Filmové pohádky - z blog-cz3

13.08.2020 13:21

Modrý kosatec

22. dubna 2020 v 21:43 | dvě TeReziA

 

Modrý kosatec

Pohádka o kouzelné píšťalce, která plní skrytá přání. Pohádka vznikla na motivy divadelní hry Václava Čtvrtka.

 

Vypráví o daru Paní pouště, který významně zasáhl do života královského zahradníka Janka, jeho dívky Rozárky, princezny Amarylis i krále Macešky I. Kouzelná píšťalka, která splní jen to, co si v hloubi duše přeje ten, kdo na ni zapíská, odhalí, jak málo upřímná byla přání těch, kteří ji použili. Ukáže se, že Janek místo po Rozárce touží po princezně. Ta jeho lásku sice opětuje, ale touží po princi, kterému se prostý zahradník nemůže rovnat. Král prohlašuje, že chce jediné - aby jeho dcera byla šťastná - ale touží jen po modrém kosatci. Jediný, kdo nic nepředstírá, je pravdomluvná Rozárka, která se dokáže Janka z velké lásky vzdát a s pomocí Paní pouště zachránit všechny v království, kteří chybovali.

 

ČR,1983 Režie J. Semschová a P. Kraus. Scénář podle předlohy V. Čtvrtka napsala J. Semschová.

Drátenická pohádka

22. dubna 2020 v 21:42 | dvě TeReziA

 

Drátenická pohádka

O tom, že s poctivostí se přece jen nejdál dojde.

 

Hlavními hrdiny pohádky jsou dva dráteníci, dnes zaniklá profese, při níž muži putují krajem a vyspravují kameninové hrnce selkám a podobně. Starší z nich, Jura, se snaží nějakou zlatku přivydělat všelijak jinak než poctivou prací, zatímco mladší Martin je poctivec od kosti a pracant k pohledání. Setkáme se také s chudým Vojtou, který chytá ptáky, krásnou a bohatou Eliškou a loupežníky, ale hlavně pochopíme, že nejdál se v životě dojde s poctivostí.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1987 paní režisérka V. Jordánová. Scénář H. Slavíková.

Neklejte, princi

22. dubna 2020 v 21:36 | dvě TeReziA

 

Neklejte, princi

Pohádka o tom, že všechno má svůj čas, aneb jak se princ chtěl oženit.

 

Princ Jakub je netrpělivý, pořád se zlobí, a navíc při tom hrozně kleje. Když se dozví, že se žení sousední panovníkův syn, který je mladší, rozhodne se oženit se také - se svou dívkou Eliškou. Jenže všechno má svůj čas a Eliška se ještě vdávat nechce. A jak se tak princ zase jednou rozčilí, zakleje "krucipísek" - a stane se z něj hromádka písku. Král z toho viní Elišku a zavře ji do věže. Chůva si z toho dělá těžkou hlavu. Rádce přiveze hned tři princezny, aby prince zachránily…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1993 pan režisér M. Bobek. Scénář M. Kratochvíl.

Kašpárkovy rolničky

22. dubna 2020 v 21:31 | dvě TeReziA

 

Kašpárkovy rolničky

Veselá pohádka o začarované princezně a Honzovi, kterým pomáhají bojovat proti čarodějnici ti praví hrdinové českých pohádek.

 

Pohádkový příběh, kde vystupují postavy dobře známé z českého loutkového divadla. Je tu Kašpárek, věrná, ale žárlivá Kalupinka, dále pravý český Honza se svou mámou. A nemůže chybět ani zamilovaný Hastrmánek, horlivý policajt Šmidra, loupežník Josífek a zlá čarodějnice.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1999 pan režisér F. Filip. Scénář J. Jílek.

Jak vyženit z pekla štěstí

22. dubna 2020 v 21:20 | dvě TeReziA

 

Jak vyženit z pekla štěstí

Veselá pohádka o čertovi, který mezi lidmi hledal hříšníka, a přitom našel mnohem víc.

 

Čerti Drmáš a Mezoul skládali závěrečné čertovské zkoušky, ale ani jeden z nich nechtěl skončit jako první! Odměnou pro vítěze totiž měla být nafoukaná Luciperova dcera Lucinda. Pohádka však není jen o čertovském ženění, ale také o lásce Drmáše k pozemskému děvčeti, Kristýnce a o tom, že aniž to kdo z nás tuší, peklo bývá někdy "po čertech" blízko!

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1997 pan režisér J. Hovorka. Scénář M. Kratochvíl.

Jak se princ učil řemeslu

22. dubna 2020 v 21:19 | dvě TeReziA

 

Jak se princ učil řemeslu

Pohádka pro pamětníky vypráví o ztracené a nalezené královské koruně, o princi, který se přesvědčil o tom, jak jsou znalosti z nejrůznějších oborů lidské činnosti užitečné i pro korunovanou hlavu.

 

Princ je přesvědčený, že daleko větší smysl než dlouhé rokování v královské radě má pořádná práce - hravě zvládne nejrůznější řemesla jako např. zahradničení, krejčování, truhlaření a navíc, když se na zámku ztratí královská koruna, osvědčí se také jako bystrý detektiv…

 

Barevnou filmovou pohádku natočila podle scénáře V. Kučíka v roce 1987 režisérka V. Janečková.

