Filmové pohádky - z blog-cz10

14.08.2020 10:46

Čarodějné námluvy

6. dubna 2020 v 21:37 | dvě TeReziA...

 

Čarodĕjné námluvy

Moc pĕkná, humorná pohádka o nezodpovĕdném princi a kouzelném nápoji čarodĕjky Valentýny.

 

"Je to vlastnĕ krajnĕ nezodpovĕdné servírovat k snídani vajíčka namĕkko! Pod skořápku není vidĕt, kdyby bylo zkažené, mohlo by vyvolat leknutí, odpor a způsobit celodenní nechutenství!", tato slova vykřikuje na své zničené královské rodiče princ Hektor. Však také král s královnou mají důvod ke smutku. Tĕšili se, že předají vládu synáčkovi a sami odjedou na letohrádek. Copak to ale jde? Moc dobře vĕdí, jak nezodpovĕdným a lehkomyslným panovníkem by jejich syn byl... Krále napadne požádat o pomoc čarodĕjnici Valentýnu. S jejím příchodem na královský hrad se ale začnou dít vĕci. Když princ vypije nápoj zodpovĕdnosti - stane se z nĕj nesnesitelný pedant a puntičkář. Účinky lektvaru byly silnĕjší, než Valentýna předpokládala. Teď musí sama vše napravit. Že se při tom do ní princ zamiluje, to ovšem nikdo nepředpokládal...

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1997 pan režisér Vladimír Drha podle scénáře Jana Lekeše.

Čarovné prstýnky

6. dubna 2020 v 21:35 | dvě TeReziA...

 

Čarovné prstýnky

Moc hezká pohádka vypráví o jednom prstýnkáři Kubovi a jeho milé, víle Rokytce.

 

V Jizerských horách se víla Rokytka zamilovala do pozemského mládence. Kdo ví, jak by to s jejich láskou dopadlo, nebýt kouzla, které v sobě ukrývaly na první pohled obyčejné prstýnky z pouti.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1978 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře Markéty Zinnerové.

Čert ví proč

6. dubna 2020 v 21:32 | dvě TeReziA...

 

Čert ví proč

Pohádka na námět Miloše Macourka vypráví o jednom království, kde slušnost a úctu k lidem nahradila láska k moci a penězům.

 

V zemi krále Dobromila se přestala cenit poctivá práce, slušnost, čestnost a úcta mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinářka Apolena má svůj sen, že krajinu zachrání jen neznámý "spasitel", který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, která svými "zázračnými" bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku?

Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr. Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip. Když ho Apolena vidí přicházet s oslem, je přesvědčená, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království. A Filipovi se skutečně podaří zachránit zem před peklem, ne však zázraky, ale upřímnou láskou k Aničce, odvahou, vtipem a snad i správnou drzostí postavit se proti všemocnému Luciferovi.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2003 pan režisér Roman Vávra a na scénáři se spolupodílel Ondrej Šulaj.

Cesta do pekla a zpátky

6. dubna 2020 v 21:31 | dvě TeReziA...

 

Cesta do pekla a zpátky

Veselá pohádka nejen o čertech.

 

I malé dítě dobře ví, že do pekla se člověk dostane za svoje nepěkné skutky. Obzvláště mají pekelníci spadeno na lidi zlé, závistivé, vydřiduchy, lakomce a také na ty lenošivé. Každý si ovšem myslí, že to platí pro všechny ostatní, on že vlastně tak úplně špatný není a hlavně, že má spoustu času na polepšení. Samozřejmě, že chuť k polepšení je první krůček správným směrem, jenomže Vašek ani tu chuť nemá. Docela mu ta jeho lenošivá povaha vyhovuje. Jak by také ne, když rodiče, ba ani jeho milá Andulka, se nezmůžou na nic jiného, nežli na nějaké to naříkání a vzdychání a doufání, že snad jednou… Pomoc přijde skutečně z nečekané strany. Sám Belzebub, vrchní kníže všech čertů a čertic, si vezme Vaška na rok do pekla na převychování. To se ví, že to není zadarmo, že je za tím pěkná čertovina.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1996 paní režisérka Olga Švarcová podle scénáře Antonína Jiráčka.

Čarovné dědictví

6. dubna 2020 v 21:28 | dvě TeReziA...

 

Čarovné dědictví

 

Koprodukční česko-německá pohádka o kouzelné čepici, která svému majiteli splní jakékoli přání.

 

Čepičářův syn Vítek jednoho dne najde ve staré truhle kouzelnou čepici, která tomu, kdo ji vlastní, může splnit jakékoli přání. Ve vévodství, kde žije, však lidé nejsou moc šťastní. Vládne jim krutý vévoda, který na své poddané posílá vojáky. Vítkova tatínka nechal zatknout a jeho samotného poslal do sirotčince. Chlapci se ale podařilo utéct. Vítek se vydává se svými kamarády Hynkem a Majdou zachránit tatínka. Chce k tomu použít kouzelnou čepici. Jenomže když má někdo takovou magickou věc, nezůstane to dlouho tajemstvím. Chamtivý vévoda se o ní dozvěděl a chce ji za každou cenu získat.

 

ČR/N, 1985 Režie: Zdeněk Zelenka

Černokněžník

6. dubna 2020 v 21:25 | dvě TeReziA...

 

Černokněžník

Pohádka podle Boženy Němcové vypráví o tom, jak Petr přemohl zlá kouzla a dostal princeznu za ženu.

 

V tmavých lesích bloudí otec a jeho syn Petr. Vracejí se z města, kde si přivydělávají muzicírováním. Tentokrát však cestu k domovu nalézt nemohou. Jedinou záchranou je pro ně světlo, které se objeví v dálce. To je zavede až na prazvláštní hrad, který tu nikdy nestál. Netuší, že ho obývá černokněžník, který zasáhne do Petrova života. V příštích letech bude Petr černokněžníkovi sloužit, pozná cenu přátelství, ale i lásku krásné princezny. Aby ji získal, musí se však z moci černokněžníka vysvobodit…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1997 pan režisér Jiří Chlumský podle scénáře Květy Kuršové.

Bílá kočička

6. dubna 2020 v 21:19 | dvě TeReziA...

 

Bílá kočička

Pohádka o tom, co prožila princezna Žanetka v kouzelné zahradě víl Evelýny, Violíny a Merlíny.

