Film ČS - z blog-cz3

15.08.2020 09:15

České a slovenské filmy

U snědeného krámu

19. března 2020 v 20:50 | dvě TeReziA

 

U snědeného krámu

Velmi kvalitní drama s občasným lehkým humorem. Z rozsáhlého literárního odkazu spisovatele Ignáta Herrmanna je nejcennější právě román U snědeného krámu, který byl předlohou tohoto filmu.

 

Pan Žemla si po letech dřiny otevře vlastní krám. Je rád, když se jeho zákazníci projevují jako přátelé. Jenže na svou důvěru a na neuvážený sňatek se sobeckou dcerou z "dobré" rodiny brzy těžce doplatí. Když si uvědomí, že ho všichni využívají, spáchá sebevraždu.

 

Drama ČR, 1933 Režie: Martin Frič Hrají: F. Smolík, V. Burian, E. Poznerová, A. Nedošinská

Panenství

19. března 2020 v 20:48 | dvě TeReziA

 

Panenství

Významné sociální dílo z meziválečného období našeho předního tvůrce Otakara Vávry, zároveň teprve jeho druhý film v pořadí, nastoluje složité vnitřní dilema mladé prodavačky v jídelním automatu.

 

Hlavní postavou příběhu je mladá Hana Poláčková, kterou rozzlobená matka vyhodila z domova, když zjistila, že si její otčím začal až příliš všímat jejího půvabu a jeví o ni poněkud nevhodný zájem. Přestože se ocitla na ulici zcela bez prostředků, štěstí jí přeje protože záhy získá místo v bufetu, kde se od pouhé pomocnice v kuchyni vypracuje až k pokladní. Ani tady však neunikne nevítané pozornosti mužů. Zcela nepokrytě se o ni zajímá majitel podniku Josef Nevostrý a také stálý zákazník, komerční rada Rudolf Res. Kolegyně ji varují před přílišnou pozorností obou postarších mužů, kteří jsou pověstní svou slabostí pro mladé nevinné dívky, Hana se zdá být vůči nebezpečí imunní, protože je zamilovaná a myslí jen na svého přítele, skladatele Pavla Jimeše. Ten je však těžce nemocen a jedinou nadějí na záchranu je léčba v horském sanatoriu ve Vysokých Tatrách. To však stojí peníze a ty Pavel ani Hana nemají. A protože Pavlův stav se zhoršuje odhodlá se dívka po bolestném rozhodování k jediné oběti, kterou může jako chudá svému příteli pomoci.
Nabídne svou nevinnost radovi Resovi, který je za ni ochoten dobře zaplatit. Přes odhodlání oddat se Resovi výměnou za Pavlovo léčení, je však její odpor k takovému kroku silnější.

 

Drama ČR, 1937 Režie: Otakar Vávra Hrají: L. Baarová, J. Skorkovská, F. Kreuzmann, L. Boháč, Z. Štěpánek, A. Mandlová

Počestné paní pardubické

19. března 2020 v 20:47 | dvě TeReziA

 

Počestné paní pardubické

Snímek vyprávějící o klevetných manželkách ctihodných měšťanů, které pletichaří proti nebojácné a moudré manželce opovrhovaného mistra popravčího, laskavého člověka, jenž své řemeslo už téměř nevykonává

 

Hašteření závistivých paniček, zločinné úmysly podvodníků a láska dvou mladých lidí jsou v ohnisku dění, v jehož středu se odvíjí osud městského kata Jiřího, jenž touží vymanit se ze svého údělu a stát se řádným měšťanem. Není vyslyšen, ale podaří se mu odhalit nepravosti i jejich viníky, opětovně spojí dohromady těžce zkoušenou zamilovanou dvojici a jeho nepopiratelné zásluhy o město i jemu nakonec přinesou štěstí...

 

Komedie ČR, 1944 Režie: Martin Frič Hrají: F. Smolík, J. Štěpničková, E. Fiala, F. Futurista, T. Brzková, Z. Kabátová, J. Plachta

Nebe a dudy

19. března 2020 v 20:46 | dvě TeReziA

 

Nebe a dudy

Snímek vypráví o majiteli lomu, sobeckém a nesnášenlivém člověku, jenž se navíc proti zdravému rozumu trýzní vegetariánskou stravou. Po svém zranění se ocitne v rodině kamenolamače. Tam poznává, že lze žít i jinak, než jak to činí on.

 

Továrník Bartoš byl přísný, nepřístupný protiva, postrach všech svých zaměstnanců. To ovšem platilo pouze do dne, kdy na procházce spadl se srázu. Zranil se, nedokázal sám vyhledat pomoc - a tehdy ho našel skalák Fábera a vzal ho k sobě do chalupy, kde žil s dcerou a dvěma osiřelými synovci. Byl to chudý člověk, jeho domácnost však přímo dýchala láskou a porozuměním. Několik dnů strávených mezi těmi milými lidmi Bartoše hodně poznamenalo, po návratu do svého světa byl jako vyměněný. Choval se laskavě, dělníkům zvýšil platy, pilně navštěvoval rodinu svého nového přítele a radoval se z věcí, jichž si dřív ani nevšiml. Jednoho dne se ovšem dozvěděl, že si jeho synovec chce vzít Fáberovu dceru, a zapomenutá pýcha znovu nabyla vrchu...

 

Komedie ČR, 1941 Režie: V. Slavínský Hrají: J. Plachta, J. Marvan, J. Romanová, R. Schránil, A. Nedošinská

Svět patří nám

19. března 2020 v 20:45 | dvě TeReziA

 

Svět patří nám

Proti všem podvodníkům, kariéristům a darebákům brojí ve svém čtvrtém a posledním filmu Voskovec s Werichem. Voskovec a Werich tu hrají dva konkurenční kameloty, kteří ve svém soupeření pokračují i jako malíři propagačních nápisů, na které ovšem málem doplatili a tak se raději spojili.

 

Chudý podvodník Dexler má jenom své Panoptikum a svého poctivého pomocníka jménem Forman, který Dexlera opustí a stane se z něho žebrák. Dexler se poté spojí s partou Bernarda Liona, který je v tu dobu velmi slavný podvodník. Dexler přivede do Lionovi party i Formanovy kamarády. Forman do party nejde, protože ví, že Dexler je podvodník, raději najde několik poctivých lidí, kteří budou bojovat proti partě Bernarda Liona. Bohužel se do toho zapletou i dva chudí kameloti v podání Voskovce a Wericha. Nakonec vše dopadne dobře a dobro (Formanova parta) zvítězí.

Motto: "Copak lidi mají čas myslet? Kdo za ně myslí? Tisk, rozhlas, propaganda. A to budu já, Dexler! Udělám z tebe vzor, ideál, za kterým půjde každý! Z celého světa, panečku, udělám panopitikum a v něm jedinou modlu." Naléhavé rozhlasové vysílání Adiny Mandlové: "Voláme všechny dělníky! Voláme všechny občany! Voláme celý národ! Pomozte nám bránit de-mo-kra-ci-i!"

 

ČR/SR, 1937 Film je, až na nepatrné změny, adaptací divadelní hry Rub a líc, kterou uvedli V+W na jevišti Osvobozeného divadla, a natočil ji v roce 1937 Martin Frič. Hudebním leitmotivem hry byl optimistický pochod Jaroslava Ježka Svět patří nám, který dal i název pozdějšímu filmu Martina Friče.

Dále hrají: V. Šmeral, A. Mandlová, B. Záhorský, J. Průcha a další. Scénář Formen. Hudba J. Ježek.

Hordubalové

19. března 2020 v 20:44 | dvě TeReziA

 

Hordubalové

Filmová klasika, na níž se scénáristicky podílel autor předlohy Karel Čapek, vykresluje tragický osud navrátilce z Ameriky. Postavu zklamaného a osamělého muže vytvořil velmi přesvědčivě Jaroslav Vojta. Karel Hašler, který je spolu s Karlem Čapkem podepsán pod scénářem, doplnil děj o postavu bratra Michala, kterého hrál Palo Bielik.

 

Juraj Hordubal se po osmi letech vrací z Ameriky, kde vydělal dostatek peněz na zvelebení svého hospodářství. Dcerka Hafie ho však nepoznává a ani žena Polana nedává najevo žádnou radost z jeho návratu. Štěpán Manya byl po celá ta léta čeledínem na statku a lidé tvrdí, že se stal Polaniným milencem. Juraj nařčení odmítá a věří, že ženin odstup k němu je dán jen dlouhým odloučením. Přesto Štěpána propustí. Nato se žena zavře na půdě a přestane se zajímat o domácnost. Aby si ji udobřil, přiveze Juraj po čase Štěpána zpět, ale před lidmi jej vydává za Hafiina snoubence, což se čeledínovi vůbec nezamlouvá. Navzdory všemu zajede Juraj k notáři a v závěti odkáže všechen majetek své ženě. Cestou domů však promokne a ulehne s horečkou. Ráno se rozlétne vsí zpráva, že byl zabit. Podezření nejdříve ukazuje na Jurajova bratra Michala, s nímž byl Juraj v poslední době ve sporu.

 

Drama ČR, 1937 Režie: Martin Frič Hrají: J. Vojta, F. Filipovský, J. Marvan aj

Hostinec U kamenného stolu

17. března 2020 v 22:10 | dvě TeReziA...

 

Hostinec U kamenného stolu

Poválečný film na motivy románu Karla Poláčka.

 

Do lázeňského městečka Džbery přijíždějí na letní prázdniny nejen stálí hosté, jako pan rada Dyndera s energickou manželkou a dvěma pohlednými dcerami Alenou a Věrou, kteří se jako vždy ubytují ve vyhlášeném hostinci "U kamenného stolu", ale také mladí inženýři Tomáš a Spytihněv, synovci záletné paní hostinské Boženy Tatrmužové, která utekla manželovi se světáckým kočovným hercem Benem Mertensem. Zničený Šimon Tatrmuž se zamkne v pokoji a odmítá ho opustit. Zdá se, že letošní sezona se v hostinci příliš nevydaří, a nespokojení hosté se odstěhují. Situace sice využijí Tomáš a Spytihněv, kteří se ujmou správy hostince, aby si získali pozornost dcer pana rady, ale příliš se jim nedaří. Zpočátku se nemohou dohodnout, kdo bude komu nadřízeným, ale pak se domluví, že se budou po týdnu střídat ve funkcích šéfa a vrchního číšníka. Mnohem horší je, že spolu už léta nemluví, protože se kdysi pohádali kvůli skleněné kuličce. Neustále spolu vedou tichý boj, který jsou ochotni přerušit, jen když bojují o přízeň dívek s konkurencí. Není divu, že hostinec příliš neprosperuje. Když už se zdá, že hůř být nemůže, rozhodnou se Dynderovi zakročit. Zatímco pan rada se pokouší zahnat Tatrmužův smutek, paní radová se vypraví za hostinskou, aby ji přesvědčila k návratu.

