Film zahraniční - z blog-cz1

15.08.2020 11:44

Zahraniční filmy

Smrt jí sluší

22. května 2020 v 21:33 | dvě TeReziA...

 

Smrt jí sluší

Americká komedie o tajemství věčného života.

 

Spisovatelka Helen a herečka Madeline se dlouhá léta nenávidí. Madeline totiž přebrala Helen snoubence Ernesta. Teď všichni tři překročili padesátku a místo toho, aby jejich životy a kariéry nabíraly na obrátkách, padají strmě ke dnu. Z Ernesta, který byl kdysi špičkový plastický chirurg, se stal alkoholik a skončil jako maskér mrtvol. Helen přepadne osobní krize a má tendenci nesnesitelně přibírat na váze. Sedm let poté co se Ernest a Madeline vzali, skončí k nepoznání ztloustlá v blázinci, kde jí sice psycholožka dokáže pomoci, ovšem zcela jinak než čekala. Omylem totiž Helen přivede na myšlenku Madeline zavraždit. Také Madeline si uvědomuje, že doba, kdy se všichni muži kořili jejím půvabům a leželi jí u nohou, je dávno pryč. Ale všechno se dá změnit. Zvláště pokud jim do života vstoupí záhadná čarodějka Lisa disponující elixírem věčného mládí.

 

Hrají: M. Streepová, B. Willis, G. Hawnová

USA, 1992

Strašidelný dům

22. května 2020 v 21:33 | dvě TeReziA...

 

Strašidelný dům

Příjemná rodiná komedie v tak trochu hororovém prostředí.

 

Jim Evers je mimořádně úspěšný realitní agent. Mnohem méně už se mu však daří jako otci a manželovi. Kvůli obchodu zmešká rodinnou oslavu, což se snaží napravit slibem, že si celá rodina vyrazí na víkend. Jenže i výlet nakonec získá punc pracovní cesty. Tajemný hlas totiž telefonicky požádá Jimovu manželku Sáru, aby se ujala prodeje kdysi honosného domu aristokrata Eduarda Graceye. V domě je uvítá komorník Ramsley. Kvůli rozbouřené řece zde musí všichni strávit noc. Zatímco zvědavý Jim objeví tajnou chodbu, jeho děti zavede podivná dýmová koule k obrazu krásné Elizabeth, která kdysi v domě zemřela.Věštkyně, jejíž obraz se zjeví ve skleněné kouli, nabádá Jima, aby zachránil rodinu. Varuje ho, že všichni v domě jsou ve skutečnosti duchové. Podle Graceye v domě bloudí duch Elizabeth, která se otrávila před tajnou svatbou s jeho dědečkem. Ten se pak ze žalu oběsil. Věštkyně Jimovi poradí, aby na hřbitově hledal klíč, který mu pomůže záhadu vyřešit. Ramsey se přizná, že Elizabeth otrávil, aby zabránil nerovnému sňatku. Pánovi pak podstrčil falešný dopis na rozloučenou. Tyto tragické události uvrhly dům do kletby, kterou může zrušit jen svatba Sáry s Graceyem. Zatímco je zmatená žena nucena obléci si svatební šaty, ďábelský komorník uvězní děti v kufru a Jima vyhodí oknem. Je jasné, že teď jde o všechno a je na Jimovi, aby o manželku a děti bojoval.

 

USA 2003, duchařská komedie

The Haunted Mansion

Postrach Dennis

22. května 2020 v 21:32 | dvě TeReziA

 

Postrach Dennis

 

Americká rodinná komedie o jednom šestiletém chlapci. Dennis je energický chlapec, který si myslí, že dělá věci správně, ale místo dobrého výsledku se často dostane do průšvihů.

 

Onou pohromou je pro poklidné městečko šestiletý chlapec Denis. Obětí jeho dobře míněných nápadů se stává soused, starý pan Wilson, který prchá, jen zaslechne charakteristický zvuk Dennisova kola. Zatímco jsou jeho rodiče v práci, vydá se Dennis s kamarády Joyem a Margaretou na výpravu do okolí. Pan Wilson se připravuje na velkou oslavu (na deset vteřin má rozkvést vzácná orchidej) a ve městě se objeví pobuda a zloděj Sam Kudla. Večer Dennise hlídá dívka Polly, kterou navštíví její přítel. Chlapec se dostane z domu a neustále jejich schůzku ruší zvoněním. Odnese to, kdo jiný, pan Wilson, kterého Polly poleje vodou a posype moukou v domnění, že to zvonil on. Když pak nese ráno Dennis panu Wilsonovi psaníčko s omluvou, způsobí starému pánovi další nepříjemnosti, když mu rozbije zubní protézu a ztracené zuby nahradí žvýkačkami. Dennisovi rodiče musí odjet na služební cestu a marně hledají někoho, kdo by syna pohlídal. Nakonec přemluví hodnou Martu, manželku pana Wilsona, který nakonec svolí a navíc ukáže Dennisovi svou sbírku mincí. Velmi brzy se však stane obětí dalších nehod a katastrof způsobených malým rošťákem. Není divu, že když pak Dennis objeví vyloupený trezor a ztropí poplach právě v okamžiku, kdy rozkvétá orchidej, dojde panu Wilsonovi poslední špetka klidu a rozzlobeně chlapce pošle pryč. Ten opravdu odejde a dospělí si jeho nepřítomnosti všimnou až ve chvíli, kdy se po něm shání maminka, která se právě vrátila ze služební cesty. Zatímco jej všichni hledají, padne Dennis do rukou Sama Kudly, který vyloupil trezor s mincemi.

 

USA 1993, Dennis the Menace

Země naděje

26. března 2020 v 22:10 | dvě TeReziA

 

Země naděje

Steve je jako úspěšný manažer korporace specializující se na vrty zemního plynu vyslán do městečka v úpadku postiženého ekonomickou krizí...

 

Steve Butler byl společně se svou kolegyní z obchodního oddělení Sue Thomasonovou vyslán na venkov do McKinley. Město trpí vleklou ekonomickou represí a pro dva zkušené obchodníky se jeho obyvatelé zdají být snadnou kořistí - hodlají jim nabídnout peníze za odkup těžebních práv na jejich farmářských pozemcích, což díky daným podmínkám většina jistě přijme jako řešení nelehké finanční situace. Vypadalo to, že vše bude za pár dní hotové. Situace se ale komplikuje - za prvé, komunita vše zvažuje společně pod vedením váženého učitele Franka Yatese, za druhé se Steve zakouká do Alice. Když se na scéně objeví noblesní ekologický aktivista Dustin Noble, dosáhnou osobní i profesní dilemata maxima.

 

USA, 2012 Promised Land

Čistá duše

26. března 2020 v 21:45 | dvě TeReziA

 

Čistá duše

Film inspirovaný autentickým životním příběhem Johna Forbese Nashe ml., nositele Nobelovy ceny za ekonomii.

 

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat. Jeho těžká snaha má výsledky. Nash sice stále trpí halucinacemi, nicméně s představami dle svých slov nekomunikuje a ignoruje je. Postupně dostane Nash šanci vrátit se na Princeton a začít učit. K učení se plně vrátí v roce 1978. V roce 1994 je Nash vyhledán Thomasem Kingem z vedení Nobelovy nadace. King oznámí Nashovi, že mu bude udělena tato cena. V den, kdy je Nashovi zpráva Kingem předána, zažije Nash i jiný projev uznání. V jídelně univerzity, kam léta nevstoupil, a teď se zde ocitl jen díky jednání s Kingem, mu profesoři předají jako hold jeho schopnostem svá pera. King je svědkem tohoto aktu a je ohromen úctou, kterou slavní vědci Nashovi projevují. Nash na slavnostním aktu předávání Nobelovy ceny veřejně poděkuje své ženě Alicii za pomoc, kterou mu celý život poskytovala.

 

USA, 2001 A Beautiful Mind

Varianova válka

26. března 2020 v 21:44 | dvě TeReziA

 

Varianova válka

Židy nezachraňoval ve 2. světové válce jenom Oskar Schindler, ale i neznámý redaktor Varian Fry. Vymyslel plán, jak zachránit umělce a intelektuály z okupované Francie.

 

V listopadu 1938 je americký redaktor Varian Fry v Berlíně svědkem brutálního pouličního řádění nacistických vandalů, které je předzvěstí nepředstavitelné světové tragédie. Ani v srpnu 1939 nemá ještě většina Američanů ponětí, co se doopravdy na starém kontinentě děje. Varian vymyslí plán, jak pomoci židovským umělcům a intelektuálům utéct z okupované Francie. Začne organizovat záchrannou akci těch, na které mají nacisté zvlášť spadeno. Současné poměry v Evropě jsou ale daleko horší, než tušil. Denně jsou vydávány protižidovské zákony a Marseille je plná lidí, které Němci už dlouho hledají. Sbírkový fond na jejich záchranu nestačí, je potřeba přesvědčit ministerstvo, aby pronásledovaným vystavilo doklady, a pak je dostat nenápadně ze země. Do neklidné Francie se nikomu moc nechce, navíc je nyní k cestě do Evropy potřeba zvláštní pasová doložka ministerstva. Nebezpečné mise se nakonec ujímá sám Fry, už proto, že umí francouzsky a německy, ale netuší, že jeho mise bude neuvěřitelně riskantní i pro něho samotného.

 

VB/USA/Kan., 2000 Varian's War

Běž, chlapče, běž

26. března 2020 v 21:43 | dvě TeReziA

 

Běž, chlapče, běž

Dojemný a zároveň inspirující příběh o cestě jednoho chlapce, který musel ze dne na den dospět, aby přežil.

 

Srulikovi je devět let, když v roce 1942 uteče z varšavského ghetta. Schová se v nedalekých lesích, kde se spolu s dalšími uprchlými židovskými dětmi snaží přežít do konce války. Spí v korunách stromů a živí se tím, co si sami uloví nebo ukradou na přilehlých farmách. Hlad a zima Srulika ale přinutí, aby se vrátil zpátky do civilizace, kde si musí změnit jméno na Jurek Staniak a předstírat, že je sirotek z katolické rodiny. Ve vesnicích potká lidi, kteří riskují vlastní životy, aby mu pomohli, ale i ty, kteří ho zradí.

 

N/Fr./Pol., 2013 Junge lauf

Clouseau na stopě

6. března 2020 v 20:54 | dvě TeReziA

 

Clouseau na stopě

Úspěch prvního dílu na sebe nenechal dlouho čekat a již se objevilo další pokračování, tentokrát již s inspektorem Clouseau v hlavní roli, ale bez šperku - Růžového pantera.

 

Na zámku milionáře Ballona je čtyřmi výstřely zastřelen řidič Migel. Maurice, který našel u zastřeleného řidiče služebnou Marii Gambrelliovou, zavolal policii a zůstal v místnosti, aby Maria nemohla utéct. K případu je přivolán komisař Clouseau, který začne s vyšetřováním svým osobitým způsobem, ale záhy je z případu odvolán, neboť se komisař Dreyfus obával, že Clouseau na zámku zesměšní policii. Ráno je však případ vrácen Clouseauovi, neboť pan Ballon si Clouseaua osobně vyžádal. Maria Gambrelliová byla ještě večer uvězněna, neboť je hlavní podezřelou, ale inspektor Clouseau, který se do Marie zakoukal, je přesvědčen, že Marie jen někoho kryje. Clouseau se rozhodne Marii z vězení propustit, jelikož předpokládá, že sledováním Marie odhalí pravého vraha. Clouseau začne se sledováním Marie hned od věznice v převlečení za prodavače balonků. Clouseau je místním strážníkem zatčen, neboť nemá povolení k prodeji. Clouseau najde Marii v zámeckém skleníku - ta má v ruce zkrvavené zahradnické nůžky a na zemi leží probodnutý zahradník Georges. Maria je opět uvězněná, ale Clouseau ji propustí, aby ji mohl sledovat a odhalit skutečného vraha. Komisař Dreyfus už je na pokraji nervového zhroucení, protože kamkoliv Clouseau vkročí, způsobí chaos. Už jsou čtyři mrtvoly a Clouseau stále trvá na své verzi, že Maria Gambrelliová není vrahem. Clouseau jde večer s Marií do několika klubů, což má za následek další čtyři mrtvé lidi, ale tentokrát je jasné, že chce někdo odstranit Clouseaua. Inspektor Clouseau svolá všechny obyvatele zámku do jedné místnosti, aby jim údajně odhalil vraha. Přitom očekává, že vrah se dá na útěk, jakmile Clouseauův pomocník Hercule zhasne. Když nastane tma, dají se na útěk všichni a k odjezdu ze zámku použijí auto inspektora Clouseua. Nikdo netušil, že komisař Dreyfus zešílel a umístil do Clouseauova auta bombu, která po pár metrech vybouchne…

 

VB/USA, 1964

Gulliverovy cesty

6. března 2020 v 20:28 | dvě TeReziA

 

Gulliverovy cesty

Nesmělý čtyřicátník s nudnou prací se shodou náhod dostane do světa, ve kterém je obdivovaným i nenáviděným obrem.