 

Co by tak mohlo chybět vílám, napadlo by každého, kdo by uviděl ty tři roztomilé starší dámy, jak si spokojeně žijí ve svém zámku uprostřed nádherné zahrady. A přece jim něco chybělo. Toužily po někom, kdo by je obveseloval, o koho by se staraly. Stačilo malé kouzlo a princezna Žanetka musela vyměnit rodný zámek za vílí zahradu. Zprvu se zdálo, že jí tu tak špatně nebude, ale jen se dala slyšet, že si obstarožního krále květinových skřítků nevezme za muže, čekal na ni krutý trest. Nakonec si však ženicha vybrala podle svého srdce. A víly to pochopily.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1979 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Anny Juráskové.

Čertí brko

6. dubna 2020 v 21:17 | dvě TeReziA...

 

Čertí brko

Premiéra výpravné pohádky vypráví o čertovi - vynálezci.

 

Jednoho dne přestane fungovat kouzelné Čertí brko, které spravedlivě a neomylně zapisuje hříchy obyvatel městečka Pytlov. Lucifer pověří doručením nového brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Jak si mladý pekelník poradí, když kouzla padnou do rukou vychytralců, lenochů a podvodníků? A navíc je čert Bonifác tak trochu zamilovaný do mladé šenkýřky, která má už nejednoho nápadníka.

Filmovou pohádku natočil v roce 2019 pan režisér Marek Najbrt podle scénáře Roberta Geislera a Tomáše Hodana.

Čarovný kamínek

6. dubna 2020 v 21:16 | dvě TeReziA...

Čarovný kamínek

Výpravná česko-slovenská koprodukční pohádka o tajemných lesních bytostech a o lidech, o dobru a zlu, o lásce a hlavně o tom, jak je důležité předem dobře promyslet své přání, než ho vyslovíme nahlas. Zvláště když máme v ruce kamínek, který dokáže čarovat.

 

Pohádka nás zavedla do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své milé a hodné, ale němé sestry Julie. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe?

 

Režie: Kristína Herczegová Scénář: Naďa Jurkemiková Rok: 2019

Berenika

6. dubna 2020 v 21:09 | dvě TeReziA...

 

Berenika

Moc pěkná romantická pohádka tentokrát plná záhadných kouzel a tajemství.

 

Královskou rodinu pronásleduje kletba Arxe, pána zříceniny. Podle ní jsou k sobě královští sourozenci, princ Bernard a malá Noemi, vázáni magickou silou. V den sňatku jednoho z nich druhý zemře. Jednou najdou sourozenci malé zázračné dítě, které roste každou minutou, až vyroste do podoby krásné dívky. Láska prince k tajemné dívce Berenice, jejíž život má trvat pouhé tři dny, probudí v Noemi neklid…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1989 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Jany Pacnerové.

Brnění a rolničky

6. dubna 2020 v 18:23 | dvě TeReziA...

 

Brnění a rolničky

Pohádka o rytíři, který se vychloubal cizím peřím.

 

Mladinká, sympatická princezna Madlenka zřejmě prožívá své poslední dny na rodném zámku. Za ženu si ji totiž vybral strašlivý obr Žulohlav. Její tatínek, laskavý pan král, sice se šaškem trénuje, jak se s obrem bít, jenže meč je na ně příliš těžký a obr příliš obrovský. Jednoduše - při vší lásce k princezně, ani šašek, ani pan král nemají na boj s obrem "kondičku". A přece možná není vše ztraceno! Na zámek totiž náhle přicestoval slavný rytíř Hlahoj i se svou zázračnou truhlicí. On, i když se Madlence ani trochu nelíbí, je její poslední nadějí. Pan král už předem slibuje Hlahojovi princeznu za ženu, jen když obra přemůže. Hlahoj na oplátku slibuje hory doly, ale jak se později ukáže, jeho odvaha a síla se skrývá pouze v jeho truhlici…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 2001 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Miloše Kratochvíla.

Blankytná pohádka

6. dubna 2020 v 18:22 | dvě TeReziA...

 

Blankytná pohádka

Pohádka o vílím čarování a lásce prince Leona a princezny Karolínky.

 

Hodná víla Bibiana má svěřenku, krásnou a milou princeznu Karolínku, zatímco zlá víla Sidonie má ve své péči protivnou, hloupou a nafoukanou princeznu Leokádii. A pak je tu ještě kouzelník Balduin, jehož svěřencem je trochu divoký princ Leon. Víla Sidonie se postará o to, aby princ, omámen kouzelnými růžovými brýlemi kouzelníka Balduina, slíbil svatbu Leokádii. Ten se ale po svém prozření zamiluje do smutné a odstrkované Karolínky…

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1986 paní režisérka Anna Procházková podle scénáře Anny Juráskové. Verše napsal Jiří Chalupa.

Boháč a chudák

6. dubna 2020 v 18:19 | dvě TeReziA...

 

Boháč a chudák

Pohádka na motivy K. J. Erbena vypráví o tom, že na každého někde čeká štěstí a s nepřízní osudu se vyplatí bojovat.

 

Příběh o dvou bratrech, z nichž jeden žije v přepychu, neboť mu k bohatství dopomohlo Štěstí, a druhý živoří v naprosté chudobě, protože ho miluje Bída a ta z lásky k němu nechce připustit, aby zbohatl a nechal si tak svůj život zkomplikovat starostmi o majetek.

Jáchym je bohatý, žije na zámku a vychytrale si vydělává zlaťáky na chudácích. Jeho bratr Lukáš má sice hospodu, ale společnost mu dělá Bída. Lukáš je ale pozitivní, bratrovi nezávidí, ale když přijde za bratrem vypůjčit si peníze na dva sudy piva, zjeví se mu Jáchymovo Štěstí. To mu sdělí, že Lukáš má své Štěstí celý život nablízku. Ve snu se Lukášovi zdá o dívce, se kterou bude opravdu šťastný. Namaluje si její podobu. Večer je bouřka a Lukáš v hospodě uvidí odpornou stařenu, která mu poví, že dívka z obrázku opravdu žije. Odporná stařena Bída Lukášovou lstí skončí zavřená v láhvi, kterou Lukáš zakope do země, a tak najde konečně své Štěstí. Jenže tím pohádka nekončí, protože je tu nepřejícný bratr Jáchym…

 

ČR, 2005 Scénář a režie Zdeněk Zelenka

www.ceskatelevize.cz/porady/10076880312-bohac-a-chudak/20555211504/

A co ten ruksak, králi?

6. dubna 2020 v 18:17 | dvě TeReziA...

 

A co ten ruksak, králi?

Veselá pohádka o vládci, jemuž nejen kouzlo, ale také životní zkušenost pomohly zmoudřet.

