Film zahraniční - z blog-cz4

15.08.2020 14:25

Zahraniční filmy

Sociální síť

18. července 2018 v 16:22 | dvě TeReziA...

 

Sociální síť

Biografický film přináší strhující příběh neobvyklého génia, který rozpoutal novou revoluci a změnil podobu lidské komunikace na dlouhé generace dopředu a možná jednou provždy.

 

Každá doba má své vizionáře, kteří za sebou ve stopách své geniality zanechají pozměněný svět - ale málokdy k tomu dojde bez boje o to, co se přesně událo, a kdo byl přítomen okamžiku zrození změn. Ve filmu můžeme nahlédnout do okamžiků, kdy vznikal Facebook, nejrevolučnější sociální fenomén nového století, prostřednictvím odlišných pohledů hyperinteligentních mladých mužů, kteří svorně tvrdí, že právě oni byli u toho, když Facebook vznikl. Výsledkem je drama plné tvoření i destrukce, drama, které se zcela záměrně vyhýbá jediné interpretaci, ale místo toho poukazuje na rozpory v subjektivních výkladech událostí, aby tak zrcadlilo stále se měnící sociální vztahy, které jsou pro naši současnost charakteristické.

 

USA 2010, The Social Network

Tři muži a nemluvně

17. července 2018 v 12:57 | dvě TeReziA...

 

Tři muži a nemluvnĕ

Americká adaptace jednoho z nejúspĕšnĕjších francouzských filmů osmdesátých let o tom, jak se parta tří svobodných kamarádů stará o miminko jednoho z nich.

 

Architekt Peter Mitchell, karikaturista Michael Kellam a herec Jack Holden společnĕ obývají luxusní newyorský byt a spokojenĕ si užívají života svobodných mládenců, plného zábavy a známostí s pohlednými dívkami. Ten však jednoho dne nečekanĕ naruší šokující objev na prahu jejich bytu. Před dveře totiž nĕkdo doručil skutečné, živé, a jak se zdá, tak v tu chvíli také nevratné nemluvnĕ. V přiloženém dopise prosí nĕjaká Sylvie Jacka, se kterým prožila při natáčení jednoho filmu krátkou milostnou pletku, aby se postaral o jejich malou dcerku Marii. Protože je Jack zrovna mimo mĕsto, natáčí totiž v Turecku další levný film, musí se o dítĕ zatím postarat Peter a Michael, i když ani jeden z nich nemá s dĕtmi a péčí o miminka žádné zkušenosti. Zpočátku je miminko přivádí k zoufalství, protože jim "mateřské" povinnosti zabírají veškerý čas a značnĕ nabourávají dosavadní zabĕhnutý způsob života, plný radovánek, vlastních více či ménĕ úspĕšných kariér a večírků s přáteli. Jenže postupnĕ si na malou Marii začínají zvykat, jejich život najednou dostává hlubší smysl, a když se pro ni Sylvie jednoho dne vrátí, zjistí, že jejich životy jsou bez ní podivnĕ prázdné a neuspokojivé. Rozhodnou se tedy pro ponĕkud neobvyklé řešení.

 

USA 1987, komedie, Three Men and a Baby

Vinnetou: Rudý gentleman

17. července 2018 v 7:36 | dvě TeReziA...

 

Vinnetou: Rudý gentleman

Pokračování dobrodružného příbĕhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda.

 

Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokrevní bratr Old Shatterhand chtĕjí uzavřít přímĕří mezi Indiány a bílými. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistĕhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V dobĕ mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucnĕ opĕtuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetĕním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena.

 

Nĕmecko-Jugoslávie, 1964, Winnetou - 2. Teil

Avengers: Age of Ultron

16. července 2018 v 22:26 | dvě TeReziA...

 

Avengers: Age of Ultron

Výpravné pokračování super-hrdinského filmu, tentokrát jak se miliardář Tony Stark pokusil oživit program na udržení celosvĕtového míru.

 

Šestice komiksových superhrdinů ve složení Hulk, Kapitán Amerika, Iron Man, Thor, Hawkeye, Black Widow se tentokrát utkají s robotem Ultronem, kterého vyrobil Tony Stark v rámci svého programu na udržení celosvĕtového míru. Ten se ovšem nezdařil a hvĕzdný tým bude mít co dĕlat, aby způsobené škody napravil a zabránil Ultronovi v ovládnutí svĕta a jeho následném zničení. A aby toho nebylo málo, musí bojovat ještĕ proti geneticky upraveným dvojčatům Scarlet Witch a Quicksilverovi, která jim nadĕlají plno starostí.

 

USA 2015, Marvel Studios, Avengers: Age of Ultron

Nadějná Grace

16. července 2018 v 16:41 | dvě TeReziA...

 

Nadĕjná Grace

Příbĕh filmu pojednává o 18leté křesťanské zpĕvačce a textařce Grace Rose Trey.

 

Grace Trey je ideální 18-letá teenagerka, oddaná křesťanská a výjimečnĕ talentovaná zpĕvačka. Grace vyrostla na křesťanském rocku a dĕlá křoví v křesťanské kapele tátovi. Ač je krásná a talentovaná, krom kostela dosud nebyla objevena. Účinkuje každou nedĕli v kostele se svým tátou Johnnym, vychvalovaným hudebním ředitelem Freedom Community Chapel v malém alabamském mĕstečku. Johnny býval rocková hvĕzda, před 20 lety získal v hitparádĕ Billboard singl číslo 1. Když mu přestaly hity vycházet, dopadl tvrdĕ na zem, stejně jako před ním a po něm jiní a jiné vycházející hvězdičky. Bral drogy, ale dostal se z nejhoršího, když nalezl Boha a rodinný život, daleko od Hollywoodu. Jednoho dne Grace bez varování odjede do Los Angeles. S pomocí tátova bývalého nepříliš empatického manažera Franka "Mossy" Mostina získá smlouvu na nahrávku a začne jí nový vysnĕný život.

