tentokrát definitivním odchodu ze země rozhodla brutální vražda manželky jednoho z Vršovců. Za údajné cizoložství ji s mečem v ruce manžel pronásledoval až do kostela na Pražském hradě, kde měla mít podle práva azyl, a tam ji zavraždil. Marně biskup protestoval, a tak zase putoval přes zemský hraniční hvozd. A vše začalo znovu. Knížecí poselstvo opět vyrazilo s novými sliby, ale biskup se již tentokrát do své diecéze nevrátil. Ani nemohl, protože mezitím nechal český kníže vyvraždit na Libici celý jeho rod, včetně nemluvňat. V den masakru, na svatého Václava roku 995, se cesta do vlasti Vojtěchovi definitivně uzavřela. Uchýlil se proto do Polska, odkud se vydával na misijní cesty na severovýchod, do přímořských krajů k pohanským Prusům. Netřeba zastírat, že silným hnacím motorem takových výprav byla touha po mučednické koruně. Při jedné z těchto cest byl někdejší pražský biskup Vojtěch spolu se svými druhy v Sambii 23. dubna 997 zavražděn.

Úcta k němu se dostavila velice brzy - ovšemže v zahraničí. Již v polovině roku 999 byl Vojtěch na žádost Otty III. papežem Silvestrem II. kanonizován. Jeho bratr Radim (Gaudentius) byl téhož roku stejným papežem vysvěcen jako episcopus sancti Adalbert a s podporou Boleslava Chrabrého byl roku 1000 instalován jako první arcibiskup hnězdenský, v arcibiskupství zřízeném r. 1000 nad Vojtěchovým hrobem. Zároveň byla založena i sufragánní biskupství v Krakově, Vratislavi (Wrocław) a v Kołobrzegu. Vojtěchův kult v Polsku podpořil poutí k jeho hrobu sám císař Otto III. Podobně v roce 1010 zbudoval sv. Štěpán metropolitní chrám zasvěcený Panně Marii a sv. Vojtěchu v Ostřihomi; prvním metropolitou se stal Anastasius, původně první opat Vojtěchem založeného Břevnovského kláštera.

V Čechách teprve cílevědomá politika Břetislava I. přinesla obrat i v otázce zavedení kultu sv. Vojtěcha. Tehdy již definitivně opadlo přemyslovsko-slavníkovské nepřátelství, a sv. Vojtěch se mohl vrátit do Čech. Ne již jako představitel svého rodu, ale jako národní světec. V roce 1039 uskutečnil kníže válečnou výpravu do Polska a ve Hnězdně slavnostně vyzvedl nejen ostatky sv. Vojtěcha, ale i sv. Radima a Pěti svatých bratří. Přítomen byl i pražský biskup Šebíř. Nad světcovým hrobem byla přečtena tzv. Břetislavova statuta, nejstarší český zákoník, jímž se Čechové zavázali následovat ideál sv. Vojtěcha a odřekli se všech zlořádů a bludů, které světec v Čechách kdysi neúspěšně potíral. Tímto slavnostním vyhlášením mělo dojít k jakémusi usmíření světce s českou zemí, kterou pro neshody opustil. Kosterní ostatky byly uloženy na Pražském hradě, kde byl nad hrobem postaven patrový přístavek. Když kníže Spytihněv I. založil novou baziliku na místě staré Václavovy rotundy, dal ji zasvětit společně sv. Vítu, sv. Václavu a sv. Vojtěchu. V Polsku se nechtěli s touto českou svatokrádeží smířit, a tak se v roce 1127 (za vlády Boleslava Křivoústého) roznesla z Hnězdna zpráva o nálezu "pravých" světcových ostatků, které byly tajně uschovány.

V Čechách byl sv. Vojtěch pokládán již na počátku 12. století za zemského patrona, o čemž svědčí například ražení mincí Bořivojem II. a Vladislavem I. z let 1118-20, na nichž je vedle sv. Václava i sv. Vojtěch. V roce 1126 byl ve Vrbčanech před bitvou u Chlumce nalezen praporec sv. Vojtěcha, zřejmě slavníkovského původu, který pak, připojený na tradiční kopí sv. Václava, přinesl Čechům pod vedením knížete Soběslava I. slavné vítězství nad králem Lotharem III. V roce 1255 dal Přemysl II. Otakar zasvětit v nově založeném Královci jeden chrám sv. Vojtěchu.

Pražský hrob sv. Vojtěcha se nachází uprostřed hlavní lodi nové části svatovítské katedrály. Je vyznačen dvěma mramorovými stupni a obrubníkem. Kdysi byl hrob samostatnou kaplí, vybudovanou po velkém požáru Pražského hradu v roce 1555, která stála před prozatímním průčelím, uzavírajícím celou parléřovskou část dómu. Roku 1878 však byla kaple zbořena a hrob zakomponován do nynějšího novogotického trojlodí, přičemž světcovy ostatky byly uloženy v olověné schránce na oltáři Vlašimské kaple. Ve svatovítském pokladu je chováno několik památek na sv. Vojtěcha. Jde zejména o pontifikální hřeben ze slonovinové kosti a pontifikální rukavice, které patrně tomuto světci sloužily.

Hlavním individuálním atributem Vojtěchovým je veslo, jímž byl údajně nejprve udeřen svými vrahy. Někdy i oštěp či kopí (nástroje umučení), popřípadě svazek šípů. Jindy také orel, který podle legendy hlídal jeho bezhlavé tělo.

Hned po translaci ostatků do Prahy roku 1039 se Vojtěch stal zemským patronem českým, druhým po sv. Václavu. Kromě toho je patronem Polska, Uher (v obou zemích je považován za věrozvěsta a křtitele prvních křesťanských panovníků) i patronem českého kněžstva. Papež Pavel VI. jej apoštolským listem Praga urbs (26. listopadu 1965) prohlásil hlavním patronem pražské arcidiecéze (stolec sv. Vojtěcha).

Patron: český

Atributy: biskup, déšť, kopí, obraz P.M., orel, oštěpy, štít, veslo 

Evženie

22. dubna 2020 v 12:19 | dvě TeReziA...

 

Evženie

základem tohoto jména i jeho mužského protějšku je Eugen, což doslova znamená "blahorodý" nebo "urozený". U kořenů jména stojí dvě řecká slova: eu ("dobře") a genus ("rod").

 

Evženie, císařovna

Evženiin osud je podobný osudu rakouské císařovny zvané Sisi. Stejně jako ona vyrostla také Evženie ve skromnějších poměrech, provdala se za císaře a ztratila jediného syna. Rovněž ráda jezdila na koni a podnikala dlouhé pěší výlety bez ohledu na doprovod. Na rozdíl od Sisi se ale Evženie stala císařovnou cíleně a všechny výsady i povinnosti přijímala bez řečí. Jejím cílem bylo stát se vládnoucí panovnicí a honba za touto vidinou nakonec částečně zapříčinila pád císařství.

 

Alexandra

21. dubna 2020 v 12:17 | dvě TeReziA...

 

Alexandra

jméno je řeckého původu a vychází z mužského jména Alexandros, což doslova znamená "obhájce mužů".

 

 

Alexandra

manželka císaře Diocletiana, ovlivnil ji svatý Jiří, odsouzený roku 303 k smrti. Alexandra se za něho přimlouvala, snažila se ho dokonce osvobodit a zachránit. To ovšem císaře rozezlilo natolik, že ji dal uvěznit také. Podle některých podání prý zemřela v žaláři zcela zapomenuta. Bývá zobrazována na svatojiřských obrazech jako klečící dívka. Diocletianus dal popravit i její věrné dvořany Apolla, Isacia a Kondrata, kteří slaví společně s Alexandrou svátek již od nejstarších dob.

Marcela

20. dubna 2020 v 16:49 | dvě TeReziA

 

Marcela

je ženským protějškem jména Marcel, obě jména jsou římského původu, patří starému rodu Marcellů. Jedná se vlastně o zdrobnělinu jména Marcus, odvozeného od boha války Marse. Základem slova pak je prastaré řecké marnamai - "bojuji".

Svatá Marcela

žila v Kristově době. Přátelila se s Lazarem, kterého Ježíš vzkřísil z mrtvých, a s jeho sestrami Marií a Martou. Přijala novou křesťanskou víru a rozhodla se, že ji bude šířit. Přeplavila se lodí do Galie, kde prováděla misionářskou službu u barbarů.

Marcela

vznešená a oduševnělá Římanka, která již sedm měsíců po svatbě ovdověla a její příbuzní ji začali nutit k novému sňatku. Ona však zůstala věrná tomu, komu se krátce předtím zaslíbila. Více než o muže se začala zajímat o studium vzácných knih, především se ponořila do četby děl církevního učitele Jeronýma. Nepřijímala však nekriticky vše, co napsal, naopak jej prý zkoumala břitkou myslí. Takže máme před sebou vlastně první kritičku jeho spisů. Během svého života nashromáždila velké bohatství a obývala honosnou vilu. Když roku 410 dobyl gótský dobyvatel Alarich Řím, neušla Marcelina vila pozornosti jeho barbarských hrdlořezů. Jaké však bylo jejich překvapení, když ve skvělém paláci nenašli žádné hmotné bohatství, jenom vzdělanou ženu a knihy. Jejich mozky si tuto skutečnost nedokázaly vysvětlit a tvrzení Marcelino, že vše rozdala chudým, je mohlo pouze rozzuřit. Mučili a týrali nebohou ženu, aby své poklady vydala, ale ona skutečně neměla nic. Nakonec soldateska odtáhla s nepořízenou, avšak hned po jejich odchodu zmučená Marcela vydechla naposled.

Rostislav

19. dubna 2020 v 13:55 | dvě TeReziA

 

Rostislav

Toto jméno, jež znělo staroslověnsky Rastislav či Rastic, představuje toho, kdo "dává růst slávě", kdo "roste do slávy".

Nejznámějším nositelem tohoto jména byl bezesporu velkomoravský kníže Rostislav I. Jeho sláva opravdu vzrůstala, byl to on, kdo vybudoval nezávislou Velkou Moravu.

Rostislav

moravský kníže z rodu Mojmírovců, se ujal vlády ve starém městě Rostislavově (Mikulčicích) roku 846. Stalo se tak s podporou východofranského krále Ludvíka II. Němce, jemuž složil slib věrnosti. V té době již je nepochybně křesťanem. Rostislav patrně pobývá nějakou dobu v Říši, svůj vliv záhy šíří také do Čech. Jeho vzrůstající moc však narazí na zájmy jeho dosavadního příznivce Ludvíka. A tak se roku 855 ocitají oba vladaři ve válečném konfliktu.

Důležitější než boj o hegemonii ve střední Evropě bylo Rostislavovo rozhodnutí (kolem roku 860) získat podporu pro posílení státu a křesťanství u římského papeže. Daleko úspěšnější však bylo moravské poselstvo vyslané roku 863 do Cařihradu. Směřovalo ke světské a duchovní hlavě východního křesťanství, císaři Michalovi III. a patriarchovi Fótiovi. Oba hodnostáři se rozhodli vyslat na Moravu misii, do Rostislavovy říše přicházejí bratři Konstantin Filozof (Cyril) a Metoděj.

Byzantská křesťanská misie se však neomezí jenom na Velkomoravskou říši. Záhy rozšíří své působení i do Panonie na knížectví Kocelovo. Tím ovšem vyvolá prudký odpor bavorského episkopátu, jehož dosavadní územní práva narušuje. Oba věrozvěstové se navíc snaží, aby se staroslověnština stala vedle latiny a řečtiny dalším liturgickým jazykem. Ač tato snaha zprvu u latinského kléru velkou podporu nemá, díky výtečné diplomacii a moravským penězům se věc podaří; papež dokonce jmenuje Cyrila biskupem. Později (po brzké Cyrilově smrti 14. února 869) se z papežského rozhodnutí stává Metoděj arcibiskupem sirmijským a misijním biskupem pro Slovany, s posláním vybudovat církevní provincii v oblastech na východ od Salzburgu. To však napjatým vztahům mezi Velkomoravskou a Východofranskou říší příliš nepomohlo. V bojích se sice Rostislava pokořit nepodaří, ale v roce 870 je kníže zrazen a zajat svým synovcem Svatoplukem. Okamžitě je vydán do franských rukou, kde se mu vede velice bídně - pro údajnou zradu je dokonce ve franském zajetí oslepen.

Rudolf

17. dubna 2020 v 18:42 | dvě TeReziA

 

Rudolf,

který má dnes svátek v občanském kalendáři, má ve světě mnoho podob. U nás známe vedle Rudolfa, ještě Rudyho, Rudíka či Rudýna. Angličané mají Rodolpha a Ralpha, ve Francii mu říkají Rodolphe a Raul, Italové a Španělé zase Rodolfo. Původní podoba starogermánského jména zněla Hruodolf nebo také Rúdolf, což značilo "slavný vlk". Toto jméno nosilo a nosí mnoho lidí a je stále velmi oblíbené.

 

Rudolf II.

král český a uherský, císař německý (nar. 1552 ve Vídni, zemřel 1612 v Praze. Je skutečně málo osobností, o nichž byla napsána nejen řada historických statí a knih, ale též románů, povídek, divadelních her a filmových scénářů. Také rudolfínská Praha je známým pojmem, vyzařujícím jakési magické kouzlo. Nebyli to ovšem jen alchymisté, kdo udávali městu ráz, ale i početná skupina vědců všech oborů, matematiků, astronomů, lékařů, umělců a uměleckých řemeslníků. Nelze pochybovat, že na tomto kulturním rozmachu měl

Irena

16. dubna 2020 v 14:33 | dvě TeReziA

 

Irena

Toto původně řecké jméno vzniklo ze slova eiréné, "mír". Bylo velice časté již ve starověkém světě, proto není divu, že se s jeho nositelkami setkáme v kalendáři několikrát.

 

Agape, Chionia a

Svatá Irena

které slaví světový kalendář 4. dubna. Agape a Chionia byly odsouzeny za to, že odmítly jíst obětní pohanský pokrm. Irena byla zatčena, protože ukrývala křesťanské knihy. Soudce nařídil, aby byla poslána do nevěstince. Tam ji však kupodivu nikdo neobtěžoval, trest tedy nevešel v platnost. Nakonec byly všechny tři sestry upáleny a staly se z nich uctívané mučednice.

Anastázie

15. dubna 2020 v 20:06 | dvě TeReziA

 

Anastázie

Toto jméno je ve světě poměrně oblíbeno a má mnoho národních forem. V Anglii a Francii zní Anastasie, v ruštině Anastasija a domácky pak Nastasja či Nasťa a Nastěnka, forma u nás velmi zpopularizovaná nesmrtelným filmem Mrazík. Toto jméno znamená "vzkříšení" a pochází od řeckého slova anástasis.

 

Anastázie ze Sirmina

patří mezi tzv. prvomučedníky římské. Okolo jejího života se vyrojilo mnoho legend, od raného středověku patřila k nejuctívanějším světcům. Narodila se asi v polovině 3. století jako dcera pohana a křesťanky ve "Věčném městě" Římě. V manželství neměla štěstí. Její manžel prý byl rabiát k pohledání a nebohou Anastázii jenom týral. Naštěstí však velmi brzy zemřel. Mladá vdova se rozhodla, že bude pomáhat všem pronásledovaným křesťanům. Všechny peníze, které měla, použila k tomu, že korumpovala dozorce v četných římských vězeních a ulehčovala všem uvězněným jejich strádání. Situace se však měla změnit. Její duchovní vůdce Chrysogon byl také zatčen a odsouzen k smrti. Anastázie jej neopustila a doprovázela jej až k popravišti v Aquileji (severní Itálie), kde se jí zmocnili žoldnéři a uvrhli ji do vězení také. Brzy ji převezli až do Sirmia (dnešní Sremska Mitrovica, Jugoslávie, tehdy hlavní město Illyrie). Po četných mukách ji nakonec v roce 304 soudce odsoudil k poněkud bizarní smrti - dali jí děravou loďku a vyslali na moře. Avšak člun se k údivu všech nepotopil. To její věznitele natolik rozlítilo, že ji opět zajali a upálili na hranici. Příběh o Anastázii po celá staletí dojímal, lidé se k ní často modlili - především ji prosili, aby jim pomohla proti chorobám hlavy a bolestem prsou.

 

Patronka: proti chorobám hlavy, proti bolestech prsou, vdov, mučedníků, tkalců, /když je manžel proti víře, za týrané ženy
Atributy: palma,meč, kříž a nádoba (váza) s mastí v ruce (pomazávala těla mrtvých mučedníků), nůžky, někdy bývá zobrazováno její mučednictví. V Ravenně u sv. Apolináře na mozaice má sv. Anastázie závoj a v ruce drží korunu.

Vincenc

14. dubna 2020 v 17:54 | dvě TeReziA

 

Vincenc

(nebo také Vincent, či lidově Vincek)

mužské křestní jméno latinského původu s významem "vítězný, vítězící".

 

 

Vincent Willem van Gogh

nizozemský malíř a kreslíř. Jedná se o jednu z největších osobností světového výtvarného umění, která je dnes pravděpodobně nejznámější postavou nizozemské historie. Van Gogh vytvořil v relativně malém časovém intervalu deseti let zhruba 900 maleb a 1100 kreseb.

Aleš

13. dubna 2020 v 11:55 | dvě TeReziA

 

Aleš

Původně šlo asi o staročeskou domáckou podobu Alexeje, jenž se vykládá jako "záštita" či "pomoc". Totéž lze tedy říci i o Alešovi, který je dnes zcela samostatným jménem.

Julius

12. dubna 2020 v 17:44 | dvě TeReziA

 

Julius

Toto jméno má latinský původ, bylo rodovým jménem význačného římského rodu, ze kterého pocházel i vynikající státník a vojevůdce Gaius Iulius Caesar. Původní význam tohoto jména je nejasný. Někdo je vykládá jako "zářící" nebo "vlasatý", což je vzhledem ke kštici slavného vojevůdce dost kruté, a proto se snad objevil i význam "božský".

 

Julius Caesar

Narodil se 13. července 100 před Kristem a patřil k předním římským politikům, vojevůdcům a jako autor (nejen) Zápisků o válce galské a Zápisků o válce občanské se zařadil i mezi muže pera. Již od mládí se zapojoval do politiky, která se v tehdejším Římě vyznačovala velikou složitostí, korupcí a intrikami - ostatně, kde ne? Caesar byl příbuzensky i názorově spojen s populáry (politická skupina, která v době krize římské republiky stála, v ostrém konfliktu s optimáty, na straně "lidu" proti senátu; jejich cílem byla určitá demokratizace státního zřízení). Unikl Sullovu teroru a po uklidnění poměrů si dokázal získat velkou popularitu u římského lidu. Sblížil se s dalším významným Římanem Crassem, s jehož finanční podporou zahájil vlastní úřední kariéru. V roce 63 byl nejvyšším pontifikem, roku 62 praetorem v Západní Hispánii. V roce 60 zorganizoval I. triumvirát, který vytvořil spolu s Pompeiem a Crassem. Díky jejich podpoře se stal již v roce 59 konzulem. V letech 58-50 posiloval díky vojenské kariéře i svou moc politickou. Působil v Zaalpské Galii a po potlačení Vercingetorigova povstání (52) učinil z této oblasti římskou provincii. Za Rýn do Galie dokázal vytlačit stále drzejší Germány. Po pádu triumvirátu - tři kohouti na jednom smetišti mohli jen těžko dlouho kokrhat pospolu - se sblížil v senátu se stranou optimátů (oproti populárům kladli důraz na tradiční aristokratické a konzervativní prvky státního zřízení). Tři bývalí přátelé a spojenci se brzy utkali. Caesar odmítl vzdát se velení v Galii a rozpustit vojsko. Snaha o kompromis s Pompeiem ztroskotala, a tak roku 49 překročil Caesar říčku Rubico a zahájil občanskou válku. S perfektně reorganizovanou armádou vojensky ovládl Itálii a v roce 49-48 dvakrát porazil Pompeia. V té době se také sblížil v Alexandrii s Kleopatrou, které daroval vládu nad Egyptem a obdařil ji i synem. Občanskou válku dokončil ještě několika vítězstvími, Řím mu ležel u nohou. Stal se diktátorem, ale v trochu jiném smyslu, než tento pojem chápeme dnes. Nařizoval a vládl ve prospěch říše. Provedl celou řadu administrativních, daňových a sociálních reforem, v roce 46 před Kristem zavedl nový kalendář, jejž dnes zveme juliánským. Bohužel, neomezená vláda mu nakonec stoupla do hlavy. Byl ve své výjimečnosti ostatně silně podporován svým okolím. A tak nakonec jeho monarchistické sklony, ignorování republikánských institucí a zavádění orientálních zvyklostí vedly k posílení opozice v senátu. Bylo ještě příliš brzy na vznik císařství; Caesar se 15. března 44 před Kristem stal obětí atentátu, nůž do něho zabodli i jeho bývalí přátelé...

Izabela

11. dubna 2020 v 13:06 | dvě TeReziA

 

Izabela

která dnes slaví svůj svátek v občanském kalendáři, je španělskou obdobou jména Alžběta. Můžeme ji psát také Isabela a v historické literatuře najdeme i Isabellu. Doslovný překlad jména je "můj Bůh je přísaha". Někdo však uvádí, že základem jména je starozákonní Izabel, v českých překladech známá jako Jezabel, což znamenalo "krásná". Snad proto nosilo jméno Izabela mnoho krásných a ohnivých španělských a portugalských královen.

 

královna Jezábel

Mezi postavami Starého zákona je Jezábel modelem nejzhoubnější ženy. Stala se osudnou nejen svému muži, nýbrž i celému národu.

Byla pohankou a po boku svého manžela, izraelského krále, se stala velmi významnou osobností.

Král Achab byl slaboch, který se kvůli této vlastnosti za krále ani nehodil. Bylo možné ho velmi lehce ovlivnit, byl bezpáteřní, bez vědomí vlastní zkaženosti a hříšného jednání. A tak není divu, že se dostal on i celý národ pod nadvládu velmi zlé ženy. O Achabovi čteme, že se "dopouštěl toho, co je zlé v Hospodinových očích, více než všichni, kdo byli před ním". (1.Královská 16,30)

"Ale to mám proti tobě, že trpíš ženu Jezábel, která si říká prorokyně, vyučuje a svádí mé otroky, aby smilnili a jedli maso obětované modlám." (Zj 2,20)

Z Bible se dozvídáme, že Nábot Jizreelský měl vinici v Jizre'elu vedle paláce samařského krále Achaba. Ten Nábota jednoho dne požádal, aby mu ji prodal, protože z ní chtěl mít zelinářskou zahradu. "Chraň mě Hospodin, abych ti dal dědictví po svých otcích," odpověděl mu Nábot. Když se to dozvěděla Achabova manželka, královna Jezábel, nechala Nábota na základě falešného obvinění ukamenovat k smrti. Příběh, který popisuje 1. kniha královská, se možná zakládá na pravdě. Archeologové totiž lokalizovali místo, kde se Nábotova vinice dříve nacházela.

Darja

10. dubna 2020 v 16:01 | dvě TeReziA

 

Darja

která dnes slaví svátek dle občanského kalendáře, má několik variant původu. Podle jazykovědců se jedná o domáckou formu ruského jména Dorofeja čili o naši Dorotku. Základem je řecké jméno Dórothéa, "Boží dar". Podle druhé varianty může jméno vycházet z perského Dárajavauš, tj. řecky Dáreios, což znamenalo "mocný". Během staletí se jméno rozšířilo zvláště ve východních evropských zemích a začaly je přijímat i ženy. Darja je jméno trvale oblíbené v Rusku (jeho domácí formou je tam dokonce i Dáša) a z Ruska - zvláště s legionáři po první světové válce - přišlo i k nám.

 

Dáreios

nositelem tohoto jména se stal mocný perský král, který žil na přelomu 5. a 6. století před Kristem a chystal se vojenskou silou pokořit své řecké sousedy. Mocný a silný sice byl, Řeky však neporazil. Jeho říše se postupně rozpadla a zbylo pouze jeho jméno.

Dušan

9. dubna 2020 v 12:23 | dvě TeReziA

 

Dušan

který má dnes svátek v občanském kalendáři, je starým srbským jménem a nosí je muži, kteří "mají duši" nebo také jenom "dobrý dech". Přeneseně lze říci, že Dušanové jsou silní odvahou a duchem.

 

Nejznámějším nositelem tohoto jména byl srbský

 

král Štefan Dušan

panoval v letech 1331-55. Za jeho vlády dosáhl srbský stát největšího rozsahu. Pod své žezlo získal většinu dříve řecké Makedonie, z níž Řekům zbyla jen krajina kolem Soluně. Dušan se dal dokonce ve Skopji korunovat za císaře Srbů i Řeků. Komu čest, tomu čest. Dušan makedonské kraje nezískal v bitvách, ale diplomacií, především pak na základě vůle domácího obyvatelstva a jeho místních vládců, neboť všichni oceňovali výhodnější podmínky, které jim kynuly pod Dušanovou vládou. Za vlády Štefana Dušana se však začali Turci poprvé usazovat na evropské půdě. Král bystře poznal, že dojde k ohrožení evropských zemí, jednal s ostatními panovníky a vládci, chtěl zavčas vytáhnout proti osmanskému nebezpečí. Bylo by se mu to jistě i podařilo, zabránila mu v tom však nečekaná smrt v necelých 47 letech.

Ema, Emma

8. dubna 2020 v 12:55 | dvě TeReziA

 

Ema, Emma

Podle jazykovědců vznikla zkrácením celé řady mnohem delších složených jmen, jako byla Ermentrud nebo Irmgard, jejichž přibližný překlad zní "celá milovaná". Možný je však i původ z latinského a italského ženského jména Gemma (ve staré češtině Hemma), což je ovšem také název rytecky opracovaného a okrášleného drahokamu.

 

Emma (Hemma) Regina

bylo jméno manželky přemyslovského knížete Boleslava II. Tato dcera burgundského krále Konráda pocházela z panovnické dynastie. Přišla do našich zemí z vyspělého kulturního prostředí, o čemž svědčí i skutečnost, že nechala zhotovit skvostný tzv. Wolfenbüttelský rukopis, obsahující také Gumpoldovu legendu o sv. Václavu a řadu vynikajících iluminací. Pozoruhodné také je, že si nechala razit na Mělníku vlastní mince.

Apolonie nebo také Apolena

8. dubna 2020 v 12:42 | dvě TeReziA

 

Apolonie nebo také Apolena

Jméno pochází z řeckého Apollónios, což znamenalo "patřící Apollónovi", synu Diovu. Jeho matkou byla bohyně Létó. Apollón měl sice původ nemanželský, ale protože byl bohem světla, jasu, slunce, života a věštby, patřil k nejmocnějším řeckým bohům. Z tohoto pohledu patří jméno Apolenka bezesporu ke jménům navýsost prestižním.

 

Svatá Apolonie

panna a mučednice.

Byla starší pannou, když jí v době Déciova pronásledování vyrazili všechny zuby a dali jí na výběr upálení nebo zřeknutí se Krista. Zvolila si upálení.

 

Patronka: zubních lékařů

Atributy: dláto, kleště, oheň, zub

Heřman

7. dubna 2020 v 13:20 | dvě TeReziA

 

Heřman

Jedná se o jméno starogermánského původu. Jeho nejstarší tvar zněl prý Hariman, což znamenalo doslova "vojenský muž". Šlo zkrátka o vojáka každým coulem. Jméno mělo v dávných časech patrně i formu Armin, používanou dnes jako samostatné jméno.

 

Heřman

je pozoruhodný středověký vzdělanec, jenž žil v první polovině 11. století v klášteře v Reichenau (dnes švýcarské Alpy). Tento Heřman, přízviskem Contractus ("Krátký"), vynikal v řadě věd, nejvíce však v historii. Narodil se 18. července 1013 v Saulgau (Německo), od mládí byl ochrnutý. Ve třiceti letech vstoupil do benediktinského řádu, kde se věnoval především psaní. Stal se z něho jeden z největších spisovatelů a vědců své doby. Jeho záběr byl obdivuhodný, pronikl do astronomie, matematiky, hudby i historie. Napsal rozsáhlé dílo Chronicon ab orbe condito ad anum 1054, tedy česky řečeno "Kroniku od počátků světa po rok 1054". Poslední rok jeho kroniky se stal i posledním rokem Heřmanova života, neboť po dokončení práce zemřel. Pochován je v klášteře na ostrově Reichenau v Bodamském jezeře, kde celý život žil.

Svatý Jan Křtitel de la Salle

7. dubna 2020 v 12:56 | dvě TeReziA

 

Jan Křtitel de la Salle

Na jeho náhrobku stojí psáno: "Šlechticem byl od narození, a ještě větším šlechticem byl svými ctnostmi." Narodil se 30. dubna 1651 v Remeši (Francie) a po vysvěcení na kněze (1678) se stal ve svém rodném městě kanovníkem. Vzdělaný a soucitný muž měl vždy srdce otevřené pro všechny trpící i chudé, především ho dojímaly osudy dětí z rodin ubožáků. Zakládal nové školy po celé Francii a zaváděl nové, lepší učební metody. Opustil své dobře placené místo kanovníka, dědictví po otci rozdal chudým a založil spolu s dalšími učiteli sdružení "školských bratří". Nové sdružení se začalo rychle šířit po celé zemi, podle Janova vzoru vznikaly další svobodné školy, v nichž se dětem dostávalo výuky v mateřském jazyce. To byl začátek francouzské obecné školy. Jan Křtitel de la Salle zemřel všemi oplakáván 7. dubna 1651.

 

Patron: učitelů, vychovatelů a křesťanské výuky

Atributy: oděv kněžských bratří a žáci

Vendula

6. dubna 2020 v 15:36 | dvě TeReziA

 

Vendula

 

Jako samostatné jméno se objevila v českém kalendáři teprve ve zcela nedávné době. Vendulky byly v Čechách ovšem vždy oblíbené - vzpomeňme na hrdinku Smetanovy opery Hubička. Všechny však nesly ve svých křestních listech jméno Václava, Vendulkami je něžně nazývalo pouze jejich okolí. Jde tedy o domácký tvar jména Václava, která má svátek také 28. září - v den sv. Václava, knížete české země. Jedná se o jméno praslovanské a znamená "více slavný".

Miroslava

5. dubna 2020 v 15:58 | dvě TeReziA

 

Miroslava

rozšířená u nás již od 19. století. Je vlastně obdobou Bedřišky či Frederiky, ale bývá pokládána i za český překlad Ireny. Toto řecké jméno totiž vzniklo ze slova eirené a má význam "mírumilovná".

Ivana

4. dubna 2020 v 10:34 | dvě TeReziA

 

Ivana

je ženským protějškem jména Ivan (25. června), které je staroslovanskou variantou jména Jan. Ivana proto tvoří jednu z mnoha obdob, které se po staletí vytvářely na základě prastarého jména Jana (24. května). V Čechách jde ovšem o obdobu zcela moderní, neboť Ivana přišla do módy zhruba v polovině 20. století. Předtím jsme se u nás mohli setkat s Ivankami, ženským jménem, které se k nám po první světové válce začalo šířit ze zemí jižních Slovanů.