 

Král Hubert byl namyšlený hlupák. Jeho panovnická rozhodnutí byla lidem dlouho jenom k smíchu, ale když ztřeštěností přibývalo, zdálo se, že všechno špatně skončí nejen s Hubertem, ale i s celým královstvím. Naštěstí se mu jednou při lovu na motýly zjevil kouzelný dědeček a obdaroval ho moudrostí. Dal mu ji však do starého ruksaku! Dokud ho bude nosit, moudrost ho neopustí. To se ví, že ho jednou sundal. Hned bylo po moudrosti. A tak se král pro ni musel vydat do světa…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1985 pan režisér Vladimír Karlík podle scénáře Miloše Kratochvíla.

Burácení s Burácem

6. dubna 2020 v 17:50 | dvě TeReziA...

 

Burácení s Burácem

Pohádka vypráví o jedné Andulce, která toužila se vdát, a o kouzelné babičce, která popletenĕ čarovala.

 

Pohádková babička je na rozcestí a neví, kudy dál - do ptačí, nebo do kvĕtinové zemĕ? Nebo snad do Ouholiček? Takový je osud pohádkových babiček, že vždy musejí tam, kam je práce volá...

Andulka touží po vdavkách. Do jejího osudu zasáhne kouzlená babička, která jí přičaruje ženicha, jenž je jí přisouzen už od kolébky. Burác se ale Andulce vůbec nelíbí. A tak babička čaruje dál a schválnĕ kouzlo trošku poplete - jednou je Burácek moc silný, pak moc velký, ale Anka není nikdy spokojená... A jak to všechno dopadne? Najde Andulka toho pravého?

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1981 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Evy Košlerové.

Byl jednou jeden král...

6. dubna 2020 v 17:47 | dvě TeReziA...

 

Byl jednou jeden král...

Klasická pohádka podle Boženy Nĕmcové a Pavola Dobšinského vypráví o jednom pošetilém králi a jeho moudré dceři, která vĕdĕla, že sůl je nad zlato.

 

Král Já I. vládne malému královstvíčku, které od jednoho konce po druhý obhlédne dalekohledem. Má energického rádce jménem Atakdále a tři dcery. Drahomíru, která nade vše miluje zlato, šperky a drahé kameny, Zpĕvanku, která ze všeho nejradĕji zpívá, a nejmladší Marušku, jež nejradĕji tráví čas v královské kuchyni. Král se hodlá odebrat na odpočinek, a proto se rozhodne předat vládu jedné ze svých dcer. Jenže je má rád všechny stejnĕ, a tak neví, pro kterou se rozhodnout. Řekne si, že to bude ta, která ho má nejradĕji. Drahomíra ho má ráda jako zlato, Zpĕvanka jako zlato v hrdle a Maruška jako sůl. Uražený král, který sůl považuje za nĕco obyčejného, čeho je všude dostatek, Marušku vyžene ze zámku a rozkáže zničit veškerou sůl v království. Všichni poslechnou, jen rázná vdova Kubátová odmítne, protože ví, že bez soli neuvaří. Král na to také velmi brzy přijde, protože vepřové hody bez soli nejsou k jídlu a sladké, hořké a kyselé se rychle přejí. Navíc se mu začne po Marušce stýskat. Ta zatím našla útočištĕ u kouzelné babky kořenářky a zakoukala se do pohledného rybáře. Otec se dceru vydá hledat, a když se s ní usmíří, dostane od ní kouzelnou slánku. Kdyby chtĕl posolit jen sobĕ, slánka by nestačila, ale když bude chtít sůl pro každého v království, bude bezedná. Zatímco se král raduje, trojice vychytralých princů, kteří se ucházeli o princezny, sebere královský poklad a pokusí se s ním zmizet, protože z námluv sešlo. Princezny si totiž našly lepší ženichy.

 

Českou filmovou pohádkovou komedii natočil v roce 1955 pan režisér Bořivoj Zeman.

Bronzová koruna

6. dubna 2020 v 17:45 | dvě tereziA

 

Bronzová koruna

Naše oblíbená romantická pohádka vypráví o zrádné síle moci a nepřemožitelné síle lásky.

 

Na královském lovu se za podivných okolností zraní malý princ Rudolf. Jeho otec - král se zřítí z vysoké skály a zahyne. Mladičká princezna Klára tak zůstává sama na výchovu bratra i na vládu v zemi. Kníže Vilém se ujme vlády a své příbuzné uvrhne do vĕzení. Vévoda Konrád se snaží princeznĕ pomoci. Princezna Klára unikne do severního království za pomoci bronzové koruny. Princ Rudolf zůstane ve vĕzení s vévodou a jeho služebnou Alžbětou.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1997 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Jany Pacnerové.

Anička s lískovými oříšky

6. dubna 2020 v 17:42 | dvě tereziA

 

Anička s lískovými oříšky

Romantická pohádka podle předlohy Jana Vladislava o vĕrné lásce dvou sester, macešinĕ kletbĕ a ovčí tváři.

 

"Ještĕ jsem nevidĕl dvĕ sestry, aby se mĕly tak rády," vzdychne král Štĕpán, když objeví na staré tvrzi v lesích, kam zabloudí při lovu, svou jedinou a velikou lásku, osiřelou rytířskou dcerku Aničku. A skutečnĕ, Katka stojí vĕrnĕ po boku své nevlastní sestry, i když té osud připraví díky macešinĕ kletbĕ nejtĕžší zkoušky, jaké mohou mladou, krásnou dívku potkat, a tak může královna víl v závĕrečné písni zazpívat nejen milencům z pohádkového příbĕhu, ale i nám všem: "Každou láskou zlo se překročí, každá láska boha tlumočí, uvadá kvĕt, který stojí sám, tak pro tebe lásku mám..." Také Katka nakonec najde svou lásku a podaří se jí díky sestře vysvobodit prince Jaromíra, který se zamiloval do lesní víly.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1993 pan režisér Aleš Horal podle scénáře Lucie Konášové. V pohádce podle předlohy Jana Vladislava zpívala mimo obraz Píseň královny víl paní zpĕvačka Vĕra Špinarová.

Bezvousák a princezna Kamila

6. dubna 2020 v 17:40 | dvě tereziA

Bezvousák a princezna Kamila

 

Pohádka vypráví o tom, jak se napravila jedna královská dcera.

 

Princezna Kamila urazí svého nápadníka a brzy pozná, jak velkou udĕlala chybu! Za trest musí po boku chudého a přísného muže pobývat v prosté chalupĕ a pracovat. Jak se ale ukáže, bylo jí to ku prospĕchu.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1994 paní režisérka Jiřina Pokorná-Makoszová podle scénáře Jiřího Bednáře.