 

Lemuela Gulliver je obyčejný chlápek, který třídí poštu v redakci newyorských novin a sní, že z něj bude autor cestopisů. Podfukem se mu podaří přesvědčit editorku Darcy, kterou tajně miluje, aby ho pověřila napsáním článku o bermudském trojúhelníku. Během výpravy na Bermudy však Gulliver ztroskotá a dostane se do dosud neobjevené země Liliputánů. Zde je nejprve zatčen generálem Edwardem (Chris O'Dowd), ale brzy se z něj stane všemi obdivovaný a respektovaný obr. Pomáhá prostému hochovi Horatiovi (Jason Segel) namluvit si princeznu (Emily Blunt) a sám porazí nepřátelskou armádu Blefusciánů. Přidá několik smyšlených povídaček o tom, jak vymyslel největší vynálezy světa a byl ve středu dění nejdůležitějších událostí, a jeho důležitost nabude vskutku obřích rozměrů. Když vyjde najevo pravda, ztratí veškerou přízeň, kterou si vydobyl...

 

USA, 2010 Gulliver's Travels

Ali Baba a čtyřicet loupežníků

5. března 2020 v 12:43 | dvě TereziA

 

Ali Baba a čtyřicet loupežníků

Nesmrtelný příběh z Tisíce a jedné noci znovu ožívá v nové filmové adaptaci.

 

Nové zpracování pohádky o Ali Babovi a čtyřiceti loupežnících. Ali Baba je dobrácký člověk, jehož život není jednoduchý. Neustále musí snášet svého bratra Kasima, který je sice bohatý, ale jeho chamtivost nezná hranic. Ali Baba by prožil celý svůj prostý život s manželkou a synem vedle svého bohatého nenasytného bratra, kdyby loupežníci nezabili kouzelníka Al Miradjana a jeho dceru neunesli jako otrokyni. Zatím v Bagdádu kuje své pikle vezír Ya-Ya, který se chce stát kalifem a nejen vládcem Bagdádu, ale i Orientu a možná celého světa. V tu dobu vyslal Karel Veliký mírové posly, kteří nesou drahocenný kříž jako důkaz přátelství. Ďábelský Ya-Ya však chce rozpoutat válku mezi kalifem a Karlem Velikým, což mu umožní snáze uloupit trůn.

A mezi tím vším sbírá dřevo Ali Baba, aby je prodal na trhu. Avšak osud mu do cesty postaví nejen čtyřicet loupežníků a jejich nelítostného velitele, ale i ono magické "Sezame, otevři se."

 

Francouzský koprodukční film 2007 Ali Baba et les 40 voleurs

Z Paříže do Paříže

5. března 2020 v 12:03 | dvě TereziA

 

Z Paříže do Paříže

Hezký film podle stejnojmenného autobiografického románu Josepha Joffa z roku 1973 vypráví příběh jedné židovské rodiny, která je vystavena všem nebezpečím války.

 

Roman Joffo je majitelem holičství v Paříži, kde žije i se svou ženou Annou a čtyřmi syny. Paříž za druhé světové války je nebezpečným místem pro židovskou rodinu Joffových, a tak se rozhodnou, že ji opustí a přesunou se na jih Francie, kde je zatím bezpečno. Nemohou však jet všichni najednou, to by bylo příliš nápadné, a tak jako první odcestují do Nice starší synové Henri a Albert. Pak se za nimi pustí i mladší Maurice a Joseph, ale není to vůbec jednoduché. Všude jsou Němci, kteří pátrají po Židech. Chlapci dostali od otce ponaučení, že nikdy, za žádných okolností, nesmí nikomu prozradit, že jsou Židé, a to i přesto, že jsou na to hrdí. V této době je to životu nebezpečné. Již ve vlaku mají chlapci namále, když vojáci se zbraněmi odvádějí každého podezřelého. Chlapci však mají štěstí. Ujme se jich katolický kněz, který Němce přesvědčí, že cestují spolu a jsou katolíci. Jejich další výzvou je najít poctivého převaděče, který je odvede do bezpečné zóny. Ač se zpočátku zdá, že naletěli, ve skutečnosti jim ten člověk opravdu pomůže, a chlapci se dostanou do bezpečí. Nemají však ještě vyhráno, musí jít velký kus pěšky, ale nakonec se dostanou do Nice a bratry najdou. Shledají se tu i s rodiči a zase žijí všichni pohromadě a snaží se uživit. Jejich štěstí však netrvá dlouho. Němci obsazují i Nice a rodina se musí opět rozdělit, aby zvýšili šanci na přežití. Maurice a Josepha odveze otec do výchovného tábora Nová žeň. Opět nesmí za žádných okolností přiznat, že jsou Židé. Jednoho dne smí jet do Nice se zásobovačem tábora. Chlapci se těší na výlet, protože zejména malý Joseph už je z celé té situace frustrovaný a unavený. Ačkoli se zpočátku zdá, že jde jen o výlet, změní se to v noční můru. Jsou zajati Němci, kteří se snaží naplnit kvóty a odesílat denně desítky Židů do koncentračních táborů. Hlavní velitel této akce Alois Brunner je extrémně nedůvěřivý a tvrdí, že pozná, když mu někdo lže. Chlapci si perfektně nacvičili vyprávění o tom, že jsou z Alžírska, jsou křesťané a vypovídali stejně i o tom, do jaké chodili školy, kde bydleli a podobně. Přesto jim Brunner nevěří. Je si jistý, že jsou Židé. Když Maurice řekne, že byli pokřtěni v kostele ve Francii, protože žádný kostel v Alžírsku nezná, dá mu Brunner dva dny na to, aby přinesl potvrzení o křtu. Josepha si tam nechá jako rukojmí. Vyčerpaný Joseph onemocní meningitidou, ale díky sulfonamidům, které dostane od lékaře, přežije. Maurice se vrací i s farářem, který osobně potvrzuje pravost dokumentů, které Maurice Brunnerovi předloží. Ale ani tomu Brunner nevěří a dokumenty roztrhá. Pak na chlapce nastraží past, a pokud do ní spadnou, je amen i s farářem. Malý Joseph to prohlédne, a tím zachrání všechny tři. Jsou zase volní a setkávají se s otcem, který pro ně přijel i s pracovníkem tábora Nová žeň. Vypráví jim, že matka je u tety, bratři jsou v Savojsku. Zatím je nebezpečné být pohromadě, ale po válce se všichni sejdou zase v Paříži. Chlapci tedy dál žijí v táboře, až jim jednoho dne zavolá matka, že musí okamžitě pryč. Otce chytili. Maurice a Joseph jsou opět na útěku, ztratí spojení s rodinou a nezbývá jim než věřit, že všechno dobře dopadne. V malém městečku Bergland si najdou práci. Maurice pracuje jako pomocná síla v restauraci a Joseph u knihkupce Mansfeliera jako prodavač novin. Mansfelier je velkým obdivovatelem generála Pétaina a sám i se synem také kolaboruje s nacisty. Oba bratři Maurice a Joseph stále musí předstírat, že jsou křesťané. Josephovi se líbí Mansfelierova dcera Francoise a vyjde si s ní na procházku, při které se stanou svědky zrůdné události. Mladý Mansfelier se svými komplici bez milosti popraví odhalené členy odboje.

 

Fr./Kan./ČR, 2017 Un sac de billes

Uprchlíci

5. března 2020 v 11:26 | dvě TeReziA

 

Uprchlíci

Komedie s Pierrem Richardem a Depardieuem je zároveň jedinečná tím, jak dokáže diváka strhnout svým situačním humorem a zároveň dojmout svým příběhem.

 

Bankovní lupič Jean Lucas se chce po propuštění z věznice dát na správnou cestu. Jde si v klidu vybrat z banky své úspory. Ale banka je přepadena bohužel zcela neschopným, či lépe řečeno politováníhodným amatérem. Lupič si vybere Lucase jako svého rukojmí. Marně se Lucas brání - už v tom znovu jede. A nikdo z policie mu neuvěří, že tentokrát je v tom zcela nevinně. Nakonec mu nezbyde, než se postarat o nešťastného lupiče i jeho malou dcerku. Dobrodružství a nebezpečí spojí ty tři poutem nejsilnějším…

 

Fr., 1986 Les fugitifs

Růžový panter

5. března 2020 v 11:14 | dvě TeReziA

 

Růžový panter

Děsná trapárna s neskutečně dementním Stevem Martinem, která chrlí takové množství vtipných situací, až to člověka nakonec přece jen rozesměje.

 

Na fotbalovém zápase mezi Francií a Čínou byl zavražděn francouzský trenér Yves Gluant. V krku měl šipku s jedem. Gluant na zápase požádal o ruku svou přítelkyni zpěvačku Xanii. Po vraždě bylo zjištěno, že mu z ruky zmizel prsten s obrovským diamantem zvaným Růžový panter. Šéfinspektor Dreyfus musí vraždu vyšetřit, ale zároveň by se na tomto případu chtěl ještě více zviditelnit. Již několikrát byl nominován na Řád čestné legie a vždy z toho vyšel naprázdno. Doufá, že když na tento případ nasadí nějakého neschopného vyšetřovatele a později sám případ bravurně vyřeší, konečně se dočká. Netrvá to dlouho a jednoho takového najde. Je to policista z malého města Jacques Clouseau, který je považován za, mírně řečeno, pitomce, který zkazí vše, na co sáhne. A tak povolá Clouseaua a povýší ho na inspektora. K ruce mu dá řidiče Pontona, který má Clouseaua sledovat a podávat Dreyfusovi hlášení o každém jeho kroku. Clouseau se s nadšením pustí do vyšetřování. Případ se však poněkud komplikuje, je zavražděn jeden z hráčů - Bizu -, který měl dříve poměr se zpěvačkou Xanií. Xania je poněkud podezřelá a Clouseau ji sleduje do New Yorku, kde má práci, a navíc se staví u známého klenotníka. Clouseau však zjišťuje, že je nevinná. Klenotníka vyhledala, aby jí osadil vzácnou kabelku po Josephině Bakerové diamanty. Ale nejedná se o Růžového pantera. Clouseauovy vyšetřovací metody a talent na vyvolání bizarních situací mu nakonec srazí vaz. Dreyfus ho z případu odvolává a hodlá sám zatknout vraha, o kterém se domnívá, že je to Číňan jménem doktor Pang. Zatčení hodlá provést na významné společenské události - prezidentském plese. Clouseaovi tam vstup zatrhne. Nicméně Clouseau se případu nehodlá vzdát a už ví, kdo je vrahem. V přestrojení pronikne na ples, a když Dreyfus před zraky všech návštěvníků obviní doktora Panga, přijde se svou vlastní a správnou teorií. Vrahem obou mužů je asistent trenéra, Rus Jurij, který už nemohl snášet Gluantovo povýšenecké chování a Bizuovo vydírání. Clouseau je hrdina a za odměnu mu byl udělen Řád čestné legie a Dreyfus znovu vychází naprázdno.

 

USA, 2006 The Pink Panther

Kopyto

5. března 2020 v 11:00 | dvě TeReziA

 

Kopyto

Komedie s Pierre Richardem vypráví vtipný dobrodružný příběh.