Fišpánská jablíčka

22. dubna 2020 v 21:18 | dvě TeReziA

 

Fišpánská jablíčka

Humorná pohádka o dvou bratrech, kteří dokázali přemoci obra i čarodějnici, ale opravdové hrdinství na ně čekalo až doma.

 

Pohádka vypráví o jednom královském páru, který touží mít potomky. Nakonec se jim jejich sen splní, a to hned v míře dvojnásobné! Narodí se dvojčata. Když chlapci vyrostou a jeden z nich by měl převzít vladařské povinnosti, vynoří se doslova neřešitelný problém: má to být Vojta, nebo František? Mladíci se tedy vypraví do světa s úkolem - ten, který dokáže vykonat větší hrdinský skutek, se stane králem. Vojta hodlá vykonat hrdinský čin a probudit jedno království ze spánku, František je vyslán královskými rodiči vysvobodit jejich dceru Zlatovlásku. Netuší, že princezna ani tak nepotřebuje vysvobozovat, jako naučit dobrému chování. Jenže zatímco princové bloudí světem, u nich doma se usadilo zlo - čaroděj Herdek se svojí povedenou dceruškou Laudónií! Dokáží princové zachránit rodiče a své království i tváří v tvář soupeři, který vládne těmi nejmocnějšími kouzly?

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2009 pan režisér D. Klein. Scénář A. Jurásková.

Dick Whittington

22. dubna 2020 v 21:16 | dvě TeReziA

 

Dick Whittington

Pohádka o chudém chlapci a mluvící kočce, která mu přinesla štěstí.

 

Stará anglická legenda o chudém chlapci, který se stal starostou města Londýna, posloužila jako předloha k pohádkovému zpracování. Sirotek Dick Whittington (M. Sobotka) nedostal do vínku nic míň a nic víc než poctivost, pracovitost, upřímnost, smysl pro čest a spravedlnost. Tyto vlastnosti a trocha štěstí mu dopomohou k tomu, že se stane váženým a bohatým mladým mužem i milujícím manželem. A tak si tenhle mile staromódní příběh, v němž slušnost, píle a vlastní přičinění vedou k dosažení úspěchu a životního naplnění.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1993 paní režisérka V. Janečková. Scénář H. Sýkorová.

Čerte, tady straší!

22. dubna 2020 v 21:15 | dvě TeReziA

 

Čerte, tady straší!

O tom, jak čert s vodníkem spravedlivě čarovali.

 

Na zámek si čerta a vodníka pozval samotný pán Nesvít, aby mu pomohli získat za ženu paní Luzmilu z Oblačné říše. Nesvít však nestojí ani tak o ni, jako o její zlato. Jenže Luzmila je stejného zrna. A tak čert s vodníkem jsou tu od toho, aby poznali, kdo má duši černou, a komu je třeba pomoci. Jenže při tom kouzlení nadělají spoustu zmatků…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1998 Režie J. Hovorka. Scénář M. Kratochvíl.

Čertova skála

22. dubna 2020 v 21:15 | dvě TeReziA

 

Čertova skála

Pohádka pro pamětníky o potrestané rychtářce.

 

Na lakomou rychtářku bohatě stačil důvtip potulného brusiče Lojzka, který hned věděl, jak ji potrestat a ještě si získat náklonnost pohledné Márinky. A proč se pohádka jmenuje Čertova skála? Na to už musejí diváci přijít sami…

 

Pohádku natočil v roce 1988 pan režisér V. Karlík. Scénář M. Medová.

Blaťácká povídačka

22. dubna 2020 v 21:14 | dvě TeReziA

 

Blaťácká povídačka

Pohádka z Jižních Čech z cyklu "Bylo, nebylo" vypráví o tom, jak na statku přestalo strašit.

 

Kačenka není žádný strašpytel, když u smutného hospodáře nechtěl nikdo sloužit, kurážná Kačenka to na doporučení kmotřenky Apolenky zkusila a hned věděla, proč tu žádný pomocník dlouho nevydržel. A protože byla odvážná a měla ještě odvážnějšího milého Vincka, postarali se společně o to, aby na statku přestalo strašit.

 

Barevnou filmovou pohádku pro pamětníky 1977 Režie V. Jordánová. Scénář Z. Zábranský.

A nebojíš se, princezničko?

22. dubna 2020 v 21:13 | dvě TeReziA

 

A nebojíš se, princezničko?

O princezně, která pochopila, co je v životě nejcennější. Na motivy pohádky Ch. Perraulta.

 

Příběh o princezně, která pohrdla hlubokým citem lásky moudrého krále, jsme vybrali z odkazu francouzského spisovatele Charlese Perraulta. Jako všechny pohádky tohoto mistrného vypravěče, má i tahle originální námět a je v ní ukryta moudrost, k jejímuž nalezení vede nelehká cesta. Na jejím konci už ale bude princeznička vědět, na čem v životě nejvíc záleží.

 

Barevnou filmovou pohádku natočil v roce 1980 pan režisér M. Bobek. Scénář této televizní pohádky napsal Tomáš Pěkný, ale autor nesměl pod svým jménem v době normalizace tvořit, takže ho v titulcích "kryla" Kristina Vlachová.

Zvon Lukáš

21. dubna 2020 v 23:12 | dvě TeReziA

 

Zvon Lukáš

Pohádka o tom, jak statečný mládenec vysvobodil milovanou Aničku ze zakletí.

