Film ČS - z blog-cz1

15.08.2020 08:08

České a slovenské filmy

Jára Cimrman ležící, spící

20. května 2020 v 21:32 | dvě TeReziA...

 

Jára Cimrman ležící, spící

Filmová komedie prodchnutá charakteristickým humorem Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, kde se nám představuje fiktivní postava všestranného génia naší minulosti, protagonisty desítky her, uvedených v pražském divadélku, nesoucím jeho jméno. Filmový příběh, v němž se Cimrman poprvé zhmotnil do konkrétnější podoby, je tvořen několika "rekonstruovanými" epizodami z jeho života, zasazenými do rámce exkurze v jeho světničce ve vsi Liptákov. Jednotlivé kapitoly přinášejí většinou zcela nový pohled na dosud neznámé "aspekty" Mistrova života a díla...

Mladý divadelní vědec si v duchu rekapituluje důvod svého putování do vesničky Liptákov. Tam byl totiž naposled spatřen neznámý dramatik Jára Cimrman, na jehož jméno narazil při studiu. Jeho hry musely být přinejmenším zvláštní: žádná z nich totiž nepřežila premiéru. V Liptákově se vědec připojí ke skupině turistů, která sem zabloudila při hledání Dvořákova Sychrova, a spolu s ní zamíří do zdejšího Muzea peří. Stařičká průvodkyně zavede výpravu do Cimrmanovy světničky, v níž jsou pietně uschovány předměty, jež Mistr osobně užíval…

 

Československo 1983, komedie. Režie: Ladislav Smoljak

Rozmarné léto

20. května 2020 v 21:29 | dvě TeReziA

 

Rozmarné léto

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným…" Úsměvná novela Vladislava Vančury v proslulém filmovém přepisu režiséra Jiřího Menzela.

 

V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává, a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v rozmluvách a drobných půtkách se svými přáteli. Žádná hádka ovšem není tak vážná, aby ji nespravila sklenice vína a pár utopenců s cibulí.

Rozruch do jejich života však přinese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna. Ta totiž hned při prvním večerním vystoupení okouzlí každého ze tří svérázných filosofů. A ti se o ni začnou každý po svém ucházet…

 

Film v roce 1967 natočil pan režisér Jiří Menzel. Hrají: R. Hrušínský, V. Brodský, F. Řehák, M. Myslíková

Slečna Rajka

20. května 2020 v 21:26 | dvě TeReziA

 

Slečna Rajka

Mladá sarajevská lichvářka v čase 1. světové války. Podle románu I. Andriče.

 

Svobodná lichvářka Rajka Radakovičová půjčuje s vysokými úroky. To vše nabere dramatický spád právě na pozadí významných historických událostí. Rajka se snaží sama sebe i své okolí přesvědčit, že politika na její "podnikání" nemá žádný vliv. Její egoismus a ignorace okolí však nakonec nabývá podoby naprostého úpadku lidských hodnot…

 

Inscenace Evy Sadkové podle románu Ivo Andriče z roku 1978. Překlad a scénář A. Hodková. Režie E. Sadková

Lízinka

20. května 2020 v 21:26 | dvě TeReziA

 

Lízinka

nesmělý student práv, jehož námluvy bez nevěsty skončí velkým rozčarováním. Televizní zpracování jedné z Povídek malostranských Jana Nerudy.

 

Lízinka je dcerou společensky vysoce postavené rodiny, k níž už jednou vzplanul nesmělý student práv Jakl. Nyní si už nenechá příležitost utéci a rozhodne se požádat dívčiny rodiče o její ruku. Přestože oba váhají, zda je jurista pro rodinu dobrou partií, nakonec se domluva podaří. Je však zvláštní, že během námluv je Jaklovi odpírána možnost se se svoji snoubenkou setkat. Až když je ruka v rukávu, vychází díky náhodě najevo pravda o skutečné příčině dívčiny nepřítomnosti a o úmyslech její "ctnostné" rodiny.

 

ČR, 1984 Režie P. Háša. Scénář J. Dudková.

Holky z porcelánu

18. dubna 2020 v 20:30 | dvě TeReziA...

 

Holky z porcelánu

Laskavá komedie o o tom, co všechno způsobila jedna obyčejná předávací inventura, jenž je důkazem, že i takové místo jako sklad se může stát dějištěm úsměvného příběhu, který ani za víc než dvacet let, jenž od jeho vzniku uplynuly, neztratil nic ze svého kouzla.

 

Jeho hrdinkami jsou dívky a ženy pracující mezi stohy talířů ve velkém skladu jedné porcelánky. Příběh začíná v okamžiku, kdy do skladu nastupuje nová síla, šestnáctiletá Maruška, a zatímco vedoucí, paní Světla, jako již mnohokrát vyhrožuje, že "s tím sekne" a půjde dělat jinam. Přestože vytoužený nový skladník je ochoten převzít sklad okamžitě, Světla trvá na inventuře. To ovšem netuší jaký pedant je předseda inventurní komise, jistý pan Rybička. Předávací inventura se mění v groteskní noční můru, která zaskočí všechny zúčastněné a poněkud naruší nejen pracovní režim, ale i osobní program každé z holek z porcelánu.

 

ČR, 1974 Režie: J. Herz

"Pane, vy jste vdova!"

18. dubna 2020 v 20:28 | dvě TeReziA

 

"Pane, vy jste vdova!"

Umělá žena Evelyna, mnoho záměn, propletenců a legrace.

 

 

Bláznivá komedie s mnoha neočekávanými zápletkami a záměnami osob se odehrává v blíže neurčeném království, kam přijíždí státní návštěva - král sousedního státu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje krále zrušit armádu, která prokázala svou neschopnost. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se svého vladaře odstranit. Ale jsou zde geniální poddaní - lékař, který transplantuje kterýkoliv orgán komukoliv, astrolog, který předvídá spolehlivě všechny katastrofy, a mnoho krásných a chytrých žen, které příslušně komplikují již zapletenou situaci…

 

Česká crazy komedie z roku 1970 pana režiséra Václava Vorlíčka. Scénář M. Macourek.

Až přijde kocour

17. dubna 2020 v 21:28 | dvě TeReziA

 

Až přijde kocour

Magická pohádka o tom, co bylo i nebylo, ale zejména o tom, co by mělo být. Jan Werich si zahrál role kouzelníka i vypravěče.

 

Děj se odehrává v malém městečku,. Přijíždí sem kouzelník s krásnou dívkou Dianou a kouzelným kocourem. Kocour má na očích brýle, a když mu je někdo sejme, lidé se pod jeho pohledem zbarví podle svých charakterů a skutků. Lháři a farizejové zfialovějí, zloději zešedivějí, nevěrnice a nevěrníci zežloutnou - a zamilovaní zčervenají jako vlčí mák. Je jasné, že kocoura mají rádi jen ti poslední. A samozřejmě - děti…

 

Legendární český film režiséra Vojtěcha Jasného z roku 1963, Scénář J. Brdečka a V. Jasný. Film byl oceněn Zvláštní cenou poroty na MFF v Cannes.