 

ČR 1949

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16200-hostinec-u-kamenneho-stolu/29338361835/

Cesta do hlubin študákovy duše

17. března 2020 v 22:09 | dvě TeReziA...

 

Cesta do hlubin študákovy duše

Populární studentská veselohra inspirovaná románem Jaroslava Žáka.

 

Po úspěchu filmu Škola základ života se rozhodl Martin Frič natočit další historky Jaroslava Žáka o študácích a kantorech. Nechal se inspirovat knížkou postřehů a úvah ze středoškolského prostředí Cesta do hlubin študákovy duše. Jaroslav Žák se také podílel spolu s Martinem Fričem na scénáři. Za základ si vzali starého profesora, který sbírá študácké kuriozity, navíc přidali nesmírně laskavou postavu profesora přírodopisu Matulku, který teprve za pomoci studentů a profesorského sboru složí na prahu stáří poslední závěrečné zkoušky.

 

Černobílou českou komedii natočil v roce 1939 pan režisér Martin Frič a na scénáři se spolupodíleli J. Kaplan, J. Žák a M. Frič.

Pohádka máje

17. března 2020 v 22:06 | dvě TeReziA...

 

Pohádka máje

Okouzlení láskou a jarní přírodou ve filmové adaptaci románu Viléma Mrštíka.

 

Příběh revírníkovy dcery Helenky a studenta Ríši. Prostá poezie mladé lásky uprostřed jarní přírody.

Hlavní postavou je líbezná a plachá Helenka, dcera revírníka z Komory nedaleko Ostrovačic, která žije se svým otcem v myslivně uprostřed nádherné moravské přírody. Jednoho večera ji na ostrovačickém plese vyzve k tanci synovec místního faráře Ríša, který studuje v Praze na právnické fakultě. Zalíbila se mu na první pohled, a tak se o její přízeň začal ucházet jen co se znovu objevil v Ostrovačicích. Zprvu nepřístupná Helenka časem podlehne okouzlení z první lásky, ale když jí Ríša vypráví historky ze svého světáckého života v Praze, začne se mu vyhýbat. Láska je však mocná čarodějka a ona mu časem přece jen odpustí. A Ríša, který dříve jen lehkomyslně utrácel tatínkovy peníze a obletoval holky, se vrátí do Prahy s odhodláním dostudovat a pak se vrátit pro svou milovanou Helenku... Tento námět byl již v českém filmu zpracován, a to pod stejným názvem v režii Karla Antona v roce 1926.

 

Černobílý film ČR 1940. Scénář a režie Otakar Vávra.

Tetička

17. března 2020 v 22:03 | dvě TeReziA...

 

Tetička

Trochu strašidelná komedie podle úspěšné divadelní hry Jaroslava Tumlíře vypráví o jedné staré dámě, věrném sluhovi a chamtivých příbuzných.

 

Trochu satirický příběh se odehrává ve starobylém zámku, kam se po zprávě o náhlé smrti tety Berty sjíždí chamtivé příbuzenstvo. Netuší, že tetička se těší výbornému zdraví a chtěla si jen vyzkoušet, co k ní její rodina cítí.

 

Slečna Berta slaví šedesátiny a jediný, kdo si na ni vzpomene s gratulací, je její věrný přítel doktor Jelínek, jehož nabídku k sňatku celá léta odmítá se vzpomínkou na Eduarda, svou první lásku. Věrný sluha Hynek pečlivě chystá slavnostní hostinu, ale sezvané příbuzenstvo nepřijede. Ani Felixovi, ani Dusbabovi se o tetičku nestarají. Mají zájem pouze o majetek, který po bohaté příbuzné zůstane. Kvůli budoucímu dědictví se obě rodiny nenávidí. Bertin sluha Hynek se po nezdařené oslavě narozenin rozhodne svou paní pomstít a pozve obě rodiny na zámek s tím, že tetička zemřela a je třeba projednat závěť. Kromě obou znepřátelených rodin přijede také vzdálený příbuzný Oscar se svou manželkou. Své setkání zahájí ostrou výměnou názorů, ale pak se všichni společně pustí do hledání závěti, během něhož pomalu likvidují zařízení domu. Jenom Slávka Felixová a Jindra Dusbaba, kteří se pro nenávist svých rodičů vidí u tety poprvé, se hromadného šílenství neúčastní. Zamilovali se do sebe a tak se věnují pouze jeden druhému. Příbuzní se nakonec rozhodnou zeptat na úkryt samotné tetičky a zorganizují spiritistickou seanci.

 

ČR, 1941 Režie Maartin Frič

Venoušek a Stázička

17. března 2020 v 22:01 | dvě TeReziA...

 

Venoušek a Stázička

Černobílá filmová veselohra o nezvedeném Venouškovi, kterému sekunduje milá a hezká Stázička.

 

O tom, jak Venouš Dolejš ke jménu Huňáček přišel, a další veselé příhody podle populárního lidového čtení, které před mnoha a mnoha lety vycházelo v Humoristických listech. Věra Ferbasová často hrála nejrůznější převlekové role, ale tentokrát to je ještě složitější: hraje titulního hrdinu, který se v jedné scéně převlékne za dívku. Skružného román byl poprvé natočen už v roce 1922.

 

Pan Huňáček žije se dvěma syny, nezaměstnaným Standou a školákem Venouškem, a švagrovou Klotyldou, která jediná z rodiny má práci. Uličník Venoušek si na byt přivede kamaráda, ševcovského učedníka Zrzka, který neodevzdal nové boty a bojí se teď mistra. Objeví spolu tetinu skřínku a chtějí zjistit tajemství její dávné lásky. Venoušek se seznámí s hezkou Stázičkou a přes zákaz jejího ovdovělého otce se s ní neustále schází. Teta Klotylda je propuštěna z práce a uspořádá veselý večírek na rozloučenou se svými přítelkyněmi. V noci se Venoušek, maskován jako duch, pokouší spolu se Zrzkem vyzvědět od tety její tajemství. Teta zmožená alkoholem však tvrdě spí. Zato starý Huňáček se vzbudí a oba kluky ztrestá. Zrzek na útěku zdemoluje ve tmě celou kuchyni. Klotylda se domnívá, že to způsobily její kamarádky. Koupí nový nábytek a ujme se domácnosti. Ladislav Vaňous, Stáziččin otec, hledá u Huňáčků svoji dceru. K všeobecnému překvapení v něm Klotylda pozná svou starou lásku a příběh končí jejich svatbou.

 

Komedie ČR (1939).

Advokátka Věra

17. března 2020 v 21:59 | dvě TeReziA...

 

Advokátka Věra

Emancipovaná dívka z dobré rodiny řeší svůj první "velký případ".

 

Hlavní hrdinka je mladá novopečená právnička JUDr. Věra Donátová. Jejím prvním opravdovým případem je obhajoba záhadného a nebezpečného zločince Petra Kučery, který si nechává říkat Petr Tygr. V příběhu se šťastným koncem se ukáže, že zločinec vlastně zločincem není…

 

Česká komedie (1937). Režie Martin Frič

Roztomilý človĕk

17. března 2020 v 21:56 | dvě TeReziA

 

Roztomilý človĕk

Černobílá komedie podle románu F. X. Svobody Kašpárek o tom, že lhát se nevyplácí.

Hlavní hrdina veselého příbĕhu si rád vymýšlí bláznivé historky a rád se baví na úkor svého okolí. Až jednoho dne narazí na roztomilou dívku, která má fantazii ještĕ vĕtší než on a dokáže s ním držet krok...

 

Redaktor Bláha si rád vymýšlí bláznivé mystifikace, při kterých se pak dobře baví na účet svého okolí. Ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Na jeho vtípky doplácejí nejen přátelé, zejména jeho spolubydlící Jan Valtera, ale také zcela neznámí lidé, kteří se mu "připletou do rány" a netuší, že sebemenší jejich omyl spustí lavinu Bláhovy výřečnosti. Jednoho dne ho "postižení" seznámí s roztomilou dívkou, která si také umí pěkně vymýšlet. Této dvojici pak už nikdo nic nevěří. Zdá se, že jim osobně to však příliš nevadí.

 

Český film, 1941. Režie Martin Frič, Scénář Karel Steklý.

Dva týdny štěstí

17. března 2020 v 21:42 | dvě TeReziA...

 

Dva týdny štěstí

Adina Mandlová v české komedii o výhře, která změnila život půvabné úřednice.

 

Pouhou náhodou se Marta dostane do blízkosti ministra financí. Mnohem víc ji ale zaujme jeho tajemník. nepříliš majetná dívka prožije dva týdny dovolené ve velkém luxusním hotelu. Usmálo se na ni štěstí a v novinové anketě získala hlavní výhru. Jak se později ukáže, je to i výhra životní…

 

Filmová komedie ČR (1940). Scénář J. Neuberg a J. Schmitt. Režie V. Slavínský

Eva tropí hlouposti

17. března 2020 v 21:34 | dvě TeReziA...

 

Eva tropí hlouposti

Komediální příběh podle námětu Fan Vavřincové vypráví jak seriózní Michal Norr a jeho potrhlá sestra společně usilují o získání vzácného druhu růže, který pěstuje jejich nepřátelský soused.

 

Eva Norová se vrací domů z penzionátu, protože její teta bude mít narozeniny a ona pro ni chystá překvapení. Ví, že nesmírně touží po návodu na vypěstování odrůdy růží, kterou vyšlechtil její soused, továrník Záhorský. Potíž je v tom, že teta se sousedy příliš nevychází, a tak si Eva usmyslí, že návod na "Záhorské růže" ukradne. Pronikne do domu jako uchazečka o místo sekretářky a ke svému překvapení se tu setká se svým bratrem Michalem, který se po letech strávených v cizině vrátil domů a cestou se seznámil s dcerou továrníka Záhorského Eliškou. Ta se právě snaží uniknout plánům své matky, která chce za každou cenu oznámit její zasnoubení s přihlouplým Zdeňkem, a proto požádá Michala, aby se vydával za jejího snoubence, anglického hraběte. Už tak velký zmatek zkomplikuje továrníkův tajemník Jiří Kučera, ve skutečnosti doktor Jiří Novotný, jenž se do domu vetřel, aby se zmocnil drahocenného náramku své matky, který rázná paní Záhorská získala jako zástavu a odmítá ho vrátit. Je víc než jisté, že dům Záhorských čeká rušná noc.

 

Černobílá komedie ČR, 1939

https://www.ceskatelevize.cz/porady/19180-eva-tropi-hlouposti/

Valentin Dobrotivý

17. března 2020 v 21:30 | dvě TeReziA...