Je to zajímavé zpracování marnotratného syna ve verzi tak trošičku marnotratná dcera, pĕkné zpracování pro citlivé ženské srdíčko s romantickým happyendem.

 

USA 2013, Grace Unplugged

Indiana Jones a Chrám zkázy

16. července 2018 v 9:54 | dvě TeReziA...

 

Indiana Jones a Chrám zkázy

Tentokrát je Indiana v roce 1935 a chystá v Šanghaji vymĕnit vzácnou sošku za velký diamant.

 

Indiana Jones se svým dĕtským společníkem Quanem prchají před čínským zločineckým gangem v doprovodu americké zpĕvačky ze Šanghaje. K útĕku použijí omylem letadlo, které patří právĕ šéfovi gangu, což se Indianovi a jeho společníkům nevyplatí. Piloti ze stroje vyskočí na padácích, když předtím vypustili z letadla všechno palivo. Hrozí katastrofa v podobĕ nárazu stroje do okolních hor. Indiana si však poradí. Společnĕ se svými průvodci vyskočí z letadla v gumovém nafukovacím člunu, který je nejenom úspĕšnĕ dopraví na zem, ale díky tomu, že dopadne do řeky, je dopraví i do Indie. Indiana by nejradĕji pokračoval do Dillí a pak domů do Ameriky. Místní vesničané ho však požádají o pomoc v podobĕ záchrany vesnice. Vyznavači zla z nedalekého paláce ukradli totiž vesnici její kouzelný kámen, který vesničanům poskytoval ochranu a úrodu. Indiana se se svými průvodci do chrámu vypraví a zde brzy zjistí, že se ocitl přímo v hlavním sídle sekty Thuggů. Ti zde nejenom uctívají bohyni smrti Kálí, ale také zde v jakémsi tajném dole hledají poslední kouzelný kámen, který má dát jejich bohyni moc ovládnout celý svĕt. Indiana se zprvu snaží najít jak kámen nešťastné vesnice, tak zachránit dĕtské otroky, které Thuggové nutí v dolech rozbíjet kameny a hledat poslední kouzelný kámen. Velmi brzy jsou však Indiana i jeho průvodci Thuggy zajati a ti se z nich snaží udĕlat obĕti své krvelačné bohyni. Indiana se však i díky pomoci Quana dokáže ze zajetí osvobodit. V následném souboji s Thuggy a jejich vůdcem Mola Ramem nejenom osvobodí dĕtské otroky, získá kámen, ale také zabije Mola Ramu. Vesnice je zachránĕna a Indiana může vyrazit za dalším dobrodružstvím.

 

USA 1984, režie Steven Spielberg, Indiana Jones and the Temple of Doom

Vinnetou

12. července 2018 v 7:11 | dvě TeReziA...

 

Vinnetou

První společné dobrodružství ikonické dvojice Vinetou a Old Shatterhand.

 

Příběh přátelství Vinnetoua, indiána, a Old Shatterhanda, bílého muže, bojujících za práva indiánů. V prvním díle se Vinnetou seznamuje s Old Shatterhandem a po smrti svého otce se stává náčelníkem Apačů. Mladý geometr přijíždí na Divoký západ, aby prošetřil, proč se železnice společnosti Great Western Railroad staví přes výsostné území místních indiánů, ačkoli byla původně plánována po hranicích těchto území.

Dějově první kapitola série filmových "mayovek" se točila až jako druhá.

 

Německo/Jugoslávie, 1963

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy

10. července 2018 v 14:54 | dvě TeReziA...

 

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy

Doktor Indiana Jones, uznávaný archeolog a odborník na okultní vĕdy, je najat americkou vládou, aby našel proslulou Archu úmluvy, která je zdrojem nepředstavitelné moci.

 