Hoří, má panenko

17. dubna 2020 v 21:26 | dvě TeReziA

 

Hoří, má panenko

Slavná komedie Miloše Formana, v níž se tancuje, krade a hasí.

 

Ústředním motivem filmu je hasičský bál, a to bál velice svérázný. Formanovi se podařilo proniknout až ke kořenům člověčí povahy, mnohé figurky jako by byly vystřiženy ze skutečného života. Jestliže jeho předchozí filmy shlížely na lidské hemžení se shovívavým a laskavým úsměvem, v tomto filmu lyrická a zjemňující nota zcela zmizela a zůstalo jen důsledné odhalování negativních stránek lidských povah. A hasičský bál, jehož neuvěřitelný průběh film sleduje, je jakoby křivým zrcadlem společenské situace šedesátých let.

 

Česká hořká komedie Hoří, má panenko z roku 1967 je třetím celovečerním hraným filmem Miloše Formana, jednoho z předních reprezentantů tzv. nové vlny českého filmu. Na snímku scenáristicky spolupracovali i jeho dva přátelé Ivan Passer a Jaroslav Papoušek.

Kalamita

16. dubna 2020 v 20:49 | dvě TeReziA

 

Kalamita

Česká komedie s vynikající zimní atmosférou. Tato kousavá satira Věry Chytilové se rodila těžce, balancovala na hranici zákazu.

 

Příhody smolařského železničáře, jenž se věčně diví a neméně udivuje i své okolí.

 

Satira ČR, 1981Režie: Věra Chytilová

Akce Bororo

16. dubna 2020 v 20:48 | dvě TeReziA

 

Akce Bororo

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Fantastický dějový půdorys vychází ze skutečných reálií - z odkazu k pozůstalosti slavného českého cestovatele Friče, ve které se měly nacházet zmínky o zázračném indiánském léku.

 

Podle zápisků cestovatele Friče existuje v Jižní Americe indiánský kmen, jenž zná tajemný všestranný lék. O informace z deníku má zájem nejen zahraniční špionážní služba... Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit.

 

Sci-fi film ČR (1972). Režie: O. Fuka

Zločin na poště

16. dubna 2020 v 20:43 | dvě TeReziA

 

Zločin na poště

Vladimír Menšík v televizním přepisu povídky Karla Čapka.

 

Na oblíbenou úřednici Helenku pracující na vesnické poště přijde udání ze zpronevěry. Když kontrola zjistí, že jí schází 200 korun, dívka spáchá sebevraždu. Její ochránce a přítel, četnický strážmistr Brejcha, nevěří, že by Helenka byla schopna trestného činu, a pátrá po tom, jak ve skutečnosti ke krádeži peněz došlo. Zřejmě jí někdo ukradl peníze, když se otočila od svého okénka. Další indicie mu poskytne nová úřednice, která místo dostala po Helence…

 

Televizní film z roku 1980. Režie J. Dudek. Scénář J. Dietl.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/136106-zlocin-na-poste/28032044066/

Kdyby tisíc klarinetů

15. dubna 2020 v 21:08 | dvě TeReziA

Kdyby tisíc klarinetů

Mají hudební nástroje a nebojí se je použít! Legendární muzikál s písničkami Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého.

 

Vojín Schulze, smolař a klarinetista v jedné osobě, jednoho dne dezertuje před vojenským drilem. Na chvíli najde azyl ve škole nedalekého lázeňského města Alkalis. Tam právě přijede štáb nezávislé televizní společnosti Televis, vedený režisérkou Terezou. Ta má natočit reportáž o odhalení sochy J. S. Bacha. Mrtvý velikán však toho dne způsobí neobvyklý zázrak: zachrání klarinetistu Schulzeho před zastřelením, a to tak, že promění zbraně všech zdejších vojáků v hudební nástroje. Tereza tak místo původní nezáživné reportáže odvysílá senzační zprávy o zázraku. A protože vysílání má mimořádný divácký úspěch, dostane dívka za úkol uspořádat do druhého dne velkolepou televizní revui. Pomohou jí k tomu populární pěvecké hvězdy, členové televizního baletu, ale také někteří vojáci, kteří našli v hudbě zalíbení. Nepřátelé z ministerstva války však nezahálejí. Kují různé diverzní plány a mimo jiné vysílají do kasáren elitní přepadový oddíl, ovládající balet…

 

Slavný český muzikál z roku 1964 vznikl podle stejnojmenného divadelního "leporela" Jiřího Suchého, které mělo premiéru v prosinci 1958 v Divadle Na zábradlí. Režie: J. Roháč a V. Svitáček Scénář: J. Suchý a J. Roháč

Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky

15. dubna 2020 v 21:07 | dvě TeReziA

 

Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky

Česká špionážní parodie o nelítostném boji špiónů o miliardu ve špetce soli.

 

Cyril Juan Borguette alias agent W4C je nejlepší AGENT světa, který je posílán všude tam, kde jde o krk. Jeho nová mise ho zavedla do Prahy. Má za úkol zmocnit se hotelové slánky, ve které se skrývají plány na vojenské využití Venuše. Je to "Velký Svůdce, Velký Sympaťák a Velký Hrdina". A přece na jeho likvidaci stačí obyčejný, ale velmi zmatený účetní Foustka, který je i se svým psem zapleten do střetnutí a účtování mezinárodních špionážních organizací.

 

Komedie ČR, 1967 Režie: V. Vorlíček Hrají: J. Kačer, K. Fialová, J. Sovák, J. Libíček, J. Pleskot

Skřivánci na niti

15. dubna 2020 v 21:06 | dvě TeReziA

 

Skřivánci na niti

Dlouho zakázaná komedie Jiřího Menzela na motivy povídek z knihy Bohumila Hrabala Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet (1965).

 

Buržoazní živly byly převychovávány prací v kladenských ocelárnách.

 

Mozaika osudů rozdílných postav, které nedobrovolně spojil osud politických provinilců, se odehrává v padesátých letech na obrovském šrotišti kladenských oceláren, kam tenkrát byli někteří z nich, od intelektuálů až po živnostníky a duchovní, posíláni na nedobrovolně dobrovolnou "brigádu". Vedle nich tu pracují také "kopečkářky", ženy uvězněné za pokus o emigraci. Osudy bývalého profesora filozofie, bývalého prokurátora, holiče Kudly, truhláře Drobečka, adventisty a kuchaře Pavla a komunisty Mlíkaře, který je na šrotišti jako jediný dobrovolně a z přesvědčení, jsou načrtnuty v pásmu paradoxních, často groteskních nebo i lyrických situací. Od snahy natočit mezi nimi "dokumentární" šot o šťastném životě pracujících a marného pokusu o stávku přes návštěvu pionýrů a senilního hodnostáře až po svatbu kuchaře Pavla s trestankyní Jitkou.

 

Komedie ČR, 1969 Režie: J. Menzel Hrají:V. Neckář, R. Hrušínský, V. Brodský, L. Suchařípa, J. Satoranský, V. Šmeral, J. Štěpničková

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1035662160-skrivanci-na-niti/20038366029/

Starci na chmelu

15. dubna 2020 v 21:04 | dvě TeReziA

 

Starci na chmelu

"Nejslavnější český muzikál" vypráví klasický příběh Romea a Júlie zasazený na český venkov do pozadí chmelové brigády.

