Film zahraniční - z blog-cz3

15.08.2020 13:10

Zahraniční filmy

Heidi, děvčátko z hor

21. srpna 2018 v 10:16 | dvě TeReziA...

 

Heidi, děvčátko z hor

Rodinný film vypráví dojemný příběh s dobrým koncem o osiřelém děvčátku Heidi, o které se nemá kdo starat, proto musí být u svého nerudného dědečka v horách.

 

Heidi je osiřelé děvčátko, které tráví nejšťastnější dny dětství společně s kamarádem Peterem při hlídání stáda koz, radostném hraní a užívání si svobody švýcarských Alp, kde bydlí v prostém srubu u svého dědečka. Naplno prožitým dnům je však náhle konec, když je Heidi převezena tetou Dete do německého Frankufurtu nad Mohanem, kde má dělat společnost nemocné dívce Kláře ze zámožné rodiny. Dívky se sice ihned skamarádí, ale Heidin stesk po dědečkovi, Peterovi a horách je příliš velký..

 

Německo/Švýc. 2015

Revoluce v Silicon Valley

20. srpna 2018 v 20:50 | dvě TeReziA...

 

Revoluce v Silicon Valley

Silicon Valley (česky Křemíkové údolí) je přezdívka nejjižnější části aglomerace San Francisco Bay Area v Severní Kalifornii.

 

V dnešním Silicon Valley sídlí mnoho multimiliardových vývojářských firem. Ale začátky byly jiné: amatérské, pestrobarevné, chaotické a revoluční. Hipíci, fandové fenoménu DIY a prohnaní byznysmeni tady rozjeli neuvěřitelně úspěšnou revoluci. Průkopníci osobních domácích počítačů neměli v úmyslu nic menšího než změnit celý svět a sesadit z trůnu "velkého bratra". Chtěli počítače dostupné pro všechny. Dva díly dokumentu zachycují úplné začátky osobních počítačů a přináší facinující rozhovory s prvními pionýry PC revoluce.

 

Německo 2017, Die Silicon Valley-Revolution - Wie ein paar Freaks die Welt veränderten

Anna a král

19. srpna 2018 v 21:34 | dvě TeReziA...

 

Anna a král

Americké historické melodrama, které je natočeno na základě skutečných událostí, ale samozřejmě romanticky přikrášlené, aby to bylo koukatelné i pro nenáročné diváky, kteří se chtějí dozvědět něco z dějin Thajska.

 

Ovdovělá učitelka Anna podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechá se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta. Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a e mancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného…

 

USA 1999, Anna and the King

Jurský park 3

19. srpna 2018 v 13:00 | dvě TeReziA...

 

Jurský park 3

Americký vědecko-fantastický film

 

Paleontolog Alan Grant vypráví kolegyni Ellie o svých nových objevech. Podle jeho poznatků se raptoři dorozumívali pomocí zvukových signálů a byli inteligentnější než primáti. Na vědce se obrátí manželé Amanda a Paul Kirbyovi s velkorysou nabídkou sponzorování. Výměnou chtějí, aby je Grant jako průvodce doprovázel při vyhlídkovém letu nad ostrovem Isla Sorna, kde žijí dinosauři uprchlí z Jurského parku. Vědec po krátkém váhání souhlasí. Netuší, že před několika dny na ostrově ztroskotal jejich syn, čtrnáctiletý Eric. Přes Alanovy protesty Kirbyovi v doprovodu několika lovců na ostrově přistanou. Brzy je napadne velký spinosaurus, jehož obětí se stane jeden z lovců. Naštvaný Alan se ujme velení. Když dorazí ke klonovací laboratoři, jsou napadeni velociraptorem. Skupina je při dalším útoku rozdělena. Zatímco Kirbyovi a Grantův kolega Billy se zachrání na stromech, Alan se dostane do obklíčení raptorů, kteří útočí překvapivě promyšleně. V posledních chvíli ho s pomocí dýmovnic zachrání malý Eric, který jej zavede do své skrýše. Další den ráno se všichni setkají v zátoce a objeví opuštěnou loď. Před dalším útokem ještěrů se ukryjí v troskách vědecké stanice. Tady objeví velkou voliéru pro létající ještěry. Jeden z nich unese Erica a shodí ho do hnízda ke svým mláďatům. Chlapce v poslední chvíli zachrání Billy, sám se přitom dostane létajícím ještěrům do spárů. Ostatním se podaří dostat k lodi a vyplout směrem k pobřeží, odkud volají Ellie. Stihne pomoc dorazit dřív, než se zbytek výpravy stane kořistí nebezpečných ještěrů?

 

USA 2001, sci-fi , Jurassic Park III

Krokodýl Dundee

19. srpna 2018 v 12:37 | dvě TeReziA...

 

Krokodýl Dundee

Nesmrtelná komedie z australské buše a newyorského velkoměsta o velmi pohodovém chlapíkovi, který se ničeho nebojí a v New Yorku se chová jako v džungli.

 

Sue Charltonová je ambiciózní reportérka pracující v New Yorku pro Newsday. Letí do Austrálie, aby mohla udělat reportáž o Mickovi Dundeem alias krokodýlu Dundeem, který přežil útok velkého krokodýla. Za poplatek ji Mick vezme na místo, kde se s predátorem střetl. Sue přiletí do Walkabout Creeku, kde ji přivítá Mickův partner Walter, s nímž Mick vlastní malou cestovní kancelář. S Mickem se Sue setká až v místní hospodě, kde zjistí, že to není žádný gentleman. Přesto ji dokáže uchvátit tím, jak umí uspat býka, zabít hada nebo zahnat opilé muže střílející v džungli klokany… Mick vezme Sue do džungle. Putují spolu přírodou a Mick si ze Sue neustále utahuje, proto se rozhodne jít dál sama. Když si Sue napouští vodu do lahve, napadne ji krokodýl. Mick ji naštěstí celou dobu sleduje a predátora zneškodní. Sue je Mickovi vděčná a sblíží se spolu. Po výpravě v džungli ho Sue vezme do New Yorku, aby mu ukázala jiný svět… Mickovi se New York velmi líbí - hlavně proto, že zde žije tolik přátelských lidí pohromadě. Zdraví všechny kolemjdoucí, ptá se, z jakého jsou kmene, spí pouze na zemi a neustále má za opaskem svůj velký nůž. Richard, přítel Sue, si z Micka u večeře utahuje tak, že se Mick neudrží a praští ho. Pak jede do baru, kde se báječně baví. Potká tu prostitutky, kterým lichotí, a poté řídí auto opilého taxikáře, avšak na druhé straně silnice, než je v New Yorku zvykem. Další den stráví ve společnosti Sue, která ho začíná víc než obdivovat. Fascinuje ji, že se ničeho nebojí a dokáže ji ochránit…

 

Austrálie 1986, Crocodile Dundee

Asterix a Obelix ve službách JV

17. srpna 2018 v 13:45 | dvě TeReziA...

 

Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva

Asterix a Obelix pomáhají britské královně proti výbojnému Césarovi.

 

Římské vojsko v čele s Juliem Césarem se chystá podmanit si Británii. Už se mu podařilo rozdrtit ? armády a královna začíná mít obavy o osud země. Povolá si na poradu Jaxitaxe, jenž jí pověděl o Galech, kteří Césara porazili pomocí kouzelného lektvaru. Kouzelná moc lektvaru spočívá v tom, že kdo ho vypije, získá neuvěřitelnou sílu. Královna zpočátku nechce Galy požádat, ale situace se stále zhoršuje, proto nakonec souhlasí. Jaxitax se tedy vydá na cestu. Galové Asterix a Obelix jsou přátelé a od náčelníka dostali za úkol udělat z jeho synovce Zničehonixe pravého muže. Zdá se, že je to velmi nesnadný úkol. Do toho přichází Jaxitax se svou prosbou o pomoc. Galové připraví celý sud kouzelného nápoje a rozhodnou se jej osobně dopravit královně. Na cestu se vydávají ve čtyřech - Asterix, Obelix, Jaxitax a vezmou s sebou i Zničehonixe, aby získal zkušenosti. Na lodi pak ještě objeví Škrabopise, který se z Indie vypravil do Británie s malým keříkem čaje a doufá, že zbohatne… Mezitím mají Římané v Británii dost práce. Britanové, jak si říkají, se nehodlají jen tak vzdát, proto se Římané rozhodnou najmout si žoldáky Normany, aby za ně udělali špinavou práci. Normané souhlasí jedině pod podmínkou, že se dozvědí, co je to strach… Pětice se dostane do Británie a Jaxitax vezme nové přátele ke své snoubence Ofélii. Jako správný džentlmen se jí už roky dvoří, ale nedovolí si k ní žádnou důvěrnost. To Zničehonix žádné obavy z porušení bontonu nemá, a protože je Ofélie pěkná dívka, políbí ji - a Ofélii se to očividně líbí. Její společnice a vychovatelka slečna Macintoshová dbá na přísné dodržování společenských pravidel, a i když není zrovna kráska, Obelixovi padne do oka. Je však velmi neohrabaný a u slečny Macintoshové nemá šanci. Římané se dozvěděli o sudu plném kouzelného nápoje a hledají ho. Parta přátel se rozhodla ho ukrýt v hospodě, aby nebyl nápadný, ale Římany to napadne také. Rozhodnou se zabavit všechny sudy a ochutnávat do té doby, až najdou ten pravý…

 

Fr./Šp./It./Maď., 2012

Rok jedna

17. srpna 2018 v 13:45 | dvě TeReziA...

 

Rok jedna

Americká komedie v trochu jiném a dost ujetém pohledu na to, jak mohly být tvořeny naše dějiny.

