Filmové pohádky - z blog-cz7

13.08.2020 16:45

O Radkovi a Mileně

7. dubna 2020 v 22:31 | dvě TeReziA

O Radkovi a Mileně

Romantická pohádka na motivy dvou pohádek Boženy Němcové Spravedlivý Bohumil a O černé princezně.

 

Filmová pohádka vypráví o jedné královně, která tolik toužila po dítěti, až podepíše smlouvu s Ďáblem. Královna se marně snaží otěhotnět, ale vytoužené dítě stále nepřichází. Král svou ženu Johanku miluje, ale dává přednost rybaření. Dítě se nakonec královně skutečně narodilo. Princezna Milena byla krásná, ale běhen jednoho dne z ní byla dospělá dívka. "Včera ještě nic a dnes, abychom princezně hledali ženicha." Rybář Radek pomůže lékaři, který utíká ze zámku. Od něj se doví o tom, že se na zámku usídlil ďábel, magistr Beliaret, a princezna, že je jeho dcera. Ještě mu poradil, aby nedal ďáblovi nic na čem mu skutečně záleží. Na slavnosti se princezně udělá špatně a umře. Leží v zámecké postelii a je celá černá. Stráže ji hlídají, ale jeden strážný odejde a druhého najdou ráno mrtvého. Nakonec hlídá v noci princeznu Milenu rybář Radek.

 

Pohádku o Radkovi a Mileně natočila v roce 1990 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře Pavla Aujezdského.

O Terezce a paní Madam

7. dubna 2020 v 22:30 | dvě TeReziA...

 

O Terezce a paní Madam

Humorná pohádka o princeznĕ a její přísné vychovatelce.

 

Princezna Terezka byla holka jako lusk do okamžiku, než se její výchovy ujala paní Madam. Z její etikety se princezna dokonce rozstoná. Nepomáhají vĕhlasní doktoři a ani jejich lektvary. Ale když Terezku ze zámku tajnĕ odvede její milý Tonek k rodičům do venkovské chalupy - je po nemoci. Pan král slíbí tomu, kdo Terezku najde a přivede zpĕt na zámek, její ruku a půl království k tomu.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1976 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Josefa Hanzlíka.

O svatební krajce

7. dubna 2020 v 22:30 | dvě TeReziA...

 

O svatební krajce

Velká výpravná pohádka vypráví o svéhlavé princeznĕ, které se přestala lepit smůla na paty, když pochopila, že strůjcem svého osudu je pouze ona sama.

 

Po smrti rodičů vychovává laskavá královna sama své vnučky Svatavu a Ladu. Trápí ji, jak se Svatava chová, a vadí jí její zlomyslná a hašteřivá povaha. Po jedné hádce, kdy královna vnučku opĕt napomíná, Svatava nečekanĕ zmizí. V jiném království vládne urostlý král. Zatím marnĕ hledá nevĕstu, protože jeho nároky jsou velké. Chce jen takovou, která dovede vytvořit paličkováním stejnou krajku, jakou mĕla na šatech jeho matka. Králův rádce rozešle princeznám v okolí obrázek krajky spolu s pozvánkou na královský ples. Princezna Svatava doputuje do sousedního království, ale protože ji pronásleduje její špatný Osud, všude kam přijde, přináší jen smůlu. Ne vlastní vinou rozbije všechna vajíčka určená na přestavbu královského paláce, chce pomoci královské švadlenĕ, ale nechtĕnĕ u ní způsobí požár a zapálí drahocenný vyšívaný závĕs. O podivné výtržnici se doslechne i král. Mezitím dĕvče potká svůj špatný Osud tváří v tvář. Ten jí prozradí, že všechno může sama zmĕnit. Svatava uprosí krále, aby u nĕj mohla pracovat v prádelnĕ, a splatit tak škody, které nechtĕnĕ "spáchala"...

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2003 pan režisér Jiří Chlumský podle scénáře Ireny Pavlové.

O spanilé Jašince

7. dubna 2020 v 22:29 | dvě TeReziA...

 

O spanilé Jašince

Pohádka na motivy J. Š. Kubína vypráví o tom, jak Meluzínka splétá štĕstí mladého zemana a krásné dívky.

 

Krásná Jašinka má před svatbou se svým milým, zemanem Vojdínem. Jak to však v pohádkách často bývá, příbĕh Jašinky a Vojdína se pořádnĕ zašmodrchá. O ruku dívky si totiž řekne Ledový král. Rodiče Jašinky jsou zaslepeni vidinou stříbřitého bohatství. Jak by to ale dopadlo, kdyby zamilovanému páru nepřispĕchala na pomoc hodná Meluzínka?

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1997 pan režisér Ludvík Ráža podle scénáře Anny Juráskové.

O princi Truhlíkovi

7. dubna 2020 v 22:28 | dvě TeReziA

O princi Truhlíkovi

Veselá pohádka vypráví o jednom královském jedináčkovi, kterého potkalo štĕstí v neštĕstí.

 

Královským rodičům se narodí princ. Dají mu jméno Dobromil. Začnou mu ale říkat Dobroušek a taky ho docela rozmazlují. Jednoho dne přijede na zámek strýčkův syn Zvonimír, kterému zemřela maminka. Zvonimír je vzdĕlaný a začne na přání královských rodičů vzdĕlávat svého bratrance Dobromila. Jenže princi učení moc nejde. Zvonimír mu dá přezdívku Truhlík. Princ se nenaučí ani číst, ani psát. Když je princ na ženĕní dozví se o princeznĕ Augustĕ a odjede se Zvonimírem na námluvy. Mladíci jsou přepadeni lupiči. Zvonimír prince opustí a sám spĕchá za princeznou Augustou. Truhlík mezitím najde útočištĕ v lese u dĕdečka dřevorubce a jeho vnučky Vítĕnky. Tady za krátký čas dohoní všechno, co na zámku zameškal. Zvonimír je sice vzdĕlaný, ale jinak je povrchní a namyšlený. Se vzdĕlanou, ale hloupou princeznou Augustou se k sobĕ dozajista hodí. Když princ Truhlík žije u dĕdečka nĕjaký čas, píše rodičům dopis, ale neumí psát. Dopis pošlou po poštovním holubovi. Mezitím chytí v Dobromilovĕ království jednoho z loupežníků, který prince přepadl. Královští rodiče se tak dozví, že je jejich Dobroušek naživu. Princ se konečnĕ seznámi s Vítĕnkou. Princ se do Vítĕnky zamiluje a chtĕl by si ji vzít za ženu. Nejdřív ale musí navštívit princeznu Augustu. Princezna se mu spolu s bratrancem Zvonimírem vysmĕjí. Princ má alespoň jasno a vrací se na zámek ke svým královským rodičům, kde jim oznámí, že se ožení s Vítĕnkou. Princezna Augusta se nakonec zasnoubila s bratrancem Zvonimírem a princ Dobromil si přijde k dědečkovi pro svou nevěstu Vítěnku.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1996 paní režišérka Vlasta Janečková podle scénáře Ireny Pavlové.