 

Půvabná studentka Hanka se na chmelové brigádě stává středem zájmu vychloubačného premianta Honzy a čestného a zásadového, byť poněkud svéráznějšího Filipa. Romantika v podkroví školy, kde jsou studenti ubytováni, však končí necitlivým zásahem pedagogického dozoru. Svěží, optimistický, sedmnáctiletý český film. A dnes už také nesmrtelná legenda!

"Ten příběh, který uvidíte a co tak divně začíná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce či nechce rodina. Ten může prožít vaše dítě a nikoli jen na chmelu, a když se nad ním zamyslíte, dosáhl svého účelu."

 

Muzikál ČR, 1964 Režie: L. Rychman Hrají:V. Pucholt, I. Pavlová, M. Zavadil, I. Kačírková, J. Kemr, L. Havelková

Homolka a tobolka

13. dubna 2020 v 21:42 | dvě TeReziA

 

Homolka a tobolka

Poslední příběh podařené rodinky, tentokrát ze zasněžených hor.

 

Pražská rodina Homolkových, kterou jsme už poznali ve filmech Ecce homo Homolka a Hogo fogo Homolka je tentokrát na zimní rekreaci v Krkonoších, kterou si sem přijeli ze své těžce vydělané peníze jaksepatří užít. A jak název napovídá, peníze se stanou hybnou pákou veškerého jejich počínání...

 

Barevné pokračování komedie Jaroslava Papouška z roku 1972.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/25801-homolka-a-tobolka/29338362053/

Hogo fogo Homolka

13. dubna 2020 v 21:41 | dvě TeReziA

 

Hogo fogo Homolka

Nové auto a návštěva v jihočeské vesnici přinesou další rodinná nedorozumění. Druhá část slavné komediální trilogie Jaroslava Papouška.

 

"Teď teprve jsme hogo fogo rodina, to je málo platný. Teď teprve nám patří svět," pravil pyšně děda Homolka, když si jejich podařená rodinka pořídila vlastní vůz. Radost z koupě by ovšem nebyla dokonalá, kdyby se Homolkovi nemohli tím svým báječným autem pochlubit příbuzným. A tak jedné krásné neděle všichni společně, staří, mladí i jejich dvě neposedné ratolesti vyrážejí do jižních Čech, kde má babi Homolková stařičké rodiče...

 

Volné pokračování příběhů pražské rodiny Homolkových natočil v roce 1970 režisér Jaroslav Papoušek podle vlastního námětu a scénáře.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16358-hogo-fogo-homolka/29338362030/

Ecce homo Homolka

13. dubna 2020 v 21:41 | dvě TeReziA

 

Ecce homo Homolka

První z volné trilogie o životě obyčejné rodinky pražského taxikáře vypráví o jednom nevydařeném nedělním výletu.

 

Je horká letní neděle a podobně jako mnoho jiných i Homolkovi se vypraví na celodenní výlet do přírody. Zdá se, že v rodině hrají prim mužové, ale ve skutečnosti se všechno točí tak, jak o tom rozhodnou příslušnice něžného pohlaví...

 

Slavná filmová komedie režiséra a scenáristy Jaroslava Papouška z roku 1969.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16091-ecce-homo-homolka/29338362015/

Divotvorný klobouk

13. dubna 2020 v 20:54 | dvě TeReziA

 

Divotvorný klobouk

Hudební film na motivy divadelní frašky V. K. Klicpery natočil podle vlastního scénáře Alfréd Radok. Student, který namísto očekávaných peněz zdědil bezcenný třírohý klobouk, vymyslí se svým kumpánem lest na hloupého kupce a klobouk mu prodá jako zázračný - kdo si ho nasadí na hlavu, nemusí prý nikomu nic platit...

 

Hrdiny veselého příběhu jsou dva chudí studenti Strnad a Křepelka. Utěšují se tím, že Křepelka má dědit, ale posléze se ukáže, že dědictvím je jen starý klobouk. Mladík hledá pomoc u svého příbuzného, kupce Koliáše, který je opatrovníkem krásné Bětušky. Křepelka se do dívky ihned zamiluje, ale starý lakota nechce o chudém synovci ani slyšet. Strnad nakonec přijde s nápadem, jak pomocí klobouku chamtivého kupce napálit…

 

Hudební film ČR/SR, 1952 Režie: A. Radok Hrají: S. Rašilov, J. Kemr, Z. Dítě

Vyšší princip

13. dubna 2020 v 20:53 | dvě TeReziA

 

Vyšší princip

Slavné okupační drama režiséra Jiřího Krejčíka podle povídky Jana Drdy o statečnosti starého profesora postaveného tváří v tvář smrti.

 

Děj snímku je situován do roku 1942, do období po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. V zemi panuje výjimečný stav a nacisté se zběsile mstí. Film však nevypráví o žádném okázalém hrdinském činu v boji s okupanty, ale obrací se spíše ke všední statečnosti a hrdosti lidí postavených tváří v tvář smrti. Hlavní příběhová linie se odehrává v jednom maloměstském gymnáziu, kde se právě nejvyšší ročník připravuje k maturitám. Jejich průběh je však narušen zatčením tří mladíků za to, že na portrét zabitého Heydricha přimalovali knírek a vousy. Marně se třídní profesor Málek, klasický filolog, snaží o jejich záchranu. Všichni tři jsou popraveni, přestože velitel gestapa přislíbil hochy propustit.

 

Drama Vyšší princip natočil v roce 1960 režisér Jiří Krejčík podle jedné z povídek Jana Drdy ze sbírky Němá barikáda. Hrají: F. Smolík, J. Brejchová, I. Mistrík

Baron Prášil

12. dubna 2020 v 19:56 | dvě tereziA

Baron Prášil

Poetická komedie plná fantazie vypráví příbĕh o baronu Prášilovi a cestĕ kolem svĕta.

 

V 18. století žil na svém sídle nedaleko Hannoveru nepříliš zámožný baron Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen. I když neoplýval hmotnými statky, míval vždy velkou a veselou společnost. Byl mimořádnĕ vtipným vypravĕčem fantastických příbĕhů, které byly tak krásné a nevšední, že se pozdĕji tradovaly ze století do století a baron Münchhausen se sám stal, aniž by chtĕl, jejich hrdinou. Nejznámĕjší knihu, která vypráví jeho historky, napsal G. A. Bürger.

 

A baron Münchhausen, u nás zvaný baron Prášil, se vydal na triumfální cestu svĕtem - a to i svĕtem kinematografie. Již slavný mág stříbrného plátna G. Melies v roce 1907 natočil první Prášilova dobrodružství. Prášilovským mýtem se nechal inspirovat i Martin Frič, který s králem českých komiků Vlastou Burianem natočil Barona Prášila v roce 1940. V roce 1961 vznikl další film na motivy nesmrtelného dobrodruha. Karel Zeman v nĕm nechal ožít půvabné rytiny Gustava Dorého a vsadil do nich nejen hrdiny starých historek, ale i astronauta Toníka, s nímž romantický baron prožívá nĕkterá slavná dobrodružství.

 

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství - ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal - na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům.