 

Alexandre Bens, prezident významné francouzské společnosti, hovoří telefonicky se svou dcerou, která právě přicestovala do Mexika. Je velká smolařka, a tak se otec obává, aby se jí něco nestalo. Marie ho ujišťuje, že je vše v pořádku. Jakmile ale vyjde na ulici, dva mladíci v autě jí vytrhnou kabelku a porazí na zem. Zastaví u ní další auto, vystoupí gangster v bílém, dívku odveze, omámí a posadí do letadla do Acapulca… Když se Marie nevrátí domů a místní policie po ní nenajde žádné stopy, pošle Bens do Mexika soukromého detektiva Campanu, ale ani ten po čtyřiceti dnech pátrání nic nezjistí. Zoufalý otec nakonec poslechne radu podnikového psychologa, který soudí, že vzhledem k tomu, že je jeho dcera tak velká smolařka, je třeba za ní poslat dalšího životního smolaře - podnikového účetního Françoise Perrina. Campana se sice zdráhá znovu s ním odjet, na podobné "magie" nevěří, ale nakonec se nechá přemluvit. A už na letišti, kde Perrin narazí do skleněných samootvíracích dveří, které se z nejasného důvodu neotevřely, a zraní si nos, se naskytne první stopa: dozvědí se, že totéž se před časem přihodilo nějaké dívce, která ztratila kabelku a vypadala jako omámená. Doprovázel ji muž, který ji pak rychle posadil do auta. Letištní policie poznala, že tímto mužem je dlouho hledaný gangster Arbal. V kabelce byl nalezen falešný pas… Policista posílá Campanu a Perrina - kteří se většinu cesty hádají - za komisařem, který je navede na stopu jakési dívky jménem Sonja, pracující v jistém baru. Tam se ale dozvídají, že už před časem odešla, zato Perrin se seznamuje s krasavicí, která na něj poštve své kumpány, a společně ho okradou. Campana zuří a jede do klubu jistého Fernanda, kde se porve a peníze získá zpět. Ani si nevšimne, že u stolu, kde hrají gangsteři karty, seděl i Arbal. Toho ale podle fotografie pozná Perrin, a tak se pro něj vrátí. Arbal jim ale nechce říct, kde dívka je, a když společně vystoupí z auta, posádka kolemjedoucího vozu Arbala doslova prostřílí. Než zemře, stačí zašeptat, že dívku přehrál Fernandovi… Perrin a Campana jsou vzápětí zatčeni, když pochodují po silnici, protože jejich vůz zapadl do písku. Policie už našla Arbala a domnívá se, že ho zastřelili oni. Ocitnou se ve vězení, odkud je dostane až komisař, který nešetří omluvami. Fernando je zatčen i s penězi, které ukradl, a komisař oběma mužům sděluje, že dívku poslali gangsteři kamsi letadlem, které se zřítilo do pralesa… Campana, který už má Perrinových průšvihů dost, a navíc se mu začíná zdát, že se smůla už lepí i na něj, se chce vrátit, ale Bens - na radu psychologa - žádá, aby si najali letadlo a kroužili nad pralesem. V malém letadle uvízne vosa, která Perrina bodne, a on dostane prudkou alergickou reakci. Silně oteče a musí být hospitalizován. Na vedlejším lůžku leží muž, jehož vesnice vyhořela, když se tam náhle ocitla neznámá dívka. Že by to byla ztracená Marie? Perrin a Campana se znovu vydávají na cestu, tentokrát do hlubin pralesa, kde narazí na zničenou misii. Co když i sem přinesla nešťastnice smůlu? Muži nakonec uvíznou v pralese, kde musí přespat. Perrin se snaží střelou z pistole zachránit Campanu před nebezpečným hadem, místo toho ho ale zraní na noze. Je třeba najít lékařskou pomoc. Rozzuřený Campana Perrinovi prozradí, že Bens ho poslal do Mexika jen proto, že je stejný smolař jako jeho dcera, nikoli pro jeho vynikající dedukční schopnosti, jak si až doposud myslel, a dokonce se rozhodl otevřít si vlastní detektivní kancelář. Teď se zase rozzlobí Perrin. Muži se přetahují a Perrin si nakonec přivodí silnou ránu do hlavy, po níž ztratí vědomí. Auto, které se jich ujme, je doveze do malé nemocnice uprostřed pralesa. Když se Perrin probere, na vedlejší posteli se současně probere podobně obvázaná mladá dívka. Vezmou se za ruce a společně kráčejí po dřevěném molu, jehož poslední část se s nimi utrhne a oni ruku v ruce před očima šokovaného Campany poklidně plují po řece do dálky…

 

Fr., 1981 La chèvre

Hledání Země Nezemě

5. března 2020 v 10:50 | dvě TeReziA

 

Hledání Země Nezemě

 

Příběh plný kouzel a fantazie inspirovaný životem Jamese Barrie, autora dětského hrdiny Petera Pana.

 

Příběh plný kouzel a fantazie inspirovaný životem Jamese Barrie, autora dětského hrdiny Petera Pana. Začátek je zasazen do Londýna roku 1904 a film detailně sleduje Barrieho cestu k oživení Petera Pana. Od jeho první inspirace k vytvoření příběhu až po premiéru v Duke of Yorks Theatre, noci, která změní nejen Barrieho život, ale také životy mnoha lidí kolem něj. Johnny Depp v roli Barrieho tedy nejdřív poznává čtyři děti, které nemají otce. Z času stráveného se čtyřmi malými Daviesovými vznikne legendární pohádka o dětech, které nechtějí vyrůst.

 

VB/USA, 2004 Finding Neverland

Škola ro(c)ku

5. března 2020 v 10:42 | dvě TereziA

 

Škola ro(c)ku

Okouzlující hudební komedie nominována na Zlatý Globus, ve které učitel Dewey Fin na prestižní základní škole.Deweyho místo normální výuky učí třídní kapelu nové písně, aby jeho žáci mohli soutěžit v Souboji kapel.

 

Dewey Fin (Jack Black) je až příliš aktivním kytaristou skupiny No Vacance. Za svá dvacetiminutová sóla a skoky do auditoria je jednoho dne z kapely vyhozen. Zrovna v ten den po něm bratr, u kterého bydlí, chce nájem, ale Dewey nemá peníze. Proto se rozhodne, že prodá kytaru, na kterou hrál Hendrix, nikde ale nesežene kupce za uspokojivou cenu. Jeho štěstí přijde ve chvíli, kdy jeho bratrovi volají ze školy, že by potřebovali náhradního učitele, a tak se Dewey jednoduše vydává za svého bratra Matta. Když však přijede do školy, děti nic neučí, protože jeho vzdělání za moc nestojí. Jednoho dne ale uslyší, jak jeho třída hraje při hudební výchově na nástroje, a tak se rozhodne založit školní kapelu Škola ro[c]ku. Dewey se ji rozhodne přihlásit do soutěže.

 

N/USA, 2003 The School of Rock

Můj přítel delfín 2

13. srpna 2019 v 11:12 | dvě TeReziA...

 

Můj přítel delfín 2

Úžasný příběh o zázračném uzdravení delfíní samičky Winter nekončí. Po smrti její náhradní matky se odhodlaný tým, který v předchozím filmu Můj přítel delfín zachránil Winter život, opět schází, aby našel truchlící samičce novou společnici.

 

Od záchrany delfíní samičky Winter uplynuly už tři roky. Naučila se plavat s ocasní protézou a stala se pro mnohé hrdinkou i inspirací. Když jednoho dne uhyne její delfíní kamarádka Panama, začne to být s jejím zdravotním stavem špatné. Pokud pro ni nenajdou jinou samičku a její stav se nezlepší, bude převezena do mořského parku v Texasu. Dobrovolný záchranář Sawyer i jeho přátelé z mořského akvária v Clearwateru budou mít opět plné ruce práce. Když už se zdá, že milovanou Winter ztratí, objeví se samička jménem Hope.

 

USA, 2014 Dolphin Tale 2

Můj přítel delfín

13. srpna 2019 v 11:01 | dvě TeReziA...

 

Můj přítel delfín

Americký dojemný film o zvířatech.

 

Sawyer je plachý a uzavřený chlapec, který neprožívá zrovna nejšťastnější období. Kvůli špatnému prospěchu musí chodit do letní školy, jeho otec před pár lety odešel a nikdo neví, kam zmizel. Jeho starší bratranec Kyle, který je mu velmi blízký, je nadějný plavec a rád by se zúčastnil olympiády. Protože nemá peníze na trénink, narukuje do armády, která jeho plaveckou kariéru podpoří. Jednoho dne cestou do školy objeví Sawyer na pláži zraněného delfína. Neváhá a vyprostí ho ze sítě na kraby. Vzápětí přijíždí tým na záchranu zraněných mořských zvířat v čele s doktorem Clayem Haskettem a převezou delfína na záchrannou stanici. Tam se hned po škole vydává i Sawyer. Dovídá se, že Clayova dcerka Hazel pojmenovala delfíní samičku Zima. Zvíře je na tom velmi špatně, odmítá potravu a musí mu být odstraněna ocasní ploutev. Chlapec tráví na stanici celé dny a o Zimu s láskou pečuje. Vzápětí přichází další smutná zpráva, Kyle byl během výbuchu zraněn a má ochrnutou nohu. V nemocnici pro válečné veterány se Sawyer setkává s konstruktérem protetických náhrad, doktorem McCarthym, a žádá ho o sestrojení protézy ocasní ploutve. Díky rozsáhlým škodám po hurikánu se stanice ocitá ve velkých finančních problémech. Je rozhodnuto, že bude prodána a na jejím místě bude postaven hotel. A tak má Sawyer opět plné ruce práce, aby zachránil Zimu i celou stanici.

 

USA 2011, rodinné drama Dolphin Tale

Walt Disney - Od Popelky k televizi

9. srpna 2019 v 18:03 | dvě TeReziA...

 

Walt Disney - Od Popelky k televizi (3/4)

Na i-vysílání dávají čtyřdílný americký dokumentární cyklus "Walt Disney - od myšáka k Disneylandu".

1942-1954

 

V době II. světové války sloužilo Disneyho studio americké armádě. Vznikaly tu instruktážní snímky pro vojáky. Vedle toho ale pokračoval i v animované produkci. Dnes světoznámý film Bambi, kvůli němuž neváhal dopravit do ateliérů živého koloucha, ale nesplnil očekávání a přivedl společnost do dluhů. Po skončení války se Disney zaměřil na živou přírodu a začal natáčet stylizované přírodní snímky. Nešlo ovšem v pravém slova smyslu o dokumenty, neboť Disney, jako vždy, nejdříve vymyslel příběh a teprve poté natočil zvířata v odpovídající akci. Výlety do divočiny ovšem prostřídal slyšením u nechvalně známého Výboru pro neamerickou činnost, kde vystupoval v roli svědka. Stále víc ho totiž rozčilovaly aktivity odborářů, které považoval za komunisty. Roku 1950 spatřila světlo světa Popelka, a přestože šlo opět o úspěch, Disney se už na vlastní tvorbu tolik nesoustředil. Krom toho, že si postavil na vlastním pozemku modelovou železnici, měl v hlavě plán na velký zábavní park. Jako správný vizionář a zároveň stratég ale potřeboval mediální podporu a pozornost. K tomu využil televizi, která byla v té době na vzestupu. Podařilo se mu uzavřít se společností ABC smlouvu, která mu zaručovala jeden program týdně. Založil také další společnost, jejíž činnost byla zaměřena výhradně na projekt budoucího Disneylandu.

www.ceskatelevize.cz/porady/11399367565-walt-disney-od-mysaka-k-disneylandu/216387753340003/

 

Walt Disney - Sněhurka

9. srpna 2019 v 18:01 | dvě TeReziA...

 

Walt Disney - Od Sněhurky ke stávce (2/4)

Na i-vysílání dávají čtyřdílný americký dokumentární cyklus "Walt Disney - od myšáka k Disneylandu".