 

Richard

3. dubna 2020 v 13:31 | dvě TeReziA

 

Richard

pochází ze staroněmeckého Ríchart a znamená "tvrdý, přísný vládce". První část slova, rík "vládce", pochází zřejmě z keltštiny a hart znamená "tvrdý".

Richard III.

žil v 15. století. Richard byl posledním anglickým králem, který padl v bitvě. Jeho kosterní ostatky byly nalezeny během září roku 2012 pod jedním z parkovišť v Leicesteru na místě někdejšího františkánského kostela. Z několika zjištěných údajů vyplývá, že když jel král do boje, měl na sobě korunu, přestože to z něj dělalo snadný cíl. Jeho porážka a smrt v bitvě u Bosworthu je považována za vyvrcholení války růží.

"Ve válce červených a bílých růží jsem já ta černá." Richard III. - proslulá Shakespearova hra, příběh z období války růží, ve kterém se téměř každý York či Lancaster jmenuje Richard nebo Edward, padouch se chechtá a opravdu nezná bratra, královny šílí žalem a cely v Toweru praskají ve švech.

Erika

2. dubna 2020 v 13:26 | dvě TeReziA...

 

Erika

jméno pochází ze staroislandského Eiríkur a znamená "vážený vládce". Erika tedy může být "váženou vládkyní".

 

Erika Mann

nejstarší dcera spisovatele Thomase Manna žila v minulém století. Byla to německá spisovatelka a herečka.

Hugo

1. dubna 2020 v 12:42 | dvě TeReziA...

 

Hugo

jméno germánského původu, vychází ze staroněmeckého hugu, jež označovalo "ducha" nebo "mysl", a znamená totéž, co "duchaplný".

 

Hugo Granger-Weasley

 

se narodil v roce 2009 Ronovi a Hermioně. Je o dva roky mladší než jeho sestra Rose a stejného věku jako jeho sestřenice Lily Potterová , dcera Harryho a Ginny Potterové.

Kvido

31. března 2020 v 15:20 | dvě TeReziA

 

Kvido

má své počátky v germánském jméně Wido a doslova znamená "člověka lesního" či "z lesa pocházejícího". Omylem se ještě někde uvádí, že základem je francouzská obdoba našeho Víta Guy, Guidon nebo také Guidou.

 

Svatý Kvido

kostelník a poutník Guido (Wido) z Anderlechtu, který se narodil v 10. století v belgickém Brabantu. Byl synem obyčejného sedláka, kostelničit začal již v mládí. Později se věnoval obchodu, ale jednoho dne se rozhodl, že podnikne poutní cestu do Jeruzaléma a Říma. Ze svých cest se vrátil těžce nemocen a 12. září roku 1012 v Anderlechtu zemřel. Na jeho hrobě se však začaly dít četné zázraky a lidé, kteří sem přicházeli, byli náhle uzdraveni. Proto úcta k němu každým rokem rostla. Kvido se stal velmi oblíbeným světcem a byl patronem sedláků, čeledínů, kostelníků, zvoníků, ale i obchodníků, vozků a poutníků. Naši předkové se k němu často modlili, když potřebovali, aby pomohl nemocnému dobytku i jim, když měli úplavici.

 

Patron: kostelníků, poutníků, zvoníků, zemědělců; vzýván při infekčních onemocněních hospodářských zvířat

Atributy: poutník, zemědělec (s domácími zvířaty

Arnošt

30. března 2020 v 15:37 | dvě TeReziA

 

Arnošt

je svým původem jménem německým a znamená "vážný, pevný, rozhodný v boji".

 

Arnošt z Pardubic

Od roku 1344 byl arcibiskupem pražským a patřil mezi muže mimořádně vzdělané. Stal se nejbližším spolupracovníkem Karla IV., světil základní kameny katedrály na Pražském hradě, hradu Karlštejna i Karlova mostu a na jeho radu založil císař pražskou univerzitu.

Taťána

29. března 2020 v 15:35 | dvě TeReziA

 

Taťána

V občanském kalendáři dnes nalezneme Taťánu. Asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o jméno především ruské. Jeho kořeny však musíme hledat až ve starém Římě, kde žil slavný rod Tatiů. A již staří Řekové znali slovo tattó, které znamenalo "ustanovovat", "rozdělovat". Nejvíce toto jméno proslavily literární Taťány Puškina, Turgeněva aj.

Ludolph van Ceulen

29. března 2020 v 14:06 | dvě TeReziA

 

Ludolph van Ceulen

byl holandským matematikem. Narodil se roku 1540 v Hildesheimu, zemřel roku 1610. Od roku 1599 byl profesorem vojenského stavitelství. Vypočítal poměr obvodu kruhu k jeho průměru na 20 desetinných míst. Toto číslo 3, 1415... je k jeho poctě nazváno číslem Ludolfovým.

Bertold z Kalábrie (z Limoges)

29. března 2020 v 13:40 | dvě TeReziA

 

Bertold z Kalábrie (z Limoges)

který je považován za spoluzakladatele karmelitánského řádu. Narodil se v jižní Francii kolem roku 1100. Víme o něm, že se roku 1155 usadil na hoře Karmelu, tam, kde prý žil také prorok Elijáš se svými žáky. Spolu s jinými poustevníky vytvořil Bertold komunitu, která chtěla dovršit, co započal Elijáš a později mniši raného křesťanství. Chtěli zde vést bohulibý život a zvlášť pěstovat kontemplaci v duchu Elijášově. Proto ho karmelitánský řád označuje jako dux et Pater ("vůdce a duchovní Otec"). Když Bertold, který dostal přízvisko "z Kalábrie", protože tehdy tak byli v Palestině nazýváni všichni západní přistěhovalci, asi roku 1195 zemřel, vyprosili si jeho pokračovatelé roku 1209 od jeruzalémského patriarchy Alberta závaznou řeholi. Vzhledem k pronásledování od Saracénů se vrátilo mnoho karmelitánů po roce 1238 do své vlasti na Západ, kde založili řadu karmelitánských klášterů a řád doznal velkého rozmachu.

Soňa

28. března 2020 v 16:23 | dvě TeReziA

 

Soňa

je ruské jméno odvozené od Sofie. Základem je řecké sofía, "moudrost". Soničky jsou tedy ženy velmi moudré a vzdělané. Soňa (psáno též Sonja) je jménem oblíbeným v různých zemích světa. Se Soňami se setkáme v proslulých románech ruských spisovatelů 19. století, v ruských lidových písních a baladách.

 

Dita

27. března 2020 v 17:00 | dvě TeReziA

 

Dita

vzniklo zkrácením jmen Judita nebo Edita a dnes je považováno za zcela samostatné a suverénní jméno. Judita je pro změnu odvozena od Jitky, jež se vztahuje k tvaru Jutta hebrejského jména Jehúdíth, což bylo označení pro "židovku, ženu z Judeje". Edita pochází ze staroanglického jména Éadgyth s významem "šťastný boj".

 

Marián

25. března 2020 v 15:32 | dvě TeReziA

 

Marián

je mužské jméno odvozené od Marie. Toto rozšířené jméno má svůj původ až ve starém Egyptě. Již sestra Mojžíšova nesla jeho ženskou variantu, která znamenala "milovaná od Boha". Za časů Ježíšových mělo význam "paní", ale také se objevovalo vysvětlení, že znamená "kapka moře". Tak vzniklo latinské spojení stilla maris, ze kterého chybným opisem povstalo spojení stella maris, "hvězda mořská". Jsou ještě další výklady, které Marii vykládají jako "prosebnici", "hořkou", ale také jako "krásnou".

 

Kateřina

24. března 2020 v 16:47 | dvě TeReziA

 

Kateřina

Původně znělo Aikateriné a do latiny bylo přeloženo jako Ecaterina. Řecké slovo se vykládá jako "vždy čistá", rozumí se "panna". Toto jméno má všude na světě plno rozkošných podob. Každý jistě zná nějakou Katku, Kačenku, Katynku, Katušku nebo Káťu. Ani staletí tomuto jménu neubrala na přitažlivosti a stále oblíbené je i dnes. Bylo to jméno královen i prostých žen, nesla je vládkyně širé Rusy Kateřina Veliká. Patronkou dnešního dne je Kateřina Švédská nebo také z Vadsteny. Byla dcerou Brigitty Švédské, která založila ve 14. století ženský Řád sv. Brigitty a zasadila se o schválení kongregace papežem.

 

Kateřina z Ludanic

Narodila se asi roku 1567, rodiče jí brzy zemřeli, a tak byla po dobu své nezletilosti odkázána na pány poručníky. Když se začal Petr Vok z Rožmberka ohlížet po nevěstě, padlo jeho oko právě na ni a její majetek. Netrvalo dlouho a 14. února 1580 stanuli oba před oltářem v Bechyni. Kněz spojil zvláštní pár. Zkušený a stárnoucí čtyřicátník si bral za ženu třináctiletou nevinnou dívenku. Po sňatku vyšlo najevo, že majetek mladé nevěsty je zcela rozchvácen, a její věno tak nebylo nijak ohromující. Posledního dne měsíce srpna roku 1592 ale zemřel Vilém z Rožmberka a z Kateřiny se rázem stává manželka nového pána rodového majetku. Petr je nyní zavalen starostmi, do počátečního okouzlení z nového svazku se vkrádají všední starosti. Kateřina sama vinu na problémech v manželství nenese, skutečnou tragédií je však pro ni její bezdětnost. Upadá do stále větší trudomyslnosti, jedná často bez rozvahy a tak marnotratně, "že by všecko rozmantlovala", jak poznamenal kronikář Březan. Její choroba dostupuje vrcholu a život obou se stává velmi ponurým. Když 22. června roku 1601 Kateřina zemřela, její manžel velmi truchlil, protože ji i přes její nešťastnou nemoc stále miloval. Osobně napsal na dno víka od rakve své poslední rozloučení. Pak prodal rodové sídlo.

Ivona, Yvonne

23. března 2020 v 16:31 | dvě TeReziA

 

Ivona, Yvonne

jsou jména francouzského původu a mají své počátky ve jméně Yvette. Původ tohoto jména je však nejasný. Přidržme se tedy vysvětlení francouzských badatelů, kteří tvrdí, že prvopočátek je třeba hledat ve starogermánském slově íwa, jež označovalo "strom tis". Potvrzuje to fakt, že jeden z hrdinů Artušovy družiny se jmenoval Yvain a představoval bojovníka s tisovým lukem.

Nalézání léta, Leona

23. března 2020 v 16:02 | dvě TeReziA

 

Nalézání léta

Mystická slavnost měla oslavovat sluneční světlo, které v těchto dnech přemáhá tmu a připravuje lidi na nové jaro.

Leona

Je vlastně ženskou podobou mužského Leona, a tudíž znamená "lvice".

 

Svatá Leona

Žila ve 4. století v Římě a veškerý majetek vložila do sdružení, které podporovalo výchovu a vzdělání mladých dívek.

Leona, bohyně světla

Nalézání léta - slavnost, kdy lidé ze všech vesnic slavili obřad k poctě Slunce, který trval celý den a celou noc. Leona cítila sílu Slunce, nachystala si obřadní šat. V den slavnosti obleče svoji zlatou zbroj, meč , štít a zlatou čelenku s emblémem Slunce. Byla si jistá, že bude zářit jako slunce samo. Přijde na slavnost v zářícím zlatém brnění a pozvedlne meč na pozdrav Slunci. Dalším úkolem, který jako bohyně měla, bylo věnovat nějaký čas vyslechnutí proseb a přání přicházejících, aby se jejím prostřednictvím dostaly ke Slunci. Usedne na svůj stolec a bude naslouchat lidem.

https://www.tryhard.cz/clanek/kapitola-6-slavnosti-slunovratu-1/1063

Radek

21. března 2020 v 16:38 | dvě TeReziA

 

Radek

je domáckou formou hned několika jmen. Je odvozen od Radovana, Radoslava, Radomila, Radomíra, ale také od Ctirada nebo Zdirada. Lze tudíž těžko říci, z jakého základu vzal právě dnešní Radek počátek. Jméno může být klidně od slova "radit", "mít rád", "starat se", od ruského raděť anebo může být jeho nositel "rád, že je rád".

Světlana

20. března 2020 v 20:03 | dvě TeReziA

 

Světlana

Pochází z Ruska a nositelka tohoto jména by nám měla přinášet světlo a prosvěcovat život. Jedná se o jméno novodobé, zásluhu na jeho přímo masovém rozšíření má ruský básník Vasilij Andrejevič Žukovskij (1783-1852), který napsal překrásnou epickou báseň Světlana. Významem je Světlaně asi nejpodobnější latinská Lucie nebo Roxana.

Roxana

20. března 2020 v 19:50 | dvě TeReziA

 

Roxana

je jméno perské a nosily je manželka Alexandra Velikého a hrdinka Rostandova dramatu Cyrano de Bergerac. Nejstarší známý perský kořen zní raohšna a znamená "světlo". Z toho je zřejmé, že Roxana i Světlana znamenají skutečně totéž, ač to tak na první pohled vůbec nevypadá. Do Evropy jméno přinesli Řekové a dali mu podobu Róxáné.

 

Róxana

byla dcerou Oxyarta, knížete v Baktrii, která byla součástí Perské říše. Toto území se rozkládalo v povodí dnešní řeky Amu-Darji, která se tehdy nazývala Oxos. Knížecí dcera padla roku 325 před Kristem do zajetí vítězného vojska Alexandra Velikého. Její bezkonkurenční krása ji přivedla až do náruče velkého dobyvatele, a poněvadž to byla to žena nejen vnadná, ale i chytrá, slavila se zakrátko okázalá svatba. Slavný vojevůdce se však od své mladé ženy toužebně očekávaného potomka nedočkal. Ten se narodil až po jeho smrti, roku 323 před Kristem. Avšak syn ani jeho matka se k moci nedostali: mocní velitelé obrovské říše prosadili, že syn se stane panovníkem, až dosáhne dospělosti. Prozatím měl za něho vládnout jeho strýc a Alexandrův bratr Arrhidaios. Co na tom, že byl slabomyslný, takových vladařů přece už vládlo! A leckdy to ani nikdo nepozná... Jiného mínění byl ale vládychtivý vojevůdce Kassandros, jenž celý nástupnický problém vyřešil po svém. Nechal zavraždit malého Alexandrova pohrobka, jeho matku Róxanu a pro jistotu i matku Alexandra Velikého Olympiadu. Důsledky tohoto činu na sebe nenechaly dlouho čekat, mohutná Alexandrova říše se rozpadla.

Olbram a Vok

20. března 2020 v 16:24 | dvě TeReziA

 

Olbram a Vok

se dnes již také nepoužívají, přestože se naše národní dějiny jejich nositeli přímo hemží. Jméno Olbram je starší českou podobou německého jména Volfram, které vzniklo zajímavým spojením dvou zvířat - vlka (Volf) a havrana (Ram). Z vlčího základu je i jméno Vok. Při té příležitosti nás jistě napadne jeho nejslavnější nositel, pan Petr Vok z Rožmberka.

 

Petr Vok z Rožmberka

byl český šlechtic z rodu Rožmberků. V nábožensky citlivém českém předbělohorském prostředí patřil k předním představitelům protestantské stavovské většiny.

Petr Vok sídlil od roku 1569 na zámku Bechyni, od roku 1592 jako vladař v Českém Krumlově a od roku 1602 v Třeboni, kde vybudoval renesanční zámek do něhož přenesl rodinný archiv a kde vytvořil jednu z největších knihoven v Evropě.

Josef, Josefína

19. března 2020 v 13:11 | dvě TeReziA

 

Josef

Základem jména je hebrejské Jóséph, označující "toho, kdo bude pokračovat". Josef je tedy ten, kdo v něčem pokračuje, něco přidává nebo rozmnožuje. Toto jméno má mnoho domáckých podob, a to nejenom u nás, ale takřka po celém světě. Základem tohoto tvaru je italské jméno Beppe. Jedná se o zkratku italské podoby jména Josef - Giuseppe, které zkrátili Italové v Seppe, z něhož různými dalšími cestami vzniklo ono Beppe a konečně i náš Pepík.

 

Josef

patron dnešních oslavenců, manžel Panny Marie. Josef pocházel z královského rodu Davidova, povoláním byl stavitel a tesař. V době zasnoubení s Marií byl poměrně bohatým člověkem a nemáme důvod tvrdit, že by již byl v pokročilém věku. Naopak. Jeho obavy, vyvstavší když nalezl snoubenku s dítětem pod srdcem, rozptýlil anděl, který se mu zjevil a vyzval jej, aby si ji vzal za ženu. Po Ježíšově narození v Betlémě poslal Bůh Josefa do Egypta, aby zachránil syna před pronásledováním krále Héróda. Ten totiž nechal vraždit všechny novorozené chlapce, aby zvrátil věštbu, která prorokovala, že se narodí nový židovský král. Po Héródově smrti se opět celá rodina mohla vrátit domů. Josef však příliš novému králi nedůvěřoval, a tak se raději usadil v Nazaretu v Galileji, kde se cítil bezpečněji. Josef se o Ježíše příkladně staral a předal mu před svou smrtí i svou stavitelskou živnost. Zemřel zřejmě ještě před jeho ukřižováním. Svatý Josef, zvaný také Pěstoun Páně, je patronem církve a spoluochráncem české země. Najdeme jej znázorněného na mnoha obrazech s Marií a Ježíšem. Nejznámější kompozicí je vyobrazení s malým Jezulátkem v náručí a s lilií jako symbolem čistoty.

 

Další atributy: tesařské nářadí - pila, sekera nebo úhelník, případně se někde objevuje rozkvetlá hůl jako připomínka toho, že byl vyvolen za manžela Mariina.

Josefína, Josefa

Josefína

se jmenovala první manželka císaře Napoleona I.

Josephine Bakerová

(1906-1975)

tanečnice a zpěvačka

 

Josef

19. března 2020 v 11:13 | dvě TeReziA

 

Josef

jméno hebrejského původu a znamená "Ať (Hospodin) přidá", "Ten, kdo bude pokračovat".

 

Josef, manžel panny Marie

pocházel z královského Davidova rodu. Povoláním byl stavitel a tesař. Byl zasnouben s Marií. Když Marie otěhotněla, Josef váhal přijmout Marii a nevěděl, zda-li nemá zasnoubení s Maií zrušit. Zjevil se mu anděl, který mu pověděl, aby se nebál si vzít Marii za ženu.

Lukáš 2: 16-20

Pastýři se na cestu vydali,

na místo, o kterém andělé zpívali.

Přišli se poklonit Božímu děťátku.

Nalezli v jeskyni Josefa a Marii,

Boží matku,

děťátko položené v jeslích, jak klidně spí,

a zvířátka, jak nad ním bdí.

Josef, syn Jákobův

Byl jednou jeden pěkný chlapec,

který se jmenoval Josef.

Jeho tatínek Jákob ho nade vše miloval

a nový barevný kabát mu ušít dal.

 

Eduard, Edvard

18. března 2020 v 13:24 | dvě TeReziA

 

Eduard/Edvard

vzniklo z anglosaského Éadweart, což označovalo člověka, jenž "stojí na stráži a hlídá štěstí" neboli, jak se lidově říká, "drží štěstí na vartě".

 

Svatý Edvard Mučedník

Byl synem anglického krále Edgara a po jeho smrti převzal trůn, ale jeho nevlastní matka Elfrída silou mocí prosazovala syna svého. Intriky a nástrahy jí však nevyšly. Edvard začal vládnout, prý docela moudře, ale jen na krátký čas. Při jednom návratu z lovu se neprozřetelně a důvěřivě zastavil na dvoře své macechy, aby ji pozdravil a podal ruku ke smíru. Nestačil však ani slézt z koně, a již klesl probodnut kopím. Ještě se vyšplhal zpět do sedla, ale strachem zdivočelý kůň jej shodil a usmýkal k smrti. Mrtvolu nebohého krále nechala macecha hodit do bažin. Zločin však za několik dní vyšel najevo. Rok po Edvardově smrti bylo tělo uloženo v klášterním kostele v Shaftesbury, zanedlouho jej zde začali uctívat jako světce. Mezi mučedníky je vlastně výjimkou. Ve skutečnosti totiž nezemřel pro víru, ale je uctíván proto, že sešel z tohoto světa násilnou smrtí.

Vlastimil, Patrik

17. března 2020 v 16:41 | dvě TeReziA

 

Vlastimil

 

je mužské křestní jméno slovanského původu s významem "milující svou zemi". Je obdobou Patrika, který dnes také slaví svůj svátek.

Patrik

Latinské slovo patricius, které stálo na počátku, označuje "muže urozeného" a zároveň má vazbu na slovo patria - "vlast". Toto jméno však také označuje "člověka, jenž mohl dokázat své předky".

Svatý Patrik

se narodil okolo roku 385 ve Skotsku v rodině civilního úředníka a jáhna. Jeho dědeček prý byl knězem, ale na mladého Patrika nemělo náboženství a víra žádný vliv. V 16 letech jej však potkala tragédie. Byl unesen nájezdníky a prodán do otroctví v Irsku, kde pracoval jako pastýř. Během svého zajetí pochopil, že náboženství musí brát vážně. Po šesti letech se mu podařilo uprchnout do vlasti. Po nějakém čase měl živý sen, v němž jej Bůh vyzval, aby se vrátil zpět do Irska a kázal tam slovo Boží. Patrik ale nejprve odjel do Galie (Francie), aby se tam sám zdokonalil ve víře, a teprve v roce 432 se skutečně vrátil do Irska jako misijní biskup. Křesťané zde žili již před jeho příchodem, ale jejich počet nebyl velký. Navíc hořela celá země kmenovou válkou. Patrik se dal ihned do díla. Nejprve vštípil obyvatelům základy křesťanství a také řádně zorganizoval zdejší společnost. Kladl důraz na vzdělání, zakládal kláštery se školami a knihovnami, v nichž zůstala navždy zachována velká část keltské slovesné kultury. Díky tomu vznikla v Irsku poměrně čilá vrstva vzdělanců, kteří byli na oplátku činní na evropské pevnině, zpustošené a barbarizované v době stěhování národů. Apoštol Irska sv. Patrik zemřel kolem roku 461, místo jeho pohřbu nelze s určitostí zjistit. Pouze v národním muzeu v Dublinu se uchovává misionářův zvoneček a zub.

Patron Irska, ale také kadeřníků, kovářů, horníků a bednářů. Obracejí se k němu také sedláci, když se modlí za svůj dobytek. Zvláště jej však lidé prosí, aby od nich odehnal zlo. Patrik je bezesporu nejuctívanější irský světec. Jeho svátek (17. března) se v Irsku dodnes velice slaví. Obyvatelé nosí tohoto dne na klobouku nebo šatech světcův atribut jetelový list. Právě na jeho příkladě Patrik podle legendy vysvětloval význam Nejsvětější Trojice. Jetelový lístek je od té doby irským národním znakem. Irští misionáři a později vystěhovalci roznesli slávu sv. Patrika do celého světa, zejména do Spojených států - jeden z největších kostelů zasvěcených sv. Patrikovi je v New Yorku. Prostřednictvím augustiniánských mnichů se úcta k němu dostala i do Štýrska a Rakouska a odtud i k nám.

Elena

16. března 2020 v 12:39 | dvě TeReziA

 

Elena

je jednou z podob jména Helena. V tomto případě se jedná o rusko-bulharskou variantu. Jméno Helena má své základy v řeckém slově heléné. Doslova to znamená "pochodeň z hořícího rákosí". Dá se tedy přeneseně říci, že Helena je světlem v temnotách, a totéž lze přenést i na Elenu.

 

Elena Hálková

česká herečka

Elena Hálková se narodila začátkem 20. století ve slovenské Žilině. Zázemí měla skutečně to nejumělečtější: jejím dědečkem byl slavný básník Vítězslav Hálek (1835 - 1874), otcem spisovatel a lékař Ivan Hálek (1872 - 1945), prvním manželem (se kterým se ve 40. letech rozvedla) slavný herec Národního divadla Zdeněk Štěpánek (1896 - 1968. Její dcerou je herečka Jana Štěpánková (*1934).

 

Elena z Avaloru

(v anglickém originále Elena of Avalor) je americký animovaný seriál. Jeho první epizoda byla odvysílána 22. července 2016. Příběh začíná před 41 lety, kdy Elena musela čelit zlé čarodějnici, která uvrhla celý Avalor do temnoty. Nakonec se Eleně podařilo zlou čarodějnici přemoci a ona skončila na 41 let v amuletu. Jeho kletba ale byla zlomena a ona se navrátila zpět do světa, aby vládla a připravovala se na korunovaci. Nová princezna Elena nyní prožívá se svými přáteli různá dobrodružství.

Herbert

16. března 2020 v 12:15 | dvě TeReziA

 

Herbert

nebo také Heribert pochází ze staroněmeckého jména Hariberath a znamená něco jako "skvělý voják".

 

Svatý Herbert Kolínský

se narodil asi roku 970 ve Wormsu. Věnoval se duchovní dráze a dosáhl biskupské hodnosti. Byl důvěrným rádcem a dvorským hodnostářem císaře Otty III., rozešel se však s jeho nástupcem Jindřichem II., dokonce si nějaký čas pobyl za mřížemi. Oba mužové se však po nějakém čase usmířili a Herbert nedlouho potom založil klášter v Deutzu. Proslul prý velkou laskavostí ke svým bližním a již za jeho života jej lidé považovali za svatého. Oficiálně si na to však musel Herbert počkat až do 17. století.

Ámos

16. března 2020 v 11:57 | dvě TeReziA

 

Ámos

U nás se nejvíce proslavil učitel národů J. A. Komenský.

 

Jméno Ámos je odvozeno z hebrejského slova hámós, které znamenalo "Bohem přinesený" nebo "pomazaný". Obojí význam svědčí o skutečnosti, že to bylo jméno skutečně vážené.

 

Biblický Ámos

patřil k proslulým prorokům. Žil v době, kdy si lid izraelský ještě vládl sám a všem se žilo velice dobře. Doba hospodářského rozkvětu však přinesla, jak už to tak bývá, obrovský úpadek mravů, korupci a zločinnost. Ámos všechny nešvary veřejně a nevybíravě káral a prorokoval celé zemi brzkou zkázu. Skutečně, nedlouho po jeho proroctvích napadly Izrael hordy Asyřanů a jeho vize se uskutečnily v celé hrůze. A tak nešťastnému prorokovi zbyla jen víra, že se vše zase někdy v dobré obrátí. Jeho příběh není nepodobný osudu našeho věčného exulanta a skutečného vlastence Jana Amose Komenského, jehož život se také točil ve spirále víry, naděje a zmaru.

Tomáš

7. března 2020 v 6:39 | dvě TereziA

 

 

Tomáš

základem jména je syrské tóma nebo teóma, což značí "dvojče" nebo "blíženec". Proto Tomášovi (apoštolovi) také jeho řečtí spoluobčané říkali didymos. Znění tohoto jména se u ostatních národů příliš neliší. Ve francouzštině, němčině a angličtině zní shodně Thomas, irsky Tomás, maďarsky Tamás, poněkud odlišné je ruské Foma. Jedná se o velmi oblíbené jméno a v kalendáři je Tomášů hned několik.

 

Tomáš Apoštol (3. července)

je jméno známého skeptického apoštola, který neuvěřil v Kristovo vzkříšení. "Dokud neuvidím na jeho rukou stopy po hřebech a dokud nevložím do nich svůj prst a svou ruku do rány v boku jeho, neuvěřím," řekl a skutečně tak později učinil.

 

Tomáš Akvinský (28. ledna)

 

Tomáš Becket (29. prosince)

 

T. G. Masaryk,

první československý prezident

asi nejvíce u nás proslavil toto jméno , který má dnes narozeniny.

Miroslav

6. března 2020 v 9:12 | dvě TeReziA

 

Miroslav

je věrným překladem jména Fridrich (nebo také Friedrich), jež je pro změnu synonymum Bedřicha, takže jde vlastně o jedno a totéž jméno, které je mimochodem dost rozšířené. Miroslavovi říkají v Dánsku Frederik, ve Švédsku Fredrik, v Anglii Frederic, a v Itálii Federico.

 

Fridricha I. Barbarossa,

od roku 1155 císař římský, jenž si pod praporem křesťanství podroboval jeden stát za druhým.

Fridrich II. Veliký,

v Čechách zvaný Velký Fricek, který se stal v roce 1740 pruským králem a od té doby vedl jednu válku za druhou. Nám například sebral Slezsko.

Kazimír, Kazi

5. března 2020 v 10:23 | dvě TeReziA

 

Kazimír

polského původu a je dnešního dne slaveno na celém světě. Pouze v našem občanském kalendáři se nachází u data 5. března.

Toto jméno nosilo mnoho významných polských vladařů. Jeden z nich zachránil Polsko před úplným rozvratem. Byl synem krále Měška II., ale svou vládu začal více než smolně, hned po otcově smrti byl vyhnán ze země. Vypuklé rozbroje ihned přerostly v domácí válku. Toho využil především český kníže Břetislav I., ihned opanoval velkou část Polska a odvezl z Hnězdna (Gniezno) chrámový poklad a tělo svatého Vojtěcha. To se ovšem nelíbilo německému císaři, jenž přinutil českého panovníka, aby část cenností vrátil. Ovšem nejcennější část pokladu je dodnes uložena ve Svatovítském chrámu. Zástupci polské šlechty, která si přála sjednocení země, povolali raději vyhnaného Kazimíra z exilu. Ten postupně obnovil pořádek v zemi a zemřel roku 1058 jako spokojený a všemi milovaný vladař.

 

Kazimír je svým původem jméno polské a skutečně označuje někoho, kdo "kazí mír". V Polsku má podobu Kazimierz nebo Kazik, ale najdeme je také v německé formě Kasimir nebo v anglické a francouzské podobě jako Casimira. V našem občanském kalendáři je slaven dnes, ve světovém a církevním o den dříve.

Polský princ Kazimír se narodil roku 1458 v Krakově. Druhorozeného syna polského krále Kazimíra IV. vychovával slavný kronikář Jan Długosz, který jej vedl k čestnosti a zbožnosti. Mladý princ stále více cítil, že je povolán k duchovní službě. Jeho otec však mínil jinak. Rozhodl se, že jej dosadí na uherský trůn. K synově spokojenosti však otcův pokus zcela ztroskotal. Protože mladý Kazimír nijak neskrýval svou radost, nechal jej rozzuřený otec internovat na jednom zámku poblíž Krakova. Čas tuto roztržku zahladil - když odjel panovník do Litvy, syn jej v Polsku dokonce zastupoval. Obtížnost státnických úkolů mu však dala jasně najevo, že se pro tuto službu nehodí. Jako protektor se více než vládnutím zabýval charitativní a bohulibou činností, čímž si získal nesmírnou oblibu u obyvatel celé země. Po otcově návratu se stále více uzavíral do sebe a v ústraní dlouze meditoval. Jeho otec se však nevzdával a domluvil mu vynikající partii, dceru německého císaře Fridricha III. Svatba se měla konat roku 1483. Princ se však rozhodl pro řeholní život a přes otcův odpor se rozhodl žít v celibátu. Nebylo mu však dopřáno, aby se dál věnoval službě bližním, neboť již roku 1484 zemřel na souchotiny. Byl pohřben ve Vilniusu a brzy se u jeho hrobu začaly dít zázraky. Poněvadž si získal oblibu již za svého života, není divu, že byl roku 1602 zařazen mezi zemské patrony Polska.