 

Nejslavnĕjší dobrodružství ve svĕtĕ fantazie v poetické komedii režiséra Karla Zemana. Restaurovaná verze českého filmu vyznamenaného na XV. MFF v Locarnu (1961).

Vynález zkázy

12. dubna 2020 v 17:56 | dvě TeReziA

 

Vynález zkázy

Zlotřilý dobrodruh chce ovládnout svět! Český film podle románu Julese Vernea.

 

Film vypráví o osudech profesora Rocha, objevitele neobyčejně silné výbušné látky, který byl unesen zlotřilým hrabětem Artigasem na tajuplný ostrov. Vynález má v Artigasových rukou sloužit ke zkáze lidstva, ale profesorovu asistentovi Hartovi se s nasazením vlastního života podaří protivníkovy plány překazit…

 

Fantasticko-dobrodružný trikový film režiséra Karla Zemana vznikl v roce 1958 podle stejnojmenného románu Julese Vernea. Film je po výtvarné stránce inspirován původními ilustracemi Verneových románů a záměrně naivními triky ve stylu francouzského filmového průkopníka Georgese Meliese.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/25803-vynalez-zkazy/29138360021

Ukradená vzducholoď

12. dubna 2020 v 17:52 | dvě TeReziA

 

Ukradená vzducholoď

Nádherný klukovský příběh z úsvitu technického věku. Ukradená vzducholoď sice nevznikla na motivy některého z románů Julese Verna, ale vychází z jejich ducha a dokonale navozuje atmosféru romantického snílkovství a naivního ohromení možnostmi moderní vědy a techniky na konci 19. století.

 

Děj začíná na pražské Jubilejní výstavě roku 1891. Pět pražských kluků se schází na pražském Výstavišti, kde vidí fantastický zázrak řiditelnou vzducholoď podnikatele Findejse. Kvůli reklamě nabízí chlapcům let zdarma, ale když se hlásí platící zájemci, chce je vyhnat. Kluci se nedají ze vzducholodi vypudit a najednou se ocitají nad městem. Ovšem vzducholoď řiditelná není! Nejprve přelétli bezpečně celou Evropu, ale potom havarovali na neznámém ostrově uprostřed oceánu. Zde prožili řadu typicky verneovských dobrodružství, než byli zachráněni výpravou, organizovanou pohotovým žurnalistou Ardanem...

 

Dobrodružný rodinný film ČR, 1966 Režie: Karel Zeman opět pokračuje v linii oživlých verneovských rytin, jak je známe z Vynálezu zkázy. Přidává ovšem i špetku humoru a nadsázky. Hrají: M. Pospíšil, H. Bor, J. Čízek, J. Stráník, J. Malát

Divá Bára

11. dubna 2020 v 16:45 | dvě TeReziA

 

Divá Bára

Vlasta Fialová v přepisu povídky Boženy Němcové o smělé a odvážné venkovské dívce.

 

Krásná dcera obecního pastýře Bára se líbí všem mládencům z vesnice. Proto si o ní pověrčivé tetky vyprávějí, že se narodila jako dítě polednice. Dívka má jen několik málo přátel: farářovu schovanku Elišku a samotného faráře, který se jí pokaždé zastane. Panský správce Sláma usiluje o Elišku, ale ta miluje pražského studenta. Bára se proto rozhodne odradit Slámu od námluv. Převlékne se za strašidlo a u hřbitova donutí vyděšeného Slámu, aby nechal Elišku na pokoji. Jenže je odhalena a rozlícení vesničané ji zavřou do márnice…

 

Snímek natočil v roce 1949 jako svůj debut režisér Vladimír Čech.

Anděl na horách

11. dubna 2020 v 16:42 | dvě TeReziA

 

Anděl na horách

Gustav Anděl (Jaroslav Marvan), revizor pražských elektrických drah, dostává poukaz na zimní dovolenou v Tatrách.

 

Revizor pražských elektrických drah Gustav Anděl si už vyzkoušel, že na odborářské rekreaci se to dá celkem vydržet, a tak se ani příliš nebránil, když znovu dostal poukaz. Tentokrát se vypravil do zasněžených Vysokých Tater, dovolená ale neprobíhá nijak idylicky. Setkal se tam totiž s Věrou, která je podle všeho snoubenkou jeho syna, a dívčino chování ho značně pohoršuje. Pan Anděl je zkrátka morous v letech, pro neformální zvyklosti nové doby nemá příliš mnoho pochopení. Mladá generace se však jen tak lehce nedá...

 

Barevná komedie ČR, 1955 Režie: B. Zeman Hrají: J. Marvan, R. Deyl ml., J. Kemr, V. Fabianová, S. Zázvorková

Dovolená s Andělem

11. dubna 2020 v 14:19 | dvě TeReziA

 

Dovolená s Andělem

Mrzoutský revizor J. Marvan se jede poprvé odborářsky zotavovat. To se mají rekreanti na co těšit.

 

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou.

 

Barevná Komedie ČR, 1952 Režie: Bořivoj Zeman Hrají: J. Marvan, J. Kemr, V. Ráž

Rodinné trampoty oficiála Tříšky

11. dubna 2020 v 14:18 | dvě TeReziA

 

Rodinné trampoty oficiála Tříšky

Hlavně se nenechat zapřáhnout. Saša Rašilov v hlavní roli oblíbené české komedie.

 

Úředník bytového úřadu v Praze, pan Tříška, se jednoho dne ze své práce nervově zhroutí. Lékař ho pošle na okamžitou dovolenou a hned po ní do důchodu. Tříškova rodina - žena a pět dětí - je jen pro. Na cestě vlakem do pohraničního městečka Strmín se pan Tříška seznámí s panem Velebou, který o sobě tvrdí, že je hospodářský správce, a jede také do Strmína. Ovšem penzion Harmonie pana Tříšku zklame. Maluje se zde a pod okny každé ráno zpívají vojáci. Akurátní tatík se proto rozhodne odjet zpět do Prahy. Synové Jirka a Julínek seženou a opraví starý obrněný vůz, ten však i s početnou rodinou skončí nepojízdný v poli. Nakonec všichni dojedou do vesnice Hůrky, kde právě začínají žně - a kde místní správce statku omylem považuje Tříškovy za brigádníky. Nervově labilního pana Tříšku tak čeká vysoce účinná léčba fyzickou prací…

 

Česká černobílá komedie, 1949 Dále hrají: J. Kurandová, R. Hrušínský, A. Šůra, S. Fišer, A. Kreuzmannová, L. Vostrčilová, R. Vrchota, F. le Breux, J. Kemr a další. Scénář I. Osvald a J. Mach.

Vlčí jáma

11. dubna 2020 v 14:18 | dvě TeReziA

 

Vlčí jáma

Volná adaptace stejnojmenného románu Jarmily Glazarové, realizovaná režisérem Jiřím Weissem, zachycuje nerovné manželství dvou povahově protichůdných lidí, starší, citově prázdné ženy a jejího mladšího manžela, milovníka přírody, umění a krásy.