 

Byly dějiny tvořeny… těmito chlapíky? Zed a Oh vyvrávorali ze svého jeskynního obydlí a vydali se na impozantní cestu biblických rozměrů. Jeden je nemotorný lovec, druhý mírumilovný sběrač a společně se stávají nezvyklými účastníky klíčových momentů historie. Při svém putování se setkávají s Kainem a Ábelem, odradí Abraháma od obětování syna Izáka, upadnou do otroctví, dostanou se až do města Sodoma a rozhodnou se, že zachrání milované ženy Mayu a Eemu...

 

USA 2009, Year One

Čarovná země

15. srpna 2018 v 21:24 | dvě TeReziA...

 

Čarovná země

Rodinný fantasy film. Teenager Ryan se při pádu z mostu dostane do fantazijního světa mezi nebem a zemí.

 

Ryan spadne z mostu a ocitne se v podivném světě, kde panuje stále stejná šťastná doba. Potká zde dívku Melanii, která se bez přestání raduje a bruslí na vodě, a svého dědečka, který v normálním světě trpí Alzheimerovou chorobou. Ve světě mezi životem a smrtí je snadné žít, ale každý by se měl rozhodnout, zda se vrátí zpátky do života, či odejde na odpočinek.

 

USA 2004, The Dust Factory

Podivné dědictví

15. srpna 2018 v 18:38 | dvě TeReziA...

 

Podivné dědictví

Italsko-francouzsko-jugoslávská filmová westernová komedie o jednom podivném dědictví.

 

Desperát Bull Schmidt si hraje na němého a prozatím pracuje v hospodě. Dozví se, že kamarád přezdívaný Anglán je na pravdě boží. Setká se s kumpánem Joem, jinak též Kazatelem, a společně se rozhodnou vysvobodit z vězení třetího do party - Opičáka Smithe. Tak budou zase pohromadě, aby se mohli volně prohánět divočinou a sem tam si vydělat nějakou loupeží. Ve vězení vytasí pistole a Opičákovo propuštění je pak už jen otázkou několika minut. Na své si přijde i dozorce, kterého všichni vězni nenávidí. Pak trojice přepadne dostavník. Jsou maskovaní a ani netuší, kdo je mezi cestujícími. Zmocní se nějakých peněz a malého psíka, kterého si Bull hned přivlastní. Mezitím přicestoval na Západ mladý anglický šlechtic, Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore - Anglán, jehož otec mu po smrti zanechal srub uprostřed divočiny. Zatím v něm nikdo není, kouří se ale z komína. Zanedlouho se tu objeví trojice lupičů. Když Tom řekne své jméno, tři drsní kovbojové se málem rozpláčou: jsou šťastní, že mohou přivítat syna svého kamaráda Anglána. Ten se ovšem otci vůbec nepodobá, je příliš uhlazený, stále jen čte básně a romány, hovoří spisovně, podivně se obléká, je vybaven síťkou na motýly, houslemi a zcela nepochopitelnou věcí - bicyklem. Něco takového zálesáci ještě neviděli. Tom jim předá vzkaz od otce s jeho přáním, aby z něj udělali chlapa. Trojice si hned pomyslí, že to nebude snadné. Ale co je opravdu čeká, to si zatím nedovedou představit ani v nejdivočejších snech…

 

Itálie,1972, E poi lo chiamarono il magnifico

Falešná hra s králíkem Rogerem

15. srpna 2018 v 10:12 | dvě TeReziA...

 

Falešná hra s králíkem Rogerem

Ne zcela animovaný americký fantasy film vychází z myšlenky, že kreslení hrdinové animovaných grotesek vedou mimo kameru své soukromé životy a prožívají stejné starosti a radosti jako lidé z masa a kostí.

 

Kreslený králík Roger je populární hvězdou animovaných filmů. V poslední době se ale při natáčení nemůže soustředit a všechno kazí. Podezírá totiž svou krásnou ženu Jessicu z nevěry. Majitel filmového studia si proto najme soukromého detektiva Eddieho Valianta. Ten má tajně pořídit fotografie, na kterých Rogerova manželka koketuje s výstředním staříkem Marvinem Acmem. Jedině tak může šéf králíka přimět, aby se rozvedl a začal zase normálně pracovat. Jenže Jessica není králičí samička, nýbrž neobyčejně vnadná barová zpěvačka. Sama o sobě říká: ?Já nejsem zlá, jenom mě tak nakreslili.? Roger ji miluje, i když se prokáže její nevěra, nechce se jí vzdát. Krátce nato je Acme nalezen mrtev. Pro detektiva Valianta tak začíná největší případ jeho kariéry.

 

USA 1988, Who Framed Roger Rabbit

Král Škorpion

14. srpna 2018 v 22:09 | dvě TeReziA...

 

Král Škorpion

Film inspirovaný úspĕšnými snímky "Mumie" a "Mumie se vrací", je akčním dobrodružstvím plným neobyčejných výkonů a bojových scén.

 

Před dávnými časy plenily barbarské hordy starovĕké říše. Jejich králem se stal nejsilnĕjší bojovník - neporazitelný Memnon. Díky vĕštbám čarodĕjky znal výsledky bitev dopředu, a pobil tak všechny své odpůrce, dokud nezbyla jen hrstka statečných. Tyto svobodné kmeny se musejí Memnonovi postavit. Král Pheron nechá povolat tři nebojácné zabijáky z kmene Akáďanů, mezi nimi jsou i Matayus a jeho bratr. Dostanou dvacet rubínů za zabití čarodĕjky. Jeden z kmenových vůdců - Balthazar - má však s Akáďany spor. Nevĕří, že dokážou úkol splnit... Matayus s družinou se vydají do Memnonova tábora. Tam jsou ale přepadeni a všichni kromĕ Matayuse zabiti. Matayus se stihne včas ukrýt a najde stan, ve kterém se skrývá čarodĕjka. Od té se dozví, že byli vlákáni do pasti. Syn Pherona Takmet zradil svůj lid, zavraždil svého otce a zaprodal se Memnonovi. Ten před Matayusovýma očima podřízne jeho bratra a chystá se zabít i jeho. Čarodĕjka však vidĕla budoucnost a ví, že Matayus dnes nezemře rukou Memnona ani žádného jeho služebníka. Memnon ho tedy nechá zahrabat po hlavu do písku spolu se zlodĕjem koní Arpidem, kterého Matayus v táboře osvobodil. Zapálí okolní mraveništĕ, aby vypudil ohnivé mravence, a ti je zabili. Mrštný zlodĕjíček však ví, jak se z maléru dostat a v nestřežený okamžik zmizí. Pobije všechny stráže a nabídne Matayusovi pomoc. Pokud ho osvobodí, nechá ho Matayus naživu a rozdĕlí se s ním o kořist. Matayus souhlasí a je zachránĕn... Čarodĕjka mezitím vĕští Memnonovi další vítĕzství. Jeho muži dobudou západ a rozpráší vojska královny Isis. Memnon chce tĕmito vítĕzstvími zmĕnit svĕt - nastolit svůj řád. Prolité řeky krve zajistí poslušnost lidu. Poté, až se stane králem všeho lidu, udĕlá čarodĕjku svou královnou... Matayus s Arpidem míří do Gomory pomstít smrt svých druhů. Díky malé lsti se dostane dovnitř a hned je malými dĕtmi okraden o mĕšec rubínů. Když zlodĕjíčka chytí, najme si ho jako průvodce, aby se snadno dostal do paláce. Za odmĕnu mu dá jeden rubín. Cestou hradem prochází alchymistickou laboratoří, ve které se Philos pokouší vyrobit střelný prach. Memnon zatím bojuje na cvičišti a předvádí svou sílu. Matayus se ho chystá zastřelit šípem, když přivedou ke králi malého průvodce. Myslí si, že rubín nĕkde ukradl a chtĕjí mu useknout ruku. Matayus ho zachrání, ale při tom na sebe upozorní a musí utéct. V laboratoři použije Philosův vynález - katapult, který ho vymrští na druhý konec paláce do harému. Harémové dívky ho odzbrojí a zavolají stráž vedenou Thorakem. Matayusovi se podaří uniknout a skočí z hradeb přímo do lázní, kde se zrovna koupe čarodĕjka. Spolu s ní se nechá spláchnout do kanálu a unese ji z mĕsta. Jejich další pouť smĕřuje do Údolí mrtvých. Memnon za nimi ihned posílá své muže s Thorakem. Jeho vojsko se nesmí dozvĕdĕt o únosu čarodĕjky, protože je jejich morální oporou...

 

USA/Belg./N, 2002, The Scorpion King

Mimzy

14. srpna 2018 v 8:32 | dvě TeReziA...

 

Mimzy

Pěkná rodinná sci-fi pohádka o tom, jak dvě děti jednoho dne najdou na pláži podivné hračky. Netuší, že ty jsou jedinou záchranou lidské budoucnosti. To co považují jen za hračky, jsou totiž pečlivě vybrané relikvie, poslané z budoucnosti do různých časů, aby navrátily zpět lidstvu čistotu duše.

 

Emma Wilderová a její bratr Noah objeví na pláži záhadnou lesklou krabici. Uvnitř je spousta podivných věcí, mezi nimi i velký plyšový králík. Jmenuje se Mimzy, umí mluvit a dětem také radí, jak naložit s ostatními předměty, které mají zvláštní schopnosti. Díky podivné lastuře se například Noah dokáže domluvit s hmyzem, s pomocí krystalu zase přemisťovat předměty. Děti se snaží vše utajit před dospělými, samy se ale po intelektuální stránce začínají měnit, což neunikne jejich rodičům i učitelům. Zvláštní hračky nakonec způsobí výpadek proudu na celém severozápadním pobřeží. Rodina je zadržena FBI. Tehdy vyjde najevo, že zdrojem všech změn je Mimzy, pokročilá forma umělého života. Mimzy byl vyslán do minulosti jako poslední zoufalý pokus zachránit v budoucnu civilizaci ohroženou ekologickou katastrofou, jež trvale poškodila lidskou DNA. Podaří se dětem uprchnout FBI, najít čistou DNA a podle instrukcí hračky vybudovat časoprostorový most, který by ji dopravil zpět do budoucnosti?

