HLÍDKA a její blízcí

15.07.2023 16:46
Samuel Elánius

(Jeho Milost vévoda z Ankhu)

je postava velitele ankh-morporské Městské hlídky. Velitel Elánius je cynik idealisticky věřící ve spravedlnost. Jeho rodinný život až do určité doby nestál za nic a jeho domovem byla strážnice Noční hlídky  ve městě Ankh-Morporku, kde zabíjel čas s lahví whisky. Vše se ale změnilo s příchodem strážníka (trpaslíka) Karotky. Jeho nadřízený Patricij Havelock Vetinari je s Elániem ve stavu jakéhosi ozbrojeného příměří. Oba dva se vzájemně respektují, ale jejich rozhovory končí velmi často hlasitým bouchnutím pěsti do zdi.

Sam se oženil s lady Sibylou Berankinovou a narodil se jim syn Samuel junior. Od té doby pokládá za velmi důležité předčítat svému synkovi pohádku „Kdepak je má kravička?“ každý večer přesně v šest hodin a neváhá při tom nasazovat vlastní život.

 

Sibyla Berankinová

(Lady Sibyla Deidra Olgivanna Elániová, roz. Berankinová)

pochází z nejbohatší Ankh-Morporské šlechtické rodiny a patří ji spousta lukrativních městských pozemků a budov, a dále i nějaké ty farmy na venkově. Dlouho byla považována za svobodnou pannu a věnovala se své "Svatyni pro choré draky" (chovala malé bahenní dráčky). Když však ve města řádil opravdový obrovský drak, tak byla vybrána kvůli "svému panenství" či spíše majetku jako vhodná oběť pro něj. Ale kapitánu Elániovi a Noční hlídce se ji podařilo osvobodit a draka zneškodnit. Se Samem ji pojila vzájemná náklonnost dvou postarších svobodných lidí.

 

Angua
(Delfína Angua von Überwald)

Angua se stala příslušnicí hlídky v době jejího prvního rozšíření, když Patricij požadoval zastoupení co nejširšího spektra zástupců Ankh-Morporské společnosti v policejních složkách. Angua sama je jak žena, tak i vlkodlak ze slavného rodu z Überwaldu. Za úplňku se mění ve vlka, což může i ze své vůle, a to jí značně pomáhá ve vyšetřování zločinů, protože tím získává nepřekonatelný čich, a též obrovskou sílu a rychlost, její tesáky jsou hrozivé.
Angua je seržantka, desátnice a při službě v hlídce se zamilovala do kapitána Karotky. Jejich vztah je celkem trvalý.

 

Karotka

(Karotka Rudykopalsson)

je kapitán ankh-morporkské městské hlídky. Byl vychován trpaslíky (byl nalezen jako malé dítě u těl svých mrtvých rodičů, kteří byli zabiti). Začal svým trpasličím adoptivním rodičům brzy přerůstat přes hlavu, a tak byl na prahu dospělosti poslán do města Ankh-Morporku. Je právoplatným dědicem ankh-morpoského trůnu, což dokazuje nejen mateřské znamínko ve tvaru koruny a jeho starobylý meč, ale i záznamy, které se ovšem někam jaksi ztratily.

Karotka je přímý a nekomplikovaný mladý muž, což může mnohé vést k (velmi nesprávnému) názoru, že bude lehké si s ním poradit. V jeho případě ovšem jednoduchý neznamená hloupý. Je skálopevně přesvědčen, že v každém tvorovi se skrývá něco dobrého. Svou povahou dokáže přivádět k lehkému šílenství hlavně svou přítelkyni Anguu. Vždy stojí pevně na straně velitele městské policejní hlídky Elánia a ve většině knih vystupuje ve funkci jeho zástupce.

Velitel Elánius charakterizuje Karotku takto: „Kdybys byl kostka, vždycky bys padal šestkou nahoru.“ (Pátý Elefant).

 

Noby Nóblhoch

věčný desátník nejprve Noční, později Městské hlídky. Příliš krásy nepobral, dokonce musí s sebou nosit osvědčení že patří k lidské rase. Už od malička vyrůstal převážně na ulici, která ho naučila houževnatosti a udělala z něj malého grázlíka. Když alespoň trochu vyrostl vstoupil do armády (respektive do několika armád, podle toho, která měla momentálně větší šanci na vítězství) a v boji se nikdy neukazoval, zato však po boji si na bojišti přivydělával kořistnictvím. Nakonec skončil jako policista a stal se věrným přítelem Alfréda Tračníka.

 

Fred Tračník

je desátník a služebně nejstarší člen ankh-morporské Městské hlídky. Tračník je seržant a tato funkce mu vyhovuje, protože je „seržantem od přírody“. Nechce být dále povyšován.

Je člověk neambiciózní, chatrně vzdělaný, obdařený opatrností, která hraničí se zbabělostí. Většinou dělá všechny ty nezáživné práce, které udržují věci v chodu, pracuje v kanceláři, nebo hlídá Mosazný most. Je ženatý a má syna. S ženou má hezký a klidný vztah a to hlavně díky tomu, že se prakticky nevídají. Před kariérou v městské hlídce údajně sloužil nějakou dobu v armádě. Není známo, kdy do hlídky vstoupil, nicméně v době, kdy k ní nastoupil Samuel Elánius již byl v hlídce s hodností desátníka.

Uvažoval o tom, že odejde do penze a zařídí si svou vlastní farmu. Avšak poté, co ho málem udupal rozzuřený býk, poněkud změnil názor. Dokáže být velmi užitečný, umí vypracovat seznam služeb a dohlížet na penzijní fond.

 

Navážka

je obrovský troll, který se nejprve po příchodu do Ankh-Morporku živil jako bodyguard a rozpleskávač (podobné jako vyhazovač). Po sňatku s barovou tanečnicí Rubínou se ale zklidnil, a byl přijat do řad Hlídky. Dříve byl Navážka pokládán za velmi hloupého. V hlídce ale brzy zapadl, a jeho kolega, trpaslík Potroublo mu dokoce zkonstruoval speciální chladící helmu, která Navážku dělá chytřejšího.

 

Pleškot Řiťka

(později Pleskot)

není jako většina trpaslíků, nepije pivo, nerada zpívá písně o zlatě a neumí zacházet s válečnou sekerou. Pochází z Überwaldu, kde jí vlkodlaci zabili bratrance. Než nastoupila do hlídky, vystřídala mnoho různých prací, do řad Městské hlídky byla přijata jako specialista na ohledávání místa činu a následný laboratorní rozbor stop.
Její povaha je skromná a stydlivá. Ale také je velmi odvážná a nebojí se jít do věcí po hlavě. To dokazuje její odvaha dát veřejně najevo, jako první trpaslík v Ankh-Morporku, že je ženou. Stává se prvním trpaslíkem, který nosí sukni. S přeměnou na ženu jí pomáhá její kolegyně a přítelkyně Angua, o které netuší, že je vlkodlakem. To se dozví až poté, co jí Angua zachrání život.

 

Postihnout
(alias Myčák)

je desátník ankh-morporské Městské hlídky. Jako pravověrný Omnijec se ze všech sil snaží rozšiřovat tamní víru za pomocí všelijakých brožurek a postulátů rozdávaných volně lidem. Taktéž se snaží studovat i jiná náboženství a upozorňovat na jejich nedostatky. Přes to všechno je to ale dobrý polda.

—————

Zpět