 

Na venkovském panství očekávají návštěvu mladého krále. Zpupná hraběnka by ráda získala jeho srdce, proto touží mít šaty ušité z té nejkrásnější látky. Po dlouhém hledání najde zvláštní třpytivé hedvábí u tajemné Bílé báby. Ta ji však varuje. Hedvábí patří paní Bouři, a kdo si obleče šaty z něj ušité, bude proklet. Hraběnka si přesto látku vezme a šaty nechá ušít u vesnického krejčího. Jeho dcera Anička neodolá a nádhernou róbu i závoj si tajně vyzkouší. V otevřených dveřích ji spatří mládenec Lukáš a nemůže od ní odtrhnout oči. Najednou se však strhne vítr a dívka mu před očima zmizí i se závojem. Lukáš se rozhodne Aničku, na kterou nemůže zapomenout, najít stůj co stůj…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 2003 paní režisérka J. Němcová. Scénář K. Šiktanc.

Zlatá princezna

21. dubna 2020 v 23:12 | dvě TeReziA

 

Zlatá princezna

Pohádka podle B. Němcové o podobách lásky a štěstí.

 

Princezna, která se vysměje citu jezerního vládce pro jeho nelidskou podobu, se sama promění v živou zlatou sochu. Kletbu zlomí teprve láska člověka, který si ji zamiluje takovou, jaká je.

 

ČR, 2001 Režie M. Issa. Scénář P. Janiš.

Zlatý ostrov

21. dubna 2020 v 23:11 | dvě TeReziA

 

Zlatý ostrov

O plavbě za pokladem a odvážné kapitánově ženě.

 

Romantická pohádka vypráví příběh o mladém kapitánovi, který toužil po zlatém pokladu. Výprava za Zlatým ostrovem však skončila nezdarem. Kapitán se vrací bez zlata, ale však přece bohatší o životní zkušenosti a moudrost.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1990 pan režisér A. Rezek. Scénář K. Kuršová.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/131744-zlaty-ostrov/28935063111/

Víla z jeskyně zla

21. dubna 2020 v 23:09 | dvě TeReziA

 

Víla z jeskyně zla

Pohádka o zlobě, odvaze a všemocné síle lásky.

 

Vstoupit dvakrát do temné jeskyně víly Asterie se ještě nikomu nepodařilo. Každý, koho sem přivedla náhoda nebo zvědavost, zkameněl. Teprve statečný Tomáš dokázal přesvědčit vílu o tom, že svojí zlobou trápí především sebe. Nakonec to ani nebylo tak těžké. Stačilo v Asterii probudit cit lásky…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1991 pan režisér A. Rezek. Scénář J. Pacnerová.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/135050-vila-z-jeskyne-zla/29135111002/

Vřesový trůn

21. dubna 2020 v 23:09 | dvě TeReziA

 

Vřesový trůn

 

Téměř detektivní pohádka o starostlivé chůvě, pátrání po zlatém dudlíku a nalezené lásce.

 

Vřesový trůn je tajemné místo v lese, kam se slétají noční ptáci a sovy. Málokdo však ví, že je také sídlem strašidelného Šedého Mžoura, který miluje zlato natolik, že je ochoten se kvůli němu dopustit čehokoliv. A tak, když se na nedalekém zámku ztratí zlatá hračka, začne po ní přehnaně úzkostlivá chůvička Erika ze strachu před hněvem zámecké paní pátrat tak urputně, až se dostane do skutečného nebezpečí. Vyzbrojena radami čarodějné slečny Faustýny sebere odvahu a v doprovodu pejska Hermíny se vydá dokonce do skrýše dvou loupežníků. Stopy ztracené maličkosti ji nakonec dovedou až ke Mžourovu doupěti. Nerudný Mžour se však nehodlá vydobyté hračičky vzdát a raději promění nešťastnou Eriku v sovu. Nebyli bychom však v pohádce, kdyby se nevyskytl i statečný zachránce. Zámecký správce Petr se rozhodne Eriku vysvobodit přesto, že ona ho neměla právě v oblibě a nechovala se k němu nijak mile. Je možné, že Erika na něj změní názor, až pozná jeho laskavé srdce a obětavost? Naučí ji toto dobrodružství, že nemá smysl trápit se kvůli maličkostem, protože zbytečné slzy nepomohou a žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří?

 

Pohádku podle scénáře Heleny Sýkorové natočil v říjnu 2006 ve studiu České televize a v exteriérech v okolí Prahy pan režisér Tomáš Krejčí.

Voděnka

21. dubna 2020 v 23:08 | dvě TeReziA

 

Voděnka

Veselá pohádka o půvabné rusalce, zamilovaném hrnčíři a strašidlech z mokřadu.

 

Pramínková rusalka Voděnka je ve skutečnosti dívka z lidského rodu, které se jako sirotka ujaly tři kouzelné tetičky - Jezinka, Polednice a Bludička. Tetičky svěřily Voděnce kouzelný džbánek a s ním úkol starat se o všechny prameny a pramínky. Cestou domů zabloudí v mokřinách mladý hrnčíř Jirka a nešťastnou náhodou džbánek rozbije. Setká se také s Voděnkou, zamiluje se do ní a slíbí napravit, co způsobil. Aby mohl vyrobit nový džbánek, musí splnit úkoly Voděnčiných tetiček a také získat hrnčířskou hlínu z tajného místa v mokřinách, které hlídá zákeřný bahenní skřet Vodouch. Ten si sám na Voděnku myslí a spolu s divoženkou Rosnatkou klade Jirkovi všemožné nástrahy…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2005 pan režisér O. Kosek. Scénář K. Krejčí.