 

Valentin Dobrotivý

Česká filmová komedie o kanadském žertíku, který mohl přijít hodně draho.

Hrdinou této zábavné komedie je příliš důvěřivý úředníček Valentin, jenž se často stává obětí svých zlomyslných kolegů. Dokonce mu namluvili, že los, který si zakoupil, vyhrává rovný milion.

 

Velmi pracovitý, ale také velmi naivní úředník pojišťovny Valentin Plavec se stává terčem nekonečných legrácek, vtípků a recesí svých kolegů Bejšovce a Voborníka. Poslední vydařený kousek se jim však poněkud vymkl z ruky. Připsali totiž k výhernímu číslu 8456 jedničku a namluvili Valentinovi, že vyhrál v loterii milion. Jelikož si však Valentin nemůže vyzvednout výhru okamžitě, vybere dvacet tisíc, což jsou veškeré úspory, které našetřil společně se svou snoubenkou Helenou a začne nakupovat na zálohu. Koupí auto, najme personál do vily. Jako čerstvý milionář je práci povýšen a dokonce se k němu začne hlásit i lakomý strýc Kudrna. Pravda však brzy vyjde najevo a když mu kolegové prozradí, že šlo jen o žert, všichni ho opustí, jen věrná Helena zůstane a dokonce pomůže nešťastnému snoubenci zrušit všechny zálohované a domluvené obchody. Když vyjde v novinách zpráva, že došlo k chybě a vítězný los má číslo 18456, rozhodne se Valentin oběma vykutáleným vtipálkům pomstít.

 

Komedie ČR 1942 Režie: Martin Frič Hlavní role: Oldřich Nový.

Fidlovačka

17. března 2020 v 21:26 | dvě TeReziA...

 

Fidlovačka

Prvorepublikový film podle hry Josefa Kajetána Tyla.

Fidlovačka se stala jedním z prvních zvukových filmů, kde poprvé na plátně zazněla i národní hymna, kterou ovšem zapracoval již Tyl. Vznikla naivní, ovšem zarputile vlastenecká veselohra o ševcovské cechovní slavnosti, zněla národovecká hesla a převažoval operetní ráz. Nenáročný snímek potěšil hlavně venkovské publikum, jemuž byl v prvé řadě určen.

 

Lidunka, neteř bohaté máselnice Mastílkové, a Jeník, syn ševce Kroutila, se mají rádi. Její teta však na ni naléhá, aby si místo Jeníka vzala pana von Dudka. Lidunka napíše Dudkovi psaní, ve kterém mu dá najevo, aby na ni zapomněl. Její teta však dopis předá Jeníkovi. Dudek se nepřestává dívce dvořit a Lidunka nakonec jeho dvoření přijímá. Vše vyvrcholí na nedělní slavnosti zvané Fidlovačka, kde je odhalena pravá identita pana von Dudka a kde také slepý hudebník Mareš zazpívá píseň "Kde domov můj".

 

Komedie ČR 1930

Hotel Modrá hvězda

17. března 2020 v 21:22 | dvě TeReziA...

 

Hotel Modrá hvězda

Česká černobílá komedie s Natašou Golovou a Oldřichem Lipským. Mladá dívka se stane dědičkou hotelu - není sice luxusní, jak původně předpokládala, ale i ze zapadlého a sešlého hotýlku se jí podaří vybudovat podnik, který přitáhne zájem hostů.

 

Zuzanka konečně může přestat mýt nádobí v hotelu "Merkur". Po vzdálené tetě zdědila sama hotel - "Modrou hvězdu". Pyšně nakráčí do luxusního hotelu v centru města a začne hned s personálními změnami. Protože jde o zařízení patřící akciové společnosti, které nemůže nikdo zdědit, je považována za blázna. Ukáže se, že jejím dědictvím je ve skutečnosti malý omšelý hotýlek stejného jména ve IV. městském okrese. Personálem se stanou tři nezaměstnaní mládenci, kteří dosud tajně v hotelu přespávali, a odpracují si tak dlužné nájemné. Prvním skutečným hostem je bohatý Vladimír Rychta Rohan, jehož rodiče strávili své líbánky právě v tomto hotelu. Chce tam oslavit svatbu, s čímž nesouhlasí snoubenka Milada, která na něj čeká v luxusní "Modré hvězdě". Vzhledem k tomu, že šlo o sňatek domluvený rodiči, ani Vladimíra a ani Miladu následný rozchod nemrzí...

 

ČR, 1941 Režie: Martin Frič

Prstýnek

17. března 2020 v 21:18 | dvě TeReziA...

 

Prstýnek

Romantická veselohra podle povídky Ivana Olbrachta o milostném vzplanutí, které nezůstalo bez následků. Vyhlášený pytlák Jan Sochor se tvrdě staví proti tomu, aby si mladý kníže namlouval jeho dceru Barušku. Příliš dobře si pamatuje na dobu vlastního mládí a na své zásluhy o zachování knížecího rodu…

 

Na zámek nedaleko dědiny přichází panstvo mladá a krásná kněžna se senilním manželem. Zdravý vzduch jim má pomoct k vytíženému dědici. Kněžna se náhodou setká s dědinským chasníkem Sochorem a brzy porodí syna. Dotyčný dědinský mladík se potom ožení a má samé dcery. Kněžna se po letech vrací se šikovným synem. Ten sa zahledí do Sochorovy dcery, ale její otec ho žene řemenem...

 

Černobílý film natočil v roce 1944 pan režisér Martin Frič podle scénáře Josefa Neuberga.

Přítelkyně pana ministra

17. března 2020 v 21:10 | dvě TeReziA...

 

Přítelkyně pana ministra

Černobílá komedie o pomluvách, které pomohou obyčejné úřednici ke štěstí.

 

Sympatická dívka Julinka Svobodová pracuje jako řadová úřednice u importní firmy Hrubý a syn. Bydlí v podnájmu ve stejném domě jako ministr obchodu dr. Horák. Ten ji jednou náhodou z vrozené galantnosti sveze výtahem. Aniž to oba tuší, v domě se hned rozkřikne, že pan ministr je do Julinky zamilovaný a že s ní má poměr. V té době se proti firmě Hrubý a syn objeví v novinách pomlouvačný článek. Pan Hrubý mladší se rozhodne využít domnělé Julinčiny známosti. Jmenuje ji svou sekretářkou, zvýší jí plat a hlavně ji požádá, aby se u ministra přimluvila. Julinka se mu marně snaží vymluvit, že se s dr. Horákem zná jen od vidění, šéf ji ani nepustí ke slovu. Shodou okolností však ministr zasáhne ve prospěch firmy. A tak se Julinka proti své vůli stane "obětí" zvláštní pomluvy, která tentokrát nemusí uškodit, ale naopak pomoct chudé dívce ke štěstí…

 

ČR 1940 Scénář a režie Vladimír Slavínský

Tři vejce do skla

17. března 2020 v 21:07 | dvě TeReziA...

 

Tři vejce do skla

Klasická stará černobílá komedie s panem Vlastou Burianem…

 

Vincenc Babočka, bezvýznamný zaměstnanec policejní stanice, si v soukromí hraje na detektiva, přesvědčen o svých výjimečných schopnostech. Dovolená v Karlových Varech mu však zcela nečekaně poskytne příležitost dokázat, co v něm opravdu vězí. Omylem je totiž považován za mezinárodního a policií stíhaného dobrodruha Leona Webera. Rozhodne se využít záměny a odhalit Weberovy komplice, chystající krádež diamantů patřících maháradžovi z Yohiru. Podle Weberova plánu se s maháradžou seznámí v přestrojení za generála Nariškina, ale vše klape jen do chvíle, kdy se ve městě objeví skutečný Weber. Jeden z méně frekventovaných filmů našeho nejslavnějšího komika Vlasty Buriana, ve kterém si plně užil své nenasytné vášně pro dvojrole a trojrole.

 

ČR, 1937 Režie: Martin Frič

Ducháček to zařídí

17. března 2020 v 21:03 | dvě TeReziA...

 

Ducháček to zařídí

Vlasta Burian ve znamenité komedii o koncipientovi advokátní kanceláře, který řeší i neřešitelné.

 

Zaneprázdněný šéf jedné advokátní kanceláře se může plně spolehnout, že "Ducháček to zařídí". Svérázný podřízený s neobyčejnou vitalitou řeší neřešitelné a zázraky činí na počkání. Je to právě on, kdo zarputile hájí majetek a dobré jméno svého šéfa, který se zapletl se zadluženou aristokratickou rodinou.

 

Černobílou komedii natočil v roce 1938 pan režisér Karel Lamač.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/16350-duchacek-to-zaridi/29138360152/

Kristian

17. března 2020 v 21:01 | dvě TeReziA...

 

Kristian

Nejproslulejší česká společenská komedie vznikla podle francouzské divadelní hry "Kristian".

 

Úředník cestovní kanceláře z oddělení Afrika-Orient má jednu velkou vášeň. Celý měsíc vždy tajně šetří ze svého malého platu na jedinou noc ve světě svých snů. V tu noc se pak proměňuje v elegána a velkého svůdce žen. Vždy s vybranou dámou povečeří v luxusním nočním podniku a nakonec s typickým "Zavřete oči, odcházím" zmizí. Tento vcelku nevinný koníček mu ovšem funguje jen do té doby, než narazí na slečnu Zuzanu, která je rázná mladá dáma a nic si nenechá líbit jen tak…

 

ČR, 1939 režie Martin Frič Populární R. A. Dvorský tu zpívá "Nečekej, nečekej" a Oldřich Nový zase nezapomenutelnou píseň "Jen pro ten dnešní den".

U pěti veverek

17. března 2020 v 20:59 | dvě TeReziA...

 

U pěti veverek

Josef Houbička, majitel malostranského činžovního domu U pěti veverek, je laskavý a shovívavý dobrák, který se nechá bezohledně utlačovat svou pyšnou manželkou Filoménou a ještě potají napravuje její rozmíšky s nájemníky.

 

Josefa Houbičku bezohledně utlačuje jeho manželka Filoména. Houbička je laskavý člověk a raději půjčuje dvěma nemajetným malířům tajně na činži a uplácí uražené služebné, jen aby byl doma klid. Chtěl by obnovit starou mydlárnu, Filoména ji však chce přebudovat na výnosnější garáže. A protože ani jeden nechce ustoupit, odejde nakonec Houbička po jedné z hádek z domu. Spřátelí se s hostinským Pulcem, který vede nepříliš prosperující hostinec U děravého džbánu, a zatímco mu svými penězi pomáhá přebudovat hostinec na úspěšnou vinárnu, nechá se Filoména oklamat podvodníkem Kozlem, který ji zláká k pochybným investicím a zmizí i s jejími penězi. Ale jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Z pyšné Filomény se stává pracovitá žena a pan domácí se konečně dočká mydlárny.