 

1935-1941

V polovině třicátých let byla v USA konkurence na poli animovaného filmu obrovská. Myšák Mickey musel čelit útoku jiných úspěšných postaviček, například Pepku Námořníkovi, ale Disney věděl, že musí v nejbližší době přijít s něčím opravdu nevídaným. Usmyslel si, že natočí první celovečerní animovaný film v historii. Šlo o obrovský umělecký i finanční risk, který se ovšem bohatě vyplatil. Dnes již legendární snímek Sněhurka a sedm trpaslíků vydělal v prvním roce svého uvedení osm milionů dolarů (dnes by to bylo asi sto milionů), což Disneymu umožnilo rozšířit firmu. Přestěhoval studio do nových prostor v Burbanku u Los Angeles, přijal nové zaměstnance a usilovně pracoval na dalších projektech. Následoval celovečerní film Pinocchio, který uspěl u kritiky, ale k diváckému úspěchu Sněhurky měl hodně daleko. Jeho vytoužený snímek Fantazie, v němž spojil vážnou hudbu a různé druhy animace, skončil totálním nepochopením u obou skupin, a tudíž i finančním propadem. Kromě toho na Disneyho začaly doléhat problémy se zaměstnanci. Jejich sdružování do odborů bral jako zradu, a když v květnu 1941 vstoupily stovky jeho lidí do stávky a on projížděl špalírem rozzlobených pracujících v autě, prožíval zřejmě největší ponížení svého života. A aby toho nebylo málo, blížila se k břehům USA II. světová válka…

www.ceskatelevize.cz/porady/11399367565-walt-disney-od-mysaka-k-disneylandu/216387753340002/

Walt Disney - Zrození animátora

9. srpna 2019 v 17:55 | dvě TeReziA...

 

Walt Disney - Zrození animátora

Na i-vysílání dávají čtyřdílný americký cyklus "Walt Disney - od myšáka k Disneylandu".

 

1901 - 1935

Walt Disney se narodil v roce 1901 v Chicagu. Mĕl dost komplikovaný vztah s otcem. Jeho otec byl hrubý a nařizoval dĕtem, co mají dĕlat. Malý Walt žil nĕjakou dobu s rodiči na farmĕ, v tu dobu byl šťastný, potom otec farmu prodal. Waltův otec totiž zažil v životĕ spoustu neúspĕchů.

Od dĕtství se u Walta projevoval výtvarný talent. V 1.svĕtové válce nastoupil na francouzské frontĕ jako reklamní kreslíř a karikaturista. Roku 1920 založil první studio kreslených filmů. Studio navzdory úspĕchu zkrachovalo.

Na pomoc přišel bratr Walta Disneye. Společnost Disney Brothers začala vzkvétat. Bratr Roy obstarávat finance a Walt realizoval své vize.

Animované filmy (např. o Alence) kombinovaly animaci a živé postavy. Vznikl králík Oswald, který se pozdĕji zmĕnil na známého myšáka, ale původnĕ se mĕl jmenovat Mortimer. Disneyova žena Lillian však navrhla jméno Mickey.

 

www.ceskatelevize.cz/porady/11399367565-walt-disney-od-mysaka-k-disneylandu/216387753340001/

 

Herkules a Minotaurovo bludiště

4. srpna 2019 v 16:58 | dvě TeReziA...

 

Herkules a Minotaurovo bludiště

Poslední filmové Herculovo dobrodružství zavede našeho hrdinu do legendárního labirintu strašlivého netvora Minotaura.

 

Dva mladíci kráčejí lesem. Mapa, kterou jeden z nich pořídil za tři krávy, je zavede do jeskyně, kde by měl být ukrytý Diův poklad. Když se snaží sundat závory z obřích vrat, zevnitř do nich začne cosi narážet. Vrata puknou, zjeví se Minotaurus a žádá, aby přivedli Herkula. Herkules vypráví synům o boxeru Erixovi, který ve městě zabil spoustu lidí a chtěl bojovat i s ním. Zprvu to vypadalo, že bude Herkules poražen, ale nakonec se vzchopil a obra překonal. Klade chlapcům na srdce, že zápasit se má jen tehdy, když se musí. Ve stáji se setkává s otcem a svěřuje se mu, že už dlouho nikoho nezachraňoval. Chybí mu to. Druhý den navštíví Herkula přítel Iolaos. Vzpomínají na Hydru, kterou na ně kdysi poslala Héra. Boj byl obtížný, jelikož když se jí usekla hlava, na stejném místě vyrostly dvě nové. Herkules pochopil, že sekat je zbytečné, a poslal Iolaose pro pochodeň z nedalekého Héřina oltáře. Hydra se však do něj zakousla. Málem nevyvázl. Vtom do domu přibíhá jeden z mladíků, kteří vypustili Minotaura, a žádá Herkula o pomoc…

 

USA/N. Zél., 1994 Hercules in the Maze of the Minotaur

Herkules: Zrození legendy

4. srpna 2019 v 16:54 | dvě TeReziA...

 

Herkules: Zrození legendy

Síla boha, srdce muže, osud hrdiny. To je Herkules. První superhrdina lidské historie, napůl člověk a napůl bůh, syn boha Dia.

 

V řeckém Argosu se odehrává bitva. Velitel vojsk, Amfitrion dobyvatel, porazil krále Galena a ovládl toto město. Královna Alkména se modlí k Héře za to, aby její manžel Amfitrion nebyl tak krutý. Héra souhlasí a musí za to porodit syna, který se bude jmenovat Herkules. Poté se posuneme o dvacet let dopředu. Tam je mladý Herkules na výletě s dívkou jménem Hebe, princeznou krétskou. Poté je Herkules se svým bratrem Iphiclem sám v lese, když je napadne lev. Hercules ho přemůže, ale nechá veřejnost i otce si myslet, že to byl Iphicles. Otec Amfitrion poté oznámí, že si Iphicles vezme Hebe za ženu. Herkules ani Hebe nesouhlasí a snaží se utéct. Jsou ale dostiženi vojáky a vráceni zpět. Herkules je za trest poslán do Egypta válčit za svou vlast. Velitel vojsk Sotiris z tažení nemá dobrý pocit, protože mu Amfitrion dal jenom polovinu jednotky. Celá armáda táhne pouští Egypta do Heliopolisu. Armáda však padne do pasti a v průsmyku je napadena přesilou. Herkules a Sotiris jediní přežijí a jsou zajati egyptskou armádou. Oba jsou prodáni do otroctví a veslují na lodi. Poté se perou v bojových zápasech, pro svého pána. Amfitreon přijde za svou ženou Alkménou a ptá se jí, čí syn je Herkules. Ta mu řekne, že je to syn Diův, a pokusí se ho zabít dýkou. Amfitreon se naštve a probodne ji. Herkules a Sotiris pak přesvědčí svého pána, aby jeli bojovat do Řecka. Tam se koná nejslavnější zápas v amfiteátru, kdy dva bojovníci bojují proti šesti nejlepším o svou svobodu. Jejich pán souhlasí, ale nejdřív musí dokázat, že jsou nejlepší v Sicílii a musí porazit dva jeho nejlepší bojovníky. Herkules vyhraje, ale Sotiris je zraněn. Herkules pak řekne svému pánovi, že v Řecku bude proti šesti bojovat sám. Mezitím, co Herkules bojuje, Sotiris dojde pro svou jednotku. Herkules v aréně všechny porazí. Pak za ním přijde služebník jeho matky Cheiron. Sotiris povolává své nejvěrnější důstojníky na vzpouru. Herkules si pak promluví s ženou, přes kterou mluvila Héra s jeho matkou. Ta mu řekne, že musí zachránit mnoho lidí. Herkules se pak setká s Hebe u vodopádů jako na začátku příběhu. Iphicles hledá Herkula. Když najde Sotirise, vydírá ho, že pokud mu neřekne, kde je Herkules, zabije jeho syna. Sotiris to prozradí a poté je Herkules chycen. Amfitrion ho nechá veřejně bičovat a chce, aby Iphicles popravil jeho přátele. První na řadě je Cheiron. Když chce Iphicles popravit další, Herkules volá Dia o pomoc. Najednou dostane nadlidskou sílu a utrhne se z řetězů. Amfitreon se synem uprchnou a Herkules zbytek přemůže. Potom táhne se svou armádou na sídlo Amfitreona. Ten drží jeho milou Hebe. Herkules bojuje s Amfitrionem, když přijde Iphicles a drží jako rukojmí Hebe. Ta chce, aby Herkules vyhrál, a tak si sama vrazí nůž do těla a tím probodne i Iphiclese, který stojí za ní. Herkules pak zabije Amfitreona. Hebe nakonec přežije a má s Herkulem dítě.

 

USA, 2014 Hercules: The Legend Begins

Hobit: Neočekávaná cesta

4. srpna 2019 v 16:42 | dvě TeReziA...

 

Hobit: Neočekávaná cesta

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě.

 

Hobit Bilbo Pytlík se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je znovu si nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky němuž se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na východě, musejí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život… Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten, "miláška", který má nečekané možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, o němž Bilbo zatím nemůže ani tušit...

 

USA, 2012 The Hobbit: An Unexpected Journey

Seber si svých pět švestek

4. srpna 2019 v 16:01 | dvě TeReziA...

 

Seber si svých pět švestek

Pierre je z Paříže a neví, že mu nepomůže jemná psychologie, když stojí oběma nohama v hnoji.

 

Již čtyři generace Cohenů pracují na farmě blízko Pont-Aven. Takže Joseph už téměř zapomněl, že mu půda nepatří, a odmítá ji opustit, když se ozve zámecký pán, který ho má právo vystěhovat. Nejdříve se snaží bojovat svými zbraněmi tak, jak je zvyklý, až nakonec rezignuje a zavolá svého nevlastního bratra Pierra, kterého neviděl sedmnáct let. Pierre pracuje v Paříži jako psycholog a ihned přijede. Všechno se dá přece vyřídit po dobrém, zvláště při jeho zkušenostech. Ale Pierre si neuvědomuje, že se ocitl na západě Francie v Pont-Aven uprostřed dialektu, nestálého počasí a vznětlivých povah mravů místních zemědělců a rybářů. Pierre si však věří, což jistě přispěje i k tomu, že takovou spoušť jakou on dokáže napáchat, Bretaně ještě nezažila.

 

Joseph je hospodář, ale Alexander ze zámku mu chce jeho pozemky sebrat. Joseph už neví, co má dělat, a tak zavolá bratra z Paříže. Pierre už na statku nebyl 20 let. Hned po příjezdu si Pierre uvědomí, že má jeho bratr několik nepřátel. Pierre se cestou seznámí s krásnou a mladou Annou, které se evidentně zalíbí, ale ona je dcerou Alexandera. Přestože se Pierre a Joseph většinu času hádají, Pierre chce bratrovi pomoct. Pierre se tedy nechá odvézt na zámek, ale tam je všechno vzhůru nohama. Zámecká paní je opilá, protože ji její muž Alexander podvádí. Pierre navíc Alexandera při sexu s nějakou dívkou vyrušil, takže musí s Josephem rychle zmizet. Dvojice pak míří do hospody, kam za nimi přijede Anna. Pierre se v hospodě popere, a jednu ránu schytá i Anna. Pierre ji veze domů, kde přespí, ale s Annou nic nemá. O jeho přenocování se však dozvěděl Alexander a pak i žena Pierra, která za ním přijela na venkov. Francoise je žárlivostí bez sebe, až ve vzteku zajede autem do řeky. Pierre se jí snaží pomoct a v rukávu má trumf, protože synové Alexandera v noci zapálili Josephovi seno. Pierre našel dost důkazů, aby je donutil auto Francoise z bahna dostat. Joseph si na chování synů stěžoval u Alexandera a ten se za svoje syny stydí, ale pak je podpoří v dalším útoku. Cohenům je na dvorek vysypán náklaďák plný odpadků. Pierre se to pokouší vyřešit s Alexanderem klidně a Alexander na něj sehraje dobré divadlo. Joseph se však mezitím dozví, že následujícího dne mu chce Alexander vybagrovat pozemek. Cohenovi a jejich ženy se pustí do velké akce, při které si na pozemek pozvou co nejvíce lidí, aby Alexandera zastavili. Kamarádů přijde dost, ale nakonec o všem rozhodne rvačka mezi Pierrem a jedním ze synů Alexandera, který se skoro pokusil znásilnit Francoise. Pierre rvačku vyhraje a četníci nakonec odchází. K celému tomu divadlo přišli i poněkud drsnější hoši, kteří pod auta četníků nakladli výbušniny, které pak Pierre omylem spustil. Alexander už Josephův pozemek nechce.

