Film ČS - z blog-cz2

15.08.2020 08:43

České a slovenské filmy

Když Burian prášil

25. března 2020 v 21:03 | dvě TeReziA

 

Když Burian prášil

Vlasta Burian jako svérázný potomek proslulého rodu neodolatelných mluvků ve výborné české komedii Martina Friče.

 

Baron Archibald Prášil je vášnivý lovec, nepřekonatelný vypravěč neuvěřitelných příběhů, příkladný manžel a starostlivý otec. V mládí si vedl značně nevázaně, a tak má jeho komorník za úkol tajně posílat včas alimenty. Jeho pečlivě skrývaná tajemství z minulosti však jednoho dne vyjdou najevo…

 

Režisér Martin Frič natočil v roce 1940 rozvernou komedii o problémech s nemanželskými dětmi v rodině svérázného potomka proslulého rodu Prášilů. Vedle skvělé komiky Vlasty Buriana zde dostal větší a výraznější roli i Oldřich Nový, v roli dcerunky Karličky se objevila Zorka Janů, sestra Lídy Baarové.

C. a k. polní maršálek

25. března 2020 v 21:00 | dvě TeReziA

 

C. a k. polní maršálek

Vlasta Burian jako hvězda oficírského sboru ve slavné komedii režiséra Karla Lamače. Předlohou filmu se stala fraška E. A. Longena, komedie o setníku Františku Procházkovi, který využije situace a vyzkouší si maršálskou uniformu. Je tak považován za vrchního velitele rakouské armády a způsobí u zapadlého útvaru v Haliči nevýslovný poprask.

 

Setník c. a k. armády František Procházka byl dán předčasně do výslužby, protože jeho vojáci zpívali zakázanou písničku o c. a k. polním maršálkovi. Procházka však zůstal vojákem tělem a duší. Rozhodne se navštívit svého synovce Rudiho, který slouží v Haliči. Zapadlé posádce velí plukovník Přecechtěl, či spíše jeho energická choť, která chce zasnoubit svou jedinou dceru Lili se světáckým rytmistrem Gézou von Medákem. Lili ale dává přednost švarnému Rudimu. V posádce je avizována inspekce polního maršálka, který má přijet inkognito. Za Rudim přijíždí jeho strýc Procházka. Najde ve skříni uniformu polního maršálka a ze zvědavosti si ji oblékne. Všichni ho začnou pokládat za očekávanou inspekci a setník Procházka se do své role dokonale vžije...

 

Populární pražský divadelní komik Vlasta Burian byl častým hostem ve filmových ateliérech ještě v době němého filmu, teprve zvukový film dokázal úspěšně využít mnohostrannosti a výjimečnosti jeho talentu, jehož nedílnou součástí byl slovní projev, muzikálnost a nesporné nadání k imitacím všeho druhu. Hned jeho první zvukový film z roku 1930 C. a k. polní maršálek, který režíroval Karel Lamač. Dále hrají: T. Pištěk, H. Monczáková, M. Ženíšková, J. Hron, Č. Šlégl, J. Plachta, J. W. Speerger, J. Hořánek, J. Marvan a další. Scénář V. Wasserman.

Lízino štěstí

25. března 2020 v 20:58 | dvě TeReziA

 

Lízino štěstí

Náruč toho pravého muže se už otevírá… Volné pokračování filmu Lízin let do nebe podle dojímavého dívčího románku Růženy Utěšitelové Líza Irovská.

 

Hrdinka příběhu, osiřelá dívka s pěveckým nadáním, získala stipendium od zámožné pražské rodiny a díky němu studuje v klášterním dívčím penzionátu. Tam si postupně získá srdce spolužaček, přísné učitelky a především mladého lékaře, do kterého se zamilovala. O své místo na slunci však bude muset patřičně bojovat…

 

ČR, 1939 Režie V. Binovec Scénář V. Wasserman. Hrají: Z. Sulanová, N. Gollová, A. Nedošinská, L. Boháč, E. Prchlíková, T. Pištěk, R. Hrušínský, J. Kemr a další.

Lízin let do nebe

25. března 2020 v 20:58 | dvě TeReziA

 

Lízin let do nebe

Je půvabná, je chudá, je osiřelá. Ale o své štěstí se umí zasloužit. Český film se Zdenkou Sulanovou v roli dívky s pěveckým nadáním.

 

Mladičká a osiřelá Eliška Irovská, zvaná Líza (Z. Sulanová), se po smrti maminky musí vrátit do Ptačic, rodné obce svého otce. Městská rada se má o ni postarat. Dívenka tedy skončí v sirotčinci. V Ptačicích musí odolávat krutým ústrkům lakomých lidí, nejvíc ji ale trápí zloba a ponižování ze strany dětí. Líza však po matce-umělkyni zdědila mimořádné pěvecké nadání, které jí pomůže vymanit se z maloměšťáckého světa a vydat se vstříc lepšímu životu…

 

ČR, 1937 Režie V. Binovec Scénář V. Wasserman. Dále hrají: R. Wanka, Z. Kabátová, R. Hrušínský, J. Kemr, J. Plachý, R. Šlemrová a další.

Madla zpívá Evropě

25. března 2020 v 20:45 | dvě TeReziA

 

Madla zpívá Evropě

Zdenka Sulanová v českém hudebním filmu o dívce se stříbrným hlasem.

 

Madla Satranová je půvabná mladá dívka, obecní sirotek. Žije v zapadlé šumavské vísce Lesov, kam jednoho dne přijede sběratel lidových písní dr. Šerk. Madla, nejlepší zpěvačka vesnice, mu zpívá chodské písně. Šerk je nadšen jejím líbezným zpěvem a se svým objevem se pochlubí příteli, sbormistru sirotčího pěveckého sboru Klánovi. Ten ji pozve ke spolupráci a venkovská dívenka svým stříbrným hláskem proslaví českou hudebnost po celém evropském kontinentě…

 

Zdařilou adaptaci novely Jana Weniga natočil počátkem protektorátu v roce 1940 pan režisér Václav Binovec. K popularitě filmu nepochybně přispěla i píseň Ty lesovské stráně, která se v době protektorátu stala hitem. Vedle oblíbených herců - Ladislava Boháče, Zity Kabátové, Antonie Nedošinské, Františka Filipovského - si v dětských rolích zahráli i Jiřina Bohdalová a Antonín Jedlička.

Madla z cihelny

25. března 2020 v 20:43 | dvě TeReziA

 

Madla z cihelny

Lída Baarová jako venkovská dívka, jež se stala zámeckou paní. Česká veselohra podle divadelní hry Olgy Scheinpflugové.

 

Baron Jan Dolanský je bezdětný vdovec, svoji lásku a péči věnuje proto synovci Maxovi. Max je však příliš změkčilý a tak se baron rozhodne v obavě o budoucnost rodu najít pro něho zdravou silnou nevěstu, bez ohledu na její původ a vzdělání. Nachází ji v Madle, nejstarší z dvanácti dětí vdovy Lískové. Na svém zámku se baron snaží vychovat z Madly dokonalou mladou dámu, která by byla Maxe hodna…

 

Černobílý film natočil v roce 1933 pan režisér Vladimír Slavínský. Dále hrají: H. Haas, A. Nedošinská, V. Borský, A. Třebovský, H. Bušová, J. W. Speerger a další. Scénář O. Hanuš a V. Slavínský.

Babička

25. března 2020 v 20:42 | dvě TeReziA

 

Babička

Obrazy ze života na Starém Bělidle ve filmovém přepisu klasického díla Boženy Němcové.

 

Na Starém Bělidle se Proškovy děti konečně dočkaly příjezdu své babičky. Stařenka si je okamžitě získá laskavostí svou a moudrostí a stejně snadno naváže vztah také se sousedy, kteří se jí záhy začnou svěřovat se svými bolestmi. Hluboce ji dojme příběh šílené Viktorky, jež se jako dívka zamilovala do černého myslivce, odešla s ním a snad i nějaký čas šťastně žila, jenže pak muž padl ve válce a ona se vrátila do rodné vsi. Nedokázala už ale žít mezi lidmi, bloudila po lesích, kde ji jednou za bouřky zabil padající strom. Ale také je tu Kristla a její Jakub, který má odejít na čtrnáct let na vojnu. Jim babička na rozdíl od Viktory dokáže pomoci, když si získá i náklonnost samotné paní kněžny. Přimluví se za štěstí mladé dvojice, získá místo pro chudáka Kudrnu a dokonce pomůže ke štěstí i kněžnině schovance Hortensii, která se trápí pro lásku k malíři.