Bez práce nejsou koláče

6. dubna 2020 v 17:37 | dvě TeReziA

 

Bez práce nejsou koláče

Klasická pohádka podle Boženy Nĕmcové z pohádkového cyklu Strom pohádek vypráví o tom, jak se Jiřík z lásky k princeznĕ upsal čertu.

 

Chudý chasník Jiřík se na první pohled zamiloval do princezny Blaženky, kterou spatřil v zámecké zahradĕ. Princezna se mu natolik líbila, že by kvůli ní snad i svou duši upsal. Stačilo na to jen pomyslet a před Jiříkem se náhle objevil čert. Slíbil Jiříkovi, že vše zařídí, co jen si bude přát, a na oplátku mu bude stačit jen jediný podpis psaný vlastní krví. Jiřík souhlasil a čert své slovo dodržel. Netrvalo dlouho, Jiřík se oženil s princeznou a stal se spravedlivým králem. Když si pro nĕho čert po dvaceti letech přišel, Jiřík ho poprosil ještĕ o tři dny, aby se mohl rozloučit s rodinou a dokončit započatou práci. Čert s tím souhlasil a kupodivu slíbil, že když se mu nepodaří splnit třeba jen jediné přání, vrátí Jiříkovi jeho úpis. Když už králi zbývá poslední přání, jeho chytrá žena Blaženka zjistí, jak se vĕci mají a nakonec se jí podaří čerta přelstít.

 

Barevnou filmovou pohádku natočila a scénář napsala v roce 1988 Jiřina Pokorná-Makoszová.

Anulka a pan Pětiočko

6. dubna 2020 v 17:32 | dvě TeReziA

 

Anulka a pan Pětiočko

Pohádka pro pamětníky podle J.Š.Kubína vypráví o chudé dívce, zlé maceše a o věrné lásce, která všechno v dobré obrátí.

 

V jedné chaloupce žije zlá macecha se svojí dcerou Málče a dobráckou Anulkou. Ale oběma díkám se zalíbil pan Pětiočko. Jednou, když Anulka prala v potoce prádlo, na břehu se zjevily dvě mladé hastrmanky. Vodnické dcerky se na Anulčino neštěstí už nemohly dívat a tak jí darovaly kouzelnou harfičku. Když na ni Anulka zahrála, zjevil se jí pan Pětiočko.Už dlouho si na Anulku taky myslel. Anulka byla šťastná. Ale macecha se setrou jí štěstí nepřály. Když našly harfičku, Anulky se zbavily. Naštěstí se jí ujal hastrman a jeho dcery. Málče chce získat pana Pětiočka, ale nepodaří se jí to. Věrná láska nakonec zvítězila.

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1983 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Jarmily Turnovské.

Až kohout snese vejce

6. dubna 2020 v 17:30 | dvě TeReziA

Až kohout snese vejce

Veselá pohádka vypráví o tom, jak se jedna chytrá princezna spojila s mladý zahradníkem, aby odhalili vychytralé rádce.

 

Král v jednom království věří pohádkám, čehož notně využívají dva vykutálení královští rádci. Král ponouká oslíka, aby se otřásl. Těší se, jak budou padat zlaťáky. Rádcové chystají další překvapení. Tvrdí králi, že mají kouzelnou rybu, která plní přání. Za všechno musí velice hodný, ale nadmíru důvěřivý král platit. Král je totiž zcela ve vleku vychytralého rádce Pitrase a sluhy Johana, kteří na naivitě hodného pana krále docela slušně vydělávají. Ještěže se vrací chytrá princezna Beáta ze studií. Princezna se totiž nedá jen tak obalamutit. Pitras je nucen vymyslet plán, jak se princezny Beáty zbavit. Začne přesvědčovat krále, aby princeznu Beátu provdal. Zahradník David se snaží princezně pomoci. Pozvou na návštěvu pana profesora, který je docela podobný zahradníkovi Davidovi.

 

Filmovou pohádku natočil pan režisér Otakar Kosek v roce 2006 podle scénáře, který napsal Miroslav Bumberle.

Ať žijí duchové!

6. dubna 2020 v 17:26 | dvě TeReziA...

Ať žijí duchové!

 

Česká pohádková hudební komedie vypráví o statečných dĕtech, kterým pomáhají trpaslíci a strašidla.

 

Hrdiny jsou chlapci a dĕvčata, kteří vytáhnou do boje proti nĕkterým dospĕlým, kteří chtĕjí zmĕnit starý hrad v zemĕdĕlský objekt. Za vydatné pomoci duchů - rytíře Viléma Brtníka z Brtníku a jeho dcerky Leontýnky - obývajících zchátralý objekt, a mnoha trpaslíků, které rytíř přivolá, se jim podaří dosáhnout cíle. Hrad je opraven a předán do péče dĕtí. A z Leontýnky, která si stĕžuje na osud nesmrtelných bytostí, se díky kopretinĕ darované Dlouhým Jendou z lásky stane normální dívka.

 

ČR 1977, Režie:Oldřich Lipský

Abaj a Žabaj

6. dubna 2020 v 17:23 | dvě TeReziA...

 

Abaj a Žabaj

Kazašská pohádka vypráví o dvou vykutálených šibalech.

 

Dva šibalové vylákají z naivního mladíka peníze pod záminkou, že jim je dluží jeho zesnulý otec. Abaj však s penĕzi zmizí a jeho žena tvrdí Žabajovi, že náhle zemřel. Žabaj se rozhodne truchlit s ní a přitom zjistí, že žena odnáší jídlo do sklepa. Když se dozví, kde peníze jsou, uteče s nimi zase on. Do závĕrečné hádky přichází mladík a oba šibalové mu peníze vrátí.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1988 pan režisér Evžen Sokolovský mladší.

Anynka a čert

6. dubna 2020 v 17:21 | dvě TeReziA...

 

Anynka a čert

Veselá pohádka o tom, jak záletný čert ostrouhal kolečka a venkovské děvče se do pekla nepřivdalo.

 

Čert to někdy nemá lehké. Zvlášť ten náš pohádkový záletník, který najednou zapomněl na svou čertovskou snoubenku a začal si namlouvat venkovské děvče. To se samozřejmě jeho snoubence velmi nelíbilo a dala mu to pěkně znát. A co teprve, když se ty jeho dvě "vyvolené" daly dohromady! Jak to ale navlékly, aby se svatba s tou pravou přece jen konala?

 

Filmovou pohádku natočila v roce 1984 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Anny Juráskové.

Anděl Páně 2

6. dubna 2020 v 17:19 | dvě TeReziA...