 

Osiřelá dívka Jana najde útočiště u bezdětné rodiny zvěrolékaře a starosty malého městečka Roberta Rýdla. Ačkoli je za nový domov vděčná, zanedlouho začne cítit podivné napětí, které v domě panuje. Manželka pana Rýdla dusí svého muže majetnickou láskou. Harmonii jejich vztahu nepřidává ani fakt, že je mezi nimi velký věkový rozdíl. Robert se zamiluje do Jany, která jeho lásku opětuje. Je však příliš zbabělý na to, aby svým citům čelil, a raději odjede na služební cestu. Jana zůstává v domě sama s jeho manželkou a zatrpklými služkami. Najde Robert odvahu svou ženu opustit?

 

Drama ČR/SR, 1957 Režie: J. Weiss Hrají: M. Doležal, J. Šejbalová, J. Brejchová

Stříbrný vítr

11. dubna 2020 v 14:17 | dvě TeReziA

 

Stříbrný vítr

"Stříbrný vítr" je filmovým přepisem stejnojmenného románu velkého českého básníka, národního umělce Fráni Šrámka románu, zachycujícího nedostižným způsobem psychologii dospívání mladého chlapce koncem minulého století.

 

Písek, 90. léta minulého století: mezi septimány místního gymnázia je i Jan Ratkin. Citlivý chlapec se bouří proti omezením a zákazům, kterými ho spoutává škola a nepřiměřeně tvrdá rodinná výchova. Touží po svobodě a chtěl by poznat skutečnou lásku. Nerozvážně podléhá starším spolužákům a hrozí mu vyloučení z gymnázia. Jan Ratkin se bouří proti krutosti a omezenosti dospělých a dává se unášet bohatstvím svých citových zážitků. Jejich dominantou je znění stříbrného vetru, zpívajícího píseň mládí a lásky. A žádná z disonancí života ať je to již setkání se stárnoucí herečkou Helenou nebo první poznání ženského těla, který mu dá zatrpklá vdova Haurová, či příhody ze života jeho spolužáků a přátel nemůže hlas stříbrného větru přehlušit. Neumlčí jej ani události nejsmutnější: dobrovolná smrt milovaného strýce Jiřího a rozchod s Aničkou. Stříbrný vítr zní dále a je poslem nového, svobodnějšího života Jana Ratkina.

 

Drama ČR/SR, 1954 Režie: V. Krška Hrají: E. Cupák, F. Šlégr, M. Brožová

Strašidla

9. dubna 2020 v 20:46 | dvě TeReziA...

 

Strašidla

Rozverná pohádková komedie.

 

V tajemném a strašidelném domě bydlí zvláštní rodina. Hejkal Hugo, jeho žena, čarodějnice Patricie, její matka Žofie, děti Eleonor a Ester, strýček Bubla a lesní víla Jitřenka. Jednoho dne je do domu vyslán úředník Jindřich Patočka. Rodina zde žije nelegálně, a to se musí změnit. Existují dvě možnosti. Buď dům odkoupit, anebo platit nájem. K tomu ovšem rodina potřebuje peníze, které nemá. Hugo prosí svou ženu, aby nějaké peníze vyčarovala, ta to ovšem odmítá. Nechce totiž žít životem lidí. Pak tedy strašidlům nezbývá nic jiného, než se zapojit do pracovního procesu, a děti musí zahájit školní docházku v místní škole. Hastrman Bubla začne pracovat v prádelně u paní Karolíny, která je zároveň sestrou Jindřicha Patočky. Bubla je do ženy tajně zamilován, v minulosti dokonce utopil jejího manžela, který byl alkoholik a gambler. Úředník Patočka, kterému učarovala lesní víla Jitřenka, domluví své vyvolené práci v divadle. Děti mezitím nastupují do školy a od své matky mají přísný zákaz čarování. Eleonor i Ester jsou velice vzdělané děti, premianti, naprosto ohromí svými vědomostmi nejen ředitele školy, ale i třídní učitelku Pávkovou. Ostatní děti ve třidě mají ze sourozenců legraci, neboť jejich zjev je poněkud zastaralý…

 

ČR, 2016 Režie: Zdeněk Troška

Hvězda padá vzhůru

6. dubna 2020 v 17:03 | dvě TeReziA

 

Hvězda padá vzhůru

Příběh na motivy hry Josefa Kajetána Tyla "Strakonický dudák" . Malíř pokojů ze Strakonic má sudičkami předpovězenou velkou kariéru hvězdy pop music. Z velkého světa se rád vrací domů..

 

Malíři pokojů ze Strakonic, Švandovi, sudičky předpověděly závratnou kariéru hvězdy pop music. Předpověď se skutečně vyplní a Švanda se stane velmi úspěšným. Brzy ale zjistí, že sláva není v životě to nejdůležitější a to co hledá a po čem touží. Je načase vrátit se z velkoměsta zpátky domů..

 

Muzikál ČR, 1974 Režie: L. Rychman Hrají: K. Gott, J. Molavcová, J. Somr, J. Sovák Scenárista filmu a textař písní Jiří Štaidl se realizace filmu již nedožil.

Pohádka o ebenovém koni

6. dubna 2020 v 15:58 | dvě TeReziA

 

Pohádka o ebenovém koni

Pohádka z cyklu "Pohádka pro pamětníky" ze sbírky F. Hrubína "Špalíček pohádek" vypráví o létajícím koni a lásce, která i velké vzdálenosti překoná.

 

V jedné orientální říši měl vládce syna a dceru na vdávání. Právě kvůli ní přinesl jednou kupec Damián vládci dar - ebenového koně. Nebyla to ale obyčejná hračka. Když na něj princ Otakar usedl, kůň se vznesl do výše a dopravil ho do daleké země, kde žila krásná princezna Zajnab. Tak začíná pohádka o věrné lásce, kterou nezruší ani velké vzdálenosti mezi milenci, ani nepřátelství a nepřízeň okolí.

 

Barevná pohádka o létajícím koni byla inspirována orientální sbírkou "Tisíc a jedna noc", natočila ji v roce 1978 paní režisérka Věra Jordánová podle scénáře M. Medové.

Poslední propadne peklu

6. dubna 2020 v 15:55 | dvě TeReziA

 

Poslední propadne peklu

Téměř zapomenutý film, který má svou pohádkovou romantiku a historický duch založený na kombinaci dobrodružné fantazie a skutečných událostí začátku 17. století, kdy již psychicky nemocný císař Rudolf II. povolal

 

 

Velmi poutavý příběh dvou ztracenců, zmítaných zběsilostí doby a škodolibostí náhod. Píše se rok 1611 a pasovští žoldnéři, kteří vpadli do Čech, musí ustupovat před vojskem uherského krále. V této vřavě se mezi uprchlíky objeví kouzelná lahvička, která svému majiteli splní jen jedno přání. Poté musí být prodána za poloviční cenu dalšímu zájemci.

 

Historický film ČR, 1982 Režie: Ludvík. Ráža

Cesta do pravěku

30. března 2020 v 15:05 | dvě TeReziA...

 

Cesta do pravěku

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny.