Profesora archeologie, Indiana Jonese, navštíví ve škole dva muži z armádní rozvĕdky. Informují ho, že nacisté zřejmĕ objevili místo, kde má být ukryta slavná archa úmluvy, schránka, do níž Židé uložili desky s deseti přikázáními, které dostal Mojžíš od Boha. Indiana dostává nabídku, aby archu našel a nacistům ji odvezl přímo před očima. Armáda zaplatí výdaje. Indiana na nabídku přistoupí a odlétá do Nepálu, kde se má nacházet u jeho známé Mary talisman, který může pomoci při hledání archy. Indiana sice Mary objeví, ale také zjistí, že jsou mu v patách nacisté. Ti Mary přepadnou a snaží se ji o talisman připravit. Naštĕstí ji Indiana zachrání a s talismanem oba odletí do Káhiry. Tady se Indiana dozví od svého přítele Sallaha podrobnosti ohlednĕ nĕmeckého postupu vykopávek. Indy zjistí, že s Nĕmci spolupracuje jeho dávný nepřítel, Francouz Belloq. To už ale i Nĕmci vĕdí, že Indy s Mary dorazili do Káhiry, a pokusí se oba zabít. To se jim sice nepovede, nicménĕ podaří se jim unést Mary. Indy a Sallah se vetřou na nĕmecké archeologické nalezištĕ a Indy se spustí do místnosti s modelem původního umístĕní archy. Tady díky amuletu objeví místo, kde má kopat. Indy a Sallah se na toto místo v noci vypraví a za pomoci nĕkolika dĕlníků skutečnĕ najdou hrobku, ve které je archa uložena. Bohužel Nĕmci je spatří a Indyho a Sallaha obklíčí. Počkají si, až Indy a jeho lidé archu z hrobky vyzvednou, a následnĕ do hrobky za Indym shodí i Mary. Indy se však z hrobky i s Mary dokážou dostat a zabránit přepravení archy letadlem. Nĕmci se však rozhodnou archu přeložit na nákladní vůz a odvézt ji tímto způsobem. Indy jim ale dokáže nákladní auto ukrást i s archou a dopravit ji na palubu pašerácké lodi, kterou sehnal Sallah. Indy s archou a Mary odplouvají do Anglie. Cestou je však jejich loď zadržena nĕmeckou ponorkou. Nĕmci archu opĕt zabaví a Mary zase zajmou. Dopraví ji i archu na ostrov ve Středomoří, kde mají svou ponorkovou základnu. Indy se však na ostrov dostane také, když se nepozorovanĕ skryje v trupu nĕmecké ponorky. Na ostrovĕ se Nĕmci pokusí provést s archou židovský obřad, který však skončí tragicky. Tajemná síla chránící archu všechny Nĕmce i Belloqa zabije a jediní, kdo přežijí, jsou Indy a Mary. Archa je předána americké armádĕ a Indy se s Mary vrátí domů.

 

USA, 1981, Režie: Steven Spielberg, Raiders of the Lost Ark

Sedm statečných

6. července 2018 v 19:16 | dvě TeReziA...

 

Sedm statečných

Klasický western Johna Sturgese z roku 1960 vypráví příbĕh o sedmi statečných mužů, kteří brání chudou vesnici proti zlým a proradným banditům.

 

Sedm námezdních pistolníků chrání chudou vesnici před bandity. Dĕj se odehrává na pomezí Spojených států a Mexika. Vĕčné téma boje dobra se zlem a hvĕzdné obsazení v čele s Yulem Brynnerem, Stevem McQueenem a Eli Wallachem, působivá hudba Elmera Bernsteina i dramatická kamera Charlese Langa zajistily snímku okamžitý úspĕch na celém svĕtĕ.

 

USA 1960, The Magnificent Seven

Au Pair aneb slečna na hlídání

5. července 2018 v 19:23 | dvě TeReziA...

 

Au Pair aneb Slečna na hlídání

Zase je tu naše oblíbené téma "chůva a boháč": Jenny, která přijala pracovní nabídku ředitele obchodní společnosti v Paříži, se omylem ocitá v pozici vychovatelky jeho dětí.

 

Čerstvě vystudovaná Jenny Morgan se při hledání práce setká s bohatým Oliverem Caldwellem, otcem Kate a Alexe, dvou poněkud nezbedných dětí, na které v neustálém návalu práce nemá čas a právě pro ně hledá někoho na hlídání. Dívka přijme jeho nabídku a společně s ním a jeho dětmi odjede do Francie. Kate a Alexovi se zpočátku vyhlídka na čas trávený s novou vychovatelkou nezamlouvá a vymýšlejí všemožné naschvály, jak ji potrápit, a fígle, jak se jí zbavit. S pomocí řidiče Nigela se však Jenny pomalu daří získat nejen přízeň dětí, ale také samotného Olivera, a navíc se ukáže, že ve srovnání s Oliverovou protivnou přítelkyní Vivian je Jenny vlastně báječná. Není tedy divu, že se děti nakonec rozhodnou přejít otevřeně na její stranu a dát ji s otcem dohromady, k čemuž využívají neméně nápadité fígly.

 

USA, 1999

Poklad na stříbrném jezeře

4. července 2018 v 13:47 | dvě TeReziA...

 

Poklad na Stříbrném jezeře

Filmová klasika podle románu Karla Maye vypráví o jednom indiánském pokladu, který zlí a lstiví bandité chtějí získat pro sebe.

 

Kdesi vysoko v horách je ukryt zlatý poklad, který po staletí střeží Tonkawové před chamtivými bělochy. A jak už to tak bývá, vždy se najde někdo, kdo lační po bohatství a nezastaví se před ničím. Takový je i podlý zrzavý bandita Cornel a jeho banda. Na scéně se ale včas objeví Vinnetou, Old Shatterhand a početná skupinka jejich přátel - neodolatelně ztřeštěný Sam Hawkins s parukou na hlavě, mladý Fred Engel, půvabná Ellen Petersonová a další. A tak dobro a láska nakonec přece jenom zvítězí.

 

Západní Německo , Jugoslávie, Francie, 1962, Der Schatz im Silbersee

R. Pilcher: Presumpce lásky

4. července 2018 v 12:53 | dvě TeReziA...

 

Rosamunde Pilcher: Presumpce lásky

Klasická romantická blbinka na oblíbené téma "chůva a boháč" pro zahřátí ženského srdíčka podle povídky R. Pilcherové.