 

Francouzská komedie (1983).

Návštĕvníci II: V chodbách času

4. srpna 2019 v 15:39 | dvě TeReziA...

 

Návštĕvníci II: V chodbách času

Druhý díl francouzské komedie. V naší dobĕ je sice hezky, ale středovĕk voní úplnĕ jinak. Ve filmu Návštĕvníci II, se totiž proplétají nejen rytíři a sluhové ze středovĕku a jejich potomci, ale i další lidé ze současnosti, kteří o to ale vůbec nestojí.

 

V předvečer svatby Godefroye a krásné Frenegondy přeruší její otec přípravy strašnou zprávou. Nĕkdo odcizil rodinné klenoty a posvátnou relikvii Svatého Rolanda, kterou rodina přísnĕ střežila. Relikvie po celé generace zajišťovala v rodinĕ plodnost žen. Kam se mohly cenné klenoty ztratit? Zůstaly u Jacquouille a Ginette, avšak o pár století jinde. Brány času se tedy úplnĕ nezavřely a navíc se do minulosti nevrátil se svým pánem sluha Jacquouille, ale jeho potomek. Pro statečného Godefroye tak zůstává jediné řešení - aby se mohl oženit s krásnou Frenegondou a zajistit pokračování svého rodu, musí se vrátit do přítomnosti, najít klenoty i proradného sluhu Jacquouille.

 

Ve středovĕku si chtĕl hrabĕ Godefroy vzít Frenegondu, ale kvůli kouzlu zlé čarodĕjnice omylem zabil otce své nastávající. Pomocí starého kouzelníka se vydal se svým sluhou Jacquillem na cestu časem, aby napravil, co spáchal. Kouzelník je omylem poslal do 20. století, kde se oba setkali se svými potomky. Godefroye všichni považovali za zmizelého bratrance Ibera. Jacquille se nechtĕl vrátit do středovĕku, a tak místo sebe poslal zpĕt svého potomka Žakára. Sám zůstal ve 20. století s paní Ginette. Navíc ve středovĕku ukradl vzácný šperk s relikvií a ukryl jej do sochy, kde si jej ve 20. století vyzvedl. Godefroy odvrátí smrt budoucího tchána, ale ten nepovolí svatbu, protože šperk s relikvií, který musí mít nevĕsta u sebe o svatební noci, zmizel. Navíc velmi tĕžce onemocní a zachránit ho může pouze nalezení relikvie. Žakár je zmatený a netuší, kde je. Protože je velmi odlišný, zatkne ho inkvizice a chce ho upálit jako čarodĕje, ale tomu Godefroy zabrání. Přitom také zjistí, že se s ním nevrátil Jacquille, ale jeho potomek. Jacquille zatím spokojenĕ žije ve 20. století, doprovázen Ginette - opĕt navštíví Beatrice, potomka Godefroye. O té si všichni myslí, že je blázen, protože ona zná pravdu a snaží se všem vysvĕtlit, že to byl skutečnĕ její prapředek. Její manžel tomu nevĕří a v domnĕní, že se jednalo o bratrance Ibera, zavolá Coru, Iberovu manželku. Beatrice by ráda poslala Jacquillee zpĕt a vrátila Žakára. Domnívá se, že i Ginette je ze středovĕku, takže jí také vše pečlivĕ vysvĕtluje a Ginette si o Beatrice myslí, že je blázen. Jacquille zatím devastuje jejich dům, protože nezná moderní vĕci, a nakonec rozbije televizi a dům vzplane. Beatrice mezitím navštíví profesora Euseba, kouzelníka, který dal Godefroyovi nápoj pro navrácení se do své doby. Beatrice vysvĕtlí kouzelníkovi, co se stalo, a ten vyrobí lektvar. Beatrice ho připraví ke snídani v horké čokoládĕ. Jacquille to vypije, ale také se tajnĕ napije Beatricin manžel, takže když Beatrice vysloví zaklínadlo, odešle do středovĕku nejen Jacquillee, ale i svého muže. Ginette se čokolády nechce napít, ale Beatrice se jí to snaží vnutit, protože si stále myslí, že je také středovĕká. Šperk s relikvií zůstal ve 20. století, protože ho Ginette tajnĕ vzala Jacquilleovi. Godefroy odvede ve středovĕku Žakára ke kouzelníkovi, který mu dá lektvar a odešle ho zpĕt do 20. století. Také zjistí, že šperky ukradl Jacquille a nyní je má Ginette. Proto se on i Jacquille znovu vrací do 20. století, aby přinesli zpĕt vzácnou relikvii a uzdravili tak Frenegondina otce. Kouzelník odešle zpĕt i Beatricina manžela. Godefroy se opĕt spojí s Beatrice a snaží se najít Ginette, která odjela ukradené šperky prodat. Do toho přijíždí Cora, Iberova manželka, s dcerou Phillippine, která si přeje, aby otec šel na její svatbu. Coře zavolá odhadce, u kterého se Ginette snaží šperky prodat, protože poznal rodinný erb na špercích, a Cora si je odveze. Ginette se vrátí k Beatrice a řekne jim, že šperky má Cora. Proto všichni jedou na Cořino sídlo, kde probíhají přípravy na svatbu, a Cora slíbí, že šperky druhý den připraví. Godefroy si je vyzvedne a také odvede Phillippinu k oltáři. Na svatbĕ opĕt Jacquille způsobí zmatek a nechce se vrátit zpĕt do středovĕku. Godefroy se rozhodne ho zde ponechat, ale mezitím jim Beatrice podá lektvar, do kterého však dala likér, což se nesmí. Po vyslovení zaklínadla se proto Godefroy a Jacquille ocitnou v Napoleonovĕ dobĕ.

 

Francie, 1998 Les Couloirs du temps: Les Visiteurs 2

Návštěvníci

28. července 2019 v 16:43 | dvě TeReziA...

 

Návštěvníci

Drátěnou košili v pračce nevypereš, aneb současná doba si nedokáže vážit statečných rytířů. Vynikajici klasicka francouzska komedie. Středověk na začátku filmu je vyobrazen dosti špinavě, ale i s nadsázkou.

 

Po nechtěném zabití otce své snoubenky, aby napravil osudovou náhodu, hledá rytíř Godefroy de Papincourt pomoc u čaroděje. Ten mu dá vypít lektvar, po kterém se se svým společníkem probudí v lese. Ovšem ve 20. století!! Samozřejmě, jak už to ve Francii bývá, našli své potomky, i když zrovna ne na takové úrovni, jakou by si představovali. Šlechta, potomci statečných rytířů, zchudla a v jejím zámku se naopak usídlil potomek vykutálených sluhů, který si jen změnil jméno z posměšného Jacquouille na důstojnějšího Jacquarta. Samozřejmě, že se pán i jeho sluha nejdříve ocitnou v blázinci, ale šlechtická krev se nezapře a Beatrice, jako přímý potomek rytíře Godefroy de Montmirail, se o svého předka postará.

 

Fr., 1993 Les Visiteurs

Strážci Galaxie

28. července 2019 v 16:17 | dvě TeReziA...

 

Strážci Galaxie

Marvelovské výpravné vesmírné dobrodružství, kde se odvážný dobrodruh Peter Quill stává středem zájmu nájemných zabijáků.

 

Krátce po smrti své matky v roce 1988 je malý Peter Quill unesen ze Země skupinou vesmírných pirátů. O 26 let později se Quill, který si nyní říká Star-Lord, dostane na planetu Morag, kde odcizí mocnému padouchovi Ronanovi tajemnou kouli. Je na něj vypsána odměna a on se stává terčem neúprosných nájemných zabijáků. Aby jim unikl, musí spojit síly s po zuby ozbrojeným mývalem Rocketem, humanoidem Grootem, vražednou Gamorou a pomstychtivým Draxem Ničitelem. Když Quill odhalí skutečnou ničivou moc tajemné koule, jeho nesourodá skupina pomocníků musí spojit všechny síly a zachránit existenci galaxie, která čelí bezprostřední hrozbě.

 

USA/VB, 2014 Guardians of the Galaxy

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho

27. července 2019 v 11:42 | dvě TeReziA...

 

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho

Luke Skywalker se vrátil na svou rodnou planetu Tatooine ve snaze zachránit svého přítele Hana Sola z pazourů zlého gangstera Jabba Hutta.

 

Luke Skywalker nechce nechat svého přítele Han Sola uvězněného v karbonitu, a proto přilétá na svou rodnou planetu Tatooine, aby ho zachránil. Solo je nyní v rukou Jabby Hutta, který Sola získal z rukou lovce, Boba Fetty. O záchranu Sola se však pokusila i princezna Leia se svými přáteli. Bohužel neuspěli a jsou také v držení odporného Jabby. Luke se nechá Jabbovými poskoky naoko chytit a ve chvíli, kdy mají být on a jeho přátelé předhozeni pouštnímu monstru, všechny osvobodí. Luke následně odlétá na planetu Dagobah, kde vyhledá starého mistra Yodu. Chce po něm dokončení výcviku, místo toho se však od umírajícího Yody dozvídá, že je hotovým Jediem. Yoda také Lukovi oznámí, že je poslední nadějí Jediu v boji s Temnou sílou a jejími představiteli, Darth Vaderem (Lukův otec) a císařem Palpatinem. Po smrti Yody se Lukovi zjeví Obi-Wan a oznámí mu, že princezna Leia je ve skutečnosti jeho sestrou. Císař zatím dokončuje novou bitevní stanici, Hvězdu smrti. S ní hodlá zcela rozdrtit povstalce a donutit Luka, aby přešel na jeho stranu. Společně s Lukovým otcem, Darth Vaderem, by pak byli navěky neporazitelní. Luke se vrací za svými přáteli a společně s nimi plánuje útok na Hvězdu smrti. Plán je jednoduchý - část povstalců vedená Solem se má vylodit na měsíci Endoru, kde je ovládací stanice ochranného štítu Hvězdy smrti. Solo se svými lidmi má tuto stanici zničit, a tím Hvězdu připravit o její ochranu. Toho mají využít letecké jednotky povstalců, a mají na Hvězdu smrti zaútočit a zničit její energetické zdroje. Solo s Leiou a povstalci narazí na Endoru na místní obyvatele, Ewoky. Ti vypadají jako mírumilovní medvídci, ale ve skutečnosti jsou velkými bojovníky. Spolu s nimi se za pomoci C-3PO, kterého Ewoci považují za svého boha, dohodnou na společném útoku na ovládací stanici. Zatím Luke vyhledá vojáky Impéria a vzdá se jim. Ti ho dopraví k Darth Vaderovi a k císaři. Solo a Leia se svými lidmi a Ewoky zahájí útok na ovládací středisko. Po dlouhém boji se jim nakonec skutečně podaří dostat dovnitř a středisko odpálit. Je opravdu načase. Císař se v tu chvíli snaží přesvědčit Luka, aby se přidal na stranu Temné síly. Ten to odmítá, i když vidí, že povstalci na tom nejsou v boji nejlépe. Císař se tedy rozhodne poštvat Luka proti jeho otci Vaderovi a donutit je bojovat proti sobě. Luke však nechce s Vaderem ani bojovat, protože ví, že to by byl první krok k tomu, aby podlehl Temné síle. Když císař vidí, že Luka nepřesvědčí, rozhodne se ho umučit elektrickými výboji. To však nesnese Darth Vader, který si uvědomuje, že Luke je jeho syn, a císaře sám zabije tím, že ho vyhodí do vesmíru. Stane se tak ve chvíli, kdy povstalci díky zničenému energetickému štítu konečně začínají ničit Hvězdu smrti. Těžce zraněný Darth Vader umírá a Luke s jeho mrtvolou odlétá. V Galaxii muže zavládnout mír.

 

USA, 1983 Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

27. července 2019 v 11:34 | dvě TeReziA...

 

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

Ve filmu se podařilo prohloubit pohádkovost prvního filmu. Nechybí tu humor, servírovaný především postavou Hana Sola, dominuje příběhu temná osudovost vrcholící dechberoucím závěrečným soubojem Luka s Darth Vaderem.