 

ČR 1944, komedie. Režie: M. Cikán

Pytlákova schovanka

17. března 2020 v 20:57 | dvě TeReziA...

 

Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář

Slavná parodie na sladkobolné příběhy, v nichž chudá dívka ke štěstí přišla. Krásná Elen z lesní samoty se rozhodne jít za pěveckou slávou. Nešťastnou náhodou se však dostane do bahna velkoměsta. Včas se však objeví ušlechtilý milionář, aby ji zachránil…

 

Dívka Elén žijící se svou matkou a otčímem na lesní samotě má velký pěvecký talent. V den svých dvacátých prvých narozenin utíká z domova a už ve vlaku se do ní zamiluje milionář René. Jejich cesty se brzy rozcházejí, aby se brzy mohly opět spojit. Do Elén se zamiluje houslista Pavel Sedloň a ačkoliv ho Elén nemiluje, je odhodlaná se za něj provdat. V té době René umírá vyčerpán z práce na operetě Srdce v deliriu. Je však v poslední chvíli zachráněn a vše spěje k šťastnému konci, kdy Oldřich Nový vysvětlí, jak to všechno autoři vlastně mysleli.

 

ČR 1949 Režie Martin Frič

Krok do tmy

17. března 2020 v 20:45 | dvě TeReziA

 

Krok do tmy

Předválečná krimi komedie, kde se vše točí kolem Lindeho herny, kde se schází smetánka, aby tu prohrála něco ze svých milionů.

 

Podnikatel Fred Baron chce spáchat sebevraždu, protože nemá na zaplacení směnek a dluží panu Hallerovi peníze, které s ním prohrál v Lindeho herně. V sebevraždě mu zabrání dobrodruh Ronny a slíbí mu pomoc. V Hallerově vile, kde pátrá po dokumentech, se Ronny seznámí s majitelovou dcerou Evou. Otec ji nutí do sňatku s Lindem, který ho vydírá. Ronny zjistí, že Linde ve své herně vyrábí falešné peníze. Navrhne Baronovi, aby vyhrál peníze tam, kde o ně přišel, a slíbí Hallerovi, že dosáhne toho, aby si Eva nemusela vzít Lindeho. V herně je ale Ronny zajat a uvězněn. Mezitím Ronnyho hledá jeho sluha Valentin u Hallerů a je přepaden komorníkem Josefem. Vše vidí Eva, Valentina osvobodí a oba spěchají do herny. Ta už je obklíčena policií. Lindemu se ale nakonec podaří uprchnout v autě a unést s sebou i Evu. Pronásleduje je Ronny s policií. Evě se podaří bezpečně vyskočit z vozu těsně před havárií. Zjistí se, že Ronny není dobrodruh, ale kapitán tajné policie, který měl zneškodnit penězokaze.

 

Krimifilm ČR/SR, 1938 režie: Martin Frič, hrají: Rolf Wanka, Václav Trégl, František Smolík, Adina Mandlová

Jedenácté přikázání

17. března 2020 v 20:34 | dvě TeReziA

 

Jedenácté přikázání

Komedie s Hugo Haasem a Jiřinou Štěpničkovou v hlavních rolích.

 

Vše začíná během silvestrovské oslavy příchodu dvacátého století, kdy se v jednom nočním podniku sejdou tři přátelé. Notář Jiří Voborský, úředník Emanuel Střela a nadporučík Miloslav Jičínský. Ve stejném podniku slaví také Florián a Veronika Králíčkovi se svými dvěma dcerami Emmou a Julií. Když se Králíčkovi ráno doma probudí, najdou v Emmině pokoji spícího muže - Voborského. Otec prohlásí, že notář tím kompromitoval jejich dceru, a proto se s ní musí oženit. Voborský kategoricky odmítá, ale jen do chvíle, než zjistí, že jde o dívku, která se mu líbila na silvestrovské zábavě. Po svatbě jedou novomanželé na venkov v naději, že tam budou sami. Už večer však nečekaně přicházejí Voborského přátelé. Kdysi si vzájemně přísahali, že se nikdy neožení, a proto jim Jiří představí Emmu jako svou dceru. Situace se komplikuje nejen složitým předivem lží a výmluv, ale také příchodem rodiny Králíčkovy. Střela navíc ze záplavy lží nabude přesvědčení, že Emma není dcerou Voborského, ale jeho. Zmatky pokračují, když se Jičínský zamiluje do Julie, ale Voborský se domnívá, že mu jde o Emmu. Zkrátka zmatek nad zmatek.

 

Komedie ČR/SR, 1935 Režie: Martin Frič Hrají: H. Haas, J. Štěpničková, T. Pištěk

Jarka a Věra

17. března 2020 v 18:13 | dvě TeReziA

 

Jarka a Věra

Student Jarka Pšenička dělá v této české komedii starosti pedagogům i rodičům. V sextě studuje už druhým rokem a opět ho čeká další reparát. Jeho sestra Věra je pravý bratrův opak: je vzorná studentka. Ale ani jí se trable nevyhnou beznadějně se zamiluje do Jarkova domácího učitele, kandidáta profesury Stáni Maříka...

 

Sourozenci Jarka a Věra jsou děti ministerského rady Pšeničky. Starší Jarka na učení příliš nedá a raději se věnuje sportu nebo rozpustilým klukovinám. Takže i když je mu devatenáct, je stále sextánem a jak to tak vypadá, znovu mu hrozí, že propadne. To jeho se sestra Věra se učí výborně a ještě se stihne podílet na všech bratrových lumpárničkách. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby se neobjevila přísná teta Klára a nepřevzala z rukou příliš mírných rodičů otěže výchovy. Odveze si oba na svůj venkovský statek, kde Jarkovi zařídí doučování s pomocí domácího učitele Stáni Maříka a Věře se snaží dohodit vhodného nápadníka, majitele dolů, inženýra Jankovce.

 

Komedie ČR/SR, 1938 Režie: V. Binovec Hrají:L. Pešek, E. Gerová, F. Kreuzmann

Žena na rozcestí

17. března 2020 v 18:12 | dvě TeReziA

 

Žena na rozcestí

Zita Kabátová v hlavní roli Červené knihovny podle Olgy Fujerové- Eduard Kohout jako její záletný manžel a Zdeněk Štěpánek jako její nová naděje.

 

Vojnar, úředník v pojišťovně, žije skromně se svou ženou Jindrou do chvíle, kdy se setká se spolužákem Hodašem, generálním ředitelem železáren. Hodaš ho seznámí se Soňou, která se chce stát filmovou hvězdou a doufá, že Hodaš bude její film financovat. Vojnar se do Soni zamiluje, a když zdědí po své tetě peníze, rozvede se a ožení se s ní. Zahrne ji bohatstvím a dá jí také peníze pro libretistu Kašpara, který Soně slibuje napsat scénář. Jindra se po rozvodu zhroutí a chce spáchat sebevraždu. V poslední chvíli jí její úmysl rozmluví neznámý muž. Jindra pak najde sílu pro samostatný život a přijme místo v advokátní kanceláři doktora Polanského. Kašpar uteče i s penězi do ciziny. Soňa, která přivedla manžela na mizinu, ho začne nenávidět. Rozhodne se, že ho otráví a vinu svede na Jindru. Nasype Vojnarovi do kávy jed a k umírajícímu Vojnarovi pozve Jindru. Polanský, kterého Jindra informovala o údajné nemoci bývalého manžela, telefonuje k Vojnarovým. Soňa zvedne sluchátko a vzápětí je odloží, neboť právě přichází Jindra. Tak Polanský vyslechne v telefonu Sonino přiznání a její nařčení Jindry z vraždy. Přichází pak právě včas, aby Soňu usvědčil. Vojnar se uzdraví, ale definitivně ztrácí Jindru, která svůj život i štěstí spojila s Polanským.

 

Romantický film ČR/SR,1937 Režie: O. Kmínek Hrají: Z. Kabátová, E. Kohout, Z.Štěpánek

Peníze nebo život

17. března 2020 v 18:05 | dvě TeReziA

 

Peníze nebo život

V pořadí druhý film Voskovce a Wericha byl natočen v roce 1932, rok po uvedení jejich filmové prvotiny Pudr a benzín.

 

Tonda, který byl bídou dohnán ke krádeži a Pepík, který se bohatě oženil, s penězi však vyženil také nepříliš věrnou manželku a hordu příbuzných, kteří jej málem dohnali k sebevraždě. Takže jsou na tom vlastně oba stejně. Kolem jejich vztahu je navíc rozehrána divoká honička za ukradeným šperkem, který neustále podstrkávají jeden druhému.

Motto: "Až uvidíš v životě zázraky, které jenom láska umí, zlaté ryby vyletí nad mraky, pak porozumíš. Že je život jak voda, kterou láska ve víno promění. Láska, že je náhoda a bez ní štěstí není." - "To může mít cenu, viď?" - "To je vzácný." - "Hm, to by se dalo prodat, sakra." - "Prodat! Ty bys všecko prodával! Myslíš jen na peníze. To ti nestačí, že je to krásný? (...) A papoušci, koukni. To je z Brazílie. Tam musí bejt krásně. To by byl život." - "Je tam prej draho." - "Zase peníze." - "To se ti to mluví, když máme za milion šperk v kapse. To se ti to vypráví vo papouškách." - "Vždyť ho jdeme vrátit, ten šperk. Až dostaneme odměnu, tak tam pojedeme a uvidíme je živý."

"Kdo se bojí, nemá peníze ani život."

 

Dobrodružná komedie ČR, 1932 Režie: Jindřich Honzl

Maskovaná milenka

17. března 2020 v 18:04 | dvě TeReziA

 

Maskovaná milenka

Filmový přepis romantické novely Honoré de Balzaca o náhodném setkání, které vyvolá silné milostné city. Příběh ovdovělé mladé šlechtičny Lenky Rosetti, která po nehezkém manželství po boku hrubého a nevěrného muže, netouží po dalším muži, ale jen po dítěti.

 

"Já jsem volná! Chci zůstat vždycky volná. Nikdy se žádnému muži nepodaří, aby mě spoutal", říká v jedné z úvodních scén baronka Lenka.