Vápenička

21. dubna 2020 v 23:06 | dvě TeReziA

 

Vápenička

Pohádka o bělounké dívce, která nesměla promluvit, dokud princ neuhodl její jméno.

 

V jednom domku žili babička a dědeček. Protože neměli děti, vytvořili si z vápna dívenku a dali jí jméno Vápenička. Byla krásná, celá bílá, ale neuměla mluvit. V té zemi žil princ a tomu se Vápenička zalíbila a chtěl se s ní oženit. Jenže jak to tak bývá, panu králi nevěsta nebyla vůbec po chuti. Proto dal princi za úkol uhodnout dívčino jméno, jinak svatbu nepovolí…

 

Režii měl v roce 1995 Petr Burian. Scénář V. Pašková.

To se ti povedlo, Julie!

21. dubna 2020 v 23:04 | dvě TeReziA

 

To se ti povedlo, Julie!

Veselá pohádka z cyklu Pohádka pro pamětníky vypráví o popleteném čarování s dobrým koncem.

 

Julie našla kdysi na palouku robátko maličké jako dlaň. A protože to byla víla, s chutí se pustila do výchovy. Kordulka rostla, až přišel čas vdavek. Jenže v lese kloudného ženicha nenajdeš. Kordulka je jako květ, ta by si zasloužila prince, krále, nebo aspoň rytíře! Tak si to barví podnikavá Julie ve svých představách. A pustí se do organizování…

 

Podle scénáře E. Košlerové ji v roce 1982 natočila režisérka V. Janečková.

Tlustý pradědeček

21. dubna 2020 v 23:03 | dvě TeReziA

 

Tlustý pradědeček

Pohádka podle Josefa Čapka o tom, jak chytrost zvítězila nad loupežníky.

 

To takhle jeden pradědeček jednou neposlechl prababičku a vydal se do světa. Když ho chytla bouřka, schoval se zrovna v loupežnickém doupěti velkého náčelníka Lotranda - v hospůdce U rozbitého džbánku. Ale tlustý pradědeček se nejen nepolekal, ale ještě tu partu loupežnickou přechytračil…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1984 paní režisérka V. Jordánová. Scénář E. Košlerová.

Tři obři a vlak

21. dubna 2020 v 23:03 | dvě TeReziA

 

Tři obři a vlak

Veselá železničářská pohádka plná pěkných písniček pro pamětníky vypráví o třech obrech a strojvůdci Josífkovi.

 

Poslední tři obři na světě - Jeremiáš, Oskar a Čeněk, se vydají hledat svůj pravý domov, pradědečkovu obří sluj. Ta leží kdesi mezi dvěma železničními stanicemi a není tedy divu, že při svém pátrání potkají i nákladní vlak, který právě převáží zvěřinec cirkusu Lombardini…

 

Pohádku natočil v roce 1987 podle scénáře P. Svobody a L. Komárka režisér M. Bobek.

Tom v kozí kůži

21. dubna 2020 v 23:02 | dvě TeReziA

 

Tom v kozí kůži

Najde mladý Tom svého otce a získá ruku krásné princezny? Pohádka na keltské motivy.

 

Jednou našel mladý Tom doma píšťalku a s chutí si na ni zahrál. Nedokázal pochopit, proč mu ji pak matka v hněvu sebrala a zahodila. Tom ovšem nevěděl, že píšťalka byla to jediné, co matce zbylo po jeho otci, bohu Cernunovi, který ji opustil. Roztrpčený Tom opouští domov, a tak začíná sled jeho dobrodružství, na jehož konci nejenom zachrání zemi před nájezdem dánských vojsk a získá ruku své lásky, princezny Olwen, ale najde i svého otce.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1999 pan režisér D. Klein. Scénář I. Pavlová.

Sny kominíka Sazivce

21. dubna 2020 v 23:01 | dvě TeReziA

 

Sny kominíka Sazivce

Pohádka z cyklu Pohádka pro pamětníky vypráví o jednom kominíkovi, který zjistil, že snít se může, ale pracovat se musí.

 

Příběh o starém kouzelníkovi, který začíná ztrácet paměť, a chce proto zanechat kouzelnického řemesla. V tu chvíli k němu přichází kominík Sazivec a stěžuje si, že musí celý den lézt po střechách, vymetat komíny a ještě se mu o tom v noci zdá. Chtěl by být pánem a nemuset pracovat. Kouzelník tedy začaruje jeho sny tak, aby se mu zdál přesný opak toho, co zažívá ve dne. Sazivci se nyní zdá o tom, že je bohatý. Skutečně zanedlouho zdědí po svém strýci velké jmění a stane se z něj boháč. V noci se mu ovšem začne naopak zdát o kominické práci. Je nespokojen a přinutí kouzelníka, aby se mu zdálo totéž, co dělá ve dne. Uplyne rok a Sazivec už nemá žádné peníze. Pospíchá proto za kouzelníkem, ale ten je už po smrti. Kouzelníkův pomocník Smetáček kominíkovi poradí, aby zanechal lenosti a začal znovu pracovat.

 

Pohádku natočila v roce 1985 Režie H. Teislerová. Scénář podle V. Neffa napsal B. Jansa.