 

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí. Leia, Solo a Chewbacca jsou na Bespinu zatčeni Darth Vaderovými vojáky. Darth Vader přikazuje Sola zmrazit v karbonitu a následně ho předá lovci lidí, Bobu Fettovi, který ho chce prodat Solovu nepříteli, Jabbu Huttovi. Leia s Chewbaccou mají být návnadou na Luka, kterého Darth Vader hodlá chytit živého. Luke skutečně na Bespin přilétá. Stane se tak ve chvíli, kdy Lando za pomoci své osobní stráže osvobodí Leiu, Chewbaccu a robota C-3PO. Společně pak z planety uletí. V té době Luke bojuje s Vaderem, který mu v souboji usekne ruku. Leia ucítí, že je s Lukem zle, a společně se Solem se pro něj vrátí. Luke se zatím od Vadera dozvídá, že Vader je jeho otcem. Než aby se Luke přidal k Vaderovi, raději skočí z věže, přičemž se zachytí na anténě, kde ho vyzvedne kosmická loď řízená Solem a Leiou.

 

USA, 1980 Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

Sissi - Osudová léta císařovny

27. července 2019 v 11:22 | dvě TeReziA...

 

Sissi - Osudová léta císařovny

Velká říše plná bouřlivých emocí. Závěrečná část klasické rakousko-německé trilogie.

 

Rakouskouherská císařovna Alžběta, zvaná Sissi, žije v Uhrách stranou vídeňského dvora a tlaku tchyně. Zprávy o jejím společenském styku s uherskou šlechtou, a obzvláště pak s šarmantním knížetem Andrássym doputují až k uším Františka Josefa, který se poháněn žárlivými obavami vydává za svou ženou. Během jedné slavnosti v Uhrách se Sissi podaří na stranu rakouského císaře přiklonit jednoho z čelných odpůrců monarchie a během chvilky o samotě ji dokonce kníže Andrássy vyzná své city. Sissi záhy těžce onemocní, což vede k zásadnímu rozkolu mezi Františkem Josefem a jeho matkou, která by už nejraději vybírala Alžbětinu nástupkyni. V souladu s následujícími okolnostmi jejího onemocnění se dokonce začíná mezi šlechtou a lidem proslýchat, že by mohlo mezi oblíbenou císařovnou a panovníkem dojít k rozvodu, což vede ke zjitřeným náladám v říši.

 

1957 rakouská romantická trilogie v hlavní roli s Romy Schneiderovou

Sissi - Mladá císařovna

27. července 2019 v 11:04 | dvě TeReziA...

 

Sissi - Mladá císařovna

Druhá část klasické rakousko-německé trilogie v hlavní roli s Romy Schneiderovou.

 

Rakouskouherský císař František Josef a Alžběta Bavorská, zvaná Sissi, mají po svatbě a prožívají chvíle štěstí na vídeňském zámku Schönbrunn. Láskyplné momenty s manželem dávají Sissi na chvíli zapomenout na zlatou klícku, kterou se pro ni život u dvora stal. Stranou idyly svádí marný boj vůči svazujícím normám dvorské etikety, což ještě vyostřuje její vztah s tchýní, Žofií Frederikou Bavorskou. Nad štěstím manželů se stahují mračna také kvůli vypjaté politické situaci, a to nejen stran hrozící války s Ruskem, ale také uvnitř říše. V Uhrách se stupňuje napětí, které se ale díky naléhání Sissi podaří uklidnit. Mladé císařovně se rýsuje štěstí i v osobním životě, když zjistí, že je těhotná. Radost z prvorozené dcery ovšem nemá dlouhého trvání, když se výchovy ujímá Žofie. Sissi velmi těžce nese, že má k dceři omezený přístup, nicméně největší rána má teprve přijít.

 

1956 rakouská romantická trilogie v hlavní roli s Romy Schneiderovou

Vinnetou a míšenka Apanači

27. července 2019 v 10:03 | dvě TeReziA...

 

Vinnetou a míšenka Apanači

Koprodukční, dobrodružný film na motivy románu Karla Maye.

 

Půvabná míšenka Apanači, dcera moudrého bílého osadníka Maca Hallera a jeho indiánské ženy Mine-Yoty, dostává od otce k jedenadvacátým narozeninám zcela výjimečný dar - zlatý důl. Je to však zároveň dárek velmi nebezpečný. Vždyť právě kvůli němu je Haller zavražděn. A také Apanači a její se bratr se ocitají v ohrožení života. Objeví se totiž banda bezcitných hrdlořezů vedená obávaným Curly Billem (Kudrnáčem Billem) odhodlaná získat zlatou žílu za každou cenu. Unesou Apanači a jejího malého bratra, aby se tak dostali k tajemství polohy bohaté žíly. Pomoci jim může jen její snoubenec, lovec kožešin Jeff Brown, ale ani on by nic nezmohl, nebýt Vinnetoua a Old Shatterhanda.

 

Německo/Itálie/Jugoslávie, 1966 Winnetou und das Halbblut Apanatschi

Jantarová komnata

27. července 2019 v 9:43 | dvě TeReziA...

 

Jantarová komnata

Podobné jako filmy s názvem Kopí osudu a Šifra Karla Velikého i tady se setkáme s našimi hrdiny, kteří snaží odhalit další historickou záhadu spojenou s německou historií.

 

Jantarová komnata je největším mýtem v poválečné německé éře. Od svého zmizení se ji pokusilo najít mnoho lovců pokladů. Říká se, že génius Albert Einstein se ji snažil v posledních dnech války zachránit před nacisty. Tajemstvím této legendární komnaty jsou v jantaru zalitá semena zázračné, ale vyhynulé rostliny Silphium, mající léčivou, ale i smrtící moc. Nemilosrdný farmaceutický magnát Jan van Hassel je ochoten pro jejich získání udělat cokoli. Pokud by se rostlina ocitla v nesprávných rukou, mohlo by to mít za následek zničení celého lidstva. Při pátrání Eik, Katharina a Justus s pomocí Einsteinovy pravnučky Mily objeví starý film, jantarový náhrdelník a kompas. V patách však mají Hasselovy zabijáky...

 

Německo 2012, Die Jagd nach dem Bernsteinzimmer

Bohové Egypta

17. července 2019 v 16:35 | dvě TeReziA...

 

Bohové Egypta

Obyčejný zlodĕjíček se ocitne ve starovĕkém Egyptu uprostřed nelítostné bitvy o moc mezi bohy.

 

Egypt, kolébku veškerého života, stvořili bohové a vytvořili z nĕho překrásnou a mocnou říši. Obdařeni rozličnými nadpřirozenými schopnostmi a umĕním promĕňovat se v dĕsivé netvory zde žijí po boku lidí, jimiž jsou uctíváni. Samotné zemi vládnou dva bratři, synové nejvyššího boha Re. Zatímco Usir, bůh života, stojí v čele bohaté a prosperující oblasti kolem Nilu, jeho bratr Set zdĕdil vyprahlou, pouštní část zemĕ. Set, plný zloby a nenávisti, neváhá bratra zavraždit a pasovat se do role jediného vládce Egypta. Synovce Hora, který mĕl po svém otci stanout v čele zemĕ, při souboji porazí a připraví ho o jeho mocné oči. Zatímco lidé i ostatní bohové trpí pod vládou krutého a mocichtivého panovníka, oslepený a ponížený Horus se ukrývá kdesi v poušti, hluchý k nářkům a modlitbám lidí. To se má však brzy zmĕnit, a to díky mladému zlodĕjíčkovi Bekovi a jeho dívce Zaye, kterým se podaří vloupat do Setovy přísnĕ střežené pokladnice a ukrást odsud jedno z Horových očí. Při útĕku je však Zaya zasažena šípem a umírá. Bek i s mrtvou dívkou prchá do pouštĕ za Horem, kterému vrací ztracené oko a s ním i část jeho původní síly. Zároveň mu přislíbí ukázat cestu do nitra Setovy pyramidy, aby mohl Horus svého soka jednou provždy zničit. Mladík má však podmínku - Horus musí Zayu přivést zpĕt k životu. Oba se tak vydávají na cestu plnou nástrah a nebezpečí, na jejímž konci je čeká nejvĕtší souboj - nejen o vlastní životy, ale také o osud celé zemĕ.

 

USA/Austr., 2016 Gods of Egypt

Ostrov pokladů 1990

17. července 2019 v 13:17 | dvě TeReziA...

 

Ostrov pokladů

Dobrodružný film podle předlohy Roberta Louise Stevensona vypráví o hledání pokladu, který na ostrově v Karibiku ukryl slavný pirát Flint.

 

Příběh vypráví Jim Hawkins, který se jako dospívající chlapec zúčastnil výpravy za pokladem. Do hostince jeho matky se totiž nastěhoval bývalý Flintův kumpán Billy Bones, který měl mapu k pirátskému pokladu. Po jeho smrti se mapa dostane k Jimovi, který ji předá vlivným přátelům baronu Trelawneymu a dr. Liveseyovi. Ti zorganizují cestu za pokladem, do jejich posádky se však dostane několik bývalých Flintových pirátů v čele s jednonohým Johnem Silverem. Ten trpělivě čeká na příležitost, aby se sám zmocnil pokladu.

 

USA, 1990 Treasure Island

Ostrov pokladů

17. července 2019 v 13:14 | dvě TeReziA...

 

Ostrov pokladů

Dobrodružný film na námĕt známé knihy Roberta Louise Stevensona "Ostrov pokladů".

 

Sedmnáctiletý Jim Hawkins pomáhá po otcovĕ smrti matce vést malou krčmu na anglickém pobřeží. Jeho osud zmĕní večer, kdy se ve dveřích objeví starý zjizvený námořník Bill Bones. O pár dnů pozdĕji dorazí banda pirátů v čele se starým slepcem a ti Bonese zamordují kvůli kousku papíru. Je na nĕm totiž mapa s cestou k legendárnímu pokladu, který je ukrytý na opuštĕném ostrovĕ. Mapu náhodou objeví i Jim a svĕří se s tím doktoru Liveseyovi a soudci Trelawneyovi. Ti zorganizují výpravu za pokladem. Jim je nadšený vzrušujícím dobrodružstvím a fascinován autoritou lodního kuchaře Dlouhého Johna Silvera. Ten chystá vzpouru posádky s cílem získat Flintův poklad pro sebe. Mezi nimi je i dcera kapitána Flinta, která si myslí , že na poklad má právo jen ona. Když se loď ocitne na dohled ostrova s pokladem, Jim sebere mapu a vyrazí, aby tam byl dřív než ostatní. Jenže záhy se ukáže, že ostrov není neobydlený...

 

Nĕmecko, 2007

 

Tekumseh

17. července 2019 v 12:28 | dvě TeReziA...

 

Tekumseh

Westernový film podle Steubenovy knižní předlohy.

 

Tecumseh byl vychován v rodině obchodníka se zbraněmi McKewa, společně s jeho dětmi Simonem a Eileen, jako vlastní a vyrostl ve vzdělaného muže. Eileen ho miluje a otec i bratr nejsou proti. Tecumseh se brzy přesvědčí, že ani poctivý McKew, který byl zvolen soudcem, nic nezmůže proti zvůli bílých osadníků a odejde ke svým lidem. Je přesvědčen, že tam bude moci lépe bojovat proti násilnostem, kterých byl svědkem. Pod jeho vedením skutečně začíná vznikat spojenectví mezi indiánskými kmeny, což znepokojuje guvernéra Harrisona. Snaží se proto vnést mezi kmeny rozepře. Harrisonovým poradcem se stává Simon a odmítá prodat indiánům zbraně. Eileen stále Tecumseha miluje a s bratrovým jednáním nesouhlasí a tajně Tecumsehovi zbraně odveze. Na zpáteční cestě je však přepadena a zraněna, útočníci se snaží přepadení svést na indiány. Harrison využije Tecumsehovy nepřítomnosti a zaútočí na indiánskou vesnici a vypálí ji. Tecumseh po svém návratu je zdrcen, ale shromáždí kolem sebe ty, co přežili. Brzy se na něho obrátí se žádostí o pomoc generál Brook - Amerika vyhlásila válku Anglii a bez pomoci indiánů se generál neobejde. V jeho táboře se Tecumseh znovu setkává s Eileen, kterou zachránil lovec Jean po přepadení. Při útoku na pevnost je Brook zabit a jeho nástupce, rasistický plukovník Procter všechny požadavky indiánů stroze zamítá...