O Popelákovi

7. dubna 2020 v 22:27 | dvě TeReziA...

 

O Popelákovi

Pohádka "naruby" podle Josefa Lady. Žil byl jeden vdovec, který se oženil se zlou ženou a ta jeho nejstaršího syna trápila, zatímco své dva mladší rozmazlovala.

 

Popelák žije s macechou, nevlastními bratry a tatínkem v jednom malém stavení, je moc pracovitý a zastane tolik povinností, jako nikdo jiný.... Ono mu také bohužel nic jiného nezbývá. Jeho macecha je totiž pĕknĕ zlá a panovačná ženská a nevlastní bratři ke všemu tuze rozmazlení. Popelák to zkrátka nemá doma moc jednoduché. Jednoho dne se mu ale poštĕstí a dostane se na královský bál, kde okouzlí samotnou princeznu. Ale princezna si totiž bude muset svého milého neznámého, do kterého se na plese zamilovala, nejprve najít. Jediné, co jí po mladíkovi zbylo, je jeho obrovský střevíc. Princeznĕ tedy nezbude nic jiného, než procestovat celé království a hledat toho, komu bota padne.

 

Filmovou pohádku napsala a natočila v roce 1986 paní režisérka Vlasta Janečková.

O podezíravém králi

7. dubna 2020 v 22:26 | dvě TeReziA...

O podezíravém králi

Naše oblíbená pohádka vypráví o žárlivosti a pomluvĕ, které pravá láska přemůže.

 

To, že si španĕlský král Filip vyvolil za nevĕstu chudou dívku Charlottu z Anglie, nebylo příliš po chuti jeho matce - královnĕ Viktorii. A tak začala za zády svého syna všemožnĕ intrikovat. Jakmile musel král odcestovat, začala v dopisech snachu očerňovat. Dokonce ji obvinila z nevĕry! Tato zámĕrnĕ vymyšlená pomluva mohla královskou dvojici navždy rozdĕlit. Jestliže se tak nakonec přece jen nestalo, mĕla na tom zásluhu především mladá královna a její vĕrná láska k podezíravému králi.

 

Filmovou pohádku napsala a natočila v roce 1989 paní režisérka Vlasta Janečková.

O princi, který měl o kolečko víc

7. dubna 2020 v 22:26 | dvě TeReziA

 

O princi, který měl o kolečko víc

Naše oblíbená pohádka vypráví o jednom království, ve kterém panují trochu zvláštní pořádky a převládá tam hloupost nad chytrostí.

 

V jednom království vládne dočasně král a královna. Král má dvě pokrevné děti Rupíka a Nelinku. Královna má ještě jednoho syna Ludvíka, následníka trůnu, kterého ani král ani Ludvíkovi sourozenci Rupik a Nelinka nemohou vystát. Ludvík je totiž chytrý, a když se dozví, že se ho král chce zbavit, raději předstírá bláznovství. Princezna Nelinka se touží vdát, a když přijedou poslové od krále z druhé poloviny země, odjede spolu s bratrem Rupíkem s nimi. Král ztratí trpělivost a prince Ludvíka nechá zavřít do vězení. To hraje do karet vychytralému předsedovi dvorské rady, který také touží po královském trůně. Postupně se zbaví i krále a svých společníků. Jenže je tu ještě spravedlivá chůva... a chytrý následník trůnu tak nakonec může pořádky na zámku změnit.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1992 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Jarmily Turnovské.

 

O Šípkové Růžence

7. dubna 2020 v 22:24 | dvě tereziA

O Šípkové Růžence

Klasická pohádka "O Šípkové Růžence" upravená a "vylepšená" verši Jiřího Žáčka o pomstĕ zakleté do růže a lásce, která všechno zlo překoná.

"Pokorně bez velkého hluku, rád bych požádal o její ruku..."

"Jak se budí krásky?-Stačí jedno políbení z lásky."

 

Tři víly - Týna, Mína a Vesna - přivedou na královský ples krásnou Isabelu a hodnou Felicii. Král si vybere za nevĕstu Felicii. Isabela se chce pomstít.

Když se královskému páru narodí malá princezna, vyřkne Isabela strašnou kletbu. Naštĕstí vše zmírní moudrá víla Vesna, ale zmĕnit kletbu nedokáže.

Růženka má narozeniny, má právĕ šestnáct roků a kletba se naplní. Růženka a celý zámek upadne do hlubokého spánku.

Zahradník Janek se vydá princeznu probudit a taky se mu to podaří, jenže na zámku je ještĕ falešný princ Matyáš...

 

Filmové zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby. Pohádku natočil pan režisér Zdenĕk Zelenka v roce 2006 podle veršovaného scénáře básníka Jiřího Žáčka.

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

7. dubna 2020 v 22:23 | dvě TeReziA...

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Výpravná pohádka na motivy Jana Drdy plná kouzel, dobrodružství a lásky vypráví o chytrém tovaryši, sličné princeznĕ, Sluneční paní a dvou čarodĕjnicích.

 

Právĕ když král pohádkové říše musí rozsoudit Sluneční paní a čarodĕjnici, prochází lesem dva chasníci - kovářský tovaryš Ondra a mladý švec Jíra. Čarodĕjnice je velice rozzlobena královým soudem a prorokuje mu, že se jeho dcera, princezna Jasnĕnka, provdá za ševce. Jíra si vyrobí z jemné kozinky křídla a přiletí pod královský hrad, na nĕmž právĕ král ve strachu před vĕštbou zavře Jasnĕnku do vĕže. Jakmile se o jejím uvĕznĕní Jíra dozví, přiletí na ochoz vĕže. Oba mladí lidé se do sebe na první pohled zamilují. Stačí jen odletĕt a šťastnĕ spolu žít. Ovšem to by se nesmĕly objevit nečekané překážky - závist čarodĕjnické dcery Černavy a nápoj zapomnĕní, se kterými bude muset Jíra bojovat.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1987 pan režisér Zdenĕk Troška podle scénáře Karla Steigerwalda.