Štěstí krále Alfonse

21. dubna 2020 v 23:00 | dvě TeReziA

 

Štěstí krále Alfonse

Pohádka o tom, co se stane, když se místo toužebně očekávaného následníka trůnu narodí holka.

 

V království Alfonse osmého vládnou jen muži, na jeho dvůr žádná žena nesmí. Tedy jedna by se na zámku přece jen našla. Je to kouzelná sudička, která pomáhá králi radou, pro ostatní je však neviditelná. Nastal čas, aby si král našel nevěstu a zabezpečil tak následníka trůnu. Na zámek přichází královna, a to se nelíbí rádcům Lakabusovi a Kakabusovi. Napadne je požádat zlomyslného skřítka z věže o radu, jak se jí zbavit. Ten jim daruje kouzelné kuličky. Když se narodí očekávaný potomek, král je překvapen. Je to děvčátko! V hněvu vysloví přání "zmiz mi z očí" a královna opravdu zmizí. Kouzelné kuličky začaly účinkovat. Kdo teď králi pomůže?

 

Pohádku režíroval Pavel Háša v roce 1996. Scénář I. Hercíková.

Šahrazád

21. dubna 2020 v 23:00 | dvě TeReziA

 

Šahrazád

Pohádka na motivy příběhů Tisíce a jedné noci.

 

Tisíc a jednu noc vyprávěla krásná Šahrazád pohádkové příběhy svému chalífovi Harúnovi, aby zabránila své popravě (protože, jak zákon praví, denně jedna svatba, denně jedna poprava). Šahrazád si nakonec získá lásku svého muže, dosáhne odstranění podlého vezíra i zrušení nelítostného zákona o popravě nevěst, jenž přinesl tolik bolesti…

 

Režie pohádky se v roce 1985 ujal E. Sokolovský ml Scénář K. Tachovský.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/123786-sahrazad/38545117521/

Sedmipírek

21. dubna 2020 v 22:58 | dvě TeReziA

 

Sedmipírek

Mezi zloději žije chlapec s něžným jménem a tajemstvím. Dobrodružná pohádka.

 

Dobrodružná pohádka vypráví o chlapci zvaném Sedmipírek, který proti své vůli žije mezi bandou zlodějů. Ani jejich "profese" se mu pranic nelíbí. Co král zlodějů ukradne, to Sedmipírek zase vrátí pravému majiteli. Ale srdce krásné princezny, které uloupil, se mu vrátit nechce. Jaké tajemství se skrývá za jeho původem? Prozradit vám můžeme, že mu čisté a dobré srdce pomůže nalézt cestu domů i k sobě samému.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1985 paní režisérka S. Simonová. Scénář H. Sýkorová a M. Kolařík.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/132914-sedmipirek/28535023304/

Slunečnice

21. dubna 2020 v 22:58 | dvě TeReziA

 

Slunečnice

Pohádka o tom, jak se myslivec Jan přece jen oženil.

 

Tak ráda by Fořtová vystrojila veselku svému jedinému synovi, ale Jan o děvčata nedbá. Co nejde samo, tomu se musí pomoci, řekla si a požádala o pomoc kořenářku. Ta se té věci ochotně ujala. Však už měla pro Jana uchystanou nevěstu, svou nepůvabnou a hloupoučkou neteř. Jenže ať čarovala, jak čarovala, její lektvary neúčinkovaly tak, jak si přála. Jan si vysnil nevěstu, která se nakonec ukázala jako milé děvče, s nímž se mu bude dobře žít.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1985 pan režisér V. Karlík. Scénář D. Měsková.

Svědectví čarovného zvonu

21. dubna 2020 v 22:57 | dvě TeReziA

 

Svědectví čarovného zvonu

Pohádka ze starobylé Číny o tom, že lež má krátké nohy a každého dostihne spravedlivý trest,

 

Tradiční příběh ze starobylé Číny vypráví o mistru zlatníkovi Čangovi, který vytvořil ten nejkrásnější a nejvzácnější šperk. Po jeho krádeži přichází k soudci Li, aby odhalil pachatele. Chytrý soudce využije důmyslného nápadu, v němž hraje hlavní roli čarovný zvon stejně tak jako velký strach zloděje. Koho nakonec prozradí?

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1986 v brněnském studiu Eugen Sokolovský ml.. Scénář B. Budínová.

Plaváček

21. dubna 2020 v 22:54 | dvě TeReziA

 

Plaváček

Hudební pohádka na motivy klasické pohádky Tři zlaté vlasy děda Vševěda českého spisovatele K. J. Erbena.

 

Plaváčeka se uchází o ruku krásné princezny. Aby se však se svou milovanou mohl oženit, musí navštívit děda Vševěda a princeznině otci od něho donést tři zlaté vlasy…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1986 paní režisérka J. Pokorná-Makoszová). Scénář M. Procházka.

Prsten a řetěz

21. dubna 2020 v 22:54 | dvě TeReziA

 

Prsten a řetěz

Romantická arabská pohádka.

 

Princ Dominik trápí svého otce nechutí k ženění natolik, že jej král dá zavřít do staré věže. Ve vězení objeví prince vodní víla Aneta a je uhranuta mladíkovou krásou. Svým nejnovějším objevem se pochlubí příteli džinovi Létavcovi. Ten však víle oponuje, že nejkrásnějším stvořením je dcera císaře princezna Budúr, která odmítá všechny nápadníky. Magické bytosti přivedou svoje favority k sobě, aby mohly porovnat jejich půvaby. Netuší však, že tímto osudovým setkáním způsobí, že se do sebe princ Dominik a princezna Budúr zamilují.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1995 Režie F. Filip. Scénář J. Bednář.