 

ČR. 1940 Pan režisér František Čáp natočil pečlivý přepis, který byl viditelně inspirován obrazovými ilustracemi Adolfa Kašpara. Plzeňská herečka Terezie Brzková ve své druhé filmové roli vytvořila babičku krásnou, laskavou a moudrou.

Lidé na kře

25. března 2020 v 20:10 | dvě TeReziA

 

Lidé na kře

Příběh o hledání vlastní cesty ke štěstí v mistrovském filmovém přepisu stejnojmenné divadelní hry Viléma Wernera.

 

V čele tradiční středostavovské rodiny třicátých let minulého století je přísný otec, profesor Václav Junek, který ctí obecné pojetí etických principů. Proti otci stojí jeho čtyři děti, které se rozhodnou opustit zdánlivě pevný břeh domova a pustit se na kalné moře života, ať již jejich cesta přinese cokoliv…

 

Na přelomu let 1936-37 natočil Martin Frič mistrovský přepis hry Viléma Wernera Lidé na kře, která měla premiéru ve Stavovském divadle v roce 1935 a s úspěchem ji uvádělo i Národní divadlo. Jako otce si Martin Frič vybral bravurního Františka Smolíka. Jeho děti zahráli Lída Baarová, Ladislav Boháč, Ladislav Pešek a Hana Vítová, paní profesorovou pak Zdeňka Baldová. Ve filmu zazní známá skladba Jaroslava Ježka Echoes of a Music Hall.

Vzhůru nohama

25. března 2020 v 20:09 | dvě TeReziA

 

Vzhůru nohama

Okouzlující Hana Vítová v komedii na motivy knihy Jana Nerudy Povídky malostranské.

 

Student práv Jan Krumlovský chce dokončit studia a připravit se na zkoušky v tichém a poklidném prostředí. Činžovní dům na Malé Straně, kam se přistěhuje, ale bohužel není to pravé místo - jak už napovídá titul filmové komedie - je zde všechno "vzhůru nohama" a navíc dcera pana domácího, půvabná Otylka, je okouzlující stvoření…

 

Režisér Jiří Slavíček rád hledal náměty pro své filmy v české literatuře. Podle románu J. Š. Baara natočil v roce 1938 snímek Cestou křížovou, ze stejného roku pochází i komedie Vzhůru nohama na motivy příběhu Figurky ze sbírky Nerudových Povídek malostranských. Známá je Slavíčkova adaptace divadelní hry F. X. Šaldy Směry života (1940). Vůbec nejznámější režisérův film Pantáta Bezoušek (1941) vychází ze stejnojmenného románu K. V. Raise. Pro hlavní postavu úsměvné komedie Vzhůru nohama si zvolil Vladimíra Borského, v roli Otylky se objevila oblíbená Hana Vítová, dále Václav Trégl jako domácí, podivína Provazníka hrál Jindřich Plachta, v dalších rolích se pak objevili Marie Rosůlková, Ferenc Futurista a Helena Bušová. Filmová hudba Miloše Smatka vychází ze skladeb W. A. Mozarta.

Pod jednou střechou

25. března 2020 v 20:08 | dvě TeReziA

 

Pod jednou střechou

Úsměvný příběh z Malé Strany o chudé květinářce, bohatém nápadníkovi a moudré babičce. Podle stejnojmenné povídky Ignáta Herrmanna.

 

Do prostředí půvabné Malé Strany je zasazen úsměvný příběh o lásce s překážkami, kterou prožívá syn bohatého stavitele a chudá květinářka. Mladíkův otec se snaží přesvědčit dívku, aby se jeho syna vzdala. Hrdá dívka poslechne. Je tu však ještě chlapcova moudrá a přející babička…

 

Snímek natočil v roce 1938 pan režisér Miroslav Josef Krňanský, který tímto filmem navázal na své adaptace známých i méně známých děl Ignáta Herrmanna, populárního autora pražských příběhů. Připomeňme filmy Bezdětná (1935) či Otec Kondelík a ženich Vejvara (1937). Scénář M. J. Krňanský a A. Špatenka. Hrají: H. Vítová, J. Dohnal, T. Pištěk, R. Nasková, S. Rašilov, J. Láznička a další.

Světlo jeho očí

25. března 2020 v 20:07 | dvě TeReziA

 

Světlo jeho očí

Melodramatický příběh podle stejnojmenného románu Maryny Radoměrské, oblíbené autorky Večerů pod lampou vypráví o lásce obětavé ošetřovatelky a muže z nejvyšších podnikatelských vrstev.

 

Syn prezidenta železářského trustu Frank Nor přijde nešťastnou náhodou o zrak, ale vztah k sympatické ošetřovatelce Mileně Lorencové mu přinese novou životní perspektivu.

 

Film natočil v roce 1936 režisér Václav Kubásek (Svítání, Naši furianti, Ideál septimy). Scénář: J. Mottl, K. Melíšek a K. Špelina. Hrají: Zita Kabátová, J. Dohnal, J. Steimar, R. Šlemrová, V. Trégl, Č. Šlégl a další.

Pelikán má alibi

25. března 2020 v 20:00 | dvě TeReziA

 

Pelikán má alibi

Kriminální komedie o mladíkovi, který je omylem považován za pachatele loupeže.

 

Zatímco pouliční fotografové Máček a Kalabis marně nabízejí své služby kolemjdoucím, takřka před jejich očima vykrade dvojice kumpánů klenotnictví. Kalabisovi se náhodou podaří jednoho z lupičů vyfotografovat. Shodou okolností je surový násilník k nerozeznání podobný zakřiknutému knihkupci Karlu Pelikánovi. Toho čekají krušné chvíle: zajímá se o něj jednak policie vedená zkušeným revírním inspektorem Moudrým, jednak partička zločinců, kteří Karlovi omylem podstrčili lístek z nádražní úschovny, kde ukryli lup. Jediný, kdo Karlovi věří, je jeho dobrácká teta Klára a jeho zamilovaná přítelkyně Jarmila…

 

ČR, 1940 Režie Miroslav Cikán Scénář J. Mottl a M. Cikán. Hrají: M. Homola, R. Nasková, F. Kreuzmann, M. Glázrová, J. Marvan, J. Plachta, S. Neumann, A. Letenská a další.

Vzdušné torpédo 48

25. března 2020 v 19:59 | dvě TeReziA

 

Vzdušné torpédo 48

Převratný vojenský vynález nesmí padnout do rukou nepřátel. České špionážní drama.

 

Převratná zbraň, kterou vyvinula armáda, se stane cílem nepřátelských zvědů. Kvůli nim je poručík letectva Petr Nor nucen předstírat, že vzdušné torpédo 48 sám vynalezl. Kvůli pracovní schůzce nemůže jít Nor na koncert se svou snoubenkou Helenou. Místo něj jde jeho kolega, nadporučík Jan Domin. Ten je zanedlouho nalezen zavražděný. Následující den se na vojenské poradě o torpédu objeví neznámý muž, jenž se vydává za Jana Domina. Je odhalen, avšak plukovník Švarc jej nechá uprchnout. Jeho cílem je totiž špiona sledovat a dostat se v jeho stopách k celé vyzvědačské bandě. Všechno se však notně zkomplikuje, když se špionka Irena Vengerová do Petra zamiluje…

 

České špionážní drama režiséra Miroslava Cikána vzniklo v roce 1936 podle stejnojmenného románu Marie Křížové. Autorem scénáře byl písničkář Karel Hašler. Film se uváděl také pod názvem Případ plukovníka Švarce. Scénář K. Hašler. Hrají: O. Korbelář, A. Novotný, R. Schránil, M. Reymonová, A. Bagar, Z. Kabátová, J. Marvan a další.