O nejchytřejší princezně

7. dubna 2020 v 22:23 | dvě TeReziA...

O nejchytřejší princeznĕ

 

Naše oblíbená pohádka vypráví o jedné namyšlené princeznĕ, čarodĕjnici Okulárové a o tom, na čem záleží nejvíc.

 

Tak dlouho o sobĕ princezna rozhlašovala, že je ze všech nejchytřejší, až tomu museli na zámku všichni uvĕřit. Jenom princ, který přijel na námluvy, jí dokázal dát otevřenĕ najevo, že o tak nevzdĕlanou a namyšlenou princeznu nestojí. Jenže právĕ tenhle odvážný princ padl princeznĕ do oka, a tím spíše si jeho urážku nechtĕla nechat líbit. Na tom, jak všechno nakonec dopadlo, mĕla určitĕ zásluhu roztomilá čarodĕjnice Okulárová, ale také sama zamilovaná princezna.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1987 pan režisér Vladimír Karlík podle scénáře Jarmily Turnovské.

O princezně z Rimini

7. dubna 2020 v 22:22 | dvě TeReziA...

 

O princezně z Rimini

Pěkná pohádka s něžným humorem vypráví, jak jeden pyšný král odmítá krásnou princeznu, ale jen do té doby, než ho sama napraví.

 

Dosud se nenašla nevěsta, která by se krásou vyrovnala namyšlenému králi salernskému. Košem dostala i chytrá a půvabná princezna riminská. "Vezmu si ji, až bude jeptiškou a já mnichem!" vzkázal Nicolettě po jejím bratrovi Riccardovi král ze Salerna. Nicoletta se ale pustila do "boje". V přestrojení za malířku se vypravila na salernský dvůr, aby zde nabídla své služby. Měla velký úspěch u princezny Margueritty, u královny, a i pyšný a do sebe zahleděný panovník si objednal svůj obraz na hedvábí a co víc - začal se zajímat o tajemnou malířku…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1999 pan režisér Ludvík Ráža podle scénáře Jany Knitlové.

O princezně, která ráčkovala

7. dubna 2020 v 22:21 | dvě TeReziA...

 

O princeznĕ, která ráčkovala

Veselá hudební pohádka vypráví o jedné napravené princeznĕ, která si zakládala na svém "urozeném er".

 

V tomhle království je opravdu nĕco v nepořádku. Paní královnu sužuje hypochondrie, princezna Karolínka je rozmazlená, rádce je proradný a vypočítavý. A všichni ráčkují, protože to princezna považuje za znamení urozeného původu. A pak je tu syn chůvy, zahradník Kryštof, který princeznu tajnĕ miluje. A tak je jen na nĕm, aby jí napravil hlavu... Já nemám zámek, Kdekdo to ví a hlavnĕ Královské reggae. To jsou jen nĕkteré z nezapomenutelných písniček dnešní veselé pohádky.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1986 pan režisér Vladimír Karlík podle scénáře Magdalény Kristenové. Písničky napsal Z. Rytíř.

O princezně, měsíci a hvězdě

7. dubna 2020 v 22:18 | dvě TeReziA...

 

O princezně, měsíci a hvězdě

Romantická pohádka o tom, proč už se nerodí princezny se zlatou hvězdou na čele.

 

Král netrpělivě očekává narození dědice. Měsíc mu předpoví, že se mu narodí dcera - a ne ledajaká! Princezna se zlatou hvězdou na čele. Po čase se mladá princezna Ema skamarádí s Hynkem, hvězdářovým synem. Král ale vydá rozhodnutí, že se má provdat za prince Huberta. Jenže tomu jde jen o její zlatou hvězdu. Smutný Hynek chce odejít ze země.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1996 paní režisérka Jelena Cingrošová podle scénáře Barbary Johnsové.

O perlové panně

7. dubna 2020 v 22:17 | dvě TeReziA...

 

O perlové panně

Velká výpravná pohádka o záhadné krásce z obrazu.

 

"Od hradu k hradu prochází jen s písní a z dávných časů obrazy si vysní…" ¨

Dívčí hlas se nese pod klenbami hradu Kudla a neslyší jej nikdo, jen starý rytíř se smutnýma, laskavýma očima - Kornelius. Celé dny vysedává před obrazem černovlasé mladičké krásky, o níž pověst říká, že když zapláče, kutálejí se jí po tváři pravé perly. Však i do rámu obrazu tajemné Perlové panny je zasazená veliká perla. Kornelius žije jenom pro svůj sen. A tato touha jej nakonec vyžene z hradu do světa poté, co mu černý rytíř Cyprián ukradne milovaný obraz. Do Perlové panny se ale zamiluje i komediantský mládenec Vendelín. Kdo najde krásnou pannu a komu se nakonec zaslíbí?

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1996 pan režisér Vladimír Drha podle scénáře Pavla Šruta.

O princi, který měl smůlu

7. dubna 2020 v 22:16 | dvě TeReziA...

 

O princi, který měl smůlu

Humorná pohádka o tom, jak se zbavit protivného trpaslíka.

 

Princ Leopold vinou špatné výchovy královských rodičů není samostatný. Vymýšlí si tisíce výmluv, ať má udělat cokoliv. S oblibou tvrdí, že má smůlu, a že kdyby měl trpaslíka, i ten mu vyroste. Bílá paní z obrazu chce pomoci služebné Lidce, která má prince ráda. A tak mu přičaruje skutečného trpaslíka, který Leopoldovi "znepříjemňuje" život. Pomůže princova láska k tomu, aby dospěl a trpaslíka i výmluv se zbavil?

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1989 pan režisér Obdržálek.

O princezně se zlatým lukem

7. dubna 2020 v 22:14 | dvě TeReziA...

 

O princezně se zlatým lukem

Moc pěkná romantická televizní pohádka vypráví příběh o jedné dívce, která chtěla zůstat svobodná.