Pošťácká pohádka

21. dubna 2020 v 22:53 | dvě TeReziA

 

Pošťácká pohádka

Pohádka podle K. Čapka o tom, jak pan Kolbaba psaníčko bez adresy přece jen doručil.

 

Pan Kolbaba je nejobětavější pošťák, který se kdy narodil. Doručit psaníčko bez adresy, není žádná maličkost. Pan Kolbaba musel tu naši krásnou zem prochodit křížem krážem, než našel zamilovanou slečnu Mařenku, která už nedoufala, že se toho důležitého psaníčka dočká.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1982 paní režisérka L. Koutná. Scénář J. Turnovská.

Pomeranč a kachna

21. dubna 2020 v 22:52 | dvě TeReziA

 

Pomeranč a kachna

Pohádkový příběh na motivy japonských legend Rozsudky soudce Ooky. Vynalézavý soudce Ooka Tadasuke byl skutečnou historickou postavou, žil na přelomu 17. a 18. století. Svým smyslem pro spravedlnost a pro svůj důvtip si získal srdce prostých Japonců. Jeho příběhy se vyprávějí a mají svou platnost a poučení dodnes.

 

Moudrý japonský soudce Ooka, který má pověst spravedlivého a důvtipného soudce, je očekáván ve svém novém působišti. A protože z něj mají jeho kolegové a podřízení obavy, snaží se ho získat na svoji stranu nejrůznějšími dary. Neúplatný Ooka poznává poměry zdejšího soudnictví, mučení a nespravedlnost. Díky triku s ukradeným pomerančem a oživlou kachnou zachrání dva muže před trestem a nastolí tak nový řád. Zákon je pro něj nástrojem, s nímž se musí všichni naučit zacházet.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1988 pan režisér E. Sokolovský ml. Scénář B. Budínová.

Perinbaba

21. dubna 2020 v 22:51 | dvě TeReziA

 

Perinbaba

Vyprávění o svérázné Paní Zimě a o odvážném Jakubovi, který se nebál ani Zubaté.

 

Pohádková bytost Perinbaba řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí…

 

Slovenská barevná pohádka z roku 1985 pana režiséra Juraje Jakubiska.

Peklem s čertem

21. dubna 2020 v 22:49 | dvě TeReziA

 

Peklem s čertem

Veselá pohádka o Honzovi, který přechytračil pana Bařtipána a zasloužil si princeznu za ženu.

 

Honza nemá lehké. Přesto se mu podaří přelstít svého lakomého pana Bařtipána.

 

Pohádku s písničkami autora V. Štancela natočil v roce 2002 pan režisér M. Sobota. Scénář V. Štancel.

O malíři Adamovi

21. dubna 2020 v 22:37 | dvě TeReziA

 

O malíři Adamovi

Romantická pohádka o mladíkovi, kterého laskavé a čestné srdce přivede málem do neštěstí.

 

Mladý malíř Adam touží namalovat mistrovské dílo, a odchází proto do světa na zkušenou. Doufá, že námětem jeho obrazu by mohla být princezna Almína, o jejíž kráse se doslechl. Po smrti Almínina otce se však vlády nad královstvím zmocnil záludný první ministr, který hodlá svou pozici upevnit sňatkem s právoplatnou dědičkou trůnu. Princezna Almína ale o takového ženicha nestojí, svou náklonnost věnuje laskavému Adamovi. Jenže to se samozvanému králi vůbec nelíbí…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2006 pan režisér V. Drha. Scénář M. Černá.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10102686300-o-maliri-adamovi/20655211514/

O bílé laňce

21. dubna 2020 v 22:35 | dvě TeReziA

 

O bílé laňce

Pohádka z cyklu Strom pohádek podle F. Hrubína.

 

Pohádka vypráví příběh královského páru, který toužil po dítěti. Když se konečně narodila dceruška, přineslo to do království i velké trápení. Podle kletby nesmí na dívenku do jejích osmnácti let dopadnout paprsek světla. Král s královnou vozil v noci princezničku po kraji v kočáře. Jednou se ale princezně podařilo spatřit denní světlo a proměnila se v laňku…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1987 paní režisérka J. Pokorná-Makoszová. Scénář Š. Haničincová.

O falešných muzikantech

21. dubna 2020 v 22:34 | dvě TeReziA

 

O falešných muzikantech

O půvabné paní Zuzaně, jež zvítězila nad loupežníky ženským důvtipem…

 

Bylo, nebylo. Ale vlastně muselo být, když si do dneška všichni vyprávějí o chytré a krásné paní Zuzaně, která v nerovném boji zvítězila, neboť, kde jí chyběla síla muže, obratně nastavila ženský vtip. A stalo se tak na hradě v Boskovicích, v čase, z něhož nám vítr přinesl tu neustále vzpomínanou pověst… Klidný život dvořanů na hradě Boskovice naruší příjezd nového halasného souseda. Cizinec se představí jako rytíř Jan Puška a drze se pokouší okouzlit vdanou hradní paní. Chytré paní Zuzaně jsou ale "rytíř" i jeho družina falešně hrajících muzikantů okamžitě podezřelí. Rozhodne se na ně nalíčit past…

 

1987 Režie E. Sokolovský ml. Scénář B. Šimková.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/123936-o-falesnych-muzikantech/38745117571/

O Honzovi a princezně Dorince

21. dubna 2020 v 22:33 | dvě TeReziA

 

O Honzovi a princezně Dorince

Zaslepenost bohatstvím se nevyplácí. Honza musí zachraňovat princeznu před králem Zlatokrálem.