Preludium

25. března 2020 v 19:58 | dvě TeReziA

 

Preludium

Věčný příběh manželské lásky, důvěry a zrady podle námětu Josefa Rovenského.

 

Na pozadí atraktivního divadelního prostředí se odehrává příběh věkově nesourodého manželského páru. Jejich soužití je však šťastné, oba lpí na dětech a zdá se, že jim nic neschází. Mladá žena se však ve slabé chvíli dopustí nevěry. Manželova chorobná žárlivost propuká při představení Shakespearova Othella…

 

Příběh o lásce a nevěře natočil v roce 1941 známý český režisér František Čáp. Ten začal pracovat jako elév v Lucerna-filmu počátkem 30. let, od roku 1935 spolupracoval jako scenárista s předními režiséry - Hugo Haasem, Otakarem Vávrou a Martinem Fričem. Svůj režijní debut - Ohnivé léto - natočil v roce 1939. Scénář R. Madran-Vodička a A. J. Urban. Hrají: J. Štěpničková, Z. Štěpánek, N. Tanská, M. Červený, T. Brzková, J. Pivec, F. Kovářík a další.

Bílá vrána

25. března 2020 v 19:57 | dvě TeReziA

 

Bílá vrána

Když si bere chudý chudou, tak věří, že šťastni budou. Česká komedie plná milostných omylů.

 

Nedaleko Luhačovic stojí zámek rozmařilého pána Filomena Dubanského, který zde žije s dcerou Janou. Dubanský je kvůli dluhům na pokraji krachu, a chce proto provdat dceru za bohatého průmyslníka Bernarda. Jana se však chce provdat z lásky. Proto se Filomen rozhodne finanční situaci řešit sňatkem sám. Seznámí se s bohatou Čechoameričankou a aby měl na výdaje na svatební cestu, vezme si další půjčku. Z jeho ženušky se ovšem vyklube sňatková podvodnice. Zámek mezitím udrží nad vodou nápad kuchaře Konvalinky, díky kterému v něm služebnictvo zřídí penzion. O jeho provoz se stará komorník Jindřich, čiperná pokojská Eva a také Jana. Svůj podnik nazvou Bílá vrána…

 

Úsměvná komedie režiséra Vladimíra Slavínského z roku 1938 byla natočena podle úspěšné stejnojmenné operety. Film je plný příjemných písniček v čele s tehdejším hitem Když si bere chudý chudou. Hrají: J. Plachta, A. Mandlová, F. Krištof-Veselý, R. Schránil, S. Strnad, J. Kohout, E. Gérová, R. Šlemrová a další.

Kluci na řece

25. března 2020 v 19:56 | dvě TeReziA

 

Kluci na řece

Úsměvný příběh o dvou nesmiřitelných chlapeckých partách.

 

Tragickým osudem poznamenaný Jiří se po letech vrací do města Písku a jeho příběh se prolíná s příběhem dvou klukovských part, které tu spolu na březích řeky Otavy soupeří už po celé generace, za shovívavého dohledu místního hokynáře Timtěla. Jednou se kluci z party Portyčáků vydají za dobrodružstvím do tajemného a zdánlivě dávno opuštěného domu. K jejich překvapení tam však žije stará a nemocná paní Magdaléna se svou hospodyní, ke kterým navíc přijela na prázdniny vnučka staré paní Helenka. Hospodyní vyrušená parta uteče, ale nejstarší z nich, patnáctiletý Tomík, se však zdrží a tak se nejen seznámí s Helenkou, ale dozví se od ní také, že stará paní stůně steskem po svém synovi Jiřím, který před lety odešel do světa a od té doby o sobě nedal vědět. Od Tomíka se příběh nešťastné paní dozví třináctiletá Zuzka, která sice patří do "nepřátelské" party odvážného Bukouna, ale Tomíka tajně miluje. Aby staré paní pomohla, poprosí mladého inženýra Palivce, aby za paní Magdalenou zašel a vyřídil jí pozdrav od Jiřího, s nímž se jako měl ve světě potkat. Ovšem zatímco paní Magdaléna pookřeje a Helenka se zamiluje do inženýra Palivce, na břehu řeky se schyluje k velké bitvě.

 

Černobílý film natočil v roce 1944 Václav Krška spolu s Jiřím Slavíčkem. Herecké obsazení: Jindřich Plachta, který s velkým mistrovstvím zahrál postavu dobromyslného kupce Andělína Timtěla, další herci - Zdeňka Baldová, Terezie Brzková, Zorka Janů, Svatopluk Beneš a Eduard Kohout.

Výdělečné ženy

25. března 2020 v 19:55 | dvě TeReziA

 

Výdělečné ženy

A stejně je nejlepším vynálezem láska! Český film.

 

Rozvedená mladá matka Kamila Benderová pracuje jako úřednice a stenotypistka v rozhlase. Manžel ji před lety opustil a ona žije s malou dcerkou u své matky. Zaměstnanec rozhlasu ing. Marek jednoho dne předvádí generálnímu řediteli a dalším odborníkům svůj vynález - televizor vylepšený tak, že může na velké ploše zobrazovat nejen scény ze studia, nýbrž i z běžného prostředí s obyčejným denním osvětlením. Je tam i Kamilin bývalý muž, který pod jménem Wells předstírá zájem o koupi přístroje. Ve skutečnosti chce jen ukrást plány na jeho výrobu. Proto záměrně prezentaci překazí a odradí tak investory od toho, aby Markův vynález podporovali. Kamila se s inženýrem Markem blíže seznámí na společenském večírku, kam náhodou dostane pozvánku. Stane se díky svému šarmu středem pozornosti, avšak mondénní zpěvačka Frangysová ji přede všemi obviní z krádeže šatů. To zmaří všechny Kamiliny vyhlídky na další kariéru a společenské uplatnění. Je tu však ještě inženýr Marek, který si dobře všiml Kamiliných schopností i jejích osobních půvabů…

 

Pozapomenutý předválečný film režíroval v roce 1937 populární představitel noblesních milovníků Rolf Wanka (vl. jm. Josef Rudolf Wanka) podle stejnojmenné divadelní hry Emila Synka. Scénář E. Synek a J. Hloucha. Hrají: R. Wanka, H. Vítová, B. Veverka, A. Nedošinská, L. Boháč, T. Pištěk, M. Májová, M. Rosůlková a další.

Turbina

24. března 2020 v 21:10 | dvě TeReziA

 

Turbina

Vzestup a pád jedné lepší rodiny. Český film podle stejnojmenného románu K. M. Čapka-Choda.

 

Císařský rada Ullik je majitelem starých mlýnů, které se rozhodne zmodernizovat. Proti instalaci nové turbíny se však postaví jeho švagr, podivínský Artuš. Stavební práce totiž ohrožují statiku věže, ve které má svůj byt. O projekt má naopak zájem bohatý Čechoameričan Mour, který nabízí Ullikovi finanční podporu. Ve skutečnosti však chce získat radovu starší dceru Tyldu, jinak talentovanou a obletovanou zpěvačku. Mladá žena, jíž se dvoří i syn nočního hlídače Václav, slíbí Mourovi, že se stane jeho ženou, avšak jen v případě, že neuspěje při svém prvním vystoupení v Národním divadle. Premiéra se koná shodou okolností právě v den, kdy Ullik naplánoval spuštění turbíny…

 

ČR, 1941 Scénář a režie O. Vávra Hrají: F. Smolík, L. Baarová, V. Matulová, R. Hrušínský, M. Valentová, E. Kohout, M. Glázrová a další.

Ohnivé léto

24. března 2020 v 20:59 | dvě TeReziA

 

Ohnivé léto

První citové vzplanutí a zklamání v romantickém filmu podle knihy Václava Kršky Odcházeti s podzimem.

