Filmové pohádky - z blog-cz9

13.08.2020 20:21

Jak se stal švec Dratvička tchánem pana krále

7. dubna 2020 v 17:16 | dvě TeReziA

 

Jak se stal švec Dratvička tchánem pana krále

Pohádka o tom, že zamilovanost ještĕ nemusí být ta pravá láska a že není všechno zlato, co se třpytí.

 

Královna v jednom malém a ne moc bohatém království by ráda, aby se mladý král Emilián oženil. Její syn se zatím ženit nechce. Líbí se mu totiž docela chudá, ale chytrá a hodná Stázička, dcera místního ševce Dratvičky. Královnĕ se to ale moc nelíbí. Vybrala pro krále už jinou nevĕstu - vznešenou a bohatou princeznu Leonii.

Když krásná, zlatovlasá princezna Leonie přijede na zámek, krále Emiliána její krása tak okouzlí, že zapomene na Stázičku i na svoji hrdost. Dĕlá všechno, co princeznĕ Leonii na očích vidí. Královna je zklamaná z pyšné princezny, nelíbí se jí její povýšené chování, ani to jak se princezna Leonie ke králi chová. Král Emilián je ale velice zamilovaný a pravdu nechce vidĕt.

Princezna Leonie si přeje, aby sám král Emilián pro ni ušil střevíčky. Král musí tedy do učení k ševci Dratvičkovi a jeho Stázičce. Jak to všechno nakonec dopadne? Jako v pohádce a snad pravá láska zvítĕzí... "Láska není jen chvilkové poblouznĕní a jen se Stázičkou po boku budu dobrým králem..."

 

Českou filmovou pohádku natočila paní režisérka Vĕra Jordánová podle scénáře Jany Procházkové v roce 1994.

Jak Honza Kačenku dostal

7. dubna 2020 v 17:13 | dvě TeReziA

 

Jak Honza Kačenku dostal

Pohádka z cyklu pro pamětníky vypráví o chytrém Honzovi, který vyzrál na lakomého sedláka.

 

Starý pazderník ovdověl a staral se o své tři dospělé syny. Synové jdou postupně sloužit k sedlákovi. Dva starší bratři se vrátili, protože je lakomý sedlák vyhnal. Třetí syn, Honza, začne u sedláka sloužit. Lakomý sedlák v noci přepočítává zlaťáky. Honza spí ve stodole bez peřiny, ale to se brzy změní. Sedlákovi se zjeví duch a poručí sedlákovi, aby Honza dostal peřinu. Kačenka, dcera sedláka, donese Honzovi peřinu. V noci jde sedlák opět počítat zlaťáky a zjeví se mu Duch Duchna. Sedláče, sedláče, sedláče, je mi z tebe do pláče. Honzík dostává kafe a Kačenka mu přinese i koláče. Potřetí nestačí sedlák ani spočítat zlaťáky. "Co si přeješ koňský Duchu?" ptá se sedlák.

 

Filmovou pohádku režíroval v roce 1982 Bedřich Jansa podle scénáře Petra Kadlece.

Jak se ševcem šili čerti

7. dubna 2020 v 17:12 | dvě TeReziA

Jak se ševcem šili čerti

 

Veselá pohádka podle předlohy Jiřího Mahena vypráví o ševci, který mĕl rád hádanky.

 

Švec Jakub Číč je nejen šikovný řemeslník, ale taky má moc rád hádanky. Dokonce přehádal i samotného pana krále. Pomůže princeznĕ k vysnĕnému ženichovi. Ale sláva mu tak trošku stoupne do hlavy, ublíží chudému sousedovi Karafiátkovi a začne v nĕm hlodat špatné svĕdomí. Musí do pekla, kde mu jde o život.

 

Českou filmovou pohádku natočila v roce 1975 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Karla Šiktance a Mileny Medové.

Jak chutná láska

7. dubna 2020 v 17:08 | dvě tereziA

 

Jak chutná láska

Vtipná pohádka vypráví o jedné hubené princeznĕ Lucii a trochu naivním zamilovaném kuchaři Cvalíkovi.

 

Princezna Lucie je hubená a nic jí nechutná. V celém království není kuchař, který by jí vyhovĕl. Pořádá slavnostní obědy pro své potenciální nápadníky. Každý jí musí přínést jako dar pokrm, ale když se jí nezavděčí, je odveden do hladomorny. Pan král, její otec, je z toho nešťastný. Natolik ji ale miluje, že jí nedokáže nic odepřít. Protože je to ale král spravedlivý, pouští tyto odsouzené nápadníky na svobodu. Jednou se král v přestrojení na svých toulkách ocitne v hostinci, kde pozná skvělého kuchaře. Cvalík, tajně zamilovaný do princezny, se ujme těžkého královského úkolu a chce svým kuchařským uměním a svou láskou vyléčit princeznu.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 2002 paní režisérka Jana Semschová podle scénáře Michaely Černé.

Jak se Matěj učil čarodějem

7. dubna 2020 v 17:07 | dvě tereziA

Jak se Matěj učil čarodějem

Veselá pohádka vypráví o polepšeném loupežníkovi a jeho synovi.

 

Loupežník Vodĕra má syna Matĕje. Loupežník se chce polepšit a přeje si, aby z jeho syna vyrostl slušný človĕk, proto přivede do učení k dĕdovi Dobrodĕjovi. Matĕj se ale zamiluje do čarodĕjovi vnučky Juchejky, ke které ho její dĕda Dobrodĕj pošle do učení. Juchejka je bláznivá mladá čarodĕjka, vyvádí neuvĕřitelné kousky a tráví svůj život jen zábavou. Nakonec se rozpustilá Juchejka do Matĕje taky zamiluje a zmĕní se v rozumnou dívku, která ví, jakou sílu má dobro a co znamená čistá láska.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1998 paní režisérka Olga Švarcová podle scénáře Miloše Kratochvíla.

Jak se peče štěstí

7. dubna 2020 v 17:07 | dvě tereziA

Jak se peče štěstí

Naše oblíbená pohádka podle předlohy Josefa Štefana Kubína vypráví o jedné rozmazlené princeznĕ Valerii, pekaři Matĕjovi a čarovné růži, která hodnému pomáhá a zlého trestá.

 

Princezna Valerie je ponĕkud rozmazlená a panovačná. Urazí čertovskou babičku, přičichne k její kouzelné růži a ztratí hlas. Vypočítavá dvorní dáma se pasuje na její mluvčí a všechno, co se jí hodí, vydává za princeznino přání. Princezna je nešťastná, ale dvorní dáma umí všechno vysvĕtlit. Král na její radu uspořádá ples, kam si má princezna vzít ošklivé zelené šaty, které jí nesluší, a dostat za ženicha Albína z Pelerínů, kterého jí vybrala dvorní dáma.

 

Barevnou filmovou pohádku natočila v roce 1981 Libuše Koutná podle scénáře Heleny Sýkorové.

Jak vyléčit ježibabu

7. dubna 2020 v 17:06 | dvě tereziA

Jak vyléčit ježibabu

Veselá pohádka o Andulce, zamilovaném Vítkovi a lesních strašidlech.