 

Sean má dokonalé manželství, milující ženu Kate a dvĕ roztomilé dĕti: dcerku Emmu a půlročního Šimona. Pak ale dojde k tragédii, Kate se nešťastnou náhodou zřítí se Seanovým autem z útesu... Sean se krátce po pohřbu se rozhodne prodat pozemky, na kterých jeho dĕdeček kdysi založil anglikánský klášter. Matka představená s lítostí sdĕluje řádovým sestrám, že Sean neprodloužil nájemní smlouvu. Dĕti, o které jeptišky pečují, budou muset být rozmístĕny do sirotčinců. Novicka z řádu milosrdných sester Megan však nehodlá nečinnĕ přihlížet, jak bere Sean sirotkům střechu nad hlavou, a s požehnáním matky představené se vydává za Seanem, aby mu prodej pozemků rozmluvila... V sídle Hastingsových narazí Megan na Seanova bratra Bena. Podle nĕj přijela zbytečnĕ, Sean zazlívá Bohu, že mu vzal milovanou ženu, prodloužení nájemní smlouvy nepřipadá v úvahu. Megan zdrcenĕ odchází. Pak se ale stane svĕdkem neštĕstí, když nepozorné chůvĕ sjede kočárek s Šimonem do jezera. Megan neváhá a chlapce zachrání. Sean je jí vdĕčný, o prodeji pozemků však nehodlá vyjednávat... Seanova a Benova asistentka Olivia má Seana ráda, chtĕla by získat jeho srdce. Když je nepozorná chůva vyhozena, nabídne mu, že se o dĕti postará. Sean ale odmítne. Hospodynĕ Charlotte navrhuje, aby se novou chůvou stala Megan, Sean i Megan nakonec souhlasí. Sean má však podmínku, Megan musí odložit své řeholní roucho... Na prodeji pozemků má zájem především Ben. Dluží totiž dost penĕz bývalému společníkovi Harrymu, který byl ze společnosti vyloučen poté, co zpronevĕřil firemní peníze. Až pozdĕ Benovi dochází, že se zapletl s velmi nebezpečným mužem. Harry přizná, že poškodil brzdy Seanova auta a doufal, že se Sean zabije, jeho plán se ale nezdařil. Katinou smrtí se zatím začíná zabývat i pojišťovna, protože Kate mĕla vysokou životní pojistku...

 

Nĕmecko, 2010

Pán prstenů: Návrat krále

3. července 2018 v 15:10 | dvě TeReziA...

 

Pán prstenů: Návrat krále

Fantasy dobrodružný film podle skvĕle napsané knihy anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena vykresluje rozhodující bitvu o Středozem.

 

V dávných dobách vykovali elfští kováři prsteny moci, netušili však, že Temný pán Sauron dal vyrobit ještĕ Jeden prsten, který mĕl vládnout všem. Spojené armády lidí a elfů nakonec Saurona porazily a prsten mu odňaly, tato magická vĕc se však ztratila, aby po mnoha letech padla do rukou Bilba Pytlíka. Trilogie Pán prstenů vypráví o nebezpečné cestĕ Bilbova příbuzného Froda, který musí opustit ospalou vesničku Hobitín v Kraji a vydat se na nebezpečnou cestu přes celou Středozem k Puklinám osudu, aby zničil Prsten, a zmařil tak Sauronovy temné plány.

 

Čarodĕj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spĕchají s dĕdicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává početnému Sauronovu vojsku. Armáda obránců dobra by byla poražena, nebýt toho, že Aragorn vyzval k boji po svém boku zástupy prokletých mrtvých z nitra hory. Když mu mrtví pomohou v závĕrečném boji o Středozem, budou zbaveni kletby. Mezitím hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do zemĕ Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedinĕ tak bude síla mocného pána temnot Saurona skutečnĕ zlomena. Glumova mysl je omámena mocí prstenu a on udĕlá všechno proto, aby se mu jeho miláček vrátil. A tak na Froda a Sama, kteří v Glumovi vidí jedinou možnost, jak najít cestu k Hoře osudu, čekají od jejich průvodce nebezpečné nástrahy...

 

USA, 2003, The Lord of the Rings: The Return of the King

Krotitelé duchů 2

1. dubna 2018 v 18:35 | dvě TeReziA...

 

Krotitelé duchů 2

Krotitelé duchů se vrací a jedinĕ oni jsou schopni zastavit růžový sliz, který se živí špatnou náladou ...

 

Krotitelům duchů se nevede nejlépe. Doktor Venkman se živí jako moderátor nudného televizního pořadu o telepatii a Raymond s Winstonem vystupují na večírcích. Jediný Egon dál zkoumá paranormální jevy. Jenže démonické síly opĕt vystrkují drápy. Kníže Vigo z Moldávie, jehož obraz je restaurován v newyorském muzeu, ovládne mysl dotĕrného restaurátora Janoše Pohy, jehož prostřednictvím unese dvouletého syna Dany Barrettové Oscara. V kanalizaci pod mĕstem se objeví podivný sliz, živící se negativními emocemi a také negativní emoce probouzející. A když v přístavu přistane Titanic, je definitivnĕ jasné, že Krotitelé duchů musí opĕt vytáhnout do boje. Nejdůležitĕjší bude zachránit Danino dítĕ, protože právĕ to si Vigo vybral pro své nové vtĕlení. Jestli se mu podaří přemístit z obrazu do tĕla z masa a kostí, pak se nejen New York ocitne v opravdu vážných potížích. Jenže Vigo, podporován řekou negativního slizu, je pro čtveřici hrdinů možná příliš mocný, a tak je potřeba kontrovat pořádnou dávkou pozitivní energie. Musejí se zapojit všichni Newyorčané..