 

Vypráví příběh mladého chlapce Julia, který se po studiích vrací do rodného zámečku na břehu řeky Otavy. Jeho rodiče již zemřeli, na zámku žije jen přísná teta s dospívající dcerou Rosou. Chlapec však přilne k bývalému kamarádovi z dětství Petrovi a k mladičké převozníkově dcerce Klárce. Do těchto dvou světů vstoupí jako exotický živel zraněný student Šimon, který do života mladých lidí na obou březích krásné řeky přinese lásku i smrt…

 

Snímek natočil v roce 1939 nadaný režisér František Čáp společně s režisérem Václavem Krškou. Hrají: V. Sova, L. Baarová, A. Nedošinská, O. Beníšková, Z. Janů, S. Beneš, J. Stadler a další.

Šťastnou cestu

24. března 2020 v 20:30 | dvě TeReziA

 

Šťastnou cestu

Osudy, sny a přání pěti dívek jsou rozdílné, všechny ale touží po lásce a štěstí.

 

Příběh filmu Šťastnou cestu se odehrává v prostředí velkého pražského obchodního domu a vypráví o osudech pěti prodavaček. I když všechny pracují v jedné firmě, každá jde vlastní cestou za svým životním cílem.

Lehkomyslná Helena doufá, že si ji vezme Viktor, který ji vydržuje. Ten se však ožení s jinou. Rozvážná Anna, poznamenaná tragédií prvního manželství, najde nový smysl života ve sňatku s ovdovělým Klementem. Milena obtížně šetří spolu se snoubencem, aby se mohli vzít. Martin je sveden vidinou rychlého zisku a obviněn z defraudace. Milena ho však neopustí a pomáhá mu začít znovu. Ztřeštěná Fanynka touží po filmové slávě, ale smíří se i s místem švadleny ve filmových ateliérech. Učednice Boženka má zatím vše před sebou - budoucí zklamání i radosti. Dívky se loučí a na jejich místa přicházejí nové prodavačky.

 

Film Otakara Vávry. Byl natočen v roce 1943 podle námětu literárně debutující novinářky Olgy Horákové. Film vznikl většinou v reálu tehdy nového pražského obchodního domu Bílá labuť. Režisér jej pojal jako dynamickou výpověď, která zachycuje rytmus moderního života. Příběhy dívek tak dostaly punc pravdivosti a životnosti. Hrají: A. Mandlová, J. Štěpničková, H. Vítová, N. Gollová, J. Dítětová, O. Korbelář, V. Vejražka a další.

Nezbedný bakalář

24. března 2020 v 20:18 | dvě TeReziA

 

Nezbedný bakalář

Zdeněk Štěpánek v úsměvném obrázku z doby panování císaře Rudolfa II. Česká historická komedie na motivy povídek Zikmunda Wintera.

 

Pražský bakalář přichází pozvednout úroveň vzdělanosti do nově jmenovaného královského města. Jeho konšelé však mají o vzdělávání jiné představy.
Nadutí a hloupí rakovničtí měšťané povolají na zchátralou rakovnickou školu pražského bakaláře s jeho mediky, aby zvýšili lesk novopečeného královského města. Mladého bakaláře Jana však čeká mnoho nepříjemností pramenících z nepochopení rakovnických měšťanů...

 

Zdařilou kostýmní komedii natočil v roce 1946 režisér Otakar Vávra podle motivů z díla spisovatele a historika Zikmunda Wintera. Herec a tentokrát i scenárista Zdeněk Štěpánek našel ve Winterových "Rakovnických obrázcích" postavy a dějové situace, z nichž je složen příběh o bakaláři Janovi, jeho žácích a o tom, co zažili v královském městě Rakovníku. Hlavní roli si Zdeněk Štěpánek napsal pro sebe, ale v dalších postavách pamatoval i na své kolegy - Otomara Korbeláře, Františka Smolíka, Vlastu Matulovou, Jaroslava Marvana, Sašu Rašilova a mnoho dalších.

Život je pes

24. března 2020 v 20:09 | dvě TeReziA

 

Život je pes

… ale láska dokáže nemožné. Hugo Haas a Adina Mandlová v bláznivé komedii o neuvěřitelných příhodách zneuznaného skladatele.

 

Mladý hudební skladatel Viktor Honzl neuspěje se svými skladbami u majitele velkého hudebního nakladatelství Durdyse, ani u jeho krásné dcery Evy. Protože chce zůstat v její blízkosti, a navíc je bez peněz, převlékne se za staršího pána a představí se Durdysovi jako Viktorův strýc. Díky tomu získá místo lektora. Dvojí život mu ale připraví pěkně horké chvíle…

 

Zábavnou veselohru natočil v roce 1933 pan režisér Martin Frič. Hlavní roli zneuznaného skladatele a jeho fiktivního strýce si napsal sám pro sebe Hugo Haas. V půvabné komedii hrála jednu ze svých prvních velkých filmových rolí Adina Mandlová. Dalšími protagonisty byli Theodor Pištěk, Světla Svozilová a Jára Kohout.

Rukavička

24. března 2020 v 19:50 | dvě TeReziA

 

Rukavička

Nataša Gollová v romantickém filmu podle povídky Václava Řezáče Milostná bloudění.

 

Mařenka Berková, hodná dceruška z dobré rodiny, se má na příkaz otce provdat za pilného bankovního úředníka, kterého však nemiluje. Jediný, kdo jí rozumí, je babička. V její společnosti se Mařenka seznámí s okouzlujícím pianistou. Při dostaveníčku v zimní zahradě si mladík ponechá jako zástavu lásky její rukavičku…

 

Černobílý film podle povídky Václava Řezáče Milostná bloudění natočil režisér Jan Alfréd Holman v roce 1941. Titulní píseň Rukavička složil Jiří Srnka a nazpíval ji Otomar Korbelář, představitel hlavní mužské role. Dále hrají: V. Fabianová, V. Novák, E. Vrchlická, F. Vnouček, F. Kreuzmann a další. Scénář a režie J. A. Holman

Sobota

24. března 2020 v 19:46 | dvě TeReziA

 

Sobota

Oldřich Nový v hlavní roli komedie Olgy Scheinpflugové o muži, pro kterého je nevěra příjemným a pravidelným sportem.

 

Hrdinkou je mladá Helena, nespokojená se svým životem. Před dvěma lety se provdala za malého zeměměřičského úředníka Petra Málka. Je hodný, pracovitý a šetrný, jeho příjem ani společenské postavení však neodpovídají Heleniným představám o přepychovém společenském životě. To, že si spolu každou sobotu vyrazí do některého nočního podniku, jí zdaleka nestačí. Manželská krize se prohlubuje a když musí Petr odjet na dlouhou služební cestu, nechá se pozvat na večeři od bohatého průmyslníka Richarda Herberta, s nímž se seznámí v bratrově květinářství. Po večeři navštíví jeho malý byt, aniž by tušila, že tento slouží pouze pro podobné návštěvy záletného svůdce. Ve skutečnosti je totiž Richard ženatý a bydlí v honosné vile se svou ženou Luisou. Helena, pro niž je Richard ztělesněním všech nesplněných snů, se do průmyslníka bláznivě zamiluje. Rozhodne se opustit Petra a nastěhuje se do malého bytu, což ovšem Richarda nemile překvapí. Protože on počítal jen s lehkým flirtem. Je zcela zřejmé, že tuto situaci nelze udržet dlouho a když se jedné soboty Helena se svým bratrem setká v nočním podniku s Richardem a jeho manželkou, je tím nepříjemně zaskočena. Luisa, která samozřejmě pozná, o co jde, se manželovi pomstí tím, že Helenu i jejího bratra pozve k nim do honosné vily. Helena si začne postupně uvědomovat svou pošetilost, a když ji navštíví Karla Bartošová, předchozí továrníkova milenka, pochopí nesmyslnost své touhy po dobrodružství elegantního života.

 

Režie V. Wasserman Scénář J. Neuberg

Společenská komedie z roku 1944 byla natočena podle námětu Stáni Ratajové, což byl pseudonym významné divadelní herečky Olgy Scheinpflugové, která v době nacistické okupace měla zakázanou uměleckou činnost. Byl to mimochodem poslední film Oldřicha Nového před jeho internací v koncentračním táboře a poslední český film Adiny Mandlové. Dále hrají: H. Vítová, F. Hanus, L. Boháč, J. Štěpničková, R. Šlemrová a další.