 

V malé chaloupce u lesa bydlí hodná Andulka. Je to nebojácné dĕvče a do lesa chodí na bylinky, kterými pak léčí lidem malé i velké bolístky. Její milý, muzikant Vítek, je ale pĕkný strašpytel. Má sice Andulku moc rád, ale k svatbĕ se nemá. Musel by se nastĕhovat k Andulce do chaloupky, jenže Vítek se lesa bojí, protože tam jistĕ žije hejkal a možná i ježibaba.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1997 Vĕra Jordánová podle scénáře Antonína Jiráčka.

Jak Jaromil ke štěstí přišel

7. dubna 2020 v 17:05 | dvě tereziA

 

Jak Jaromil ke štěstí přišel

Pohádka podle Boženy Nĕmcové vypráví o tom, jak chudý chlapec ke štĕstí přišel, zachránil přírodu a získal srdce královské dcery.

 

Uhlířův syn Jaromil miluje kvĕtiny a zvířata. Rád by se jim vĕnoval, ale otec chce, aby se přiučil jeho řemeslu. Lehkomyslný král nechá vykácet svoje lesy a nařídí, aby ze dřeva byly postaveny letohrádky a pavilony k zábavĕ. Když je podle jeho přání krajina zničena, jeho dcera náhle onemocní. Princezna slábne a bledne, nevidí a nemluví, nikdo neví, jak jí pomoci.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1982 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Evy Košlerové.

Jak si zasloužit princeznu

7. dubna 2020 v 17:03 | dvě TeReziA...

 

Jak si zasloužit princeznu

Výpravná romantická pohádka na motivy klasické předlohy Boženy Nĕmcové "Šternberk" vypráví o třech rybářových synech, zrozených z obřích vajec.

 

"Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve vĕtvích, co to má společnýho s láskou..." Verunčina píseň lásky...

Ten nejmladší, Miroslav, má i nejlaskavĕjší a nejsoucitnĕjší srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybĕ a nakonec i samotnému králi. A právĕ jen Miroslav, dokáže přivést králi ztracenou nevĕstu - princeznu Verunku. Ale než si zaslouží své štĕstí, bude potřebovat mnoho sil a hodnĕ lásky...

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1994 pan režisér Jan Schmidt podle scénáře Václava Šaška.

Jezerní královna

7. dubna 2020 v 17:02 | dvě TeReziA...

Jezerní královna

Výpravná dobrodružná pohádka inspirovaná klasickou pohádkou Labutí jezero i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského vypráví o lásce zakleté princezny Odetty a prince Viktora.

 

Sedm královských dcer promĕnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princeznĕ Odettĕ, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobĕ labutĕ je zranĕna Štĕpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutĕ najdou zranĕnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu ...

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1998 pan režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka.

Jak se budí princezny

7. dubna 2020 v 17:01 | dvě TeReziA...

 

Jak se budí princezny

Český film na motivy klasické pohádky O Šípkové Růžence.

 

Ještĕ před narozením královské dcery jedou král s královnou do zpustlé tvrze - v ní žije královnina sestra, která už spoustu let žije odloučena od svĕta. Když si král vybíral ženu, dal přednost Elišce a zlá Melánie od té doby myslí jen na pomstu - o smíření ani teď nestojí. Po narození dcerušky Růženky vyřkne kletbu Růženka se má píchnout do prstu, na vĕky usnout a celé království s ní... Růženka roste do krásy a všechny špičaté předmĕty jsou z jejího dosahu odstraňovány, sama nesmí ani na krok. Pro jistotu jí rodiče, hned jak dosáhne patnácti let, seženou ženicha. Je jím princ Jiří ze sousední zemĕ, který přijede na námluvy i se svým bratrem Jaroslavem. Jak už to bývá, Jiří je rozmazlený nafoukanec a Růžence se zalíbí právĕ hodný a skromný Jaroslav. Když to Jiří zjistí, z námluv není nic a královský dvůr i s Jaroslavem a družinou uraženĕ opustí. Pak se do vĕci vloží Melánie. Nastraží na Růženku past. Růženka se píchne do prstu, usne a s ní celé království. Jen jediný človĕk neusnul, protože byl právĕ v té dobĕ v sousední zemi za obchodem. Po návratu zjistí, co se stalo a jede požádat prince Jiřího o záchranu království. Ten je však stále uražen. Pomoci se rozhodne princ Jaroslav, ale nebude to mít vůbec jednoduché...

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1977 pan režisér Václav Vorlíček podle scénáře Bohumily Zelenkové.

Hrad stínů

7. dubna 2020 v 16:57 | dvě TeReziA...

 

Hrad stínů

Pohádka o neobvyklém přání prince Tomáše.

 

Princ má ke svým 18. narozeninám ponĕkud neobvyklé přání. Po královských rodičích nechce majetek či vládu nad půlkou království, ale touží vládnout pouze sám sobĕ. A tak se mladík odebere na tajemný hrad Blouzov, o nĕmž kolují prapodivné zvĕsti. Jak se princ vyrovná se lstí, chamtivostí a kouzly, jimiž komorná Johana celý Blouzov ovládá?

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1994 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Miloše Kratochvíla.

Jak se Franta naučil bát

7. dubna 2020 v 16:55 | dvě TeReziA...

 

Jak se Franta naučil bát

Pohádka vypráví o chasníkovi Frantovi, který nemá strach ani z loupežníka, ani ze strašidel. Bojí se jedinĕ toho, že nezíská lásku krásné dívky ...

 

Byl už v černém lese, kde řádil zlý loupežník. Místo strachu však loupežníka chytil a poslal do žaláře. Byl u rybníků, kde prý číhají vodníci, vysvobodil ze zakletí bezhlavého mnicha v rozbořeném klášteře a strach pořád nikde. Nakonec se na radu dvou dřevařů vydá do strašidelného mlýna, který právĕ opouští vydĕšený mlynář se svou rodinou. Franta mu slíbí, že duchy vyžene, a to nejen proto, aby se naučil bát, ale také proto, že se na první pohled zamiloval do mlynářovy dcery Verunky. Sotva odbije půlnoc, začne se samo od sebe točit mlýnské kolo, voda je rudá a za hromobití se ve mlýnĕ objeví dvĕ strašidla, duchové lakotných majitelů.

 

Československo 1959

Doktorská pohádka

7. dubna 2020 v 16:54 | dvě TeReziA...

 

Doktorská pohádka

Vtipná pohádka podle Karla Čapka vypráví o tom, jak páni doktoři léčili kouzelníka Magiáše.

 

Koho by napadlo, že kouzelník Magiáš bude potřebovat doktora! Když však spolkne švestku a ztratí hlas, musí se jeho pomocník Vincek hodně snažit, aby dostal na Hejšovinu slovutné lékaře - hronovského, kosteleckého a skalického. Nejdříve mu ale dají pěkně za vyučenou - pořádně ho vystraší… Protože ale doktoři musejí pomáhat nemocným, i kdyby si o nich nic dobrého nemysleli, kouzelníka Magiáše nakonec vyléčí nejen z nemoci, ale i od zla.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1982 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Jarmily Turnovské.

Ježčí kůže

7. dubna 2020 v 16:52 | dvě TeReziA

 

Ježčí kůže

Moc pěkná pohádka s písničkami vypráví o Janíčkovi, nevdĕčné princeznĕ a kouzelné dýmce.