Kazi

Český kalendář ji řadí k předešlému Kazimírovi, ale každému, kdo četl Staré pověsti české, se jistě příčí, že by Kazi byla "ta, která kazí". Libušina sestra již podle Kosmovy kroniky rozhodně nic nekazila. Naopak, jak je v jeho kronice psáno: "...nejstarší se jmenovala Kazi, jež Médeji z Kolchidy nic nezadala ve znalosti bylin a věšteb ani Asklepiovi v lékařském umění, poněvadž často způsobila, že Sudičky se vzdaly své práce a přiměla kouzlem i osud, aby se řídil její vůlí." Uznejte, že taková kouzelnice a léčitelka nemohla nic kazit.

Stela

4. března 2020 v 8:55 | dvě TereziA

 

Stela/Stella

vzniklo z latinského slova stella - "hvězda". Ve světě je velmi rozšířeno. V románských zemích má podobu Estella či Stelle. Ze stejného základu pochází i jméno Eustella.

 

Eustella

Víme o ní, že žila ve 3. století v Galii a byla žačkou biskupa Eutropia. Když byl tento světec popraven, hrdinně pochovala jeho zmučené tělo. Dostalo se jí stejného údělu - také ona zemřela rukou kata.

Stella Májová,

původním jménem Stella Weingärtnerová je česká herečka, operetní a muzikálová zpěvačka. Mezi její nejznámější filmové role patří role princezny Zpěvanky z filmové pohádky Byl jednou jeden král.

Ester

má stejný význam jako Stela. Základ slova stér znamená "hvězda" a pochází z řeckého slova astér. Znamená to, že Ester má stejný základ jako slova astronomie nebo astrologie.

Toto jméno nosila také hrdinka biblického příběhu, který vypráví Kniha Ester. Mladá schovanka Žida Mordokaje kdekoho okouzlovala svou neobyčejnou krásou. Není tedy divu, že padla do oka i samotnému perskému králi Achašverovi, panovníkovi, jenž kraloval "nad sto dvaceti krajinami od Indie až po Kúš". Když dosáhl zralých let, rozhodl se, že se ožení. Celý rok jeho náhončí sháněli dívky z celé země a poskytovali jim prvotřídní péči. Dívky se koupaly v myrhovém oleji, natíraly se drahými balzámy, učily se líčit si tváře a česat si vlasy do zářivého lesku. Jedna po druhé pak předstupovaly před krále. Když přišla na řadu Ester, král úžasem zcela oněměl. Neváhal ani na okamžik a vzal si ji za manželku. To však vadilo jednomu z králových rádců Hamanovi. Namluvil proto Achašverovi, že lid izraelský proti němu neustále osnuje spiknutí a měl by raději být vyhlazen. Král povolil Hamanovi, aby celou záležitost vyřídil, jak sám uzná za vhodné. Ten se rozhodl, že v jediném dni usmrtí všechny Židy na všech místech říše. Když se to Ester dověděla, šla ke králi a vše mu oznámila. Král se na svého rádce rozlítil, nechal jej popravit a vydal nařízení, v němž oznamoval, že v celé říši musí být národ židovský veleben a uctíván. Na paměť této události slaví všichni Židé pohyblivý svátek Purim.

Diana

4. ledna 2020 v 8:20 | dvě TeReziA...

 

Diana

ve světě dosahuje velké obliby. Je to jméno latinské. Římané uctívali Dianu jako panenskou bohyni světla, přírody, měsíce, lesů a lovu. Jméno vzniklo ze slova dium, což znamená "jasné nebe".

Bohyně Diana

byla původně staroitalskou panenskou bohyní světla a života. Brzy však dochází ke ztotožnění s řeckou Artemidou a Diana je prohlášena za sestru Apollónovu. Na její původní význam se časem zapomíná a bohyně přejímá rysy své řecké předchůdkyně. Proto je Diana také bohyní jemného měsíčního světla a udatnou lovkyní, která bloudí po nocích a honí divou zvěř. Věřilo se také, že je ochránkyní nočních kouzel. Vergilius pravil, že Diana má tři tváře. Snad tím chtěl naznačit její moc na nebi (luna), na zemi (lovkyně) a v podsvětí (kouzelnictví). Kult Diany přinesli do Říma Latinové. Na Aventinu stála její stará svatyně, kterou nechal údajně postavit král Servius Tullius.

Radmila či Radomila

3. ledna 2020 v 12:31 | dvě TeReziA...

 

Radmila či Radomila

jméno je ženským protějškem staročeského mužského jména Radomil. Je slovanského původu, znamená "rozradostňující a milá". Někteří badatelé se domnívají, že obdobou Radomily je latinské jméno Gaudencia, jež pochází z latinského slovesa gaudere, "radovat se".

Svatá Radmila

uvedena v seznamu římských mučedníků, ale doba její popravy ani další životní osudy nejsou známy.

Karina či Karin

2. ledna 2020 v 10:43 | dvě TeReziA...

 

Karina či Karin

splynutí dvou stejně znějících jmen různého původu:

italské Carina (jeho význam je "hezká, milá")

severská zkrácenina Kathariny - v tomto případě má význam "čistá a cudná"

Karin

je takové "normální" šesnáctileté devče. Chodí do školy, má pár kamarádek, a pracuje v restauaci. Tam končí její normálnost...

animovaný film, Japonsko

Silvestr

31. prosince 2019 v 12:50 | dvě TeReziA

 

Silvestr (Sylvestr)

jméno latinskéno původu a znamená "lesní", "muž z lesa".

 

 

V předvečer Nového roku se lidé od pradávna veselili, oblékali se do zvířecích kůží a chodili s hořícími pochodněmi. Zažehnávali zlé duchy. Jedlo se vždy zvláštní pečivo. S příchodem Nového roku lidé otevírali okna a dveře, rámusili nádobím, aby vyhnali zlé duchy a přivítali modlitbou nový rok.

 

Silvestr I.

se narodil v Římě asi v polovině 3. století. Knězem se stal ještě před začátkem protikřesťanského teroru, který rozpoutal císař Diokletianus. Několik let žil v různých úkrytech. Papežem (římským biskupem) byl zvolen roku 314. Za jeho pontifikátu se uskutečnil první všeobecný koncil níkajský, který svolal v roce 325 císař Konstantin Veliký. Tohoto vladaře údajně pokřtil právě Silvestr I. Později se tato legenda ještě rozkošatila o tvrzení, že Silvestr císaře zázračně uzdravil, za což mu Konstantin věnoval celé město Řím.

 

O Silvestrovi se vypravuje ještě jedna legenda. Podle ní chtěla Konstantinova matka Helena převést svého syna k židovství. Nato došlo mezi Silvestrem a dvanácti rabíny k prudké hádce. Jedenáct jich Silvestr překonal. Poslední zabil býka, ale neuměl již zvíře přivést k životu. Silvestrovi se to prý podařilo. Dojati tímto činem, nechali se všichni včetně rabínů na místě pokřtít. Silvestrův kult se začal Evropou šířit od 5. století.

Silvestr II.

známý také jako Gerbert z Aurillacu či Gerbert z Remeše se stal kolem roku 1000 papežem. Přátelil se s císařem Otou III a osnoval s ním plány na obnovení římské říše, jež měla být řízena dvojí mocí: světskou - císařem a papežem. Byl významným a všestranně vzdělaným učencem, a to především v přírodních vědách a filozofii. Do Evropy přinesl arabské znalosti matematiky a astronomie (například arabské číslice).

David

30. prosince 2019 v 10:39 | dvě TeReziA...

 

David

Toto prastaré jméno má zřejmě své počátky v asyrském slově dádu, jež znamená "miláček". Hebrejština si slovo přeměnila na dód. Zdá se, že jméno David je přezdívka. Původně se tak říkalo náčelníkovi nějaké ozbrojené skupiny bojovníků.

Židovský král David

Nejslavnější nositel tohoto jména se stavěl na odpor dokonce samotnému králi Saulovi. Jeho příběh se již vypráví celá staletí. David přišel z Betléma ke dvoru krále Saula a měl jej rozptylovat hrou na harfu a zpěvem. Po nějakém čase vypukla válka mezi Židy a Filištíny (Filistaiové, Pelištejci). David se jednou vracel z návštěvy u otce a narazil na královské vojsko, které se právě chystalo k boji. Filištíni měli ve svém středu neuvěřitelně silného bojovníka - obra jménem Goliáš. Ten se bavil tím, že vyzýval Izraelce na souboj a všechny je hravě porážel, čímž celé židovské vojsko silně deprimoval. Další běh událostí je již dostatečně známý. Malý David přemohl obra Goliáše jenom prakem a svým důvtipem, Filištínci se rozprchli a židovské vojsko získalo velkou kořist. Král Saul se však místo radosti z porážky nepřítele začal obávat o svůj trůn a ukládal Davidovi o život. Mladík se nakonec zachránil pouze útěkem do Judských hor, kde vedl oddíl čtyřiceti mužů a bojoval prakticky proti všem. V horách setrval až do Saulovy smrti, po níž se stal židovským králem. Přenesl královské sídlo z Hebronu do Jeruzaléma, který dobyl. Zemřel po čtyřicetiletém panování a před svou smrtí jmenoval svým nástupcem syna Šalamouna.

Judita

29. prosince 2019 v 15:22 | dvě TeReziA

 

Judita

pochází z hebrejského slova a znamená "hebrejského původu", "pocházející z Judee".

Ve Starém Zákoně najdeme vdovu Juditu. Je hlavní hrdinkou Knihy Júdit. Júdit svou odvahou a zbožností zachránila židovské město Betunii před nepřátelským vojskem.

 

Judita Durynská

žila ve 12.století. Byla druhou manželkou Vratislava II. Od roku 1158 českou královnou. Dva roky po svatbě se jí narodil syn Přemysl (Přemysl Otakar I.). Iniciovala stavbu prního kamenného mostu v Praze (Juditin most).

 

Juditin korunovační denár

Bohumila

28. prosince 2019 v 9:09 | dvě TeReziA

 

Bohumila

jméno slovanského původu. Význam slova je "Bohu milá", "ta, která miluje Boha".

 

Bohumila Grögerová

narodila se v minulém století v Praze nedlouho po první světové válce. Česká básnířka, prozaička, překladatelka, autorka rozhlasových her a knih pro děti.

 

Žaneta

27. prosince 2019 v 20:23 | dvě TeReziA...

 

Žaneta

ženský protějšek jména Jan a znamená Bůh je milostivý.

 

Jeanette Wintersonová

se narodila v roce 1959. Je to anglická spisovatelka a pohádkářka.

Tadeáš

30. října 2019 v 7:33 | dvě tereziA

 

Tadeáš

jméno hebrejského původu a vykládá se jako chytrý, rozumný nebo smělý, odvážný.

 

Tadeáš Hájek z Hájku

žil v 16.století a byl to český renesanční přírodovědec, astronom, matematik, alchymista a osobní lékař Rudolfa II.

Juda Tadeáš

jeden ze dvanácti učedníků, apoštol a mučedník, zemřel v prvním století v Persii.

Patron: tĕch, kteří se ocitají v krizové situaci (tĕžká nouze, zoufalství)

Atributy: meč, kopí nebo halapartna, loďka, kniha nebo svitek

Lk 6,13; Sk 1,13; Mt 10,3; Mk 3,18

fragment fresky od italského malíře Bicci di Lorenzo (1373-1452)

Silvie, Sylva

29. října 2019 v 7:08 | dvě tereziA

 

Silvie, Sylva

jméno latinského původu a znamená lesní žena.

 

Svatá Silvie

žila v 6.století a byla to matka svatého Řehoře Velikého.

 

 

Rea Silvia

matka Romula a Rema, královská dcera.

Jednou prý přišla k posvátnému prameni a byla svedena bohem války Martem.

Augustýn

28. srpna 2019 v 20:59 | dvěTeReziA

 

Augustýn (Augustin)

jméno je latinského původu a znamená "vznešený, majestátný" (latinsky augustus).

 

Augustus

narodil se v posledním století před naším letopočtem a v roce 14 našeho letopočtu zemřel. Byl to první římský císař. Je nám známý jako Octavianus. Byl to dědic diktátora Caesara, Octavianova adoptivního otce. Octavianus porazil Antonia a ten byl donucen ustoupit do Galie. Antonius a Kleopatra nakonec spáchali sebevraždu, a Octavianus připojil Egypt pevně k Římu. Byl úspěšný politik, vytvořil podmínky pro dlouhodobý mír. Hroutící se republiku nahradil autokratickým systémem.

Svatý Augustin (Augustin z Hippa)

se narodil ve druhé polovině 4.století. Jeho otec byl pohanský římský úředník a jeho matka byla svatá Monika.

Pierre Auguste Renoir

Narodil se v první polovině 19.století. Renoir byl významný impresionistický malíř.

Radim

25. srpna 2019 v 7:19 | dvě TeReziA

 

Radim

jméno slovanského původu a znamená "starostlivý, radostný", pravděpodobně vychází ze jména Radimír "ten, kdo se stará o mír, kdo má rád mír (svět)".

 

Svatý Radim

narodil se ve druhé polovině 10.století. Byl to bratr svatého Vojtěcha. Narodil se v domě slavných Slavníkovců v Libici nad Cidlinou. Radim doprovázel bratra Vojtěcha na jeho cestách a byl svědkem jeho tragické smrti. V roce 1000 se stal arcibiskupem hvězdenským.

Bartoloměj

24. srpna 2019 v 9:11 | dvě TeReziA

 

Bartoloměj

jméno aramejského původu. Souvislost s hebrejským slovem, které znamená brázda. Význam jména je tedy "syn zbrázděného, oráč" nebo taky "bojovný syn".

 

Svatý Bartoloměj

Svatý Bartolomĕj byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů. Jméno Bartolomĕj je rodové, odkazuje na otce. Původnĕ aramejské jméno a znamená "syn Talmajův. Otec apoštola Bartoloměje Tomolaj byl ze vznešeného rodu.

 

Bartolomĕj mĕl však vlastní jméno Nathanel "Bůh dal". Narodil se nĕkdy v 1.století v Kánĕ v Galilei. Podle tradice se dostal k Ježíšovi prostřednictvím apoštola Filipa. Když Ježíš Bartolomĕje poprvé uvidĕl, prý řekl: "Toto je pravý Izraelita, v nĕmž není lsti!"

 

Bartolomĕj šířil křesťanství v Arménii, Indii a Mezopotámii. Uzdravoval nemocné. Byl zajat a popraven.

 

Patron: koželuhů, řezníků, pekařů, přímluvce u nervových nemocí, kožních nemocí, třesu

Atributy: bílý plášť, kniha, svitek, nůž, stažená kůže přes ruku

Bart Simpson

jnéno: Bartholomew Jo-Jo

místo pobytu: Springfield

třída: čtvrtá ZŠ

stáří: 10 let

Sandra

23. srpna 2019 v 7:10 | dvě TeReziA

 

Sandra

jméno italského původu (zkrácená varianta Alessandra) a znamená "ochránce mužů".

 

Sandro Botticeli

Slavný italský renesanční malíř, který se narodil v polovině 15.století.

Bohuslav

22. srpna 2019 v 8:01 | dvě TeReziA

 

Bohuslav

jméno slovanského původu (překlad řeckého Thimotheus) a znamená "budiž bohu sláva".

 

Bohuslav Balbín

žil v 17,století. Byl to jezuita, český literát, historik, zeměpisec a pedagog. Obhájce českého jazyka. Představitel českého baroka. Studoval filozofii na pražské jezuitské koleji Klementinu. Zažil drancování Čech švédskou armádou. Zúčastnil se obrany Prahy. Byl výborným a svědomitým učitelem.

 

Bohuslav Reynek

narodil se koncem 19.století. Byl to český básník, překladatel a grafik.

Žízně - sbírka básní

Rybí šupiny - sbírka básní v próze

Smutek země - sbírka básní

Had na sněhu - sbírka básní v próze

Rty a zuby - sbírka básní

Setba samot - sbírka básní

Pieta - sbírka básní

Podzimní motýli - sbírka básní

Mráz v okně - sbírka básní

Sníh na zápraží - sbírka básní

Odlet vlaštovek - posmrtně vydaná sbírka básní

Johana

21. srpna 2019 v 7:58 | dvě TeReziA

 

Johana

jméno vychází ze jména Jan, Johan, je hebrejského původu (Jóchanan) a znamená "Bůh je milosrdný".

 

Johanka z Arku

zvaná také Panna Orleánská. Narodila se začátkem 15.století. Žila v době stoleté války, kdy Angličané okupovali značnou část francouzského území. Johanka měla vidění a sama stanula v čele francouzského vojska na místo krále a po více nezdarech osvobodili Orleáns. Johanka byla zajata, souzena a odsouzena ke smrti upálením jako čarodějka a kacířka.

Johanna Spyri

žila v 19.století. Byla to švýcarská spisovatelka knih pro děti. Napsala naši oblíbenou knížku "Heidi, děvčátko z hor".

Bernard

20. srpna 2019 v 7:57 | dvě TeReziA

 

 Bernard 

jméno je germánského původu a znamená "drsný jako medvěd" nebo "tvrdý jako medvěd". (Jméno vzniklo spojením dvou výrazů bär "medvěd" a hart "tvrdý, drsný".)

 

Svatý Bernard (z Clairvaux)

narodil se koncem 11.století. Pocházel ze šlechtického rodu. Získal vzdělání v klášterní škole a rozhodl se pro řeholní život. Eru ve které Bernard z Clairvaux žil, nazývají historici "bernardinským stoletím". Kritizoval rozmařilost duchovenstva a šlechty. Odsuzoval pronásledování židů. Sepsal teologický traktát "O milosti a svobodném rozhodování".

Atributy: drak, kniha, pes, lebka.

Patron: včelařů, voskařů a včel, je pomocníkem proti dětským chorobám, proti posedlosti a v hodině smrti.

Matyáš Bernard Braun

narodil se koncem 17.století. Barokní rakouský sochař a řezbář, působící převážně v Čechách. Začátkem 18.století si v Praze založil vlastní dílnu. Jeho sochy jsou na Karlově mostě.

Bernard Bolzano

narodil se koncem 18.století v Praze. Byl to matematik, filozof a kněz hovořící německy. Jeho matka pocházela z Rakouska a otec z Itálie. Vystudoval gymnázium a začátkem 19.století se stal knězem.

George Bernard Shaw

narodil se ve druhé polovině 19.století. Byl to anglický spisovatel irského původu. Dostal Nobelovu cenu za literaturu.

Ludvík

19. srpna 2019 v 8:49 | dvě TeReziA

 

Ludvík

jméno německého původu a znamená "slavný bojem" (vzniklo ze jména Hlutwig).

 

Ludvík Jagellonský

se narodil na začátku 16.století. Byl to český a uherský král. Syn českého krále Vladislava II. Jagellonského. Přezdívalo se mu "Ludvík dítě". Byl dlouhá léta vážně nemocný. 1526 přišly zvěsti o útocích Turků. V bitvě u Moháče bylo uherské vojsko rozdrceno. Ludvík na útěku utonul v bažinách kolem Moháče.

Ludvík XVI.

žil ve druhé polovině 18.století. Jeho manželkou byla Marie Antoinetta (dcera Marie Terezie). Ludvík XVI. byl francouzský král v době, kdy byla Francie hospodářsky i finančně v krizi. Na konci 18.století začala Velká francouzská revoluce a král ("občan Capet") byl popraven (stětí gilotinou).

Ludwig van Beethoven

narodil se ve druhé polovině 18.století. Je to významný německý hudební skladatel. Absolvoval vídeňskou školu klacisistní hudby, ale směřoval k romantismu. Naše oblíbená skladba Pro Elišku.

Ludevít Velislav Štúr

narodil se začátkem 19.století. Jeden z hlavních aktérů Slovenského povstání. Byl to politik, spisovatel a novinář.

Helena

18. srpna 2019 v 17:09 | dvě TeReziA

 

Helena

jméno je řeckého původu a znamená "světlo" nebo "pochodeň.

 

Krásná Helena

kráska z řecké mytologie. Homérova Ilias říká, že Helena byla nejkrásnější z žen. Byla to dcera Dia a Lédy, která se stala manželkou spartského krále Meneláa, a byla příčinou trójské války. Trójský princ Paris Helenu unesl a přivezl ji do Tróje, kam se potom vypravilo velké vojsko, které povolal Helenin manžel. Po mnoha letech byla Trója dobita a Helena se s manželem vrátila zpět domů.

Svatá Helena

narodila se do druhé poloviny 3.století. Byla matkou Konstantina I. Velikého. Její syn ji velice miloval a ctil. Spolu se synem dala svatá Helena postavit v římské říši velké kostely. Její jméno je spojováno s objevem Kristova kříže poblíž vrchu Kalvárie (legendy).

Helena Bavorská, zvaná Nené

žila v 19.století. Byla to sestra císařovny Alžběty, zvané Sisi. Byla vybrána matkou Františka Josefa, jako vhodná partnerka pro císaře. Helena Bavorská se potom vdala za knížete Maxmiliána Antona Thurm-Taxis. Neměla lehký život, brzy jí zemřel manžel, potom i syn, byla dvakrát vdaná.

Helena Malířová

Narodila se koncem 19.století. Byla spisovatelka, novinářka a překladatelka. Vystoupila z římsko-katolické církve. Byla vyloučena z KSČ. Bojovala za rovnoprávnost žen. Psala především proletářskou prózu.

Helena Čapková

narodila se koncem 19.století. Byla to sestra Karla a Josefa Čapka. S prvním manželem žila v Brně. Když ovdověla, přestěhovala se do Prahy. Znovu se provdala za spisovatele Josefa Palivce. Napsala vzpomínkové knihy o svých bratrech.

Helena Kafková (bl.Marie Restituta)

narodila se komcem 19.století. Byla to rakouská řeholnice a mučednice, pocházela z Husovic (z Brna). Pracovala jako řádová zdravotní sestra. Po službě si ráda zašla do hostince na pivo a guláš. Bylo jí nařízeno nacistickými orgány, aby odstranila kříže (krucifixy), ale ona na to nedbala. Později byla obviněna z šíření protinacistických materiálů. Byla zatčena a uvězněna. Po čase ji odsoudili k smrti, byla sťata gilotinou.

Helena Šmahelová

narodila se začátkem 20.století. Byla to česká spisovatelka a autorka rozhlasových her. Hodně psala pro mládež. Chvíli pracovala v Brně na psychiatrické klinice. Později žila v Praze, kde působila jako spisovatelka z povolání.

Helena Zmatlíková

žila ve 20.století. Byla to ilustrátorka a malířka. Ilustrovala téměř 250 knížek, hlavně pro děti. Byla kmenovou ilustrátorkou Albatrosu. Za své ilustrace získala mnohá ocenění.

Jáchym

16. srpna 2019 v 7:43 | dvě TeReziA

 

Jáchym

jméno je hebrejského původu a znamená "bude Bohem vyvýšen".

 

Jáchym

otec Panny Marie. 

Svatý Jáchym a svatá Anna byli údajní rodiče Panny Marie. V Novém Zákoně (v Bibli) ale o nich zmínka není. 

Jméno Joachim znamená "přípravu na Pána". 

Jáchym a Anna dlouho nemohli mít děti. Jáchym odešel do pouště, tam se modlil a postil. Po čtyřiceti dnech se mu zjevil anděl a řekl mu, že jeho modlitby byly vyslyšeny.

Jáchym Ondřej Šlik

narodil se ve druhé polovině 16.století. Pocházel ze starobylé šlechtické luteránské rodiny. Studoval na jenské univerzitě, působil u drážďanského dvora jako vychovatel. Angažoval se v českém stavovském povstání. Účastnil se třetí pražské defenestrace. Byl popraven 21.června 1621 na Staroměstském náměstí. Kat Jan Mydlář jeho hlavu s rukou položenou na ústa pověsil na Staroměstskou mosteckou věž.

Hana

15. srpna 2019 v 7:57 | dvě TeReziA

 

 Hana 

jméno hebrejského původu (je to odvozenina od channah) a znamená "milostiplná" nebo "líbezná".

 

Hana Benešová

rozená Anna Vlčková se narodila koncem 19.století. Byla to manželka druhého československého prezidenta Edvarda Beneše.

Alan

14. srpna 2019 v 7:23 | dvě TeReziA

 

Alan

jméno keltského původu a znamená "svornost, soulad". V bretonštině "jelen", ve velštině "mladý jelen".

Alan ze Solminihaku

narodil se koncem 16.století ve Francii. Vybral ni vojenskou kariéru. Nakonec se stal řeholníkem. Později i opatem kláštera. Jeho přítelem byl kardinál Richelieu. Alan ze Solminihaku zavedl pořádek a mravnost mezi kněžími v klášteře, posiloval víru, stavěl nemocnice a sirotčince, žil skromně, ze svého majetku podporoval chudé.

Alena

13. srpna 2019 v 9:03 | dvě TeReziA

 

Alena

její původ je sporný. Jedni badatelé říkají, že pochází ze jména Magdaléna a znamená "Magdalská", nebo "věž". Druzí tvrdí, že pochází ze jména Helena "světlo v temnotách, pochodeň". A třetí verze říká, že jméno je poženštění mužského jména Alan "svornost".

 

Alena Vrbová

žila ve 20.století. Byla to česká spisovatelka a lékařka. Napsala román v Erbu lvice o Zdislavě z Lemberka.

Klára

12. srpna 2019 v 8:16 | dvě TeReziA

Klára

jméno je latinského původu, odvozeno ze slova clarus (jasný, světlý) a znamená "jasná".

 

Svatá Klára

narodila se na konci 12.století ve městě Asissi v Itálii. Pocházela ze vznešené rodiny. Byla to sebevědomá dívka, která v mládí dokonce omítla dva nápadníky. V 18 letech tajně opustila svůj rodný dům a vydala se za Františkem z Assisi. Ten jí ustříhl vlasy a předal jí řádový hábit a závoj. Rodiče přemlouvali Kláru, aby se vrátila domů. Se svou sestrou Anežkou vytvořily základ ženské komunity Dopisovala si s Anežkou Českou, zakladatelkou klarisek Na Františku.

Clara Schumannová

žila v 19.století. Její kariéra byla naplánována otcem do nejmenších detailů. V osmi letech se na koncertě setkala se svým budoucím manželem mladým nadaným klavíristou Robertem Schumannem, kterého vystoupení malé Clary zaujalo natolik, že se nechal zapsak k jejímu otci ke studiu hudby. Clara se pozdějí do Schumana zamilovala a on její city opětoval. Clara si i přes odpor svého otce prosadila svou a za Schumanna se nakonec provdala. Pomáhala mu v jeho kariéře, i když sama byla obdivovanou a uznávanou klavíristkou.

Zuzana

11. srpna 2019 v 7:31 | dvě TeReziA

 

Zuzana

jméno hebrejského původu a znamená "lilie" (hebrejské slovo šóšanná). Ve starověkém Egyptě výraz s-š-n znamenal "lotos". Řečtina přetvořila slovo na súson, odkud vzešla slovanská Zuzana.

 

Zuzana (Daniel 13)

byla krásná a bohabojná manželka Žida Jójakíma (Jáchym). Ve starověku byl židovský národ v babylónském zajetí (7.století před Kristem). Bible vypráví, že ve městě Babylonu žil spravedlivý muž jménem Jáchym. Měl velký dům, kde se scházeli vysoce postavení Židé (muži). Zuzanu si oblíbili dva židovští starci (soudci z lidu). Sledovali ji každý den, jak se prochází po zahradě. Jednoho dne se tajně vplížili do zahrady, a když se šla Zuzana vykoupat, přišli k ní a naléhali na ni, aby jim byla po vůli. Zuzana se bránila, ale starci jí vyhrožovali. Přesto se Zuzana nedala a začala křičet. Výhružky starci splnili a Zuzana byla odsouzena ke kamenování. Naštěstí šel právě okolo proslulý prorok Daniel, a ten vyslechl Zuzanu i její dva protivníky. Daniel zjistil, že každý z obou starců tvrdí něco jiného, a Zuzanu zachránil před krutou popravou ukamenováním.

Svatá Zuzana (Zuzana Římská)

žila ve 3.století. Její životopis je jen legendou, ve skutečnosti se toho o Zuzaně Římské mnoho neví. Zemřela mučednickou smrtí, protože se zdráhala si vzít za muže syna císaře Diokleciána (legenda).

Patronka: chrání lidi proti pomluvám, neštěstí a proti dešti.

Atributy: má u sebe knihu, palmu a meč.

Vavřinec

10. srpna 2019 v 8:23 | dvě TeReziA

 

Vavřinec

je jméno latinského původu odvozené od vavřínu. Latinské jméno Laurentius znamená "laurentský, pocházející z Laurenta" (zaniklé město v Římě) nebo laureatus "vavřínem ověnčený, vítězný".

 

Svatý Vavřinec

žil ve 3.století. Svatý Vavřinec pocházel ze Španělska. Byl přijat papežem Sixtem II. do počtu sedmi římských jáhnů. Po papežově smrti byl vyzván k vydání církevních pokladů, svatý Vavřinec je však místo toho rozdal chudým. Byl krutě mučen (upečen zaživa).

Patron: archivářů, jáhnů, chudých, správců majetku, kuchařů, sklenářů, hasičů, duší v očistci.

Atributy: almužna, bičování, jáhenská dalmatika, palma, rošt, sokol. Pranostiky praví, že "svatý Vavřinec, první podzimec".

Václav Vavřinec Reiner

narodil se na konci 17.století. Patří k nejvýznamnějším českým malířům vrcholného baroka. Krajiny, bitevní obrazy, portréty. Jeho raná tvorba se vyznačuje tajemným šerosvitem, později se jeho tvorba projasnila a získala na monumentálnosti. Reinerovy fresky ovlivnily celou další generaci freskařů.

Vavřinec z Březové

narodil se koncem 14.století. Byl to spisovatel doby husitské. Psal česky a latinsky. Napsal kroniku husitského hnutí. Jeho Husitská kronika, je latinsky psaná kronika o husitství. Pravděpodobně pracoval pro krále Václava IV. Napsal báseň "Píseň o vítězství u Domažlic".

Roman

9. srpna 2019 v 7:48 | dvě TeReziA

 

Roman

jméno latinského původu a znamená "Říman".

 

Romanovci

byl panovnický rod vládnoucí v Rusku od začátku 17.století až do začítku 20.století (byly dvě dynastie Romanovců). Nejvýznamnějším panovníkem byl Petr Veliký. Posledním Romanovcem byl car Mikuláš II., který byl na přímý rozkaz V.I.Lenina s celou rodinou brutálně bolševiky zavražděn.

Roman (papež)

narodil se v Itálii a zemřel na konci 9.století.

Roman Artuchowski

polský kněz a blahoslavený mučedník. Zemřel za 2.světové války v Majdanku.