Příklady táhnou

24. března 2020 v 19:45 | dvě TeReziA

 

Příklady táhnou

I kdyby se všichni lidi mračili, budou se za chvíli určitě smát. Česká veselohra o převýchově staré dámy.

 

Studentka práv Jiřina přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové. Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel, kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila, kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina, který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky…

 

Černobílou filmovou komedii natočil v roce 1939 pan režisér Miroslav Cikán, které využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. Dále hrají: S. Májová, S. Neumann, J. Steimar, A. Novotný, R. A. Strejka, J. Pivec a další. Scénář J. Neuberg a J. Mottl.

Pán a sluha

24. března 2020 v 19:44 | dvě TeReziA

 

Pán a sluha

Jindřich Plachta v úsměvném příběhu o neobvyklém dědictví.

 

Mladík Láďa Tůma s dědictvím po bohatém strýci získá i strýčkova oblíbeného komorníka Vlastimila Chytráčka, se kterým musí mít po dobu jednoho roku uzavřenou pracovní smlouvu. Ta je podmínkou k získání dědictví. Chytráček se o nového pána stará stejně oddaně, jako se staral o jeho strýce. To však přináší mladíkovi mnoho komplikací - v zaměstnání i v lásce…

 

Úsměvný film natočil jako svůj režijní debut Walter Schorsch v roce 1938. Po dlouhá léta působil jako asistent známých režisérů např. Martina Friče (Poslední muž, Advokátka Věra), Václava Binovce (Jízdní hlídka) a Miroslava Cikána (Barbora řádí). Roli komorníka Chytráčka svěřil režisér Jindřichu Plachtovi, který dokázal mistrovsky zahrát povýšeného sluhu. Setkáte se také s Františkem Krištofem-Veselým, Václavem Tréglem, Evou Gérovou a Raoulem Schránilem.

Dědečkem proti své vůli

23. března 2020 v 22:09 | dvě TeReziA

 

Dědečkem proti své vůli

Populární komedie o starostech továrníka s narůstajícím věkem a se zamilovaným synem.

 

Továrník Richard Osten, který se ke svému postavení vypracoval od píky díky své pracovitosti a podnikavosti, si zásadně odmítá přiznat, že už přichází do let. Nejhorší chvíle prožívá, když pomyslí na to, že jeho syn Jiří z něj jednou udělá dědečka. A tak se Jiřímu snaží bránit v jeho milostných dobrodružstvích a hlavně v navazování vážných známostí. Stejně tak odmítá přenechat Jiřímu vládu nad svými továrnami; sám si své bohatství totiž musel tvrdě zasloužit. Aby Jiří dokázal, že je stejně schopný jako tatínek, nechá se pod změněným jménem zaměstnat v konkurenční továrně jako obyčejný dělník. Díky pracovitosti a organizačnímu talentu to časem dotáhne až na jednoho z ředitelů. A dokonce pozná sympatickou švadlenku Toničku, která se ve volném čase vzdělává, protože má taktéž své ambice…

 

ČR, 1939 Scénář a režie V. Slavínský Hrají: O. Nový, R. Schránil, F. Futurista, V. Ferbasová, A. Nedošinská, F. Paul, F. Kreuzmann a další.

U nás v Kocourkově

23. března 2020 v 21:56 | dvě TeReziA

 

U nás v Kocourkově

Jan Werich jako falešný hrdina v české satirické komedii podle námětu Karla Poláčka.

 

Do malého městečka Kocourkova se má po patnácti letech vrátit místní rodák Jalovec, který se v jakési domorodé válce stal hrdinou mezinárodního věhlasu. Celé městečko se chystá na oslavu. Jeho otec - starý pytlák, právě propuštěný z vězení - však v poslední chvíli dostane telegram, že syn nepřijede. Vítací ovace už ale nelze zastavit, a proto vyrazí celé město na nádraží, kde mají hrdinu uvítat. Z vlaku náhodou vystoupí vykutálený trestanec na útěku Ferdinand Kaplan, který se během cesty stihl převléct do smokingu. Všichni ho pokládají za očekávaného hrdinu. Později je dokonce zvolen starostou. Vnese do městečka plno rozruchu a novostí. Avšak i ta nejrafinovanější lež má krátké nohy…

 

ČR, 1934 Režie Miroslav Cikán Scénář J. Mottl, M. Cikán a V. Wasserman. Dále hrají: J. Plachta, V. Trégl, Z. Baldová, L. Pešek, J. Vojta, H. Vojtová a další.

Ideál septimy

23. března 2020 v 21:24 | dvě TeReziA

 

Ideál septimy

Zpěv a plynové masky, jak to jen může jít dohromady? Česká veselohra.

 

Jindřich Tůma, společník prodejny plynových masek Asana, má velmi energickou manželku, která propaguje vegetariánskou stravu. Tůma vynakládá veškerou energii na tajné pojídání masitých pokrmů a luštění hlavolamů. Skutečnou duší podniku je ing. Ivan Kareš, který vede také cvičení civilní obrany. Na ulici při cvičném leteckém poplachu přísně napomene dívku, která neodešla do krytu. Je to Věrka, neteř Tůmových, která přijíždí z venkova, aby v Praze dostudovala. U vlaku ji měl vyzvednout syn Tůmových Jirka, ale minuli se. Věrka nastupuje do septimy a brzy sdílí horování spolužaček pro neznámého skladatele, jehož pseudonym je Michal Marhan. Nikdo netuší, že je to ve skutečnosti strohý inženýr Kareš, který má u nich v septimě přednášku o civilní obraně…

 

ČR, 1938 Režie Václav Kubásek Scénář K. Melíšek a K. Feix. Hrají: J. Plachta, Z. Baldová, J. Dohnal, J. Sedláčková, G. Nezval a další.

Přijdu hned

23. března 2020 v 21:08 | dvě TeReziA

 

Přijdu hned

Saša Rašilov v půvabné české komedii o zmatcích kolem miliónového dědictví.

 

Panu Barvínkovi přišel dopis od notáře, že se má dostavit k otevření závěti svého zemřelého příbuzného. Ten odkázal pozůstalým vše, co ve své vile měl a prozradil, že někde tam je také ukryt šek na milion korun. Příbuzní neváhají a rozeberou si cennosti do posledního kousku. Když do vily přichází pan Barvínek, zjišťuje, že na něho zbyl pouze bernardýn. Psího kamaráda si ponechá a vůbec netuší, že po celou dobu to je právě on, kdo je snovému jmění nejblíže.

 

Situační komedii natočil v roce 1942 pan režisér Otakar Vávra. Dále hrají: V. Matulová, S. Beneš, T. Pištěk, R. Šlemrová, A. Letenská, B. Waleská, E. Fiala a další. Scénář O. Vávra a S. Rašilov.

Vražda v Ostrovní ulici

23. března 2020 v 21:06 | dvě TeReziA

 

Vražda v Ostrovní ulici

Jindřich Plachta v roli detektiva Klubíčka na stopě těžkého zločinu.

 

Ve filmu pátrá po pachateli vraždy detektiv Klubíčko, který jako jediný nevěří, že by vrahem mohl být manžel oběti, soukromník Zachar. Nesrovnalosti ve výpovědích ho postupně navedou ke skutečnému pachateli. Usvědčit se mu ho podaří až s pomocí rekonstrukce zločinu.

 

Český film režiséra Svatopluka Innemanna vznikl v roce 1933 podle detektivního románu spisovatele Emila Vachka "Muž a stín". Autoři zpracovali skutečný případ - vraždu bohaté lichvářky, která svého času vzbudila zájem veřejnosti. Vražda v Ostrovní ulici je prvním filmem, který vznikl v ateliérech AB na Barrandově. Dále hrají: T. Pištěk, Z. Rogoz, E. Trojan, E. Nollová, J. Lhotová a další. Scénář J. Neuberg a F. Tichý.

Záhada modrého pokoje

23. března 2020 v 20:55 | dvě TeReziA

 

Záhada modrého pokoje

Napínavé pátrání po tajemství, které skrývá starý zámek.