 

Ovčák Janíček se vydal do svĕta. Došel až do zámku pana krále. Po cestĕ uvidĕl loupežníky, kteří vyhodili ukradenou kouzelnou dýmku. Loupežníci chtĕli vyloupit zámek a princeznu pro svého náčelníka. Janíček díky kouzelné dýmce loupežníky přemohl. Od princezny dostal šátek. Když princezna uvidĕla šátek u Janíčka, velice se rozzlobila. Chtĕla pacholka Janka zavřít do vĕzení. Janek se přiznal, že to on ji zachránil. Jenže když princezna zjistila, že její zachránce je jen pacholek, už ho nechtĕla. Janka obrala i o kouzelnou dýmku a zbavila se ho. Janek přinesl princeznĕ Julišce žlutou hrušku od kouzelného dĕdečka. Z princezny se stal malý ježek. Když princezna přiznala, že se špatnĕ zachovala Janek ji dal červené jablíčko. Z ježka byla zase princezna, ale Janek už princeznu nechtĕl. Radĕji si vybral skromnou služtičku Maryšku, o které jistĕ vĕdĕl, že není rozmazlená.

 

Barevnou filmovou pohádku natočila v roce 1978 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Anny Juráskové.

Jak se mele babí hněv

7. dubna 2020 v 16:41 | dvě TeReziA...

 

Jak se mele babí hnĕv

Veselá pohádka o strašidle Peprníku a mlýnku na krásu a dobro.

 

Dobře se žilo na starobylém hradĕ Bedrníku paní Voršile a její hezké neteři Amálce. I strašidlo tu bylo, a docela přívĕtivé! To strašidlo jménem Peprník vlastnilo mlýnek, který dokázal mĕnit lidi v lepší a krásnĕjší. A nebýt toho mlýnku, možná by Amálka nedostala za ženicha svého vyvoleného Milonĕ. Jak k tomu došlo a co způsobila jedna úplnĕ obyčejná pusa? Můžeme jen prozradit, že nakonec se zcela určitĕ na hradĕ konaly svatby dvĕ.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1986 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Evy Košlerové.

Jak se Kuba stal mlynářem

7. dubna 2020 v 16:40 | dvě TeReziA...

 

Jak se Kuba stal mlynářem

Pohádka o velké lásce i o velké chamtivosti.

 

Celou vesnici i její okolí sužuje chamtivost zdejší mlynářky a zámeckého písaře. Tomu se zalíbí krásná Fanka, která ve mlýně slouží. Nejdříve se však musí písař zbavit Fančina milého Kuby. A tak se rozhodne, že ho pošle na vojnu. A protože chtějí mít společně s mlynářkou plnou truhličku zlaťáků, zabaví Kubově mamince chalupu a pole a vyženou ji z vesnice. Ta mlynářku i písaře prokleje. Když Kuba zjistí, že přišel o všechno, nechce už žít. Nakonec však přijme nabídku mysliveckého mládence a odejde k němu do služby. Kuba se tak dostane přímo do pekla, kde celý rok pilně přikládá pod kotle. Po čase zjistí, že se v kotlích "smaží" písař a mlynářka. Netuší však, že každou noc o půlnoci straší ve mlýně, kde se hádají o peníze a všechny okolo trápí. Jejich nekalé počínání zastaví Kuba hned po svém příchodu na zem…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1995 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře Pavla Aujezdského.

Jablíčko se dokoulelo

7. dubna 2020 v 16:38 | dvě TeReziA...

 

Jablíčko se dokoulelo

Naše oblíbená pohádka pro pamětníky z cyklu "Bylo, Nebylo" podle předlohy "Císařská vojna se Sultánem a jiné pohádky na motivy lidových písní" Václava Čtvrtka vypráví o tom, jak se princezna Ančička přece jen provdala podle své chuti za svého sadaře.

 

Potrhlý král stále čeká, až mu na jablůňce vyroste zlaté jablíčko. Královské nápady bývají někdy všelijaké. Krále z této pohádky ale nezajímá nic jiného než vzácné zlaté jablíčko, které ne a ne se urodit. Král dal zavřít do věže sadaře Jeníka, protože neuhlídal jeho potencionální zlaté jablíčko. Král ale netušil, že zrovna sadař Jeník se moc líbí princezně Ančičce. "Koulelo se koulelo červený jablíčko, komu ty se dostaneš..." Princezna je nešťastná, ale je tu ještě babka Grešlička a ta jistě udělalá v království pořádek.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1977 pan režisér Jiří Adamec podle scénáře Anny Juráskové.

Jak přišli kováři k měchu

7. dubna 2020 v 16:37 | dvě TeReziA...

 

Jak přišli kováři k měchu

Veselá pohádka o kováři, jeho dceři a dvou nápadnících.

 

Starý kovář chce svou dílnu, a s ní i svou dcerku Terezku, předat pouze statnému tovaryšovi, který umí rozfoukat oheň. Jeho učedník Józa je sice silák a halama, ale moc důvtipu nepobral. A kovářova dcerka Terezka má spíše oči pro sympatického pasáčka oveček Antonínka. Tvrdohlavý kovář však nechce o něm ani slyšet a pomalu chystá svatbu Terezky a Józy. Aby Antonínek Terezku získal a oblomil mistra kováře, využije svých schopností muzikanta a s pomocí kouzelného skřítka vymyslí právě kovářský měch.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1998 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Boženy Šimkové.

Dívka na koštěti

7. dubna 2020 v 16:35 | dvě TeReziA...

 

Dívka na koštěti

Česká filmová komedie "Dívka na koštěti" vypráví o jedné mladé čarodějnici, která dala přednost životu mezi lidmi před výsadami nadpřirozených bytostí.

 

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi.

 

ČR 1971, pohádková komedie Režie: Václav Vorlíček, Miloš Macourek a Hermína Franková jsou autory komedie

Florijánkovo štěstí

7. dubna 2020 v 16:32 | dvě TeReziA...

 

Florijánkovo štěstí

Naše oblíbená krkonošská pohádka s písničkami z cyklu "Bylo nebylo" vypráví o tom, jak šikovný Floriánek ke štěstí přišel.

 

Floriánek Ďoubalík je šikovný mládenec. Na své cestě za štěstím potká dědečka, který mu kromě moudré rady daruje cívku od kolovratu, píšťalku a tašku. Dojde až do zámku, kde kromě služby v zakletém mlýně mají také hezkou princeznu Fanynku. Florián se do ní zamiluje, a když pozná, že ani princezně není lhostejný, rozhodne se zůstat. Zjistí, že ve mlýně straší hastrman. S pomocí dědečkovy píšťalky v něm ale získá pomocníka a přítele. Království je chudé, král chce proto svoji dceru proti její vůli vdát. Princezna si proto vymyslí tři nesplnitelné úkoly, které Florián v přestrojení, za pomoci dědečkových darů a hastrmana, ale také díky své vynalézavosti a šikovnosti splní. Když v něm nešťastná Fanynka nakonec pozná svého Floriánka, musí král chtě něchtě chystat veselku.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1977 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Anny Juráskové.

Démantový déšť

6. dubna 2020 v 22:44 | dvě TeReziA...

 

Démantový déšť

Romantická pohádka podle německého spisovatele Theodora Storma o malém Kristiánovi a dívence Elke, kteří bojují s mocným pánem ohně.