 

Nález pravěké zkameněliny byl pro čtyři kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplují dobou ledovou, přes třetihory a druhohory až na samotný počátek života na planetě Zemi. Snad nejslavnější dílo režiséra Karla Zemana. Originalita řešení trikových scén a výtvarné zpracování zůstávají i po letech natolik působivé a strhující, že film je stále oblíbený a vyhledávaný nejen českými obdivovateli fantastického žánru.

 

Film pro děti ČR (1955). Režie: K. Zeman

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/16426-cesta-do-praveku

Král komiků

25. března 2020 v 21:37 | dvě TeReziA

 

Král komiků

To nejlepší z Vlasty Buriana! Střihový film Vladimíra Síse a Rudolfa Jaroše.

 

Vlasta Burian - ve svých nejznámějších rolích. Ukázky z jeho filmů - Tři vejce do skla, Hrdina jedné noci, Provdám svou ženu, Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa, C. a k. polní maršálek, Pobočník Jeho Výsosti, U snědeného krámu, Když Burian prášil, Hrdinný kapitán Korkoran, Přednosta stanice, Funebrák, U pokladny stál - jsou propojeny příběhem burianovského imitátora, jemuž se neustále zjevuje jeho vzor.

 

ČR, 1963 Střihový film Vladimíra Síse a Rudolfa Jaroše. Scénář M. Frída, R. Jaroš a V. Sís.

U pokladny stál...

25. března 2020 v 21:33 | dvě TeReziA...

 

U pokladny stál...

Slavná komedie podle stejnojmenné divadelní hry Divadla Vlasty Buriana, kterou napsal Jiří Verner, známý chirurg Vinohradské nemocnice.

 

Nemocniční ošetřovatel Kryštof Rozruch je opravdu hoden svého příjmení! Nenapodobitelný Vlasta Burian v hlavní roli opět výborně pobaví svéráznými radami, které uděluje jako světoznámá lékařská kapacita.

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna, které potřebuje na svůj ischias, umělý chrup, který nepotřebuje vůbec na nic. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně.

 

Režie: Karel Lamač

Hrají: V. Burian, J. Marvan, A. Mandlová

ČR, 1939

Anton Špelec, ostrostřelec

25. března 2020 v 21:32 | dvě TeReziA...

 

Anton Špelec, ostrostřelec

"… toho když to popadne, poručí si liguére, pak to špatně dopadne". Vlasta Burian v nestárnoucí komedii o urážce císařského majestátu.

 

Anton Špelec je sice svým povoláním výrobcem hudebních nástrojů, ale tělem i duší je ostrostřelec, který se již nemůže dočkat blížící se slavnosti, kdy mají být místní ostrostřelci vyznamenáni medailemi od samotného císaře. Páni generálové se však spletou a jedna medaile jim chybí. Právě ta Špelcova. Zklamaný hrdina zapíjí žal v hostinci a svému zklamání dá průchod nejen písní, ale také urážkou císaře pána. A tak ho místo medaile čeká vězení. Jenže to si Anton nemůže dovolit, protože právě pracuje na důležité zakázce, a tak pošle do vězení svého zaměstnance Kukačku a sám zůstane doma, aby potajmu práci dokončil. Jenže ani Kukačkovi se do basy nechce, a tak za sebe pošle tuláka, který je rád, že má kde přečkat zimu. Jenže milý tulák ve vězení zemře a Špelcovi rodné městečko vystrojí honosný pohřeb. A Špelec, schovaný v dílně, musí vymyslet, jak z toho ven.

 

Režie: Martin Frič

Hrají: V. Burian, R. Šlemrová, J. Marvan, J. Plachta, Th. Pištěk

ČR, 1932

Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa

25. března 2020 v 21:28 | dvě TeReziA

 

Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa

Vlasta Burian v populární veselohře o dvojníkovi neschopného monarchy.

 

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán

 

ČR, 1932 Režie Karel Lamač Scénář V. Wasserman. Dále hrají: M. Frič, F. Bulín, L. Baarová, E. Jausenová, T. Pištěk a další.

On a jeho sestra

25. března 2020 v 21:27 | dvě TeReziA

 

On a jeho sestra

Vlasta Burian a Anny Ondráková v hudební komedii o splněných snech.

 

Hlavní postavou příběhu o splněných snech je listonoš Jarda Brabec, který je vítaným hostem revuálního divadla, a to nejen pro svůj smysl pro humor, ale také proto, že nosí jeho řediteli každý den psaníčka od ctitelek a občas i nějaký ten dobrý nápad. Mezi nadšené fanynky pana ředitele patří také Brabcova sestra Anny, amatérská umělkyně, která by velice chtěla k divadlu, zatím však pracuje pouze jako panská u herečky Veldenové. Ta právě zkouší novou revue, kterou tajně napsal ministr pošt, ale těsně před premiérou roli vrátí, protože se jí nezamlouvá. A je tu pohotový Brabec, který řediteli představí sestru, která pochopitelně umí roli nazpaměť a může nastoupit, hned jak svolí utajovaný autor. A ten svolí velmi rád, protože se Anny líbila už když se zúčastnil jedné pošťácké zábavy, kde zahlédl jedno dívčino ochotnické vystoupení. Tím ovšem potíže zdaleka nekončí a Jarda Brabec se ještě hodně zapotí, než bude vše v pořádku.

 

Nenáročnou veselohru natočili v roce 1931 Karel Lamač a Martin Frič. Anny Ondráková hraje listonošovu sestru. Byla jednou z mála hereček, které našly uplatnění v oblasti veselohry. V rolích listonošů se objevili Jindřich Plachta a Eman Fiala. Velký úspěch zaznamenala i ústřední píseň Járy Beneše Růžové psaníčko. Scénář V. Wasserman.

Nejlepší člověk

25. března 2020 v 21:27 | dvě TeReziA

 

Nejlepší člověk

Vlasta Burian ve veselohře o zásilce z ciziny a o lumpárnách z tuzemska.

 

V městečku Pětice vládne už mnoho let stále stejná obecní rada: starosta Bublich, stavitel Kopr, lékárník Kýla, velkouzenář Kaněra a statkář Halaburda. Vzdělaný pan Šerpán je pouhým náhradním radním a může jen bezmocně sledovat hamižné počínání svých kolegů. Před novými volbami mají všichni na radnici největší starost jen o to, aby jim jejich vlivná místa zůstala. Všichni proto tvrdí, že jsou nejlepšími lidmi ve městě. V té době však do Pětic dorazí záhadná zásilka ze Švýcarska, adresovaná právě nejlepšímu člověku. Všetečný poštmistr Plíšek (Vlasta Burian) by balíček rád doručil, avšak neví komu. A tak mezi radními vypukne spor o to, kdo má záhadný balíček obdržet…

 

ČR, 1954 Režie V. Wasserman a I. Novák Scénář J. Neuberg a F. Vlček. Dále hrají: V. Vydra, J. Šejbalová, F. le Breux, S. Svozilová, L. Lipský, M. Kopecký, G. Hilmar, S. Neumann a další.

Ulice zpívá

25. března 2020 v 21:24 | dvě TeReziA

 

Ulice zpívá

V Divadle Vlasty Buriana patřila hra německého autora Pavla Schueka Ulice zpívá k nejúspěšnějším titulům. Když se dva cirkusoví klauni ujmou odloženého dítěte, je o problémy postaráno na dvacet let dopředu.