Roman Lysko

ukrajinský řeckokatolický kněz. Zemřel hlady v polovině 20.století, když byl zatčet a zazděn do výklenku ve zdi vězení NKVD.

Soběslav

8. srpna 2019 v 8:36 | dvěTeReziA

 

Soběslav

jméno slovanského původu a znamená "sám sobě slavný, mající (nějakou slávu)". Toto jméno bylo velmi oblíbené u Přemyslovců.

 

Soběslav Slavníkovec

bratr svatého Vojtěcha žil v 10.století. Po smrti svého otce Slavníkovce se stal vládcem slavníkovského panství. Na slavníkovském hradišti Malíně (město Malín) byla mincovna. Razily se tam denáry. Roku 995 byl odvolán do boje proti slovanským Pohanům. Unikl tak smrti, když byli Slavníkovci vyvražděni. Azyl našel ve Hvězdně u svého nevlastního bratra.

Soběslav I.

narodil se koncem 11.století. Byl českým knížetem a nejmladším synem krále Vratislava II. a Svatavy Polské. Nechal nově opevnit Pražský hrad.

Soběslav II.

žil ve 12.století. Byl český kníže z dynastie Přemyslovců. Byl to syn Soběslava I. a Adléty Uherské. Je znám jako "kníže sedláků".

Jan Soběslav Lucemburský

žil ve druhé polovině 14.století. Byl to syn moravského markraběte Jana Jindřicha Lucemburského a Markéty Opavské. Jan Soběslav byl vychováván v Praze než se narodil Václav IV. Roku 1380 se stal kanovníkem v Brně. Byl jmenován biskupem litomyšlským, potom olomouckým a patriarchou aquilejským. Zemřel násilnou smrtí.

Lada

7. srpna 2019 v 6:43 | dvěTeReziA

 

Lada

je slovanské jméno nejasného původu. Základem slova může být "lad a pořádek" nebo je původ staročeský, kde lada znamená "dívka, panna", srbochorvatský lada "manželka", lado znamená "změnu manžela", v likyjštině, chaldejštině aj. znamenalo slovo lada "paní, žena".

 

Princezna Lada

z filmové pohádky "Princezna se zlatou hvězdou" (1959) podle klasické pohádky Boženy Němcové "Princezna se zlatou hvězdou na čele".

Lada (bohyně)

je pro staré Slovany bohyně lásky, jara, manželství, setby a orby.

Oldřiška

6. srpna 2019 v 8:58 | dvě TeReziA...

 

Oldřiška nebo také Ulrika

Jedná se o ženský protějšek jména Oldřich. Základem je starohornoněmecké Uodalrích, což znamená doslova "dědičným statkem bohatý nebo vládnoucí člověk".

 

Oldřiška Nischová

se narodila v druhé polovině 19. století v Mittelbiberachu v Německu. Pokřtěna byla však jako Františka. Od mládí se vyznačovala hlubokou zbožností a již ve 22 letech vstoupila v Hegne na Bodamském jezeře k Milosrdným sestrám Svatého Kříže a přijala v klášteře jméno Oldřiška. Byla zprvu pomocnou kuchařkou v Bühlu, potom kuchyňskou sestrou v domově sv. Vincence v Baden-Badenu. Svou obětavou službu konala pod heslem: "Zcela Ukřižovanému a tím zcela bližnímu, zástupkyně Kristovy lásky." Těžká tělesná práce a život plný odříkání však síly mladé řeholnice umořily. K tomu ji postihly i těžké bolesti hlavy a, což bylo pro ni nejhorší, i strašlivé pochybnosti ve víře. Nakonec musela ulehnout do sesterské nemocnice v Hegne. Zde odevzdaná a smířená s osudem dne 8. května 1913 zemřela na tuberkulózu. V roce 1951 zahájila církev proces jejího svatořečení, jenž byl ukončen 1. listopadu 1987 v Římě, kde ji papež Jan Pavel II. prohlásil za blahoslavenou.

Kristián

5. srpna 2019 v 9:02 | dvě TeReziA

 

Kristián

jméno je původem řecké a vychází ze slova christianos a znamená "křesťan, zasvěcený Kristu". Ve filmu jméno Kristián proslavil Oldřich Nový ve filmu "Kristián".

Kristián

byl synem Boleslava I. a jeho manželky Biagoty. Narodil se prý přesně v den zavraždění svatého Václava 28.září. Rok není přesně znám. Jeho původní jméno prý bylo Strachkvas. Byl prvním známým Přemyslovcem, který byl určen pro duchovní dráhu. Působil jako řeholník v Řezně, kde napsal své hlavní dílo - "Život a umučení svatého Václava a jeho báby svaté Ludmily". Tato tzv. "Kristiánova legenda" se stala sporem historiků o určení století jejího vzniku (10. až 14.století).

Hans Christian Andersen

byl dánský spisovatel. Slavný světový pohádkář. Narodil se v chudé rodině ševce a přadleny. Miloval literaturu, měl rád Shakespeara a uměl nazpaměť jeho hry. Ve čtrnácti letech se vypravil do Kodaně, aby se proslavil. Vystudoval střední školu a cestoval po Evropě. Začal psát básně, hry pro loutkové divadlo a cestopisy s vlastními náčrtky. Světovou proslulost mu přinesly pohádky, napsal jich 156.

Pohádky: Princezna na hrášku, Ošklivé káčátko, Malá mořská víla, Císařův slavík, Cisařovy nové šaty

Christian Doppler

žil v první polovině 19.století. Byl to rakouský fyzik a matematik, žil nějakou dobu v Praze. Je po něm pojmenován Dopplerův jev. Byl ředitelem Fyzikálního institutu na Vídeňské univerzitě. Věnoval se mnoha oborům. Publikoval práci o rovnoběžkách, o mikroskopu, o astrofyzice, o barevném světle dvojhvězd a některých dalších hvězd. Vyslovil hypotézu, že zbarvení hvězd může být způsobeno jejich pohybem, Dopplerův jev: změna vlnové délky vlnění v závislosti na vzájemné pohybu pozorovatele a zdroje vlnění.

Dominik a Dominika

4. srpna 2019 v 15:18 | dvě TeReziA

 

Dominik

jméno je latinského původu. Vychází ze slova dominus "pán".

 

Dominika

jméno je taktéž latinského původu a je odvozeno od jména Dominik.

 

Svatý Dominik

je zakladatel řádu Dominikánů. Narodil se koncem 12.století ve Španělsku. Měl šlechtický původ. Prožil klidné dětsví, studoval filozofii a teologii. Stal se knězem. Žil prostý život v chudobě a se svým přítelem vedl s odpůrci své viry disputace. Když mu přítel zemřel, začala občanská válka. Dominik pokračoval ve své kazatelské práci a založil nový řád.

Patron: Lidé se k němu modlí, když jim hrozí krupobití.

Atributy: lilie, kniha, hvězda, černobílý pes, růženec

Ignác

30. července 2019 v 8:06 | dvě TeReziA

 

Ignác

jméno latinského původu a znamená "oheň" nebo "urozený".

 

Ignác z Loyoly

narodil se koncem 15.století ve šlechtické rodině. Byl nejmladší ze třinácti dětí. Od třinácti let žil jako rytíř u španělského královského dvora. Rád si hrál s kordem a provokoval šarvátky. Ve třiceti letech se ale změnil. Padl do zajetí. Měl zraněnou nohu. Hodně četl. Po přečtení knihy "Vita Christi" vyměnil šlechtický oděv za prostý plášť a vydal se na pouť do Jeruzaléma. Po návratu z Jeruzaléma odchází do Francie a zakládá Tovaryšstvo Ježíšovo.

Napsal zajímavou knihu Duchovní cvičení.

Ignác z Antiochie

se narodil kolem roku 50 v Sýrii. Po svatém Petrovi byl třetím biskupem města Antiochie. Byl také Petrovým žákem. Antiochie byla třetím největším městem Římské říše, po Římě a Alexandrii. Ignác z Antiochie byl vězněn a napsal sedm dopisů církevním obcím. V Římě byl popraven, rozemlet v zubech šelem jako pšenice.

Je vzýván jako pomocník proti bolestem v krku.

Atributy: biskup se dvěma lvy u nohou, s berlou a mitrou, ve své ruce drží svoje vlastní srdce.

Kilián Ignác Dientzenhofer

se narodil koncem 17.století v Praze. Byl pátým synem stavitele Kryštofa Dientzehofera. Navštěvoval jezuitské gymnázium na Malé Straně. Potom studoval filozofii a matematiku na pražské univerzitě. Byl to představitel vrcholného českého baroka. Jeho nejslavnější dílo je chrám sv.Mikuláše v Praze.

Bořivoj

30. července 2019 v 8:02 | dvě TeReziA...

 

Bořivoj

staroslovanské jméno složeno ze slov boriti čili "bojovat" a voj, což znamená "voják".

 

Bořivoj I.

přemyslovský kníže

Tento první historicky doložený český panovník byl podle tradice nástupcem bájného Hostivíta. Narodil se asi kolem roku 852. Někdy po roce 868 se stal pražským knížetem, jeho moc byla omezena na oblast dnešních středních Čech. Za manželku pojal Ludmilu (874/75) a měl s ní dva syny, Spytihněva a Vratislava (otec sv. Václava). Bořivoj a jeho manželka přijali křesťanství z rukou arcibiskupa Metoděje. Byl to on, kdo vystavěl první svatyně v Čechách (sv. Klimenta na Levém Hradci, P. Marie na vrchu Žiži poblíž kamenného stolce českých knížat). Začal s výstavbou Pražského hradu. Zpočátku byl vazalem moravských knížat, ale brzy začal pracovat na české samostatnosti (proces ukončil až kníže Boleslav I.) Jakkoli měl Bořivoj tendence popřít moravský vliv, byl příliš slabý na to, aby si mohl dovolit vést bez vůle Moravanů vlastní politiku. Byl ovšem natolik obratným politikem, že využíval Svatoplukova protektorátu k podmanění ostatních českých knížat. Je proto možno říci, že Čechy konce 9. století už měly jednoho hlavního knížete, jímž byl právě přemyslovský Bořivoj. Po jeho smrti (asi 888) se pokusili Moravané o poslední ovládnutí Čech, vládl zde krátce moravský Svatopluk, do čela opozice se však postavil nejstarší syn Bořivojův Spytihněv a po několika letech se mu podařilo Moravany z Čech vytlačit a ujmout se konečně vlády po svém otci.

Marta

29. července 2019 v 7:42 | dvě TeReziA...

 

Marta

Jméno má prastarý původ a znamená "paní domu" (aramejsky).

 

Svatá Marta

V Novém Zákonĕ - v Bibli je příbĕh o Martĕ a Marii v Lukášovĕ a Janovĕ evangeliu.

Spolu se svým bratrem Lazarem patřily sestry Marta a Marie k nejbližším Ježíšovým přátelům.

Lk 10: 41-42

Během Ježíšovy návštěvy v Betanii se Marie posadila u jeho nohou a naslouchala jeho slovům, zatímco Marta měla plné ruce práce s přípravou pohoštění pro hosty. Proto šla za Ježíšem a žádala ho, ať řekne Marii, aby jí šla pomoci. Ježíš jí ale nevyhověl, odpověděl: "Marto, Marto, děláš si starosti a trápíš se pro mnoho věcí. Jen jednoho je třeba. Marie volila dobře. Vybrala si to, oč nepřijde."

Jan11: 21-27

Podruhé se o Martě píše v souvislosti se vzkříšením Lazara, kdy vyznává svou víru v Ježíše Krista. Když Lazar onemocněl, poslali o tom Ježíšovi zprávu, ale ten dorazil do Betánie až čtyři dny po jeho pohřbu. Sestry se o Ježíšově příchodu dozvěděly, když byl ještě před vesnicí, Marie, zdrcená žalem, zůstala doma, avšak Marta mu běžela naproti:

Marta řekla Ježíšovi: "Pane, kdybys byl zde, nebyl by můj bratr umřel. Ale i tak vím, že začkoli požádáš Boha, Bůh ti dá."

Ježíš jí řekl: "Tvůj bratr vstane."

Řekla mu Marta: "Vím, že vstane při vzkříšení v poslední den."

Ježíš jí řekl: "Já jsem vzkříšení i život. Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít. A každý, kdo žije a věří ve mne, neumře navěky. Věříš tomu?"

Řekla mu: "Ano, Pane. Já jsem uvěřila, že ty jsi Mesiáš, Syn Boží, který má přijít na svět."

O několik veršů dál pak praktická Marta upozorňuje Ježíše, když chce nechat otevřít Lazarův hrob, že čtyři dny pohřbený Lazar už nejspíš pěkně zapáchá.

Šest dní před Velikonocemi byl Ježíš v Betánii naposledy, připravili mu večeři a Marta při ní obsluhovala.

Legendy:

Po Ježíšově nanebevstoupení Marta s Marií, Lazarem i jinými učedníky Kristovými byli od Židů polapeni a dáni na loď bez vesel, aby na moři zahynuli. Řízením Božím však všichni připluli do Francie, kde Marta nedaleko založila klášter, ve kterém žila 30 let až do své smrti.

Toto město měla Marta osvobodit od zlého draka. Drak nazývaný tarasque je popisován jako příšera se šesti nohama, podobnýma medvědím, tělem jako býk s želvím krunýřem na zádech a s šupinatým ocasem zakončeným jedovým bodcem jako u škorpióna. Hlavu měl lví a uši koňské. Králi Tarasconu s celým jeho vojskem se nepodařilo draka zabít. Marta ho ale zkrotila modlitbou a přivedla ho do města. Obyvatelé byli z draka tak vyděšení, že ho v noci napadli a zvíře, které se vůbec nebránilo, zabili. Marta pak přednesla kázání, po kterém se mnoho lidí obrátilo na křesťanství a litovalo, že draka zabili. Na jeho památku přejmenovali město na Tarascon.

Každý rok v červnu se slaví památka této události průvodem s maketou draka.

 

Patronka: kuchařů, hospodyň, žen v domácnosti, služebných

Atributy: koštĕ, klíče, nabĕračka, drak

Viktor

28. července 2019 v 7:22 | dvěTeReziA

 

Viktor

jméno má původ v latinském slově victor a znamená "vítěz", nebo victoria "vítězství".

 

Papež Viktor I.

narodil se ve 2.století v římské provincii v Africe. V Římě se stal biskupem.

Viktor Dyk

básník a spisovatel. Žil na přelomu 19. a 20.století. Jedním z jeho učitelů na gymnáziu byl Alois Jirásek. Studoval Právo na Karlově univerzitě. Pracoval v časopisu Lumír. Byl redaktorem Národních listů.

Věroslav

27. července 2019 v 8:15 | dvě TeReziA...

 

Věroslav

jméno slovanského původu a znamená "člověk slavící víru".

 

Věroslav Bergr

malíř a ilustrátor. Ilustorval knihy veršů své manželky Zdenky Bergrové.

Anna

26. července 2019 v 6:30 | dvě TeReziA...

 

Anna

jméno Anna je hebrejského původu. Znamená "milostiplná, milá, laskavá, milostná".

 

 Svatá Anna 

matka Panny Marie. Svatý Jáchym a Svatá Anna byli údajní rodiče Panny Marie a dnes (26.července) v církevním kalendáři slaví svůj svátek.

Lidé ji prosí za šťastný sňatek a manželství, za požehnání dĕtí, za šťastný porod a za svou si ji berou vdovy, hospodynĕ a matky.

PRANOSTIKY:

Svatá Anna, chladna z rána.

Svatá Anna žito žala.

Když na svatou Annu mravenci pilně lezou a dělají si kopky, hádá se na tuhou zimu.

Bábo, bábo, svatá Anno, dej aby uzrálo!

O svaté Anně žitečka se nažne.

Svatý Jakub dává kukuřici klasy, svatá Anna vlasy.

Jakub načeše, Anna napeče.

Anna Boleynová

žila začátkem 16.století. Anglická královna, manželka Jindřich VIII. Byla jednou z příčin anglické reformace. Jindřich VIII. ji nechal popravit.

Anna Falcká

žila začátkem 14.století. Byla druhou manželkou Karla IV.. Česká a římská královna.

Anna z Foix a Candale

konec 15. a začátek 16.století. Třetí manželka Vladislava II. Jagellonského (českého krále). Uherská, chorvatská a česká královna. Pocházela z Francie.

Anna Jagellonská

žila v polovině 16.století. Dcera Vladislava Jagelonského. Česká, římská (německá), chorvatská a uherská královna. Manželka Ferdinanda I., se kterým měla 15 dětí.

 

Anna Lucemburská (Anna Česká)

žila ve druhé polovině 14.století. Dcera Karla IV. Anglická královna. Manžel Richard II.

Anna Přemyslovna

žila na přelomu 12. a 13.století. Dcera Václava II. a manželka Jindřicha Korutanského. Česká královna.

Anna Svídnická

žila v polovině 14.století. Třetí manželka Karla IV. Česká a římská královna, a římská císařovna. Byla vychována na uherském dvoře. Její syn byl Václav IV.

Jakub Arbes

25. července 2019 v 7:07 | dvě TeReziA

 

Jakub Arbes

narodil se na konci první poloviny 19.století v Praze. Byl to český spisovatel a novinář. Obdivoval Jana Nerudu a Karla Hynka Máchu. Zavedl nový způsob literární tvorby - ROMANETA.

Odkaz na přehledný čtenářský deník:

https://www.ucseonline.cz/maturita/rozbor-del/jakub-arbes-svaty-xaverius/

Jakub Deml

25. července 2019 v 7:06 | dvě TeReziA

 

Jakub Deml

byl spisovatel a katolický kněz, který "dělal problémy". Narodil se koncem 19.století. K jeho obdivovatelům patřil i básník Vítězlav Nezval.

Odkaz na zajímavou stránku:

https://www.deml.cz/

Jakub

25. července 2019 v 6:59 | dvě TeReziA...

 

Jakub

 

jméno je velice oblíbeno po celém světě, a má proto mnoho různých podob. U nás dříve znělo Jákob a podobně je tomu i v němčině, kde mu říkají Jakob. V Anglii má dokonce tvarů více - Jacob, James i Jack (toho se užívá i za Johna). Francouzskému Kubovi zase říkají Jacques, ruskému Jakov, italskému Giacomo a španělskému Jaime. Základy jména musíme hledat až v hebrejském Jahaqóbh, které vychází ze slova háqébh, "pata".

 

biblický Jákob

 

dostal jméno při porodu, protože se narodil matce Rebece jako druhý, drže se staršího bratra Ezaua za patu. Svého bratra vůbec využíval víc, než bylo zdrávo. Připravil jej také o prvorozenectví, protože se mu podařilo ošálit svého slepého otce Izáka. Jeho zásluhou se však národ židovský rozrostl do dvanácti kmenů. Před smrtí jej navštívil neznámý cizinec, který se jej zeptal, jak se jmenuje. "Jákob," odpověděl. "Nebudeš už Jákob, nýbrž Izrael," odvětil mu cizinec a zmizel. V tu chvíli si Jakub uvědomil, že mluvil s Bohem.

Jakub Starší

 

Narodil se v rybářské chatrči matce Salome a otci Zebedeovi. Jeho bratrem byl Jan (apoštol a evangelista). Spolu s Petrem a Janem patřil Jakub ke Kristovým oblíbencům. Jejich Mistr říkal Jakubovi a Janovi pro jejich výbušnou povahu "synové hromu". Po Ježíšově nanebevstoupení Jakub hlásal jeho učení, ale prameny se liší v tom, kam všude jeho noha vstoupila. Jisté je, že byl popraven někdy kolem Velikonoc roku 44 v Jeruzalémě.

Patron: válečníků, dělníků, lékárníků a kovářů.

Kristýna

24. července 2019 v 8:17 | dvě TeReziA...

 

Kristýna

je původem řecké jméno a znamená "Kristova" (křesťanka).

 

Svatá Kristina z Bolseny

žila ve 3.století v Itálii. Byla dcerou pohanských rodičů. Když se otec dozvěděl, že jeho dcera je křesťanka, dal ji zbít metlou. Kristina podstoupila mnohá mučení. Například ji spoutanou na čedičové desce vhodili do moře. Nakonec byla popravena.

Libor

23. července 2019 v 12:30 | dvě TeReziA...

 

Libor

základem tohoto libě znějícího jména je latinský tvar Liborius. Vznikl ze slovesa libare, což znamenalo "obětovat". Libor byl tedy tím, kdo mohl ve starém Římě provádět v chrámech bohům obětiny. Jiná verze však praví, že jeho základem je slovanské slovo ljub, tedy "milý nebo libý". Na světce Libora z Le Mans jsme vzpomínali již 9. června.

 

Svatý Libor

Liborius

Libor Lemanský, † 397, Le Mans

byl biskup ve francouzské diecézi Le Mans, krátce po své smrti uctívaný jako světec. Podle legendy byl při jeho smrti sv. Martin z Tours. Jeho ostatky nechal Ludvík I. Pobožný přenést v roce 836 do diecéze padernbornské.

Podle legendy byl při přenesení jeho relikvií jejich průvodcem páv (odtud jeden z jeho atributů).

Magdaléna

23. července 2019 v 12:04 | dvěTeReziA

 

Magdaléna

Jméno Magdaléna je hebrejského původu a překládá se jako "žena z Magdaly". Aramejské slovo magdala původně znamelo "věž". Magdala bylo starověké město v Izraeli a leželo na břehu Genezaretského jezera.

Pro nás jsou zatím asi nejznámější dvě Magdalény: Sv.Marie Magdalská a Magdalena Dobromila Rettigová.

 

Svatá Marie Magdalská

Naše známá svatá - Máří Magdaléna se narodila někdy kolem roku Ježíšova narození. Byla to žena plná života a citu, proto je nám i dnes tolik blízká. Ježíš ji měl ve velké oblibě. Magdalena ho doprovázela na cestách, naslouchala jeho slovům, litovala svých hříchů a svými vlasy mu umývala nohy drahocenným olejem, což se jeho učedníkům asi moc nelíbilo. Ale Ježíšovi vždycky hlavně záleželo na postoji našeho srdce... Magdaléna doprovázela Ježíše na křížové cestě, stála pod křížem i u jeho hrobu. To je tak všechno, co se můžeme dočíst v Bibli. Proto dnes i v minulosti vznikalo tolik dohadů kolem její osoby.

Magdalenina písnička z muzikálu "Jesus Christ Superstar" - "Co na tom je tak zlého" (I don´t know how to love him).

Magdalena Dobromila Rettigová

Dnes je známá jako autorka slavných českých kuchařek, nejznámější je "Domácí kuchařka", ale do svých 18 let neuměla Magdalena vůbec česky. Magdalena se provdala za známého českého "buditele", a tak se i ona stala českou "buditelkou" a spisovetelkou. Psala básně, divadelní hry a věnovala se výchově a výuce dívek.

Čeněk

19. července 2019 v 8:54 | dvě TeReziA...

 

Čeněk

je česká obdoba latinského jména Vincenc a znamená "vítězící, vítězný".

 

Pan Čeněk z Vartemberka

měl ve znaku něco, co se před ním ani po něm u nás takřka nikomu nepoštěstilo - zeleného draka, který obepíná zlatočerný štít. Klenotem byla buď černozlatá křídla, nebo rybářská loďka. Zvláštní ozdobu zelené saně získal Čeněk od samotného císaře Zikmunda, jednalo se o vyznamenání tzv. dračího řádu, který panovník založil v Uhrách. Čeněk prý tento uherský řád roku 1420 vrátil, ale bezpochyby to nebylo gesto, nad nímž by se dlouho rmoutil. V politice uměl totiž docela dobře chodit.

Tento sebevědomý český pán pocházel ze vznešené rodiny. Jeho otec (také Čeněk) se oženil okolo roku 1360 s Bolkou, kněžnou kozelskou. Dlouhá léta zasedal na soudě zemském, ale příliš se zadlužil, a tak musel část svého majetku zastavit. Kromě dcer Machny, Kateřiny a Anny měl ještě syny Jana, Jaroše a Čeňka. Jaroš si vybral duchovní dráhu a Jan zemřel před rokem 1405. Kateřina se vdala za Oldřicha z Rožmberka, Anna zase za Viktorína z Kunštátu, a stala se tak později matkou krále Jiřího. Věru pořádný český guláš.

Čeněk tedy veškerý otcův majetek i s dluhy zdědil sám. Otcem zastavená zboží vykupoval dosti těžce, politický vliv však neztratil, spíše naopak. V letech 1408-14 byl nejvyšším číšníkem a jeho vliv neustále rostl. Když zemřel další významný český velmož a přítel jeho otce Jindřich z Rožmberka, stal se poručníkem jeho nezletilého syna Oldřicha právě pan Čeněk. Měl na mladého Rožmberka veliký vliv, vychovával katolického pána dokonce v duchu Husova učení. Čeněk byl totiž velikým příznivcem kazatele z Betlémské kaple, a tak není divu, že jako první z českých šlechticů zpečetil roku 1415 stížný list proti jeho upálení. Jako nejvyšší purkrabí (úřad zastával v letech 1414-20) stál vlastně v čele Husova reformního náboženského hnutí, nechal dokonce na svém panství světit husitské kněze (1417) a zaváděl na svých a rožmberských statcích přijímání podobojí.

Avšak nic nemělo trvat věčně. Pan z Vartemberka to vždy hrál tak nějak na obě strany; i proto se po smrti krále Václava IV. stal spolu s královnou-vdovou Žofií spoluvladařem v zemi. Přál si to tak císař Zikmund, jeho tehdejší spojenec. Krátce na to Čeněk ale "změnil barvu" a podle hesla "košile bližší než kabát" přistoupil k odbojným Pražanům. Veřejným listem z 20. dubna 1420 se dokonce zřekl Zikmunda jako krále a popouzel celé království k odporu proti němu. Avšak když husitské voje začaly pustošit kláštery a kostely, začal se Zikmundem opět vyjednávat a 7. května téhož roku vpustil královské vojsko na Pražský hrad. Za to potupili Pražané jeho korouhev. V okamžiku, kdy husitské vojsko zaútočilo na Zikmundovo postavení, ujel pán z Vartemberka zadní branou raději z hlavního města království pryč.

Záhy však poznal, že válečné štěstí se kloní na stranu husitů, a proto začal 23. dubna 1421 opět s Pražany navazovat zpřetrhané nitky přátelství. Nakonec se s nimi účastnil dobývání Jaroměře a v poraženém městě pak nastalo úplné a bratrské smíření, které později obě strany potvrdily v Praze. V červnu byl pan Čeněk na sněmu čáslavském zvolen za jednoho ze správců království. Všeobecná radost neznala mezí. Moravané však Zikmunda uznali za svého krále a ten vyhlásil Čechům křížovou výpravu. Toho se pan Čeněk zalekl. Navíc se mu nepodařilo najít společnou řeč s táborskými kněžími, a tak již v listopadu téhož roku jej nacházíme znovu v táboře Zikmundově. Opět vstoupil do války s husity, avšak štěstí mu již nepřálo. V dubnu roku 1423 ho u Hořic porazil samotný Žižka. Od té doby se Vartemberk stáhl na Veliš, kde 17. září roku 1425 zemřel.

Drahomíra

18. července 2019 v 8:37 | dvěTeReziA

 

Drahomíra

jméno slovanskéh o původu a znamená ta, které je drahý mír, má ráda pořádek, je mírumilovná, má ráda svět.

 

Drahomíra ze Stodor

matka dvou synů - svatého Václava a knížete Boleslava, která nechala zavraždit svou tchýni Ludmilu.

 

Drahomíra ze Stodor byla českou kněžnou a manželkou knížete Vratislava I.

Martina

17. července 2019 v 9:10 | dvě TeReziA...

 

Martina

je ženským protějškem jména Martin, jméno je latinského původu a znamená, že osoby s tímto jménem jsou "zasvěceny bohu války Martovi"

 

Mučednice Martina

žila v Římě nejspíš v první polovině třetího století, stala se křesťankou a žila pro Krista, neohroženě vydávala svědectví a starala se o chudé, což se jí zřejmě stalo osudným, protože tak "špatně nakládala se zděděným majetkem". Papež Urban VIII. prohlásil roku 1634, že byly nalezeny její ostatky, a krátce poté nechal vybudovat kostel sv. Lukáše a Martiny.

Patronka: Říma

Atributy: lilie, meč, palma

Luboš

16. července 2019 v 8:38 | dvě TeReziA...

 

Luboš

jméno slovanského původu a znamená "milý čili libý".

 

Luboš Jednorožec

se narodil v první polovině 20. století v Praze-Břevnově. Jeho rodiče měli kožedělnou dílnu. Komunisté jim ji zabavili. Lubošův bratr se podílel na organizaci studentského pochodu na Hrad a následně emigroval do Rakouska. Otec doma často pořádal posezení pro své sokolské přátele. Jednoho dne se u Jednorožců sešli čtyři údajní převaděči. Později se ukázalo, že dva z nich byli agenty StB. Luboš se dopustil trestného činu tím, že nesplnil svou občanskou povinnost a známou neudal. Komunistický soud mu za to vyměřil 10 let kriminálu. Luboš se rozhodl, že za každou cenu z věznice uteče. Na svou příležitost nečekal dlouho. Po devíti měsících na útěku byl při pokusu o ilegální přechod hranic i se snoubenkou dopaden. Byl odsouzen celkem na 28 let kriminálu. Když byl nakonec propuštěn, oženil se a znovu se pokoušel emigrovat na Západ. Ani tento pokus se nezdařil. Luboš byl odsouzen. Propuštěn byl v roce 1967. Během pražského jara 1968 Luboš viděl poslední příležitost k emigraci. Žil s rodinou v USA. Zemřel ve věku 91 let.

Je mi těžko u srdce při pohledu na oblohu s volně plujícími oblaky.

Jindřich

15. července 2019 v 8:25 | dvě TeReziA

 

Jindřich

jméno německého původu a znamená "vládce domu".

 

Jindřich Zdík

žil na přelomu 11. a 12.století. Ze Svaté země přivezl relikvii Svatého kříže. Byl to olomoucký biskup a diplomat. Založil spolu s Vladislavem II. Strahovský klášter.

Jindřich Břetislav

žil ve 12.soletí. Byl to český kníže a pražský biskup. Šel za císařem Jindřichem VI., aby český trůn vyprosil pro Přemysla Otakara.

Jindřich Korutanský

žil na přelomu 13. a 14.století. Byl tyrolským hrabětem a českým králem. Byl to bezcharakterní a nerozhodný panovník. Jeho manželkou byla Anna Přemyslovna. Když ho Jan Lucemburský vyhnal z Prahy, uchýlil se s manželkou Annou do Korutan. Titulu českého krále se až do smrti nevzdal.

Heinrich Heine

narodil se na konci 18.soletí. Byl to německý básník a spisovatel. Představitel romantismu. Pocházel z rodiny židovského obchodníka. Stal se protestantem. Přátelil se s Karlem Marxem. Inspiroval Jana Nerudu, Karla Havlíčka Borovského a další.

Jindřich Šimon Baar

žil na přelomu 19. a 20.století. Byl to český kněz, básník a spisovatel. Představitel "venkovského realismu".