 

Anděl Páně 2

Filmová pohádka přivádí opět na scénu dvojici pohádkových hrdinů, anděla Petronela a čerta Uriáše.

 

Tentokrát jsou anděl i čert vysláni z nebe na zem, aby našli jablko poznání, které se sem jejich přičiněním z nebe zakutálelo. Netuší, že v předvečer svátku svatého Mikuláše se to na zemi čerty a anděly jen hemží a najít pravé jablko nebude také vůbec snadné, zvlášť když musí čelit pozemskému mikulášskému gangu. Kromě toho se oba hrdinové zamilují do půvabné švadleny Magdaleny a dostanou se do sporu s jejím zlým šéfem a majitelem krejčovství Košťálem. S pomocí švadleniny malé dcerky a také díky tomu, že Petronel pochopí smysl a význam odpuštění, jejich pozemská mise nakonec přece jen šťastně dopadne.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2016 pan režisér Jiří Strach podle scénáře Marka Epsteina.

Anděl Páně

6. dubna 2020 v 17:18 | dvě TeReziA...

 

Anděl Páně

Oblíbená pohádka nás zavede na samotná nebesa v předvečer Štědrého dne.

 

Všichni se chystají na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Maria se svatou Veronikou pečou vánoční cukroví, andělské sbory nacvičují Gloria a Ježíšek zlobí úplně stejně jako ostatní malí kluci. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy - Petronel, paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh. Ten mu dá důležitý úkol - zastat zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Jenže Petronel začne příchozí soudit přísněji než samotný Pán Bůh. A když si později troufne dokonce kárat samotného Pána Boha - trest na sebe nenechá dlouho čekat! Je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den propadne peklu. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš, který se náramně dobře baví na Petronelův účet. Společně putují zasněženým krajem a pokouší se najít svého hříšníka, kterému by Petronel napravil hlavu. Cesta je zavede na nejbližší hrad. Tam je pánem mladý hrabě, který veškerý čas tráví zábavou a pitím. Jeho správce ho za vydatné pomoci ostatních bezostyšně okrádá. Je tu i půvabná a skromná služtička Dorotka... Jenže - Petronel je pěkný popleta - nejenže nikoho nenapraví, ale vlastní hloupostí uvrhne nevinné lidi do neštěstí. Naštěstí ale nakonec přijde k rozumu a pochopí, že nic není tak jednoduché, jak se zdá. A pak musí napravit všechno, co způsobil...

 

Filmovou pohádku natočil v roce 2005 pan režisér Jiří Strach podle scénáře Lucie Konášové.

Ať přiletí čáp, královno!

6. dubna 2020 v 17:16 | dvě TeReziA...

 

Ať přiletí čáp, královno!

Volné pokračování hudební pohádky Co takhle svatba, princi? Co dělat, když se místo vysněného prince narodí roztomilá holčička…

 

Znovu se setkáme s princem Davidem a jeho ženou Bělou. Oba se těší na děťátko, které se jim má co nevidět narodit. Princ David si přeje syna, dědice trůnu, a když v kolébce zavrní holčička, nedokáže se s tím smířit. Chvíli mu potrvá, než vezme svou dceru na milost.

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1988 pan režisér Jiří Adamec a scénář napsal Jiří Chalupa.

Co takhle svatba, princi?

6. dubna 2020 v 17:15 | dvě TeReziA...

 

Co takhle svatba, princi?

Hudební pohádka o princi, který si nakonec vybral nevěstu podle svého srdce.

 

Princ David v zápalu boje při šermu rozbije zrcadlo. Potrestána je však služebná Běla, která je za zrcadla zodpovědná. Ponížená a zklamaná odchází ze zámku. Král se vzápětí rozhodne oženit svého syna. Jak ale vybrat tu pravou princeznu? Pomocí tří úkolů, při jejichž plnění bude princeznám pomáhat služebná Běla v mužském převleku. Kdo nakonec dostane prince za muže, je tedy nasnadě…

 

Filmovou pohádku natočil v roce 1986 pan režisér Jiří Adamec a scénář napsal Jiří Chalupa.

Bratr Paleček

6. dubna 2020 v 16:17 | dvě TeReziA

 

Bratr Paleček

Pohádkový příběh z doby krále Jiřího z Poděbrad.

 

Trochu pohádka, trochu pověst, trochu historie. Příběh o králi dvojího lidu Jiříkovi a jeho věrném příteli a rádci rytíři Palečkovi. Hrají v ní postavy, které skutečně na dvoře českého krále Jiřího žily, spiklenci proti králi dvojího lidu i jeho věrní stoupenci. Mezi nimi vynikal bratr Paleček, zchudlý šlechtic a moudrý dvorní šašek. Ten se snaží svého vladaře nejen obveselit, ale také upozornit na nebezpečí, která mu ze strany nesnášenlivých pánů hrozí a ochránit ho před nimi.

 

Pohádku s hudbou Miloše Štědroně v brněnském studiu v roce 1988 natočil režisér Eugen Sokolovský ml.

Dům U tří vlaštoviček

6. dubna 2020 v 16:17 | dvě TeReziA

 

Dům U tří vlaštoviček

Staropražská pohádka o velké lásce půvabné Terezky a mládence Vítka.

 

Pohádka vypráví o domě, ve kterém hnízdí vlaštovky. Žije tam starý vodník Vodička, soukeník a jeho šikovná dcera Terezka, ale i bohatá koláčnice. Zkrátka dobří i zlí lidé, a tak v něm občas není všechno v pořádku. Soukeník by dceru Terezku rád provdal za pana kartáčníka Lorence, pěkného podvodníka, ona má ale ráda muzikanta Vítka. Náhle vlaštovky odletí, nechtějí žít v domě, kde není klid a láska. Ale když se Vodičkovi podaří i ty nejhorší obyvatele domu přivést k rozumu a Vítek si může vzít Terezku, vlaštovky se zase vrátí a zůstanou už jako domovní znamení navždy.

 

ČR, 1984 Režie: J. Platz Scénář: Z. Zábranský

Pouťová pohádka

6. dubna 2020 v 16:12 | dvě TeReziA

 

Pouťová pohádka

Pohádka o tom, jak se Anička nestala tanečnicí, a přesto byla šťastná.

 

Anička utekla z domova za svým snem. Chtěla se stát tanečnicí a pouťový kouzelník Perelini ji slíbil, že z ní tanečnici udělá. Ale kdepak. Anička mu musela posluhovat při jeho vystoupení a snášet jeho rozmary. Byla nešťastná a trpce litovala, že bez rozloučení opustila svého milého Josífka. Když se ale na pouti objevil hastrmánek Vrbička, jejímu trápení byl konec…

 

Barevnou filmovou pohádku natočil v roce 1988 pan režisér M. Bobek. Scénář Š. Haničincová a D. Měsková.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/130359-poutova-pohadka/28835053141/

Vojáček a dračí princezna

6. dubna 2020 v 15:41 | dvě TeReziA...