 

V zájezdní hospodě se potkají potulný rytíř Dan a jeho podkoní Vítek se dvěma uraženými bývalými ministry Lesního království. Ti si stěžují, že mladá princezna Jelena, která se nedávno ujala vlády, se spolu se svou dívčí družinou věnuje lovu, ale nesnáší muže a nechce se vdávat. To mladé muže zaujme - s amazonkami se ještě nesetkali - a tak se vydají k sídelnímu městu. Za nečekaných okolností se s princeznou Jelenou setkají a sblíží. Ta opravdu skvěle ovládá svůj luk a s jeho pomocí chce svým nápadníkům v cestě k trůnu zabránit…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2001 pan režisér Rudolf Tesáček podle scénáře Jany Knitlové. Písňové texty napsal Arnošt Goldflam a zhudebnil je Karel Cón.

www.ceskatelevize.cz/porady/1043803159-o-princezne-se-zlatym-lukem/30122032938/

O princi Bečkovi

7. dubna 2020 v 22:12 | dvě TeReziA...

 

O princi Bečkovi

Marek Eben ve veselé pohádce o princi, který nadmíru holdoval dobrému jídlu a lenošení.

 

V Kulatém království žije princ Emanuel s přezdívkou Bečka, kterou nedostal náhodou. Jeho největší vášní je totiž jídlo. Královna se rozhodne prince oženit. Jako nevěsta se mu představí boubelatá princezna Emilka, jenže princ Bečka se zamiluje do úplně štíhlé princezny Anny. To nemůže Emilka nechat jen tak a pomocí kouzla promění Annu v andulku, malého ptáčka. Princ pro svo milovanou princeznu truchlí, nejí a hubne. Podaří se mu zlé kouzlo přemoci a milovanou Aničku získat za ženu?

 

Barevnou filmovou pohádku natočila v roce 1988 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Heleny Sýkorové.

O princezně, která nesměla na slunce

7. dubna 2020 v 22:11 | dvě TeReziA...

 

O princezně, která nesměla na slunce

Pohádka o sudbě, která se nevyplnila.

 

Královská rodina žije v úzkosti. Princezně Sněhové vločce bylo po narození přisouzeno, že nikdy nesmí spatřit sluneční svit. Dívka žije až do svých osmnáctých narozenin za těžkými závěsy a královskou zahradu navštěvuje pouze v noci. Podivné sudbě všichni slepě věří, jen mladičký zahradník Vilém, kterému se princezna líbí, o ní upřímně pochybuje. Nikdo přece nesmí živé bytosti upírat právo na slunce! A tak se princezna začíná ptát…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1996 pan režisér Vladimír Drha podle scénáře Jarmily Turnovské.

O Rozárce a zakletém králi

7. dubna 2020 v 22:06 | dvě TeReziA...

 

O Rozárce a zakletém králi

Pohádka podle Františka Hrubína o statečné dívce a zámku s tajemstvím.

 

Starý kupec jednou zabloudil v lese a přenocoval v opuštěném zámku. Ráno utrhl v zahradě pro svou dceru Rozárku růži. A tehdy se pán zámku, zakletý král, na kupce rozzlobil. Za růži žádal jednu z kupcových dcer…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1985 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Magdaleny Kristenové.

O stříbrném a zlatém vajíčku

7. dubna 2020 v 22:02 | dvě TeReziA...

 

O stříbrném a zlatém vajíčku

Pohádka vypráví o dvou dcerách krále ptáků, které si vybraly lidské ženichy.

 

Dcery krále ptáků zatoužily žít mezi lidmi, opustily rodný pohádkový les v podobě stříbrného a zlatého vajíčka. Jedno najde v myslivně Štěpán, druhé kníže na zámku. Když se z vajíček vyklubou krásné dívky, zdá se, že oba páry budou spolu šťastně a spokojeně žít. Jenže každá z dcer je jiná, Aranka touží jen po bohatství a hraběte na zámku připraví o všechny peníze, Kačenka svého myslivce opravdu miluje a na penězích jí nezáleží. Kouzlo, které je přivedlo k lidem, může královským dcerám uškodit. Pokud se skořápky z vajíčka ztratí, dívky se promění v kukačky…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1981 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Květy Kuršové.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/131208-o-stribrnem-a-zlatem-vajicku/28135053549/

O dívce, která šlápla na chléb

7. dubna 2020 v 21:58 | dvě TeReziA...

 

O dívce, která šlápla na chléb

Pohádka podle předlohy H. Ch. Andersena o pýše, trestu, odpuštění i nezištné lásce.

 

Když Brigitu adoptuje hodná majitelka kodaňského pekařství - začnou se dít věci! Pohodlný život a nové postavení zcela promění dívčin žebříček hodnot. Z Brigity se stane povrchní dívka s jediným zájmem - mít se dobře a bavit se. A když chléb určený pro vlastní matku použije jako podložku, aby si neumazala střevíce, propadá se Brigita do bahenní říše. Tady mezi bahenními příšerkami konečně pochopí, v čem pochybila…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2007 pan režisér Jiří Strach scénáře Lucie Konášové.

O kominickém učni a dceři cukráře

7. dubna 2020 v 21:57 | dvě TeReziA...

 

O kominickém učni a dceři cukráře

Pohádka o sirotkovi, který i přes nepřízeň osudu najde obyčejné lidské štěstí.

 

Sirotek Tomáš musel nastoupit do učení ke kominickému mistru Dýmalovi a podřídit se tak rozhodnutí svého strýce. Začátky nebyly vůbec lehké. Vydržel mistrovo svérázné "učení" i všechna příkoří jeho hašteřivé manželky a naučil se všemu, co patřilo ke kominickému řemeslu. Přesto snil o tom, že jednou bude pekařem jako byl táta. Měl štěstí, že si ho vybral do učení cukrářský mistr, který rozpoznal jeho šikovnost a chuť do práce. To druhé řemeslo mu doslova učarovalo. Aby se však dokázal v tomto novém prosadit a našel tak i svůj nový domov, musel ještě překonat řadu překážek, především však nástrahy svého rivala, cukrářského učně Vojtina. Velkou oporou mu byla cukrářova dcera Eliška. Za svou houževnatost a píli byl Tomáš nakonec odměněn.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2006 pan režisér Pavel Jandourek podle scénáře Aleny Bartošíkové.

www.ceskatelevize.cz/porady/10099252310-o-kominickem-ucni-a-dceri-cukrare/30629232032/

O království z nudlí a štěstí bez konce

7. dubna 2020 v 21:54 | dvě TeReziA...

 

O království z nudlí a štěstí bez konce

Úsměvná pohádka s písničkami o princezně a třech nápadnících, nešikovném kuchaři a kouzelné nudličce poznání.