Jindřich Štýrský

narodil se na konci 19.století. Byl to malíř, výtvarník a básník. Představitel surrealismu.

Karolína

14. července 2019 v 7:12 | dvě TeReziA

 

Karolína

jméno německého původu a znamená v mužském protějšku "muž" nebo "chlap". Ze jména Karel vznikl také náš "král".

 

blahoslavená Karolína Kózka

žila na přelomu 19. a20.století. Pomáhala při provozu vesnické čítárny a podílela se na řadě aktivit křesťanských laiků. Celý život prožila v rodné vesnici. Na začátku 1. světové války byla brutálně zavražděna ruským vojákem. Bylo jí 16. Její kult se začal šířit Polskem.

Karolína Augusta Bavorská

narodila se na konci 18.století. Byla to rakouská císařovna a česká a uherská královna. S císařem Františkem I. podnikli cestu na Moravu, navštívili Kroměříž, Olomouc a Brno.

Karolína Světlá

žila v 19,století. Dívčím jménem se jmenovala Johanna Rottová. Byla vychována v německém duchu. Do vlastenecké společnosti ji uvedl její učitel češtiny a později její manžel Petr Mužák. Seznámila se s Boženou Němcovou. Její dílo ovlivnilo přátelství s Janem Nerudou.

Markéta

13. července 2019 v 6:08 | dvě TeReziA

 

Markéta

jméno latinského původu a znamená perla.

 

Svatá Markéta z Antiochie

Narodila se ve 3.století v Antiochii (v Turecku). Její otec byl prý pohanský kněz, brzy jí zemřel a Markéta se stala křesťankou. Byla prý velmi krásná. Vyhlédl si ji místní prefekt Olibrius, ale ona ho odmítla. Markéta skončila ve vězení. Tam se jí zjevil satan v podobě draka a pozřel ji. Ona však držela kříž, drak pukl a ona z něho vyšla. Olibrius nakonec nařídil, aby Markétu sťali. Markétin kult se však nezadržitelně šířil dál.

Patronka: sedláků, panny, kojné, rodičky a manželky, pomocnice v nouzi

Atributy: kříž, drak

Pranostiky:

Svatá Markéta vede žence do žita.

Svatá Markéta hodila srp do žita.

Zapláče-li Markéta, bude dešťů do syta.

Na Markétu-li prší, ořechy ze stromu srší.

Svatá Markéta velí: "Lidé, okopávejte zelí!"

Markéta Babanberská

první manželka Přemysla Otakara II., česká královna a rakouská vévodkyně. Žila ve 13.století.

Bořek

12. července 2019 v 7:06 | dvě TeReziA...

 

Bořek

jméno slovanského původu je zkráceným slovem od jména Bořivoj nebo s nad i Bořislav a znamená "bojovník".

 

Bořek stavitel

Bob the Builder

je britský animovaný seriál pro děti. Bořek je vedoucí stavební firmy, která v malém městečku a jeho okolí opravuje silnice a domy a provádí ostatní mechanizované práce. Bořkovi pomáhá spolupracovnice Týna a několik stavebních strojů, které se chovají jako děti a Bořek a Týna je učí, jak se mají správně chovat a spolupracovat, také je učí odvaze a cti.

Olga a Helga

11. července 2019 v 6:00 | dvě TeReziA

 

Olga a Helga

původně severské jméno "Heilagr" a znamená "svatý", jméno Olga nebo Helga se většinou vysvětluje jako "přinášející spásu".

Je to světově velmi oblíbené jméno a má mnoho podob. Toto jméno nosilo mnoho ruských kněžen.

 

Svatá Olga

se narodila na konci devátého století. Byla manželkou knížete Igora. Po jeho smrti vládla Kyjevské Rusi. Její manžel byl zavražděn a pomsta kněžny byla strašlivá. Zlikvidovala nepřátele a jejich území připojila ke své říši. Poddaným vládla velice tvrdě. Křesťanství přijala až po smrti manžela v Cařihradu. Její ústava má velký význam v dějinách ruského zákonodárství. Byla také dobrou diplomatkou a udržovala vřelé vztahy s Byzantskou říší. Pravoslavná církev ji proto uznává za svatou.

Libuše

10. července 2019 v 6:29 | dvě TeReziA

 

Libuše

jméno slovanského původu a znamená "milá, milovaná".

 

Libuše, česká kněžna

bájná kněžna Libuše byla dcerou vojvody Kroka. Její příběh je popsán v Kosmově kronice z počátku dvanáctého století. Byla to prý žena nejen spanilá, ale i moudrá. Měla dar vidět budoucnost a to, co prorokovala, se prý vždy splnilo. Ale jednou k ní přišli rozhádaní bratři, a když je Libuše vyslechla, dala za pravdu spravedlivému a viníka kárala. Tomu se to nelíbilo a pravil: "Žena lstivě koná mužské soudy..., žena má dlouhé vlasy, ale krátký rozum..." Libuše se podvolila a řekla vladykům, kde najdou nového knížete. Kníže se jmenoval Přemysl Oráč, zakladatel dynastie Přemyslovců. Libuše měla dvě sestry - Kazi a Tetu. Když Libuše zemřela, celý národ velice truchlil. Nejvíce se její smrt dotkla žen, které si uvědomily, že byly narušeny jejich práva "...každá sama volila si muže...", proto brzy po Libušině smrti začala "dívčí válka".

Amálie

10. července 2019 v 6:28 | dvě TeReziA

 

Amálie

jméno latinského nebo germánského původu a znamená "milá, milovaná" nebo "pracovitá.

 

Marie Amálie Habsburská

byla dcerou českého krále Josefa I. a jeho manželky Amálie Vilemíny. Žila v první polovině 18.století. Její manžel byl Karel VII. Bavorský, vzdorokrál český a císař římský.

 

Víla Amálka

„Říkání o víle Amálce“ je československý animovaný seriál z roku 1975. Autorem předlohy byl Václav Čtvrtek. Seriál nakreslil a režíroval Václav Bedřich.

"Na lesním paloučku se udělala mlha, zafoukal vítr a najednou se objevila panenka, která se rozhodla, že si bude říkat Amálka."

Drahoslava

9. července 2019 v 7:24 | dvě TeReziA...

 

Drahoslava

je starým slovanským jménem a znamená "drahá" a "slavná" či "milovaná". Mužským protějškem jména je Drahoslav (pojí je i stejný význam).

Jméno Drahoslava je zvláště oblíbené u jihoslovanských národů.

Domáckými podobami jména jsou Draha, Dráža, Drahuše, Drahuna, také Sláva, Slávka aj.

 

Nora

8. července 2019 v 7:00 | dvě TeReziA...

 

Nora

jméno je běžné především v severských zemích, v Anglii a v Irsku. U nás je proslavilo slavné stejnojmenné Ibsenovo drama. Jméno je snad irského původu, protože právě na věčně zeleném ostrově je velmi rozšířena forma Nóra. V jiných krajinách je považováno za zkráceninu jmen Eleonora či Lenora. Tato dvě jména mají své počátky v arabském Ellinor čili "Bůh je mé světlo".

 

Eleonora Akvitánská

žila ve 12. století. Stala se dědičkou a vévodkyní Akvitánie a Gaskoňska. Byla na 3. křížové výpravě v Palestině, jíž se zúčastnila i se svým frivolním dvorem. Provdala se za vévodu normanského a hraběte z Anjou Jindřicha II. Plantageneta, který se stal v polovině 12. století anglickým králem. Tím vzniklo mezi Akvitánií a Anglií pevné spojenectví. Eleonoře se narodilo v obou manželstvích několik dětí, z nichž Richard I. Lví srdce a Jan I. Bezzemek to dotáhli až na anglické krále.

Bohuslava

7. července 2019 v 7:12 | dvě TeReziA...

 

Bohuslava

jedná se o mužský protějšek jména Bohuslav, které je obdobou řeckého jména Thimotheus, což znamená doslova "uctívající Boha".

 

Bohuslava Rajská

žila v první polovině 19. století. Byla to česká básnířka a spisovatelka, druhá manželka Františka Ladislava Čelakovského, přátelila se s Boženou Němcovou.

Mistr Jan Hus

6. července 2019 v 7:13 | dvě TeReziA

 

Mistr Jan Hus

Jan Hus se narodil v chudé rodině v jihočeském městečku v Husinci v druhé polovině 14.století.

Vystudoval teologickou fakultu na Karlově univerzitě a stal se profesorem, tehdy označovaným titulem Mistr. V roce 1400 byl vysvěcen na kněze, poté kázal v Betlémské kapli na pražském Starém Městě.

Dobře si uvědomoval rozdíly mezi slovy Bible a rozmařilým životem církve.

Psal spisy a kázal v Betlémské kapli. Na jeho kázání se sjižděli lidé z blízka i z daleka. Církev se bála, že by jí Mistr Jan Hus mohl být nebezpečný, proto zakázala v Praze církevní obřady (křest, pohřeb).

Mistr Jan Hus roku 1412 odešel, aby obyvatelům Prahy neztěžoval život. Mimo Prahu ale dále psal spisy a kázal.

Roku 1414 dostal pozvání do Kostnice, aby vysvětlil své myšlenky. Císař Zikmund se za něho zaručil, ale Mistr Jan Hus byl zatčen a uvězněn. Jeho obhajoba nedopadla dobře. Nakonec mu bylo nabídnuto, aby své myšlenky odvolal. Mistr Jan Hus ale neodvolal.

Roku 1415 byl upálen za hradbami města Kostnice (dnešní Německo). Jeho popel byl vhozen do řeky Rýna.

Jeho smrt zasáhla Čechy jako blesk. Posílila zde rozvoj reformního hnutí, které záhy přerostlo v revoluci.

Husovo učení předběhlo svou dobu, protože otázky, které si Jan Hus pokládal a o kterých chtěl diskutovat, začaly zbytek Evropy zajímat až za sto let.

Prokop

4. července 2019 v 18:54 | dvě TeReziA

 

Prokop

mužské jméno řeckého původu a znamená "pohotový, připravený k boji" nebo "průkopník, cestu razící".

 

Svatý Prokop

se narodil v druhé polovině 10. století na zemanské tvrzi v Chotouni. Získal výborné vzdělání na slovanské škole na pražském Vyšehradě, kde se nechal vysvětit na kněze. Byl ženatý a měl syna. Později se rozhodl pro poustevnický život. Usadil se v Posázaví, kde tvrdě pracoval, mýtil les a obdělával novou půdu.

Atributy: řeholník v mnišském oděvu, spoutaný ďábel u nohou

Patron: země české, horníků, rolníků

Patricie

2. července 2019 v 7:10 | dvě TeReziA...

 

Patricie

počátky jména nalezneme ve starém Římě a je odvozeno od přídavného jména patricius. Kdo se takto jmenuje, je tedy vznešeného,lze říci i šlechtického původu.

 

Svatá Patricie

byla příbuznou císaře Constanta II. a narodila se někdy v 7. století. Žila prý na panovnickém dvoře a přijala křesťanskou víru. Žila velmi zbožně, sloužila obětavě a poctivě všem, kteří potřebovali pomoc. Vypravila se lodí do Svaté země, ale její plavidlo muselo přistát v Neapoli, kde Patricie náhle zemřela. Pochovali ji v klášteře svatých Níkandra a Marciana. Místo jejího hrobu začalo být velice brzy uctíváno a po nějakém čase zde vyrostl klášter benediktinek sv. Patricie.

Jaroslava

1. července 2019 v 11:46 | dvě TeReziA...

 

Jaroslava

ženský protějšek jména Jaroslav.

Nositelé tohoto jména "slaví jaro". Toto staroslovanské jméno znamená jak "prudký, vznětlivý", tak i "silný, tvrdý a přísný".

 

Jaroslava Muchová

narodila v New Yorku začátkem minulého století. Jako dítě studovala balet, ale nakonec šla po stopách svého otce: pomáhala při tvorbě slovanské epopeje smícháním barev a sledováním detailních studií na obrovských plátnech připravených k malování. Byla zodpovědná za malování celé hvězdné oblohy…

Šárka

30. června 2019 v 12:26 | dvě TeReziA...

 

Šárka

toto jméno se vztahuje ke kdysi divokému údolí s kamenitými a skalnatými svahy na severozápadním okraji dnešní Prahy.

Jeho původ je prastarý, bývá srovnáváno s korsickým slovem sar(r)a a znamená horský hřbet nebo návrší, srovnání snese i se španělským sierra nebo albánským sharane, přičemž sh zde čteme jako š.

 

Bojovnice Šárka (podle starých pověstí českých-dívčí válka)

z ženských šiků Vlastiných. Bylo to za časů, kdy ženy u nás vedly válku proti mužům a Šárka v jednom z příběhů z této doby vynikla jako lstivá svůdnice, která na své vnady nalákala celý oddíl Ctiradův. Mužům se zželelo přivázané děvy, osvobodili ji z pout, aby za chvíli zmoženi medovinou a kouzlem krásné ženy klesli pod zbraněmi Vlastiných bojovnic, jež na ně čekaly v záloze.

Petr a Pavel

29. června 2019 v 12:25 | dvě TeReziA...

 

Petr a Pavel

Sv. Petr

byl jeden z apoštolů.

Petr se narodil kolem roku narození Ježíše v Betsaidě (Galilea, Izrael). Původně se jmenoval Šimon a se svým bratrem Ondřejem byli rybáři. Kristus jej povolal, aby se stal jeho učedníkem, a nazval jej aramejsky Kéfas, což lze přeložit jako "skála" a souvisí to s tím, co jsme již napsali o jméně Petr. Vysvětlení nalezneme ve výroku Ježíše Krista: "Ty jsi Petr (skála) a na té skále zbuduji svou církev a brány pekel ji nepřemohou. Dám ti klíče od království nebeského, a co odmítneš na zemi, bude odmítnuto v nebi, a co přijmeš na zemi, bude přijato v nebi." O Petrovi se nejvíce dovídáme z Nového zákona. Z něho je zřejmé, že dosáhl mezi apoštoly jedinečného postavení. Přestože ve chvílích strachu a nejistoty svého Mistra třikrát zapřel, právě jemu se Kristus po vzkříšení zjevil jako prvnímu z apoštolů. Petr se stal prvním vůdcem křesťanského společenství a ve jménu Krista šířil jeho učení. V Jeruzalémě dosáhl brzy vysokého postavení a vykonal i mnoho misijních cest do jiných oblastí. Do Říma se vrátil až v době, kdy zde vládl císař Nero. Petr se prý chystal z Říma uprchnout, ale na silnici potkal Krista jdoucího do Říma. Na otázku kam jde (Quo vadis, Domine?), odpověděl Ježíš, že přichází, aby byl znovu ukřižován. Petr se zastyděl, vrátil se a brzy byl skutečně zajat (asi v roce 64 nebo 67) a odsouzen k smrti na kříži. Jediná slova, kterými Petr na rozsudek smrti zareagoval, byla, že chce být ukřižován hlavou dolů, protože není hoden zemřít jako Kristus.

Jméno má základy v řeckém slovĕ petros, což znamená "skála".

Latinizací vznikl Petrus a z toho náš Petr.

Patron: papežů, řezníků, sklářů, truhlářů, hodinářů, zámečníků, kovářů, slévačů olova, hrnčířů, zedníků, cihlářů, mostařů, kameníků, síťařů, soukeníků, valchářů, rybářů a lodníků.

Sv. Pavel

 

Jméno Pavel má také základ latinský, slovo paulus znamená "malý".

Pavel z celého srdce nenáviděl křesťany a pronásledoval je, kde mohl. Když se jednou vydal směrem k Damašku, aby tam zajal stoupence Kristova učení, obklopilo jej náhle jasné světlo. Šavel spadl z koně a zaslechl z nebe přicházející hlas: "Šavle, Šavle proč mě pronásleduješ? Já jsem Ježíš a ty mně pronásleduješ. Ale tvrdo ti bude proti ostnu kopati." Pavel zůstal ležet na zemi zcela oslepený. Když se vrátil do Damašku, několik dnů se zde modlil a slíbil, že bude věrným apoštolem Ježíše Krista. Vrátil se mu zrak a skutečně se potom stal největším starověkým misionářem a obrátil na křesťanství tisíce lidí. A tak Pavel dostál svému slovu. Stal se z něho nejen oddaný křesťan, ale i nejlepší šiřitel a obránce křesťanství vůbec. Někdy se takové věci stávají - dnes tvrdý nepřítel, zítra ochránce.

Patron: katolického tisku, dĕlnic, teologů a duchovních správců

Zdenka

23. června 2019 v 9:01 | dvě TeReziA...

 

Zdeňka nebo také Zdenka

Původ tohoto jména byl dlouho nejasný. Dříve bylo spojováno se Sidonií, ještě dnes překládají například v Polsku české jméno Zdeněk jako Sidonius. Nyní se ale někteří jazykovědci domnívají, že jde o domáckou formu ke složenému jménu Zdeslav, které se později změnilo na Zdislav. První složku jména tvoří slovanský základ dě čili "dělat", s předponou má význam udělat (analogicky s ruským sdělať). Zdenky asi tedy budou dívky velmi činorodé.

 

Zdeňka Braunerová

Narodila se začátkem druhé poloviny 19. soletí. Byla dcerou politika Františka Augusta Braunera, ale více než o politiku se už od dětství zajímala o malířství. Studovala u Antonína Chittussiho, po příjezdu do Paříže se nechala okouzlit díly Rousseaua, Daubignyho a Milleta. Svá díla dokonce vystavovala na Champs Élysées. Zachytila motivy francouzské, ale i české krajiny, především jí učarovala vltavská pobřeží. Ve svých obrazech a grafikách dokázala jemně a se zvláštním citem pro světlo a barvy zachytit kouzlo přírody. Významně se také podílela na obnově české knižní grafiky a typografie.

Pavla

22. června 2019 v 15:18 | dvě TeReziA...

 

Pavla

 

Základem tohoto jména je latinské slovo paulus, "malý". Slavný římský básník Ovidius používal toto slovo ve svých milostných verších tak, že v nich pojmenování "maličká" vyznívá spíše mazlivě. Charakteristiky výšky opěvované ženy se přitom zdržel.

 

Pavla má v kalendáři svátek hned několikrát. Pavla Římská jej měla již 26. ledna, Pavla Frassinettiová 11. června a Pavlu Alžbětu Cerioliová si připomeneme až 24. prosince.

Alois

21. června 2019 v 23:25 | dvě TeReziA...

 

Alois

jméno je starofrancouzského původu. Lowis, Lois (později Louis), což není nic jiného než Ludvík. Alois vznikl spojením tohoto jména z arabským členem al ("ten").

Mnozí francouzští Ludvíkové se totiž vyznamenali v bojích se Saracény, a tak je Arabové označovali doslova "ten Ludvík" čili al Lowis.

Latinizací tohoto spojení pak vznikl Aloisius a posléze náš Alois. Jiná verze upozorňuje, že ke vzniku jména mohlo dojít i přirozeným vývojem změnou Lois v Alois.

 

Svatý Alois

byl nejstarším synem Ferdinanda z Gonzagy, knížete římské říše a markraběte castiglionského. Narodil se v polovině 16. století. V dětství prožil dva roky při dvoře vévody Františka Medicejského ve Florencii. Zde se seznámil s církevní historií, načež se rozhodl pro duchovní vzdělání.Přál si vstoupit do jezuitského řádu.Alois se zřekl všech dědických práv a přepustil knížectví castiglionské svému bratru, vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova, nebylo mu ani 18 let. Všechny zásady a povinnosti plnil zodpovědně, ba ještě je mnohdy překračoval, a tak se někdy stávalo, že si poškodil i své zdraví. Proto mu jeho představení museli přílišnou sebetrýzeň zakázat.Když v Římě vypukla nakažlivá epidemie, Alois žádného nebezpečí nedbal a spolu s jinými jezuity horlivě ošetřoval nemocné. Sám se brzy nakazil a po třech měsících utrpení zemřel.

Patron studující mládeže.

Jarmil, Jaromil

2. června 2019 v 12:36 | dvě TeReziA...

 

Jarmil, Jaromil

zřejmě jde o varianty ke jménu Jarolím, jehož původ není zcela jasný. Není vyloučeno, že prapůvodem bylo starořecké jméno Jeroným.

 

"Jak Jaromil ke štěstí přišel" podle Boženy Němcové

https://www.databook.cz/pradenka-pohadek-predeme-klasicke-pohadky-a-povesti-3084

 

Před dávnými časy v malém údolíčku stávala chaloupka mezi černými lesy.

Tam uhlíř se ženou a synkem bydlel. Po dědinách uhlí rozvážel.

Žena zatím doma předla a zlé řeči k synu vedla.

Nebyl téhle matce mil, jmenoval se Jaromil.

Maminka mu umřela. Macecha ho nechtěla.

Ovce, kozy pásával, rád se s nimi toulával.

Když se toulal po lesích. Pěstoval tam mnoho kvítků voňavých.

Zahrádku si udělal, dobře o ni pečoval.

Plot ze stromků kolem měl. Tam jednou ptáčka uviděl, jakého svět neviděl.

Za ptáčkem do skály vešel a krásnou zahradu našel.

V zahradě spousta malinkatých lidí a všichni se rádi vidí! "Pomoz květy zalévat, pak si můžeš s námi hrát!"

Narciska Jaromila zahradou provedla a ke králi a královně ho zavedla.

"Chtěl bys králem být a bez starosti si žít?"

"Kdybych králem byl, staral bych se ze všech sil, aby zahrada si dobře žila a svou krásou lidská srdce potěšila."

"Král musí o celou zemi pečovat! Jako otec má své děti rád."

Potom šel Jaromil s Narciskou do zahrady, kde dlouho chodili mezi stromy a květinami.

Krásná víla z hlubiny na vodu vyplavala a Jaromilovi perlovou mušli darovala.

Jedno děvčátko z ohně vyšlo a k Jaromilovi s lahvičkou přišlo.

"Budeš se muset rozloučit, s námi tu nemůžeš navždy být!"

"Ale mně se tady tolik zalíbilo, zůstat u vás by mne moc potěšilo!"

"Vy lidé se mezi nás nehodíte, a proto jen po světě chodíte."

Narciska ho za ruku vzala a pecku mu do ní dala.

"Na rozloučenou ode mne zlatou pecku máš, jadýrkem mne k sobě přivoláš!"

Vtom se skála otevřela a Narciska v ní zmizela.

Na polích před sebou uviděl dobytek a pak ještě v dáli několik chaloupek.

U sedláka přes noc spal a hned ráno do města pospíchal.

V hospodě si chvilku poseděl a o královské dcerce se tam dověděl.

"Král jedinou dceru má, je ale slepá a němá."

Překrásná byla zámecká zahrada, ale všude jen černá barva.

V zahradě Jaromil, stařečka oslovil. "Kdybyste chtěl pomocníka, rád bych dělal zahradníka!"

Zahradník věděl tři věci, které mohou princezně pomoci.

Jaromil před králem promluvil: "Rád bych vám princeznu uzdravil. Ale nesmíte zkoumat, co se dít bude, nebo to nic platné nebude!"

Král mu dal princeznu na starosti: "Jestli ji uzdravíš, dám ti třeba celé království!"

V mušli byla skryta síla, tu princezně dala víla.

Z lahvičky vyšlo ohnivé děvčátko a princezně se vrátil zrak zakrátko.

Od Narcisky jablíčko princezna dostala, aby říci dokázala, že chce Jaromila za muže a bez něho žít nemůže.

Když mladého krále korunovali, Jaromilovi zlatou a princezně z růží a lilií korunu dávali.

Jaromil panoval spravedlivě, mírně a rozumně. Na Narcisku nikdy nezapomněl a na její slova si často vzpomněl.

 

S upřímným srdcem dlouhé panování mu lid přál, neboť byl on více otec, nežli král.

Benedikt

12. listopadu 2017 v 9:08 | dvě tereziA

 

Benedikt

jméno latinského původu a znamená požehnaný, blahoslavený.

 

Svatý Benedikt, poustevník na skalce

Žil kolem roku 1000. Známý též pod slovanským jménem Beňadik, je první slovenský mučedník, žák svatého Svorada, oba jsou společně patrony Nitry.

Martin

11. listopadu 2017 v 10:30 | dvě tereziA

 

Martin

jméno latinského původu a znamená bojovník, válečník, Martovi zasvěcený, Martovi oddaný, Martovi náležející - zasvěcen římskému bohu války.

 

Ivan Martin Jirous - Magor

narodil se v polovině 20.století. Byl to český básník, publicista a výtvarní kritik.

Když uléhají beránky
za obzor na západ,
půjdeš Františko taky spát.

Když vítr, který pásl je,
ulehne na souvratě
zavřou se oči Martě,
usne a spí.
A andělíčci přiletí
na čela postýlek.
Vůně dne rozleží se v snech
a s vůní noci promíchány
obalí něžné usínání.

A zahrady se naplní
rosou a milostí.
Svěceným zrním ptáky v hnízdech
andělé pohostí.

z knížky Magor dětem

Evžen

10. listopadu 2017 v 9:36 | dvě tereziA

 

Evžen

jméno řeckého původu a znamená urozený a blahorodý.

 

Ferdinand Victor Eugène Delacroix [Delakrua]

 

narodil se koncem 18.století. Byl to francouzský malíř období romantismu. Jeho zacházení s barvou značně ovlivnilo impresionismus.

Bohdan

9. listopadu 2017 v 9:39 | dvě tereziA

 

Bohdan

jméno slovanského původu a znamená darován Bohem, Boží dar.

 

Leopold Bogdan Mandić

žil na přelomu 19. a 20.století. Byl to chorvatský kapucín a katolický kněz. Stal se extrémně populární jako zpovědník.

Bohumír

8. listopadu 2017 v 15:38 | dvě tereziA

 

Bohumír

 

(Gottfried) z Amiensu žil v 11. století.

Výchovy se mu dostalo v klášteře. Už jako chlapec toužil být řeholníkem. V 25 letech se stal knězem a po deseti letech ho proti jeho vůli zvolili biskupem v Amiensu.

Pěšky a v rouchu kajícníka šel do biskupské rezidence, kde pokračoval ve svém asketickém způsobu života.

V závěru života se uchýlil do kláštera Grande Chartreuse. Jeho nadřízení mu však nařídili, aby se vrátil, a on je musel poslechnout. Za rok potom zemřel.

Patron: proti otravě jedem, bouřce a požáru.

Atributy: mrtvý pes

Váže se k tomu legenda, podle níž Bohumír jednou, když tušil útok na svůj život, dal svému psu kousek chleba, který předtím namočil ve víně. Zvíře prý padlo mrtvé k zemi, protože víno bylo otrávené.

Miriam

5. listopadu 2017 v 8:46 | dvě tereziA

 

Miriam

jméno hebrejského původu a znamená milovaná Bohem nebo vzdorovitá, svéhlavá nebo kapka moře.

Miriam, Mojžíšova starší sestra

 

účastnila se průchodu otevřeným mořem.

Karel, Karla

4. listopadu 2017 v 9:32 | dvě tereziA

 

Karel

jméno germánského původu a znamená svobodný muž nebo chlap.

 

Karel Jaromír Erben

Hubert

3. listopadu 2017 v 10:57 | dvě tereziA

 

Hubert

jméno germánského původu a znamená duchaplný člověk, člověk skvělé mysli.

 

Svatý Hubert

Oblíbený světec, Hubert z Maastrichtu-Tongernu-Lutychu patří mezi řadu světců, jejichž skutečný život je zcela překryt legendou. Byl biskupem a vykonal pro jemu svěřené křesťany mnoho dobrého.

Hubert z akvitánského šlechtického rodu světlo světa spatřil kolem poloviny 7. století. Brzy se oženil, ale jeho žena zemřela při porodu. Zlomen bolestí se mladý vdovec uchyloval do lesů a zapomnění hledal v lovu. Při honbě prý jednou na Velký pátek spatřil jelena, který měl mezi parohy jasně zářící kříž. Tento zážitek jej přesvědčil, že je nutné, aby se věnoval službě Bohu.

Jak cítil, tak i učinil. Brzy nato přijal kněžské svěcení a jako šiřitel křesťanství působil v Brabantu. Brzy mu nikdo neřekl jinak než "apoštol Arden".

Byl vysvěcen na biskupa a své biskupské sídlo přeložil z Maastrichtu do Lutychu. Zde na místě, kde byl zavražděn jeho učitel sv. Lambert, nechal vystavět katedrálu.

Jinak věnoval celou svou pozornost christianizaci Arden.

Hubert zemřel 30. května roku 727 v Tervuerenu.

Již v roce 743 byly jeho ostatky vyzvednuty a kolem roku 825 se dostaly do Andagia v Ardenách, které se dnes jmenuje Sv. Hubert.

Jako u řady jiných francouzských světců, i Hubertovy ostatky zůstávají nezvěstné. Může za to francouzská revoluce, která se nezastavila ani před hroby.

 

Patron: myslivců a lesníků, řezníků, kožešníků, soustružníků, slévačů, optiků a matematiků

Atributy: biskup, kniha, jelen, kříž, lovec, roh, šípy

Felix

1. listopadu 2017 v 19:57 | dvě tereziA

 

Felix

jméno latinského původu a znamená šťastný nebo šťastlivec.

 

Felix Kadlinský

žil v 17.století. Byl to český spisovatel, překladatel, profesor, učitel, člen jezuitského řádu.

Marie Terezie - začátek vlády

31. října 2017 v 13:56 | dvě tereziA

 

Začátek vlády Marie Terezie

20.října 1740 se ocitá Marie Terezie jako jediná žena na českém trůně.

Štěpánka

31. října 2017 v 13:19 | dvě tereziA

 

 Štěpánka 

jméno řeckého původu a vykládá se jako věncem korunovaná, vítěz.

 

Štěpánka Haničincová

žila ve 20.století. Byla to česká dramaturgyně a scénáristka, herečka, moderátorka dětských pořadů.

Beáta

25. října 2017 v 14:57 | dvě tereziA

 

Beáta

jméno latinského původu a znamená blažená, šťastná.

 

Beate Morgenstern

německá spisovatelka.

Nina

24. října 2017 v 13:02 | dvě tereziA

 

Nina

jméno perského původu a znamená "úžasná".

Jméno Nina je prastarého původu, Ninos bylo jméno zakladatele asyrského státu a jeho hlavního města Ninive. Jiní tvrdí, že Nina je jméno odvozené od svatého Antonína, který má dnes svátek v církevním kalendáři.

 

Nina Siciliana

nejstarší italská básnířka. Žila ve druhé polovině 13.století.

Nina Nikolajevna Berberovová

prozaička a básnířka. Žila ve 20.století. Narodila se v Rusku. První verše ji uvedli v Petrohradě do básnických kruhů. Sovětské Rusko opustila a usadila se s manželem v Paříži. žili v Berlíně a v Itálii. Nakonec odjela do USA.

Irma

10. září 2017 v 10:46 | dvě TeReziA

 

Irma

jméno je germánského původu (zkrácené staré německé jméno Irmgard, Irmtraud, Irmine, Irmel) a znamená "stálá, silná, pevná".