 

USA 2007, The Last Mimzy

Old Firehand

6. srpna 2018 v 22:22 | dvě TeReziA...

 

Old Firehand

Lovec Old Firehand je jednou ze známých postav z románů Karla Maye.

 

Když jsou Vinnetou a jeho sestra Nšo-či na cestě pohraničím mezi Texasem a Novým Mexikem, přepadne je banda nelítostného pistolníka Silerse. Když už se zdá, že nedokáží padouchům uniknout, objeví se zálesák Old Firehand a jeho přátelé Tom, Caleb a Mojžíš, kteří jim v poslední chvíli přispěchají na pomoc a bandity zaženou. Společně pokračují v cestě, až dorazí do malého mexického městečka Miramonte, které se ocitlo uprostřed potíží poté, co tu byl po přestřelce zatčen Silersův bratr Billy Bob. Silers chce bratra osvobodit a každou cenu a městečko se rozdělí na dva tábory, jedni chtějí Billyho Boba propustit, aby měli od Silerse pokoj, druzí to odmítají, protože tuší, že se tím nic nevyřešilo. Stejného názoru je i seržant Mendozza, který má na starosti bezpečnost městečka a rezolutně odmítne banditu propustit. Silers se připravuje se svou bandou k útoku a Mendozza požádá Vinnetoua, Old Firehanda a jeho přátele o pomoc při obraně městečka. Situace se dramaticky zhorší, když se několik občanů pokusí Billyho Boba osvobodit a v následné přestřelce je bratr obávaného bandity zabit. Je jasné, že teď už se zuřící Silers nezastaví před ničím, odhodlán pomstíti smrt bratra je odhodlán městečko třeba srovnat se zemí. Statečné obránce čeká těžký boj.

 

Německo/Jug., 1966, Winnetou und sein Freund Old Firehand

Kletba rodu Pembertonů

5. srpna 2018 v 21:48 | dvě TeReziA...

 

Barbara Wood: Kletba rodu Pembertonů

Příběh situovaný na začátek dvacátého století má napínavou téměř detektivní zápletku.

 

Studentka medicíny Leila Baltonová, která se má za měsíc zasnoubit s přítelem Charlesem, se od notáře dozvídá, že oba její rodiče zemřeli v Indii při železničním neštěstí. Po matce zbyla mladé dívce hrstka dopisů, které si vyměňovala s důvěrnou přítelkyní Sweetwaterovou. Leila, která se až dosud domnívala, že už nemá na světě nikoho, podle nich zjišťuje, že ještě možná žije její babička Adéla Pembertonová. Leila se přes Charlesovy výhrady vydává na zámek, kde Adéla Pembertonová žije. Její dlouholetá společnice Kamila Leilu prakticky vyžene z domu a zdá se, že fakt, že je Adélinou vnučkou, starou dámu velice rozrušil - Rod Pembertonů je totiž stižen jakousi kletbou: v každé generaci ze zdánlivě malicherných důvodů umírají mužští potomci. Nora, Adélina dcera, údajně skočila z útesu a zabila se nedlouho potom, co zemřel i její bratr. Od té doby nešťastná Adéle jen přežívá. Zdá se, že Nora zemřela ještě před Leiliným narozením a mladá žena se pouze snaží podvodně získat dědictví. Na to si dělají zálusk nejen Kamila a její syn John, ale také Adélina chtivá neteř Rachel a její záletný manžel Henry.

 

Německo 2004, Barbara Wood: Lockruf der Vergangenheit

Deník malého poseroutky

5. srpna 2018 v 13:40 | dvě TeReziA...

 

Deník malého poseroutky

Americký rodinný film o jednom nevšedním deníku jednoho obyčejného kluka.

 

Pro Grega Heffleyho je střední škola tím nejhloupĕjším nápadem, jaký kdy nĕkdo vymyslel. Je to místo plné stovek společenských nástrah v podobĕ zarostlých pihovatých blbečků, zákeřných surovců, plesnivého sýra a jaderných vší. Aby přežil neustálé utrpení a dosáhl uznání a postavení, které si dle svého mínĕní oprávnĕnĕ zaslouží, zosnuje nekonečnou řadu zaručených plánů, které se samozřejmĕ nakonec zvrtnou. A ještĕ si všechno zaznamená do svého deníku. "Není to deník, ale ZÁPISKY," trvá na svém Greg, který dává přednost ménĕ zženštilému označení - překypující jeho názory, myšlenkami, příbĕhy o rodinných strastech a útrapách, i o jeho (rádoby) triumfech na školním dvoře. "Až budu slavný," píše Greg, "budu mít lepší vĕci na práci, než celé dny odpovídat lidem na jejich přihlouplé otázky." A tak se zrodil Deník slabocha.

 

USA 2010

Crusoe

5. srpna 2018 v 7:04 | dvě TeReziA...

 

Crusoe

Americký film podle známého románu spisovatele Daniela Defoa o muži, který se ocitne po ztroskotání lodi, na malém, neobývaném ostrovu uprostřed oceánu.

 

Robinson Crusoe ztroskotá na pustém ostrově, kde se jeho jediným společníkem stane domorodý kanibal. Společně se snaží bojovat o přežití.

 

Dobrodružný film USA/VB 1989

Jurský park

4. srpna 2018 v 20:11 | dvě TeReziA...

 

Jurský park

Americký vĕdecko-fantastický film vypráví příbĕh, kdy se po fantastickém nálezu miliony let starých D.N.A. pokusí skupina ambiciózních vĕdců vytvořit přírodní park s žijícími dinosaury.

 

Milionář John Hammond financuje velkolepý vĕdecký projekt, který by mĕl na základĕ rekonstrukce genotypu druhohorních ještĕrů znovu oživit dinosaury. Ti by pak mĕli být předvádĕni jako velkolepá a ojedinĕlá atrakce ve speciálním zábavním parku na ostrovĕ Isla Nublar nedaleko Kostariky. Slibem financování skomírajícího paleontologického výzkumu získá Hammond vynikajícího experta na dinosaury, profesora Granta, který má před otevřením parku vyhotovit expertízu bezpečnostních opatření. Grant se na ostrov vydá se svou přítelkyní, paleobotaničkou Ellii Sattler, a cestou se setká s dalšími členy expertní komise, cynickým matematikem Ianem Malcolmem a pragmatickým Gennarem, kterého láká vidina zisku z ojedinĕlé atrakce. Pyšný Hammond vĕdce provede parkem, předvede jim, jak dokázal získat dinosauří DNA a pochlubí se samozřejmĕ také výsledkem své práce. Užaslí vĕdci doprovázení prvními návštĕvníky, Hammondovými vnoučaty Timem a Lex, se vydají na prohlídku parku a setkávají se s prvními exempláři živých dinosaurů. Projížďka se však zmĕní v drama, když počítačový expert Nedry vypne bezpečnostní okruhy, aby mohl z mrazícího boxu ukrást embrya dinosaurů, která slíbil za tučnou odmĕnu konkurenční firmĕ zabývající se genetikou. Aby toho nebylo málo, k ostrovu se rychle blíží prudká bouře. Přesnĕ jak předvídali skeptičtí vĕdci, zejména pak Malcolm, situace se lidem vymkne z rukou. Skupinku vĕdců s obĕma dĕtmi napadne Tyranosaurus Rex. A to je jen první z mnoha nebezpečných střetnutí, která skupinu prvních návštĕvníků v Jurském parku čekají.

 

USA1993, Režie:Steven Spielberg, Jurassic Park

Honba za diamantem

4. srpna 2018 v 20:10 | dvě TeReziA...

 

Honba za diamantem

Americký dobrodružný film vypráví příběh o tom, jak se spisovatelka Joan Wilder společně se světoběžníkem Jackem Coltonem vypravila na dobrodružnou cestu.