 

Na zámku hraběte Hellforda je pokoj, ve kterém přišlo několik lidí záhadně o život. Hellfordova dcera Irena má tři přátele, kteří se rozhodnou přijít tajemství na kloub. Všichni se dohodnou, že jeden po druhém stráví v modrém pokoji noc. První z nich, Tom, během noci beze stopy zmizí. Druhý, Frank, je další ráno nalezen mrtev. V té chvíli se do případu vloží policie, která odhalí, že hrabě Hellford není Ireniným otcem, nýbrž jejím strýcem, který se jí ujal. Skutečný dívčin otec odešel od rodiny před dvaceti lety. Je však blíž, než si všichni myslí…

 

Snímek, jímž jako režisér debutoval Miroslav Cikán, vznikl v roce 1933 podle německého filmu Geheimnis des blauen Zimmers, který v roce 1932 režíroval Erich Engels. Hlavní roli hraběte Hellforda ztvárnil legendární český písničkář Karel Hašler. Dále hrají: F. Smolík, J. Šejbalová, B. Vrbský, F. Kovářík, J. Sviták, M. Svoboda, A. Novotný a další. Scénář K. Hašler. Kamera J. Stallich.

Poslední Podskalák

23. března 2020 v 20:54 | dvě TeReziA

 

Poslední Podskalák

Milostná romance z rázovitého pražského předměstí - z Podskalí. Proužek země od vyšehradské skály k Emauzům býval domovem svérázného lidu, kterému obživu přinášela řeka. Byli to rybáři, lodníci, dřevaři, voraři a ledaři, hrdý nárůdek se svým specifickým dialektem a prastarou tradicí. Dnes už Podskalí v jeho původní podobě nenajdeme.

 

Jediný syn Oldřich se Václavu Čermákovi příliš nepovedl. Podvádí a flámuje dlouho do noci. Není divu, že ho otec jednoho dne vykáže z domu, za což se mu syn "odvděčí" vyloupením pokladny. Oldřichova mladá žena krátce poté zemře při porodu a Čermák obrátí veškerou pozornost k výchově osiřelého vnuka. O dvacet let později je z malého Václava promovaný doktor práv, který pracuje pro stavitele Krále. Ten získal na základě dluhopisu polovinu Čermákova majetku a nyní by rád Václava oženil se svou dcerou Klárou. Václav však miluje Aničku, dceru hokynářky Kalinové.

 

Film režiséra Jana Svitáka vypráví o lásce, rodové cti, hrdosti a poctivosti. I když Jan Sviták natočil konvenční milostnou historku s povinným happy endem, podařilo se mu navíc zachytil duch Podskalí a Podskaláků. Ve filmu si zahrála řada znamenitých herců - Jaroslav Vojta, Karel Hradilák, Jiřina Steimarová, Terezie Brzková a Antonie Nedošinská. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích vorařů zpívají oblíbené písně "Mám domeček pod skalou" a "Podskaláčku, pozor dej".

Městečko na dlani

23. března 2020 v 20:49 | dvě TeReziA

 

Městečko na dlani

František Smolík v českém filmu podle románu Jana Drdy z roku 1942.

 

Hornické městečko Rukapáně žije svým poklidným životem a jen občas ho naruší hon na pytláka Matěje Řezáče. Ten však hajnému vždy uteče a schová se v podzemí opuštěných dolů. Ty zná výborně i blázen Janek, který se pomátl, když ho opustila žena. Starosta Buzek si rád přihne, a proto ho strážný anděl varuje, aby pití zanechal. Jinak ho prý čeká smrt. Buzek skutečně onemocní…

 

Když v roce 1940 vyšla románová prvotina Jana Drdy Městečko na dlani, stala se rázem tím, čemu se dnes říká bestseller. Necelý rok na to zakoupila firma Nationalfilm práva pro filmový přepis. Scenáristům Josefu Machovi a Karlu Steklému se podařilo zahrnout do připravovaného filmu množství rázovitých postav a postaviček, postihnout pýchu a furiantství sedláků, samolibost maloměstských obchodníků a řemeslníků, soudržné chlapství havířů. Jako umělecký spolupracovník byl k realizaci přizván Karel Hašler. Ten však byl nedlouho před dokončením exteriérů zatčen gestapem. Natáčení pak bylo na čas pozastaveno a film byl připraven k premiéře až v září 1942. Režií byl pověřen Václav Binovec. Městečko na dlani patří k jeho nejzdařilejším titulům. Velkou měrou k tomu přispělo i skvělé herecké obsazení: František Smolík, Jaroslav Průcha, Marie Glázrová, Jaroslav Marvan a Jindřich Plachta.

Studujeme za školou!

21. března 2020 v 21:50 | dvě TeReziA

 

Studujeme za školou!

Študáci, kantoři a Svatopluk Beneš, narozený před 100 lety, v české veselohře Miroslava Cikána.

 

Profesor Vlk vyučuje na pražské obchodní akademii podle učebnic, které sám sepsal. Jeho studenti se musejí učit poučky slovo od slova. Avšak tři z nich - Karel Toman, Vašek Pelíšek a Ivan Javorský nastoupí o prázdninách na praxi u podnikatele Josefa Vichra a s hrůzou zjistí, že jejich nabiflované znalosti jsou v reálném životě k ničemu. Vědí sice, k čemu slouží který formulář, ale nedovedou ho kloudně vyplnit, stejně jako nedovedou napsat obchodní dopis. Když se Karel odváží říct to později ve škole profesorovi do očí, vznikne problém. Vlk totiž nehodlá na "osvědčených" metodách výuky nic měnit, a naopak podá návrh na Karlovo vyloučení z akademie. Osud odvážného studenta je tak v rukou profesorského sboru, který má o všem hlasovat, především však v rukou profesora Vlka…

 

Černobílý film natočil v roce 1939 pan režisér Miroslav Cikán. Dále hrají: F. Smolík, R. Hrušínský, J. Kemr, S. Májová, N. Gollová, F. Kovářík, J. Marvan a další.

Muži nestárnou

21. března 2020 v 21:48 | dvě TeReziA

 

Muži nestárnou

Věčně mladý Jan Pivec se uchází o ženy tří generací! Česká komedie podle jedné z nejúspěšnějších inscenací divadla Oldřicha Nového.

 

V roce 1911 dával Stáňa Járský hodiny hudby malé Jiřince Horníkové a vášnivě se zamiloval do matky své žačky. Večer před jeho odjezdem na studia mu paní Helena podlehla. Po devíti letech potkal inženýr Járský v Praze odrostlou Jiřinu - a opět ho potkala i láska. Ani tentokrát mu však štěstí nepřálo, dívka musela zachránit rodinnou továrnu výhodným sňatkem. Po dalších devatenácti letech se generální ředitel Járský vrací domů po dlouhém pobytu v cizině. Má prošedivělé skráně, stále je však šaramantní a elegantní.

 

V roce 1942 inscenací divadla Oldřicha Nového pro film přepsal Vladimír Slavínský, který tuto komedii i režíroval.

Čtrnáctý u stolu

21. března 2020 v 21:39 | dvě TeReziA

 

Čtrnáctý u stolu

Karel Höger jako záhadný mladý muž v komedii s detektivní zápletkou. Třináct hostů u stolu je nešťastné číslo. Karlu Högerovi je souzeno být oním tajemným čtrnáctým hostem, spojovaným s loupeží vzácných tisků...

 

U starosty Bartoše se sešlo třináct hostů. Nešťastné číslo všechny znepokojuje - a náhle situaci zachrání nečekaný příchozí, který zapadá do počtu i podle jména. Pavel Čtrnáctý je všem sympatický, ovšem pouze do chvíle, kdy dá průchod svým čerstvě probuzeným citům a políbí starostovu dceru Emu. O dívce okamžitě začnou kolovat pomluvy a všetečné paní Linhartové ta záležitost nedává spát. Ráda by ji pořádně probrala, sezve si tedy společnost - a náhodou přijde zase třináct lidí...