 

Cirkusoví klauni Emil Beruška a Josef Rozhuda se ujmou odloženého chlapce Franciho. Když cirkus vyhoří, začnou se živit jako pouliční muzikanti. Navzdory skrovnému živobytí se jim podaří vychovat z Franciho slušného mladého muže. Dospělý mladík ovšem touží po velkém světě, a tak do jejich svérázné domácnosti přináší nové problémy. Místo aby si všímal jejich rozumné hospodyňky Lory, pokukuje po vnadné sousedce Katy. Jedna zapeklitá náhoda však změní osud všech. Emilovi totiž doslova spadne na hlavu etuje s ukradeným šperkem za milion korun…

 

Česká komedie, 1939 Režie: V. Burian, Č. Šlégl a L. Brom Scénář Č. Šlégl a L. Brom. Dále hrajíJ. Marvan, A. Novotný, M. Glázrová, J. Šejbalová, Č. Šlégl a další.

Ryba na suchu

25. března 2020 v 21:23 | dvě TeReziA

 

Ryba na suchu

Vlasta Burian jako zachránce tonoucích a krásné řeky Lužnice.

 

František Ryba, majitel půjčovny loděk a převozník, zachránil již 99 tonoucích. Musí však řešit hned dva problémy najednou - záchranu jubilejního stého tonoucího a vztah své dcery Anči k inženýrovi Pánkovi, který má řídit regulaci řeky, a tak ho připravit o milovanou práci…

 

Veselohru podle divadelní hry Karla Konstantina natočil v roce 1942 pan režisér Vladimír Slavínský. V dalších rolích se objevili Vít Vejražka, Marie Štrosová a Jaroslav Marvan.

Hrdina jedné noci

25. března 2020 v 21:15 | dvě TeReziA

 

Hrdina jedné noci

Vlasta Burian v situační veselohře o romanticky založeném venkovském krejčíkovi.

 

Krejčí Florián Svíčička (Vlasta Burian) se zajímá víc o středověk a o rytíře než o krejčovinu, což štve paní mistrovou. Mezitím se radní ze Zdislavic (zde žije i Florián) i se starostou domlouvají, jak oslaví 500. výročí založení města. Vrcholem oslav má být představení, jak rytíř Zdislav dobyl blízký hrad a založil město. Představení režíruje a hlavní postavu hraje pan učitel a obsadil do role poraženého rytíře pana exekutora (Eman Fiala), ten si u Svíčičky nechal ušít rytířský kostým, to je Svíčičkova specialita.

Exekutorově ženě se nelíbí, co hraje, a tak mu to zatrhne. A tak za něj zaskočí Florián, pan učitel mu však zlomil jeho meč a představení bylo zkažené. Vyhodili ho, ale představení zkazil ještě jednou, když si spletl v lese filmování s pravou popravou. Starosta ho urazil a vyhodil z města. A tak se Florián odstěhoval do blízkých trosek hradu, který dobyl Zdislav. Tam potkal nezaměstnaného Jardu a spolu se v hradu utábořili. Z klidu je pouze rušilo natáčení, které tam probíhalo, oni to však nevěděli, mysleli si, že tam straší. A tak se stalo, že Florián unesl z natáčení statistku Hanu, která je velmi podobná herečce Thompsonové a za kterou dělá "nebezpečné" scény. Při tom s ní spadl a ona si vymkla nohu.

Florián se do Heleny zamiloval, a když filmaři odjeli a zapomněli jí tam, byl moc rád, dokonce s pomocí Jardy jí uvařil lektvar lásky. Ve městě se mistrová snažila přemluvit starostu, aby se nad Floriánem smiloval, je do Floriana zamilovaná, starosta nechce a ještě dal Floriána hledat četníky. Druhý den Florián a Jarda převezli Hanu do Boučkova na nádraží. Florián byl smutný, že odjela, a když zjistil, že Hana zapomněla kufřík, tak se za ní vypravil do Prahy. Nevěděl, jak se jmenuje, a tak si jí spletl s rozmazlenou hvězdou Thompsonovou, zajel za ní do vily, ale ta ho vyhodila, pomohl jí i její přítel Fredy - Florián ho totiž na hradě při natáčení praštil přes hlavu. Po návratu na hrad ho začali honit četníci. Přitom objevil Zdislavův zlatý poklad i s jeho závětí - půl náleží objeviteli a půl městu. Za to je Florián jmenován čestným občanem, za své peníze opraví hrad a začne tam žít a asi se svojí mistrovou. A Jarda má práci… (Byla natočena i německá verze filmu s názvem Held einer Nacht.)

 

Situační komedii Hrdina jedné noci natočil v roce 1935 pan režisér Martin Frič podle námětu dramatika a básníka Jaroslava Kvapila, a kromě Vlasty Buriana v ní dostali příležitost např. Jaroslav Marvan, Světla Svozilová, Václav Trégl či režisér Jan Sviták (v roli filmového režiséra).

Katakomby

25. března 2020 v 21:13 | dvě TeReziA

 

Katakomby

Vlasta Burian jako svérázný úředníček v jedné z nejúspěšnějších českých situačních komedií.

 

Oficiál Borman je výborný člověk, je svérázný, upřímný a mluví tak, jak mu "zobák" narostl. Hlavně se rád hádá se svým představeným, přednostou pozemkového úřadu Sýkorou, kterého vždy rozhněvá. Bormanův kolega Dr. Marek je velmi zamilovaný do Nasti Borkové, která bydlí v protějším hotelu. Je to ale nastávající ředitele úřadu Kryštofa. A Marek se na ni dívá zdola, z katakomb, kde s Bormanem a s ostatními úředníky pracuje. Marka přijde navštívit přítel Rudík (Raoul Schránil), který si má vzít dceru ředitele Kryštofa Irenu. Večer je na úřadě veliká slavnost, přišel i pan prezidiální Borek (Theodor Pištěk) se svou ženou Malvínou Borkovou (Růžena Šlemrová) i s Nasťou. Borek je vášnivý hráč mariáše, a proto ředitel Kryštof zavolal karetního velmistra Bormana, aby s ním hrál. Borman Borka obral tak, že mu "nezbyla ani košile". Na slavnosti ještě Borman zpíval s kolegy úředníky (Kocourkovští učitelé) a díky tomu všemu povýšil Borek Bormana na revidenta. Druhý den, po několika příhodách, se Bormanovi povede dát dohromady Rudíka s Irenou a Nasťu s Markem. Sýkora dostane výpověď, Kryštof je povýšen na generálního ředitele. Borek povýší Bormana na generálního tajemníka, jeho kolegové úředníci mu přijdou poblahopřát a to Bormana dojme.

 

ČR, 1940 Režie Martin Frič Skvělým spoluhráčem Vlasty Buriana je Jaroslav Marvan v roli puntíčkářského přednosty úřadu, nepříjemného, podlézavého človíčka, ochotného se hrbit při sebemenší naději na postup ve své beztak zbytečné kariéře.