 

Vojáček a dračí princezna

Bretaňská pohádka podle literární předlohy Ch. Deulina vypráví o jednom vojáku jménem Králíček a kouzelném měšci, plášti a jablkách, které mu nakonec přinesly štěstí.

 

Jednoho dne dojde voják k pobřeží. Má hlad a do oka mu padne strom s krásnými jablky. Jedno si utrhne a sní a v tu ránu mu narostou rohy. Jeho počínání sleduje dívka Čírka, která se nad mladíkem slituje - utrhne švestku a rohy mu zase zmizí. Vojáček se do půvabné dívky hned zakouká. Jenže na něj čeká jiný osud - odmala mu totiž nikdo neřekne jinak než Králíček, a tak mu bylo prý předpovězeno, že se jednoho dne stane králem… Smutná Čírka mu tedy daruje kouzelný plášť, jenž ho odnese k samotné princezně, která mu je souzená…

 

Barevnou filmovou pohádku natočila v roce 1982 paní režisérka Svatava Simonová podle scénáře Miloně Čepelky.

Zapomenutý čert

3. dubna 2020 v 22:14 | dvě TeReziA

 

Zapomenutý čert

Televizní adaptaci pohádkové hry J. Drdy.

 

Hubatá Marijánka krotí a cepuje zapomenutého čerta, aby z něho byl "pracovitej a poctivej muskej", který by se uměl pořádně ohánět s kovářem u kovadliny i v Plajznerčině malém hospodářství. A aby jí pomáhal zmáhat všechny světské nástrahy, pomluvy a nepřejícnost sousedů. Trepifajksl z výřečnosti téhle povedené ženské brzy pochopí, že jako člověk na tom bude mnohem líp než jako starý, opelichaný čert…

 

Televizní adaptace pohádkové hry z roku 1964 v režii L. Ráži.

O třech vandrovnících

3. dubna 2020 v 22:07 | dvě TeReziA

 

O třech vandrovnících

Pohádka pro pamětníky na motivy K. J. Erbena vypráví o třech chlapících, kteří se po světě toulali a překročili bludný kořen…

 

Jednou, když na světě dávaly lišky dobrou noc a kočky se po peci táhly, chodili světem tři vandrovníci - Joza byl řezbář, pro každou maličkost hned šermoval pěstí, to krejčík Jíra se nepral nikdy, zato ho vylekal i vlastní stín. Třetí vandrovník se jmenoval Martin, mládenec jako jedle, dovedl zahrát snad na všechno, co mu padlo do ruky. Tentokrát, zdá se, překročili bludný kořen a vypadalo to, že se snad z lesa nikdy nevymotají…

 

Černobílou filmovou pohádku natočila v roce 1976 E. Hallerová. Scénář napsala na motivy K. J. Erbena.

Čert a Káča

3. dubna 2020 v 21:59 | dvě TeReziA

 

Čert a Káča

Veselá pohádka z cyklu Pohádka pro pamětníky podle předlohy Boženy Němcové nás zve na posvícení, kde prodává hubatá a tancechtivá Káča perníková srdce a husary.

 

Pohledná Kačenka neměla u mládenců štěstí, protože byla tuze hubatá. Každému hned od plic pověděla, co si o něm myslí. A někdy i slovy nevybíravými! V hospodě se chystala posvícenská zábava a Káča neměla nikoho, kdo by ji provedl v kole. A ona by přitom tak ráda tancovala, třeba i se samotným Luciferem! A tak byla moc šťastná, když se zčistajasna objevil ztepilý mladík Kleofáš, jenž ji požádal o taneček…

 

Černobílou filmovou pohádku natočila v roce 1970 podle scénáře H. Sýkorové režisérka L. Koutná.

O kohoutovi, kose a kocourovi

3. dubna 2020 v 21:52 | dvě TeReziA

 

O kohoutovi, kose a kocourovi

Není dědictví jako dědictví… Televizní adaptace pohádky B. Němcové z cyklu Pohádka pro pamětníky.

 

Tři bratři zdědili po hodném tatínkovi kohouta, kosu, kocoura a rozbitou chalupu. První se vydal s kohoutem do království plného hlupáků, kde ho dobře prodal. A tak ani prostřední bratr neváhal a rozhodl se prodat jim i kosu. I on měl štěstí, nakonec se do království vypravil i třetí bratr, aby prodal kocoura, který jim pochytá všechny myši…

 

Černobílou filmovou pohádku natočil v roce 1967 pan režišér P. Kraus podle scénáře B. Šimkové.

O chytré princezně

3. dubna 2020 v 21:47 | dvě TeReziA

 

O chytré princezně

Pohádka pro pamětníky podle námětu B. Němcové vypráví o tom, jak chtěl čert odnést krále Honzu do pekla.

 

Čert se nemůže dočkat, až získá stou dušičku. A touží rovněž po královské dceři. Jenže tahle je nějaká divná, nechce se totiž vdávat. Odmítá jednoho nápadníka za druhým. Na druhou stranu - není divu, jsou totiž hloupí a bázliví. Jednoho dne čert potká hladového vandrovníka Honzu, který si posteskne, že by za jídlo upsal duši ďáblu. Nakonec se mu upíše na pět let, dostane i hezký šat a vypraví se na zámek požádat královskou dcerku o ruku…

 

Černobílou filmovou pohádku natočila v roce 1966 paní režisérka V. Jordánová. Scénář podle B. Němcové napsala B. Šimková.

Chytrý synek

3. dubna 2020 v 21:38 | dvě TeReziA

 

Chytrý synek

Pohádka pro pamětníky z cyklu České pohádky podle Boženy Němcové vypráví o Ondrovi, který se vsadil s panem hrabětem…

 

V jedné krčmě se seznámil Ondra s panem hrabětem. Uzavřeli spolu sázku, pokud se Ondrovi podaří hraběte přelstít, získá tak u něj dobrou službu. Hrabě pozve Ondru na zámek a dá mu za úkol ukrást hraběcím manželům vzácný prsten. Je noc, manželé jsou v ložnici, hraběnka má prsten na ruce a hrabě se raduje, jak zloděje chytí, až přijde loupit. A skutečně, za oknem se objeví Ondra…

 

Černobílou pohádku natočil v roce 1968 pan režisér Ludvík Ráža. Scénář M. Nápravník.