 

Poprvé a naposledy se stal režisérem herec Oldřich Nový, který film natočil v roce 1943 spolu se střihačem Antonínem Zelenkou.

Poslední mohykán

21. března 2020 v 21:37 | dvě TeReziA

 

Poslední mohykán

Přísný vládce rodiny Jaroslav Marvan v komedii podle divadelní hry F. X. Svobody Poslední muž.

 

Majitel starožitnictví Bořivoj Kohout, v podání Jaroslava Marvana, od jehož úmrtí uplyne 45 let, vládne své ženě, dvěma dcerám a synovi přísnou rukou. Je to v jádru hodný člověk, avšak přehlíží přání a touhy ostatních. Nevidí, že dcera Zdena si našla ženicha, že druhá dcera Helena se zamilovala a že vášní syna Jaroslava je plavání. Zdenčin vyvolený, inženýr Bečvář, se pokusí pana Kohouta v jeho výchovných metodách nalomit, a tak se mu vetře do přízně pod záminkou, že o něm chce napsat knihu. Skutečnou změnu však přinese Bořivojův bratr-dvojče Jaroslav, který je lesníkem a za kterého se Bořivoj v nouzi musí vydávat…

 

Černobílý film natočil v roce 1947 pan režisér Vladimír Slavínský.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/16185-posledni-mohykan/29138360156/

Muži v offsidu

21. března 2020 v 21:36 | dvě TeReziA

 

Muži v offsidu

Těžký život fotbalových fanoušků ve stále svěží komedii podle románu Karla Poláčka.

 

Majitel obchodu s konfekcí, pan Richard Načeradec ze Žižkova, je nadšeným fandou S. K. Slavie a přes odpor své ženy chodí každou neděli na fotbal. Krejčí Emanuel Habásko žije osaměle s dospělým synem Emanem. Krejčího nekonečně uhání vdova Ouholičková, ale otec Habásko statečně odolává. Habáskové neuznávají jiný klub kromě S. K. Viktorie. Jednou na utkání Slavie - Viktorie se střetne Načeradec s Emanem. Jejich bouřlivou rozpravu ukončí až strážník a odsoudí oba k pořádkové pokutě. Eman, který je nezaměstnaný, nemá na pokutu peníze. Načeradec zaplatí i za něho a nabídne mu práci ve svém obchodě. V novém zaměstnání se Eman zamiluje do Emilky Šefelínové z Nuslí. Tuto známost chce otec Šefelín bez milosti ukončit. Ale oblíbí si otce Habáska pro jeho bodrou povahu. Proto může všechno skončit svatbou Emana s Emilkou v kostele svaté Ludmily.

 

Filmovou komedii natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Hrají: H. Haas, J. Plachta, E. Fiala, T. Pištěk

Noční motýl

21. března 2020 v 21:35 | dvě TeReziA

 

Noční motýl

Romantický příběh dívky, kterou nešťastná láska přivedla na scestí.

 

Příběh se odehrává na konci minulého století v jednom z malých posádkových městeček. Jeho hlavní hrdinkou je půvabná dívka Marta Dekasová, která pracuje jako vychovatelka v měšťanské rodině posádkového města. Není však šťastná. Její zaměstnavatelka podvědomě žárlí na její mladistvou krásu, eleganci a pozornost, kterou jí věnují důstojníci místní posádky, zejména pak lehkomyslný poručík Kala. Martě je lhostejný, protože se na první pohled zamilovala do vážného a věčně zasmušilého nadporučíka Vargy. Ten však miluje svou manželku herečku Helenu a jiné ženy pro něj neexistují. Když Marta přijde však o místo, kvůli žárlivosti své zaměstnavatelky, ubytuje se v malém hotýlku. Ráno po důstojnickém plese je vyhlášen poplach a vojáci nakvap opouštějí město. Kala se přichází s Martou rozloučit a téměř proti její vůli ji učiní svou milenkou. Netají se tím, že dívku svedl a ta je maloměstskou pokryteckou společností morálně odsouzena. Brzy se jí však nabaží a opustí ji. Marta se odstěhuje ke své někdejší kamarádce Anče, která se pod jménem Kiki živí prostitucí. Na její doporučení se stane barovou zpěvačkou v podniku pochybné pověsti. Nakrátko jí zalichotí čistá láska mladého studenta Michala, opětovat ji však nemůže, protože stále ještě miluje Vargu. Po bujné silvestrovské noci se se svou láskou poprvé políbí a žárlivý Michal ji zastřelí.

 

ČR, 1941 Film Noční motýl natočil režisér František Čáp podle povídky Staša z knihy Vojtěcha Mixy Medvědi a tanečnice a podle scénáře, na němž spolupracoval s Václavem Krškou. "Noční motýl v lásce znamená, že je marná, že je ztracená," píseň se zařadila mezi evergreeny (nesmrtelná melodie Císařského valčíku Johanna Strausse (v úpravě Romana Blahníka).

Jarčin profesor

21. března 2020 v 21:34 | dvě TeReziA

 

Jarčin profesor

Česká veselohra o sympatickém středoškolském profesorovi a zamilované studentce.

 

Doktor Karel Stržický, ideál všech žen, právě skončil vysokoškolská studia a marně čeká na učitelské místo. A tak se spolu s kolegy ze studií Petrem Laškem a Bořkem Navrátilem vydají na letní brigádu na statek dobromyslného sedláka Drahana. Ten si Karla velmi oblíbí díky jeho schopnostem, ovšem ještě větší pozornost věnuje "nádeníkovi" i Drahanova půvabná dcera Jarča…

 

Veselohru ze studentského prostředí natočil v roce 1937 pan režisér Čeněk Šlégl.

Holka nebo kluk?

20. března 2020 v 22:09 | dvě TeReziA

 

Holka nebo kluk?

Adina Mandlová se v přestrojení stává adjunktem na velkostatku svého strýce, odpůrce žen.

 

Zámožný velkostatkář Orlický (T. Pištěk) je po třech nevydařených manželstvích zapřisáhlým nepřítelem žen. Od všech svých zaměstnanců vyžaduje stejný postoj. Ani jeho synovec Ríša (R. Schránil), jenž žije na statku jako adjunkt, není výjimkou. Jenže Ríša se za strýcovými zády pravidelně stýká se sousedovic dcerou. Orlický brzy pojme podezření a rozhodne se, že přivede mladíka k rozumu. Proto mu opatří konkurenci - pozve na statek jiného svého synovce, kabaretního zpěváka Ádu Bártů, který má diplom z hospodářské školy. O Ádově existenci měl Orlický dosud jen matné tušení, avšak vzpomněl si na něj díky jeho fotce v novinách. Orlický zatím netuší, že Áda je ve skutečnosti dívka (A. Mandlová), která jen vystupuje na jevišti v mužském kostýmu. A že se do Ríši zamiluje…

 

Černobílý film z roku 1938. Scénář a režie V. Slavínský Dále hrají: T. Pištěk, R. Schránil, M. Blažková, V. Trégl, F. Futurista a další.

To neznáte Hadimršku

20. března 2020 v 21:54 | dvě TeReziA

 

To neznáte Hadimršku

Třetí zvukový film Vlasty Buriana vznikl podle divadelní hry německých autorů Franze Roberta Arnolda a Ernsta Bacha. Původně šlo o jednu z nejúspěšnějších her, které měl Burian na repertoáru své scény.

 

Upjatý bankovní revident Popelec Hadimrška zde přijde udělat pořádek v zadlužené gramofonové firmě zamilovaného majitele Jiřího Zlatníka, který se zapletl s kabaretní "zpěvandulí" Mici Angorou. Shodou okolností se však rázovitý starý mládenec ocitne v hledišti kabaretu a jeho jméno se dostane do refrénu lechtivého kupletu…

 

Film, který maximálně respektuje Burianův expresivní naturel a živočišný komický talent, natočili v roce 1931 ve společné režii Karel Lamač a Martin Frič.

Dívka v modrém

20. března 2020 v 21:47 | dvě TeReziA...

 

Dívka v modrém

Český protektorátní film o tom, jak láska k dívce z obrazu vysvobodila jednoho muže z osidel vdavekchtivých žen.