 

Spisovatelka nejprodávanějších románů Joan Wilderová žije jen svými romány. Její vydavatelkou a zároveň kamarádkou je Gloria, která se jí neustále snaží dohazovat muže. Joanina sestra Elaine odjela s manželem Eduardem do Kolumbie, ale jeho tam zabili. Elaine se chystá zpět. Joaně přijde mezitím od Eduarda domů balíček. Neotevře ho. Pak jí zavolá Elain, aby balíček přivezla do Columbie. Říká, že ji unesli, a když balíček nedostanou, tak ji zabijí. Joan najde v balíčku mapu, ale nemá ani ponětí, kde Kolumbie je. Přesto se vydá na cestu... V Kolumbii se snaží najít autobus do Cartageny. Pomůže jí jeden muž, ale schválně ji posadí na jiný autobus. Cestou havarují a všichni cestující jdou dál pěšky. Jen muž Zolo, který jí poradil, zůstává a tvrdí, že další autobus přijede, aby nikam nechodila. Když zůstanou sami, Zolo s namířenou zbraní vyžaduje od Joany kabelku, v níž má mapu. Naštěstí se objeví Jack Colton, který Joanu zachrání. Ona ho pak přemluví, aby jí za finanční odměnu pomohl dostat se k telefonu. Únosce Ira mezitím hlídá Elain. Ralph měl za úkol sledovat Joan z letiště, ale protože nasedla na jiný autobus, ztratil ji. Když za ní jede autem, zastaví ho policista Zolo a odveze do kasáren, kde má své muže. Zolo sebere vojáky a jdou po stopách Joany a Jacka. Když je dostihnou, střílejí po nich. Jack nic nechápe, ale je mu jasné, že je zbytečné na něco se ptát. Vojáky nakonec setřesou. V džungli najdou havarované letadlo, v němž chtějí přenocovat. Joan konečně objasní Jackovi situaci s mapou. Druhý den se dostanou do vesnice, kde pod vedením Juana žijí pašeráci drog. Usedlíci je nasměrují do jeho sídla. Juan je nejdřív chce rychle vypakovat, ale když pozná Joan, radostně ji uvítá. Je totiž nadšeným čtenářem jejích románů. Pomůže jim zbavit se vojáků a doveze je na bezpečnou louku k městu. Tam Jack pozná orientační bod z mapy. Ubytují se v hotelu, Jack si okopíruje mapu a domluví se, že už půjdou každý svou cestou. Jen spolu ještě stráví večer, ve městě je zrovna slavnost. Na ní se velmi sblíží... Nakonec se domluví, že nejprve vyzvednou poklad, který je znázorněn na mapě, aby měli k výměně sestry všechny trumfy. Ráno ukradnou auto, ale nevšimnou si, že v něm spí Ralph. Dojedou na místo, kde má být ukrytý velký diamant, a skutečně ho najdou. Ralph jim ho ale sebere. Navíc jsou jim v patách už zase vojáci a musejí rychle zmizet. Při útěku sice získají diamant zpět, ale skončí v řece, každý na jiném břehu. Jack má diamant, Joan mapu. Dohodnou se tedy, že se setkají v Cartageně...

 

USA 1984, Romancing the Stone

Asterix a Olympijské hry

4. srpna 2018 v 20:10 | dvě TeReziA...

Asterix a Olympijské hry

Asterix a Obelix jsou zpět! A tentokrát vás čeká příběh plný sportovního zápolení mezi Galy a jejich soupeři z celého světa.

 

To se odehraje mezi Galy a soupeři z celého světa. Odvážný mladý Gal Alafolix se při tom vášnivě zamiluje do řecké princezny Iriny. Spolu s Asterixem a Obelixem a za pomoci čarovného elixíru se vydá do Řecka s cílem vyhrát nejen olympijské hry, ale i srdce princezny Iriny. Střetne se tu však se zlomyslným Césarovým synem Brutem a jeho týmem, který je silným soupeřem. Jak je všeobecně známo, čarovné elixíry jsou na olympijských hrách zakázané. Ale Asterix už má plán jak opět zvítězit...

 

Francie/N/It./Šp. 2008, Astérix aux jeux olympiques

Akexandr Veliký

4. srpna 2018 v 20:09 | dvě TeReziA...

 

Alexander Veliký

Chtěl se vyrovnat bájným hrdinům, a nakonec je překonal. Velkolepý historický snímek režiséra Olivera Stonea vypráví životní příběh tohoto velkého válečníka od jeho dětství až po bolestnou smrt.

 

Největší vojevůdce v historii, který změnil svět a vybudoval nepředstavitelně veliké impérium, muž který se vyrovnal bájným hrdinům - to jsou přívlastky spojované s legendárním makedonským králem Alexandrem (356-323 př.n.l.). Otec, král Filip, považuje mladého Alexandra za slabocha, ovládaného matkou Olympiadou. Po Filipově násilné smrti se Alexandr dostane na trůn už jako devatenáctiletý mladíček. Krutě potlačí vzpoury v řeckých městech a vydá se na mnohaletou dobyvatelskou výpravu. Zvítězí nad perským králem Dáreiem III. a dobude hlavní perské město Babylón. Ani to mu však není málo a plánuje pokračovat dál na východ, až do Indie. Setkává se však s odporem u vlastních lidí, a není to jen kvůli jeho sňatku s kráskou z barbarského kmene. Cítí, že je schopen získat pro sebe stejnou nehynoucí slávu, jaké se těšili bájní hrdinové Achilleus nebo Héraklés. Zároveň však poznává, že jej čeká stejné osamění.

Alexandr Veliký se v interpretaci Olivera Stonea jeví jako kontroverzní osobnost, ovládaná snahou změnit svět k lepšímu, ale i touhou ovládat a "povznášet" ostatní národy a až fanatickou posedlostí po překonání lidských možností. Tvůrci též otevřeně zobrazují královu homosexualitu. Slovy Alexandrova současníka Ptolemaia byl však Alexandr hlavně mužem, který se ze všeho nejvíc snažil zbavit se vlastního strachu a získat vnitřní svobodu.

 

Francouzsko-britsko-nizozemský historický film 2004

www.ceskatelevize.cz/porady/10172802473-alexander-veliky/20938145890/

Fantastická zvířata a kde je najít

3. srpna 2018 v 15:13 | dvě TeReziA...

 

Fantastická zvířata a kde je najít

Snímek je inspirovaný knižní předlohou J.K. Rowlingové a vypráví příběh, jak Newt Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů .

 

Uznávaný magizoolog Mlok Scamander se v roce 1926 vrací z cesty kolem světa, během níž našel a zdokumentoval pestrou škálu kouzelných tvorů. Nakrátko se zastaví v New Yorku a zase by z něj bez nehody odjel... nebýt nečara Jacoba, ztraceného záhadného kufříku a útěku několika Mlokových fantastických zvířat, která by mohla způsobit světu nečarů i čarodějů pořádné problémy.

 

USA/VB 2016, Fantastic Beasts and Where to Find Them

Malý indián ve městě

2. srpna 2018 v 20:49 | dvě TeReziA...

 

Malý indián ve městě

Paříž nebo prales, mobil nebo luk, každý má možnost volby!

 

Stéphane je úspěšný burzovní makléř. Do dneška nepochopil, proč od něj jednoho dne žena beze slova odešla. A teď se chce rozvést a musí za svou ženou do amazonských pralesů, kde nyní žije. O tom, že má třináctiletého syna, neměl ani potuchy. Chlapec se jmenuje Mimi Siku, což v překladu znamená něco jako "kočičí chcanky". Jména si totiž děti v indiánské vesnici Lipo Lipo vybírají samy, když jsou jim čtyři roky. Stéphane má s sebou sice mobilní telefon a notebook s anténou, ale ve vesnici Lipo Lipo plyne čas jinak než na burze v Paříži, elektrickou zástrčku tam jen sotva najde a o tom, co je skutečně důležité, mají indiáni zcela jasno.

 

Francouzská komedie 1994

Śifra mistra Leonarda

2. srpna 2018 v 16:34 | dvě TeReziA...

 

Šifra mistra Leonarda

Americký film podle knižní předlohy Dana Browna vypráví příběh, který odhaluje tajemství vepsané do obrazu světoznámého renesančního malíře Leonarda Da Vinci.

 

Symbololog Robert Langdon je zapleten do záhadné a bizarní vraždy. Po svém boku má vnučku oběti a kryptoložku Sophii Neveuovou, která společně s Robertem objeví stopy obsažené v Da Vinciho obrazech. Ve snaze rozklíčovat celou pravdu se Robert se Sophií vydají z Paříže do Londýna a cestou potkají nejen spojence, ale i darebáky jako jsou Sir Leigh Teabing a Silas. Ať už je kroky zavedou kamkoli, tajemství, které má vyplout na povrch, by mohlo otřást základy křesťanství.

 

USA 2006, The Da Vinci Code

Grace, kněžna monacká

2. srpna 2018 v 12:07 | dvě TeReziA...

 

Grace, kněžna monacká

Příběh hollywoodské hvězdy a držitelky Oscara Grace Kelly, která se vzdala své oslnivé kariéry a odešla do zcela neznámého světa.

 

Příběh krásné Grace Kelly,hollywoodské hvězdy a držitelky Oscara, která se na vrcholu slávy vzdala filmové kariéry a provdala se za monackého knížete Rainiera III. Knížecí dvůr se stane bojištěm, na němž i samotná Grace Kelly musí ve své nové roli zápasit o osud malé země. Film se soustředí na dramatické momenty, kdy na dveře paláce zaklepe slavný Alfred Hitchcock s nabídkou velké filmové role, no současne řeší monacký kníže s Charlesem de Gaulle politický spor a Monaku hrozí francouzská invaze. Kněžna Grace se zapojí do tvrdého boje za osud Monaka, země, která se přes všechny překážky stala jejím domovem.

 

Životopisný film Belg./Fr./It./USA 2014, Grace de Monaco

Tři mušketýři

1. srpna 2018 v 22:05 | dvě TeReziA...

 

Tři mušketýři

Adaptace slavného románu Alexandra Dumase natočená v rozsáhlé koprodukci. Jeden za všechny, všichni za jednoho!

 

Kdo by neznal čtyři věrné přátele na život a na smrt: Athose, Porthose, Aramise a d'Artagnana. Tři mušketýři vyprávějí příběh o odvaze, cti, přátelství, věrné lásce, ale zároveň o zradě, intrikách a podlosti.

Mladý gaskoňský šlechtic d'Artagnan, vybaven několika tolary, mečem, matčiným balzámem na rány a otcovým dopisem pro pana de Tréville, starého přítele rodiny, potká na jedné ze svých zastávek Rocheforta a v okénku zahlédne krásnou tvář Milady de Winter.

 

Španělsko / USA / Panama / Velká Británie 1973, The Three Musketeers

Drahoušek k zakousnutí

1. srpna 2018 v 20:18 | dvě TeReziA...