Na maškarním plese se seznámí Leon z Costy s krásnou dámou, která odmítá odložit svou masku. Žena prožila velké zklamání v lásce, a proto se již nechce nikdy znovu zamilovat. Leon ji ale upoutá natolik, že se ho rozhodne pozvat k sobě domů… Obstará si o něm informace týkající se zejména jeho charakteru, načež mu navrhuje uzavřít jistý druh smlouvy. Po jejím podepsání se znovu setkávají v jejím sídle, kam byl on přivezen se zavázanýma očima, aby nepoznal ono místo. Lenka Rosetti zůstává ukryta za svou maskou i během osudové noci, jež má své "následky". Později dává svému milenci na vědomí, že s ním čeká dceru. Když se s ním později náhodně setká u hraběte Alberta s jako těžce zraněným vojákem, dlouho váhá, zda mu má svěřit své tajemství.

 

Romantické drama pana režiséra Otakara Vávry z roku 1940. Zakázku na výpravnou podívanou s radostí přijal Havlův Lucernafilm, poskytujíc tím útočiště i pro nenáviděnou Lídu Baarovou, která se mezitím s opatrností smiřovala se svým neradostným postavením ve společenských kruzích.

hlavní role: Lída Baarová

Čtyři vraždy stačí, drahoušku

6. března 2020 v 20:31 | dvě TeReziA

 

Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Rozverná komedie scenáristy Miloše Macourka a režiséra Oldřicha Lipského. Nesmělý učitel jako neohrožený hrdina v loupežné hře dvou gangsterských band.

 

George Camel přednáší literaturu na maloměstské škole, v soukromí vede zcela spořádaný, nevzrušivý život. A právě tomuto nenápadnému, spíš bázlivému člověku se jednoho dne náhodně dostane do ruky šek na milion dolarů. Drahocenného papírku se chtějí zmocnit hned dvě zločinecké bandy, a obě se také nastěhují do domu, kde v podnájmu bydlí George. Pan učitel náhle na každém kroku naráží na mrtvolu, kolem něj zuří nemilosrdná válka gangů. Nestačí koukat, co se to s ním děje - vždyť o něj dokonce jeví zájem krásné ženy, a na to rozhodně není zvyklý… Když se Oldřich Lipský s Milošem Macourkem pustili do psaní scénáře podle detektivního románu jugoslávského spisovatele Nenada Brixiho Mrtvým vstup zakázán, pomýšleli na detektivní komedii. Pod rukama jim ale začala růst parodie ve stylu comicsového seriálu. Gejzír gagů, skvěle napsané dialogy i šťastně zvolené herecké filmu zajistily trvalou oblibu diváků.

 

ČR, 1970 Režie: Oldřich Lipský

Ať žije nebožtík

6. března 2020 v 20:27 | dvě TeReziA

 

Ať žije nebožtík

Bláznivé kousky Huga Haase ve výborné komedii o napravení nenapravitelného flamendra.

 

Věrný sluha Baltazar už nestíhá uklidňovat nejrůznější věřitele a odstraňovat alkohol z těch nejpřekvapivějších skrýší svého pána. Teprve náhodný omyl při lékařské prohlídce a svatba s neznámou ženou přivedou zhýralého mladíka na lepší cestu… Jedna z nejvydařenějších komedií autorské dvojice Frič - Haas. Hugo Haas v hlavní roli se v okamžicích ohrožení nejen maskuje za ženu, ale stihne tu i zazpívat dvě písně s vlastními texty: Mě to tady nebaví a Mně jeden pohled nestačí. Doprovází ho přitom legendární jazzový orchestr Gramoklubu.

 

ČR, 1935 Dále hrají: Adina Mandlová, Karel Hašler, Václav Trégl a malý psík Lumpík. Scénář: Martin Frič a Hugo Haas

Falešná kočička

6. března 2020 v 20:26 | dvě TeReziA

 

Falešná kočička

Česká filmová komedie s Oldřichem Novým a Věrou Ferbasovou, která se mění z uličnice v dobře vychovanou mladou dámu.

 

Druhá adaptace stejnojmenné divadelní hry připomínající pygmalionský motiv o výchově zanedbaného děvčete.
Míle, dceři továrníka Janoty, se líbí MUDr. Přelouč. Ale doktor se ženám zásadně vyhýbá. Kartářka mu však předpověděla, že se ožení se třetím chudým děvčetem, které potká. Proto Míla neváhá a přestrojí se za chudou prodavačku tkaniček. Způsobům i jazyku chudiny ji naučí Vendelín Pleticha, který se také stane jejím průvodcem po periferii. Doktorovi Přeloučovi prostá dívka imponuje. Učí ji spisovné mluvě a základům společenského chování až do chvíle, než zjistí, že ho Míla oklamala. Ale to už na scénu přichází doktorův přítel Chládek, který se začne Míle vytrvale dvořit.

 

ČR, 1937 Režie: Vladimír Slavínský

Mravnost nade vše

5. března 2020 v 12:26 | dvě TeReziA

 

Mravnost nade vše

Hugo Haas v rozpustilé komedii o nejpočestnějším muži městečka, před kterým se nečekaně objeví jeho dávný prohřešek.

 

Falešná morálka a hříchy mládí v jedné z nejzdařilejších předválečných komedií. Profesor Karas je vůdčí osobnost sdružení pro povznesení obecné morálky a vážený muž známý svými nekompromisními názory, které lze shrnout jedinou větou - Mravnost nade vše. V tomto duchu vede nejen své žáky, ale železnou rukou diktátora také svou rodinu. Jednoho dne však Karas dostane nečekanou návštěvu. Svou nemanželskou dceru Věru, živý to důkaz mladické nerozvážnosti. Karas v obavách, že by mohla zcela zničit jeho "image" bojovníka za mravopočestnost, se rozhodne její existenci utajit. Což je úkol víc než obtížný, protože Věra si najde práci jako vychovatelka v jeho vlastní rodině.

 

ČR, 1937 Režie: Martin Frič Hrají: Hugo Haas, Adina Mandlová, Věra Ferbasová, Saša Rašilov

Hugo Haas spolu s Otakarem Vávrou během týdne vymysleli scénář na námět J. Erbenové, který se vysmíval měšťácké prudérnosti.

Andula vyhrála

5. března 2020 v 11:47 | dvě TereziA

 

Andula vyhrála

Klasická pohádka o chudé princezně z davu a bohatém princi.

 

Bohatý továrník Pavel Haken (Hugo Haas) je zapřisáhlým starým mládencem, který s pomocí věrného sluhy Václava úspěšně uniká nástrahám vdavekchtivých žen z lepší společnosti. Jediné chvíle klidu tráví Pavel ve víkendové vilce, kterou si nechal postavit daleko od lidí. Jenže právě tam, přímo na Pavlově pozemku, se pod stany utáboří celý houf jeho nápadnic, které k tomu dostaly svolení od továrníkovy matky. K jejich zděšení si Haken porozumí s prostořekou Andulou Mráčkovou (Věra Ferbasová), která vypomáhá v táborové kuchyni. Uražené slečny se nakonec s Andulou vsadí, že ani ona Hakena nezíská…

 

ČR, 1938 režie: Miroslav Cikán scénář: Jarka Mottl, Josef Neuberg

Tajemství proutěného košíku 1-13

6. srpna 2019 v 10:41 | dvě TeReziA...

 

Tajemství proutĕného košíku 1/13

Stĕhování

Televizní seriál podle knihy Markéty Zinnerové vypráví příběhy o dĕtech, rodičích, tajné skrýši na půdĕ babiččiny chalupy. S dospĕlými je to nĕkdy tĕžké. Ještĕ že existují babičky a prázdniny!

 

To jsou Janovice.
Jsou malé, ale nám dĕtem se líbí.

K rybníku dojdeme snadno, ani pro mléko nemáme daleko.

To je můj bratr Vojtíšek. Je mu 5 let. Je tady vždy o prázdninách. To se tĕším, až odjede. Ve školním roce příjíždí jen na sobotu a nedĕli s našimi. To se tĕším, až bude tady. Je s ním legrace.

Naše babička se jmenuje Vavrušková. Pořád mĕ honí krmit králíky.

My všichni jsme Vavruškovi. Máma je Miriam, táta je Jaroslav.

Babička: Žádná starost se nedá lámat přes koleno. Čas je nejlepší doktor. Jen počkejte.

Vojtíše: Klárko, až budu velký, poletím raketou do nebe.

Klárka: A přineseš mi hvĕzdu?
To nejde. Hvĕzdy jsou velké. Na velké hvĕzdy se létá raketou, malé si dává princezna na hlavu.

Kde je princezny vezmou?
Ty malé hvĕzdy rostou na stromĕ.

Jsi rád, že spolu budeme v Praze?
Chceš nĕjaké natrhat?

Na hvĕzdy si můžeš sáhnout jen u babičky!

 

Československo, 1977 Režie: Ludvík Ráža

https://decko.ceskatelevize.cz/tajemstvi-prouteneho-kosiku?_ga=2.28634293.880122290.1565074183-2081151397.1530528624

Lišáci, Myšáci a Šibeničák

28. července 2019 v 15:51 | dvě TeReziA...

 

Lišáci, Myšáci a Šibeničák

Vyprávění o dětech, koních a jedné "válce".

 

Obyčejný příběh ze života dětí jedné podhorské vesničky se všemi jejich starostmi a radostmi, historie prvních dětských nenávistí a lásek, přátelství a zrad, prvních snah vyniknout nad ostatní i prvních porážek. Jádrem filmu je vzájemná řevnivost a zápolení dvou vesnických kluků, Zrzka a Myšáka, o vůdcovství v partě spolužáků z jednotřídky.

 

Klouzačky, lyžování, sněhové pevnosti, zkrátka zima, to je to pravé roční období pro zábavu dětí z vesnice pod vrchem Šibeničákem. Jejich vůdcem byl vždy Zrzek, syn místního hrobníka. Jenže pak se do vsi přistěhuje Myšák, jehož otec se stane předsedou zemědělského družstva, a ten všechny kluky přetáhne na svou stranu, zejména díky tomu, že je může vozit na koních, které mu táta občas půjčuje. Hrdý Zrzek raději z party odejde, než by se podřídil Myšákovi. Věrná mu zůstane pouze kamarádka Barborka, která mu pomáhá chytat ptáky, zejména pověstného černého havrana. Nepřátelství mezi oběma kluky pokračuje řadou potyček a naschválů. A zatímco Zrzek konečně chytí havrana, Myšák, chovající se ke koním laskavěji než ke kamarádům, má starosti svou oblíbenou klisnu Sylvu, která čeká hříbátko a udělala si kýlu. A právě tohle neštěstí nakonec kluky usmíří. Stav Sylvy se totiž zhorší natolik, že musí být utracena, a Myšákovi se jen taktak podaří zachránit alespoň její hříbě. Spí s ním ve stáji, krmí ho, zahřívá a je to právě Zrzek, kdo mu pomáhá.