 

Dvě malé dětí, Kristián a Elke, dokázaly díky své statečnosti a upřímnosti překonat pána ohně, zlého Iria a osvobodit Dešťovou vílu, a zachránily tak celou Zemi před suchem a žízní.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1990 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře Anny Juráskové.

Honza málem králem

6. dubna 2020 v 22:43 | dvě TeReziA...

 

Honza málem králem

Pěkná česká filmová pohádka o tom, že neprohloupí, kdo srdce má a není skoupý.

 

Honza je chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1977 pan režisér Bořivoj Zeman podle scénáře Oldřicha Kautského.

Elixír a Halíbela

6. dubna 2020 v 22:41 | dvě TeReziA...

 

Elixír a Halíbela

Pohádka o kouzlech a nápravě dvou nesnesitelných princezen.

 

Půvabná čarodějnice Halíbela uzavře sázku se svým čarodějnickým synkem Elixírem o to, zda je láska skutečně tak mocná, že dokáže změnit lidi k lepšímu. Elixír totiž věří, že s lidmi to není zdaleka tak špatné a že lidská láska ještě nevymizela. To jeho maminka Halíbela je zcela opačného názoru. A nedaleko na zámku má hned dva živé důkazy svého tvrzení. Princezna Anýzka a princezna Jája jsou rozmazlené holky, které dělají svému královskému tatínkovi jen samé vrásky…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2001 pan režisér Dušan Klein podle scénáře Markéty Zinnerové.

Hrátky s čertem

6. dubna 2020 v 22:39 | dvě TeReziA...

 

Hrátky s čertem

Pohádková komedie natočená podle Drdovy stejnojmenné divadelní hry, ve které najdeme loupežníka, anděla, čerty nižší a vyšší, poustevníka i vysloužilého dragouna.

 

Princezna Dyšperanda a její služka Káča by se moc rády vdávaly, nemají ale za koho. Když se objeví jakýsi myslivecký mládenec a nabídne, že jim sežene ženichy za pouhý podpis vlastní krví, děvčata příliš neváhají. Jenomže ten vykutálený panáček byl sám ďábel a ony se mají smažit v pekle! Naštěstí je tu ještě vysloužilý voják Martin Kabát, který se nebojí ani čerta a nehodlá ty dvě nevinné duše nechat propadnout peklu...

 

ČR, 1956 Režie: J. Mach

Hádání s Hadovkou

6. dubna 2020 v 22:36 | dvě TeReziA...

 

Hádání s Hadovkou

Pohádka o tom, jak si tři bratři užili houbového čarování.

 

Tři bratři se vydali do světa hledat si nevěsty a toho nejmladšího nechali doma, aby jim hlídal chalupu. Jenže netušili, jak jim bude bratr užitečný. Kdo jiný by jim pak pomohl, když si bez rozmyslu namluvili tři vdavechtivá děvčata? Když bratry začarovala mocná čarodějka Hadovka v houby, právě Antonín jim pomohl spolu se Serafínkou, která, jak se nakonec ukázalo, nebyla dcerou čarodějnice, ale samotného pana krále. A tak se nakonec jedna svatba přece jen konala…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1987 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Anny Juráskové.

Dařbuján a Pandrhola

6. dubna 2020 v 22:31 | dvě TeReziA...

 

Dařbuján a Pandrhola

 

Klasická česká filmová pohádka podle námĕtu Jana Drdy vypráví o chudém havíři Kubovi, který se stará o svou ženu a jedenáct dĕtí. Právĕ se jim má narodit další potomek a je třeba najít kmotra.

 

Chudý havíř Kuba Dařbuján se stará o ženu Markýtku a jedenáct dĕtí. Není divu, že se jen málokdy nají dosyta. A to jim vrána právĕ nese další. Když se narodí, vydá se mu Kuba hledat kmotra. Odmítne stařečka (Pánaboha), protože je dobrý jen k bohatým, myslivce (čerta), rád však přijme nabídku sekáče (Smrti), který jediný je stejnĕ spravedlivý ke všem bez rozdílu. Smrťák mu nabídne úmluvu. Kuba se stane doktorem. Pokud bude stát Smrťák u nohou postele, může pacienta uzdravit, pokud u hlavy, není již nemocnému pomoci. Kuba souhlasí a hned druhý den se dá do léčení. Nakonec po dlouhém zdráhání pomůže i bohatému a lakomému sládkovi Pandrholovi, přestože tím poruší úmluvu. Pandrhola navíc nechá Smrťáka zatlouct do velkého sudu, aby se ho zbavil jednou provždy. Od té chvíle však nikdo a nic nemůže zemřít. Ani človĕk ani zvíře. A to je, jak se velmi brzy ukáže, velmi nepříjemné.

 

ČR 1959, barevná pohádka pana režiséra Martina Friče

Chladné srdce

6. dubna 2020 v 22:29 | dvě TeReziA

 

Chladné srdce

Pohádka podle nĕmeckého spisovatele Wilhelma Haufa vypráví o mladém uhlíři Petrovi a skřítku Sklenáříčkovi.

 

Mladý uhlíř Petr žije s maminkou v chudé chaloupce. Petr moc touží po bohatství. Jednou v hospodĕ stařec vypráví o lesním duchovi Sklenáříčkovi. Přivolává se prý zaříkávadlem, které se musí odříkat poblíž jedlové výšiny, aby se objevil. "Zlatapáne, od pradávných let ráčíš každé jedli poroučet. Zjevuješ se z každé lesní stránĕ..." Dobrý lesní duch se prý zjevuje jenom nedĕlňátkům, tĕm co se narodili v nedĕli. V lese je také zlý, mstivý, závistivý duch Obrmichal, který se pozná podle veliké dřevĕné palice, ve které je jeho moc. "Rýmuj, Petře, rýmuj..." Petrovi se ve snu zdálo o Sklenáříčkovi. Má najít verš, který mu chybí do zaříkávadla. Petr se zase vydá do lesa a potká Obrmichala. Ten se ho ptá, kolik tolarů by potřeboval. Petr s ním nechce nic mít. Když duch zmizí vybaví se mu zaříkávadlo: "Zjevuješ se z každé lesní stránĕ nedĕlňátkům, mládenci i pannĕ." Tentokrát to Petr trefil, a tak se mu zjevil skřítek Sklenáříček. Petr může mít tři přání. První přání se skřítkovi moc nelíbí, druhé přání už je trošku lepší - Petr si přeje mít sklárnu. Třetí přání mu skřítek schová na horší časy. Z Petra se stane ale daleko vĕtší chudák než přetím. Jde za Sklenáříčkem, aby mu to vysvĕtlil. Skřítek Petrovi nepomohl a tak šel ke "kolohnátovi". Petr přijde do jeskynĕ k Obrmichalovi a ten mu ukáže svoji sbírku lidských srdcí. Petr vymĕní své srdce za srdce z mramoru, procestuje skoro celý svĕt, vydĕlá hodnĕ penĕz, vrátí se a začne půjčovat lidem peníze. Chtĕl by se smát, bavit a mít nĕkoho rád, proto přišel k Obrmichalovi do jeskynĕ. Ten mu ale srdce vrátit nechce. Petr bez srdce zabil hodnou a milou Bĕtku, která pohostila skřítka promĕnĕného ve stařečka. Skřítek dá Petrovi ještĕ jednu šanci se polepšit, ale musí si opatřit vřelejší srdce. Po čase Petr opĕt přijde do lesa a žádá Sklenáříčka o splnĕní třetího přání - chce zpĕt svoje srdce. Sklenáříček mu poradí jak přelstít Obrmichala. Bĕtuška ve skutečnosti nikdy neumřela, to jen Sklenáříček chtĕl, aby Petr přiznal svoji vinu a svých činů litoval.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1996 pan režisér Miroslav Sobota podle scénáře Jiřího Bednáře.