 

Drahoušek k zakousnutí

Americký film vypráví příběh chirurga Josepha a jeho ženy Beth, která najde opuštěného psa a vezme si ho domů.

 

Beth Winterová vyprovází svou dceru Ellie na letiště v doprovodu své druhé dcery Grace. Beth vždy těžce nese loučení, a proto je na zpáteční cestě ve špatné náladě. Cestou domů však zahlédne opuštěného psa. Společně s Grace ho odvezou k veterináři Samovi a ten jim doporučí, aby si ho odvezli domů. I přes počáteční protesty otce rodiny Josepha pes v rodině zůstává a získá jméno Strada. Mezi Grace a Samem přeskočí jiskra a po roce se koná svatba v Utahu. Po svatbě zůstávají Beth, Joseph, jeho sestra Penny, její syn Bryan a její přítel Russell ještě na místě v chatě mladé Romky Carmen. Russell se rodině svěří s plánem otevřít anglický pub v Utahu, což zbytek rodiny nepovažuje za příliš dobrý nápad. Jednoho rána se Joseph vydává Stradu vyvenčit, ale pes mu uteče, a protože Joseph nemá u sebe píšťalku, nemůže ho přivolat. Když se se zprávou o ztrátě psa vrátí do chaty, Beth o Stradu dostane hrozný strach a vyhlašuje pátrání, do kterého se zapojují i ostatní. Carmen dokonce požádá svého kamaráda moderátora, aby zprávu o Stradově zmizení vysílal v rádiu. Joseph však nevidí smysl v pátrání pokračovat a nejraději by se vrátil domů a k práci v nemocnici. Beth je však na něj kvůli tomu naštvaná a raději se snaží poslouchat rady Carmen, která se snaží věštit, kde všude Strada může být. Pátrání pokračuje a Beth s Josephem se na několik hodin ztratí v lese, přičemž si Joseph poraní ruku, ale zároveň znovu utuží svůj vztah. Místní šerif je však najde. Při pátrání se Bryan navíc sbližuje nejen s Russellem, kterého nejprve odmítal, ale i s Carmen, se kterou naváže vztah. Jelikož pátrání po několika dnech nikam nevede, rozhodnou se všichni odjet domů. Z okénka letadla však Beth vidí Stradu pobíhat na louce, a tak Joseph pod záminkou zranění nařídí pilotovi, aby letadlo otočil. Beth a ostatní se vydávají na louku zahlédnutou z letadla a shledávají se na ní se ztraceným psem.

 

USA 2012, Darling Companion

Kleopatra

1. srpna 2018 v 17:21 | dvě TeReziA...

 

Kleopatra

Skvĕle zpracovaný starý dobrý historický film s úžasnou výpravou a kostýmy vypráví dávný příbĕh, jak se slavná a krásná egyptská královna Kleopatra snaží prostřednictvím mocných mužů dosáhnout všeho, co chce.

 

Caesarovy legie - výkvĕt mocného Říma - vítĕzí v občanské válce. Další Caesarovy kroky smĕřují do Egypta, kde právĕ probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právĕ proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objeví Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajnĕ přinese její vĕrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby dosadil na trůn jen ji. Caesar skrývá tajemství - mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmĕ brzy dozví... Caesar si uvĕdomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Při požáru bohužel shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítĕzí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán-král Ptolemaios je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král témĕř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtĕla, aby zůstal v Egyptĕ a odsud společnĕ vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítĕ. O tom, že se Caesar v Egyptĕ oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním. Trvá ale dlouho, než senát Caesara stanoví diktátorem Říma. Poté se Kleopatra i se synem vydává do Říma, který zažívá její velkolepý příjezd. Caesar je již rozhořčen ze senátu, který musí každé jeho rozhodnutí schvalovat. Chce se stát imperátorem a králem. Senát se podrobí jeho vůli, ale chce ho prohlásit pouze králem imperia, ale ne Říma. Kleopatra a jeho přítel Marcus Antonius mu radí, aby přijal. Caesar jde do senátu a Kleopatra má divné tušení..

 

USA1963, Cleopatra

Co s láskou

1. srpna 2018 v 8:27 | dvě TeReziA...

 

Co s láskou

Americký srdcervoucí romantický film vypráví příběh jedné velké lásky, která končí happyendem ale ne svatbou.

 

Dawson Cole pracuje na ropné plošině. Při havárii zachrání dva kolegy a sám jakoby zázrakem přežije smrtelný pád z plošiny i několikahodinový pobyt v ledové vodě oceánu. Vzápětí dostává pozvání na dědické řízení v rodném městě, kde zemřel jeho dobrý přítel Tuck. Při této příležitosti se po více než dvaceti letech setká se svou první, a zdá se, že i jedinou, láskou Amandou. Každý z nich pocházel z odlišných sociálních poměrů. Měšťácká společnost jejich lásce nepřála. Zklamaná Amanda odjela studovat na vysokou školu. A Dawsona po přestřelce, při které zemřel jeho přítel, zavřeli do vězení. Setkání po letech je příležitostí pro konfrontaci. Dokáží si odpustit navzájem? Navíc je Amanda matkou a manželkou někoho jiného. Příležitost změnit dosavadní způsob života je ale na dosah ruky.

 

USA 2014, The Best of Me

Můj budoucí přítel

31. července 2018 v 14:59 | dvě TeReziA...

 

Můj budoucí přítel

Americká sci-fi komedie vypráví příběh o vědci z budoucnosti, který objeví knihu o lásce.

 

Archeolog P-A-X-497/341, vědec z daleké budoucnosti, objeví při vykopávkách v troskách lodi na dně vyschlého moře kufřík, v němž jsou peníze a kniha o lásce od spisovatelky Elisabeth Barretové. Ve 32. století nic takového jako láska a to, co s ní souvisí, neexistuje, jelikož všechny neracionální věci, které lidem působily utrpení, byly eliminovány. P-A-X se rozhodne vrátit do minulosti, aby zjistil, co láska, vášeň a sex byly. Setkává se s Elisabeth, kterou pozná podle fotografie v knize, a i když se chová poněkud podivně, Elisabeth k němu pojme sympatie. Má ovšem už přítele Richarda, který ji zrovna požádá o ruku, a navíc se P-A-X dostane do sporu se zákonem, protože bankovky, které našel v kufříku, použil, ale ty se FBI nějak nezdají. P-A-X se musí urychleně vrátit do své budoucnosti, ale na Elisabeth nemůže přestat myslet a ona si rovněž uvědomuje, že se zamilovala. A tak se P-A-X vrací do minulosti znovu, tentokrát o něco dřív...

 

USA 2011

Kapitán Ron

31. července 2018 v 12:28 | dvě TeReziA...

 

Kapitán Ron

Americká rodinná komedie o jedné rodince úředníka Martina Harveye, který marně touží po dobrodružství, než dostane od strýce pohádkovou jachtu.

 

Úředník Martin Harvey se dozvěděl, že jeho strýc zemřel a odkázal mu loď. Bez váhání hodí všechny trable za hlavu a s vidinou exotických přístavů a dobrodružství v ráji karibských ostrovů sebere svou rodinu a vyrazí za lepším životem. Jejich sen však tvrdě narazí na neradostnou realitu. Jejich loď je malá, je potřeba opravit úplně všechno, na co se zděšený Martin podívá. Protože nemá žádné zkušenosti s řízením lodi, najme dlouhovlasého, jednookého kapitána Rona, aby je dostal do Miami. Během plavby trochu nešikovný námořník občas ztratí směr, ale všechny členy rodiny si pomalu získává - kromě Martina. Nakonec se ale z výletu stane velké dobrodružství, jaké v životě nepoznali. Když se jim podaří dostat domů, návrat do všedních dnů je nemyslitelný.

 

USA 1992, Captain Ron

Katie Fforde: Stále při tobĕ

31. července 2018 v 9:25 | dvě TeReziA...

 

Katie Fforde: Stále při tobĕ

Nĕmecký romantický film vypráví příbĕh o jedné úspĕšné právničce Alicii, která zavinila autonehodu, na kterou si nevzpomíná.

 

Alicia Charlesová je úspĕšná právnička, která stojí před tĕžkým případem. Will Hillinger, svĕtobĕžník a hudebník, si chce adoptovat devítiletého Linuse, kterému umřeli rodiče. Jeho příbuzenství k Linusovi je však dosti vágní, nicménĕ Anna se stejnĕ rozhodnĕ tenhle případ převzít. Sama totiž zavinila nehodu, při které Linusovi rodiče přišli o život, ale kvůli ztrátĕ pamĕti si na ní nevzpomíná. O to víc chce, aby byl Linus šťastný. Nejprve musí provĕřit, zda je Will schopen se o chlapce postarat. V průbĕhu celého případu se jí vrátí pamĕť. Po náhlém objevu ještĕ dalšího příbuzného, který také jeví zájem o Linuse je nucena nasadit všechny své schopnosti, aby soudní spor vyhrála a Linusovi zabezpečila klidný život.

 

Nĕmecko 2014, Katie Fforde - An deiner Seite

Petrolejový princ

30. července 2018 v 20:26 | dvě TeReziA...

 

Petrolejový princ

Další pokračování úspěšné indiánské série, ve které se chrabrý náčelník Apačů pokouší společně se svými přáteli bránit právo a pořádek na Divokém západě.