 

Ghostbusters II, USA 1989, duchařská hororová komedie

Krotitelé duchů

1. dubna 2018 v 18:21 | dvě TeReziA...

 

Krotitelé duchů

Příbĕh se odehrává v New Yorku, kde se začínají objevovat paranormální jevy, hejna malých zelených duchů, strašidla atd.

 

Trojice parapsychologů, Peter Venkman, Raymond Stantz a Egon Spengler, se rozhodne začít podnikat. Založí si firmu zabývající se chytáním duchů. První zákaznicí se stane mladá cellistka Dana Barrettová, která zažila nadpřirozené dĕní ve své kuchyni. Venkman prohlédne byt, ale nic podezřelého neobjeví. Další duch se objeví v jednom z luxusních hotelů. Tentokrát jsou lovci úspĕšní a uvĕzní ho v magnetické pasti. Duchů přibývá, a tak trojice přijímá čtvrtého krotitele, černocha Winstona Zeddmorea. Venkman, který se nepřestává dvořit první zákaznici Danĕ, jí prozradí, že duchem, kterého vidĕla ve své ledničce, byl Zuul, posel sumerského poloboha Gozera. Ten se také Dany brzy zmocní, aby vše připravil na příchod svého pána. Navíc úředník z úřadu pro ochranu životního prostředí nechá vypnout kontejnery, v nichž jsou skladováni lapení duchové. Vypuštĕná strašidla rozpoutají v New Yorku dĕsivý rej, jehož vyvrcholením je ohlášený příchod Gozera Ničitele.

 

Ghostbusters, USA 1984, hororová komedie

Hněv Titánů

31. března 2018 v 17:28 | dvě TeReziA...

 

Hnĕv Titánů

Znovu musí božský Perseus povstat ze svého nyní poklidného rodinného života, aby osvobodil Dia, přemohl Titány a zachránil tak celé lidstvo.

 

Deset let poté, co porazil hrozného Krakena, se Diův syn, polobůh Perseus, snaží žít poklidným životem. Po smrti své ženy vychovává desetiletého syna Helia, bydlí na ostrovĕ a rybaří. Netuší, že mezitím řádí mezi bohy a Titány boj o nadvládu. Bohové totiž přišli o oddanost lidí, ztrácejí nesmrtelnost a také kontrolu nad uvĕznĕnými Titány a jejich krutým vůdcem Kronosem. Je to otec Dia, Háda a Poseidona, ti ho před dávnými léty zbavili vlády a uvrhli ho do vĕzení v propasti Tartaros hluboko v podsvĕtí. Síla a moc Titánů stále roste, zato Diova božská moc slábne. Hádes a Diův božský syn Arés se dohodnou s Kronem na zajetí Dia a zabijí Poseidona. S pomocí královny Andromedy, Poseidonova polobožského syna Argenora a padlého boha Hefaista se Perseus vydává na zrádnou a nebezpečnou výpravu do podsvĕtí.

 

Wrath of the Titans, USA/Šp., 2012

Souboj Titánů

31. března 2018 v 17:02 | dvě TeReziA...

 

Souboj Titánů

Dobrodružný fantasy film, jehož hlavním hrdinou je postava z řecké mytologie Perseus, syn boha Dia a pozemské krásky.

 

Zeus stvořil lidstvo a od té doby jsou bohové silní a nesmrtelní díky jejich modlitbám. Ale teď se lidé začali krutovládĕ bránit. Chrámy hoří a sochy padají. Hádes, jediný bůh, který se živí lidským strachem a bolestí, nenávidí svého bratra za to, že ho poslal vládnout do podsvĕtí. Přichystá svoji pomstu a přesvĕdčí Dia, aby mu dal volnou ruku v nápravĕ lidí. Ve mĕstĕ, které si Hádes vybral ke zkáze, žije Perseus prahnoucí po pomstĕ, protože jeho rodina nedávno zahynula boží rukou. Až tady Perseus zjistí, že jeho skutečný otec je Zeus. Snaží se ho ignorovat, mĕsto chce zachránit jako človĕk, ne jako bůh a všechny dary do poslední chvíle odmítá. Vydá se za čarodĕjnicemi, přes řeku Styx za Medúzou a postaví se i Krakenovi. Ale obejde se bez otce i ve chvíli, kdy proti nĕmu stojí samotný Hádes?

 

USA 2010

Nádherné bytosti

22. února 2018 v 21:27 | dvě TeReziA...

 

Nádherné bytosti

Romantická fantasy vypráví příbĕh o Zaklínačích, lásce a nevraživosti "správnĕ" vĕřících domorodců. Nádherné bytosti jsou první částí ságy "Kronika prokletých Zaklínačů" autorek Kami Garciové a Margaret Stohlové, která se v kategorii knih pro teenagery stala celosvĕtovým bestsellerem.

 

Ethan žije a studuje střední školu v zapadlém mĕstečku Gatlin v Jižní Karolínĕ, kde se nikdy nic nedĕje ani nemĕní. Skoro každou noc má sen o neznámé krásce. Po prázdninách se najednou dívka z jeho snů objeví přímo před gatlinskou školou. Jmenuje se Lena a je neteří zdejšího podivína Macona Ravenwooda. Nebude to mít lehké, protože se místní na ni, jako na každého novĕ příchozího, dívají skrz prsty. Lena se snaží utajit svoje schopnosti i kletbu, která už celé generace pronásleduje její rodinu. Ona a její příbuzní jsou Zaklínači, bytosti s pozoruhodnými schopnostmi. Dívce zbývá už jen sedmdesát pĕt dní do chvíle, která rozhodne o jejím osudu. Buď bude dostatečnĕ silná a její moc přejde na stranu dobra, anebo ji pohltí síly temnoty a stane se knĕžkou zla jako její matka. V zoufalé situaci najde pomoc u Ethana, který si postupnĕ začíná uvĕdomovat, jak silné pouto ho k ní váže.