 

Irma Geisslová

česká básnířka, spisovatelka, autorka dětských knih. Narodila se ve druhé polovině 19.století.

 

Zima už je na odchodu,

častěji se rozednívá,

ale sníh nám hory dosud

liliově přiodívá.

 

Na stromech je plno poupat,

jež se lesknou v slunném jase,

čekáš lístek každou chvilku,

ale v noci mrzne zase.

Daniel - Daniela

9. září 2017 v 12:26 | dvě TeReziA

 

Daniela

 

má hebrejský původ a znamená "Bůh je můj soudce". Je ženským protĕjškem jména Daniel.

 

Toto jméno nosil nejvĕtší starozákonní prorok, který se narodil roku 610 před Kristem. Působil v dobĕ, kdy lid izraelský žil v babylonském zajetí. Byl to velmi vzdĕlaný človĕk a ovládal umĕní vykládání snů a vĕštby. Jednoho dne si jej proto povolal babylonský král Nabukadnezar, kterému se zdálo, že ve snu vidĕl, jak se nad ním tyčí obrovská socha. Mĕla zlatou hlavu, hruď ze stříbra, břicho a boky z bronzu a nohy ze železa a z hlíny. Náhle přilétl kámen a úderem do nohou celou sochu promĕnil v prach. Vítr jej rozvál a kámen se přemĕnil v horu, která pokryla celou zem. Daniel sen vysvĕtlil takto: "Králi, zlatá hlava sochy, to jsi ty sám. Její části ze stříbra, bronzu, železa a hlíny jsou království, která povstanou po tvém království. Nĕkterá budou silná, jiná slabá. Žádné však nebude trvat navĕky. Kámen pak je království Boží, které je vĕtší než kterékoliv pozemské a nikdy nepodlehne zkáze."

Daniel 6: 7-28

Daniela chytili a do jámy ho vhodili.

Už nebudeš druhým vykládat, jak Hospodin má lidi rád.

Lvi se o to postarají a přitom se dobře nají.

Mariana a Narození panny Marie

8. září 2017 v 15:30 | dvě TeReziA

 

Mariana

 

jméno je asi složeninou Marie a Anny a u nás byla vždy nejvíce oblíbena jeho domácká podoba Marjánka nebo Márinka. Jméno Marie má zřejmĕ prastarý původ až ve starovĕkém Egyptĕ a podle nĕkterých badatelů znamená "milovaná Bohem".

Z aramejské podoby Marjam vychází pak další teorie, která toto jméno překládá jako "paní" nebo "kapka moře". Jinde bychom nalezli i jiné významy, jako například "krásná" či "odkazovatelka". Druhé jméno Anna je hebrejského původu a znamená "milostiplná", případnĕ "líbezná a milá".

Marie nebo také Matka Boží, pocházející z rodu Davidova, se stala patronkou křesťanstva.

Mariinými rodiči byli Jáchym a Anna, oba už letití a doposud ke svému žalu bezdĕtní. Avšak jednoho dne se jim zjevil andĕl a oznámil jim, že se jim narodí dcera. K údivu samotných manželů i celému jejich okolí se tak skutečnĕ stalo.

Micheáš 5: 1-4

Toto praví Hospodin: "A ty, Betléme Efratský, maličký jsi mezi judskými rody, z tebe mi vyjde ten, který bude vládcem v Izraeli, jeho původ je od pradávna, od vĕčnosti. Proto je Hospodin opustí až do doby, kdy rodička porodí; potom se zbytek jeho bratrů vrátí k izraelským synům. Bude stát a pást v Hospodinovĕ síle, ve velebnosti jména Hospodina, svého Boha, oni pak budou požívat míru, neboť jeho moc se rozšíří až do končin zemĕ. On sám pak bude pokojem."

Matouš 1: 1-23

Rodokmen Ježíše Krista, syna Davidova, syna Abrahámova. Abrahám byl otec Izákův, Izák otec Jakubův, Jakub otec Judy a jeho bratří. Juda byl otec Fáresa a Záry - jejich matka byla Tamar. Fáres byl otec Chesronův, Chesron otec Aramův, Aram otec Aminadabův, Aminadab otec Násónův, Násón otec Salmónův, Salmón otec Boazův - jeho matka byla Rachab. Boaz byl otec Obédův - jeho matka byla Rút. Obéd byl otec Jesseův, Jesse otec krále Davida. David byl otec Šalomounův - jeho matka byla žena Uriášova. Šalomoun byl otec Rechabeamův, Rechabeam otec Abijáhův, Abijáh otec Asafův, Asaf otec Josafatův, Josafat otec Jorámův, Jorám otec Uzijáhův, Uzijáh otec Jotamův, Jotam otec Achazův, Achaz otec Ezechiášův, Ezechiáš otec Manasesův, Manases otec Ámonův, Ámon otec Jošíjáhův, Jošíjáh otec Jechonjáhův a jeho bratří za babylonského vyhnanství. Po babylonském vyhnanství Jechonjáh byl otec Šealtielův, Šealtiel byl otec Zorobábelův, Zorobábel byl otec Abiudův, Abiud Eliakimův, Eliakim Azórův, Azór Sádókův, Sádók Achimův, Achim Eliudův, Eliud Eleazarův, Eleazar Matanův, Matan Jakubův, Jakub byl otec Josefa, muže Marie, z které se narodil Ježíš, nazývaný Kristus. S narozením Ježíše Krista to bylo takto: Jeho matka Maria byla zasnoubena s Josefem. Ale dříve než spolu začali bydlet, ukázalo se, že počala z Ducha Svatého. Protože její muž Josef byl spravedlivý a nechtĕl ji vydat pohanĕ, rozhodl se tajnĕ se s ní rozejít. Když už to chtĕl udĕlat, zjevil se mu ve snu andĕl Pánĕ a řekl: "Josefe, synu Davidův, neboj se k sobĕ vzít svou manželku Marii. Vždyť dítĕ, které počala, je z Ducha Svatého. Porodí syna a dáš mu jméno Ježíš; on totiž spasí svůj lid od hříchů." To všechno se stalo, aby se naplnilo, co řekl Pán ústy proroka: 'Hle, panna počne a porodí syna a dají mu jméno Emanuel', to znamená 'Bůh s námi'.

Bronislav, Bronislava

3. září 2017 v 9:51 | dvě TeReziA

 

Bronislav, Bronislava

jméno slovanského původu a znamená "bojující za slávu, slavná v boji".

 

Bronislava Herbenová

narodila se ve druhé polovině 19.století. Byla to česká spisovatelka, autorka dětských knih.

Absolon, Absolón

2. září 2017 v 8:50 | dvě TeReziA

 

Absolón/Absolon

jméno hebrejského původu a znamená "otec míru".

 

Absolón

syn židovského krále Davida. Vzbouřil se proti otci a chtěl ho zavraždit, taková byla jeho touha po vládě. David takové jednání od vlastní krve nečekal, a tak byla Absolonova revolta úspěšná. Právoplatný král musel se svými věrnými ustoupit až za řeku Jordán, kde teprve zformoval své vojsko. "Zachovejte mi syna," nařídil David svým vojákům, ale osud rozhodl jinak. Zkušené Davidovo vojsko lehce vzbouřence porazilo a Absolon v panice prchal z bojiště. Nakonec jej zradily jeho krásné dlouhé vlasy, které se mu zapletly do větví stromů a on za ně zůstal viset. Pronásledovatelé zapomněli na Davidův rozkaz a mladíka ubodali k smrti.

2.Sam. 18: 5-18

Absolón, syn Davidův, byl překrásný mladý muž.

Že se toužil králem stát, Bůh ho musel potrestat.

Veliký posvátný strom u cesty stál, jednoho dne, snad vítr vál,

pak krásné dlouhé vlasy Absolónovi do větví toho stromu byly vpleteny.

Adéla

2. září 2017 v 8:30 | dvě TeReziA

 

Adéla

nebo také Adléta, jak ji nazývali staří Čechové. Toto jméno je germánského původu a znamená "bytost ušlechtilá, vznešených způsobů a mravů".

 

Adléta Míšeňská

se v druhé polovině 12.století provdala za českého krále Přemysla I. Otakara. Měla s ním čtyři děti, ale manželství nedopadlo dobře. Po dvaceti letech se nechal Přemysl se svou ženou rozvést a ona musela ustoupit mladší uherské princezně Konstancii.

Samuel

1. září 2017 v 12:07 | dvě TeReziA

 

Samuel

 

jméno hebrejského původu a znamená "vyslyšel Bůh".

 

Prorok Samuel

 

byl synem Elkány, který pocházel z kmene Levi. Jeho matka se jmenovala Chana. Chana dlouho nemohla mít dĕti a tak si Samuela vymodlila. V raném vĕku Samuela rodiče odvedli k veleknĕzi Elímu.

1.Sam. 3: 1-10

Je noc a hoch jde spát.

Nĕkdo ho volá, a tak se jde Élího ptát.

Élí o ničem neví a Samuelovi poví,

že až zas uslyší volat Boží hlas, ať odpoví: "Mluv, tvůj služebník slyší."

Linda

1. září 2017 v 9:54 | dvě TeReziA

Linda

jméno nejasného původu a významu, buď z německého lind a znamená "jemný, mírný" nebo španělkého linda "krásná".

 

Josef Linda

žil na přelomu 18. a 19.století. Byl to český spisovatel, básní a novinář. Je považován za autora Rukopisu zelenohorského.

Gustav

2. srpna 2017 v 8:29 | dvě TeReziA

 

Gustav

jméno švédského původu a znamená "opora", "sloup", "záštita".

 

Československý poslední komunistický prezident Gustav Husák.

Gustave Flaubert

žil v 19.století. Byl to francouzský spisovatel. Jeho nejslavnější román je "Paní Bovaryová".

Gustav Klimt

narodil se ve druhé polovině 19.století ve Vídni. Jeho otec pocházel od Litoměčic. Gustav Klimt byl rakouský malíř, který žil převážně ve Vídni.

Kristýna

24. července 2017 v 14:42 | dvě TeReziA

 

Kristýna

je původem řecké jméno a znamená "Kristova" (křesťanka).

 

Svatá Kristina z Bolseny

žila ve 3.století v Itálii. Byla dcerou pohanských rodičů. Když se otec dozvěděl, že jeho dcera je křesťanka, dal ji zbít metlou. Kristina podstoupila mnohá mučení. Například ji spoutanou na čedičové desce vhodili do moře. Nakonec byla popravena.

 

Svatá Nina

první gruzínská křesťanka se narodila ve 3.století. Zjevila se jí Panna Maria, podala jí kříž z révových ratolestí a pravila, aby hlásala evangelium. Svatá Nina měla schopnost zázračně uzdravovat nemocné.

 

Ivan - Význam jména

25. června 2017 v 11:04 | dvě TeReziA

 

Ivan - význam jména

Ivan je mužské křestní jméno hebrejského původu. Jedná se o mužskou formu jména Jan. Jan a Ivan pochází z hebrejského jména Jochánán a znamená "Bůh je milostivý".

 

Svatý Ivan

 

byl český poustevník. Říkalo se mu také Jan Poustevník či Svatý Jan Český. Žil v druhé polovině 9.století v povodí Berounky v dnešním Svatém Janu pod Skalou. Údajně se jednalo o syna křesťanského vladaře Gostomysla, který zahynul roku 844 v boji s Ludvíkem Němcem. Ivan odmítl převzít trůn, odešel do Čech, žil v lese a živil se lesními plody a mlékem ochočené lesní laně. Zjevil se mu Jan Křtitel a daroval mu kříž. Podle legend docházel Ivan pravidelně na Tetín a rozmlouval s knížetem Bořivojem.

 

Jan - Význam jména

24. června 2017 v 18:57 | dvě TeReziA

 

Jan - Výnam jména

Jméno Jan je druhé nejčetnější mužské jméno, pochází z hebrejského jména Jochanan a znamená "Hospodin je milostivý".

 

Jan Křtitel se narodil šest měsíců před Ježíšem. Jeho otec byl Zachriáš a matka Alžběta, teta panny Marie. Ve věku třiceti let odešel Jan Křtitel na poušť. Hlásal příchod Mesiáše. Kázal ohnivě a vyzýval k pokání neboť Boží království je blízko. Nová královna Herodiána ho nenáviděla. Král ho nakonec nechal uvěznit. Královnina dcera Salome si vyžádala za odměnu jeho hlavu. Jan byl popraven. Je patronem tkalců, krejčích, vinařů, tesařů, kovářů...Nejznámějším zvykem je svatojánský oheň. Atributy: beránek.

 

Svatý Jan Evangelista, Jan Zebedeův, ten kterého Ježíš nejvíce miloval. Nejprve byl učedníkem Jana Křtitele. Patron: teologů, úřeníků... Atributy: orel.

 

Je tolik Janů, o kterých bychom chtěli psát:

Jan Lucemburský

Jan Hus - pěkný dokumentářní cyklus na i-vysílání "Dvaasedmdesát jmen české historie" https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/208572232200011-jan-hus/

Jan Ámos Komenský https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/208572232200033-jan-amos-komensky/

Jan Neruda

Jan Zrzavý

Jan Drda

Jan Karafiát

Jan Skácel

Jan Pavel II.

 

Gizela

18. února 2017 v 9:13 | dvě TeReziA

 

Gizela

jméno je obvykle odvozeno od staroněmeckého výrazu gisil "střela". Někde se Gizela překládá jako "mladá rostlinka", "rukojmí" nebo "ušlechtilé dítě".

 

Miloslava

17. února 2017 v 10:18 | dvě TeReziA

 

Miloslava

jméno slovanského původu a znamená "milá, klidná".

Ljuba

16. února 2017 v 9:10 | dvě TeReziA

 

Ljuba

jméno slovanského původu a znamená "láska".

 

Ljuba Štíplová

žila ve 20.století. Byla to spisovatelka knížek pro děti, scénáristka a spoluautorka legendárního Čtyřlístku.

 

Jiřina

15. února 2017 v 10:48 | dvě TeReziA

 

Jiřina

jméno řeckého původu a znamená, že má stejně jako Jiří, vřelý vtah k půdě, zemědělství.

 

Svatá Jiřina

žila v 6.století ve Francii. Byla to řeholnice zcela oddaná Bohu. Každý den mu věnovala své modlitby. Když na konci 6.století zemřela, přilétl ji uctít nesmírný zástup bílých holubic.

 

Jiřina Hauková

žila ve 20. století. Byla to česká básnířka a překladatelka. Byla členkou skupiny 42.

 

 Cesta 

Vyšli jsme jednoho rána na neznámé pobřeží
v krajině, kde jsme dosud nikdy nebyli,
a úzkým hrdlem jsme vešli do láhve údolí,
jehož zaoblené stěny byly vystlány mechem.

Uchopil jsi mně, protože dosud nikdy
jsme nebyli vzdáleni v takové cizotě,
a přesto, že dlouho jsme spolu šli,
měli jsme k sobě tak daleko,

že jsme se jeden o druhého báli,
ale také sebe jsme se báli,
jako ve chvílích, kdy jsme se poznávali,
a nevěděli ještě, kdo je ten druhý.

Kraj začal bez květin,
na návětrné straně lišejník žil svůj život
a přeslička rozbujela do tvaru obludného,
jako by vzkřísila své předky z pravěku.

Všichni se ztratili a my jsme se ztráceli,
v mlze jeden druhého nevidíce,
jako bychom se už nepotřebovali,
jako bychom se už neznali a nepoznávali.

Taková opuštěnost, jež na všechny padla,
a nikde nebylo živáčka, ledová hradba
se drolila v kapky, v déšť,
a nic kolem nás nebylo pravda.

Strom nebyl stromem, potok potokem,
my nebyli sebou samými.
Jak jsme se dostali sem, kde nepotkáme
jedinou stopu člověka!

Protože nikdo nesnese takovou samotu,
která by byla zalidněna přesličkou,
vyrostlou do prahorní výše,
a lišejníkem šedým, hustým v návětrné straně.

Ale někudy vede cesta z těchto krajů,
protože člověk, který sem zabloudí, brání se zůstávat
v takovém údolí, které dnes jenom zahlédne,
ale dávno už nezná.

Ale co kdyby se mu zalíbilo v té samotě,
co kdyby se mu zalíbilo v té opuštěnosti?

Básně, oddíl Oheň ve sněhu (1947-1957). TORST, Praha 2000

 

Xénie

27. listopadu 2016 v 10:30 | dvě TeReziA

 

Xénie

jméno řeckého původu a znamená pohostinná, milující hosty.

 

Xenie

pohádková postava z našeho oblíbeného seriálu Arabela.

Princezna Xenie je sestra Arabely. Na rozdíl od hodné Arabely je princezna Xenie panovačná, pyšná a vychytralá.

 

Artur

26. listopadu 2016 v 8:56 | dvě TeReziA

 

Artur

jméno keltského původu. Může se vykládat jako vznešený, vážený. Keltské slovo arth se překládá jako medvěd.

 

Král Artuš

legendární anglický panovník, který bojoval se Sasy začátkem 6.století.

Artušovské legendy: Lancelot, čaroděj Merlin, meč Excalibur, rytíři kulatého stolu, hrad Kamelot, putování za Svatým Grálem

 

Kateřina

25. listopadu 2016 v 16:59 | dvě TeReziA

 

Kateřina

jméno řeckého původu. Znamená čistá, cudná, mravná.

 

Kateřina z Poděbrad

narodila se v polovině 15.století v Poděbradech. Dcera českého krále Jiřího z Poděbrad a Kunhuty ze Šternberka.

Byla provdána v 11 letech za uherského krále Matyáše Korvína. Ve 14 letech v Budíně zemřela.

 

Kateřina Veliká

žila v 18.století. Jako ruská carevna vládla v Rusku ve druhé polovině 18.století. Do Ruska přišla z Německa. Stala se osvícenou panovnicí a reformátorkou Ruska.

 

Denis, Denisa

11. září 2016 v 6:33 | dvěTeReziA

 

Denis, Denisa

jméno je řeckého původu (odvozeno od řeckého boha Dionýsa) a znamená "božské dítě, bůh vína, zasvěcená bohu vína", Počeštěná verze je Diviš, Diviška.

 

Denis Diderot

žil v 18.století. Denis Diderot byl francouzský filozof a spisovatel. Zabýval se mnoha vědními obory. Byl to představitel francouzského osvícenství.

 

Denis Papin

se narodil v polovině 17.století. Byl to francouzský fyzik, matematik a vynálezce. Zabýval se využitím síly páry a vakua. Známý je jeho vynález "Papinův hrnec", tzv. papiňák, na který dostal v Paříži koncem 17.století královský patent.

 

Petra

17. srpna 2016 v 6:52 | dvěTeReziA

 

Petra

ženská podoba jména Petr. Jméno Petros je řeckého původu a znamená "kámen, skála", je synonymem aramejského slova kéfa, podle Nového Zákona takto pojmenoval Ježíš Šimona, jednoho ze svých dvanácti apoštolů.

 

Oldřiška

6. srpna 2016 v 6:14 | dvěTeReziA

 

Oldřiška

toto jméno má své kořeny ve staroněmeckém jménu Uodalrich a znamená "dědičným statkem bohatý nebo vládnoucí člověk". Oldřiška nebo také Ulrika jsou odvozeny od mužského jména Oldřich.

 

Osvald

5. srpna 2016 v 8:44 | dvěTeReziA

 

Osvald

jméno Osvald lze přeložit jako "boží vláda".

 

Král Osvald

Dnešní světec je patronem anglických králů, křižáků, ženců. Král Osvald se narodil začátkem 7.století v Anglii. Musel uprchnout ze země, když jeho otec padnul při povstání. Ukryl se v klášteře ve Skotsku. Svou zemi roku 634 dobyl zpět. Zemřel v bitvě proti pohanskému králi.

Lidé se k němu modlí, aby zabránili morové nákaze.

 

Miluše

3. srpna 2016 v 6:41 | dvěTeReziA

 

Miluše

jméno slovanského původu. Je to zřejmě zdomácněné jméno vycházející ze jména Miloslava, "slavná svojí milostí". Ale existují i další verze původu jména Miluše.

 

Bořivoj

2. srpna 2016 v 8:51 | dvěTeReziA

 

Bořivoj

30.července Jméno Bořivoj je slovanského původu a znamená "bojovník". Známe knížete Bořivoje I. z dějepisu a taky jsme si přečetli o panu Bořivoji Zemanovi.

 

Bořivoj I.

žil ve druhé polovině 9.století. Náš první historicky doložený český panovník. Jako křesťanský panovník byl vykreslen v legendě o svaté Ludmile, v Kristiánově legendě i v Kosmově kronice. Bořivoj I. byl Přemyslovec a syn bájného Hostivíta, syna Přemysla a Libuše. Kníže Bořivoj I. se oženil s Ludmilou a spolu byli pokřtěni na Moravě arcibiskupem Metodějem.

Bořivoj Zeman

žil v minulém století. Byl to režisér a scénárista. Natočil naši první oblíbenou filmovou pohádku "Pyšná princezna", která je sice černobílá, ale velice pěkná a dívatelná. Další filmy: Anděl na horách, Dovolená s Andělem, Fantom z Morrisvillu. Moc povedené pohádky: Byl jednou jeden král, Šíleně smutná princezna, Honza málem králem

 

Ignác

1. srpna 2016 v 20:27 | dvěTeReziA

 

Ignác

31.červenec. Jméno má několik výkladů. Z latinského ignis "oheň" nebo agnarus "urozený". My známe z náboženství Ignáce z Loyoly.

 

Ignác z Loyoly

Narodil se téměř na přelomu 15. a 16.století, byl vychován u královského dvora, vstoupil do armády a byl zraněn. Zjistil, že žíl prázdný život, a zatoužil po změně. Dokončil studia, byl vysvěcen na kněze. Zakladatel Tovaryšstva Ježíšova - Jezuitů.

Oskar

1. srpna 2016 v 14:15 | dvěTeReziA

 

Oskar

existují tři verze, jaké má jméno původ. Staroislandské jméno Asgeirr překládáme jako "boží kopí", staroněmecké Ansgar, indické Osgar. Zatím známe jen anglického spisovatele jménem Oskar, O.Wilde.

 

Oscar Wilde

anglický spisovatel a dramatik irského původu. Žil ve druhé polovině 19.století. Byl živelný a nezkrotný. Rozděloval lidi na zábavné a nudné. Byl vynikající vypravěč a uměl si vymýšlet příběhy. "Obraz Doriana Graye", "Jak je důležité mít Filipa", "Ideální manžel", "Bezvýznamná žena". Také psal pohádky "Slavík a růže", "Šťastný princ".

 

Anna

26. července 2016 v 13:18 | dvěTeReziA

 

Anna

jméno Anna je hebrejského původu. Znamená "milostiplná, milá, laskavá, milostná".

 

Anna matka Samuelova

V Bibli (1.kniha Samuelova)

1. Sam. 1: 9-19

Modlí se v kostele Anna

o dítě prosí v tichu a sama.

Kněz Élí si myslel, že je opilá,

když tak úpěnlivě Anna o dítě prosila.

 

1. Sam. 2: 20-28

Bůh Anně

v její prosbě vyhověl,

Anně se narodil Samuel.

Proto ho odvedla k Élímu,

aby spolu s ním sloužil Hospodinu.

Marcela

20. dubna 2019 v 14:32 | dvě TeReziA...

 

Marcela

 

je ženským protějškem jména Marcel, obě jména jsou římského původu, patří starému rodu Marcellů. Jedná se vlastně o zdrobnělinu jména Marcus, odvozeného od boha války Marse. Základem slova pak je prastaré řecké marnamai - "bojuji".

 

Marcela

 

žila v Kristově době. Přátelila se s Lazarem, kterého Ježíš vzkřísil z mrtvých, a s jeho sestrami Marií a Martou. Přijala novou křesťanskou víru a rozhodla se, že ji bude šířit. Přeplavila se lodí do Galie, kde prováděla misionářskou službu u barbarů.

Marcela

vznešená a oduševnělá Římanka, která již sedm měsíců po svatbě ovdověla a její příbuzní ji začali nutit k novému sňatku. Ona však zůstala věrná tomu, komu se krátce předtím zaslíbila. Více než o muže se začala zajímat o studium vzácných knih, především se ponořila do četby děl církevního učitele Jeronýma. Nepřijímala však nekriticky vše, co napsal, naopak jej prý zkoumala břitkou myslí. Takže máme před sebou vlastně první kritičku jeho spisů. Během svého života nashromáždila velké bohatství a obývala honosnou vilu. Když roku 410 dobyl gótský dobyvatel Alarich Řím, neušla Marcelina vila pozornosti jeho barbarských hrdlořezů. Jaké však bylo jejich překvapení, když ve skvělém paláci nenašli žádné hmotné bohatství, jenom vzdělanou ženu a knihy. Jejich mozky si tuto skutečnost nedokázaly vysvětlit a tvrzení Marcelino, že vše rozdala chudým, je mohlo pouze rozzuřit. Mučili a týrali nebohou ženu, aby své poklady vydala, ale ona skutečně neměla nic. Nakonec soldateska odtáhla s nepořízenou, avšak hned po jejich odchodu zmučená Marcela vydechla naposled.

Valerie

18. dubna 2019 v 15:56 | dvě TeReziA...

 

Valérie

 

jméno latinského původu. Jména Valerius a Valentinus jsou odvozeninami od slova valens, "silný", Valérie tedy znamená "silná" nebo také "něco platná".

 

Valerie z Limoges (Francie)

 

se podle legendy narodila ve 3. století. Byla prý pokřtěna biskupem Marcialem. Krátce před křtem zrušila zasnoubení s pohanským vévodou Štěpánem. Ten potupu neunesl a nařídil, aby byla nebohá dívka ihned popravena mečem. Co se však nestalo: Valerie vstala, vzala svou hlavu a vedena andělem odešla do kostela za knězem Marcialem, který ji pokřtil. Její kult a tato hrůzyplná legenda se šířily především ve Francii.

Anežka

2. března 2019 v 12:14 | dvě TeReziA...

 

Anežka

pochází z řečtiny. Slovo hagné znamená "čistá" nebo "neposkvrněná" a z tohoto tvaru vzniklo latinské jméno Agnes. Stejného základu je i řecké slovo hagios, což znamená "svatý". Toto jméno nosilo mnoho světic, ale dnešní den patří klarisce Anežce České, která odešla na věčnost 2. března roku 1282. Po její kanonizaci roku 1989 byl svátek v českém církevním kalendáři nově přeřazen na 13. listopadu.

 

Anežka Česká

se narodila roku 1207 (snad ale také 1205 nebo 1211) jako dcera českého krále Přemysla I. Otakara. Již jako dítě byla zasnoubena s Boleslavem Slezským a se synem císaře Fridricha II. Z obou sňatků sešlo z politických důvodů, a tak se Anežka rozhodla zasvětit svůj život Bohu. Ve svém rozhodnutí setrvala, i když jí rodina nabízela nové ženichy. Když měla být Anežka znovu obětována politice a měla se provdat bud' za Bedřicha II. nebo za anglického Jindřicha II., určila si svůj osud již sama. Její bratr Václav I. jí daroval pozemky u řeky Vltavy, kde Anežka zahájila z finančních zdrojů svého královského věna výstavbu velkolepě pojatého kláštera minoritů mužské i ženské větve, který se stal nejstarším klášterem II. řádu sv. Františka severně od Alp. Stavba byla zahájena roku 1231 a o tři roky později složila královská dcera řeholní sliby. Hned na počátku založila při konventu špitál, při kterém na její popud vznikl i jediný český charitativní řád - křižovníci s červenou hvězdou. Když 11. června 1234 vstoupila třiadvacetiletá Anežka spolu s dalšími sedmi dívkami ze šlechtických rodin do kláštera Na Františku, stal se její skutek evropskou událostí roku. Tento její čin vzbudil tehdy pozornost nejen proto, že odmítla nabízený sňatek s císařem; stala se vůbec první královskou dcerou, která vstoupila do chudého řádu sv. KIáry. Papež Řehoř IX. nešetřil chválou a rady jí udílela i zakladatelka řádu sv. Klára, která ji nazývá "sestrou ze všech nejmilejší". Několik měsíců po složení věčných slibů se Anežka stala z rozhodnutí Řehoře IX. abatyší kláštera. V této funkci setrvala až do smrti, i když v souladu se svou pokorou se v roce 1238 vzdala tohoto označení a přijala jen titul soror maior ("starší sestra").

Anežka sama vynikala cennými vlastnostmi, především činorodou energií a rozhledem, které zdědila po svém otci, ale také zjemnělou prozíravou inteligencí a smyslem pro duchovní hodnoty, což bylo dědictví po matce. Její vzdělání bylo věhlasné. Brzy se nadchla pro učení sv. Františka z Assisi a dopisovala si i s jeho přítelkyní a žačkou sv. Klárou. Právě oni jí byli vzorem, když v Praze zakládala přísnou řeholi. Dokonce tak přísnou, že ji kvůli tomu papež Řehoř IX. odmítl schválit jako příliš náročnou. Nakonec se Anežce podařilo papeže částečně přesvědčit o správnosti svého názoru a on udělil jejímu řádu alespoň privilegium chudoby.

Sv. Anežka Česká se dožila velmi vysokého věku a celý svůj život obětovala těm nejchudobnějším lidem. Zároveň opakovaně urovnávala spory mezi králem Václavem I. a jeho synem Přemyslem II. Otakarem a českou šlechtou. Zemřela v době, kdy se český stát otřásal pod braniborskou okupací po smrti krále Přemysla II. Otakara, který padl na Moravském poli. Již za svého života byla považována za světici a úcta k ní se v Čechách uchovala po dlouhá staletí, až ji konečně v roce 1989 papež Jan Pavel II. prohlásil za svatou. Tradice ji však dávno před tím zařadila mezi české národní patrony.

Anežka Česká je znázorňována především jako abatyše s korunou, jak ošetřuje nemocné. Jeden z nejznámějších příkladů této scény lze spatřit v galerii křižovníků na Křižovnickém náměstí. Často je také zobrazována s trpícími u nohou, jako například na sousoší v zadní části svatovítské katedrály vlevo . Díky tradičnímu řazení mezi české zemské patrony se stala její socha součástí Myslbekova sousoší kolem sv. Václava na Václavském náměstí. V České republice je slaven svátek sv. Anežky 13. listopadu.

Bedřich

1. března 2019 v 8:43 | dvě TeReziA...

 

Bedřich

nebo také Friedrich či Fridrich. Základ tvoří středohornoněmecké tvary fridu + rich a znamená "mírumilovný či mocný vladař".