 

Nudlového království, kam se sjíždějí princové, aby se ucházeli o ruku princezny Beatrice. Princi Vladimírovi se do ženění příliš nechce. Vymění si proto roli se svým sluhou Jankem, vyhlášeným kuchařem. Netuší ale, do jakých nesnází ho tato výměna přivede. Hned po příjezdu do království je požádán, aby se ujal kuchyně. A tak se Vladimír musí vypořádat nejen s nezvyklým úkolem, ale rovněž se vznikající náklonností k princezně, které ovšem mezitím tatínek vybral docela jiného ženicha. Zamotanou situaci dokáže vyřešit snad jen kouzelná nudlička poznání…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2009 pan režisér Martin Dolenský podle scénáře Jiřího Chalupy.

www.ceskatelevize.cz/porady/1099730549-o-kralovstvi-z-nudli-a-stesti-bez-konce/20955211507/

Obušku, z pytle ven!

7. dubna 2020 v 21:54 | dvě TeReziA...

 

Obušku, z pytle ven!

Klasická pohádka podle Karla Jaromíra Erbena o chudém muzikantovi, který skrze dobré srdce a kouzelného stařečka k divotvorným darům přišel.

 

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán.

 

ČR, 1955 Režie: J. Pleskot

O chudém královstvíčku

7. dubna 2020 v 21:53 | dvě TeReziA...

 

O chudém královstvíčku

Veselá pohádka podle Josefa Lady o rozpustilé princezně Ance.

 

Princezna Anka svými originálními kousky zlobí svého tatínka i okolí, a tak ji čert Haramáš za trest odnese mezi loupežníky. Ona jim ale za to z jejich příjemného loupežnického života udělá doslova peklo na zemi. Jak rádi by ji čerti teď vrátili královským rodičům! Jenže Anka si usmyslí, že musí být ze zajetí řádně vysvobozena. Sežene si draka i prince a uspořádá velké osvobozovací představení. Od královského pantatínka pak dostane našupáno, protože si z celého království udělala dobrý den. Dokud se alespoň trochu nepolepší, nesmí z domu ani na krok.

 

Filmovou pohádku napsala a natočila v roce 1979 paní režisérka Vlasta Janečková.

O modrém ptáčku

7. dubna 2020 v 21:51 | dvě TeReziA...

 

O modrém ptáčku

Klasická pohádka podle básníka a prozaika Jindřicha Šimona Baara o tom, jak Baruška vysvobodila prince ze zakletí.

 

Baruška vysvobodila prince ze zakletí. Ale nebylo to jen tak, a kdo ví, jestli by se jí to podařilo, nebýt tří růžiček, které jí na pouť za modrým ptáčkem dal Vítr, Měsíc a Slunce. K těm darům musela ale přidat odvahu, vytrvalost a lásku, aby nakonec mohla po boku milovaného prince společně s ním vládnout v Modrém království.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1998 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Anny Juráskové.

O Ječmínkovi

7. dubna 2020 v 21:51 | dvě TeReziA...

 

O Ječmínkovi

Klasická pohádka na motivy hanácké pověsti vypráví o jednom králi, který se narodil prosté ženě na kraji obilného pole a svým lidem pak přinesl dobro a spravedlivou vládu.

 

Jako v každé pohádce ani tentokrát nechybí zlá sudba a čarovná moc, které ovlivňují životní osudy Maríny a Jana i jejich synka, kterému lidé dali jméno Ječmínek. Jan, moravský markrabě, se zamiluje do prosté dívky Maríny, kterou si vezme za ženu. Ale už na jejich bohaté svatbě se věci začnou komplikovat. Zlá víla Plevelice v podobě krásné komtesy dělá vše pro to, aby Jana podřídila své moci. Jeho láska k Maríně bledne, všechno navíc komplikuje válka. Maríně, která před narůstající zlobou svého manžela utíká ze zámku, se narodí chlapec Ječmínek. Čím víc se s ním pak ukrývá, tím hlasitěji se ke slovu dostávají báchorky o dobrotě malého následníka a o jeho nadpřirozených schopnostech. Ve chvíli, kdy se otec Jan setká se svým synkem, všechna zlá kouzla pominou a do kraje zlatavých polí přijde znovu dobrá vůle a láska.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2002 režisér Milan Cieslar. ČR, 2002

O těch Martinových dudách

7. dubna 2020 v 21:50 | dvě TeReziA...

 

O těch Martinových dudách

Pohádka o tom, jak Martin z velké lásky k Vendulce sloužil u vodní víly Mušelíny.

 

Kovář nechtěl dovolit, aby si jeho dcera Vendulka vzala za muže jeho chudého pomocníka, kterého víc než kovadlina baví hra na dudy. Nakonec ale Martinovi dal naději. Přinese-li Vendulce šňůru pravých perel, může svatba být. Dudy zavedly Martina do vodního království a víla Mušelína mu za službu perly slíbila. Ale sliby chyby. Nebýt kouzelného dědečka Haltrováka a hlavně statečné Vendulky, dodnes by Martin rozmarné Mušelíně sloužil!

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1990 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře V. Hulpacha.

O líném Honzovi

7. dubna 2020 v 21:48 | dvě TeReziA...

 

O líném Honzovi

Pohádka "naruby" podle Josefa Lady.

 

Honza je už pěkně urostlý mládenec, přesto leží na peci a nechá se od své matičky převracet z boku na bok. A zrovna tomuhle mládenci sudička předpověděla, že zabije draka a za ženu dostane princeznu! Když se to Honza dozví, ani ho nenapadne, aby se kvůli tomu hnul z pece. A tak musí drak za ním do světnice. Ale ani pak není vyhráno! Nakonec vše musí vzít pěkně do ruky samotná princezna, jinak by se snad vůbec nevdala…

 

Filmovou pohádku napsala a natočila v roce 1977 paní režisérka Vlasta Janečková.

O bílé paní

7. dubna 2020 v 21:47 | dvě TeReziA...

 

O bílé paní

Komediální pohádka o hradních strašidlech, nebezpečných loupežnících a odvážné Fanynce.