 

ČR 1970 Režie Věra Plívová-Šimková

Záhada hlavolamu 1969

18. července 2019 v 16:43 | dvě TeReziA...

 

Záhada hlavolamu

Legendární seriál na motivy románů pro kluky podle Jaroslava Foglara. Dobrodružství Rychlých šípů v tajemných Stínadlech.

 

Mirek Dušín, Jarka Metelka, Rychlonožka, Červenáček a Jindra Hojer jsou zataženi do spletitých osudů tajemných Stínadel a jejich klukovských obyvatel. Ukryli před vontskými pronásledovateli chlapce, který se vychloubal, že má tajemný hlavolam se jménem "ježek v kleci". Rozhodli se do Stínadel vypravit na zvědy a přijít všem záhadám na kloub…

 

V tajemné čtvrti Stínadla jsou Rychlé šípy překvapeny podivnými zážitky. Dozví se, že majitel hlavolamu "ježek v kleci" se má stát náčelníkem stínadelských kluků - Velkým Vontem. Jejich výprava ale neunikne místním klukům. Na útěku se Rychlé šípy skryjí do tajemného dvora, ale brána se za nimi náhle zavře. Kluci jsou zajati. Vysvobodit se mohou za slib, že vniknou do jisté zahrady a vezmou tam tajemné dokumenty. To se jim sice podaří, ale pouze za cenu, že si Vontové ponechají Červenáčka jako rukojmí. Poprvé se setkají se záhadnou postavou v masce. Je to tajemný Širokko, který v dalším ději sehraje důležitou roli…

Rychlé šípy osvobodily Červenáčka ze zajetí, ten ale při útěku ztratil svou pověstnou červenou čepičku. Kluci se dozvěděli, že podrobnosti o "ježkovi v kleci" zná kostelník ze Stínadel. Navštívili tedy znovu Stínadla a vypátrali Vontskou kroniku, ve které se dočetli vše o organizaci a historii Vontů. Především o velkém boji, který kdysi svedly dvě nesmiřitelné party kluků o vůdčí roli ve Stínadlech. Vojtěch Vont usiloval o dohodu smírnou cestou, ale marně…

Rychlé šípy si přečetly kroniku Vontů a dozvěděly se podrobnosti o boji dvou klukovských part, který skončil smrtí jednoho z vůdců. Jenže než kluci mohli kroniku dočíst, někdo se vloupal do jejich klubovny a ukradl ji. Kluci totiž netušili, že byli kýmsi sledováni. Nezbývá, než se znova do Stínadel vypravit. Dozvíme se, proč nosí kluci ze Stínadel v klopě žlutý špendlík, odhaleno bude, že Červenáček Rychlé šípy nezradil, a na scéně se opět objeví tajemný muž v masce.

Kostelník od svatého Jakuba vyprávěl Rychlým šípům o Janu Tleskačovi a o jeho hlavolamu "ježek v kleci". Kluci se dozvěděli, že Jan Tleskač v kostele kdysi ministroval a zvonil na zvony. Při vyzvánění však jednou spadl ze zvonice a zabil se. Po jeho smrti se hlavolam u něj nenašel a nenašel se ani jeho deník, který si velmi pečlivě a podrobně psal. Při pátrání se ovšem Rychlé šípy prozradily - a Vontové je opět pronásledují…

 

ČR 1969 Režie Hynek Bočan Scénář napsali H. Bočan a V. Šašek.

Záhada hlavolamu

18. července 2019 v 16:42 | dvě TeReziA...

 

Záhada hlavolamu

Rychlé šípy pátrají ve Stínadlech po ,,ježku v kleci" - hlavolamu, jehož tajemství střeží parta Vontů.

 

Klukovský klub Rychlých šípů - Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka - zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů…

 

Dobrodružný film ČR (1993). Debutující režisér Petr Kotek se inspiroval nejen Foglarovým románem, ale i výtvarnou podobou stejně populárního komiksového seriálu.

Poslušně hlásím

17. července 2019 v 12:12 | dvě TeReziA...

 

Poslušně hlásím

… že jsem opět zde. Volné pokračování filmu podle Dobrý voják Švejk slavného románu Jaroslava Haška.

 

"Poslušně hlásím, že jsem opět zde!" - tak se nám znovu představí Josef Švejk. Setkáme se s ním při cestě na frontu a nakonec přímo v bojové linii. Můžeme sledovat slavné Švejkovy vlakové příhody na jeho cestě k marškumpanii do Českých Budějovic, putimskou anabázi a jeho odjezd na frontu. Nechybí Švejk jako falešný ruský zajatec, ani scéna, v níž je poručík Dub přistižen ve veřejném domě…

Rok po velkém úspěchu Dobrého vojáka Švejka natočil režisér Steklý další příhody tohoto hrdiny.

 

ČR 1957 Scénář a režie Karel Steklý

Černý Petr

17. července 2019 v 11:01 | dvě TeReziA...

 

Černý Petr

Životní lekce šestnáctiletého učně. Pronikavá psychologická a sociologická generační studie skládá mozaiku drobných, zdánlivě bezvýznamných událostí v životě šestnáctiletého učně, to vše s komediálním nadhledem a porozuměním pro svět…

 

Jde o několik dnů ze života šestnáctiletého Petra Vaňka, který je na praxi v potravinářské samoobsluze. Nechápe příliš smysl dohlížení na kupující, čímž byl pověřen, štvou ho otcovy výchovné metody a občas ho vytáčejí i kamarádi, ale to je tak všechno, co ho trápí.

 

Komedie Miloše Formana z roku 1963. Scénář J. Papoušek a M. Forman

Nejistá sezóna

17. července 2019 v 10:48 | dvě TeReziA...

 

Nejistá sezóna

Hořká cimrmanovská komedie z časů, kdy toho k smíchu moc nebylo.

 

Ve filmu autoři líčí peripetie malého divadelního souboru (Divadla starých forem), který má sice úspěch u publika, ale zároveň i stálé potíže s nadřízenými orgány. Zachycují usídlování divadla na nové štaci v nevyhovujícím sále periferního kulturního domu, průběh zkoušek nové hry i její premiéru, ale také epizody ze zákulisí. Značný prostor mají ukázky z her repertoáru Divadla Járy Cimrmana (Němý Bobeš, Akt, Dlouhý, Široký a Krátkozraký, Dobytí severního pólu, Cimrman v říši hudby, Posel z Liptákova), ačkoliv tu jméno slavného fiktivního génia ani jednou nepadne. Film vychází ze skutečných situací a není v něm (kromě her) nic vymyšleného.

 

ČR 1987 Režie L. Smoljak Scénář Z. Svěrák a L. Smoljak.

Sňatky z rozumu

16. července 2019 v 12:51 | dvě TeReziA...

 

Sňatky z rozumu

Český slavný pamětnický seriál podle románů Vladimíra Neffa vypráví o osudech podnikatelských rodin Nedobylů a Bornů.

 

Vídeň 1859… u císařského vojska slouží syn rokycanského formana Martin Nedobyl. Ještě před vojnou byl vyloučen z konventského gymnázia, protože se u něj našly vlastenecké letáky. Martin zažije u pluku incident, kdy hejtman ubije k smrti vojenského písaře. Napíše o tom domů, jeho dopis je ale zachycen a Martin musí projít trestnou "uličkou", což znamenalo mnohdy dokonce smrt. Vlastenecký nadporučík Hafner se při audienci u císaře za Nedobyla přimlouvá, ale je penzionován, protože kritizoval vojenské hospodaření. Nedobyl je poté propuštěn z vojny a vrací se domů. Je nemocen, rodina se bojí tyfu, ale Martin se vyléčí.

Celou oblast mezi Plzní a Prahou čeká zásadní revoluční změna - začíná se stavět železnice mezi oběma městy. Mladý a přemýšlivý Martin radí otci, aby změnil formanství na špeditérství v Praze a ušetřené peníze investoval do pozemků za pražskými městskými hradbami, protože jejich cena začne s růstem města stoupat. Starý Nedobyl to udělá a peníze svěří Martinovi.

Mezitím přijíždí do Prahy prokurista vídeňské firmy, český vlastenec Jan Born. Hodlá pro firmu najmout obchod v Perlové ulici. Obchod patří vdově Tolarové. Born se zamiluje do její nevlastní dcery Lízy. Ještě si samozřejmě pro jistotu prozkoumá majetkové poměry rodiny, a poté požádá o Lízinu ruku. S jejími penězi vybuduje obrovský obchod na rohu Příkopů a Celetné. Líza je na druhé straně trochu zklamána Bornovým vlastenčením a jeho dravým podnikáním, její matka to naopak oceňuje. Do vlastenecké společnosti u Bornů přichází Martin Nedobyl, zhlédne se ve vdově Tolarové a posléze si ji vezme za ženu. Osudy Bornů a Nedobylů se tak propojily…

Ocitneme se v bouřlivých událostech roku 1866.

Bornův "vlastenecký" obchod vzkvétá, Nedobylovo "První české povoznictví" rovněž. Rozmach českých podnikatelů trochu ohrožuje blížící se prusko - rakouský vojenský spor, nebezpečí války je na dosah.

Líza Bornová se stále nesmiřuje s Bornovou podnikavostí a vlastenčením a dokonce pro syna obstarává německou vychovatelku. Valentina Nedobylová získává pro manželovo povoznictví dekret, že jde o podnik vojensky důležitý. Také ona se zastává malých a chudých lidí proti Nedobylově dravosti a hrubosti.
V Hradci Králové žije despota a byrokrat, zemský rada doktor Vácha se dvěma stárnoucími dcerami - Hanou a Bětuší. Vácha by rád sezdal Hanu s vypočítavým soudním úředníkem Joskem, ale jeho dcery se na plese sblíží s důstojníky Tongrázem a Medunou. Hanin amant hrabě Tongráz při bitvě u Hradce Králové padne. Po prohraném vojenském střetu nastává v Praze panika, lidé houfně utíkají na venkov a na tom tvrdě vydělává Nedobyl. Pomůže také Bornovi, protože odveze Bornovu ženu a dítě do Plzně. Tam se Líza setkává se svým známým, básníkem Dinbýrem, a posléze se stane jeho milenkou…

Hana Váchová se po Tongrázově smrti zotavuje z pokusu o sebevraždu a rodiče ji stále nutí do známosti s Joskem, ale nakonec je zapomenut.

Amant Bětuše Váchové Meduna zemřel na choleru. Doktor Vácha je penzionován a rodina se stěhuje do Prahy.

V roce 1867 se císař nechá korunovat na uherského krále, ale českou korunu odmítá. Úředníci zakazují Bornovi označit podnik česky, Born zorganizuje vlasteneckou manifestaci a vydělá na tom.