 

Vinnetou, tentokrát bez svého věrného druha Old Shatterhanda, tentokrát cestuje arizonskou pahorkatinou v doprovodu jiného bílého bratra, statečného lovce Old Surehanda, který je také hlavní postavou příběhu. Setkají se s lovcem, který má vést výpravu přistěhovalců k Shelly-See. Jenže Old Surehand se pouhou náhodou dozví, že cizinec, nazývaný Petrolejový princ právě tam hodlá spáchat šikovně vymyšlený zločin. Lovce chce nechat zavraždit a prostřednictvím svého nastrčeného člověka zavést osadníky do léčky. Vinnetou i Old Surehand spěchají, aby zločinný záměr překazili, Petrolejový princ však má v záloze vskutku ďábelský plán, do kterého jsou pochopitelně vlákáni a zneužiti také Indiáni, tentokrát z kmene Navahů.

 

Německo 1965, Der Ölprinz

Ant-Man

30. července 2018 v 20:19 | dvě TeReziA...

 

Ant-Man

Americký film Ant-Man od společnosti Marvel je inspirovaný komiksovou postavou. Úžasný oblek Ant-Mana má schopnost zmenšování

 

V laboratořích špionážní agentury S.H.I.E.L.D. dochází ke konfliktu mezi vědcem Hankem Pymem a ředitelem Howardem Starkem. Hank odhalil, že mu chce Howard ukrást jeho novou převratnou technologii. O čtyřicet let později je Scott Lang, vystudovaný elektroinženýr, propuštěn z vězení. Scott kdysi zneužil své znalosti ke spáchání zločinu. Důvodem loupeže nebylo, aby se obohatil, ale aby se pomstil svým šéfům za to, že ho propustili, když je obvinil z nezákonného okrádání klientů. Scott přísahá sám sobě, že teď povede řádný život a chce se podílet na výchově své dcerky Cassie, kterou má v péči jeho bývalá žena Maggie. Dokud ale nebude platit alimenty, nesmí dceru vídat. Nemá žádné peníze, a tak se rozhodne vykrást trezor bohatého muže, což navždy změní jeho život. Díky vědci Hanku Pymovi a jeho převratné technologii se ze Scotta stává bojovník mravenčí velikosti, Ant-Man.

 

USA 2015, Marvel

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

29. července 2018 v 20:13 | dvě TeReziA...

 

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Příbĕh se odehrává v začátku Studené války devatenáct let po Poslední křížové výpravĕ a hlavní hrdina Indy si začíná užívat zasloužený poklidný život.

 

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitĕ a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohlednĕ sovĕtských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právĕ skupina ruských agentů vedená podivnou vĕdkyní Irinou Spalko, již doprovází nĕkolik ruských vojáků, kteří hledají na americké základnĕ podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té dobĕ ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedĕlá problém hrobku španĕlského conquistadora a v nĕm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z nĕj nejsou schopni dostat nĕjaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té dobĕ zajati Rusy, které opĕt vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtĕjí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského mĕsta, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké dobĕ se podaří Indymu a jeho doprovodu včetnĕ Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci. Indiana se svými druhy do tajemného mĕsta Akatoru skutečnĕ dorazí a tady najde svatyni plnou zlata a velkých sklenĕných koster. Lebka, kterou celou dobu Indiana a jeho doprovod nesli, se hodí k jedné z koster. Ve chvíli, kdy Indiana a jeho druhové stojí ve svatyni, Mac začne ostatní ohrožovat pistolí a na místo se dostaví i Rusové s Irinou. Mac stále s Rusy spolupracuje. Irina však zatouží znát duchovní sílu sklenĕných koster, což způsobí ohromný vzdušný vír, zabití Rusů a demolici tajemného mĕsta. V jeho troskách zahyne i zrádce Mac, který se nemohl od toho všeho zlata odtrhnout. Indiana Jones se s Oxleym, Muttem a Marion vracejí domů. Tady, doma, si Indy bere za manželku svou dávnou lásku, Marion. Vítr mu však i k oltáři zanese jeho dobrodružný klobouk.

 

USA 2008, Režie: Steven Spielberg, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra

28. července 2018 v 20:26 | dvě TeReziA...

 

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra

 

Filmové pokračování slavného komiksu s Asterixem, Obelixen a jejich věrným přítelem druidem Panoramixem.

 

Píše se rok 52 před Kristem. Egypt slavné Kleopatry je pod nadvládou římského impéria. A co je horší - Kleopatra a Caesar jsou milenci. Císař, jak si Caesar sám rád říká, si přesto nemůže odpustit sarkastické výroky na adresu Egypťanů. Podrážděná vládkyně navrhne sázku, která má tyto podmínky: když se jí podaří vybudovat přepychový palác do 3 měsíců, Caesar bude muset veřejně prohlásit, že Egypťané jsou největším národem mezi všemi. Ale postavit palác za 3 měsíce je téměř nesplnitelná úloha. Numerobis, architekt, který byl stavbou pověřen, "má na vybranou": buď dostane tučnou odměnu, anebo poslouží jako večeře krokodýlovi. Takováto situace přímo volá po zázraku! A tím zázrakem jsou Asterix, Obelix a jejich věrný přítel druid Panoramix, jediný, který zná tajemství výroby čarovného nápoje.

 

Francie 2002, Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre

Táta jak má být

28. července 2018 v 18:23 | dvě TeReziA...

 

Táta jak má být

Příjemná rodinná komedie o jednom novém členu rodiny v podobĕ partnera matky jedenáctiletého kluka, který by udĕlal cokoli, aby ho z domu vyhnal.

 

Jedenáctiletý Ben Archer žije spokojeným životem se svou matkou. Od chvíle, kdy je před lety opustil otec, se považuje za jejího ochránce, pomocníka a kamaráda. Odmítá připustit, že by se do jejich života vetřel nĕkdo další. Navzdory jeho nesouhlasu se matka začne scházet s okresním prokurátorem Jackem Sturgesem a jejich vztah časem přeroste ve vážnou známost a zásnuby. Tvrdohlavý Ben však možnost nového manželství své matky odmítá a v obavách, že po otci přijde také o matčinu pozornost, se rozhodne udĕlat všechno pro to, aby Jack jednou provždy zmizel z jejich života. Donutí Jacka, aby se společnĕ s ním zúčastnil skautského tábora, který zahrnuje snad všechny aktivity, které spolu mohou provozovat otec a syn. Vĕci však nejdou tak úplnĕ, jak si Ben naplánoval, a Jack se ukáže být mnohem obtížnĕjším oříškem, než čekal.

 

USA 1995, Man of the House

Duch

28. července 2018 v 17:59 | dvě TeReziA...

 

Duch

Romantická americká komedie s detektivní zápletkou o jednom zamilovaném mladém muži, který náhle zemře a ochraňuje svou dívku jako duch.

 

Zamilovaný pár, bankovní úředník Sam a výtvarnice Molly, se přestĕhuje do nového bytu. Jsou spolu opravdu šťastní, po cestĕ z divadla Mollly poví Samovi, že si ho chce vzít za manžela. Náhle je přepadne muž s pistolí, chce peníze a uhodí Molly. Sam se rozzuří a při rvačce ho muž zastřelí. Sam zemře, ale jeho duch zůstává na zemi, aby mohl být nablízku Molly. Ta je ze Samovy smrti na dnĕ. Jednoho dne se do bytu dostane muž, který Sama zabil, a nĕco zde hledá. Sam ho chce zastavit, ale jako duch není schopen se ničeho dotknout. Muže sleduje, aby zjistil jeho jméno a bydlištĕ. Při zpáteční cestĕ Sam naváže kontakt s černoškou Ody a neustálým otravným zpíváním ji donutí, aby šla k Molly domů a povĕdĕla jí, co on řekne. Sam jí sdĕlí jméno a adresu muže, který ho zabil, a také, že to byla plánovaná vražda. Molly nejprve ničemu nevĕří, ale pak je přesvĕdčena, že žena opravdu se Samem mluví. Když Molly poví vše Carlovi, Samovu nejlepšímu příteli a kolegovi, tak ten jede informaci do vrahova bytu ovĕřit. Sam jede s ním a zjistí, že Carl a vrah jménem Willie Lopez se znají, Carl objednal Samovu vraždu, protože potřebuje kódy do počítače, díky kterým může převést velké množství penĕz. Molly jde na policii, ale nikdo jí neuvĕří. Ukážou jí spis Ody, která byla nĕkolikrát zadržena za podvody. Večer k Molly do bytu přijde Carl, aby ji dokázal, že je přítel a ona se na nĕj může spolehnout. Carl jí povídá o životĕ a o tom, jak je skvĕlá, a pak ji políbí. Sam se naštve a chce je zastavit, proskočí jimi, ale zázrakem se mu podaří srazit na zem jejich společnou fotku, což pár zastaví. Sam se naučí, jak hýbat vĕcmi, a donutí Ody, aby šla do banky a vybrala všechny peníze, které se Carl chystá převést. Ody dostane šek na čtyři miliony dolarů a Sam ji donutí dát ho jeptiškám. Carl nemůže převést peníze a hrozí mu smrt. Jede k Molly domů a vyhrožuje Samovi, že ji podřízne, pokud mu ty čtyři miliony nevrátí. Carl s vrahem Williem jedou za Ody pro šek, ale ta jim naštĕstí uteče. Při honičce Sam do Willieho strká a hází do nĕj předmĕty, při útĕku Willieho srazí auta a on zemře. Jeho ducha si odnesou černé stíny. Sam s Ody jedou zpĕt k Molly a přesvĕdčí ji, že Sam je opravdu duchem. Ody ho nechá vstoupit do svého tĕla, aby si mohl s Molly naposledy zatančit. Pak přijede Carl se zbraní a chce ji zabít. Sam ji ochrání a při rvačce Carl zemře, jeho ducha odnesou černé stíny. Sam může ještĕ jednou promluvit s Molly a pak odejde do nebe.