Svítící oči a nĕkteré divné efekty jinak příjemnou podívanou trochu poškodily.

 

Beautiful Creatures, USA 2013

Rozum a cit

19. února 2018 v 19:52 | dvě TeReziA...

 

Rozum a cit

Romantický film podle románu Jane Austenové vypráví příbĕh z Anglie na počátku 19. století: krajina podobná parku, domácká sídla a v nich šťastní a laskaví lidé. Ale všechno není tak idylické, jak to vypadá.

 

Hlavními hrdinkami jsou sestry Marianne a Elinor Dashwoodovy, které mají ještĕ mladší sestru Margaret a staršího nevlastního bratra Johna. Když jejich otec zemře, musí se jeho žena i s dcerami odstĕhovat z rodinného sídla, které připadlo prvorozenému synovi z prvního manželství. S omezenými prostředky se usadí v malém venkovském domku. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dcery jedné matky mohou lišit. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. O Elinor se uchází plachý nápadník a Mariannĕ se zpočátku bez úspĕchu dvoří plukovník Brandon. Obĕ však musí dozrát, obĕ musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem.

 

Sense and Sensibility, USA/VB, 1995

Sekretariat: Příbĕh šampiona

19. února 2018 v 18:19 | dvě TeReziA...

 

Sekretariat: Příbĕh šampiona

Velkolepá cesta neuvĕřitelného konĕ, jménem Secretariat, v dojemném příbĕhu jeho neobvyklé majitelky, ženy v domácnosti, která vsadila všechno na to, že se její kůň stane šampiónem.

 

Penny Cheneryová je žena v domácnosti a matka čtyř dĕtí. Dozvídá se o smrti své matky a vrací se do svého rodného domu. Její otec je tĕžce nemocný. I když o dostizích skoro nic neví, rozhodne se po nĕm převzít dostihové stáje ve Virginii a vsadit všechno na to, že kůň jménem Secretariat se stane šampionem. S pomocí zkušeného trenéra Luciena Laurina si dokáže v ryze mužském byznysu získat respekt, řídit obchody a vychovat dostihového šampiona - držitele americké Trojkoruny a nejslavnĕjšího konĕ dostihové historie.

 

DISNEY, USA, 2010

Inkoustové srdce

4. února 2018 v 10:39 | dvě TeReziA...

Inkoustové srdce

Fantasy film na motivy románu pro dĕti od nĕmecké spisovatelky Cornelie Funkeové vypráví příbĕh o lidech, kteří když čtou nahlas, dokáží dostat postavy z knih do našeho svĕta.

 

Už od začátku svĕta okouzlovali vypravĕči své posluchače. Vyskytují se však i jedinci, kteří když čtou nahlas, dokáží postavy přivést k životu. Vĕtšina tĕchto Kouzelných jazyků, své schopnosti radĕji drží v tajnosti. Mortimer Folchart si svůj dar uvĕdomil až v okamžiku, kdy z knihy nazvané Inkoustové srdce přivolal do našeho svĕta nelítostného vraha a banditu Kozoroha, jeho poskoka Basta a nakonec Pražprsta, kejklíře s magickými schopnostmi. Bohužel ve stejném okamžiku zmizela Mortimerova milovaná manželka Resa v knize. Od té doby Mortimer po celém svĕtĕ hledá další výtisk Inkoustového srdce, aby mohl svou ženu vrátit zpĕt. O dvanáct let pozdĕji společnĕ s dcerou Meggie na knihu narazí v jednom evropském antikvariátĕ. Současnĕ se však objeví Pražprst, který se chce vrátit do knihy, ke své rodinĕ. Když mu Mortimer odmítne pomoci a uprchne před ním, udĕlá zoufalý kejklíř chybu a obrátí se na Kozoroha. Ten se bezohlednĕ zmocní Mortimera, Meggie i její tety Elinor a uvĕzní je v podzemí svého hradu. Chce, aby mu přečetl z knih pohádkové poklady a současnĕ se zbaví jeho výtisku Inkoustového srdce, aby zabránil možnosti, že ho pošle zpĕt do jeho svĕta. Zoufalý Pražprst, kterého Kozoroh podvedl, pomůže Mortimerovi a jeho rodinĕ uprchnout. Jejich jedinou nadĕjí je najít spisovatele Fenoglia, který Inkoustové srdce napsal. On jediný by ještĕ mohl mít výtisk vzácné knihy.

 

Inkheart, Tintenherz, USA - Velká Británie - Nĕmecko 2008, dobrodružný fantasy.

Milionový nadhazovač

4. února 2018 v 9:56 | dvě TeReziA...

 

Milionový nadhazovač

Film je natočený podle skutečné události a vypráví příbĕh jednoho sportovního agenta J. B. Bernsteina, který se pustí do netradiční náborové soutĕže.