 

Královským rodičům se náramně zamlouval bohatý král Zlatokrál a zdálo se jim, že princezně Dorince nemohli najít lepšího ženicha. Teprve když jim Honza (M. Stropnický) otevřel oči dokořán, poznali, jak to s tím "zlatým" králem doopravdy je. Samou vděčností, že jim Honza zachránil jedinou dcerku, nevěděli honem, jak se mu odměnit. Ale Honza už měl vybráno. Zamiloval se do princezny Dorinky a ona do něho. A tak jim král vystrojil svatbu.

 

Pohádku pro pamětníky natočila v roce 1985 paní režisérka S. Simonová. Scénář Z. Brunclíková.

O princezně Solimánské

21. dubna 2020 v 22:32 | dvě TeReziA

 

O princezně Solimánské

Pohádka o léčitelském úspěchu drvoštěpa. Podle předlohy Karla Čapka.

 

Půvabný pohádkový příběh s krásnou češtinou, s vtipem a humorem vypráví o dívence, která se tatíčkovi sultánovi před očima jen ztrácela. Bledá byla, jíst jí nechutnalo, pořád jen polehávala a už to vypadalo, že bude stonat nadosmrti. Ale malé jazykové nedorozumění jí dopomohlo k vyléčení.

 

Barevnou pohádku pro pamětníky natočila v roce 1984 paní režisérka L. Koutná. Scénář J. Turnovská.

O nosaté čarodějnici

21. dubna 2020 v 22:31 | dvě TeReziA

 

O nosaté čarodějnici

Pohádka o tom, jak se z namyšleného panáka stal obětavý a skromný mladík, který si nakonec našel tu pravou nevěstu, kdy poťouchlá čarodějka napravuje domýšlivého mládence.

 

Na jednom trhu prodávala zelinářka, která měla syna Jakuba. A protože to byl její jediný syn, tak se v něm doslova viděla. Jenže Jakub byl pěkně rozmazlený synáček, který si zakládal na své pěkné tvářičce a měl rád pouze lidi s hezkým zevnějškem. Takže se mu vůbec nezamlouvalo, když se jednoho dne u zelinářského stánku zastavila podivná žena, která začala všude strkat svůj dlouhý a šeredný nos… Kdyby ovšem věděl, že to není ledajaká žena, ale zkušená a poněkud zlomyslná čarodějnice, mnohá trápení by si ušetřil. Čarodějnice totiž Jakuba za jeho domýšlivost pěkně potrestala…

 

Pohádku podle literární předlohy W. Hauffa O trpaslíku Nosovi napsala K. Kuršová, režii měla v roce 1984 J. Pokorná-Makoszová.

O chytrém Honzovi

21. dubna 2020 v 22:30 | dvě TeReziA

 

O chytrém Honzovi

Veselá hudební pohádka o Honzovi, který přemůže draka.

 

V jedné chaloupce žila maminka, tatínek a Honza, který celý svůj život trávil na peci. Jednou se otec v novinách dočetl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery. A protože se Honzův tatínek přece jmenuje Král - poslal syna k drakovi, aby se za něj "provdal". Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, jenž vězní ve sluji čtyři princezny…

 

Pohádku plnou pěkných písniček autorů J. Uhlíře a Z. Svěráka natočil v roce 1985 pan režisér L. Ráža. Scénář J. K. Sýkora.

Nepovedený kouzelník

21. dubna 2020 v 22:27 | dvě TeReziA

 

Nepovedený kouzelník

Veselá pohádka o zakletém kocourovi, mrzutém kouzelníkovi a ztracené princezně.

 

Jednoho dne se v chatrči kouzelníka Bonifáce objeví tajemný sluha Dorián coby dědictví po Bonifácově strýci. Dorián, potrestaný za svou pýchu, je ve dne člověkem, v noci kocourem. Součástí strýčkova odkazu je také čarodějná kniha, s jejíž pomocí se Bonifácovi začne dařit. Dorián tajně přijde na to, jak zrušit své zakletí: musí najít dívku se zlatým srdcem. Takové má na svém přívěsku princezna Ludmila z nedalekého království. Dorián přemluví kouzelníka Bonifáce, aby použil svoji kouzelnou moc, princeznu Ludmilu unesl a udělal si z ní hospodyňku. Jenže i když Dorián myslí zprvu především na sebe, do princezny se brzy zamiluje…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2005 pan režisér A. Rezek. Scénář S. Vebrová.

Jaké vlasy má Zlatovláska?

21. dubna 2020 v 22:21 | dvě TeReziA

 

Jaké vlasy má Zlatovláska?

je záhada na jednu pohádku.

 

Král přislíbil svou malinkou zlatovlasou princezničku za ženu princi, synu svého královského přítele. Princezna vyrostla v krasavici, jenže není zlatovlasá, ale rezavá?

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1992 pan režisér A. Rezek. Scénář M. Kratochvíl.

Láďo, ty jsi princezna!