 

Je noc a venku zuří taková bouřka, že bílá paní Slavěna místo strašení na hradbách hraje se svým milovaným Tomášem hezky v teple pexeso. Jejich poklidný večer přeruší bouchání na hradní bránu a volání o pomoc. Za dveřmi stojí kuchařka Fanynka, kterou pronásledují loupežníci. A protože Fanynka je sirotek a nikoho nemá, bílé paní se jí zželí a společně s Tomášem se rozhodnou, že jí poskytnou přístřeší, stravu a také patřičné vychování. Fanynka jim zase na oplátku slíbí, že bude vařit. Všechno šlape jako na drátkách do té doby, než se hrad pokusí uchvátit loupežníci. Je ovšem jasné, že jim to jen tak neprojde. Na pomoc totiž přichází zakletý Slavoj.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2008 pan režisér Martin Dolenský podle scénáře Michala Čunderleho.

O chamtivém strašidle

7. dubna 2020 v 21:46 | dvě TeReziA...

 

O chamtivém strašidle

Pohádka o lásce a strašidle, které chtělo získat moc nad lidmi. Najdou se mezi nimi tři neúplatní?

 

Chamtivé strašidlo vystudovalo strašidelné školy a chystá se mezi lidi. Má plán, chce lidem škodit a učit je špatnostem, ačkoliv mu ve škole vštěpovali pravý opak. Vydává se za rytíře a úplně okouzlí paní Anastázii, matku hezké a milé Terinky. Anastázie odmítá Vavřince, nápadníka své dcery, protože nemá peníze. Terinka je ale chytré děvče a nového nápadníka prokoukne. Aby se vyhnula vdavkám se Strašidlákem, musí najít tři neúplatné lidi, a dokázat tak, že všichni lidé nejsou zlí…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1985 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře Boženy Šimkové.

O myrtové panně

7. dubna 2020 v 21:44 | dvě TeReziA...

 

O myrtové panně

Pohádka o lásce prince z Porcelánie k tajemné dívce.

 

Princ kouzelné země Porcelánie chtěl vystavět svůj palác a celou zemi z porcelánu, aby křehkost okolí přiváděla lidi k ohleduplnosti a jemnosti i v jejich myšlení a konání. Devět panen marně čekalo, kterou z nich si vyvolí za nevěstu. Princ však doposud nepoznal, co je to láska. Až potkal myrtovou pannu. Dívku, která se zrodila z keře…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1992 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Petra Janiše.

OČLaskonce - Princ Hněvsa 1/4

7. dubna 2020 v 21:43 | dvě TeReziA...

 

O čarovné Laskonce

Princ Hněvsa (1/4)

Čarodějka Laskonka, kouzelné brýle a neustále rozhněvaný princ.

 

Laskonka je navzdory svému jménu pěkně zlomyslná čarodějka. V království, kde se usadila, podstrojuje coby kuchařka princi Hněvsovi pamlsky. Jenže to nejsou dobroty, ona do nich přimíchává zlé kouzlo a princ je po nich stále popudlivější a zlostně se utrhuje na své okolí. Vyléčí Hněvsu tři doktoři, nebo dojde sám k poznání, že se musí změnit, protože psí hlava nebo oslí uši málokomu sluší.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1989 paní režisérka Jiřina Makoszová-Pokorná podle scénáře Víta Špaňhela.

O Janovi a jeho podivuhodném příteli

7. dubna 2020 v 21:42 | dvě TeReziA...

 

O Janovi a podivuhodném příteli

Velká výpravná pohádka podle pohádky H. Ch. Andersena o tom, jak si mládenec poradil s nástrahami kouzelníka Magnuse a vysvobodil princeznu Agnes ze zajetí.

 

Po smrti otce vyžene Jana z domova bohatý kupec. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se vydat do světa. Na své trnité cestě potkává muže, kteří jedou do královského města získat ruku princezny Agnes. Všichni však skončí jako zkamenělé sochy. Když v noci Jana přepadnou lapkové, objeví se tajemný muž a Jana pomocí kouzelné hole zachrání. Kouzelná hůl a tajemný přítel mu pak pomohou překonat mnoho překážek, které jim připraví kouzelník Magnus. Ten má totiž ve své moci princeznu Agnes a na svědomí má i její nápadníky. Na Janovi pak je, aby princeznu i nápadníky vysvobodil a pohádka mohla skončit svatbou…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1990 pan režisér Ludvík Ráža a spolu s ním na scénáři spolupracoval M Schulz.

O bílém jadýrku

7. dubna 2020 v 21:41 | dvě TeReziA...

 

O bílém jadýrku

Pohádka o hádankách bílé víly, čarovném ořechu a pravdě, která vyšla najevo.

 

Marek je ztracený a znovunalezený syn zámecké paní. Ta se po jeho zmizení ujala výchovy Tomáše, syna komořího. Když se Marek vrátil ke své matce, vypadalo to, že oba mladíci budou žít svorně a bez zášti. Tomáš se zamiloval do princezny Johanky, která byla němá, vyléčit ji mohlo pouze kouzelné jadýrko. A tak se pro ně Marek vydal a zodpověděl i tři otázky kouzelné víly, aby nevlastnímu bratrovi pomohl. Žárlivému Tomášovi ovšem jeho pomoc nebyla po chuti a už to vypadalo, že za dobrý skutek bude Marek potrestán. Nakonec ale přece jen všechno dobře dopadlo, jak už to bývá alespoň v pohádkách.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1983 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře Mileny Medové.

O medvědu Ondřejovi

7. dubna 2020 v 21:40 | dvě TeReziA...

 

O medvědu Ondřejovi

Rozverná barevná pohádka o tom, co všechno způsobila medvědí kůže.

 

Princ Hynek by si rád namluvil princeznu Blanku, ta však miluje švarného myslivce Ondřeje a tajně se s ním schází v lesích kolem hradu. Ondřej ji sice přemlouvá, aby s ním uprchla, princezna však nechce, protože ví, že by to jejímu královskému otci zlomilo srdce, současně se však nechce provdat za žádného z nápadníků. Jednoho dne ale králi dojde trpělivost a rozhodne se zavřít princeznu do tajné komnaty ve staré hradní věži, jež se otvírá prstenem v obraze. Pak rozhlásí, že kdo ji najde, dostane ji za ženu. Blanka pochopitelně souhlasí, protože hodlá Ondřejovi poslat zprávu po své komorné Anežce. Jenže král nařídí, že Anežka nesmí tajnou komnatu opustit. A další den už se na hrad sjíždějí zástupy uchazečů o princezninu ruku. Mezitím Ondřej, marně čekající na zprávu od princezny, pochopí, že něco nevyšlo tak, jak si s princeznou plánovali. Nechá se zašít do medvědí kůže a na hradě pobaví panstvo i otráveného krále tak skvěle, že může jít pobavit i princeznu. Díky tomu zjistí, kde je ukryta, a sotva se dostane ze zámku ven, stáhne si medvědí kůži, ustrojí se do mysliveckého a vrátí se na hrad jako uchazeč o princeznu. Jenže tam už král provází prince Hynka, kterého by nejraději viděl na místě ženicha, a nepokrytě mu napovídá.