Nĕkdejší úspĕšný sportovní agent J. B. Bernstein a jeho partner Ashe byli vytlačeni z branže silnĕjšími a prohnanĕjšími konkurenty. Pokud rychle nepřijdou se zaručeným receptem na úspĕch, budou muset definitivnĕ ukončit svoji činnost. Jednou pozdĕ v noci dostane J. B. při sledování televizního přenosu indického kriketového zápasu nápad, který je tak radikální, že by mohl fungovat. Co takhle přivézt talentované kriketové hráče z Indie a naučit je baseballu? J. B., který do Mumbaie odcestuje s nadaným, ale nevrlým hledačem talentů Rayem, uspořádá celostátní soutĕž s názvem "Million Dollar Arm", v níž ze 40 tisíc soutĕžících vzejdou dva osmnáctiletí vítĕzové, Rinku a Dinesh. J. B. je přiveze do Spojených států, kde mají začít trénovat u legendárního nadhazovacího kouče Toma House. Cílem je, aby s chlapci podepsal smlouvu hlavní ligový tým.

 

Million Dollar Arm, USA, 2014

Hulk

4. února 2018 v 8:33 | dvě TeReziA...

 

Hulk

Vĕdec Bruce Banner se při nehodĕ promĕní v obrovskou a silnou stvůru, která bude bojovat nejen se zlem, ale i sama se sebou.

 

Bruce Banner, vĕdec každým coulem, má všechny důvody ke zlosti na své nadřízené. Jeho převratná vĕdecká práce, která by mohla zmĕnit pohled na možnosti genetické technologie, je zapomenutou a pro jejího autora stále bolestivou minulostí. Jen Betty Rossová, skvĕlá spolupracovnice a nĕkdejší Bruceova přítelkynĕ, se snaží uchránit ho před dalšími střety a konflikty. Stala se totiž svĕdkem neúspĕšného pokusu, kdy byl Bruce, ve snaze zabránit explozi a zachránit si holý život, vystaven smrtelné dávce záření gama. Zdánlivĕ se nic nestalo, ale jednoho dne opustil svou laboratoř jako obrovské monstrum. Čtyřmetrový zelený svalovec, známý jako Hulk, zanechává za sebou jen trosky. Armáda je uvedena do stavu nejvyšší pohotovosti. Betty tuší souvislosti, ale ve svém boji o záchranu zeleného giganta i blízkého človĕka je témĕř osamĕlá.

 

Scifi film USA, 2003

Zlatý kompas

1. září 2017 v 16:34 | dvě TeReziA

 

Zlatý kompas

Fantasy film podle předlohy Philipa Pullmana vypráví příbĕh jedné malé slečny, která dostala zlatý kompas, pomocí nĕhož může najít cestu k jiným svĕtům.

 

Existují i zcela odlišné svĕty od toho našeho. A nĕkteré svĕty se liší jen zčásti. Ve svĕtĕ, kde žije jedenáctiletá Lyra, duše nesídlí uvnitř človĕka, ale provází ho v podobĕ zvířete zvaného daemon. Mezi človĕkem a jeho daemonem je nesmírnĕ silné pouto. Sirotek Lyra se svým daemonem Pantem vyrůstá v Jordánské koleji u badatele a svého strýce, Lorda Asriela, který navzdory nelibosti nĕkterých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajnĕ od vĕků všechny svĕty. Lord Asriel se právĕ chystá na Sever, kde chce odhalit zdroj prachu. Jednou se Lyra Belacqua baví se svým kamarádem Rogerem o záhadných Vrahounech, kteří unášejí dĕti a slíbí mu, že ho osvobodí, kdyby ho také unesli. Brzy poté se její život od základu zmĕní. Na koleji se objeví elegantní paní Coulterová, která si Lyru vyžádá jako svou asistentku pro cestu do Londýna a na Sever, kde chce pomoci medvĕdímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Tĕsnĕ před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Lyra slíbí rektorovi, že o tom paní Coulterové nepoví, a brzy se sama přesvĕdčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. Brzy zjistí, že právĕ ona vede spolek Vrahounů. Lyra uteče a zachrání ji říční lidé Romuni. Jsou to přátelé jejího strýce a tak trochu ji hlídali. Nyní se chystají na Sever, hledat unesené dĕti. Lyra se k nim přidá a spolu vyrazí do Norvégie, kde jsou unesené dĕti ukryty.

 

The Golden Compass, USA+VB, 2007

Sissi, osudová léta císařovny

31. srpna 2016 v 12:06 | dvěTeReziA

 

Sissi

poslení závěrečná část klasiké rakousko-německé trilogie.

Císařovna Alžběta - Sissi žije nějaký čas mimo Vídeň, v Uhrách. Stýká se s uherskou šlechtou a zvlášť s hrabětem Andrássym. Během jedné slavnosti u hraběte na jeho zámku se jí podaří si získat i tu část uherské šlechty, která byla proti monarchii. Cisařově matkce se opět nelíbí, co Elizabeta dělá. Informuje svého syna, ale ten stojí na straně Sissi. Sissi odjíždí z Uher a na cestě se setkává s císařem Františkem Josefem, který se vypravil za Sissi do Uher. Sissi bývá stále více špatně a doktoři zjistí, že má nemocné plíce. Doktoři se obávají nejhoršího. Matka císaře už chce být připravena na to nejhorší, ale císař tento postoj odmítá. Sissi se odjíždí léčit, ale její stav se stále nelepší. Císařovna propadá depresi. Její matka ale nemá nikde stání a tak odjíždí za Sissi, aby jí dala novou sílu k životu. příjezd matky Sissi povzbudí a opravdu se vyléčí. Císař se dozví od své matky tu radostnou zprávu a chce hned odjet za Sissi. Nakonec je naplánováno jejich setkání v Miláně. V Itálii je nálada proti monarchii. Do opery v Miláně nepřijdou aristokraté, ale pošlou místo sebe svoje služebnictvo. Sissi tutu situaci zvládne a získá si srdce obyčejných milánských lidí. Císařský pár ještě navštívil Benátky, kde se situace tak trochu opakuje. Ale tentokrát má Sissi ještě jednu posilu, která ji přispěchá na pomoc před chrámem svatého Marka.