V dalších rolích hrála řada výborných herců - Raoul Schránil, Theodor Pištěk, Adina Mandlová, Nataša Gollová, Miloš Nedbal nebo Bohuš Záhorský. Stejně tak diváky vždy potěší písně Kocourkovských učitelů - Píseň úřadu, Gratulanti a především Z kocourkovských luhů a hájů.

Provdám svou ženu

25. března 2020 v 21:12 | dvě TeReziA

 

Provdám svou ženu

Vlasta Burian jako potrhlý profesor botaniky podnikne složitou akci, aby se elegantně zbavil rozmarné manželky.

 

Potrhlý profesor botaniky Ducánek je zcela zaměstnán svými vědeckými pokusy tak, že zcela zapomněl na to, že je ženatý. O existenci jeho rozmarné ženy, operetní divy Lucy, neví ani jeho hospodyně Veronika, ani přítel Potužník. Když se však manželka po sedmi letech kajícně vrátí domů, Ducánek podnikne komplikovanou akci, aby se jí elegantně zbavil…

 

ČR, 1941 Režie Miroslav Cikán Scénář: J. Mottl, J. Lébl a V. Wasserman. Dále hrají: Z. Kabátová, S. Svozilová, J. Marvan, Č. Šlégl, V. Ferbasová, R. Schránil, M. Blažková a další.

Zlaté dno

25. března 2020 v 21:11 | dvě TeReziA

 

Zlaté dno

Vlasta Burian a Věra Ferbasová v komedii o radostech a starostech venkovského papírníka.

 

Venkovského papírníka Cyrila Putičku přemluví jeho dospělé děti, aby prodal živnost a přestěhoval se za nimi do Prahy. Po velkém naléhání Putička souhlasí. Jenže neumí odpočívat a v luxusním pražském bytě se nudí. Jednoho dne se proto rozhodne najít si práci v papírnictví - třeba i bez platu. Do oka mu padne čerstvě otevřený obchůdek mladé vdovy Jarmily Valentové. Musí se jí skoro vnutit, aby u ní mohl nastoupit jako příručí. Rezignované majitelce nejen pomůže přivést obchod opět k prosperitě, ale vrátí jí i smysl života…

 

Veselohru o radostech a strastech malého živnostníka natočil v polovině protektorátního období v roce 1942 pan režisér Vladimír Slavínský. Do hlavní role si vybral Vlastu Buriana, který zde opět zazářil - a to i přes nezvykle umírněný herecký projev. Po jeho boku si zahrála Zita Kabátová, v rolích dětí pak Věra Ferbasová, Raoul Schránil a Antonín Streit.

Hrdinný kapitán Korkoran

25. března 2020 v 21:09 | dvě TeReziA

 

Hrdinný kapitán Korkoran

Pražským mořem bývala svého času Vltava a slavný parník Primátor Dittrich vedl bodrý kapitán. Za námět úsměvného příběhu posloužila hra E. A. Longena. Role bodrého kapitána byla jako stvořená pro Vlastu Buriana, který zde uplatnil talent pro situační a hlavně slovní komiku, zpěv i svou slabost pro oslnivé uniformy.

 

Adam Korkoran je kapitán slavného vltavského parníku Primátor Dittrich. Nedopatřením se dostane do mondénních letních lázní, kde je snobskou společností považován za proslulého korvetního kapitána. Je dokonce zvolen za protektora slavností Slunce. Ty se opravdu povedou, ale jen do chvíle, kdy do lázní dorazí inspektor paroplavební společnosti…

 

ČR, 1934 Režisér Miroslav Cikán si do dalších rolí vybral stejně skvělou Jiřinu Štěpničkovou, Miladu Smolíkovou, Jaroslava Marvana a Čeňka Šlégla.

Přednosta stanice

25. března 2020 v 21:08 | dvě TeReziA

 

Přednosta stanice

Vlasta Burian jako černý pasažér rozvrátí disciplinovaný chod jednoho nádraží.

 

Pan Ťopka působí dojmem gentlemana trochu chaplinovského typu. Živí se příležitostnou prací, za níž jezdí výhradně jako černý pasažér vlakem. Při jedné jízdě se setká s obávaným generálním inspektorem drah Kokrhelem. Na jedné malé stanici se mu však podaří vystoupit a převléknout se do uniformy přednosty stanice. Setkání s inspektorem Kokrhelem se ovšem nevyhne…

 

Situační komedii natočil v roce 1941 režisér Jan Sviták podle námětu Václava Wassermana v rekordně krátkém čase, navíc v nevyhovujících ateliérech v Radlicích, neboť Barrandov a Hostivař obsadili Němci. Spolehl se na herecké obsazení Vlasty Buriana v titulní komické roli a Jaroslava Marvana v osvědčené figurce nerudného byrokrata.

Revizor

25. března 2020 v 21:07 | dvě TeReziA

 

Revizor

Vlasta Burian jako mazaný petrohradský úředník zcela rozvrátí poklid ruského provinčního městečka. Přepis satirické komedie Nikolaje Vasiljeviče Gogola.

 

Ruské provinciální městečko očekává příjezd tajného revizora z hlavního města. Považují za něj mladého frajírka Chlestakova, který tudy projíždí. Ten se do této role ochotně vžívá, nechá se hostit a přijímá úplatky...

 

ČR, 1933 Režie Martin Frič Scénář V. Šolin a V. Menger. Scenáristicky upravil herec a spisovatel Václav Menger. Nad literární a etnografickou přesností filmu bděl zasvěcený znalec a překladatel ruské literatury Bohumil Mathesius. Dále hrají: J. Marvan, Z. Baldová, T. Grosslichtová, T. Pištěk a další.

Funebrák

25. března 2020 v 21:06 | dvě TeReziA

 

Funebrák

Předlohou k Funebrákovi byly dvě frašky z repertoáru hlavního představitele Vlasty Buriana, nazvané Srážka vlaků a Už mou milou. Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha kolem sebe neustále šíří zmatky a často jedná rychleji, než uvažuje. Ani telefonickým pokynům svého šéfa nenaslouchá příliš pozorně, a tak se jednoho dne ocitne v plné funebrácké parádě a s náležitě truchlivou tváří - na svatbě.

 

Zřízenec pohřebního ústavu Vendelín Pleticha vtrhne přímo doprostřed svatebních příprav v jedné typické měšťanské rodině. Bohatý ženich je na mol a nevěsta je nešťastná, protože miluje jiného. A do toho všeho funebrák, který se pustí do práce, aniž by si uvědomil svůj omyl. Chystá katafalk, pohřební řeč, rekvizity a vyslovuje přítomným svatebním hostům soustrast. A nakonec se vydá na ředitelství železnic, aby žádal bolestné za úraz utrpěný při srážce vlaků, o níž slyšel od jednoho ze svatebčanů. Díky výmluvnosti se mu sice podaří bolestné získat, současně však na sebe "práskne" tolik prohřešků, které během údajné cesty napáchal, že pokuty, které jsou mu napařeny o celé čtyři stovky převýší bolestné.

 

Česká komedie, 1932 Režie K. Lamač Dále hrají: J. Rovenský, T. Pištěk, R. Šlemrová, B. Kysilková, J. Sviták, L. Baarová, M. Frič a další. Scénář V. Wasserman.

 

—————

Zpět