 

USA 1990, Ghost

Sedm let v Tibetu

28. července 2018 v 11:17 | dvě TeReziA...

 

Sedm let v Tibetu

Dobrodružný historický film podle stejnojmenné knihy rakouského horolezce Heinricha Harrera, který v Tibetu pobýval v první polovině minulého století.

 

V roce 1939 se známý rakouský lyžař a horolezec Heinrich Harrer vydal s expedicí zdolat Nanga Parbat. Výprava však není úspěšná. Nejprve se Heinrich zraní na noze mačkou, ale zatají to před ostatními, potom uklouzne Peter, zřítí se ze skály a Heinrich, kterému brání zraněná noha, ho zachrání jen s vypětím všech sil. Vůdce výpravy rozhodne o návratu, což se Heinrichovi nelíbí, ale nakonec se podřídí. Po sestupu jsou členové výpravy zatčeni britskými vojáky. V Evropě totiž vypukla válka a oni jsou jako nepřátelé uvězněni v indickém zajateckém táboře. V poslední chvíli se rozhodne přidat k uprchlíkům, útěk z vězení se podaří, ale okamžitě se od ostatních oddělit. Protlouká se drsnou zemí, krade jídlo, přespává v jeskyních. Když se po čase setká s Peterem, který jako jediný nebyl dopaden, vydají se spolu na obtížnou cestu do Tibetu. S poutníky proniknou až do svatého města Lhasy, kam cizinci nesmějí. Vyhladovělých a zbědovaných mužů se ujme místní velmož. Ubytuje je ve svém domě a dokonce jim zajistí u regenta povolení k pobytu. Oba jsou okouzleni pohlednou švadlenou Pamou, její přízeň si však získá Peter. Heinrich se chystá zpátky do Rakouska, je však přijat na audienci u dalajlámy. Na jeho prosbu mu postaví kino, stane se jeho učitelem a později také přítelem. Zůstane po jeho boku i ve stále se zhoršující politické situaci, když se v Číně dostanou k moci komunisté a netají se záměry připojit ke své zemi i Tibet. Když pak čínská vojska Tibet napadnou a obsadí, pokusí se zorganizovat dalajlámův útěk.

 

USA-Velká Británie 1997, Seven Years in Tibet

Žbluňk

27. července 2018 v 16:30 | dvě TeReziA...

 

Žbluňk

Americká romantická komedie vypráví o jedné krásné zamilované mořské panně.

 

V roce 1959 spadl malý chlapec Allen Bauer do moře. Před smrtí ho tehdy zachránila malá blonďatá mořská víla. Uplynulo pětadvacet let a z malého chlapce vyrostl bystrý mladý muž, věčně uspěchaný majitel newyorského velkoobchodu, kterému přidělává řadu potíží jeho lehkomyslný bratr Freddie. Také malá mořská víla dospěla. Nikdy nezapomněla na malého chlapce, který se stal její ztracenou láskou, kterou se rozhodla najít. Přeplula oceán a vynořila se v New Yorku. Dala si jméno Madison podle ukazatele na jedné z newyorských ulic a na dlouhých štíhlých nohou, ve které se po oschnutí proměnila její ploutev, vykročila hledat svou lásku. Skutečně se jí podaří Allena najít a dokonce získat jeho srdce. V patách má ale bezcharakterního vědce Waltera Kornblutha, který řídícího tajnou vládní laboratoř, ve které ji čeká bezcitné zkoumání a možná i pitva. To Allen samozřejmě nemůže dopustit a s pomocí svého bratra chce za každou cenu Madison zachránit.

 

USA 1984, Splash

Vinnetou: Poslední výstřel

27. července 2018 v 16:12 | dvě TeReziA...

 

Vinnetou: Poslední výstřel

Nejsmutnější díl slavné klasické trilogie podle knih Karla Maye o statečném indiánském náčelníkovi a jeho příteli Old Shatterhandovi.

 

Dva bratři mají opět práci. Po válce Severu proti Jihu přicházejí na Západ stále noví a noví přistěhovalci a na to samozřejmě reagují obchodníci a lidé, kteří se chtějí jakkoliv obohatit. Stačí jen vyzbrojovat puškami indiány, kteří jsou největšími nepřáteli Apačů-Mescalerů a zároveň si brousit zuby na petrolej, schovaný v jejich zemi. Jenomže bratři, kteří vyznávají mír, vyznávají také nezvyklou taktiku "boje", čímž se všechno značně zkomplikuje...

 

Německo/Jugoslávie 1965, Winnetou III

Otec a otec

27. července 2018 v 15:49 | dvě TeReziA...

 

Otec a otec

Hezký, milý, humorný francouzský film vypráví poněkud zamotaný příběh o dvou povedených tatíncích a jednom zlobivém synáčkovi.

 

Pignon je vyhořelý učitel trpící depresemi, žije se svou matkou, momentálně je bez práce a věčně páchá sebevraždy, naštěstí bez úspěchu. Lucas je novinář, který žije vzrušující, ale nebezpečný život. Právě se snaží dostat zkorumpovaného politika a jde mu o krk. Oba muži jsou velmi rozdílní, jedno však mají společné: oba chodili s Christine, a dokonce ve stejnou dobu. Christine uteče dospívající syn Tristan, a když se její manžel Paul nemá k tomu, aby jej hledal, vyhledá oba své bývalé přítele a řekne jim, že chlapec je jejich. Muži neváhají a vydají se každý sám svého syna hledat. Nakonec se jejich cesty střetnou a oni zjistí, že matka vlastně neví, který za tří mužů je otec. I tak ale hledají Tristana dál. Cestu jim znepříjemní gangsteři, kteří se snaží umlčet Lucase, protože se chystá odhalit špínu na jistého politika. Tak se z cesty stane nebezpečné dobrodružství.

 

Francie 1983, Les compères

Divoká řeka

22. července 2018 v 8:57 | dvě TeReziA...

 

Divoká řeka

Náš oblíbený dobrodružný film vypráví napínavý a poutavý příběh o tom, jak nebezpečný výlet se dvěma zločinci může stát rodinu život, ale paradoxně dá do kupy jedno rozhádané a pomalu rozpadající se manželství.

 

Zkušená vodačka Gail Hartmanová se chystá se svým desetiletým synem Roarkem a s fenkou Maggií sjet na raftu divokou řeku. Její manžel Tom nemá čas na nic jiného než na svou práci (proto je jejich manželství v krizi), ale na poslední chvíli se rozhodne vzít si několik dní volna a přidat se k nim. Před vyplutím se Roark seznámí s dalším vodákem sympatickým Wadem, který se chystá se svými dvěma druhy sjet řeku také. Posádky obou člunů se v průběhu plavby setkávají, Gail se sbližuje s Wadem, ale Tomovi se mladíci nelíbí. Oba manželé se dohodnou, že společníky opustí, Roark se ale rozhodne plout s Wadem na jejich člunu - tam se dozví tajemství: Wade má nabitý revolver. Když se manželé pokusí ujet, Wade se přestane přetvařovat. Je jasné, že se svými partnery uskutečnil krádež na dobytčí farmě a s penězi utíká. Gail potřebuje proto, aby s nimi projela nebezpečné peřeje a Roarka proto, aby ji měl pod kontrolou. Tom a pes přebývají…

 

USA 1994, The River Wild

Tři mušketýři

22. července 2018 v 8:52 | dvě TeReziA...

 

Tři mušketýři

Výpravné pojetí původní románové epopeje Alexandra Dumase staršího známého příběhu čtyř hrdinů bez bázně a hany.

 

Čtyři mušketýři v novém pojetí se bijí ve jménu francouzského krále a snaží se překazit intriky pletichářského kardinála, vévody z Buckinghamu a dvojité agentky Milady de Winter…

 

USA 2011

Indiana Jones a poslední křížová výprava

22. července 2018 v 8:45 | dvě TeReziA...

 

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones si už potřetí nasazuje svůj pomačkaný klobouk, jenomže tentokrát se k němu v tomto napínavém příběhu přidává i jeho tatínek, doktor Henry Jones.

 

Píše se rok 1938 a Indiana Jones působí jako učitel archeologie na univerzitě. Jednoho dne se setká s podnikatelem a milovníkem umění, Walterem Donovanem, který mu oznámí, že při hledání Svatého grálu se ztratil jeho otec. Indiana Jones se ihned vydává na místo posledního působení otce, do Benátek. Tady se setkává s německou doktorkou Elsou, která ho přivede do místní knihovny, kde se otec Indiany ztratil. Indiana zde velmi brzy najde hrobku rytíře z první křížové výpravy (knihovna je ve skutečnosti starým kostelem) a v ní další stopu, která má hledače přivést k místu, kde je kdesi v poušti schován Svatý grál. To už však Indianu a Elsu pronásledují neznámí útočníci. Indiana se jich zbaví a od posledního z nich se dozví, že se jedná o strážce Svatého grálu. Další informaci, kterou od strážce grálu Indiana získá, je místo, kde je nacisty držen archeologův otec. Indiana se s Elsou vypraví do Rakouska ho osvobodit. Otce najde na starém hradě, ale zde se ukáže, že Elsa je ve skutečnosti ve službě nacistů a že jí jde o notes, který Indiana dostal poštou od svého otce. V notesu se totiž skrývají důležité poznámky, které mají pomoci při získání Svatého grálu. Indiana o notes nechtěně přijde, když mu ho zabaví nacistický důstojník. Nacistům právě o tento notes celou dobu šlo. Zdá se, že Indiana a jeho otec prohráli a že jim hrozí už jen smrt za strany nacistů. To však není pravda. Indiana se svým otcem z hradu, kde jsou nacisty drženi, dokážou utéct. Ihned se vypraví do Berlína, kde vyhledají Elsu (dostala notes od důstojníka) a notes jí opět vezmou. Následně z Berlína uprchnou pomocí vzducholodě, letadla a auta, když se přitom musejí zbavit svých pronásledovatelů. Indiana a jeho otec pokračují na Střední východ, aby zde za pomoci svého přítele Marcuse grál našli. V patách jim však postupuje i nacistická výprava vedená německým plukovníkem, Walterem Donovanem a Elsou. Indiana se pokusí nepříjemných Němců zbavit, což vyvrcholí velkým soubojem mezi Indym a plukovníkem, při kterém plukovník zahyne. Nicméně obě výpravy se nakonec setkávají v jeskyni, kde je ukrytý Svatý grál. Je to Indy, kdo Grál skutečně najde. Při jeho získání zahyne zrádný a sobecký Walter Donovan i Elsa, která nepochopila, že osvícení a moc grálu není v jeho vlastnictví. Němci jsou zlikvidováni, grál zůstává v jeskyni a Indy se se svým otcem vypraví za dalším dobrodružstvím.