Z Ameriky se do Prahy vrací Vojta Náprstek a předvádí první model šicího stroje. Born se zavazuje převzít prodej tohoto vynálezu a seznamuje se s Hanou Váchovou, členkou emancipačního Amerického klubu. Born je za vlasteneckou činnost zatčen, zatčen je rovněž Nedobylův kočí Pecold kvůli účasti na žižkovské dělnické manifestaci. Je ve stejné cele s Bornem, ale zatímco Born je propuštěn, Pecold dostane několik let. Valentina Nedobylová čeká dítě, odjíždí za Nedobylovými rodiči. Potkává se s Bornovou, chce jí pomoci napravit vztahy s manželem, protože nevěra se provalila, ale při cestě do Prahy dojde ke srážce a obě ženy zahynou.

Martin Nedobyl je kvůli manželčině smrti v krizi, nepomůže ani bývalému nadporučíkovi, dnes už redaktorovi Hafnerovi, který se u Nedobyla přimlouvá za Pecoldovu rodinu…

Born vydělává na prodeji šicích strojů. Náprstek přichází s další novinkou a mladé vlastenky skládají zkoušky z účetnictví. Born jednu z nich, Bětuši Váchovou přijímá do firmy.

S její sestrou Hanou se stále více sbližuje, a přestože ví, že Váchovi nemají peníze, požádá ji o ruku. Na jaře 1870 odjíždí pár do Paříže, kde poznávají rub i líc bohaté pařížské společnosti. Manželé si stále více rozumí, Hana má stejně jako její manžel dravost a touhu po zisku. Z vězení se vrací kočí Pecold. Jeho rodina žije nuzně na Preclíkářce. Pecold prosí u Nedobyla, ale je odmítnut. Probíhající prusko-francouzská válka dá Bornovi opět vydělat. Born kupuje ženě Haně klavír a za učitele najímá mladého komponistu Antonína Dvořáka. V Bornově pražském salónu se schází pražská smetánka, včetně mladé harfenice Marie Schoenfeldové. Její otec přijde po krachu vídeňské burzy o peníze a prodává svůj majetek na Preclíkářce Nedobylovi. Tomu se líbí Marie Schoenfeldová, ale zatím si netroufne. Po koupi Preclíkářky Nedobyl zbytek rodiny Pecoldových nevyžene.

Po roce 1874 padly pražské hradby a Nedobyl si nechává postavit na hranicích Žižkova honosný palác. Po několika letech se Nedobyl u Bornů setkává s Marií Schoenfeldovou.

Setkání nedopadne dobře, přítomný redaktor Hafner veřejně všem připomene Nedobylův podíl na tragické situaci rodiny Pecoldů. Nedobyl by si rád vzal Marii, ale ta odmítá. Nakonec se domluví s jejím otcem, který je ve velké finanční krizi. Rok po svatbě se Nedobylovi a Marii narodí syn. Také u Bornů čekají přírůstek a koná se u nich slavnostní premiérový koncert Dvořákových Moravských dvojzpěvů. S mistrem všechno secvičily Hana Bornová a její sestra Bětuše.

Celý příběh a tím i seriál končí slavnostním otevřením Národního divadla v červnu 1881. Jedna historická etapa končí, další začíná…

 

Černobílý seriál ČR, 1968 Režie František Filip Napsal Otto Zelenka

https://www.ceskatelevize.cz/porady/899200-snatky-z-rozumu/dily/

F. L. Věk

16. července 2019 v 12:26 | dvě TeReziA...

 

F. L. Věk

Český slavný seriál o počátcích národního obrození podle románu Aloise Jiráska.

 

V rodině dobrušského kupce se narodil hrdina vyprávění - syn František. Máme možnost sledovat Františka od dětství a seznámit se prostředím, ve kterém vyrůstal. Narodil se v roce 1769 v rodině dobrušského kupce. Už jako dítě se seznámil s křivdou, která se stala sousedovi, tajnému evangelíkovi Žalmanovi, když mu vrchnost zabavila Kralickou bibli. Ve škole učitel brzo rozeznal Františkův hudební talent. A tak ho doporučil jako choralistu k pražským benediktinům, kde mohl zadarmo vystudovat gymnázium.

V druhém dílu František studuje v pražském benediktinském klášteře a získává zde neomezený přístup do bohaté knihovny. Klášter je však později rozhodnutím císaře Josefa II. zrušen. František ze všech sil pomáhá zachraňovat nejvzácnější knihy z konfiskované knihovny. Pro sebe si odnáší Komenského spisy a také výtisk Kralické bible. Studií František zanechat nemusí. Jako premiant dostával nevelké císařské stipendium. Nevrací se tedy do Dobrušky, jak si přál jeho otce, ale zůstává v Praze.

František nesplnil otcovo přání, aby se stal kupcem, nebo vystudoval na kněze. Dal se do studií filosofie, ale jeho největší láskou se stala hudba. V té době Praha hudbou žila. Bylo zde možné potkat W. A. Mozart, který právě komponoval pro Nosticovo divadlo novou operu, Dona Giovanniho. František, který se při studiu živí kondicemi, se dostává jako učitel hudby do rodiny Butteauových. Tady se zamiluje do své žačky, němé Pauly, a jejím prostřednictvím se spřátelí s Václavem Thámem, českým buditelským divadelníkem.

Ve čtvrtém dílu se v Praze chystá premiéra Mozartova Dona Giovanniho. František se těší i proto, že na toto představení doprovodí svou milovanou Paulu Butteauovou. Ale den před premiérou ho vyhledál kapelník Praupner, který ví, že František je dobrý muzikant, a odvede ho za Mozartem na Bertramku. Je totiž nutno nahradit dva onemocnělé členy operního sboru. František uspěje ve zkoušce, dokonce dostane od Mozarta dva dvacetníky...

František Věk si stále více přivydělává při studiu jako hudebník. Doktor Thám ho získal ke spolupráci s vlasteneckým českým divadlem v "Boudě", komponuje hudbu k jeho hrám. Františkův hluboký cit k Paule nedošel naplnění. Paula se těžce rozstonala a František ztratil kondici. Matka Butteauová ve Věkovi vidí zajištěného ženicha a naléhá na dceru Lotty, aby si ho získala. Rozezlený otec Věk se dozvídá, jak František v Praze žije a vypraví se za ním. Otec a syn se však rozejdou ve zlém. František tedy už nemůže počítat s finanční podporou a jde prodat své cenné knihy do Krameriovy české expedice. Tam se seznamuje se samotným Krameriem a vlasteneckým knězem páterem Vrbou a je tu také profesor Vydra. Všichni Věka přemlouvají, aby knihy neprodával a Kramerius je bere jen jako zástavu a vypomáhá mu ze svého.

František po uzdravení Pauly jede s rodinou na výlet, tu ho však čeká hořké poznání - Paula miluje Václava Tháma. František nemá štěstí v lásce, a zároveň se na něj hrnou další pohromy - je zcela bez peněz a dozvídá se, že jeho matka je těžce nemocná. František se chystá domů. Před odchodem ho vyhledá Thám, platí za něj dluh u bytné a jako muž s mužem si vzájemně vysvětlí svou lásku k Paule. Thám vyslovuje naději o svém svazku s Paulou, ale ví, že divadlo není žádní zajištění pro rodinu. Věk se vydá do Dobrušky pěšky, kam dojde bos - boty nevydržely. Matce se už daří lépe, ale otec je nesmlouvavý. Nechá sice Františka pracovat v obchodě, ale kromě příkazů na něj nepromluví a dokonce ho podezírá, že mu chce sebrat nějaké peníze z pokladny. Nakonec František nevydrží a rozhoduje se k útěku z Dobrušky.

Rok 1789. Otec Věk se rozhodl vyzkoušet Františkovu poctivost. Poslal ho nakoupit plátno a svěřil mu 200 zlatých. Předem se domluvil s kupcem, ten dokonce Františka sváděl k provizi, ale mladý Věk nezklame. Spokojený otec vrátil Františkovi plnou důvěru. Jen se zlobí, že si František předplatil Krameriovy noviny. Ten se domnívá, že získá nějaké zprávy o Thámovi. Po Praze se mu velice stýská a je rozhodnut se do Prahy vrátit, dostudovat a živit se hudbou. Otec naopak chce, aby převzal kupectví. Na obzoru je válka... Cestou za nákupy se setká s chudičkou hereckou společností a Thámem. Dozvídáme se osudu rodiny Butteauových: Když Lotty neodpovědně odešla od divadla, musel pryč i otec Butteau. Thám šel za nimi ke kočovné společnosti, oženil se s Paulou. Jsou na tom všichni bídně. Věk je všechny pohostí a zažívá i radostnou událost, neboť Paula porodí synka Václava. Při porodu se jí vrátí řeč. František se Thámovi svěřuje s úmyslem vrátit se do Prahy. Thám ho zapřísahá, aby to nedělal. Jako vlastenec víc pomůže národu, bude-li dobře pracovat jako obchodník doma. Vynucuje si na Věkovi slib, že se vrátí do Dobrušky.

Františkův otec onemocní, a tak je mladý Věk nucen vést obchod sám. Stává se středem pozornosti jako dobrá partie. Věkovi je nejbližší Márinka Snížková ze sousedství. Otec po zápalu plic umírá s vědomím, že obchod předal do dobrých rukou. V roce 1790 umírá císař Josef. František vede obchod a z bohaté bibliotéky půjčuje vlastencům knihy. Rád by rozjel obchod ve velkém. Matka ho nabádá, aby si zajel do Prahy. Věk v Praze potkává mnoho svých a přátel a zjišťuje, že Paula a Thám neměli ve vztahu štěstí - jejich syn zemřel a jejich vztah ztroskotává. Paní Butteauová chystá s dcerou Betty intriku na Věka.

F. L. Věk je dobrá partie, proto se paní Butteauová snaží, aby se sblížil s její nejmladší Betty. Když jdou společně do divadla, kde se ovšem hraje německy, setkává se Věk s Thámem a ten mu odhaluje intrikánství rodiny Butteaových, o kterém Paula údajně neví. Po návratu domů však Paule vyčte, že své matce a sestře s intrikou pomáhala. Věk se setkává s přáteli vlastenci - vedle Krameria je to rychtář Vavák a páter Vrba. Dozvídá se od nich, že se císař Leopold napřesrok dá korunovat za českého krále a všichni si slíbí, že se na korunovaci sejdou. Věk se vrací do Dobrušky a přiváží mamince šperk z českých granátů, ale matka ho chce schovat pro budoucí nevěstu. Starému Žalmanovi přináší Komenského spisy. Sobě pak spinet - což je pro Dobrušku senzace. Celé sousedství mu naslouchá, zvláště Márinka Snížkova...