O chytré královně

3. dubna 2020 v 21:32 | dvě TeReziA

 

O chytré královně

Pohádka podle Boženy Němcové vypráví o panovnici, která přelstila samotného ďábla…

 

Známý příběh spisovatelky Boženy Němcové vypráví o panovnici, která přelstila samotného čerta, aby zachránila svého muže před pekelným trestem.

 

Černobílou filmovou pohádku natočil v roce 1968 pan režisér Ludvík Ráža. Scénář M. Nápravník.

O chytré horákyni

3. dubna 2020 v 21:15 | dvě TeReziA...

 

O chytré horákyni

Pohádka z cyklu "Pro pamětníky" podle Boženy Němcové vypráví o tom, jak důvtipná Manka dokáže splnit prokurátorův úkol a dostaví se oblečená - neoblečená, ani ve dne ani v noci, ani pěšky ani na voze.

 

Sedlák se soudí se sousedem o jalovici a u soudu dostal od prokurátora za úkol rozřešit tři otázky. O podivném úkolu řekne své dceři Mance, která mu dobře poradí a chce po otci, aby o ní nemluvil. Sedlák spor vyhraje, jenže prokurátor je ale zvědavý, kdo mu poradil a otec prozradí, že to byla jeho vlastní dcera…

 

Černobílou pohádku natočil v roce 1968 pan režisér Ludvík Ráža podle scénáře Milana Nápravníka.

S čerty nejsou žerty

3. dubna 2020 v 21:13 | dvě TeReziA...

 

S čerty nejsou žerty

Klasická česká filmová pohádka na motivy pohádky Boženy Němcové Čertův švagr.

 

V jednom malém knížectví žijí všichni, kdo ve správné pohádce nesmějí chybět. Stárnoucí kníže, kterého už nebaví vládnout, jeho dvě dcery - zlomyslná, nafoukaná Angelina a skromná pohledná Adélka, vychytralý správce, který se stará jen o to, jak naplnit vlastní měšec na úkor knížecí pokladny, čestný Petr, kterého se zlá a chtivá macecha Dorota Máchalová snaží se správcem připravit o rodný mlýn. A taky je tu peklo, které pečlivě sleduje všechny špatné skutky a v pravou chvíli rázně zakročí. A tak když se čas naplní, je vyslán mladý čert Janek, aby přinesl do pekla zlou Dorotu. Omylem však přinese Petrovu hodnou babičku, a když se pokouší chybu napravit, skončí s Petrem v knížecím vojsku. Ten pro změnu prchal před intrikami správce a jistě by drábům utekl, jenže pak se zdržel, protože s nasazením života zachránil knížecí dcery, když zastavil jejich kočár se splašenými koňmi. Petr a Janek se skamarádí a Petr se nabídne, že čertovi pomůže dokončit úkol. Dokonce i ve dvou však nebude snadný, protože Dorota má vždy po ruce nějaké to pírko, které je pro čerta pohromou.

 

ČR 1984, barevná pohádka. Režie: Hynek Bočan

Popelka - 1969

3. dubna 2020 v 21:12 | dvě TeReziA...

 

Popelka

Tradiční legendární vánoční pohádka podle Boženy Němcové o holoubcích, třech lískových oříšcích a střevíčku, který pomohl princi najít neznámou krásku. Klasické zpracování příběhu o Popelce s pěknými písničkami A. Michajlova a s texty I. Fischera Jedno zrnko popela, Jen kolovrátku zpívej...

 

Skromná a půvabná Popelka má zlou macechu a líné, panovačné sestry. Ještěže je tu hodný tatínek a holoubci. Jednou tatínek přinese Popelce tři oříšky, a až je Popelka rozlouskne, bude opravdu překvapená. Mladý princ totiž pořádá ples, na který se chystá macecha se sestrami, ale Popelku s sebou vzít nechtějí. Popelka zůstane doma a přebírá hrách a popel, holoubek jí pomáhá a přesvědčí ji, aby se oblékla do šatů z oříšku a vydala se na zámek. Musí ale říct "Mlha přede mnou, mlha za mnou" a do půlnoci být doma ať se děje, co se děje…

 

Černobílou filmovou pohádku natočila v roce 1969 paní režisérka Vlasta Janečková podle scénáře Jarmily Turnovské.

Pyšná princezna

3. dubna 2020 v 21:07 | dvě TeReziA...

 

Pyšná princezna

Nejslavnĕjší česká filmová pohádka na motivy klasické pohádky Boženy Nĕmcové Potrestaná pýcha vypráví o tom, jak se napravila jedna pyšná princezna.

 

Pyšná princezna Krasomila odmítla vzít si za muže krále Miroslava. Spravedlivý a moudrý král Miroslav je sice zamilovaný do krásné princezny, ale naštĕstí neztratí hlavu, princeznino nevybíravé odmítnutí si nenechá líbit a v přestrojení za zahradníka se uchází o službu na jejich zámku. Pomocí práce a lásky napraví princezninu pýchu, nejdřív však pro ni vypěstoval zpívající květinu. A to nebylo v Půlnočním království jen tak - díky proradným rádcům král zakázal v celé své zemi zpívat. Než se vše v dobré obrátilo, museli král Miroslav s princeznou Krasomilou uprchnout ze zámku, cestou se skrývat u prostých lidí, a díky tomu princezně došly věci, o kterých neměla dosud ani tušení… Láska a práce napraví princeznu Krasomilu, starý král se zbaví špatných rádců a v Půlnočním království je zrušen zákaz zpĕvu.

 

Černobílou filmovou pohádku natočil v roce 1952 pan režisér Bořivoj Zeman. Ústřední písničku "Rozvíjej se, poupátko" složil skladatel a dramatik Dalibor Cyril Vačkář na text Františka Hrubína.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/16536-pysna-princezna/29238360704/

Sedmero krkavců z cyklu Pro pamětníky

3. dubna 2020 v 21:07 | dvě TeReziA...

 

Sedmero krkavců

Klasická pohádka z cyklu Pro pamětníky podle Boženy Nĕmcové o sedmi zakletých bratrech a jejich statečné sestře.

 

Matka prokleje svých sedm synů a ti se promĕní v havrany. Po letech se jejich sestra dozví, jak může své bratry vysvobodit a s nasazením života na hřbitovĕ po nocích trhá kopřivy, které spřádá v nitĕ a z nich šije košile. Při svých cestách po panství si ji vybere princ a přivede si ji na svůj hrad, jako nevĕstu. Bohdanka nesmí promluvit, je nĕmá, stále pracuje a šije. Narodí se jí syn, kterého jí unesou a podstrčí kočku. Princ se nechá přemluvit svojí sestrou a Bohdanku odvedou na hranici. V povĕtří poletují havrani....