Chytrá princezna

6. dubna 2020 v 22:28 | dvě TeReziA

 

Chytrá princezna

Klasická pohádka podle Boženy Nĕmcové vypráví o jedné chytré princeznĕ, která přelstila ďábla.

 

Chudý vandrovník se zamiluje do princezny. Aby ji získal upíše svou duši čertu. Nĕjaký čas žije Jiřík s princeznou šťastnĕ a spokojenĕ. Ale blíží se den, kdy si pro Jiříka přijde čert. Také povedený kamarád Bořek proti Jiříkovi intrikuje. Ještĕže je tady chytrá a milující Jiříkova manželka, která zkříží všechny pekelné plány.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1984 pan režisér Václav Hudeček podle scénáře Evy Košlerové.

Hora jménem Andělská

6. dubna 2020 v 22:26 | dvě TeReziA

 

Hora jménem Andělská

Romantická pohádka podle povĕsti vypráví o jedné anglické princeznĕ, která žila přes nesouhlas svých královských rodičů v naší zemi na hoře jménem Andĕlská.

 

Ve vzdálené Anglii, žili kdysi šťastnĕ král s královnou. Jejich dcera Alvína, princezna anglická, ale utekla z královského dvora s nalezencem Ursinem až do dalekých Čech. Ursinovi je však jeho panství na Anglické hoře malé a navíc princezna už není jediná žena, která ho zajímá. Když anglický král zjistí, kde se jeho dcera nachází, vypraví se i s vojskem Anglickou horu dobýt. Chce zachránit svoji milovanou dceru před proradným Ursinem.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1992 Svatava Simonová podle scénáře Jiřího Chalupy.

Houbový Kuba

6. dubna 2020 v 22:25 | dvě tereziA

 

Houbový Kuba

Veselá pohádka vypráví o tom, jak se dá vyléčit lenost.

 

Král by se už tuze rád odebral na penzi, chodil po lese a sbíral houby. Jenomže princ Jakub, jeho syn, se ke kralování ani trochu nemá. Král si s ním neví rady. Snad mu pomůže houbový Kuba.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1986 pan režisér Vladimír Karlík podle scénáře Kvĕty Kuršové.

Hádanice

6. dubna 2020 v 22:23 | dvě TeReziA

 

Hádanice

Veselá pohádka vypráví o tom, jak jedna šikovná kuchařka Mařka ztratila svou hádavou povahu.

 

Marjánka je výtečná zámecká kuchařka, ale má pěknou vyřídilku a ráda se hádá. Dědek Hádalík dal kdysi krumlouše jedné milé kuchtičce, udělal z ní milostpaní a "my ji teď musime obskakovat". Kuchařka Mařka by si přála mít taky takové "štěstí". Bratránek Arnošt nosí milostpaní dárky a pochutnává si na dezertu od kuchařky Mařky, ale tentokrát jsou místo kyprých knedlíků - tvrdlíci. "Knedlíkový skřítek, když se v kuchyni objeví, nepodaří se žádný pořádný knedlík." Mařka musí jít s prosíkem za dědkem Hádalíkem, aby skřítka odčaroval. "Co je zadarmo a bez námahy?... To je úsměv jak kapka medu v hrnci s octem." Dědek Hádalík má rád hádanky. Podaří se Mařce vymyslet takovou hádanku, za kterou dostane krumlouše? "Bez hádanky krumlouše nebudou." Mařka pro dědu upekla hádanici...Hádalík musí vyjmenovat všechno, co do ní dala... Je to Marjánka, kterou pro Mařku vypěstoval zámecký zahradník. Dědek to neuhodl. Mařka tedy krumlouše dostala, ale musí si je najít. Tentokrát má přijít s bratránkem Arnoštem nějaký markýz a vdavekchtivá Mařka se těší, že jí krumlouše pomohou ke štěstí. Nakonec je šťastná nejen Mařka, ale i zahradník Kořínek... a ještě i kocour, ten vysněný Markýz.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1990 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Heleny Sýkorové.

Hospoda U bílé kočky

6. dubna 2020 v 22:21 | dvě TeReziA

 

Hospoda U bílé kočky

O víkendu dávali moc pĕknou a veselou českou pohádku "Hospoda U bílé kočky".

 

Osazenstvo zájezdního hostince U bílé kočky sleduje s obavami a nedůvĕrou časté návštĕvy poštovního úředníka Johana. Ten nastrojený uhlazený panák se vytrvale dvoří ovdovĕlé hospodské Kristýnĕ. I když jinak místními lidmi neskrývanĕ opovrhuje a nikdo ze služebnictva se mu nezavdĕčí. Kristýnin synek Vítek ho nemůže vystát. Zvlášť když se Johan pokouší z domu vystrnadit jeho mazlíčka a tradiční ochránkyni hospody bílou kočku Tlapku. Kristýna však jakoby nemĕla oči pro nikoho jiného ani pro dávného přítele Prokopa. Ve Vitkovi a Kristýniných sloužících roste odhodlání se protivného Johana nĕjak zbavit nebo mu přinejmenším pĕknĕ znepříjemnit život a podobné rozhodnutí klíčí i v podzemním kočičím království. Kočičí panovnice přece nemůže strpĕt, aby nĕkdo hrubĕ zacházel s příšlušnicí jejího rodu. A tak přichází spiklencům na pomoc nová služebná Míca a v hospodĕ se začnou dít vĕci.

 

Filmovou pohádku "Hospoda U bílé kočky" natočil režisér Kryštof Hanzlík podle scénáře Mileny Mathausové v roce 2009.

Daskabáty, hříšná ves

6. dubna 2020 v 22:16 | dvě TeReziA...

 

Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert

Pohádková komedie podle Jana Drdy o počlovĕčeném čertu, který začal pracovat a naučil se mít rád prosté a dobré obyvatele chudé vesničky.

 

Hubatá, rozdovádĕná Plajznerka, jíž hraje v tĕle snad každá žilka touhou po hutném krajíci štĕstí, krotí a cepuje zapomenutého čerta, aby z nĕj byl "pracovitej a poctivej muskej", který by se umĕl pořádnĕ ohánĕt s kovářem u kovadliny i v Plajznerčinĕ malém hospodářství. A aby jí pomáhal zmáhat všechny svĕtské nástrahy, pomluvy a nepřejícnost sousedů. Trepifajksl z výřečnosti téhle povedené ženské brzy pochopí, že jako človĕk na tom bude mnohem lépe než jako starý, opelichaný čert.

 

Film natočil a scénář napsal pan režisér Jaroslav Novotný v roce 1976.