 

NDR, 1972

Sissi

16. července 2019 v 11:55 | dvě TeReziA...

 

Sissi

První část klasického romantického filmu. Cesta lásky vede z rodinného sídla k císařskému dvoru.

 

Píše se rok 1853 a bezstarostná a rozverná šestnáctiletá dívka, bavorská princezna Alžběta, zvaná Sissi, si užívá dospívání v rodinném sídle, kde je coby oblíbená dcera bavorského vévody Maxmiliána Josefa, vychovávána ke svobodomyslnosti a lásce k přírodě i umění. Když matka mladého rakouského císaře Františka Josefa, Žofie Frederika Bavorská, pojme plán na sezdání syna s Alžbětinou starší sestrou Helenou, zvanou Néné, doprovází ji na cestě do rakouského Bad Ischlu právě Sissi. Zatímco Néné se připravuje na ceremoniality seznámení s Františkem, Sissi si užívá místní přírody a rybaření. A shodou okolností se právě při té příležitosti setká s mladým císařem, kterému její krása i osobnost okamžitě učarují.

 

1955 rakouská romantická trilogie v hlavní roli s Romy Schneiderovou

Život Leonarda da Vinci

16. července 2019 v 11:42 | dvě TeReziA...

 

Život Leonarda da Vinci

Výpravný pětidílný italský seriál je pečlivou studií Leonardova života a doby, založenou na svědectvích současníků a dobových dokumentech. Postava průvodce, badatele ze současnosti ve zcizovacích vstupech vpadá do hraných scén a líčí souvislosti či uvádí děj na pravou míru.

 

Leonardo byl nemanželským synem venkovanky a notáře jménem Piero da Vinci. V raném dětství byl nemilovaným otloukánkem, což nejspíše vysvětluje jeho pozdější uzavřenou a netýkavou povahu. Malovat se učil u Verrocchia ve Florencii za vlády Lorenza I. Medicejského, který z města učinil kulturní centrum Evropy. Leonardova hvězda stoupala a brzy se již pohyboval v nejvyšších evropských kruzích. Jeho přáteli byly vedoucí osobnosti doby: Lodovico Sforza, Isabella d'Este, Niccolo Machiavelli, Piero Soderini, papež Lev X., Rafael, Perugino, Michelangelo…
Byl všeobecně vážen, všude jej chtěli hostit, obdivovali jeho práci: Leonardo se však od všech izoloval, uzavřen do svého nitra jako vězeň vlastního génia. Žádné dochované svědectví nenaznačuje, že by kdy měl blízkého přítele či lásku.

Z jeho širokého a rozmanitého díla zbývá dnes jen zlomek: poznámky a šifrované deníky, pár kreseb, maleb a žádný z jeho úžasných strojů. Leonardo da Vinci zemřel v roce 1519 ve Francii v náručí Františka II. - panovníka, který pravděpodobně nejvíce docenil jeho význam a talent.

 

Itálie 1971

https://www.ceskatelevize.cz/porady/870713-zivot-leonarda-da-vinci/dily/

Kleopatra

15. července 2019 v 18:54 | dvě TeReziA...

 

Kleopatra

Americký romantický legendární velkofilm ztvárňuje Kleopatru, úchvatnou a lstivou královnu Egypta., která aby si zajistila svou moc, svádí římské vládce, ale sobě rovného partnera nalézá až v Marcu Antoniovi.

 

Caesarovy legie - výkvět mocného Říma - vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objeví Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přinese její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby dosadil na trůn jen ji. Caesar skrývá tajemství - mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě brzy dozví... Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Při požáru bohužel shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán-král Ptolemaios je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě... O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním. Trvá ale dlouho, než senát Caesara stanoví diktátorem Říma. Poté se Kleopatra i se synem vydává do Říma, který zažívá její velkolepý příjezd... Caesar je již rozhořčen ze senátu, který musí každé jeho rozhodnutí schvalovat. Chce se stát imperátorem a králem. Senát se podrobí jeho vůli, ale chce ho prohlásit pouze králem imperia, ale ne Říma. Kleopatra a jeho přítel Marcus Antonius mu radí, aby přijal. Caesar jde do senátu a Kleopatra má divné tušení..

 

USA/VB/Švýc., 1963 Cleopatra

Avengers

15. července 2019 v 18:45 | dvě TeReziA...

 

Avengers

Americký akční sci-fi film má klasický příběh o týmu superhrdinů, kteří se musí spojit, aby společně odvrátili celosvětovou katastrofu, invazi mimozemské rasy.

 

Loki při bezcílném putování vesmírem objeví spojence, kteří mu rádi pomohou s jeho pomstou. Rasa robotických mimozemšťanů Chitauri Lokimu nabídne, že když jim umožní získat mocnou kosmickou kostku Tesseract, tak mu na oplátku pomohou srazit na kolena Zemi, kterou si tolik oblíbil jeho nenáviděný bratr Thor. Kostku momentálně zkoumá špionážní agentura SHIELD. Ani celá základna plná zkušených agentů ji ale nedokázala ubránit před krádeží. Když se Loki kostky zmocní, tak nechává za sebou totálně zničenou základnu, pozabíjí všechny, kteří mu přijdou do cesty, a pak uniká. Ředitel agentury Nick Fury se rozhodne obnovit dříve zamítnutý program Avengers, který má shromažďovat výjimečné jedince, kteří by si dokázali poradit v podobně nestandardních situacích, na jaké běžní smrtelníci nestačí.

 

USA, 2012 The Avengers

Stars Wars: Nová Naděje

15. července 2019 v 16:55 | dvě tereziA

Star Wars: Nová naděje

 

V Epizodĕ IV - Nová nadĕje Luke Skywalker spojí své síly s rytířem Jedi, arogantním pilotem, wookieem a dvĕma droidy ve snaze zachránit galaxii před nejmocnĕjší zbraní Impéria, zatímco se pokouší vysvobodit princeznu Leiu ze spárů ďábelského Dartha Vadera.

 

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubĕ lodi se totiž nacházejí tajné plány nové dĕsivé zbranĕ, Hvĕzdy smrti, kterou Impérium právĕ postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společnĕ s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápĕtí na planetĕ zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodinĕ svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobĕ nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společnĕ s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když od nĕj Písečné lidi odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává Lukovi svĕtelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princeznĕ Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té dobĕ však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí nĕkolik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společnĕ vyrazí do blízkého mĕsta a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychlenĕ odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria. Solo jim uletí. Zatím se generál Tarkin, který velí Hvĕzdĕ smrti, rozhodne dostat z princezny stůj co stůj informaci, kde se nacházejí ukradené plány. Princezna nespolupracuje, a tak před jejíma očima nechá zničit blízký Alderaan (planetu), a když stále z princezny nic nedostane, nařizuje její popravu. V té dobĕ Luke se Solem a ostatními doletí k troskám zničené planety. Protože posádka Falconu není schopna planetu nalézt, pronásleduje malou průzkumnou imperiální stíhačku. To se jí ale nevyplatí, stíhačka je navede k Hvĕzdĕ smrti a ta je vtáhne do svých útrob. Posádka Falconu se schová v úkrytech, které Solo používá pro pašování vĕcí, a tak se vyhnou chycení imperiálními vojáky. Když se však pokusí o únik, zjistí, že jsou drženi kotevním paprskem. Obi-Wan se nabídne, že se do nepřátelské Hvĕzdy vypraví a paprsek vypne. Ostatní mají čekat, jestli se Obi-Wanovi úkol povede. V té dobĕ však androidi zjistí, že je na palubĕ Hvĕzdy smrti držena Leia a že jí hrozí poprava. Luke přemluví Sola a oba se vypraví princeznu zachránit. Podaří se jim ji v prostorách Hvĕzdy smrti najít a prostřílet se k lodi. Obi-Wan cestou k lodi po vypnutí paprsku narazí na Darth Vadera. Pustí se s ním do boje, ale když vidí, že se Luke s ostatními potřebují dostat k lodi, upoutá na sebe pozornost a nechá se Darth Vaderem zabít. Ostatní unikají lodí a zdárnĕ se i s princeznou dostanou na mĕsíc u planety Yavin, kde se nachází základna povstaleckých jednotek. Povstalci zanalyzují plány získané princeznou a zahájí útok na Hvĕzdu smrti. Ta se k nim blíží a hrozí, že naopak zničí povstaleckou základnu. Naštĕstí se Lukovi za pomoci Han Sola (který se i přes nechuť bojovat nakonec do boje vrátil) podaří odpálit rakety tak, že zasáhnou důležitou šachtu Hvĕzdy smrti. Díky tomu dojde k explozi bitevní lodi. Jediný, kdo se z vojáků Impéria zachránil, byl Darth Vader, jenž v dobĕ exploze letĕl ve stíhačce a snažil se Luka sestřelit.

 

Star Wars Episode IV: A New Hope, původnĕ jen Star Wars, USA, 1977, Režie: G.Lucas

Stars Wars: Pomsta Sithů

15. července 2019 v 16:54 | dvě tereziA

 

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

 

V třetí epizodĕ ságy Star Wars zuří Klonové války, které prohloubily rozpory mezi kancléřem Palpatinem a Radou Jediů.

 

Válka mezi povstalci a Republikou pokračuje. Generálovi Grievousovi se podařilo unést kancléře Palpatinea a rytíři Jedi, Obi-wan Kenobi a Anakin Skywalker, se vydávají na palubu Grievousovy lodi kancléře osvobodit. Poté, co vniknou na loď, narazí na hrabĕte Dooku. Dojde mezi nimi k souboji, ve kterém Anakin Dookua porazí, a chystá se ho zajmout. Ještĕ svázaný Palpatine však Anakina přemluví, aby Dookua na místĕ zabil. Je to nĕco, co by správný Jedi nemĕl nikdy udĕlat. Anakin však přemlouvání podlehne. I když rytíři Jedi Palpatina zachránili, jsou vzápĕtí znovu zajati vojáky generála Grievouse. Ten ale rytíře Jedi podcenil, a tak se situace brzy obrátí a je to právĕ generál, kdo z lodi, kterou opĕt ovládli Jediové, musí prchnout v záchranném modulu. Anakin rozpadající se Grievousovu loď přivede bezpečnĕ na letištĕ a rázem se stane hrdinou a tím, kdo zachránil kancléře. Kancléř zahrnuje Anakina svým přátelstvím a ostatní Jediové cítí, že nĕco není v pořádku. Anakina pronásledují zlé sny, v nichž se mu zdá, jak jeho milovaná Padmé (Amidala) umírá při porodu jejich dĕtí. Anakin se se svými obavami obrátí na Yodu se žádostí o pomoc. Yodovy rady mu však nepomohou a ještĕ více posílí Anakinovy pochybnosti ohlednĕ chování Jediů, kteří po nĕm chtĕjí, aby jim donášel informace o chování kancléře. Dalším šokem pro Anakina je zjištĕní, že i Padmé pochybuje o současném fungování Republiky. Anakin se stává jasným spojencem Palpatinea a ten se mu přizná, že je tajným lordem Sithů, a nabízí mu přejít na stranu Temné síly. Anakin to odmítá a informuje představeného řádu Jediů, mistra Windu. Ten rozhodne, že Palpatine musí být zatčen. Nerozumnĕ však odmítne, aby se Anakin zatčení zúčastnil. Stane se tak ve chvíli, kdy Obi-Wan vede vojska proti zbytkům sil generála Grievouse. Windu jde s nĕkolika Jedii zatknout Palpatinea. Zatím je Anakin plný pochybností a začne se bát, že pokud Palpatine zahyne, on nebude schopen zachránit před smrtí Padmé. Právĕ Palpatine slíbil Anakinovi možnost pomocí Temné síly uchránit Padmé před smrtí. Anakin se rozhodne a spĕchá do senátu zabránit zničení Palpatinea. Tady zatím dojde k boji mezi Palpatinem a Jedii. Palpatine zabije všechny Jedie mimo mistra Windu. Když se mistr Windu chystá zabít Palpatinea, Anakin mu v tom zabrání a shodou neštĕstí zabije Windu. Následnĕ se přidává na stranu Palpatinea, kterému boj zmĕnil tvář do hrozného šklebu. Anakin se stává dobrovolným služebníkem Palpatinea a ten ho nazve novým jménem, Darth Vaderem. Palpatine se v senátu prohlašuje za císaře a vojákům nařizuje splnit rozkaz 66. Tím je likvidace všech Jediů, kteří by mohli jeho plány zhatit. Darth Vader, bývalý Anakin, se zabíjení Jediů zúčastní, a dokonce zabíjí i malé dĕti, žáky Jediů. Obi-Wanovi a mistrovi Yodovi se podaří smrti uniknout a pokusí se proti císaři, bývalému senátorovi Palpatineovi, zasáhnout. Yoda však v souboji neuspĕje a musí utéct do vyhnanství. Zatím Obi-Wan vyhledá Padmé a řekne jí, co se stalo s Anakinem. Ta mu nevĕří a odlétá za svým manželem Anakinem na lávovou planetu, kde je teď její Anakin z rozkazu císaře a honí zde uprchlé Jedie. Na lávové planetĕ Padmé zjišťuje, že Anakin skutečnĕ přešel na stranu Temné síly. To je pro ni nepřijatelné. V tu chvíli se objeví Obi-Wan, jenž na planetu přiletĕl tajnĕ, schován v letadle Padmé. Vader obviní Padmé, že ho zradila a tĕžce ji napadne, tĕhotná Padmé padá omráčená a zranĕná. Dojde k tĕžkému souboji Vadera a Obi-Wana, ve kterém Vader padá na rozžhavenou lávu a ta na nĕm chytí. Obi-Wan odváží do bezpečí zranĕnou Padmé a zranĕného Vadera nachází císař. Padmé je operována, ale lékaři ji nemohou zachránit. Proto zachrání jen její dvĕ malé dĕti, dvojčata. Obi-Wan s Yodou a senátorem Organaem rozhodnou, že dĕti musejí být před císařem ukryty. Zatím císařovi lékařští roboti operují Vadera. Protože je znetvořený od plamenů, nasazují mu masku. Vader se od císaře dozvídá, že zabil Padmé