Sissi, film

26. srpna 2016 v 13:48 | dvěTeReziA

 

Sissi, film

na Čt dávali druhou část rakouského filmu Sissi. Je to náš oblíbený romanticko-historický film, přestože je už velmi starý.

Na začátku se císařova matka dostane k deníku, který si píše mladá císařovna Sissi. Sissi se trochu stýská po domově, císař se ji snaží uchlácholit, ale jeho matka ji moc ke klidu nepřidá. Časem se mladé císařovně Sissi narodí první dítě, princezna Sofie. Sissi má velkou radost, ale tu jí zase zhatí "mamá", která malou Sofii přemístí k sobě. Sissi odjíždí z císařského sídla a císař nechápe proč. Ale přesto přijede za Sissi a usmíří se. Císařovna Sissi se nakonec vrací do Vídně, ale nechce se účastnit audience maďarské delegace. Sestra císařovi matky se přimlouvá za vrácení dítěte, princezny Sofie, svojí dceři Sissi. Nakonec se Sissi audience zúčastní, dcera Sofie se k Sissi vrací ("mamá" naznala, že dítě patří k matce") a později je Sissi korunována uherskou královnou.

Fantomas kontra Scotland Yard

26. srpna 2016 v 10:26 | dvěTeReziA

 

Fantomas kontra Scotland Yard

na Čt dávali starý francouzsko-italský film Fantomas kontra Scotland Yard s Luisem Funesem a Jeanem Maraisem.

Je to pěkná komedie a stále nás baví se na ni dívat. Fantomas řádí tentokrát ve Skotsku, kde se sešli boháči, kteří se tam ukrývají před Fantomasem. Pozván je také komisař Juve. Přijede i novinář Fandor a jeho snoubenka Helena.

Sissi

18. srpna 2016 v 17:59 | dvěTeReziA

 

Sissi

romanticko-historický rakouský film o císařovně Alžbětě Bavorské. Hlavní roli hraje okouzlující Romy Schneiderová. Film je hodně starý, ale pořád se nám líbí.

První díl pojednává o tom, jak se měl císař František Josef oženit a jak se těsně před svými 23. narozeninami seznámil se svou sestřenicí Sissi. Matka ho chtěla oženit s Nené, sestrou Sissi, ale císař si tentokrát prosadil svou. Teta Sofie, matka Františka Josefa, není moc nadšená, ale hned se chopí příležitosti vychovat ze Sissi budoucí císařovnu.

Bella a Sebastián

21. března 2016 v 22:00 | Dvě TeRezi A

 

Na slovenké televizi jsme viděli film Bella a Sebastián. Moc se nám líbil. Je to francouzský rodinný dobrodružný film z roku 2013. Příběh vydal také Albatros jako knížku od Nicolase Vaniera podle Cecile Aubryové.

Nádherný, velice napínavý a dechberoucí příběh malého chlapce a divoké fenky Belly, kterou se všichni snaží připravit o život. Sebastián se ale rozhodne, že ji přede všemi uchrání.

Malý chlapec Sebastián žije ve vysokých krásných horách se svým adoptivním dědečkem Césarem. Ve vesničce v savojských Alpách jsou němečtí vojáci. Je druhá světová válka. Vojáci nedají obyvatelům jinak poklidné vesnice pokoj. Jeden z německých důstojníků se zamiloval do krásné vesničanky Angeliny, která vesničanům pekla chléb ve svém malém pekařství. Bella napadla německého vojáka, protože srazil malého Sebastiána na zem. Voják chtěl Bellu zastřelit. Ale Sebastián pomohl Belle, aby utekla. Vesničané zase Bellu obviňují, že jim zabíjí jejich ovce. Sebastian ale ví, že Bella ovcím neubližuje.

 

Bella a Sebastián z roku 1965, taky francouzský. Vím, že jsme si zpívaly jako děti kdysi pradávno tuto krásnou písničku:

Jednu krásnou zemi znám. Slunce tam září a louky kvetou tam. Život plyne v dětských hrách, dokud však nepřekročíš práh. Tu zem znáš jen dokavad jsi mlád. Umíš se smát a na písku si hrát.

Jednu krásnou zemi znám, v té zemi stále věří pohádkám. Prožiješ tisíc krásných dnů v té zemi kouzelných her a snů. Jedenkrát až dospějem, budeme marně hladat tu svou zem. Život neprobíhá v hrách, když už jsme překročili práh. V písku si hrát a být veselí, nemůžem víc, vždyť už jsme dospělí.

A pak víc už nemůžem, zpátky se vrátit, spatřit onu zem. Ta už je dávno, dávno pryč a my k ní nenajdem nikdy klíč. (text Jiří Šlitr)

 

Sebastián s Bellou podle filmu z roku 2013

 

—————

Zpět