Duch nad zlato

6. dubna 2020 v 22:14 | dvě TeReziA

 

Duch na zlato

Veselá pohádka podle Hanse Christiana Andersena vypráví o tom, jak se s Duchem dá letĕt vzduchem za štĕstím a za láskou.

 

Vojta jednou na šibeničním vrchu objeví v podzemí poklad, který hlídá tajemný Duch. Vojta si vezme křesadlo a pak uteče. V hospodĕ se dozví o princeznĕ. Použije křesadlo a zjeví se mu Duch, který mu musí sloužit. V hospodĕ se dozví o krásné princeznĕ ze zámku. Když zase jednou přivolá Vojta Ducha, přeje si vidĕt princeznu. Vojta se do princezny zamiluje a myslí jenom na ni. Ale život Vojtovi zkomplikuje nepřejícná a hamižná dvorní dáma, která odhalí tajemství křesadla. Duch musí sloužit nedobré a chamtivé dvorní dámĕ a Vojta málem přijde o život. Pomůže snad Vojtovi chytrá princezna...?

 

Českou filmovou pohádku natočil pan režisér a scénárista Zdenĕk Zelenka roku 2013.

Dvanáct měsíčků - nedělní pohádka

6. dubna 2020 v 22:12 | dvě TeReziA...

 

Dvanáct měsíčků

Klasická pohádka na motivy Boženy Nĕmcové o hodné Marušce, zlé maceše a dvanácti kouzelných bratrech.

 

Moc hezká pohádka o Marušce, kterou macecha a její nevlastní sestra Holena vyhání v zimĕ z domu. "Sestřičko milá, vždyť přece v zimĕ jahody nerostou!" prosí Maruška, ale marný je její pláč, ani macecha ani Holena se nad ní neustrnou a dĕvče vyženou do snĕhem zasypaných hor, kde vládne mrazivý Leden.V tomto filmovém zpracování známé pohádky je navíc postava víly.

Maruška potkala promrzlou babičku a hned jí byla ochotna pomoci. Z babičky se "vyklubala" milá víla "Zemĕ" a přivedla Marušku ke svým bratrům, dvanácti mĕsíčkům. U dvanácti mĕsíčků si smĕla Maruška natrhat kvĕtiny (tentokrát to nebyly fialky) a potom jahody. Na svých cestách Maruška potkává Janíčka, který ji má skutečnĕ rád. Víla Zemĕ jim dá své požehnání. Holena dostane od víly poklad v truhlici, ani víle nepodĕkuje a je potrestána, ale trest nepřijme. Macecha a Holena se vydají do hor, aby víle a mĕsíčkům vyčinily, a domů už se nevrátí. Maruška s Janíčkem jsou spolu šťastni.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1992 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Anny Juráskové.

Dvojčata

6. dubna 2020 v 22:10 | dvě TeReziA

 

Dvojčata

Pohádka vypráví o dvou princeznách, které jsou si jako vejce vejci podobné, ale přece se velice liší.

 

Dvĕ princezny, dvojčata, jsou si podobné k nerozeznání. Jedna je krásná, ale nedbá o své vzdĕlání. A ta druhá je sice až příliš vzdĕlaná, ale vůbec nedbá o svůj vzhled. Obĕ sestry mají narozeniny a pan rádce jim našel jednoho ženicha, který si hledá chytrou a hezkou manželku. Princ přijede na oslavu jejich narozenin, ale je převlečný za kejklíře. Tak pozná nejprve krásnou princeznu, která ho pošle jako hladového komedianta do kuchynĕ. Tam princ pozná chytrou princeznu, kterou nejprve považuje za chasníka. Chytrá princezna se ale o prince i jeho společníka postará a dá jim najíst. Na plese se princ představí a obĕma princeznám se za svou lest omluví. Princ dá princeznám hádanku Čeho na svĕtĕ nemůže být jenom polovic. Hádanku mají zazpívat a zatančit. Obĕ princezny se snaží rozluštit hádanku. Chytrá princezna nakonec na odpovĕď přijde, jenže je tu ještĕ zvĕdavý pan rádce, který se právě vrátil ze své cesty za poznáním.

 

Filmovou pohádku v roce 1988 natočila a scénář napsala Eva Sadková.

Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka

6. dubna 2020 v 22:09 | dvě TeReziA

Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka

Moc pĕkná romantická pohádka vypráví o chudém, ale veselém malíři Jakubovi, o jednom smutném království a o princeznĕ Terezce.

 

Chudý malíř Jakub přišel do smutného království, kde se chtĕl oženit s princeznou. Ale ve smutném království vše ovládal pan komoří, který přesvĕdčil pana krále, aby zakázal lidem se smát. Malíř to ale nevĕdĕl, a proto byl uvržen do vĕzení. Ve vĕzení Jakub maluje. Princezna přijde vĕznĕ navštívit. Malíř Jakub mĕl zvláštní dar, že jeho obrazy ožívaly. Nejprve namaloval růži, a ta růže se promĕnila ve skutečnou růži, kterou Jakub daroval princeznĕ. Král pošle pro malíře, aby panu komořímu vysvĕtlil, jak je to s tím čarováním. Nedobrému komořímu ještĕ navíc pomáhá zlá čarodĕjnice, která mu vyčaruje elixír lásky, aby se mohl komoří oženit s princeznou a s ní shrábnou celé bohatství. Malíř chtĕl malovat princeznu, ale pan komoří chtĕl, aby maloval peníze. Král se raduje, že budou bohatí. Ale malíř Jakub říká, že malovat peníze ho nudí. Král svolí, aby malíř namaloval princeznu Terezku. Princezna se naučí smát a do Jakuba se zamiluje. Komoří stále intrikuje a chce otrávit malíře Jakuba, proto mu pošle víno do vĕzení. Ale Jakub má štĕstí. Nakonec všechno dobře dopadne. Zlý komoří byl po zásluze potrestán svými vlastními intrikami.

"... a to je konec? Kdepak, to je teprve začátek!"

 

Pohádku natočila v roce 1983 paní režisérka Svatava Simonová, scénář a texty jsou od známého básníka Jiřího Žáčka.

Duhová panna

6. dubna 2020 v 22:06 | dvě tereziA

 

Duhová panna

Výpravná pohádka vypráví o síle lásky, která překoná překážky i tajemná kouzla Vládce pramenů.

 

Duhová panna žije v přísném a chladném svĕtĕ Vládce pramenů. Jednoho dne se ale zamiluje do krále Zorana z lidského svĕta. Pouto mezi ní a mladým panovníkem je silnĕjší než zákazy Vládce pramenů. Duhová panna se rozhodne opustit svoji říši a jít za svou láskou. Avšak za svatbu tĕch dvou platí celé království. Vládce pramenů se mstí a v zemi krále Zorana se pomalu začíná ztrácet voda. Duhová panna má jedinou možnost, jak lidi před smrtí žízní zachránit - musí se vrátit do svĕta, z nĕhož přišla. Opouští nejen svého milovaného manžela, ale i malou dcerušku - Rosenku.

 

Slovensko-český koprodukční film, 2000

Dary hadího krále

6. dubna 2020 v 22:04 | dvě TeReziA

 

Dary hadího krále

Pohádka o kouzelných darech hadího krále, které pomohou Jeníkovi poznat pravou lásku a zažít ve světě zajímavé dobrodružství.