 

USA 1989, Režie: Steven Spielberg, Indiana Jones and the Last Crusade

Asterix a Obelix

22. července 2018 v 8:34 | dvě TeReziA...

 

Asterix a Obelix

Filmové zpracování nestárnoucí komiksové vousaté dvojky o tom, jak Římští kolonizátoři ovládli Galii.

 

Římští kolonizátoři ovládli Galii - kromě jedné jediné vesnice, kde se padesát obyvatel dokáže bránit mnohonásobné přesile díky zázračnému posilujícímu nápoji. Ten vyrábí místní druid Panoramix. Římský guvernér Detritus se chce nápoje zmocnit a uchvátit moc vládce Caesara. Jenže nepočítá s tím, že chytrý Asterix a jeho kamarád Obelix, který spadl do kouzelného nápoje jako dítě, a proto má obrovskou sílu i bez nápoje, s pomocí Obelixova pejsánka Idefixe a samozřejmě druida Panoramixe, mu to pěkně zavaří - a ještě se u toho budou skvěle bavit...

 

Francie 1999, Astérix et Obélix contre César

Kudrnatá holka

22. července 2018 v 8:32 | dvě TeReziA...

 

Kudrnatá holka

Milá rodinná komedie o jednom tulákovi, sladké a krapet zanedbané holčičce a jedné úspěšné advokátce.

 

Tulák Bill Dancer přijíždí do Chicaga s devítiletou holčičkou, které říká Kudrnatá Sue. Poté co jsou vyhozeni z nóbl restaurace, přesvědčí Bill dívenku, aby ho praštila klackem, a pak předstírá, že ho srazilo auto, které řídila úspěšná mladá advokátka Grey Ellisonová. Vystrašená žena, která pracuje na rozvodu vlivného politika Arnolda, je vezme na jídlo do blízkého podniku. Podivná dvojice jí nejde z hlavy, a když Billa další den opravdu srazí, odveze oba do svého přepychového bytu. V noci se pohádá s milencem Walterem a později také s Billem, když zjistí, že dívka neumí číst. Vyjde najevo, že Bill není dívčin otec. Žil s její matkou, a když zemřela, začal se o Sue starat. Právnička se s dívkou sbližuje a tráví hezké chvíle také s Billem, který si našel práci na stavbě. Po příjemném večeru, který si nenechají pokazit ani urážkami samolibého Waltera, se Grey a Bill poprvé políbí. Walter však zavolá úřadům, po jejichž zásahu skončí Bill ve vězení a Sue v dětském domově. Grey dosáhne propuštění Billa na kauci a od politika Arnolda získá výměnou za kompromitující materiály slib, že Sue bude svěřena do její péče. Dívenka Grey prozradí, že Bill teď asi odejde, protože jen chtěl, aby o ni bylo postaráno. Obě spěchají domů, kde na ně čeká dopis od Billa.

 

USA 1991, Curly Sue

Tři muži a mladá dáma

21. července 2018 v 12:26 | dvě TeReziA...

 

Tři muži a mladá dáma

Americká rodinná komedie navazuje na snímek Tři muži a nemluvně tentokrát vypráví příběh, jak se tři muži a jedna žena se starají o šestileté dítě, jen je otázka, kdo si mladou maminku vezme za ženu.

 

Opět se můžete setkat s malou Mary Benningtonovou, která má hned tři tatínky, staré mládence, kteří s ní a její matkou Sylvií žijí pod jednou střechou. Jejich "rodinný" život se zdá harmonický, i když nepříliš tradiční. Sylvie však pomalu začíná uvažovat o tom, že by se měla vdát. Jenže Jack, který je faktickým otcem Mary, se jí nejeví jako ideální partie a navíc ho nemiluje. Miluje totiž Petera. Snaží se trojici kamarádů naznačit, jak se věci mají a že by měli odejít (tedy až na Petera), ale ti její signály neberou na vědomí. Jejich štěstí se zhroutí v okamžiku, kdy Sylvia, poměrně uznávaná herečka, přijme nabídku vystoupit na londýnské divadelní scéně, ve hře režírované jejím přítelem Edwardem. K hrůze Petera, Michaela i Jacka však přijme nejen roli v divadelní hře, ale v záchvatu zlosti také Edwardovu nabídku ke sňatku a chystá se s Mary natrvalo přestěhovat do Anglie. Když se nešťastní tatínkové vzpamatují ze šoku a zjistí, že bez Mary je jejich život nesnesitelně prázdný, vydají se přes moře, aby překazili svatbu.

 

USA 1990, 3 Men and a Little Lady

Rosamunde Pilcher: Falešná jeptiška

19. července 2018 v 21:03 | dvě TeReziA...

 

Rosamunde Pilcher: Falešná jeptiška

Romantický příběh podle povídky Rosamunde Pilcher vypráví o tom, jak mladá policistka Sabrina se v přestrojení za jeptišku vydává do kláštera, aby své tetě pomohla rozplést záhadu podivných incidentů. Je to čitelný příběh (námět se objevuje v různých obměnách dost často) s pěknou přírodou, který zahřeje ženské srdíčko.

 

Sirotčinci vedenému řádovými sestrami hrozí zánik, cornwallský biskup chce celou instituci zavřít a děti přestěhovat do domova v jiném kraji. Matka představená Editha se snaží sirotčinec zachránit hledáním sponzorů a dokonce najde i architekta Toma, který má zchátralou budovu zadarmo opravit. Když dojde k několika záhadným útokům na život matky představené, požádá sestra Mary o pomoc svou neteř Sabrinu Jonesovou, která pracuje u policie. Sabrina se nenechá dlouho prosit a pronikne do kláštera pod záminkou, že se chce stát novickou. V klášteře se setká se svým spolužákem, sympatickým architektem Tomem, a přeskočí mezi nimi jiskra... Sabrina si musí zvykat na život řádové sestry, který je velmi krušný, ale občas i zábavný. Sabrina zjistí, že sestry umějí dobře zpívat, a navrhne jim, aby toho využily ke sbírce sponzorských darů. Sestry to ale zamítnou. Když se Sabrina a Tom znovu setkají, je Tom v šoku z toho, že se ze Sabriny stala novicka. Sabrina zjistí, že Tom používá jiné příjmení, než jaké zná ona. Tom jí to vysvětlí tak, že se kdysi oženil a přijal příjmení své ženy. Sabrina si nechá Toma prověřit a zjistí, že jí lhal. Chce tomu přijít na kloub, a tak se vloupe k Tomovi domů. Najde tam fotku mladé matky s miminkem, kterou vezme s sebou… Tom uvidí Sabrinu, jak odchází z jeho domu, a ona ho políbí, aby se nevyptával. Tom ale brzy zjistí, že mu fotka chybí, a náhodou pak chytí Sabrinu, která se plíží ze sirotčince za svým parťákem. Oba si pak přiznají, co v sirotčinci doopravdy dělají: Sabrina hledá zločince a Tom, který pátrá po své biologické matce, si myslí, že je to matka představená. Tom a Sabrina spolu stráví noc. Když se Sabrina vrací domů, zahlédne v sirotčinci muže, který chystá další past na matku představenou…

 

Německo 2012, Rosamunde Pilcher: Die falsche Nonne

Vinnetou-Tajemství Stříbrného jezera

18. července 2018 v 22:02 | dvě TeReziA...

 

Vinnetou - Tajemství Stříbrného jezera

Nové převyprávění dobrodružné výpravy za pokladem na Stříbrném jezeře navazuje na události, které zažil Old Shatterhand, když poprvé přijel do Ameriky.

 

Old Shatterhand již nějaký čas pobývá u Apačů a i když jej nejen Vinnetou a Nšo-či, ale i ostatní členové kmene přijali mezi sebe, cítí v sobě rozkol. Život v divočině mu sice učaroval, ale současně ho to táhne zpátky do bující civilizace. Utřídit si myšlenky a uvědomit si, kde leží jeho srdce, mu pomůže nové dobrodružství, které ho s jeho rudým bratrem čeká. Mexický bandita El Mas Loco se od podivínského profesora etnografie Spenglera, jenž mu dluží peníze, dozví legendu o zlatém pokladu Apačů. Se svou skupinou rabiátů zaútočí na Vinnetouův kmen a zajme Nšo-či. Ta coby šamanka má být s legendou seznámená a za pomoci spojení se silami přírody dokáže najít bájné Stříbrné jezero, kde se má poklad nacházet. V patách nevyzpytatelných a nelítostných banditů se vydávají Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens.

 

Německo 2016, Winnetou - Das Geheimnis vom Silbersee

—————

Zpět