 

Bedřich či Fridrich, kníže

narodil se okolo roku 1141 a zemřel 25. března 1189. Dotáhl to až na českého knížete. Narodil se Vladislavovi II. a Gertrudě Babenberské. Rodiče jej zasnoubili s dcerou Gejzy II. Uherského Alžbětou a brzy se stal olomouckým údělníkem. Roku 1162 velel spolu se strýcem Děpoltem pomocným vojskům pod Milánem. Král Vladislav II., ve snaze zajistit Bedřichovi nástupnictví, dosadil ho na konci roku 1172 na trůn, a to bez domácí volby, a dokonce bez souhlasu římského krále. Ovšem tehdy podle stařešinského zákona platilo, že na trůn mají právo potomci Soběslava I. Ti ihned žalovali na říšském sněmu v Hermsdorfu (1173). Císař rád zasáhl do pražských poměrů a Bedřicha sesadil a zajal. Později odešel neúspěšný následník trůnu do vyhnanství. Podařilo se mu však získat přízeň mocného Barbarossy, jenž mu opět udělil Čechy v léno (1178) s tím, že si je musí dobýt. Stalo se tak bitvou na Bojišti dne 21. ledna 1179. Bedřich se však záhy projevil jako neschopný panovník, o kterém bylo široko daleko známo, že místo něho vládne první dáma kněžna Alžběta. Dostalo se mu dokonce poněkud nelichotivého označení "kníže sedláků". Jeho manželka zasahovala do politiky tak mocně, že při volbě nového pražského biskupa na konci ledna 1179 představila jako svého kandidáta svého dosavadního kaplana Valentina (Vališe), což vyvolalo značnou nevoli. Utajovaná zášť proti knížecímu páru propukla v létě 1182 v otevřený odboj, Bedřich byl zbaven trůnu a potupně vyhnán ze země. Na jeho místo byl zvolen Konrád Ota. Císař Barbarossa využil situace a provedl zásadní změny v postavení českého státu. Ten byl rozdělen na dvě samostatná knížectví, přičemž Morava byla přímo podřízena císaři. Čechy dostal Bedřich a Moravu Konrád Ota. V roce 1187 dosáhla krize Bedřichovy vlády a celého státu vrcholu. Tehdy se pražský biskup Jindřich Břetislav, též Přemyslovec, stal říšským knížetem, a jeho statky proto spadaly pod bezprostřední pravomoc císaře.

Lumír

28. února 2019 v 9:09 | dvě TeReziA...

 

Lumír

 

mužské křestní jméno Lumír je novodobým slovanským jménem. Poprvé se objevilo v padělaném rukopisu královédvorského z 19. století, odtud údajně pochází. Jde zřejmě o zkráceninu jména Lubomír a znamená "mírumilovný".

 

Lumír - časopis

český beletristický časopis 19. století. Časopis se snažil povznést českou literaturu na světovou úroveň. Jméno časopisu je odvozeno od pěvce Lumíra, jednoho z hrdinů básně Záboj a Slavoj Rukopisu Královedvorského. Časopis vycházel od poloviny 19. stoleti. Je spojen se jmény Neruda, Sládek, Vrchlický...

Alexandr

27. února 2019 v 9:59 | dvě TeReziA...

 

Alexandr

jméno řeckého původu a znamená "obránce mužů".

 

Alexandr Veliký, jinak též Alexandr Makedonský

(356-23 před Kristem), syn Filippa II. a Olympiady. Vychovávaný nebyl nikým menším než Aristotelem. Na makedonský trůn nastoupil po otcově zavraždění. Nejprve tvrdě potlačil povstání v Řecku, zabezpečil své hranice proti Thrákům a Illyrům a pak zahájil tažení proti mocné Persii. Jeho armáda byla úctyhodná (40 000 pěších, 5 000 jezdců, 140 lodí). Výpravu pojal jako svatou válku Řeků proti barbarům a pokračoval v tažení přes státy perských satrapů, až se postupně zmocnil značné části Malé Asie. V roce 333 před Kristem poprvé porazil u Issu perského krále Dáreia III. a zmocnil se jeho tábora i rodiny. Poté dobyl perské námořní základny na fénicko-palestinském pobřeží a v roce 332 před Kristem vstoupil do Egypta. Zde jej přijali kněží jako faraona a uznali jeho božský původ. Velký vojevůdce tu založil město Alexandrii načež se obrátil do vnitrozemí Perské říše. Zde znovu porazil Dáreia u Gaugamél v Asýrii (331 před Kristem). Tím si otevřel cestu dále na východ, kde dobyl Babylon a Súsy a zničil Persepolis. Po zprávě o Dáreiově zavraždění v Baktrii vystoupil na veřejnosti jako perský velkokrál. Následovala další plejáda úspěchů. Do roku 327 před Kristem dobyl Baktrii a pronikl hluboko do střední Asie, kde založil další Alexandrie (dohromady prý jich bylo na 70). V roce 326 před Kristem překročil Alexandr Indus a na řece Hydaspu porazil krále Pora. Jeho říše byla skutečně obrovská. V roce 324 před Kristem se vrátil do Babylonu, který se stal jejím hlavním městem. V tu dobu mu však zbýval jenom jeden rok života, protože v roce 323 před Kristem podlehl infekční nemoci. Do té doby se mu nepodařilo dostatečně konsolidovat správu říše, která se krátce nato bez jeho autority a dědice (syn se narodil až po smrti Alexandra) rozpadla v bojích mezi diadochy (vojenští velitelé a nástupci Alexandra Velikého, pověření původně správou jednotlivých oblastí). Jeho výboje zahájily novou epochu starověkých dějin. Alexandrovým cílem bylo vytvoření světové říše, v níž si Řekové a Peršané měli být rovni, pro sebe jako krále však vyžadoval božské pocty. Odpor, který to vyvolávalo u části makedonských šlechticů, tvrdě trestal. Jednotu obyvatel říše se snažil zajistit i "spojením krve" - podporoval masové sňatky makedonských vojáků s domorodými ženami. Sám šel vzorem a oženil se s baktrijskou šlechtičnou Roxanou a s dcerou Dáreia III. Stateirou.

Diviš

26. února 2019 v 11:31 | dvě TeReziA...

 

Diviš

Dalším jménem, které dnes v kalendáři nacházíme, je Diviš. Je to česká obdoba řeckého Dionýsios, jména řeckého boha vína.

 

Svatý Diviš

žil ve 3. století a patří mezi čtrnáct svatých pomocníků, vyzývaným zejména proti bolestem hlavy.

Legenda praví, že sv. Diviš zemřel v Paříži na Montmartru asi roku 250 smrtí mučedníka. Pro svou víru byl pohanskými Galy sťat, ale k úžasu všech přihlížejících nebyl na místě mrtev, nýbrž vstal, vzal svou hlavu do rukou a nesl ji několik mil severně na místo baziliky Saint-Denis, kde označil místo pro budoucí chrám a teprve potom padl mrtev.

Prokop Diviš

narodil se dva roky pře koncem 17. století. Byl to český kněz a vynálezce. Svůj "meteorologický stroj", který fungoval jako bleskosvod, sestrojil dříve než světově uznávaný vynálezce bleskosvodu. Divišova koncepce byla ovšem odlišná od Franklinovy, jeho bleskosvod byl především uzemněný, a proto fungoval lépe.

Dorota

26. února 2019 v 11:17 | dvě TeReziA...

 

Dorota

má řecký původ, Dórothea znamená "Boží dar".

 

Svatá Dorota

Dorotin příběh je velice známý. Podle legendy se narodila kolem roku 290 v Caesareji (Malá Asie) v křesťanské rodině. Vyrostla z ní překrásná dívka, a tak není divu, že se líbila mnoha mládencům. Zahleděl se do ní i římský místodržící Apricius, ona jej však odmítla. Samozřejmě, že takovou potupu si nemohl mocný Říman nechat líbit. Nechal ji zajmout a tvrdě mučit. Krátce potom byla Dorota odsouzena k smrti stětím. Cestou na popraviště volala nešťastná dívka Ježíše Krista, kterého nazývala svým snoubencem. To zaslechl kolem jdoucí mladý advokát jménem Theofil. Začal se Dorotě posmívat a řekl jí, že když mu pošle květiny a ovoce z Ježíšovy zahrady, i on v něho uvěří. V tu chvíli se prý zjevil anděl a přinesl mu koš plný květin a ovoce. Theofil padl na kolena a pod dojmem zázraku se přihlásil ke křesťanství. V tu chvíli se jej ovšem chopili vojáci a kat ho popravil hned po Dorotě. Tento příběh se stal věčnou inspirací, a proto je Dorota často zobrazována s květinami a ovocem. Jedno z nejkrásnějších zobrazení toho druhu pochází od Jana Baldunga Griena a jmenuje se Stětí svaté Doroty (1516). Je uloženo v Národní galerii v Praze.

Patronka: zahradníků, květinářů, ale i pivovarníků, horníků, novomanželů, nevěst a šestinedělek.

Pranostiky: "Svatá Dorota, na sníh bohatá".

Liliana

25. února 2019 v 12:57 | dvě TeReziA...

 

Liliana

jedná se zřejmě o odvozeninu ze jména Alžběta, anglicky Elizabeth. Je ovšem možné, že základem je latinské slovo lilium, což je název překrásné a ušlechtilé květiny lilie. Liliana je tedy symbolem čistoty.

 

Lillian Florence Hellman

 

žila v minulém století v Americe. Byla to spisovatelka, scénáristka, dramatička. Objevila se také v kultovním seriálu Simpsonovi v 15. epizodě 19. řady, kde se snaží Lízu odnaučit kouřit. V té samé epizodě je také Hellmanová nesprávně určena za tvůrkyni majonézy Hellman's.

Matěj a Matyáš

24. února 2019 v 12:02 | dvě TeReziA...

 

Matěj a Matyáš

jsou jména hebrejského původu. Prastaré znění jména Mattithjáh znamená "dar Boží". Ze stejného základu vychází i Matouš. K tvarovému rozlišení obou jmen došlo už v řečtině (Matthíás a Matthaios), odkud se k nám jména dostala; jména Matěj a Matyáš vznikla z tvaru Matthíás.

 

Apoštol Matěj

 

byl jedním z Kristových žáků a nastoupil na místo Jidášovo. Mezi apoštoly se dostal losem. Po Kristově vzkříšení působil Matěj jako misionář v Judeji a později se odebral do sousedních zemí, až se dostal i do Etiopie. O apoštolově smrti neexistují žádné přesné zprávy. Říká se, že kolem roku 63 jej prý pohané kamenovali a potom zabili sekyrou. Jeho ostatky přinesl počátkem 4. století biskup Agricius do Trevíru. Další jsou v kostelích S. Maggiore v Římě (Matějův relikviář) a také u sv. Justiny v Padově. Kolem apoštola Matěje se vyvinuly rozličné tradice. Ještě dnes je všude plno matějských poutí a dříve se razila i matějská mince.

 

Patron: stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. Vedle toho se k němu lidé modlí, aby od nich odvrátil černý kašel, neštovice a manželskou neplodnost. Matěj je také patronem trevírského biskupství, protože v tamním bývalém kostele sv. Eucharia (dnes sv. Matěje) odpočívají ostatky tohoto světce. Město Trevír (Trier) je tak jediné v Německu, které se může pochlubit, že v jeho zdech jsou uschovány ostatky skutečného apoštola.

 

Atributy: Většinou je na nich zachycen s knihou a svitkem a velice často se sekyrou, tedy nástrojem, jímž byl mučen. Dále bývá zobrazován i s mečem, kopím nebo kamením.

 

Pranostika: "Svatý Matěj ledy láme". Znamená to, že tento den by měl být předzvěstí jara. U nás se dříve hojně ujal zvyk třást na sv. Matěje ovocným stromovím, aby hojně rodilo. Kromě toho sloužila matějská noc k četným předpovědím. Tak například večer se vkládaly listy břečťanu do mísy s vodou. Když do rána některý list změkl, znamenalo to nemoc v rodině.

Svatopluk

23. února 2019 v 16:09 | dvě TeReziA...

 

Svatopluk

má prastarý slovanský původ a znamená, že jeho nositel je "silný v plucích", "ve svém vojsku" a "v síle z něho pocházející".

 

Kníže Svatopluk

byl synovcem knížete Rastislava a původně pokojně spravoval svůj nitranský úděl. V květnu roku 870 svého strýce zrádně zajal a vydal ho franskému Karlomanovi, synovi samotného císaře Ludvíka Němce. Svatopluk se domníval, že za odměnu za svou zradu dostane vládu nad celou Velkou Moravou. Ale císař poslal na Moravu raději vlastní lidi. Svatopluk nakonec skončil v jeho vězení. Moravané se však proti cizí nadvládě vzbouřili. Když se nedařilo povstání zlomit, rozpomněl se císař na svého vězně a vedením jedné z franských trestných výprav pověřil Svatopluka. Svatopluk opět zradil, ale tentokrát Franky. Když totiž dorazil s vojskem do vlasti, spojil své šiky nečekaně s Moravany, a připravil tak vetřelcům drtivou porážku. Poté se konečně splnil jeho sen - opanoval celou Velkou Moravu. Nejprve ještě odrazil několik nepřátelských útoků a hned potom začal svou říši stabilizovat. Podařilo se mu opět obnovit arcibiskupství a dosáhl propuštění vězněného Metoděje. V letech Svatoplukovy vlády (871-94) nabyla Velká Morava největšího rozsahu a měla úplnou kontrolu i nad Čechami. Roční dávky mu platili i Polabští Slované. V té době se moravský panovník obrátil na jih - do Podunají a do Potisí. Písemné prameny jej označují jako krále a papež ho nazývá "synem svým milým a jediným". Navenek silná říše se však začala rozkládat zevnitř. Po Metodějově smrti se dostal do čela moravské církve Wiching. Patřil k latinské církvi a s tichým Svatoplukovým souhlasem nechal vyhnat na 200 staroslovanských Metodějových žáků. Západní orientace se však Svatoplukovi nevyplatila, nový arcibiskup jej po celou dobu svého úřadu zrazoval Frankům. Vzdor tomu byla však pozice Velké Moravy za Svatoplukovy vlády neotřesitelná. Východofranský král Arnulf dokonce roku 890 veřejně uznal Svatopluka vládcem nad Čechami, jenže po jeho smrti (894) to začalo jít s říší z kopce. Nejednotná a pouze mečem spojená území začala jedno po druhém odpadat a konec Velkomoravské říše se začal pomalu blížit.

 

Pověst: tři pruty knížete Svatopluka

Nela

2. února 2019 v 9:23 | dvě TeReziA...

 

Nela

jméno cizího původu, je vlastně zdrobnělinou jmen Kornélie, Petronela a jim podobných.

 

Nela Náladová zachraňuje prázdniny (film i knížka)

Třeťačka Nela Náladová letos nemohla jet na prázdniny k babičce do Nudilova. A tak vymyslela úžasný plán, jak s kamarády Rendou, Amy a Frantou zažít to nejúžasnější léto "dobrodružné super prázdniny". Budou sbírat srandobody za splnění různých vzrušujících dobrodružství, jako je sjezd horské dráhy, surfování na vlně a podobně. A kdo za prázdniny nasbírá sto srandobodů, ten je měl nejsuprovější. Renda odjel na cirkusový tábor a Amy s maminkou na dovolenou až na daleké Borneo. Jediný Franta nikam nejel. Nela je z toho moc smutná. A navíc její rodiče museli na nějaký čas odjet do Kalifornie pomoct babičce a dědečkovi se stěhováním a ona s bratrem Smradíkem zůstanou doma s poněkud svéráznou tetou Opal, kterou Nela téměř nezná. Viděla ji naposledy, když byla malá.

Nela se tety Opal nejdřív obává a plánuje strávit prázdniny raději ve svém pokoji. Ale pak si uvědomí, že Opal není zas tak špatná. Zanedlouho si Opal obě děti naprosto získá. Pak Nelu napadne, že všichni její přátelé můžou hru hrát, i když jsou daleko. Jak dny plynou, Nela se urputně snaží získat body za každou cenu, ale moc jí to nejde, nemá ani jeden. Její kamarádi zatím zažívají velká dobrodružství. Teta Opal se snaží Nele nějak pomoct a Nela se po rozhovoru s ní rozhodne, že pomůže Smradíkovi a jeho dalším podivínským přátelům pátrat po Bigfootovi. Vůbec netuší, jaká úžasná dobrodružství díky tomu zažije...

Hynek

1. února 2019 v 14:20 | dvě TeReziA...

 

Hynek

vznik - počeštěním německého Heinricha (Jindřicha), což znamená "vládce domu".

Omylem bývá Hynek ztotožňován s Ignácem.

 

Karel Hynek Mácha

zakladatel moderní české poezie a nejvýznamnější představitel českého romantismu. Narodil se v rodině mlynářského pomocníka v Praze na Újezdě. Jeho otci se příliš nedařilo, přesto Mácha vystudoval gymnázium a potom nastoupil na filozofii. V té době měl za sebou několik německých básnických pokusů. Když začal navštěvovat české přednášky Josefa Jungmanna, začal psát také v rodné řeči. První báseň Svatý Ivan (1831) vydal v Krameriově Večerním vyražení. Mezitím přestoupil na právnickou fakultu a zapojil se aktivně do společenského života. Psal básně, recitoval je a také hrál divadlo. Tam také potkal svou lásku, dceru pražského knihaře Eleonoru (Lori) Šomkovou. V té době také mnoho četl a cestoval. Rád navštěvoval staré hrady, zámky a zříceniny, prodíral se divokou přírodou. Prošel dvakrát Krkonoše a podnikl i cestu pěšky Alpami a severní Itálií.

Dokončil studium práv a získal místo advokátního praktikanta v Litoměřicích. Krátce předtím vydal vlastním nákladem svůj Máj. Dílo však zůstalo nepochopeno a břitce je odsoudil jak Tyl, tak Chmelenský. Domnívali se totiž, že podobné práce ohrožují zdravý vývoj národní společnosti. Toto dílo pochopil až Neruda a další, kteří se k Máchovi přihlásili svým almanachem Máj.

Mácha se žádného významného úspěchu nedožil. Krátce před svou svatbou promokl při hašení požáru a na následky onemocnění zemřel právě v den plánovaného sňatku. Bylo mu 26 let.

David

30. prosince 2018 v 11:19 | dvě TeReziA

 

David

prastaré jméno zřejmě hebrejského nebo asyrského původu a znamená "miláček".

 

David ve Starém Zákoně

Nejslavnější nositel tohoto jména - židovský král David - takovým velitelem v mládí byl, a stavěl se na odpor dokonce samému králi Saulovi. Jeho příběh se již vypráví celá staletí. David přišel z Betléma ke dvoru krále Saula a měl jej rozptylovat hrou na harfu a zpěvem. Po nějakém čase vypukla válka mezi Židy a Filištíny (Filistaiové, Pelištejci). David se jednou vracel z návštěvy u otce a narazil na královské vojsko, které se právě chystalo k boji. Filištíni měli ve svém středu neuvěřitelně silného bojovníka - obra jménem Goliáš. Ten se bavil tím, že vyzýval Izraelce na souboj a všechny je hravě porážel, čímž celé židovské vojsko silně deprimoval. Další běh událostí je již dostatečně známý. Malý David přemohl obra Goliáše jenom prakem a svým důvtipem, Filištínci se rozprchli a židovské vojsko získalo velkou kořist. Král Saul se však místo radosti z porážky nepřítele začal obávat o svůj trůn a ukládal Davidovi o život. Mladík se nakonec zachránil pouze útěkem do Judských hor, kde vedl oddíl čtyřiceti mužů a bojoval prakticky proti všem. V horách setrval až do Saulovy smrti, po níž se stal židovským králem. Přenesl královské sídlo z Hebronu do Jeruzaléma, který dobyl. Zemřel po čtyřicetiletém panování a před svou smrtí jmenoval svým nástupcem syna Šalamouna.

 

David, když byl ještě chlapec, přemohl obra Goliáše. Rád na harfu hrál, rád tančil a krásné žalmy psal.

 

1. Sam.16:1-13

David svoje stádo pase,

lev chtěl sežrat jeho ovce.

David ovce zachránil,

nad mlsným lvem zvítězil.

Brzy se z chlapce stane král,

Samuel ho na krále pomazal,

protože si to Bůh přál.

Emílie

24. listopadu 2018 v 11:14 | dvě TeReziA...

 

Emílie

je ženským protějškem Emila. Základem tohoto jména je latinský Aemilius, což bylo jméno starého římského rodu. Význam tohoto jména odpovídá asi nejlépe našemu "soutěžící" nebo "soupeřící".

 

Emily Jane Brontëová

žila v 19. století. Byla britská spisovatelka. Nejvíce ji proslavil její jediný román Na Větrné hůrce (Wuthering Heights), klasické dílo anglické literatury. Emily byla druhá nejstarší ze tří sester Brontëových.

Klement, Lukrécie

23. listopadu 2018 v 21:47 | dvě TeReziA...

 

Klement

Tento Říman přišel na svět uprostřed 1. století a byl vychován v pohanské víře. Jednoho dne však slyšel kázání apoštola Barnabáše. Dal se od něho pokřtít a přišel k dalšímu apoštolu Petrovi. Tomu se jinoch velice zamlouval, učil jej a nakonec Klementa navrhl za svého nástupce. Avšak po Petrově smrti (64) se Klement zdráhal papežský stolec přijmout, takže byli papeži zvoleni nejprve Linus a po něm Anakletus. Teprve roku 90 nebo 92 se Klement podvolil tlaku křesťanů a úřad konečně přijal. Tradice vypravuje, že koncem století byl poslán do vyhnanství a musel pracovat v pověstných mramorových dolech v Chersonésu na Krymu. V lomech lidé velmi těžce pracovali, navíc je všechny sužovala nepředstavitelná žízeň. Jako veliký znalec přírody si Klement všiml, že jakési jehně hrabe na jednom místě kopytem. Přispěchal mu na pomoc a ze země opravdu vytryskl ohromný proud vody. Rozběsnění dozorci Klementa okamžitě uvěznili a v roce 101 jej s kotvou na krku svrhli do moře. Jeho přátelé tělo nalezli a pohřbili, ale časem se na místo zapomnělo. Až apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj v roce 868 Klementovy ostatky nalezli a přinesli je zpět do Říma, kde byl konečně tento papež pohřben.

Kostel sv. Klimenta v Římě leží na silnici vedoucí od Colossea k Lateránskému paláci a patří ke kulturněhistoricky nejdůležitějším stavbám vůbec. To proto, že si nejlépe ze všech zachoval charakter raně křesťanské baziliky. Stavba, která je zvenku téměř nenápadná, se zvedá nad jedním z nejstarších křesťanských shromaždišť Říma a také nad rodným Klementovým domem. Dolní kostel, o němž existují zmínky již ze 4. století, je od roku 1108 nastaven horním kostelem. Dlouhou dobu byla stavba kostela v hloubce zcela zapomenuta, až ji roku 1857 znovu náhodně odkryli a uvolnili stavebníci. Dnes patří toto jedinečné dílo k největším pozoruhodnostem města Říma. Ostatky velkého papeže Klementa I. jsou uchovávány nad hlavním oltářem horního kostela.

Patron: Sevilly, Aarhusu, Compagne a Krymu, kameníků, pracovníků s mramorem, kloboučníků a námořníků

Lukrécie

označuje ženu, která pocházela z římského rodu Lucretiů.

Jedna členka tohoto rodu vstoupila do římských dějin a zároveň i do dějin malířství. Podle vyprávění ji znásilnil Sextus, syn římského krále Tarquinia Superba (Zpupného). Mladík se domníval, že jako syn bohatého vládce si může dovolit úplně všechno. Hrdá Lukrécie však svou pohanu neunesla, sdělila vše manželovi i otci a vyzvala je k pomstě. Potom zvolila dobrovolnou smrt.

To otřáslo Římem natolik, že královská zvůle byla ihned potrestána: došlo k povstání a Římané vyhlásili republiku. Lidé se dějinami ale stejně nepoučili, a tak si každý, kdo je u moci, po celá staletí pořád dělá, co chce. Čas od času lidé sice nemilované pány svrhnou, ale vše se neustále a dokola opakuje, takže nám nakonec zůstanou vždy jenom obrazy s překrásnou Lukrécií.

Zoe, Zoja

27. října 2018 v 9:49 | dvě tereziA

 

Zoe, Zoja

jméno řeckého původu a znamená život.

 

Zoe - císařovna

zemřela v roce 1050. Byla to byzantská císařovna.

Šarlota

27. října 2018 v 9:48 | dvě tereziA

 

Šarlota

jméno francouzského původu a znamená "muž, král, vladař, svobodný". Odvozeno od Karla, Karolína.

 

Charlotta Garrigue Masariková

narodila se v polovině 19.století v New Yourku. Byla dcerou bohatého amerićkého podnikatele a manželkou Tomáše Garrigue Masarika, prvního československého prezidenta.

Erik

26. října 2018 v 22:42 | dvě tereziA

 

Erik

jméno skandinávského původu a znamená všemocný, ctihodný a vážený vládce.

 

Erich Kästner

 

narodil se v posledním roce 19.století v Drážďanech. Byl to německý novinář a spisovatel. Zabýval se literaturou pro děti a v roce 1960 získal Cenu Hanse Christiana Andersena.

Jeroným

30. září 2018 v 11:05 | dvě TeReziA...

 

Jeroným a Jarolím

 

mají stejný základ, jímž je řecký Hieronymos a znamená "svaté jméno" nebo "muže se svatým jménem".

Ve starém Římě mu říkali Hieronymus, v Holandsku podobně jako u nás Jeronym, ve Francii Jérome a v Anglii Jerome. Italové si jméno pozměnili na Geronimo či Girolamo a tak bychom mohli pokračovat dále.

 

Svatý Jeroným Sofronius Eusebius

 

se narodil kolem roku 347 ve Stridonu (Chorvatsko) a patří k největším osobnostem církevních dějin. Stal se církevním učitelem, patří mezi čtyři latinské církevní Otce a lze bez nadsázky říci, že byl jedním z největších učenců katolické církve. Nikdy však nebyl prohlášen světcem a nikdy také nezačal ani proces jeho kanonizace. Důvod této mimořádné skutečnosti je třeba hledat v něm, především v jeho cholerické a polemické povaze, která byla navíc jitřena častými nemocemi. Avšak i přes všechny jeho lidské slabosti jej učenci uznávali a obyčejní lidé jej uctívali jako skutečného světce i bez svatořečení.

 

Jeho katoličtí rodiče jej vedli od dětství ke křesťanské víře. Po studiu v Římě působil zprvu v Trevíru (Trier, Německo), kde jej zaujala otázka mnišství. Další zastávku učinil v Aquileji (východně od Benátek). Zde se roku 370 připojil ke Sboru blažených, což byla skupina asketických mnichů. Když dosáhl Jeroným 26 let, podnikl několik cest na Východ, kde vyhledával různá mnišská společenstva. Odevšad však velice brzy odešel. Příčinou byly jeho stálé spory s ostatními spolubratry. Mezitím se nechal Jeroným vysvětit na kněze a vrátil se do Říma, kde nastoupil jako tajemník papeže Damase I. Ten roku 384 zemřel a zdálo se, že by uprázdněný stolec mohl obsadit právě Jeroným. Avšak jeho nepřátel už bylo v té době tolik, že byl nakonec zvolen jiný kandidát, Siricius. V roce 385 dal Jeroným Římu vale a usadil se v Betlémě, kde v dalších letech založil tři ženské a jeden mužský klášter. V té době sepsal díla, jež ho zařadila mezi největší teology všech dob. Jeho spisy vynikají mimořádnou jasností. Dodnes je zachováno i 117 Jeronýmových dopisů, mezi nimiž je i 19 adresovaných Augustinovi, který byl jeho současníkem. Korunou jeho tvorby je bezpochyby Vulgáta, což je přeložená bible. Překlad učinil na popud papeže Damase I., práce trvala nekonečně dlouho. Když se čas nachýlil, 30. září roku 420 Jeroným zemřel. Odešel po mnoha osobních zmatcích a lidských zklamáních.

 

Jako patron byl uctíván hlavně mezi 14. a 16. stoletím, datum svátku se však málokde shodovalo. V bamberské diecézi vzpomínají na jeho památku 3. října a v basilejské 1. října. Existuje plno jeho překrásných zobrazení. Předně je to dílo nazvané Kající Jeroným od Hanse Burgkmaira (16. století) a nelze přirozeně zapomenout na slavné znázornění Jeroným ve skříňce, které se stalo slavným především díky mědirytině od Albrechta Dürera. Podle ní vytvořil pak Lucas Cranach neméně známou malbu Kardinál Albrecht z Branibor jako Jeroným ve své poustevně.

Michal, archanděl Michael+G+R

30. září 2018 v 10:31 | dvě TeReziA...

 

Michal, Michael

 

jméno hebrejského původu a znamená "kdo (je) jako Bůh, podobný Bohu?"

 

Archanděl Michael

Je i patronem celé katolické církve, německého národa a vojáků. Za svého ochránce si jej vybrali také lékárníci, krejčí, skláři, malíři, soustružníci, pekaři, kupci, slévači olova a cínu, výrobci vah a od roku 1958 i bankovní úředníci a radiomechanici. Zdaleka to však nejsou všichni. Je totiž jen málo církevních postav s tolika patronáty, jako má právě archanděl Michael. Jeho památku slaví věřící již od 5. století, a to vždy 29. září, kdy papež Lev I. vysvětil v Římě kostel a dal mu právě jeho jméno. Archanděl Michael má mnoho přívlastků. V náboženské tradici je nazýván knížetem andělů, andělem spravedlnosti, hlídačem ráje, ochráncem Kristovy církve nebo knížetem duší. Též se o něm mluví jako o důvěrníku Božím, který předává lidem pokyny pocházející přímo od Pána. Protože je den sv. Michaela na konci čtvrtletí, platí také za den pranostik. Všude se v tu dobu pořádají michaelské trhy a jarmarky. Zvláštní postavení má Michael v Německu a pro sousední národy se "Michel" stal synonymem pro označení Němce jako takového.

 

Archanděl Gabriel

je patronem poštovních úředníků, poslů, sběratelů známek a od roku 1951 i ochráncem televizních hlasatelů a zpravodajů. Gabriel měl dříve svátek 24. března, teprve roku 1969 byl připojen ke svátku Michaela a Rafaela.

Jméno Gabriel je také hebrejského původu a vykládá se jako "Bůh je moje síla". Stejného původu je i třetí z nebeské trojice, Rafael. Toto jméno se překládá jako "Bůh uzdravuje".

 

Archanděl Rafael

je patronem lékárníků, horníků, pokrývačů, lodníků, poutníků, cestujících a vystěhovalců. Také Rafael byl od středověku slaven v různé dny, až papež Benedikt XV. stanovil v roce 1921 jeho svátek na 24. říjen. Od roku 1969 je spolu s Gabrielem přesunut k Michaelovi na 29. září.

Marianna

8. září 2018 v 10:52 | dvě TeReziA...

 

Mariana

jméno je asi složeninou Marie a Anny a u nás byla vždy nejvíce oblíbena jeho domácká podoba Marjánka nebo Márinka. Jméno Marie má zřejmĕ prastarý původ až ve starovĕkém Egyptĕ a podle nĕkterých badatelů znamená "milovaná Bohem".

Z aramejské podoby Marjam vychází pak další teorie, která toto jméno překládá jako "paní" nebo "kapka moře". Jinde bychom nalezli i jiné významy, jako například "krásná" či "odkazovatelka". Druhé jméno Anna je hebrejského původu a znamená "milostiplná", případnĕ "líbezná a milá".

 

Marie nebo také Matka Boží

pocházející z rodu Davidova, se stala patronkou křesťanstva.