 

Svobodný, finančně dobře zajištěný notář Karas je ve velkém nebezpečí. Padl totiž do oka vdově Smutné a pro svoji dceru Slávinku ho systematicky loví také paní Smrčínská. On sám je ovšem po uši zamilován do podobizny dívky na starém vzácném obrazu. Skoro už nevnímá své okolí, dlouhé hodiny tráví pohledem na krásnou postavu v modré róbě. Jednoho večera dává plný průchod svým citům a dívku na obrazu políbí. A stává se neskutečná věc: polibek je opětován, idol vystupuje z obrazu a roztomilou staročeštinou děkuje za vysvobození. Zmatený a situací zaskočený dr. Karas neví, co si má počít. Vůbec netuší, že se stal obětí žertu dvou svých nejlepších přátel, kteří se ho zcela originálním způsobem snaží zachránit před tenaty vypočítavých ctitelek...

 

ČR, 1939 Režie: Otakar Vávra Herci: Oldřich Nový, Lída Baarová, Nataša Gollová

Život je krásný

20. března 2020 v 21:45 | dvě TeReziA...

 

Život je krásný

Příběh se zabývá umělci, on je úspěšným spisovatelem, ona malířkou, která má potíže - ztratil se jí totiž model, takže nemůže dokončit obraz...

 

Slavný spisovatel usiluje o přízeň půvabné začínající výtvarnice. Jarmila ovšem hodlá zasvětit život umění a muži v něm nemají mít jiné místo než jako modely pro malířčinu tvorbu. A tak se zamilovaný Jan přestrojuje za věštce a za dědečka s niněrou, jen aby si ho vyvolená kráska trochu všimla... Je jasné, že diváky na závěr čeká polibek přes celé plátno.

 

Komedie ČR (1940). Režie: L. Brom Hrají: O. Nový, L. Baarová, Z. Kabátová

Škola základ života

20. března 2020 v 21:44 | dvě TeReziA...

 

Škola základ života

Slavná komedie ze studentského prostředí nevtíravě kritizuje zkostnatělý výukový systém na středních školách, ukazuje, jak proti mládeži toužící samostatně přemýšlet i jednat stojí často zapšklí, popudliví či jinak groteskní pedagogové, kteří vyžadují jen tuhou kázeň a opakování frází.

 

Vše se tu točí kolem studentského časopisu Řev septimy, který napsal kdosi ze septimánů reálného gymnázia v Přívlakách, a který šplhoun Krhounek předal třídnímu učiteli. Vzbudil v profesorském sboru značné pozdvižení, protože poněkud humorných způsobem pojednával o jednotlivých členech profesorského sboru. Zatímco mladý profesor Bartoš a starý moudrý pedagog Gábrlík dokázali přejít celou věc s humorem, zbytek učitelského sboru zahájí zuřivé pátrání po viníkovi, jehož přiznání je podmínkou pro zrušení zákazu k účasti na středoškolském sportovním turnaji.

Zuřivé pátrání pak rámuje mozaiku veselých epizod ze života studentů i profesorského sboru tvořeného řadou typicky svérázných postaviček, z nich vystupuje do popředí zejména aféra nejnadanějšího studenta Jindry Benetky, který ve slohové práci otevřeně kritizoval poměry na gymnáziu a byl za to navržen na vyloučení ze školy.

 

Komedie ČR (1938). Režie: Martin Frič Hrají: T. Pištěk, F. Smolík, J. Marvan, L. Pešek, F. Filipovský

Řeka čaruje

20. března 2020 v 21:24 | dvě TeReziA

 

Řeka čaruje

Příběh o hledání mládí a nového smyslu života.

 

Zestárlý pražský podnikatel a člen bezpočtu dozorčích rad Leopold Kohák požívá značnou úctu svého okolí. Málokdo tuší, že veškerý majetek vyženil a že o všem ve skutečnosti rozhoduje jeho panovačná žena. Leopold se utápí v nečinnosti a jeho jedinou radostí jsou vzpomínky na dávného kamaráda Lebedu a především na rodnou Sázavu, kde vyrůstal. Jednoho dne mu však dojde trpělivost. Předstírá nervové zhroucení a naoko odjede do zahraničních lázní. Ve skutečnosti však vyrazí do rodného kraje. A stane se malý zázrak: po koupeli v Sázavě začne Leopold mládnout. Navíc ho vykutálený tulák Štverylka připraví o všechno noblesní oblečení. Ze starého unaveného Leopolda se tak pomalu opět stává tentýž člověk, kterým kdysi skutečně byl: okouzlující mladík Poldík…

 

Černobílý film o hledání ztraceného mládí natočil v roce 1945 pan režisér Václav Krška.

Modrý závoj

20. března 2020 v 21:02 | dvě TeReziA

 

Modrý závoj

Romantický film o síle lásky a vzájemném porozumění.

 

Slepá violoncellistka Marta a sochařka Helena jsou sestry-dvojčata. To dlouho netuší herec Robert Holan, kterého zaujala osamělá dívka na terase rozhlasového paláce. Zamiluje se do ní na první pohled.

 

Komorní drama natočil v roce 1941 pan režisér Jan Alfréd Holman podle scénáře Václava Řezáče.

Švadlenka

19. března 2020 v 20:57 | dvě TeReziA

 

Švadlenka

Lída Baarová v komedii Olgy Scheinpflugové o talentu a intrikách v pozlátkovém světě módy.

 

Líza Bártová by se ráda stala módní návrhářkou, zatím se však učí švadlenou a nápadité modely maluje jen pro sebe.

Pomůže jí náhoda; do Prahy přijíždí pařížský módní tvůrce Francois Lorrain, který se seznámí s jejími návrhy. Je nadšený a nabídne Líze spolupráci. Ovšem svět módy není jen svět slávy, ale i svět závisti a intrik…

 

Podle původního námětu Olgy Scheinpflugové natočil lidovou komedii v roce 1936 režisér Martin Frič. V titulní roli krásné švadlenky zazářila tehdejší velká hvězda filmového nebe Lída Baarová, komediální talent a své nezapomenutelné herectví předvedl v roli francouzského krále módy Hugo Haas, jeho přítelkyni hrála Adina Mandlová, Lízinu kamarádku Věra Ferbasová.

Otec Kondelík a ženich Vejvara

19. března 2020 v 20:51 | dvě TeReziA

 

Otec Kondelík a ženich Vejvara

Kdysi nesmírně oblíbený příběh, sepsaný Ignátem Herrmannem, doslova zosobňuje maloměšťáckou idylu, díky níž poznáváme, jaké bývaly žádoucí mravy a správné způsoby chování.

 

Rodina pražského měšťana a mistra malíře pokojů Václava Kondelíka žije ve svém domě v Ječné ulici spokojeně. Klid naruší pozvání na "zástěrkový večírek", kde se dcera Pepička seznámí s mladým magistrátním úředníkem Františkem Vejvarou. Oba mladí lidé se do sebe zamilují. Jejich vztah podporuje i paní Kondelíková, neboť Vejvara by se mohl stát pro dceru vítaným ženichem. Pepiččina známost však naruší ustálený pořádek Kondelíkova života. Kondelík se na naléhání Vejvary a rodiny zúčastní nepodařeného tajného výletu Sokolů, musí jít na ochotnické představení Břetislava a Jitky, v němž Vejvara hraje hlavní roli, při večerní slavnosti s ohňostrojem spadne do Vltavy. Konečně se však zdá, že všechno spěje ke kýženému cíli - ke svatbě. Vejvara je povýšen a požádá o Pepiččinu ruku. Přípravy ke svatbě ještě přeruší návštěva Vejvarovy bývalé bytné Muknšnáblové, která tvrdí, že Vejvara má závazky k její dceři. Když se celá záležitost vysvětlí, nastává den svatby a po něm svatební noc.

 

Komedie ČR ČR, 1937 Režie: M. J. Krňanský Hrají:T. Pištěk, A. Nedošinská, E. Gerová, J. Dohnal, S. Rašilov, R. Šlemrová, L. Hermanová

 

—————

Zpět