 

Československo 1959, pohádka Režie: Jaroslav Mach

O brokátové růži a slavíku z perleti

7. dubna 2020 v 21:39 | dvě TeReziA...

O brokátové růži a slavíku z perleti

Klasická pohádka podle H. Ch. Andersena o nafoukané princeznĕ a pasáčkovi vepřů.

 

Pohádka vypráví o namyšlené a pošetilé princeznĕ. Pravá růže, královna něžných vůní, jí byla příliš obyčejná, nad opravdovým slavíkem ohrnovala nos, a tak pohrdla zásnubními dárky prince Kristiána z Ostrovního království, který se zamiloval do jejího obrazu. S pasáčkem vepřů se ale líbala kvůli nesmyslným hračkám a ke své škodĕ nikdy nepochopila, co je pravé a co falešné.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1982 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Heleny Sýkorové.

O houslích krále snů

7. dubna 2020 v 21:38 | dvě TeReziA...

O houslích krále snů

Romantická pohádka vypráví nejen o krásných snech, ale i skutečném životĕ.

 

Byl jeden král, který své starosti a problémy neřešil, ale utíkal před nimi do snů a vidin. Za své sny vymĕnil vše, co mĕl. Zámek, korunu i štĕstí své jediné dcery. Naštĕstí v této pohádce ale včas zasáhne chudý chasník Martin, který ví, že snít je sice krásné, ale mnohem cennĕjší je schopnost sny uskutečňovat...

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1987 paní režisérka Vĕra Jordánová podle scénáře Miloše Kratochvíla.

O chytré Marině

7. dubna 2020 v 21:36 | dvě TeReziA

 

O chytré Marině

Klasická pohádka podle Boženy Nĕmcové z pohádkového cyklu Strom pohádek vypráví o jedné chytré dívce, která svým důvtipem přelstila i samotného pana krále.

 

Marina byla dcera chudého chalupníka, která sloužila u jednoho bohatého sedláka. Sedlák jí slíbil za službu kravičku, jenže pak nechtĕl dostát svému slibu. Marina poslala otce ke královskému soudu. Král dal sedlákovi i chalupníkovi tři otázky, na které za svého otce Marina správnĕ odpovĕdĕla. Tak se s ní král seznámil, zamiloval se do ní a vzal si ji za ženu. Jen mĕl jednu podmínku, že nesmí zasahovat do jeho sporů. Ale Marina to nevydržela, a když se dĕla nespravedlnost, zasáhla.

 

Filmovou pohádku natočila a scénář napsala v roce 1988 Jiřina Pokorná.

O loupežníku Olbramovi

7. dubna 2020 v 21:35 | dvě TeReziA

 

O loupežníku Olbramovi

Pohádka vypráví o jednom mládenci, který nebyl tím, za koho se vydával.

 

Pan král Měsíček hledá pro princeznu ženicha, ale zatím se mu to nedaří, protože ženich musí zbavit království loupežníka Olbrama, a teprve tak si získá ruku princezny Hvĕzdičky. Princezna nechce už dál na svého ženicha jen čekat, a proto se vypraví za loupežníkem Olbramem do lesa sama.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1985 pan režisér Vladimír Karlík podle scénáře Karla Šiktance.

O kumburské Meluzíně

7. dubna 2020 v 21:34 | dvě TeReziA

 

O kumburské Meluzíně

Humorná pohádka vypráví o tom, proč na hradĕ Kumburku dodnes pláče Meluzína do komína.

 

Závistivá Meluzína chce své mladší sestře Kateřině odloudit ženicha. Ale ani s pomocí kouzel čarodějnice Hudrlíny svého nedosáhne, i když snoubence, rytíře Vavřince, čeká těžká zkouška odloučení.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1995 paní režisérka Vĕra Jordánová podle scénáře Vladimíra Hulpacha.

O Marušce

7. dubna 2020 v 21:33 | dvě tereziA

 

O Marušce

Pěkná klasická pohádka na motivy Boženy Nĕmcové o tom, že sůl je nad zlato.

 

Král chce po svých dcerách vĕdĕt, jak ho mají rády. Když mu ale nakonec Maruška řekne, že ho má ráda jako sůl, král se velice rozzlobí.

Je sůl opravdu nad zlato? Zlato je přece vzácné a sůl docela obyčejná. Jenže když ta docela obyčejná sůl schází, nevyváží ji ani všechno zlato svĕta.

Pošetilý král vyhnal svoji nejmoudřejší dceru jen proto, že si jej cenila jako sůl.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1987 paní režisérka Jiřina Pokorná podle scénáře Štěpánky Haničincové.

O bojácném Floriánkovi

7. dubna 2020 v 21:32 | dvě tereziA

 

O bojácném Floriánkovi

Pohádka vypráví o hrnčíři z Kvítečkova, který pro svou lásku přemohl strach. Příbĕh vychází z tradice českých pohádek, které znají hastrmana i jako tvora k nerozeznání podobného lidem.

 

Hrnčířka Barbora má jednoho syna. Má s ním však velké trápení - je to takový strašpytel, že se mu smĕje celá vesnice. Jen jedinému človĕku není Floriánek smíchu. Je to Rozárka, která má Floriánka ráda. Její otec však o takovém strašpytli nechce ani slyšet. Rozálka má ale plán. V jejich hostinci straší a její otec nechal vyhlásit, že ten, kdo hospodu zbaví strašidel, dostane Rozálku za ženu. Rozálka doufá, že to pro ni Floriánek udĕlá.

Ten se ale tolik bojí, že to nedokáže udĕlat. Rozálka se na nĕj rozzlobí a řekne mu, že si vezme toho, kdo strašidla vyžene a že mají všichni pravdu o tom, že je strašpytel. Floriánek je zklamaný z nešťastné lásky, proto se chce utopit a skočí do rybníka. V rybníce se potká s vodníkem. Floriánek však pod vodou mluví a nakonec vyjde najevo, že je synem vodníka, který kdysi velmi miloval jeho mámu.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1998 pan režisér František Filip podle scénáře Zdeňka Kozáka, který pohádku doplnil původními písňovými texty.