21. dubna 2020 v 21:01 | dvě TeReziA

 

Láďo, ty jsi princezna!

Pohádka Boženy Němcové Princezna se zlatou hvězdou na čele posloužila jako předloha pro komediální pohádku o princezně Ladě trochu jinak.

 

Tak trochu naruby je postavená tato pohádka o princezně se zlatou hvězdou na čele. Lada žije po smrti matky sama se svým tatínkem králem, který se ale raději baví s dvorními dámami a na dceru nemá čas. A když ta protestuje, rozhodne se ji provdat. A tak Lada uteče v převlečení za kluka do sousedního království. Lada - neboli Láďa - vstupuje do služby, tedy do kuchyně, mladého krále. A protože mladý král právě slaví osmnácté narozeniny, Lada navštíví jeho ples…

 

Filmovou pohádku obohatil scenárista Petr Markov písničkami, hudbu napsal Vítězslav Hádl. Režii měl v roce 1979 Jan Bonaventura

Modrá krev

21. dubna 2020 v 12:43 | dvě TeReziA

 

Modrá krev

Pohádka o domýšlivé královně a o tom, jak se stalo, že se princ přece jen se svou milovanou Blaženkou oženil.

 

Královna si tolik zakládala na svém vznešeném původu, že nemohla připustit, aby si princ vzal za ženu obyčejnou dívku. Nechala pořádat plesy, aby si její syn mohl vybrat tu nejurozenější princeznu. Jenže už bylo po dvacátém plesu a princ si stále nevybral. Nebylo divu. On se totiž zamiloval do mladé neurozené kuchařky Blaženky. Problém ovšem byl, že se to tak trošku bál královně říci, a tak se málem dostal do velkých potíží. Ještě že mu pomohla Blaženčina tetička Matylda a čaroděj Oskar.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1995 paní režisérka S. Simonová. Scénář J. Turnovská.

Kouzelnice od Křídového potoka

20. dubna 2020 v 19:03 | dvě TeReziA

 

Kouzelnice od Křídového potoka

Pohádka o čarovné moci bylinek, ale také o lidské hlouposti a zlobě.

 

Kořenářku Madlenku Loukotovou nařkla obecní honorace z čarodějnictví. Až vtipný nápad zámeckého zahradníka posloužil k tomu, aby spravedlnost a zdravý rozum zvítězil. A tak může kořenářka dál v klidu pěstovat své bylinky na všechny neduhy, ku prospěchu všech…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1988 pan režisér V. Karlík. Scénář M. Medová.

Kouzelné dřeváky

20. dubna 2020 v 19:03 | dvě TeReziA

 

Kouzelné dřeváky

Pohádka z cyklu Pohádka pro pamětníky vypráví o znuděném a chamtivém králi Antracitovi a důmyslném ševci Jakubovi.

 

Království vládne krutý král Antracit, kterého vše na světě nudí. Jednoho dne si usmyslí, že jej potěší jen kouzelné dřeváky. Nadlidský úkol takové dřeváky vyrobit padne na ševce Jakuba. Naštěstí má ku pomoci také důvtip své milé Anežky a kouzla permoníka Šišly. Dokážou kouzelné dřeváky zachránit Jakubův život i potrestat zlého krále?

 

Filmovou pohádku natočil v brněnském televizním studiu v roce 1978 režisér R. Tesáček. Scénář: E. Šaloun, R. Tesáček a F. Zeman.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1060798036-kouzelne-drevaky/37845147229/

Klobouk, měšec a láska

20. dubna 2020 v 19:02 | dvě TeReziA

 

Klobouk, měšec a láska

Pohádka na motivy literární předlohy německého klasika W. Hauffa vypráví o malém Mukovi, jemuž důvtip, zvídavost a odvaha pomohou vyřešit dávný spor mezi čarodějkou Enenké a nadutým králem.

 

Muk byl sirotek a ještě k tomu malého vzrůstu, ale byl milý a dobrosrdečný. Nikoho neměl, a tak se ho ujala čarodějka Enenké, které kdysi zlý král zahubil syna. Mukovi se zalíbila jedna princezna, a tak se vydal do služby k jejímu otci. Na cestu ho čarodějka vybavila kouzelnými dary - měšcem, v němž peníze neubývaly, a kouzelným kloboukem. Kdo si ho nasadil na hlavu, rázem se ocitl tam, kde si sám přál…

 

Barevnou pohádku plnou pěkných písniček podle scénáře J. Žáčka v roce 1986 natočila režisérka J. Pokorná-Makoszová.

Kulihrášek a zakletá princezna

20. dubna 2020 v 18:59 | dvě TeReziA

 

Kulihrášek a zakletá princezna

Veselá pohádka o tom, že láskou lze vyrůst až do nebe.

 

Zakletá princezna a statečný jinoch, jenž ji vysvobodí, zbabělí princové i popletený král, "strašidelní" loupežníci a černokněžník, který má zálusk na půl království a především na princezninu ruku. Navíc je v této pohádce i krásná myšlenka o tom, že čím je člověk zbabělejší a plný špatných myšlenek, tím je i menší - a naopak, čím je statečnější, udatnější a zamilovanější, tím více roste a roste a roste…

 

Pohádku o Kulihráškovi napsal pro děti i dospělé scenárista Jan Jílek a natočil ji v roce 1995 pan režisér František Filip.

 

—————

Zpět