 

Jeník, syn potulného loutkáře, zachrání hada před jistou smrtí. Had to není obyčejný, ale je to hadí princ. Za záchranu prince dostane Jeník od hadího krále tři kouzelné dary - čepici, mošnu a zrcadlo. Dary však Jeník nesmí nikomu dát, jinak jejich kouzelná moc zmizí. Tatínek je ale nespokojený, protože Jeník utratil za hada peníze na jídlo. Jeníkovi ve zlosti řekne, že ho pošle do světa. Jeník se urazí a pomocí kouzelné čepice zmizí. Na cestě si prohlíží kouzelné zrcadlo, ve kterém se mu ukázala princezna Veronika. Jeník se do princezny na první pohled zamiluje. Vtom ho zatknou zámecké stráže a přivedou Jeníka před princeznu, která se právě nudí. Zrcadlo se jí zalíbí a přemluví Jeníka, aby jí zrcadlo daroval. Zrcadlo ale ztratí svou kouzelnou moc a princezna se rozzlobí. Chce dát Jeníka do vězení, ale Jeník pomocí kouzelné čepice zmizí. Jeník je zase doma. Tatínek zatím hodně zestárl. Baruška, která má Jeníka ráda, vidí, že Jeník má plnou hlavu princezny. Stráže Jeníka najdou a odvedou ho na zámek před krále. Králi a princezně se kouzelná čepice líbí. Jeník jim ji daruje a čepice ztratí svou kouzelnou moc. Jeník musí do vězení. Má ještě kouzelnou mošničku, ve které se každý den objeví jeden zlaťák. Za zlaťák si kupuje jídlo a pití. Ale zase je odhalen a odveden ke králi. Král a princezna chtějí kouzelnou mošničku. Ale Jeník jim tentokrát vysvětlí, že by mohla ztratit kouzelnou moc. Nakonec jim mošničku půjčí a může svobodně odejít domů.

 

Filmovou pohádku z cyklu ČT1 Pohádky pro pamětníky natočila paní režisérka Libuše Koutná v roce 1977.

Dešťová víla

6. dubna 2020 v 22:03 | dvě TeReziA

 

Dešťová víla

Romantická pohádka o lásce a odpuštění a o daleké pouti za Dešťovou vílou.

 

Nadpozemské bytosti, mocné živly, Vzduch, Oheň, Země a Voda, nejsou spokojeni, že si jich už lidé neváží. Chtějí lidi pro výstrahu potrestat. Dešťová víla navrhne trest a ostatní víceméně souhlasí.

Ondra, bohatý synek sedláka Lakoty, miluje chudou Květušku. Jejich lásku ale sedlák nerad vidí. Kraj sužuje sucho. Sedlák Lakota chce, aby si Ondra vzal bohatou Bětu z pivovaru. Nakonec vychytralý Lakota svolí, aby si Květuška mohla vzít Ondru, ale musela by přinést lidem déšť.

Květuška musí po cestě splnit tři těžké úkoly, ale odměna je přesto nejistá.

 

Českou filmovou pohádku na motivy pohádky Theodora Storma napsal Jan Mika a natočil ji v roce 2010 režisér Milan Cieslar.

Dobro a zlo

6. dubna 2020 v 21:58 | dvě TeReziA

 

Dobro a zlo

"Dobro a zlo" z pohádkového "Stromu pohádek" je podobné jako klasická pohádka bratří Grimmů O Šípkové Růžence.

 

Vypravĕčka Dáda Patrasová vypráví o králi Dalimilovi a královnĕ Elišce.

Královna nemohla mít dítĕ, ale potom přišla hodná stařenka DOBRO a dala jí bylinky. Dále už je to stejné jako Šípková Růženka, jenom místo prince tam byl mladý lovec, který lovil srnku. ZLO je zlá teta Melánie, která vyřkla hroznou kletbu - až bude Růžence sedmnáct let, zraní se o trn, navždy usne a s ní usne i celé království.

 

Filmovou pohádku "Dobro a zlo" natočila Jiřina Pokorná-Makoszová v roce 1989.

Český Honza

6. dubna 2020 v 21:55 | dvě TeReziA

 

Český Honza

Veselá filmová pohádka o Honzovi a jeho cestě za štěstím.

 

Honza je syn chudobné chalupnice. Jednoho dne musí uprchnout do světa před královskými verbíři. Na cestě potká kouzelnou babku kořenářku. Babka mu poví o strašidelném mlýně. Honza se tam vypraví a díky kouzelným housličkám osvobodí začarovaný mlýn od čertů. Potom vyzraje nad hrozitánským drakem a vysvobodí princeznu Krasomíru. Král s princeznou ošidí Honzu o housličky a Honza skončí ve vězení. Služebná Madlenka ale Honzu vysvobodí. Honza zase potká babku a dostane kouzelné třešně. Přestrojený Honza přijde do zámku a kouzelné třešně sní princezna a král, kterým po nich vyroste nos. Honza se princezně a králi přizná, že to on jim přinesl třešně a slíbí, že jim dlouhý nos zase zmizí, když mu vrátí kouzelné housle. Nakonec se Honza vrací domů i s nevěstou.

 

Pohádku napsal a natočil režisér a scénárista Zdeněk Kozák v roce 2007.

Česká muzika

6. dubna 2020 v 21:54 | dvě TeReziA

 

Česká muzika

Pohádka vypráví o třech českých muzikantech a o jedné zakleté dívce.

 

Česká muzika je ve světě odedávna proslavená. Tři čeští muzikanti - Bobeš,Ondra a Matěj chodí světem za výdělkem. Jednou přijdou k opuštěné chalupě. Přespí tam, ale Ondra se moc nevyspí, protože mu nedá spát jedna krásná dívka. Jakmile na dívku pohlédne tváří v tvář, divka se proměnila v černého psa. Druhou noc si muzikanti na tajemnou dívku počíhají a ta je varuje, aby odešli, dokud je čas. Vypráví jim svůj přiběh. Dívka se jmenuje Marianna, dcera tamního hostinského, kterou chtěl získat jeden bohatý pán. Ale Marianna si ho vzít nechtěla, nelíbil se jí a měla z něj strach. Potom jednoho dne, když byla sama doma se jí naposled ptal, zda si ho chce vzít. Marianna opět odmítla a bohatý pán se proměnil v čaroděje. Z Marianny se stal černý pes a čaroděj ji přenesl do lesa, kde pro ni vyčaroval dům. Vždycky jednou za měsíc po půlnoci přicházel čaroděj za Mariannou. Ale česká muzika nebude jeho gusto. Podaří se muzikantům krásnou zakletou dívku vysvobodit?

 

Českou filmovou pohádku natočila v roce 1993 paní režisérka a scénáristka Vlasta Janečková.

Císař a tambor

6. dubna 2020 v 21:53 | dvě TeReziA

 

Císař a tambor

Pohádka na motivy povĕsti o císaři Josefovi II. vypráví o císaři Maxmiliánovi, který se rád vydával v převlečení mezi své poddané.