O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku

7. dubna 2020 v 21:30 | dvě TeReziA

 

O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku

Veselá pohádka podle pana spisovatele Jana Drdy vypráví o lásce, kouzelných hruškách a kouzelném jablíčku.

 

Kuba a Amálka se mají rádi, stejně jako Matěj a paní hostinská Terezka. Amálka by se ráda vdávala, ale Kuba se zatím ženit nechce. Když se Kuba od Amálky dozví, že jejich hrušeň rodí hrušky ušatky, hned dostane nápad, jak je zpeněžit. Od té chvíle začne pěkná mela. Ušatého myslivce sice Amálka zbaví kouzla, když mu dá opravdickou pusu z lásky, v domnění, že je to Kuba. Jenže Kuba v hospodě s kouzelným dědečkem vymění hrušku za jablíčko parohátko. Děda se znenadání ztratil jako pára nad hrncem a Kuba se v hostinci dozví, že princezna bude slavit narozeniny a že každý řemeslník musí přinést princezně dárek. Kuba jí dá ochutnat kouzelné jablíčko a princezně narostou parohy. Amálka se na Kubu zlobí, že vymýšlí jenom samé legrácky. Kuba chce pusu z lásky, aby mu zmizely velké uši. Opět se mu podařilo Amálku obalamutit. Kuba a Matěj jsou v hostinci zatčeni a musí do vězení. Zachrání Amálka svého Kubu a dá mu své čtyřlístky?

 

Barevnou filmovou pohádku natočila roku 1979 Libuše Koutná podle scénáře Heleny Sýkorové.

O čarovné Laskonce 2 - PovídaváP

7. dubna 2020 v 21:28 | dvě TeReziA...

 

O čarovné Laskonce 2

Povídavá pohádka

Povídavá pohádka (2/4) vypráví o tom, jak čarodĕjka Laskonka chtĕla překazit královskou svatbu.

 

Laskonka se sice přestĕhovala do jiného království, ale i tady škodolibĕ podstrojuje své podivuhodné dobroty. Napekla zázračné pusinky a zařídila, aby princezna onĕmĕla, zatímco všichni ostatní povídají, povídají, melou páté přes deváté a neváží si slov, která pronášejí. Myslela si, že tak překazí královskou svatbu, to se ale pĕknĕ přepočítala!

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1989 paní režisérka Jiřina Makoszová - Pokorná podle scénáře Víta Špaňhela.

O čarovné Laskonce - Žalobnická p.

7. dubna 2020 v 21:27 | dvě TeReziA...

 

O čarovné Laskonce

Žalobnická pohádka (4/4)

Humorná pohádka vypráví o jednom panu králi, který na každého žaluje a nemůže přestat.

 

Laskonka je pĕknĕ poťouchlá čarodĕjka, která ráda páchá různé zlomyslnosti královské rodinĕ. Dokonce si troufla i na samotného krále! S pomocí kocoura Mikeše a kouzelné rozinky na koláči ho začarovala. Pan král teď na každého žaluje a nemůže s tím přestat. Že se nakonec podaří krále nepĕkného kouzla zbavit, je nasnadĕ. Pomoci musí princezna a učitel hudby. A Laskonka musí pryč. Bůhvíkde se příštĕ objeví...

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1989 paní režisérka Jiřina Makoszová-Pokorná podle scénáře V Špaňhela.

O líné Nitce a prstýnku s rubínem

7. dubna 2020 v 21:25 | dvě TeReziA

O líné Nitce a prstýnku s rubínem

 

Pohádka je podle klasické pohádky Karla Jaromíra Erbena a vypráví o třech kouzelných přadlenách, jedné líné dívce a jednom mladém králi, který si hledá nevěstu.

 

V jednom království hledal mladý král nevěstu. Nevěsta by měla být podle jeho přání pilná a pracovitá. Žádná princezna jeho požadavky nesplnila, proto se rozhodl najít si nevěstu neurozenou. Jednou spatřil dívku, která se mu na první pohled zalíbila. Druhý den se král vypravil do prosté chaloupky, kde žila líná Nitka s matkou. Matka se právě s dcerkou zlobila, když vtom král vešel do chaloupky. Matka se za línou dcerku styděla a navykládala králi, že by Nitka od rána do večera jenom předla. Král se tomu velice potěšil a Nitku vzal s sebou na zámek. Jenže král netušil, že se Nitka do práce moc nehrne. K tomu, aby se naučila pracovitosti ji pomohou až tři kouzelné tetičky - Šlapalína, Mžouralína a Žvandolína.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1984 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře Heleny Sýkorové.

O labuti

7. dubna 2020 v 21:24 | dvě TeReziA

 

O labuti

Pohádka "O labuti" vznikla na motivy klasické české pohádky Boženy Nĕmcové o princi, kterého zlá královna zaklela do podoby labutĕ.

 

V Mĕsíčním království promĕní zlá královna, mladá macecha, z touhy po moci prince v labuť. Vysvobodit ho může jen dívka, která by se do nĕho zamilovala i v takovéhle podobĕ. Když se osud naplnil a zakletý princ se setkal s princeznou ze Slunečního království, zdá se, že zanedlouho princovo prokletí skončí. Oba zamilované však čekají ještĕ tĕžké zkoušky. Obstát v nich mohou jen díky velké lásce a odvaze.

 

Pohádku "O labuti" natočil pan režisér Jaromil Jireš v roce 1982.

O hloupé havířce

7. dubna 2020 v 21:22 | dvěTeReziA

 

O hloupé havířce

Veselá pohádka podle pana spisovatele Jana Drdy. Je to veselá a vtipná pohádka o jedné lidské vlastnosti, která je věčná. Hloupou havířku si zahrála Naďa Konvalinková a jejího muže Petr Štěpánek.

 

Důvěřivá Barbora uvěří všemu, co jí kdo namluví, i svému trpělivému muži připravuje nezáviděníhodné chvíle. Ale to jen do té doby, než se havíř rozhodne vypravit se do světa, aby si tam ověřil, jestli existuje někdo hloupější, než jeho vlastní žena. A ověřil. A tak se nakonec havíř spokojeně vrátí domů, aby zjistil, že se ta jeho Barka vůbec nezměnila... hloupost je totiž věčná.

 

Pohádku natočila v roce 1990 Vlasta Janečková.

 

—————

Zpět