 

Černobílou filmovou pohádku natočil v roce 1967 pan režisér Ludvík Ráža podle scénáře Boženy Šimkové.

Sněhurka z cyklu Bylo, nebylo

3. dubna 2020 v 21:05 | dvě TeReziA...

Snĕhurka

Televizní pohádka pro pamĕtníky z cyklu Bylo, nebylo, podle Karla Jaromíra Erbena o dĕdečkovi s babičkou, kterým alespoň na chvíli přinese do života radost snĕhová panenka.

 

V jednom domečku žil spokojenĕ dĕdeček a babička. Jen jedno je trápilo, že nemají dĕti. Když nastala zima, rozhodli se uplácat si na dvoře snĕhuláka. K jejich překvapení se promĕnil v krásnou dívenku. Dali jí jméno Snĕhurka. Dĕdeček s babičkou byli velmi šťastni, protože Snĕhurka jim přinášela jenom radost. Jenže když nastalo jaro, dívenka začala chřadnout...

 

Černobílou filmovou pohádku natočil v roce 1973 pan režisér Josef Vondráček podle scénáře Heleny Růžové.

O stříbrném kamínku

3. dubna 2020 v 20:44 | dvě TeReziA...

 

O stříbrném kamínku

 

Pohádka z cyklu Bylo, nebylo, podle Boženy Nĕmcové vypráví o bohatém kupci, který si všechno mohl dopřát, ale šťastný nebyl...

 

Lakotný kupec mĕl všeho dostatek, ale přesto šťastný nebyl. Jednoho dne se u jeho domu zastavila stařenka, která mu předpovĕdĕla, že se mu narodí syn. Nesmí se ale do svých sedmi let dotknout zemĕ, jinak navždy zmizí. Kupci se ale nepodaří syna Janka od kletby uchránit, a tak jednoho dne dítĕ ze svĕtnice zmizí...

 

Černobílou filmovou pohádku natočila v roce 1976 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Jiřího Tichého.

Neohrožený Mikeš

3. dubna 2020 v 20:43 | dvě TeReziA

 

Neohrožený Mikeš

Klasická pohádka podle Boženy Nĕmcové vypráví o nebojácném chasníkovi, který přemohl zlého kouzelníka a ubránil se i úkladům svých proradných kamarádů.

 

Nebojácný Mikeš na své cestĕ za štĕstím potká kamarády Bobeše a Kubu. Kamarádi na vandru Mikeš, Bobeš a Kuba objeví v lese jeskyni s prostřeným stolem pro tři. Kuba uvnitř hlídá a ostatní dva se starají o jídlo a dřevo na zátop. V jeskyni se objeví stará ježibaba a pošle Kubu pro maso do komína, pak mu podtrhne žebřík. Když se vrátí Bobeš, nachytá ho ježibaba taky. Mikeš jí ale neuvĕří. Baba mu poví o třech princeznách, které vĕzní v podzemí zlý kouzelník. Potom baba vzkřísí oba kamarády. Mikeš se spustí pod zem a osvobodí dvĕ princezny. Když je Bobeš a Kuba vytáhnou, lano hodí zpĕt do díry, ale Mikeše už vytáhnout nechtĕjí. Mikeš na radu babky přivázal k lanu své tĕžké kladivo a poznal, že ho kamarádi zradili. Mikeš ještĕ musí porazit čarodĕje ve trojím zápase. Když se mu to podaří, promĕní se ohyzdná baba v krásnou princeznu. "Mĕli byste se houpat na oprátce. Kdo jednou zradil, ten zradí zase... Pro ženichy, doufám, žádná z vás nenaříká... Než tyhle ženichy, to radĕj kouzelníka!"

 

Filmovou veršovanou černobílou pohádku naročil v roce 1969 pan režisér Ludvík Ráža podle scénáře Boženy Šimkové.

 

Tři přadleny

3. dubna 2020 v 20:40 | dvě TeReziA

 

Tři přadleny

Pohádka pro pamĕtníky podle Karla Jaromíra Erbena vypráví o tom, jak tři přadleny pomohly Marjánce ke štĕstí.

 

Král si přál najít pilnou a pracovitou nevĕstu. Žádná princezna jeho požadavky nesplňovala. Vyhlédl si obyčejnou dívku z chudé chaloupky. Když chaloupku navštívil, matka mu Marjánku vykreslila tak, že si král hned Marjánku odvezl na zámek. Jenže vůbec netušil, že Marjánka se do práce zrovna nehrne. Tři kouzelné tetičky Marjánku pracovitosti naučí. Ale Marjánka se taky musí naučit tři podivná jména: Kryšpína, Serafína a Rozmarýna. Marjánce hrozí, že se stane navĕky přadlenou a pan král zůstanĕ na ocet.

 

Černobílou filmovou pohádku natočila v roce 1967 paní režisérka Libuše Koutná podle scénáře Heleny Sýkorové.

 

Lesní ženka

3. dubna 2020 v 20:39 | dvě TeReziA

 

Lesní ženka

Černobílá pohádka pro pamĕtníky o tajemném svĕtĕ vil, kouzel a čar na motivy stejnojmenné pohádky Boženy Nĕmcové.

 

Hlavní hrdinkou je mladé zamilované dĕvče Bĕtuška, která žije v chudobné chaloupce s maminkou a šesti sourozenci. Každý den chodí pást kozy do březiny a ve volném čase přede. Nĕkdy se nechá unést krásou přírody. Bĕtuška také velmi ráda tančí. Má dva nápadníky: bohatého Jíru ze statku, kterému fandí maminka, a chudého Vítka. Nejen Vítek a Jíra chodí za Bĕtuškou do březiny, jednoho dne tam navštíví Bĕtušku víla. "Neplač, Bĕtuško. Pojď, zatančíme si spolu." - "Kdo jste?" Bĕtuška s vílou celé odpoledne protancovala a ani nic neupředla. Navštíví ji Vítek, který se na Bĕtušku zlobí, protože dostala kytku od Jíry. Maminka je s Bĕtuškou nespokojená, ta je celá nešťastná kvůli Vítkovi. Druhý den jde Bĕtuška opĕt na pastvu. Víla opĕt přijde a s Bĕtuškou tančí... "Než slunce zajde, pomoc se ti najde."

 

Pohádku natočil v roce 1974 režisér Josef Vondráček podle scénáře Evy Košlerové.

 

 

—————

Zpět