 

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith, americký sci-fi film z roku 2005

Stars Wars: Klony útočí

15. července 2019 v 16:53 | dvě tereziA

Star Wars - Klony útočí

Epizoda II - Klony útočí (Attack of the Clones) popisuje, jak dochází k militarizaci Republiky, jak se formují povstalci proti ústřední vládě na Coruscantu a jak Palpatine získává stále více moci.

 

Galaktická republika prochází těžkou krizí. Několik tisíc soustav se chce od Republiky odtrhnout. Vzbouřenci jsou vedeni schopným hrabětem Dookuem. Stav hrozí vypuknutím války a rytíři Jedi nejsou schopni v Republice zajistit bezpečí a řád. Amidala už není královnou a svou planetu v republikovém senátu hájí jen z pozice senátorky. Přesto je to ona, na kterou kdosi spáchá atentát, při němž zahyne její dvojnice. Amidala je přesvědčena, že útok zorganizoval hrabě Dooku. Senát se snaží zajistit Amidalinu bezpečnost, a tak jsou do služby povoláni dva rytíři Jedi, Obi-wan a jeho učedník Anakin. Jejich úkolem je senátorku chránit. Pro Amidalu i pro rytíře to je šťastné shledání po letech. Hlavně Anakin, který je do Amidaly stále zamilován, setkání prožívá velmi intenzivně. Hned první noc musejí rytíři zasáhnout, najatá vražedkyně se pokusí Amidalu zabít pomocí jedovatých červů. Jediové vraždě zabrání a vražedkyni pronásledují. Když se jim ji podaří chytit, přiletí odkudsi střela, která ženu zabije. Obi-Wan ukáže vražednou šipku svému známému a od něj se dozví, že se jedná o šipku, kterou vyrábějí klonovači na planetě Kamino. Obi-Wan na Kamino odletí, aby zde ke svému úžasu zjistil, že dávný představený klanu rytířů Jedi, Sifo-Dyas, u klonovačů objednal tajnou armádu klonů, jejichž předlohou byl hrabětem Dookuem dosazený nájemný lovec a vrah, Jango Fett. Obi-Wan chce Jango Fetta, který před ním chce i se svým synem utéci, chytit. Obi-Wan pronásleduje Jango Fetta až na planetu Geonosis, kde vyslechne rozhovor hraběte Dookua se vzbouřenci. Obi-Wan o jejich plánech informuje Jedie, je však Dookuovými lidmi zajat. Mezitím Anakin, který měl za úkol hlídat Padmé Amidalu, ze svých snů pochopil, že s jeho matkou Shmí je zle. Proto odletí s Padmé na rodnou Tatooine, kde zjistí, že Shmí byla zajata Písečnými lidmi. Anakin sice matku vypátrá, Shmí mu ale zemře v náručí, což rozpoutá jeho hněv, který nedokáže ovládnout, a celý klan Písečných lidí včetně dětí vybije. Hrabě Dooku se mezitím snaží přesvědčit Obi-Wana, že Republika už není tím, co bývala. Podle něho jí vládne Darth Sidious (kancléř Palpatine). Obi-Wana však nepřesvědčí. Palpatine zatím zmanipuluje zástupce Padmé Amidaly, senátora Jar Jar Binkse, aby oslovil senát a ten udělil Palpatinemu práva ke svolání armády. To se také stane a Palpatine získává neomezenou moc. Anakin s Amidalou se také vydávají na Geonosis, aby pomohli zachránit Obi-Wana. Bohužel jsou však v místní továrně Dookuovými vojáky zajati. Dookuovi spojenci předhodí Anakina, Padmé a Obi-Wana do místní arény pro pobavení lidu. Padmé v této situaci vyzná Anakinovi lásku. Pak se všichni snaží bojovat proti příšerám, které je mají zabít. V tu chvíli se v aréně objeví Jediové mistra Windu, který se svými lidmi přišel rovněž na pomoc. Zdá se však, že nakonec všichni podlehnou. Naštěstí zasáhne do boje mistr Yoda, jenž se na místě objevil s armádou klonů, kterou vyzvedl z Kamina. Vítězství se obrací na stranu Jodiů. Obi-Wan a Anakin napadnou hraběte Dookua, který se snaží z planety uprchnout. Boj však pro ně nedopadá dobře, Anakin v boji přichází o ruku. Dooku oba Jedie porazí, naštěstí se objeví Yoda a oba zachrání. Dooku však stihne utéct a později vyhledat Darth Sidiouse. Spolu mluví o tom, že jejich plán vychází.

 

USA, 2002, scénář a režie George Lucas

Stars Wars: Skrytá hrozba

15. července 2019 v 16:52 | dvě tereziA

Stars Wars: Epizoda 1 - Skrytá hrozba

Tato epizoda nás seznamuje s malým Anakinem, padawanem Obi-Wanem Kenobi a mistrem Yodou.

 

Galaktickou republikou zmítají nepokoje. Vznikly spory ohlednĕ zdanĕní obchodních cest k odlehlým hvĕzdným soustavám. Chamtivá Obchodní federace doufá, že záležitost vyřeší její armáda bojových droidů, která začne úplnou blokádu malé planety Naboo. Zatímco Republikový kongres vede o tĕchto dramatických událostech zdlouhavé rozhovory, Nejvyšší kancelář tajnĕ vyšle dva rytíře Jedi, ochránce míru a spravedlnosti v galaxii, aby konflikt zažehnali.

 

USA, 1999, scénář a režie George Lucas

Kopí osudu

15. července 2019 v 13:07 | dvě TeReziA...

 

Kopí osudu

Volné navázání na předchozí film Šifra Karla Velikého. Longinovo kopí, jinak též Kopí osudu či Svaté kopí, bylo ukuto před tisíci lety a bylo jím prokláto tělo Krista. Nyní je kopí dobře skryté, protože tomu, kdo ho vlastní, dává obrovskou moc a nepřemožitelnost. Před Napoleonem je spolu s pokladem ukryl Wolfgang Goethe a cesta k němu je dlážděna důmyslnými skrýšemi, hádankami a indiciemi.

 

Archeolog Eik se svou ženou Katharinou pátrá po svém kolegovi, profesoru Bachmanovi. Vědec zmizel poté, co objevil starou laboratoř. V poselství profesorova deníku nalézá jejich spolupracovník Justus rukopis známého spisovatele Johannna Wolfganga von Goethe. Ten byl velkým milovníkem vědy a také důvěrníkem francouzského císaře Napoleona Bonaparte, který byl držitelem vzácného Kopí osudu. Věřil, že tato zbraň, s níž římský voják Longinus probodl Ježíše, dokáže dát svému majiteli obrovskou moc a nepřemožitelnost. Cesta ke kopí, které je pečlivě ukryté, je lemována mnoha hádankami a nástrahami. Eik s Katharinou se rozhodnou kopí najít, ale netuší, že do cesty se jim postaví jedna velká překážka - bohatý baron von Hahn. Ten totiž tvrdí, že kopí je majetkem jeho dávných předků, jimž slavný spisovatel kopí ukradl. Podaří se prolomit historickou schovávanou a porazit barona?

 

Německo 2010, dobrodružný Die Jagd nach der heiligen Lanze

Šifra Karla Velikého

15. července 2019 v 12:41 | dvě TeReziA...

 

Šifra Karla Velikého

Další nĕmecká "Indy-Jones". Velkoryse pojatá podívaná představuje svého druhu bedekr po atraktivních místech Nĕmecka. Filmaři mimo jiné navštívili pobřeží Baltu, podzemní prostory pod katedrálou v Kolínĕ nad Rýnem, skály Externsteine v Teutoburském lese, Cáchy, nebo zámky Neuschwanstein a Hohenschwangau.

 

Historik a archeolog Eik Meiers se snaží dokázat, že poklad Nibelungů existuje. Na svĕtĕ jsou stále lidé, kteří jsou ochotni obĕtovat cokoliv, jen aby ho získali. Když při jedné z dobrodružných výprav za bájným pokladem tragicky zahyne jeho žena Marie, Eik se rozhodne opustit místo historika, vzdává se své touhy a rozhodne se žít pokojným životem spolu se svou malou dcerkou. Po deseti letech historička Katharina Bertholdová objevila v místech, kde zemřela Marie, zasypanou kryptu. Eik se zprvu odmítá do bádání zapojit, ale když tam nalezne prsten manželky, rozhodne se v práci, kterou tolik miluje, pokračovat. Nápomocen mu má být přítel a mladý badatel Justus. O poklad usiluje zločinecká banda dr. Brenera. Nezáleží mu na tom, jak poklad získá, použije k tomu peníze i násilí. Chce především získat ampulku Dračí krve, která má nadpřirozenou léčitelskou moc.

 

Nĕmecko 2008Die Jagd nach dem Schatz der Nibelungen

Muž z Hongkongu

15. července 2019 v 9:54 | dvě TeReziA...

 

Muž z Hongkongu

Francouzsko-italská komedie inspirovaná Julesem Vernem. Klasická dobrodružná taškařice plná různých nápadů, ztřeštěností a akčních scén.

 

Multimilionář Artur Lempereu je znuděn životem doslova k smrti. Dříve, než si z nudy sám sáhne na život, mu jeho přítel a guru poradí, aby uzavřel životní pojistku. A tak se Artur pojistí na dva miliony dolarů, které v případě jeho smrti dostanou jeho snoubenka Alice a orientální přítel Goh, kterého požádá, aby najal profesionální zabijáky, kteří by ho zabili. Jenže právě když se tak stane, seznámí se Artur s okouzlující striptérkou Alexandrinou a najednou se mu strašně chce žít. Nezbývá, než se pokusit uniknout všem nástrahám, které na něj najatí zabijáci chystají a najít Goha, aby vrahy odvolal. Ten prý však odletěl rozjímat do himálajského kláštera. Začíná bláznivá honička, která hrdinu zavede nejen do Tibetu a zasněžených himálajských velehor, ale také do tisíce a jedné nebezpečné situace.

 

Fr./It., 1965, Les tribulations d'un Chinois en Chine

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16478-muz-z-hongkongu/29238161215

 

—————

Zpět