 

Ančička chce jít do hospody na tancovačku, ale tatínek je proti. Mezitím se tambor vrací z vojny a loupežníci ho připraví o buben. Ještĕ předtím tambor vyslechne zvláštní rozhovor muže v černém s vůdcem loupežníků. Na zámek přijíždí císař Maxmilián s císařovnou a brzy poté zase jako obvykle mizí císař v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Záda mu kryje jeho vĕrný služebník Leopold. Císař se v přestrojení setká s vysloužilým tamborem a spolu zažijí mnohá dobrodružství. Tambor bubnoval ve válce s Turkem a mrzí ho, že přišel o svůj buben. Císařovna zjistí, že její manžel opĕt zmizel a Leopold se proto císaře snaží najít. Tambor se zamiluje v hospodĕ při tancovačce do Ančičky. Zámecký pán se chce sejít s císařem, ale Leopold tvrdí, že císař moc pracuje a nesmí být rušen. Přestrojený císař a tambor jsou odvedeni na zámek a mají být popraveni. Ještĕže Ančička našla kouzelný císařův prsten. Pomůže Ančičce císařovna a budou praví loupežníci potrestáni?

Když jsou údajní loupežníci propuštĕni, aby nakonec pravé loupežníky vypátrali, podaří se ještĕ odhalit muže v černém? A co lstivý vrchní správce?

 

Filmovou pohádku natočil pan režisér a scénárista Václav Křístek v roce 1998.

Co poudala bába Futeř

6. dubna 2020 v 21:51 | dvě TeReziA

 

Co poudala bába Futeř

Lidová pohádka v nářečí vypráví o tom, jak si mladý Krakonoš namlouval dĕvče.

 

V oblačné chalupĕ bydlí bába Futeř s mladým vnukem Krakonošem. Krakonoš je lehkovážný a nestálý, nic nedbá na to, že ho vĕrnĕ miluje melžinka Cílinka. Když spatří v lidském svĕtĕ hezké vesnické dĕvče Lidunku, jeho melžinka se mu zdá moc bledá. Lidunka má ráda chudého Jozífka, ale její tatínek jejich lásce brání. Jednou Lidunka tančí v hospodĕ s cizím myslivcem a Jozífek na ni žárlí. Když vidĕl, jak tančí s Krakonošem, velmi se rozzlobil a s Lidunkou se pohádal. Cílinka s housličkami přijde za Krakonošem do hospody a chce, aby s ní z hospody odešel. Krakonoš se jí vysmĕje a housličky jí vezme. Bába Futeř hledá Krakonoše a vidí ze shora, co se dole v hospodĕ dĕje. Bába si Krakonoše přifoukne, a tak se ocitne Lidunka v oblačné chalupĕ. Protože Cílinka už nemá svoje mlhové housličky, melžinky ji mezi sebou nechtĕjí. Za čas bába Futeř chystá svatbu pro Krakonoše a Lidunku. Ale Lidunka má pořád ještĕ ráda Jozífka. A Krakonoš taky nakonec zjistí, že miluje jenom svoji melžinku Cílinku.

 

Barevnou filmovou pohádku natočila v roce 1983 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Anny Juráskové.

Čertův švagr

6. dubna 2020 v 21:47 | dvě tereziA

Čertův švagr

Klasická pohádka podle Boženy Nĕmcové vypráví o mládenci, kterému se služba v pekle vyplatila.

 

Zlá a vypočítavá macecha, paní Kateřina, vyžene po smrti svého manžela nevlastního syna z domu. Petr se snaží najít si práci, ale všude ho posílají k čertu. Kníže povýší Petrovu macechu na první komornou. Macecha Petra obvinila z krádeže, a proto se Petr schovává u své tety na vsi. Kníže má dvĕ dcery, hodnou a laskavou Julinku a vdavekchtivou a závistivou Helenku. Petr nakonec přijme službu v pekle. Zlá a vypočítavá paní Kateřina se spojí se slečnou Helenkou a společnĕ se zbaví s pomocí čarodĕjnice Veruny hodné Julinky. Knížeti je po Julince smutno a snaží se ji za každou cenu najít. Když Petr dokončí službu v pekle, dostane svou odmĕnu. Podaří se mu vysvobodit Julinku, na kterou v pekle stále myslel, ale Julinka se ho bojí, protože Petr nyní vypadá jako čert. Julinka se vrátí na zámek a Petr jde do vsi, kde žije jeho teta a tam pomáhá svými penĕzi chudým lidem. Paní Kateřina a slečna Helenka se dozví o bohatém cizinci a posílají zchudlého knížete, aby ho požádal o pomoc. Petr knížete vyslechne, peníze mu slíbí, když mu dá kníže jednu ze svých dcer.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1984 paní režísérka Vlasta Janečková.

Až já budu královna

6. dubna 2020 v 21:45 | dvě tereziA

 

Až já budu královna

Humorná pohádka vypráví o jedné mladé pekařce Pepičce a o svatebních šatech z marcipánu.

 

Pepička je vyhlášená pekařka a na jejích koláčích si pochutnává celá královská rodina. Jenže Pepička se zamiluje do prince Luciána, který není zrovna kavalír. Ten vzkáže šikovné dívce, že se s ní ožení, až bude mít svatební šaty z marcipánu. Víla Marcipánka však Pepičce pomůže a nevychovaného prince promĕní v preclík. Dĕdek Krajcvajc už se postará, aby princ Lucián ocenil lásku vĕrné Pepičky.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1984 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Evy Košlerové.

Červánková královna

6. dubna 2020 v 21:41 | dvě tereziA

 

Červánková královna

Pohádka vypráví o zlé královně a květině, která posloužila k oklamání krále.

 

Princeznička Magdalenka to nemá lehké. Maminka královna jí zemřela a tatínek král se znovu oženil. Když Magdalenka vyrostla v hezkou dívenku, macecha jí začala dělat peklo na zemi. Nechce, aby si král všiml, že je princezna už dospělá a dokonce zamilovaná, a tak s pomocí zrádné květiny dívku začaruje v poslušnou loutku. Nakonec se ale všechny královniny intriky obrátí proti ní samé a mladičká princezna bude šťastná po boku milovaného prince.

 

Barevnou filmovou pohádku natočila v roce 1982 Vlasta Janečková podle scénáře Anny Juráskové.

Čerte, drž se svého kopyta!

6. dubna 2020 v 21:38 | dvě TeReziA...

 

Čerte, drž se svého kopyta!

 

Pohádka vypráví o jednom mladém čertovi a popletené čarodĕjnici, kteří se ocitli v lidském svĕtĕ.

 

Pohádka začíná v pekle, kde se ztratila kniha hříchů. Při jejím zmateném hledání najde čertovský učedník Vašek botky a zvĕdavost mu nedá, aby je nevyzkoušel. Jako všechno, co má nĕco společného s peklem, ani botky nejsou jen tak ledajaké a Vašek se rázem ocitne na svĕtĕ mezi lidmi. Než se stačí pořádnĕ rozkoukat, přijde o nĕ, čímž ale přijde i o možnost vrátit se zpĕt. Botky se totiž zalíbily vesnickému klukovi Jiříkovi a donesly do pekla pro zmĕnu jeho. Lucifer řádí, protože tak zapeklitou situaci v jeho říši ještĕ nemĕli: nevinné dítĕ v pekle a nezkušený čertovský učedník nedopatřením jen tak na svĕtĕ...

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1998 pan režisér Zdenĕk Havlíček podle scénáře Jitky Musilové.

 

—————

Zpět