Mariinými rodiči byli Jáchym a Anna, oba už letití a doposud ke svému žalu bezdĕtní. Avšak jednoho dne se jim zjevil andĕl a oznámil jim, že se jim narodí dcera. K údivu samotných manželů i celému jejich okolí se tak skutečnĕ stalo.

Vladěna

30. srpna 2018 v 9:04 | dvě TeReziA

 

Vladěna

jméno českého původu, je to vlastně česká varianta jména Vladana (jihoslovanský původ), znamená "žena, která vládne".

 

Evelína

29. srpna 2018 v 12:23 | dvě TeReziA

 

Evelína

je keltského původu a znamená (Eibllin) "radost, světlo", někdy se vykládá jako odvozenina z francouzského jména Aveline a znamená "lesní ořech". Někteří badatelé tvrdí, že je jméno Evelína hebrejského původu, odvozené od jména Eva "živá".

 

Evelina Gertrude de Rothschildová

byla členem anglické bankovní rodiny. otec Lionel převzal v roce 1867 sponzorství první školy děvčat v Izraeli, která byla po ní pojmenovaná.

Otakar

27. srpna 2018 v 12:09 | dvěTeReziA

 

Otakar

jméno německého původu a znamená "střežící majetek".

 

Přemysl Otakar I.

vládl na konci 12. a začátkem 13.století. Byl to zdatný panovník, který dosáhl uznání Českého království u ostatních evropských panovníků i u papeže. V roce 1212 získal od německého krále za pomoc v boji Zlatou bulu sicilskou. Byla to listina, která potvrzovala nezávislost Českého království a zaručovala, že se královský titul dětí z otce na syna.

Přemysl Otakar II.

žil ve 13.století. Byl to syn krále Václava I. a stal se jeho nástupcem. Byl to schopný a cílevědomý panovník, tvrdý válečník, smělý a bezohledný člověk. Byl nazýván králem železným a zlatým. Železným se jevil spojencům i nepřátelům díky svým oddílům jízdních rytířů v těžkém brnění. Velké bohatství z dolů na stříbro mu přineslo označení zlatý. Válečnými taženími i dvojím sňatkem se Přemysl Otakar II. stal jedním z nejmocnějších evropských králů. Území českého státu se za jeho vlády zdvojnásobilo. Přemysl Otakar II. se pokusil získat titul císaře, ale byl zvolen Rudolf Habsburský.

Luděk

26. srpna 2018 v 11:44 | dvěTeReziA

 

Luděk

jméno je českého původu, je to vlastně odvozenina (domácká podoba) jmen Ludomír, Ludvík, a znamená "slavný válečník" nebo "proslavený v boji".

 

Luděk Marold

žil ve druhé polovině 19.století. Byl to český malíř a ilustrátor. Vytvořil panorama Bitva u Lipan.

Luděk Vimr

žil ve 20.století. Věnoval se především dětským knihám a učebnicím. Byl to český malíř, grafik a ilustrátor.

Petra

17. srpna 2018 v 8:55 | dvě TeReziA

 

Petra

ženská podoba jména Petr. Jméno Petros je řeckého původu a znamená "kámen, skála", je synonymem aramejského slova kéfa, podle Nového Zákona takto pojmenoval Ježíš Šimona, jednoho ze svých dvanácti apoštolů.

 

Svatá Petronila

žila v 1.století. Podle tradice byla dcerou svatého Petra. Zemřela mučednickou smrtí v Římě.

Patronka: Francie, pomoc při horečce

Atributy: palma, koště

Miluše

3. srpna 2018 v 8:28 | dvě TeReziA

 

Miluše

jméno slovanského původu a znamená "slavná svou milostí, milá".

 

Miluše Březinová

učitelka, básnířka, spisovatelka, malířka

 

Ať věta
našeho srdce
je myšlenkou
budoucích dnů!
Nebudem už nikdy
šrotem
ukvapené doby.
Překročme práh
Je za ním nový svět
budem si rozumět.

 

Jde o citace ze tří různých básní.
volání po komunikaci, po porozumění, po vztazích

 

Marta

29. července 2018 v 8:00 | dvě TeReziA

 

 Marta 

Jméno má prastarý původ a znamená "paní domu" (aramejsky).

V Novém Zákonĕ - v Bibli je příbĕh o Martĕ a Marii v Lukášovĕ a Janovĕ evangeliu.

Spolu se svým bratrem Lazarem patřily sestry Marta a Marie k nejbližším Ježíšovým přátelům.

Patronka: kuchařů, hospodyň, žen v domácnosti, služebných

Atributy: koštĕ, klíče, nabĕračka, drak

 

"Copak to nevidí, kolik mám práce?

Jen sedí a poslouchá, o nic nestará se!"

Marta a Marie jsou rodné sestřičky,

jak Ježíš vyřešil jejich spor maličký?

Lukáš 10: 38-42

Když šel Ježíš s učedníky dál, vešel do jedné vesnice. Tam jej přijala do svého domu žena jménem Marta,

která mĕla sestru Marii; ta si sedla k nohám Ježíšovým a poslouchala jeho slovo.

Ale Marta mĕla plno práce, aby ho obsloužila. Přišla k nĕmu a řekla: "Pane, nezáleží ti na tom, že mne má sestra nechala sloužit samotnou? Řekni jí přece, ať mi pomůže!"

Pán jí odpovĕdĕl: "Marto, Marto, dĕláš si starosti a trápíš se pro mnoho vĕcí.

Jen jednoho je třeba. Marie volila dobře; vybrala si to, oč nepřijde."

 

BIBLE KRALICKÁ

 

I stalo se, když šli, že on všel do jednoho mĕstečka. Žena pak jedna, jménem Marta, přijala jej do domu svého.

A ta mĕla sestru, jménem Marii, kteráž sedĕci u noh Ježíšových, poslouchala slova jeho.
Ale Marta pečlivá byla při mnohé službĕ. Kteráž přistoupivši, řekla: Pane, nemáš-liž o to péče, že sestra má nechala mne samé sloužiti? Protož rci jí, ať mi pomůž.
A odpovĕdĕv, řekl jí Ježíš: Marta, Marta, pečlivá jsi, a rmoutíš se při mnohých vĕcech.
Ale jednohoť jest potřebí. Mariať dobrou stránku vyvolila, kteráž nebude odjata od ní.

Věroslav, Gorazd a druhové

27. července 2018 v 15:19 | dvě TeReziA

 

Věroslav

jméno slovanského původu a znamená "člověk slavící víru".

 

Svatý Gorazd a druhové

Svatý Gorazd se narodil v první polovině 9.století.

Velkonoravský kníže Rostislav požádal byzantského císaře Michala III. o vyslání misionářů na Velkou Moravu. Roku 863 přišli na Moravu Cyril a Metoděj. Přeložili do jazyka Slovanů nejdůležitější části Bible.

Svatý Gorazd pocházel z okolí Nitry rodiny velkomoravského velmože a svatý Metoděj ho vzdělával. Gorazd se podílel na literární činnosti v první moravské "vysoké škole". Pomáhal překládat Písmo svaté. Roku 885 se stal Gorazd nástupcem svatého Metoděje, ale kvůli intrikám nitranského biskupa Wichinga k jeho nastolení nikdy nedošlo. Po pádu Velké Moravy odešel Gorazd se svými žáky do Polska.

Jakub, Jákob

27. července 2018 v 14:20 | dvě TeReziA

 

JAKUB, JÁKOB

jméno hebrejského původu a znamená "ten, kdo se drží za patu, druhorozený".

 

BIBLE:

podle Bible se hebrejský patriarcha Jákob narodil jako druhé z dvojčat a držel se při porodu svého staršího bratra za patu. Jeho zásluhou se však židovský národ rozrostl do dvanácti kmenů.

 

1. Mojž. 24: 63-67, 1. Mojž. 25: 24-26

Už se slaví svatba veliká, berou se Izák a Rebeka.

Za čas se jim narodí dvojčata, hned budou mít syny dva,

staršího Ezaua a mladšího Jákoba.

 

1. Mojž. 27: 1-25

Izák je muž starý a zrak už má slabý.

Synové se předhání, kdo má vĕtší nadání.

Jákob by chtĕl od táty jeho požehnání.

Proto otce obelhal, a že je Ezau předstíral.

1. Mojž. 28: 10-16

Pro klid celé rodiny musel Jákob odjet do ciziny.

Snad se brzy zase vrátí, jak si přeje jeho máti.

V krajinĕ se mu sen zdál. Pochopil, co znamenal?

Po žebříku andĕlé vystupují do nebe.

 

1. Mojž. 29: 1-20

Jákob lehkým krokem kráčí, u studny si ruce smáčí.

Když mu Ráchel vodu podá, hned se Jákob zamiloval.

A tak v cizí krajinĕ, slouží v její rodinĕ.

 

1. Mojž. 32: 24-31

Jákob má zranĕní na tĕle,

protože se pral s andĕlem.

Požehnání si vynutil.

Andĕl mu nohu poranil.

1. Mojž. 33: 1-11

Jákob vezme rodinu

a jde k otci starému.

Jákob se před Ezaem pokoří

a bratři se zase usmíří.

 

Vítězslav

21. července 2018 v 8:02 | dvěTeReziA

 

Vítězslav

jméno: je několik verzí o jeho původu, možná má základ ve slovu vít(sídlo) nebo je základem slovo vítěz...

Pro nás jsou zatím asi nejznámější dva naši básníci se jménem Vítězslav:

 

Vítězslav Nezval (1900-1958)

původem moravský básník s velkým talentem. Nejprve ho v uměleckých sklonech podporoval jeho tatínek, byl to učitel v jedné vesnici blízko města Třebíč na Vysočině.

Když Vítězslav Nezval studoval v Praze filozofii, vstoupil do literární skupiny Devětsil.

V roce 1932 se jeho rodiče přestěhovali do Brna (do Žabin-Brno, Žabovřesky). Vítězslav Nezval měl Brno hodně rád a v jeho básničkách je to poznat. Pobýval střídavě v Praze a u rodičů na Moravě.

Naše oblíbená básnička od Vítězslava Nezvala je "Na břehu řeky Svratky".

Vítězslav Hálek (1835-1874)

básník, zakladatel moderní české poezie.

Narodil se v rodině pana hostinského. Měl se stát knězem, proto šel studovat do Prahy. ale knězem se nestal. Jeho život naplňovalo především umění. Byl ovlivněn Erbenem, Puškinem a Máchou. Zamiloval si Shakespeara, Byrona a Heina.

Hodně cestoval (Itálie, Polsko, Balkán).

Oba dva básníci jsou pochováni na hřbitově v Praze na Vyšehradě.

Ilja, Eliáš

20. července 2018 v 8:13 | dvě TeReziA...

 

Ilja

základem je hebrejské Elí-jjáhu, což lze přeložit jako "můj pán je Bůh". Ilja je ruskou variantou odvozen od řeckého překladu Élías.

 

Prorok Elijáš

Narodil se v 9. století před Kristem a o jeho životě se nejvíce dovídáme ze Starého zákona. Ve starém Izraeli žil za panování krále Achaba, kdy se Židé opět začali vracet k pohanským zvykům. Za tyto nepravosti potrestal Bůh celou zemi suchem. Po třech letech přišel Elijáš k hoře Karmel, kde Izraelci stavěli oltář pohanskému bohu Baalovi. Prorok obnovil starý oltář, který zde od pradávna byl, a požádal svého jediného Boha o pomoc. Obětní dřevo přitom nechal polít vodou, aby nemohlo hořet, a modlil se, aby Bůh jeho oběť přijal. Hranice za okamžik skutečně vzplála a za chvíli přišel i dlouho očekávaný déšť. Elijáš si získal velkou úctu nejen svými zázraky, které konal všude na svých cestách, ale také svým mystickým životem plným lásky k Bohu a bližním. Za to se mu dostalo skutečně božské odměny, protože byl přijat na nebesa i se svým pozemským tělem. Elijášův kult byl velmi rozšířen, na jeho slova se mnohokrát odvolával samotný Kristus. Později si jej zvolili za svého patrona mniši karmelitánského řádu a dnes je ochráncem letadel a vzducholodí, lidé se k němu modlí při nepříznivém počasí i proti ohni.

Waldemar

27. května 2018 v 7:53 | dvě TeReziA...

 

Waldemar

starogermánské jméno má základ ve slovech walten "vládnout" a mar, které jazykovědci vysvětlují jako "velký". Waldemar je tedy člověk "velký svou vládou".

 

Valdemar II. Vítězný

Dánský král, který žil na přelomu 12. a 13. století. Začátkem 13. století se oženil s dcerou českého krále Přemysla Otakara I. Markétou, která při té příležitosti přijala jméno Dagmar.

Richard

3. dubna 2018 v 7:40 | dvě TeReziA...

 

Richard

pochází ze staroněmeckého Ríchart a znamená "tvrdý, přísný vládce". První část slova, rík "vládce", pochází zřejmě z keltštiny a hart znamená "tvrdý".

 

Richard Weiner

básník, spisovatel a žurnalista, žil v na přelomu 19. a20.století, komplikovaná osobnost v české literatuře.

Kvido

31. března 2018 v 8:53 | dvě TeReziA...

 

Kvido

jméno germánského původu Wido a doslova znamená "člověka lesního" či "z lesa pocházejícího".

Quido Mánes

 

byl český malíř, kreslíř a ilustrátor doby romantismu a realismu.

Žil v 19.století v Praze.

Maloval nejdříve historické a bitevní scény, později také studoval lidové typy pro galerii slovanských krojů. Jeho hlavním oborem se však stala romantická a později naturalistická malba žánrových scén s postavami z městského i vesnického života. Pitoreskní figurky z městského prostředí dokázal malovat se smyslem pro humor (Spící ponocný, Starý mládenec, Zlatník), věnoval se také karikaturám (Svatolukášská kniha cechu pražských malířů). Ilustroval několik knížek, nejúspěšnější z nich byly Babička Boženy Němcové (1858), Cervantesův Don Quijote (1869) a Goethův Herrmann a Dorotka.

Arnošt

30. března 2018 v 9:08 | dvě TeReziA...

Arnošt

jméno germánského původu a znamená "vážný, pevný, rozhodný v boji".

 

Arnošt z Pardubic

Od roku 1344 byl arcibiskupem pražským a patřil mezi muže mimořádně vzdělané. Stal se nejbližším spolupracovníkem Karla IV., světil základní kameny katedrály na Pražském hradě, hradu Karlštejna i Karlova mostu a na jeho radu založil císař pražskou univerzitu.

Taťána

29. března 2018 v 22:55 | dvě TeReziA...

 

Taťána

jedná se o jméno především ruské. Jeho kořeny však musíme hledat až ve starém Římě, kde žil slavný rod Tatiů. Již staří Řekové znali slovo tattó, které znamenalo "ustanovovat", "rozdělovat".

Nejvíce toto jméno proslavily literární Taťány Puškina, Turgeněva aj.

 

Taťána Nikolajevna

 

Žila krátce na přelomu 19. a 20.století.

Ze všech dcer byla velkokněžna Taťána carevně Alexandře Fjodorovně nejbližší, vždy se ji snažila zahrnovat starostlivostí a klidem, vyslyšet ji a pochopit.

V době první světové války se aktivně zapojila do veřejně prospěšné činnosti, byla čestnou prezidentkou «Taťánina výboru» - organizace, zabývající se poskytování pomoci uprchlíkům a dalším lidem kteří utrpěli nějaké ztráty způsobených válkou. Spolu s matkou carevnou a starší sestrou Olgou pravidelně pracovala ve špitálech a lazaretech. Pořádala sbírky milodarů na pomoc raněným a postiženým. V březnu 1917 byla společně s celou carskou rodinou podrobena uvěznění, poté byla roku 1918 spolu s celou carskou rodinou zavražděna.

Carevnina dvorní dáma o Taťáně napsala:

Napravo ode mne sedí velkokněžna Taťána Nikolajevna. Ona je velkokněžna celou svou bytostí, ona je tak aristokratická a vznešená. Její tvář je matně bledá, pouze líce se maličko růžoví, přímo zpod její tenké pokožky prosvítal růžový atlas. Její profil je bezchybně krásný, doslova jako vytesaný z mramoru dlátem velkého sochaře. Svérázný vzhled a originalitu jejího obličeje ještě podtrhují oči posazené daleko od sebe. Jí více než jejím sestrám sluší šátek milosrdné sestry a červený kříž na hrudi. Méně často než její sestry se také směje. Její tvář má někdy soustředěný a přísný výraz. V tyto chvilky je velmi podobná matce. Na alabastrových rysech jejího obličeje jsou patrné stopy napjaté mysli a někdy téměř melancholie. Beze slov cítím, že je něčím zvláštní, jiná než její sestry, nehledě na její dobrotu a přívětivost, které mají společné. Cítím, jako by v ní byl obsažen celý jiný osobitý svět.

Petr

22. února 2018 v 8:24 | dvě TeReziA...

 

Petr

 

má základy v řeckém slově petros, což znamená "kámen" či "skála". Jmenoval se tak první z apoštolů. Latinizací vznikl Petrus a nakonec i náš Petr. Dnes a také 29. června slavíme ochránce mnoha povolání a řemesel.

 

Petr apoštol

Nejznámější ze všech Petrů se narodil kolem roku narození Ježíše v Betsaidě (Galilea, Izrael). Původně se jmenoval Šimon a se svým bratrem Ondřejem byli rybáři. Kristus jej povolal, aby se stal jeho učedníkem, a nazval jej aramejsky Kéfas, což lze přeložit jako "skála". Vysvětlení nalezneme ve výroku Ježíše Krista: "Ty jsi Petr (skála) a na té skále zbuduji svou církev a brány pekel ji nepřemohou. Dám ti klíče od království nebeského, a co odmítneš na zemi, bude odmítnuto v nebi, a co přijmeš na zemi, bude přijato v nebi." O Petrovi se nejvíce dovídáme z Nového zákona. Z něho je zřejmé, že dosáhl mezi apoštoly jedinečného postavení. Přestože ve chvílích strachu a nejistoty svého Mistra třikrát zapřel, právě jemu se Kristus po vzkříšení zjevil jako prvnímu z apoštolů. Petr se stal prvním vůdcem křesťanského společenství a ve jménu Krista šířil jeho učení. V Jeruzalémě dosáhl brzy vysokého postavení a vykonal i mnoho misijních cest do jiných oblastí. Do Říma se vrátil až v době, kdy zde vládl císař Nero. Petr se prý chystal z Říma uprchnout, ale na silnici potkal Krista jdoucího do Říma. Na otázku kam jde (Quo vadis, Domine?), odpověděl Ježíš, že přichází, aby byl znovu ukřižován. Petr se zastyděl, vrátil se a brzy byl skutečně zajat (asi v roce 64 nebo 67) a odsouzen k smrti na kříži. Jediná slova, kterými Petr na rozsudek smrti zareagoval, byla, že chce být ukřižován hlavou dolů, protože není hoden zemřít jako Kristus.

 

Patron: papežů, řezníků, sklářů, truhlářů, hodinářů, zámečníků, kovářů, slévačů olova, hrnčířů, zedníků, cihlářů, mostařů, kameníků, síťařů, soukeníků, valchářů, rybářů a lodníků.

Atributy: klíče

 

Lenka

21. února 2018 v 8:22 | dvě TeReziA...

 

Lenka

 

jedná se vlastně o původně domácké jméno Heleny a znamená "pochodeň", nebo může jít o odvozeninu z Magdaleny. V tomto případě je odvozeno od biblického místa Magdaly.

 

Lenka Láskorádová

kamarádka a spolužačka Harryho Pottera.

Oldřich

20. února 2018 v 8:33 | dvě TeReziA...

 

Oldřich

má své kořeny ve starohornoněmeckém Uodalrích a znamená, že jeho nositel je "bohatý vládce, mající četné dědičné statky". V Německu existuje forma Ulrich.

 

Kníže Oldřich

byl nejmladší syn přemyslovského knížete Boleslava II. Dostal od něho úděl na Žatecku, jenomže vládnoucí nejstarší bratr Boleslav III. chtěl mít veškerou moc ve státě jenom pro sebe. Rozhodl se tedy, že se ostatních sourozenců zbaví.

 

Oldřich, jeho bratr Jaromír i jejich matka se raději zachránili útěkem k bavorskému dvoru, Jaromír byl však ještě před tím krutě vykastrován. Mezitím byl vyhnán i Boleslav a na trůn nastoupil vzdálený příbuzný z Polska Vladivoj. Ten si však více než vlády hleděl medoviny a do roka se upil. Po několika rošádách se stal panovníkem v zemi Jaromír a Oldřich se mohl vrátit na své Žatecko. Mezitím si prožil, ač již ženatý, milostný románek s též vdanou Boženou, jež mu povila syna Břetislava.

 

Oldřich nyní drží v ruce všechny trumfy. Má syna, Boleslav III. je mimo hru a na trůnu sedí jeho vykastrovaný, tudíž bezdětný bratr Jaromír. Provádí tedy státní převrat a bratra sesazuje. České předáky si naklonil, když roku 1019 dobyl zpět na čas ztracenou Moravu. Dal ji do správy nemanželskému synu Břetislavovi, čímž jeho nemanželský původ v očích všech domácích pánů legalizoval. Jeho hlavním cílem bylo zabezpečit vládu pro svou rodinu. Chtěl-li však překonat krizi, ve které země byla, musel si najít mocného spojence - tím byl sousední císař. Dlouho mu vše vycházelo, věrně kopíroval německou zahraniční politiku, až ve třicátých letech se osmělil a začal samostatné výboje v Uhrách.

 

To se ale nelíbilo císaři Konrádovi a tak na něj císař posílá svého syna Jindřicha s armádou. Konrádovo trestné tažení z roku 1033 je úspěšné, Oldřich prohrává a na soudě ve Vrbně přichází jak o zemi, tak i o vlastní svobodu. Ve vězení setrvává až do příštího jara. S příchodem Vesny mu císař uděluje milost a povoluje mu návrat do vlasti. Do Čech se tak vrací běs - Oldřich, potupený a šílený hněvem, začíná trestat. Již beztak dost tělesně zdecimovaného bratra Jaromíra nechává ještě oslepit, padá několik hlav a, což je zvláště podivné, vyhání ze země i svého syna Břetislava.

 

Zbytek svého života prožívá u plného poháru a nikdy nekončícího hodokvasu, umírá počátkem listopadu roku 1034. Jeho skutky jsou dnes posuzovány velice přísně. Jisté však je, že pouze tak brutální člověk mohl překonat velikou krizi, kterou český přemyslovský stát na přelomu tisíciletí prožíval.

Patrik

19. února 2018 v 17:09 | dvě TeReziA

 

Patrik

jméno latinského původu a znamená "urozený (muž)" - patricius.

 

Svatý Patrik

žil v 5.století v Irsku, kde šířil křesťanství. Je patronem Irska, je to nejuctívanější irský světec. Symbolem sv.Patrika je zelený jetelový trojlístek, na němž vysvětloval trojjedinost Boha.

Patron: kadeřníků, kovářů, bednářů,

Valentýn

19. února 2018 v 17:02 | dvě TeReziA

 

Valentýn (Valentin)

jméno latinského původu a znamená "zdravý, silný".

 

Svatý Valentin

žil pravděpodobné ve 3.století. Byl to pravděpodovně katolický kněz a biskup, který zemřel mučednickou smrtí.

Je patronem mládeže, cestujících, včelařů a přimlouvá se za dobrý sňatek.

Valentin Kochan z Prachové

se narodil ve druhé polovině 16.století ve Strakonicích. Byl mistrem svobodných umění. Za vlády zimního krále Fridricha Falckého působil jako písař a purkmistr Nového Města Pražského. V roce 1621 byl popraven na Staroměstském náměstí spolu s dalšími "českými pány". Chtěl vzít na popraviště svého malého synka, aby si pamatoval otcovu smrt, avšak kněz mu v tom zabránil. Kat jeho hlavu pověsil na Staroměstské mostecké věži.

Jarmila

4. února 2018 v 7:52 | dvě TeReziA...

 

Jarmila

jméno slovanského původu a znamená "milují bujnost a sílu". Oslavují vše rašící, rostoucí a krásné. Zkrátka slaví jaro a jeho rodivou moc.

 

Jarmila Glazarová

byla česká spisovatelka a žila v minulém století.

Velmi brzy jí zemřeli rodiče. Provdala se za MUDr. J. Podivínského.
Při stalinistických soudních procesech na přelomu 40. a 50. let se podílela na kampaních s nimi spojených (mj. podporovala trest smrti pro Miladu Horákovou). V roce 1968 na schůzi vedení Svazu československých spisovatelů přednesla projev, v němž vyjádřila lítost nad svou angažovaností v době procesů. Na počátku 70. let podepsala petici ve prospěch politických vězňů. Podpis však zase odvolala kvůli tomu, že petici podepsaly i známé osobnosti opozice.

Blažej

3. února 2018 v 8:55 | dvě TeReziA...

 

Blažej

jméno nejasného původu. Snad má původ v řeckém slově bléché, což znamená "bleptavý, breptavý, neobratný", dokonce i "tupý". Existuje však ještě jeden výraz, který by mohl u počátků tohoto jména figurovat. Je jím též řecké slovo, které tentokrát zní blasios a oznamuje, že jeho nositel "trpí na zápal kloubů".

 

Svatý Blažej

O jeho životě toho však mnoho nevíme, neboť legendy již dokonale zastřely i poslední zbytky kdysi pravdivého jádra. Přesto můžeme říci, že byl křesťanským biskupem v Sebaste (dnes Turecko) a žil v době císaře Diocletiana. Tento římský císař proslul jako fanatický pronásledovatel křesťanů, a tak se Blažej brzy dostal do jednoho z císařských vězení. Byl zde strašlivě týrán a nakonec kat vykonal svou smutnou povinnost. Obliba mučedníka Blažeje si v krátké době získala výraznou tradici. Jak již bylo řečeno, pojí se k jeho osobě četné patronáty. Své výjimečné postavení má však jeho ochrana při krčních bolestech. To souvisí s příhodou, podle které zachránil Blažej ve vězení chlapce, kterému zaskočila v krku kost. Ve východní církvi je tato patronace připomínána již od 6. století. Asi od 16. století existuje tradice blažejského požehnání. Při něm drží kněz pod bradou věřícího dvě posvěcené svíčky ve tvaru svatoondřejského kříže (X). Tuto skutečnost jenom zvýrazňuje fakt, že již od 12. století existuje modlitba ke svatému Blažeji, která měla odstraňovat otok krku. Nás může těšit, že Blažej byl také dobrým patronem počasí. Jeho svátek totiž přináší utišení větru a zmírňuje i všechny škody způsobené případnou bouří z předešlého dne.

Atributy: biskupská berla, kniha, žehná nemluvně

Patron: lékařů, obchodníků s vlnou, obuvníků, krejčích, sádrařů, tkalců, koželuhů, pekařů, zedníků, kloboučníků a hudebníků. Navíc bdí nad domácími zvířaty, zvláště nad koni. Lidé jej volají o pomoc, když je bolí v krku či mají kašel, nemocný měchýř, krvácejí nebo mají koliku a velké bolesti zubů. Blažej patří ke čtrnácti pomocníkům v nouzi.

Alžběta

19. listopadu 2017 v 8:51 | dvě tereziA

 

Alžběta

také Eliška či Elsa - je hebrejského původu a znamená Bůh je má přísaha, nositelka tohoto jména je zaslíbena Bohu.

 

Alžběta Bavorská

Manželka císaře a krále Františka Josefa I. Alžběta Bavorská zvaná Sisi, se narodila 24.12.1837, jako dcera bavorského vévody Maxmiliána Josefa a Marie Ludoviky Bavorské. Ta byla dcerou bavorského krále Maxmiliána l. a sestrou Žofie, matky Františka Josefa l.

Alžběta vyrůstala mimo bavorský dvůr. Stala se z ní nekonvenční a svobodomyslná dívka.
Zamiloval se do ní František Josef l., který si ji i přes nesouhlas své matky vzal za manželku.
Alžběta na vídeňském dvoře šťastná nebyla. Přísná etiketa a omezování jí byly cizí. Se svou autoritativní tchyní Žofií si příliš nerozuměla.

 

Alžběta Johana Vestonie

Je považována za první básnířku působící na území Koruny České. Narodila se sice v Anglii, ale krátce po narození se spolu s matkou a nevlastním otcem přestěhovala do Čech.

Dostalo se jí znamenitého vzdělání, na tehdejší dobu u žen nevídaného, ovládala několik jazyků a již od svých čtrnácti let psala latinské básně, jež u předních představitelů humanistické literatury a vědy vzbuzovaly obdiv a nadšení.

 

Alžběta Johana Vestonie ztratila otce, když jí byl pouhý rok. Její matka se pak znovu provdala. Jejím druhým vyvoleným nebyl nikdo jiný, než i dnes v Čechách známý alchymista irského původu - Edward Kelley. Kelley byl katolík, a tak se rodina nakonec z náboženských důvodů vystěhovala z Anglie.

Romana

18. listopadu 2017 v 9:20 | dvě tereziA

 

Romana

jméno latinského původu a znamená Římanka.

 

Svatá Romana

Světice nosící toto jméno se narodila někdy ve 3. století v Itálii a je pochována v jedné z nejkrásnějších bazilik, která nese jméno sv. Fortunáta a je v umbrijském městě Todi. Podle legendy zaslíbila Romana již ve věku svých 10 jar své panenství církvi a skutečně své předsevzetí dodržela. Když jí totiž rodiče našli ženicha, utekla raději z domova. Na osamělé hoře severně od Říma potkala jednoho dne papeže Silvestra I., který byl také na útěku. Jeho však nepronásledovali rodiče, ale pochopové císaře Diokletiana, který proslul svou nenávistí ke křesťanům. Silvestr Romanu pokřtil a ona se uchýlila do jeskyně v blízkosti Todi. Tam prý žila o samotě celý svůj život. Kolem roku 1300 byly její ostatky z jeskyně přeneseny do již zmíněného kostela.

 

Romana Rotterová

 

se narodila 1931 v Praze. Zásadní měrou ji od útlých dětských let formovalo rodinné prostředí. Její otec byl sochař a malíř Leonard Rotter.

Otmar

16. listopadu 2017 v 21:01 | dvě tereziA

 

Otmar

jméno německého původu a znamená bohatý a šťastný.

 

Otmar ze St. Gallenu

 

Otmar

se narodil koncem 7.století a původem byl Němec. V roce 719 převzal vedení mnichů, kteří se usadili u hrobu sv. Havla v dnešním St. Gallenu. Byla to především jeho zásluha, že na tomto místě vyrostla poustevna a klášter, který převzal řeholi svatého Benedikta. Otmarovy aktivity se však nelíbily mocným franským hrabatům. Jednoho dne ho falešně obvinili a nakonec byl vypovězen na rýnský ostrov Werd u Steinu. Zde nešťastný a pokořený Otmar v trpné osamělosti zemřel.

 

Patron: nemocných, dětí, těhotných žen a také pomlouvaných lidí.

 

Atributy: opat, vinný hrozen a soudek vína.

 

—————

Zpět