V desátém díle se dozvídáme o často kuriózní vlastenecké a osvětové činnosti. Páteru Vrbovi odkáže umírající farář Hejna peníze a on si za ně nechá ušít kabát s mnoha kapsami, aby v nich mohl roznášet po českém venkově knihy a časopisy. Františkova vlastenecká a osvětová činnost v Dobrušce má řadu podob. Kromě půjčování českých knih se jeví vrchnosti nepohodlný i jinak. Odešel z kostela během kázání, kde farář tupil Francouzskou revoluci, v hostinci zesměšnil dva panské úředníky a usvědčil je z naprosté neznalosti Rousseauova díla. Z Opočna se Věkovi ohlásí někdejší poštmistr Sýkora, který své upřímné vlastenectví uplatňuje neobvykle. Vymýšlí si pro slova, o nichž není přesvědčen, že jsou čistě česká nové, často směšné názvy. Věk organizuje výpravu na korunovaci, s čímž má samozřejmě oplétačky s úřady... V osobním životě se pomalu rýsuje budoucí vztah s Márinkou - ale Věk se po zklamání s Paulou bojí...

1791. Věkovo postavení v Dobrušce se upevnilo, zvláště když organizuje výpravu na korunovaci. Po létech se k němu vrací lakotný konšel Pinkava, který by ovšem na korunovaci rád něco vydělal. Na večerních sedánkách se sbližuje s Márinkou a těší ho, že jeho věrná klientka tak nadšeně hájí českou věc. Babičce Snížkové se do Prahy nechce, ale když vidí Márinčino zklamání, napíše bratranci do Prahy a obě se připojují k Věkově výpravě. Při prvním nocování se už už s Márinkou sblíží, ale stále je tu stín Pauly a intrikánek Betty i Lotty. Věk se v Praze setkává se svými přáteli - vlastenci, Krameriem a Hněvkovským, ale nakonec prožije slavnostní korunovaci v blízkosti Márinky.

Věk sleduje korunovační průvod s Márinkou. Večer navštíví s rodinou Snížkovou divadlo U Hybernů, kde hraje Thám ve své hře Oldřich a Božena. Všichni se chystají na ples, který by měl navštívit i nový císař. Přes intriku Betty se nakonec Věk přece jen sblíží s Márinkou a po návratu do Dobrušky ji jako svou nevěstu jde představit umírajícímu Žalmanovi. Ten vrací vypůjčené knihy, ale odkazuje Františkovi i vzácnou Kralickou bibli. Věkovou svatbou, při níž na varhany hraje kmotříček Havránek, díl vrcholí.

Věk sleduje korunovační průvod s Márinkou. Večer navštíví s rodinou Snížkovou divadlo U Hybernů, kde hraje Thám ve své hře Oldřich a Božena. Všichni se chystají na ples, který by měl navštívit i nový císař. Přes intriku Betty se nakonec Věk přece jen sblíží s Márinkou a po návratu do Dobrušky ji jako svou nevěstu jde představit umírajícímu Žalmanovi. Ten vrací vypůjčené knihy, ale odkazuje Františkovi i vzácnou Kralickou bibli. Věkovou svatbou, při níž na varhany hraje kmotříček Havránek, díl vrcholí.

Černobílý seriál ČR, 1970 Režie František Filip Napsal Otto Zelenka

https://www.ceskatelevize.cz/porady/899202-f-l-vek/dily/

Jan Hus – Cesta bez návratu

6. července 2019 v 14:07 | dvě TeReziA...

 

Jan Hus - Cesta bez návratu

Hraný dokument o závěrečné fázi Husova života, fiktivní příběh postavený na historických skutečnostech.

 

Z historických dokumentů víme, že se mistr Jan v době svého kostnického věznění sblížil s jedním ze svých žalářníků, s jistým Robertem. Dokonce pro něho napsal jedno své významné dílo - traktát De matrimonio (O manželství). Tato skutečnost inspirovala vznik filmu, který k představení charakteru, myšlenek i osudu Jana Husa využívá fiktivní příběh lásky dívky Markéty a žalářníka Roberta.

 

ČR 2015 Hraný dokument Lubomíra Hlavsy podle scénáře Mileny Štráfeldové.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10356725312-jan-hus-cesta-bez-navratu/31429838011

Jan Hus

6. července 2019 v 13:58 | dvě TeReziA...

 

Jan Hus

Třídílný televizní film o Janu Husovi představuje tragický osud velikána naší historie, který byl naposledy převeden na filmové plátno režisérem Otakarem Vávrou v roce 1954. Na rozdíl od tradovaného obrazu sociálního reformátora sledujeme Husovo myšlenkové a mravní drama, jež předběhlo o celé století zásadní zlom evropského vývoje.

 

Dramatický děj je ukotven ve spletitém střetu názorů, ambicí a mocenských manipulací církevních i světských autorit - krále Václava IV., jeho bratra Zikmunda, pražského arcibiskupa Zbyňka, ambiciózních kardinálů a tří papežů, kteří si dělají nárok na pastýřský stolec a z toho titulu i na odváděné daně. Západní církev prochází těžkou mocenskou i mravní krizí. Jan Hus, Mistr Karlovy university a Betlémský kazatel, pociťuje spoluzodpovědnost za osud rozštěpené církve ve vztahu k věřícím a dospěje k přesvědčení, že jediným východiskem z úpadku je víra v živého Krista a jeho učení. Volá po mravnosti těch, kteří mají být věřícím duchovními pastýři. To zesiluje zášť ze strany vysokého kléru i konkurujících farářů. Naštěstí se Jan Hus těšil přízni královny Žofie. V kritických okamžicích to byla právě ona, kdo mohl u svého manžela Václava IV. žádat pro Mistra ochranu.

Husovým opakem je vzdoropapež Baltazare Cossa, pirát, cynický kořistník, a dokonce snad i vrah. Paradoxně také v Kostnici, kde byl Hus souzen za domnělé kacířství, byl Cossa týmž koncilem sesazen z papežského stolce a uvězněn. Prapodivným nástrojem, který sehrál v pronásledování Husa mimořádnou roli, byla nesourodá koalice ambiciózního pražského kléru, žárlivých kolegů z university, včetně Husova přítele, Mistra Štěpána Pálče. Ten se v Kostnici stal dokonce jedním z hlavních žalobců. Jan Hus chtěl své přesvědčení před Kostnickým koncilem v rámci disputace obhajovat. Koncil však taková pravidla nepřijal, Husovi určil pozici obžalovaného kacíře. Konečným rozsudkem nebyl odsouzen jen on, ale i jeho předchůdce, dávno mrtvý Jan Viklef, jehož kosti nařídil tentýž koncil vykopat, spálit a popel rozptýlit v řece.

 

Film natočil v roce 2015 pan režisér Jiří Svoboda podle scénáře spisovatelky a historičky Evy Kantůrkové.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10446079238-jan-hus/21551212109

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10446079238-jan-hus/8681-rapper-versus-hus/

Limonádový Joe aneb Koňská opera

2. července 2019 v 10:17 | dvě TeReziA...

 

Limonádový Joe aneb Koňská opera

Hudební komedie natočená podle románu a divadelní hry Jiřího Brdečky.

 

Film se odehrává v Arizoně ve Stetson City v roce 1885. V Trigger Whisky Saloonu se seznámíme s prohnaným majitelem podniku Dougem Badmanem, rváčem Grimpem i roztouženou a okouzlující Arizonskou pěnicí Tornado Lou. V bouřlivém prostředí se nemůže dařit Ezru Goodmanovi a jeho něžné a velmi půvabné dceři Winnifred, kteří ve jménu hnutí Arizonská obroda zkoušejí věčně opilé pistolníky obrátit k mravnějšímu životu. Zasahuje však Limonádový Joe, kovboj chodící celý v bílém, který propaguje Kolalokovu limonádu oproti tvrdému alkoholu. Zdá se, že vítězství bude patřit bez větších problémů mistrně střílejícímu pistolníkovi-abstinentovi, který si získá srdce Winnifred i Tornádo Lou, ale Dougu Badmanovi přijde na pomoc jeho ďábelský, zvrhlý bratr Horác…

 

Československo 1964, westernová komedie. Režie: Oldřich Lipský

Šest medvědů s Cibulkou

1. března 2019 v 21:31 | dvě TeReziA...

 

Šest medvědů s Cibulkou

Česká barevná filmová komedie pro celou rodinu.

 

Klaun Cibulka předvádí v cirkusu úspěšné číslo s medvědy, ředitel se však nechá umluvit šéfem konkurenčního cirkusu Švihákem a vymění s ním medvědy za cvičené pašíky. Krátce nato dostane výpověď i Cibulka, když v maringotce ukryje Honzíka, Jardu a Marcelu, kteří se do cirkusu vydali hledat ztracenou svítící tužku. Na popud dětí, které litují, že kvůli nim klaun přišel o práci, se s pomocí cirkusových rekvizit převlékne za ženu a nastoupí do školy na místo kuchařky. Situace se však brzy zkomplikuje, protože medvědi utečou a vedeni instinktem vydají se za Cibulkou do školy. Zatímco klaun ukrývá ve sklepě medvědí kůži a šimpanze Tondu, vyplaší medvědi v přírodopisném kabinetu uklízečku, která omdlí a svým bezvědomím spustí u medvědů nacvičené číslo s oplakáváním nebožtíka. Truchlící medvědy vzápětí objeví školník a také omdlí. Pokud chce Cibulka zabránit průšvihu, musí převzít i povinnosti školníka a uklízečky, tedy uvařit pro celou školu, uklidit budovu, opravit co je třeba, včas zvonit, a všechno tak, aby si nikdo ničeho nevšiml. Navíc v den, kdy má školu navštívit inspektor. A tak za neustálého převlékání vaří, uklízí a snaží se ukrýt ve škole šest živých medvědů a šimpanze. Výsledkem je nejbláznivější klauniáda, zejména když oba ředitelé vnesou do všeho ještě větší zmatek.

 

ČR 1972, komedie Režie: O. Lipský

Osada Havranů

1. března 2019 v 16:44 | dvě TeReziA...

 

Osada Havranů

Volná trilogie podle knih Eduarda Štorcha, odehrávající se v pravĕku. První část se nazývá "Osada Havran", prostřední "Na veliké řece", závĕrečná "Volání rodu".

 

Rozvodnĕná řeka přinese k osadĕ rodu Havranů malého chlapce. Pravĕcí lovci nemají o dítĕ zájem, dokud si nevšimnou havraního peří v jeho vlasech. Na základĕ posvátného znamení se Havranpírko stane členem rodu a vyrůstá pod vedením zkušeného Sokola ve zdatného lovce.

 

Dobrodružný barevný film ČR (1977). Režie: J. Schmidt

—————

Zpět